Last news in Fakti

11 Май, 2017 08:03 13 593 84

Ако върнат казармата, първа отивам в нея!

  • жени-
  • армия-
  • набор

Една майка – Буда в казармата, която чисти в пълна концентрация

Ако върнат казармата, първа отивам в нея! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните дни една от най-обсъжданите теми е връщането на казармата – онази черна прокоба, която дебне зад ъгъла горките, крехки мъже и заплашва тяхната физическа, психическа и емоционална цялост.

Това коментира Елисавета Белобрадова за сайта „Майко мила“.

Не бих желала да ви скандализирам, но от тази трибуна тук искам да се обявя за моментално и пълно връщане на казармата. Колкото по-бързо я върнем, толкова по-доволна ще съм.

Но, разбира се, при едно условие. Тя да е достъпна само за многодетни майки. Или за майки на особено буйни деца.

Нямам търпение да върнат казармата, да получа призовката, да нарамя пушка и да се обърна към мъжа си с думите „Отивам в казармата, съжалявам, но ще трябва да се оправяш сам“ и после внимателно и тихо да затворя вратата зад гърба си, за да не събудя децата.

Колко да е страшно в тази казарма?

Щяло да има много готвене, чистене и стоене прав в казармата. Господи, смея се през сълзи.

Колко чистене, готвене и стоене прав да има?

Откога мечтая да ми дадат един казан, да нахвърлям безразборно 40 пакета боб, 35 чушки, едно кило олио, едно кило пипер и да кажа „Яжте“ без заплахата всички да започнат да се кривят в погнуса, да имитират повръщане и да започнат да крещят „Не го искааам тоя гадеен боооб“.

Наместо това – дълги маси и десетки многодетни майки, облечени в зелените си дрехи, ядат боб разсеяно и от време на време някоя се провиква „Страшен боб, благодаря ти, че сготви вместо мен. Здраве желаем“.

Мечтая да ми връчат една четка за зъби, една кофа и да търкам фугите на коридора, докато не стана едно цяло с голямото вселенско съзнание. Да не се тревожа, че старшината не си е написал домашното, че другият старшина се е наакал в гащите, че свинското загаря, че проектът ми е две седмици назад, че трябва да се обадя на лекаря на третия старшина, за да го питам кога му е ваксината. Само аз, четката за зъби и фугата. Една майка – Буда в казармата, която чисти в пълна концентрация.

Щели сме да имаме униформи.

Чудесно. Няма да има 5 вида различни перални – една за бяло, една за цветно, една за червено, една за вълна и прочие. Край с гардеробите, край с милионите чорапи в различни размери. Два чифта униформи, три чифта чорапи и блаженството на простия живот.

Искам да давам наряд. Да стоя права цяла нощ в тишина, да наблюдавам звездите и да си мисля колко е спокойно и тихо около мен. Никой не реве. На никого не никне зъб, никой няма шарка, разтройство, кашлица, заекване. Въшките не са проблем, защото в казармата не е като в детската градина. В казармата не връщат никого за въшки, докато ти плачеш истерично в банята и се чудиш как ще ходиш на работа и ще си гледаш детето. В казармата въшките и военното дело вървят ръка за ръка.

Искам да марширувам. Нарамила огромна раница, пълна с неща, равностойни на онези, които всеки ден мъкна – две кила патладжани, кило домати, 9 пилешки бутчета, две кила картофи, лаптоп, документи, резервни обувки за децата, кърпи, памперси, зарядно за телефона, бисквити, био сок… извинете, отнесох се. Както и да е, имах предвид нещо тежко, с което да обикалям с часове и най-сетне да отслабна. Да си обърна внимание, защото извън казармата това просто нямам никакво време. Но в казармата ще имаме тичане, маршируване, клекове, лицеви опори. Всекидневен, безплатен фитнес. След 6 месеца ще съм с онези мечтани плочки на корема, които се стремя да направя от 1987 година.

