Last news in Fakti

2 Май, 2017 08:10 8 069 24

Що за празник е 1 май?

  • синдикати-
  • 1 май-
  • празник
Що за празник е 1 май? - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По дефиниция и преди и сега той си се води ден на труда и международната работническа солидарност. Вярно, нашите социалисти включиха в празненствата и левия печат, за да си спомним, че има и такъв. С това, че всеки ден от календара е обявен за празник или ден на нещо, някак свикнахме. Има ден на усмивката, на въздишката, на борбата с хъркането, на думата "благодаря". Защо да се мръщим, че още има и на труда.

Имаше времена, когато трудещите се бяха на един хал и манифестираха край трибуната с партийното и държавно ръководство. Днес, когато ножицата между бедни и богати е толкова разтворена, нито на нископлатените им е до празник, нито пък ще видим другите с байрачета по градските площади. Не е ли логично на този ден да празнуват най-доволните и най-добре платените, а не тези, които едва си покриват сметките? Но няма да видим дефилето на производителите на зелена енергия, на усвояващите еврофондове или строителите на магистрали и стадиони в безлюдни села. Ако пък си синдикален лидер в страна с минимална заплата 230 евро, какво точно празнуваш на 1 май?!

В много страни по света, за разлика от България, празникът има друг основен акцент, а не усмихнато шествие последвано от юнашка трапеза. На много места 1 май се използва за поставяне на искания от различни браншове или за откровени протести, стигащи до безредици и кървави сблъсъци между демонстранти и органи на реда.

Опазил ни Господ от последното, но идиличните отношения между власт, работодатели и синдикати, на които сме свидетели през последните години, би трябвало да са израз на постигнато благоденствие. А това никак не кореспондира със суровата действителност.

Беше време, когато Константин Тренчев нахлузваше камуфлажа и падаха правителства. Някои го смятаха за герой. Днес синдикалните лидери са герои в сутрешните блокове на телевизиите. Гледат благо и хрисимо, и от време на време се заканват безадресно. Тенденцията на обезличаване на синдикатите започна с края на голямата приватизационна вълна от края на 90-те. Преди това бе някак по-лесно да скачаш на номенклатурчиците и класическите соцдиректори на предприятия, на крилете на "Времето е наше". Онези и без друго гледаха уплашено и знаеха, че нямат полезен ход, освен да се приспособят светкавично. След като собствеността премина от държавни в частни ръце, тази вълна неусетно се укроти.

Днес синдикатите са част от светата троица на статуквото, заедно с властта и работодателските организации. А при гладуващите миньори в забоя слезе...Мая Манолова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИШЕЛИН

    20 41 Отговор
    ДОКАТО ГЕРМАНИЯ И АНГЛИЯ И ЯПОНИЯ И АМЕРИКА РАБОТЯТ ТУК РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА МЪРЗЕЛУВА И ПРАЗНУВА.ИНАЧЕ Е ПРАЗНИК НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ УЙДОРМИ.ДОКАТО СЕЛЯНИТЕ СЕ СКЪСВАХА ОТ РАБОТА ВСЕКИ БОЖИ ДЕН ЗА ПО 1 ЛЕВ НАДНИЦА И СЕ ПЕНСИОНИРАХА С 30 ЛЕВА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА СИ ЖИВЕЕШЕ КАТО ЛОРДОВЕ ПО ПОЧИВНИ СТАНЦИИ И САНАТОРИУМИ И БЕШЕ ЧУДЕСНО ДОКОТО ИЗМРА ПОКОЛЕНИЕТО НА РАБОТЛИВИТЕ ПЧЕЛИЧКИ КОИТО Я ИЗХРАНВАХА И ПОИХА. Е ЗА ТОВА СЕГА РЕВАТ КОЛКО БИЛО ХУБАВО.ХУБАВО АМА ЗА ЛЕНТЯИТЕ И ТАРИКАТИТЕ.

    Коментиран от #15

  • 2 гостуващ

    41 8 Отговор
    Само много ограничен мозък може да каже, че "ТУК РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА МЪРЗЕЛУВА И ПРАЗНУВА". Реално работещите физически труд при соца също се скъсваха от работа, но не мразеха селяните и даже се стрмяха да си осигурят местенце, където да си отглеждат зеленчуци и овошки със собствен труд, както селяните. Като лордове си живееха номенклатурчиците, които станаха отделна прослойка и си създадоха "законни" привилегии откъсвайки се от труда. За да смесиш толкова грозно нещата трабва да си или много тъп, или много непочтено мотивиран!
  • 3 БАЙ ГАН4О

