Last news in Fakti

8 Април, 2017 23:30 1 041 7

МВР отчита спад на престъпността, хората - не

  • отчет-
  • мвр-
  • престъпност
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Служебното правителство отчете сериозен спад на престъпността и повишение на разкриваемостта на престъпленията през първите три месеца от 2017 година в сравнение със същия период на 2016 година. Резултатите бяха официално представени в четвъртък от министъра на вътрешните работи Пламен Узунов на работно съвещание на политическото и професионално ръководство на МВР с директорите на главни и областни дирекции.

Статистиката обаче е едно, общественото мнение съвсем друго.

Защото на фона на положителните данни хората продължават да се притесняват да се прибират късно вечер, страхувайки се, че пияни тийнейджъри ще ги намушкат с нож, за да им вземат часовника или останалите след пазар 10 лева.

Бабите и дядовците още треперят в селските си къщи, очаквайки всеки един момент тумба разбеснели се роми да ги пребият с цепеници заради мизерните им пенсии.

Родителите пък продължават да пращат децата си на училище със свити сърца, трепвайки при всеки звън на телефона, дали не е от спешното отделение на някоя болница.

Това е човешката страна, иначе статистиката на МВР е похвална, друг е въпросът, до колко ще се променят данните до края на годината.

За сега те са такива:

Регистрираните през първите три месеца на 2017 г. посегателства срещу личността, кражби, грабежи и отнемане на МПС-та показват среден спад от около 23% в сравнение със същия период на 2016-а.

Броят на умишлените убийства за 2016 г. е 44, докато за 2017-а са 35, като от тях разкритите са 32

Броят на грабежите е намалял със 103, а на кражбите с над 2000.

30% по-малко са и отнетите противозаконно автомобили, отчитат от МВР.

Статистиката показва и сериозен спад при убитите и ранените при катастрофи.

Докато за първите три месеца на 2016 година при пътни инциденти са загинали 127 души, а ранени са били 1728, то за същия период през 2017 г. загиналите са 108, а ранените – 1367. Общият брой на катастрофите също е намалял с 20%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anonymous

    10 0 Отговор
    Спад грънци...в Поморие за 2 седмици 3-4 апартамента отворени претършувани и 7 коли !
    Не е зле,от МВР вместо да чакалят за 20-толевки,да почнат да въртят из улиците и тия мерзавци ги тикат зад решетките.
  • 2 Гост

    9 0 Отговор
    Стъкмистиката е наука измислена в България и овладяна в тънкости от МВР. Чрез стъкмистиката МВР умело впечатлява и очарова. А спаднали ли са нападенията над полицаи и скъсаните пагони?
  • 3 стъкмистика

    12 0 Отговор
    Отчитат защото вече почти никой не се оплаква. Хората не вярват нито на полиция нито на съд и товае факт. А и самите полицаи струва ми се правят всичко възможно хората да не виждат смисъл да се оплакват и да подават жалби? При такива обстоятелства нормално да отчитат спад но на хартия! Много е дълга тая тема но води само до едно а това е че рибата се вмирисва откъм главата!
  • 4 некойси

    4 0 Отговор
    МВР живее в паралелен свят също както "бащата на нацията".
    Там нещата са неизбежно готини, каквото и да гледаме по новините и с каквото и да се сблъскваме в реалния свят.
  • 5 АСК

    2 1 Отговор
    Намалели престъпленията друг път

    със сигурност статистиката така отчита, но с нея има един сериозен проблем. Тя няма как да отчете несъобщените престъпления. Затова става стъкмистика.

    хората знаят, че за суми под 300лв полицаите въобще не се размърдват и не търсят улики и за съжаление въобще не ги викат

    Повече пари губиш от отсъствие от работа и нея може да загубиш от ходене по инстанции. А да го хванат, по-скоро писмо от умрял ще получиш.
  • 6 Morgoth

    3 0 Отговор
    Не само че хората се отказаха да подават жалби, но и ако случайно идат от полицията им казват, че няма особен смисъл за да спестят и на тях и на себе си бумащината. Така се постига добрата статистика.
  • 7 полицай

    0 0 Отговор
    Една голяма льжа.