Искам да си лягам рано.

В девет, ако може, благодаря. Вечер, щом изгасят лампите, с другите майки ще си шушукаме колко е тихо в казармата, какъв чудесен ред има, как всички си подреждат дрехите и обувките и никой не си разпилява пъзела по пода. После доволно ще се смеем преди да потънем в дълбок сън чак до 6 часа, когато всички ще ставаме заедно, а не майките да стават в 6 и половина, а мъжете да спят до осем, до девет и други блажени часове, защото „трябва да се наспят, че после са на работа“.

Искам някой друг да крещи вместо мен.

След всичките години крещене „Колко пъти съм казала, че…“, „Как е възможно да …“, „Вие в гората ли сте отраснали?“ и прочие, бих искала Българската армия да ме замести в тази ми функция. Нека някой друг крещи, аз ще кимам в знак на съгласие, защото, в края на краищата, убедила съм се от опит – който крещи, е един нещастен, изморен човек, докаран до крайност, който е прав, но никой не му обръща внимание. И не само ще кимам в съгласие, а от време на време ще се провиквам „Точно така, благодаря ви, лейтенант Иванова. Благодаря ви, че си правите труда да крещите и изразходвате малкото ви останали нерви и сили, за да ни научите нас на нещо. Искате ли чаша вино и кекс? Здраве желаем!“

Искам да слушам военни маршове. Искам да отворя тази уста и от нея да не излиза за разнообразие „Олд макдоналд хед а фарм“ или „На дивана, под юргана“ а мощно да запея „Шуми Марица окървавена!!“ без някой да шътка и да ми шепне “Престани да крещиш, ще разстроиш децата!!!”

Искам и да стрелям.

Да застана на онази проклета мишена, да се замисля за размера на социалните надбавки, състоянието на тротоарите в София, фактът, че не съм била на фризьор от 4 години и да започна да стрелям, да стрелям, докато всичко се оправи, не се успокоя и усетя аромата на пролетните цветя.

И накрая, когато ми разрешат телефонно обаждане до вкъщи и мъжът ми в паника ми изкрещи в слушалката “НО ТЯ НЕ ИСКА ПИЖАМАТА НА КОНЧЕТА, ИСКА ПИЖАМАТА НА ЗЕБРИ, А АЗ НЕ ЗНАМ КЪДЕ Е И ТЯ НЕ СПИРА ДА РЕВЕ!!!!”, аз ще му кажа “Но, съкровище мое, аз съм в казармата. Не мога да ти помогна. Трябва САМ да разбереш къде е пижамата на зебри. Знам, че ти е трудно, но аз все пак имам да браня територията ни от вражески сили”. И ще затворя.

И накрая, когато се върна от казарма, да говоря за това до края на живота си с мъченически израз на лицето. А след някоя и друга година да ме викнат в запас. Защото нивото на армията трябва да се поддържа.

А ако започне война и се наложи да ида на фронта, нима се съмнявате, че ще има нещо по-страшно и опасно от майка на три деца с пушка в ръка?

Извинете, прави сте. Има.

Майка на четири.

Та, кога връщат казармата?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    64 18 Отговор
    Глупости, ще върнели казармата!
    Те сега платените войници бягат (няма кити), те ще връщали казармата!!!!!!!
    Голям смях.
  • 2 чичо Пешо

    130 16 Отговор
    само човек, който не е давал 40 наряда през ден при -20 през нощта, без да има време дори да си изсъхнат дървените кубинки, не се е къпал 30 дни подред, не е ринал л..ната на цяло село облечен с дрехите, с които спи и яде и не е имал киселини нон стоп, без прекъсване в продължение на година и половина, може да напише подобно нещо. Чуждото нещастие винаги е по-безобидно.