    23 5 Отговор
    Много точно казано
  • 4 Червен интернационал

    4 11 Отговор
    Защо евреите не празнуват,този ден на "труда" след,като именно те (комунистите) са го наложили ?........или един ден в годината за-гоите!
  • 5 Първи Май

    16 13 Отговор
    Празник на Труда.
    Лошо, че все повече българи и то млади го отричат под предтекст, че е комунистически, а всъщност истината, е че не се трудят и за това няма как да го почувстват като празник и го отричат. Труда краси човека. И само БСП

    Коментиран от #8

  • 6 МЪРЗЕЛ

    18 4 Отговор
    Уважаеми г-н Мишелин,
    Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права, каквито все още няма в нашата страна. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ. В САЩ и Канада отбелязват Деня на труда (Labor Day) в първия понеделник от септември.
    Във Великобритания отбелязват Деня на труда през първия понеделник на май.
    Празникът е честван и в Нацистка Германия под името „Имперски трудов ден". В момента е определен, като национален празник.
  • 7 Бай хой

    17 5 Отговор
    В милата ни Родина всичката тъпотия и простотия се обяви за антикомунистическа. Не е вярно че всички комунисти са умни и интелигенти та простаците да злобеят така.

    Колко тъп и ограничен трябва да си че да мислиш че труда и тези които го практикуват са излишни, вредни, комунисти, фашисти или не знам кви си.

    Как при соца номенклатурата е забогатяла престъпно а на запад милиарделите са се пръкнали с честен и предприемчив дух и то съвсем закономерно. Тъпи нпо лозунги адресирани до алчни простаци.

    Свестните у нас считат за луди,
    глупецът вредом всеки почита:
    "Богат е", казва, пък го не пита
    колко е души изгорил живи,
    сироти колко той е ограбил
    и пред олтарят бога измамил
    с молитви, с клетви, с думи лъжливи.
    И на обществен тоя мъчител
    и поп, и черква с вяра слугуват;
    нему се кланя дивак учител,
    и с вестникарин зайдно мъдруват,
    че страх от бога било начало
    на сяка мъдрост... Туй е казало
    стадо от вълци във овчи кожи,
    камък основен за да положи
    на лъжи свети, а ум човешки
    да скове навек в окови тежки! Хр.Б.

    Кажете че и той е червен комунист платен от Путин вашта мава проста и уроди.

    Коментиран от #12

  • 8 гостуващ

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Първи Май":

    Отношението на младите, а и не само на тях, е съвсем логично: при соца рдителите ни повтаряха "учи за да не работиш" и бяха прави. И тогава и сега да се занимаваш със физически труд е унизително и обричащо на беднотия. Докато не създадем условия физическия труд да е престижен и да осигурява добър живот (за работника), оцеляването ни като биологичен вид е под въпрос.
  • 9 гостуващ

    19 1 Отговор
    Предлагам на всеки да си направи едно лесно умствено упражнение: направете бегъл списък с хора, които познавате (съвсем произволно) и срещу всеки запишете професията му. Ще откриете, че работещите физически труд, който създава нещо смислено и задължително за биологичния ни живот, са много рядко нещо. Всички останали живеем биологичния си живот на техен гръб! Може това твърдение да ви се стори обидно, защото упражнявате почтен интелектуален труд, но това не променя горния ФАКТ. Просто така стоят нещата, не искам да упреквам наред всички, които не са бачкатори. Редно е да сме наясно за да можем да измислим ефективна организация на обществото. В момента се лутаме хаотично, ръководени от тесногръда инстинктивна преценка за собствените си лични интереси.
  • 10 Imthedevil

    7 5 Отговор
    Мисля си, че е крайно време (както в братска Русия) да върнат и тук манифестацийте!
  • 11 ЮРДЕКА

    5 4 Отговор
    БЕЗПЛАТНИЯ И МИЗЕРНО ПЛАТЕНИЯ ТРУД НА МИЛИОНИТЕ ТРУДЯЩИ СЕ СЕЛЯНИ КОЙТО НЕ ЗНАЕХА ДЕЛНИК И ПРАЗНИК.БЛЪСКАХА КАТО РОБИ И НА 9 СЕПТЕМВРИ И НА 1 МАЙ И ИЗХРАНВАХА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА Е НЕЩОТО КОЕТО ЗАСЛУЖАВА ДНЕС ДА СЕ ПОКЛОНИМ.ВСИЧКИ ДОСТИЖЕНИЯ НА СОЦИАЛИЗМА СА ПОСТИГНАТИ С ТЕХНИЯ РОБСКИ ТРУД ДЕНЕМ И НОЩЕМ И НА МИЛИОНИТЕ БЕЗПЛАТНИ ЧОВЕКОДНИ НА УЧЕНИЦИ СТУДЕНТИ И НАЙ ПАЧЕ ВОЙНИЦИ И НА НАБЕДЕНИТЕ ЗА ВРАГОВЕ НА НАРОДНАТА ВЛАСТ.Е ДА ЖИВЕЕ ПРАЗНИКА ДАЙ БОЖЕ ПО ВЕЧЕ ПРАЗНИЦИ И ПО МАЛКО РАБОТА.ДА БАЧКАТ МНОГО ГЕРМАНЦИТЕ НА НАС ЗА КАКВО НИ Е ДА СЕ ИЗГЪРБВАМЕ.
  • 12 Imthedevil