    Коментиран от #77

  • 3 Геро

    80 4 Отговор
    Венциславе сега това от твое име ли е разказ на жена ти ли е разказ. Жените на приказка ги бива много не може да ги над говориш. Видях ги наще реиндърки в Афганистан, заради жегата и цикала бяха 15 дни неразположени и момчетата им караха дежурствата.
  • 4 газо

    93 11 Отговор
    Жена да коментира казармата!? Навремето старите хора казваха, че жена която не е раждала не е жена и мъж който не е ходил в казармата не е мъж! Милата женица няма как да знае какво точно значи 2 г. живота ти да спре, да изгубиш представа за време и реалност, да те тъпчат и унижават старите войници и фуражките, за издевателствата да не споменавам, да изгладят с ютия мозъка ти до такава степен, че после в университета да те питат дали някога си ходил на училище и т.н. и т.н. Е, пожелавам й ако има мъжко отроче да мине по същия път по който сме минали ние и тогава да седне да напише пак същото.
  • 5 командир

    55 9 Отговор
    Бе тая нормална ли е? Какви мъже? Там отиват деца.
  • 6 Azz

    35 6 Отговор
    Едно време жените не служеха по технически причини - при команда "залегни" се тръшкат мигновено... по гръб.....„75-77 г."Е, тогава имаше истинска армия....
  • 7 Грую

    48 8 Отговор
    Ааааа я да си каже, че иска да иде в компанията на млади мъже, прекарали достатъчно дълго време без женско присъствие. Знаем ги ние тези намерения. Срамота!
  • 8 Ярослав Станчев

    63 8 Отговор
    Абе то няма лошо да я върнат казармата ама сегашните зализани шматароци ще трябва с автомат да ги заплашват,за да ги вкарат.Ми представете си какво ще стане ако му се разрошат веждите от вятъра или му се нацапат ноктите с автоматна смазка,ми то ще е трагедия.
    Свърши тя тая с казармата.Не трябваше изобщо да я махат.Сега вече никой няма интерес от наборна армия,най-вече самата държава.Опасно става да има 50-100000 въоръжени бойци,на които майки и бащи теглят мизерия,а децата живеят с 35 лв детски.Ей затова никога повече няма да има наборна армия.
  • 9 Няма Страшно

    66 5 Отговор
    Те сега децата бягат през глава, без да има казарма, а въведе ли се - няма да остане млад човек в България.
    Никой здравомислещ няма да прежали две от най-хубавите си и необходими години за простотии. Да бъде командван от простаци и да излага живота и здравето си без видима необходимост - например, в изпълнение на глупава заповед на началника.
    А тсиганите дали ще служат? Че те първи ще избягат. Не са глупави те.
    За който иска да стреля - извинете, ама в казармата съм изстрелял 5 патрона с калашника. За две години!
    Имам няколкостотин въоръжени наряда, обаче.
    Не ни трябва задължителна казарма на нас, а работеща съдебна система. Ех, размечтах се ...
  • 10 SERSEM

    30 27 Отговор
    ДАЯ ВЪРНАТ 2 ГОДИНИ ДА БЪДЕ ПАК АЗ СЪМ СЛУЖИЛ 2 ГОДИНИ, КВО ИМА ТОЛКОЗ ПРЕЗ ДЕНЯ НА БЕТОНА ВЕ4ЕР НАРЯД ДАНЕСЪМ УМРЯЛ........
  • 11 КУЧЕ

    37 11 Отговор
    КАЗАРМА ИЗПОЛЗВАТ НАРОДА СЛУЖБАТА Я БРОЯТ ЗА ТРЕТА КАТЕГОРИЯ НА НАБОРНИЯ ВОЙНИК КАТО ИСКАТ АРМИЯ ДА СИ ПЛАЩАТ НЕ ДА ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦАТА НИ ЗА КОИТО ДЪРЖАВАТА НИЩО НЕ ПОМАГА
  • 12 Един от стадото, НО мислещ

    36 1 Отговор
    Глупости, наистина ли мислите, че щели да върнат казармата. Това БЯХА приказки за електората, да подкрепи електората НУЖНИТЕ хора, иначе и те самите не си вярват в това. А СЕГА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СЕ ИЗМЪКНАТ ОТ ОБЕЩАНОТО НА ЕЛЕКТОРАТА. Спокойно ще измислят как да се измъкнат от обещаното.
    ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ПАРИ, НА ЕДНИ БЪДЕЩИ ГОЛЕМИ ЗДЕЛКИ ЗА МИЛИАРДИ ЗА ТЪЙ НАРЕЧЕНАТА НИ АРМИЯ. ВЪПРОСЪТ СААААНЧО Е КОЙ ДА ЛАПНЕ КОМИСИОННИТЕ. ЗАТОВА Е ВСИЧКОТО ТОВА, ЗА МНОООООГО МИЛИОНИ СТАВА НА ВЪПРОС.
    ЩЕ ЛИ ДА ВРЪЩАТ КАЗАРМАТА, СКЪПО СТАДО МИИИСЛЕТЕ, С ВАШИЯТ СИ МОЗЪК.
  • 13 Спас

    41 7 Отговор
    Не разбрах само тази майка на четири деца оплаква ли се нещо от живота, какво ли?
    Когато ги е правила и е било хубаво, но сега и се бяга в казармата...
    Като цяло голяма тъпотия с тази статийка!

    Коментиран от #56

  • 14 Ник

    44 33 Отговор
    Учуден съм че има толкова много лигльовци тук.
    То рев, то чудо че щели да бъдат обучавани във военна служба.
    Изненадан съм как за 10-на години, в тази държава са останали само мъже с нежни души...
    - А бе ей къде Ви е мъжеството и честта?
    - Цикъла Ви редовен ли е уважаеми момчета?
    Аз съм на 44 и ако има нужда страната ми от мен ще съм на първа линия, а вие лигльовци къде ще сте?
    - На психолог да си обяснявате чувствата?
    Срам ме е от такива индивиди!
  • 15 ЯОЖОЖ

    26 9 Отговор
    поредната новина за замазване на очите , искам да ги питам всички тия които искат казармата за се върне дали ще си дадат детето да влезе вътре , ама без връзки да отиде в някое поделение в странджа сакар а и госпожата от статията която се прави на остроумна и бръщолеви глупости още сега може да отиде в казармата и да яде боб и ще и плащат за това

    Коментиран от #16

  • 16 Пешо

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "ЯОЖОЖ":

    Човек, как го измисли този псевдоним?
  • 17 Варна

    22 21 Отговор
    Тук не е място за мухльовци!
    Вървете да се жалвате в BG MAMA
    ПС
    Отговори от типа: - Защо си толкова груб? - Как може да се толкова жесток? и т.н.
    Вървете да ги коментирате във Фризьорския салон докато ви оправят веждите или маникюра...
    Добре че не сме във Война! - Жените ни имат повече кураж! -Хих!
    Ей да се стягате! - Какво биха казали дядовците Ви за това Ви поведение?
  • 18 Патриот

    20 13 Отговор
    ТУК МИРИШЕ НА ФУСТИ !
  • 19 Нане

    31 18 Отговор
    Нека,нека да върнат казармата! Да се оправят тези разглезени младежи и меки китки и такива които си мислят че, всичко им е позволено. То не беше,веждички да се скубят, крака и ръце да се епилират... Каква е тази работа,поколение на п....и ли ще гледаме. Когато се научат какво е ред и десциплина в казармата,когато видят какво е да се къпят за по 15 мин. веднъж на седмица,когато излезнат на полево учение за 2 седмици и да имат вода само за миене на лице и зъби,когато си забърсват с трева полепналите остатъци от последните няколко яденета в сухарката и когато обикалят по време на наряд като чакали,някой отдалечен оръжеен погреб или военен обект, тогава ще се гледа по друг начин на тези младежи. Твърдо за казармата!
  • 20 Обективно