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Мани го тоя комунист...
  • 13 Иван

    1 3 Отговор
    На 1 май 1776 е основан орденът на илюминатите.
  • 14 PlimP

    7 1 Отговор
    1, гумаджията, вземи се кротни малко, изглежда не си бачкал в Англия(примерно), там за щяло и не щяло почиваха, ай молим да се зяровиш някъде, пък и нали знаеш, като плащат колко да не умрем, ше бачкам колко да не заспим, но като се замислия, моите 1500лв. съм си ги заслужил с пълна сила
  • 15 ооооооо

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "МИШЕЛИН":

    Браво МИШЕЛИН - точно в десятката!
    Пък лешперите - нека ти слагат минуси. Най-лесно е да окачиш 10-20 китайски дрешки и цял ден да клечиш пред сергията, люпейки семки.
  • 16 въх

    1 2 Отговор
    Впрочем - това ден на труда ли е или празник на труда?
    Никой не ми отговаря по форумите..
  • 17 Пена

    4 0 Отговор
    Що за празник е 1 май?
    Някои сме живяли във врееме когато всеки първокласник знаеше отговора.
    Сега учените жОрналисти си блъскат главата - кво е тва животно.
  • 18 Селянина с колелото

    0 7 Отговор
    Какъв ден на труда, както и кОмунистическите реплики "труда краси човека" "който не работи не трябва да яде". Точно тия неща са измислени от хора които спАт и ядат по цял ден и имат една торба роби зад гърба, да ги краси трудА. А и ден на труда измислили, никой не е забогатял с труд и работа, аре да си ги наварат в Г..Ъ тея празници а!
  • 19 Селянина с колелото

    4 6 Отговор
    1 май
    Труда краси човека-покажете ми един красив трудовак!
    Който не работи, не трябва да яде - някаква соц простотия, измислена точно от преялите и преспалите по цял ден "трудещи" се през соца.
    Държавния служител -пример за работещ човек, спи от 09:00ч до 17:30ч с временна почивка за дохранване от 12:00-13:00ч. Чака да дойде петък и да запраши на село да издои кравата. Еххххх труд ли бе да го опишеш.
    По вярното:
    Пари с работа - не се правят.
    Една от важните мисли на един възпитаник на Кембридж!
    - Който работи по цял ден, няма време да прави пари. Бих предпочел да получавам доход , който представлява от 1% от усилията на 100 човека, отколкото 100% от моите собствените усилия.
    п.с. Джон Рокфелер
    Та празнувайте си вие 1 май....а пари...май май май.....има някой друг.

    Коментиран от #21

  • 20 Дженев

    6 0 Отговор
    Тенденцията е ясна ,ама не за всеки.........никакви празници за Българина,само бачкане от сутрин до вечер за може да си плати сметките и данъците.--- Ама бизнеса много страдал от тия празници....
    да се отменят тутакси.За това България закъсвала,щото само мързелуваме и празнуваме.....много познати слова напоследък.
    Само леко ще попитам- какъв празник е аджеба хелуин.Дано някой от тая медия ни отговори.Съседско момче ме попита що трябва да правим тия дивотии на този "празник" и аз смутено му отговорих,че само някой много виш демократ може да ни осветли по въпроса,ама на около не се виждаше баш такъв.
  • 21 шопу

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Селянина с колелото":

    Па ти ако мислиш,че Рокфелер е изкарал сам сите си пари,мислим дека си мноо тъп селянин .Баш ти нема да ме учиш как се дои крава оти си с 1% мозъчно вещество.Па това дека забогател от една ябълка го думай на Вуте от другото село.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Селянина с колелото

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "шопу":

    _)_
  • 23 Селянина с колелото

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "шопу":

    Та У вашата държавна служба, може да ги закараш на обучение за 2-3-5 дена на хотел при великия японски майстор Хванети Мазакура който владее древното изкуство да прави пари. И пак да си издоите кравата в петък към 17:30, да олижеш г.зъ на директора те пусне по-рано че трафика е страшен по това време от държавни чиновници.
  • 24 МарияБългарка698

    0 0 Отговор
    Празник на тези които изкарват хляба си със собствен труд.