    20 10 Отговор
    Чичо Пешо, тая която неистово и истерично цвили чрез пасквилчето си знаеш ли коя е? Да ти кажа! На протестите против правителството на Орешарски точно тя, от една компания протестърчета, беше омазалата се с червената боя имитация на кръв, сякаш е ударена от полицейска палка и после виеше като глуха ку.ка по повечето сутрешни блокове. Ти да видиш и как позьорски се чепеше пред обективите онази вечер ...... Сещай се! Какво друго може да очакваш от тая блогъро-клакьорка. Газо(№3), пичаго, някои просто имат нужда да се из.кат поне веднъж дневно в интернет пространството! Днес за казармата, утре ще е нещо друго ..... Начин на живот. Не че болшинството дават пет пари, три пари или никакви пари за мнението ѝ........ ......... ........ Относно казармата аз съм 100% ЗА. Много почна да се увеличава делът на феминизираните с по различна ориентация момченца. Една строева да се стегнат малко.
  • 21 Ловеца на поршета

    23 9 Отговор
    Трябва да се върне казармата за да могат всички хленчещи, епилирани сополанковци и мамини синчета да станат мъже!
  • 22 Джон Смит

    26 6 Отговор
    Казармата ми взе от здравето, но ми даде много за живота!
  • 23 Корковата тапа

    21 4 Отговор
    Абе не му е лесно на този мъж с тази жена...

    Дъскатааааа...
  • 24 Vasik Atanasova

    23 7 Отговор
    тази май е жажадняла за мъжки ласки
    тъпоти казарми
    кой ще ги издържа тези казарми
    с кви пари
    и за кво
  • 25 Totoooooo

    30 2 Отговор
    Пра-бабата на тази Буда е гледала по 8, въртяла е къщата и двора. Била е стожер на цялата фамилия...чакала, ама наистина чакала мъжът и да се върне от фронта...

    Коментиран от #57

  • 26 свързочника

    39 5 Отговор
    През погледа на човек, който е служил в казармата, ще преразкажа накратко разказа на клетата жена, която само е чувала за казармата!
    Ето, как би преминал един ден на тази домакиня.
    Ставане в 5,30 младшия помак крещи изнервен"Ставайте уааааа, м..ка ви..., п.*ки майни", "на баламатума", "падни умри", всичко става в несвяст, правим скатка, идва младшия"М..ка ти да ...рита скатката, обръща дюшека", да се науча да я правя, обличаме се, отиваме в кенефа, л..на текат по стените, водата е студена, бръснем се почти на сухо, студ, мизерия и псувни, всичко приключва за 5 минути. Отиваме да ядем, строяват ни пред стола, така стоим поне 2 часа, по крутки, а навън е кучи студ, таковат се ветровете, най накрая ядем за 1 минута, изсипвам чинията в пазвата и изчезваме, после чукаме лед с лопатите да се сгреем, строяват ни, пак един час, излиза един шапкар и крещи"П*тки, майни, к*рове, главички, ше ви е*а м..ката на всички". Отиваме в оръжейната, ритници, лакъти, сцепени тикви, бой. Бягаме с противогази, като гламави по един баир, отиваме на стрелба, стреляме със скапани автомати, гладни, мизерни, помака старшина рита войниците по главите, ако не уцелят и се хили мазно, пак бягаме ставаме, псуваме, на обяд филии хляб с парче кашкавал, салам, това е, поне има време за ядене, след обяд се прибираме, кратка почивка и младшия крещи "тревога" изнасяме цялото спално на плаца и прави сапунка със старо одеало, вечеря, славянски гювеч, после вафли на лафката, баня веднъж в месеца,
  • 27 свързочника

    35 8 Отговор
    После в поделението бой със старите, бягства, мизерия, глад, извращения, алкохолни запои, в карцера за бягства, носене на камъни, пикня в супата, л..на в манджата, гняс в "подводницата", порнофилми и много чек*и, караули през вечер, плъхове в спалните помещения, среднощни запои гарнирани с извращения, гладиаторски битки до кръв и още много.
    Толкова простотия не съм виждал през живота си и никога няма да видя!
    Не виждам, коя нормална майка ще иска да си прати детето в казармата, айде аз бях по корав, ама имаше и такива, които ги спукваха от бой и чистеха на старите по цял ден, за сексуално посегателство само съм чувал.
    Казармата си беше един пандиз, а на тая кака ще и обрънат хастара, ако отиде, да не си мисли, че ще чисти и стои.
    Много хора въобще не знаят, какво беше, и говоря за 90-те години, преди е било още по извартена история.
  • 28 Дядо поп

    14 2 Отговор
    Правят си гаргара,продадоха казармите за без пари.Ако
    въведат наборна служба няма,къде да подслонят войниците
    защото сигурно са продали палатки,одеала и всякакво
    друго оборудване .Мръсотията не може да осигури пенсии
    на хора,който са си платили поне два пъти за тях,ще из-
    държа наборна армия.Може ама в друг свят.

    Коментиран от #29

  • 29 свързочника

    32 6 Отговор

    До коментар #28 от "Дядо поп":

    Кво са продали, кочините, които наричаш казарми, тия "казарми" бяха пипани от 50-те години, мизерията си беше пълна.
    Малцинствата са се увеличили поне 3 пъти и ще са мнозинство в казармата или поне на половина, сещаш ли, какви прикючения чакат младежите, особено тези по слабите и по "учените", направо ще ги смачкат, ще има самоубийства 100%.
    Едно време майките ревяха, щото не се знаеше, как ще и върнат детето, правиха изпращане, що ли?????
    На комунетата децата не ходиха в казармата, всеки пускаше връзки да не ходи!
    Много бързо забравихме казармените простотии, с хубавото бързо се свиква!
    Да инвестираш цял живот в детето ти и да ти го върнат с психични отклонения!?
  • 30 бобиком

    14 33 Отговор
    абе свързочника ти къде си служил бе хахаха или това ни го разказваш по приказки на твои познати къде си ставал в 5,30 часа като по устав съня е от 22,30 до 6.30 точно 8 часа и кви са тия мръзненета пред столовата като всяко влизане там е по разписание и ред.А ти кво искаш като си в казарма да ти сервират яденето в сппалното ли бе. Икво ми се оплакваш за това бягане и стреляне аз в Мичурин сегашно Царево като кашик съм избягал и изтрелял толкова колкото ти не си и сънувалкато се почне от физ. зарядката чак докато си легнем особенно първите 6 месеца.И кво се оплакваш за физ. подготовката ами ти знаеш ли че при нас имаше мърди дето на 18 години не мошеха да направят и по едно набиране на лоста и по 2 коремни преси е това не е ли срамно за млад човек а.Ище изкарвате спалното и още как като не може да си го оправите и изчистите като хората.Ние сме го изкарвали за норматив 10 минути с шкафчетата и пътеките барабар и го подреждаме както си е в свътре а бяхме само 40 човека ... и кво е това поделение твойто където са ви водили един път в месеца на баня щото при нас ако не искаш да се къпеш вечерта старите не те пускат в спалното щото вониш нищо че въшкарниците на всички стоят вътре и не беше особенно приятна миризмата.Така че приятелю ти не си нищо повече от един мрънкач и мърда и ето за такива като тебе трябва да има казарма за да се научат да си перат насраните гащи а не да чакат майка им да пусне пералня.Лошото е че не си само ти такъв ....кашкавал.

    Коментиран от #33, #50

  • 31 ФАТМАКА

    33 9 Отговор
    НАЙ ЗАГУБЕНОТО ВРЕМЕ В ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ.В НАЙ ТВОРЧЕСКАТА ВЪЗРАСТ КОГАТО СЕ ГРАДИ КАРИЕРА ТЕ ТИКВАТ В ТАЗИ ПРОСТОТИЯ.Е ХУБАВО Е ЗА ЦИГАНЕТАТА В КЕЧА ЧЕ ГИ ХРАНЯТ И ИМ ДАВАТ ЗАНАЯТ АМА ЗА КЪДЪРНИТЕ И ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ Е УБИЙСТВО.ЗА ДЪРЖАВАТА Е САМО РАЗХОД И МАСРАФ И НАЙ ГОЛЕМИЯ ЧЕ ИНВАЛИДИЗИРА УМСТВЕННО НАЙ ЦЕННИЯ СИ ПОТЕНЦИАЛ МЛАДИТЕ ХОРА. ТАЗИ ИДИОТЩИНА НИГОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩА .
  • 32 Крум

    29 7 Отговор
    Бил съм в казармата година и половина и то в едно от така наречените връзкарски поделения!
    Ами няма такава простотия, хора!
    Не мога да си представя, че един ден синът ми ще трябва не по своя воля да се занимава с това. По скоро ще хваща пътя...т.е. терминала.
  • 33 свързочника

    30 6 Отговор

    До коментар #30 от "бобиком":

    Не съм имал проблеми с физическата подготовка. Спалното го изкарвахме за около 5-7 минути.
    Явно ти е било готино да служиш. В такива поделения съм бил, че ако ти разправя, какво сме правили няма да ми повярваш, хахаха.
    Приятелю, не се оплаквам, а просто разказвам за казармата, такава, каквато е била, за да могат хората да решат дали си заслужава да се върнем назад в гняста.
    Между другото отдавна си купувам пералните и си ги пускам сам и вЕрвай ми, не го дължа на изпърдяната казарма.
    Дразни ме идеализирания образ на казармата и перковците удръстени, на които им е било кеф да ги гърчат, като теб.

    Коментиран от #37

  • 34 Morgoth

    28 4 Отговор
    Ха-ха, готина статия. Проблема на казармата обаче не е толкова тежестта и трудността - на млади години се търчи лесно по плаца, а маршируването си е почти като ходене.
    Проблема е тежкото й безсмислие. Загубата на една година от живота и прекарването и в нещо като затвор с единствената ти вина, че си се родил мъж.

    п.п. след казармата няма да излезеш с мечтаните плочки, а с допълнителни паласки, аз лично след 9 месеца се върнах с 10 кила отгоре и това не бяха мускули ;)
  • 35 хой бай хой

    10 3 Отговор
    Срамно е мъж да пише от името на жена,това жена не може да го напише,но постигна резултат дебати,какви дебати е.ати!!!!
  • 36 Скорпион29

    17 5 Отговор
    Идеята на казармата като цяло е пречупване на индивида по конкретно психиката още по конкретно собственото мнение - да се научиш да не спориш а да изпълняваш.По време на война някой офицер като ти даде заповед и ти да я изпълняваш а не да оспорваш както вкъщи с мама и тате много поздрави на всички жандармеристи от поделение 72345 от редник Ангелов.
  • 37 Варна

    11 8 Отговор

    До коментар #33 от "свързочника":

    Е какво има до обясняваш къде си бил като си бил морски... После си се писал свързочник ... - Сиреч скатавка.
    Това обаче драги не означава, че и другите са били като теб.
    За известно време ме бяха прехвърлили към Щаба на Флота във Варна и трябва да кажа, че драги нищо не си видял от казармата.
    Половината от Вас даже нямаха и стрелби.!
    Да не говорим, че преиграваш с ставането в 5,3 сутринта. Не лъжи хората, че всеки ден са те вдигали 5,3 и всеки ден си правил сапунка на спалното.
    Във Варна и в София в щаба на Първа армия съм видял най- големите мързели и най- разхайтените войници. Това че сте нямали подходящите офицери, не ти дава основание да говориш въобще за военната подготовка. Да не говорим, че свързочниците винаги са имали най- тъпата функция: - Да бягат с макарите и да опъват антените. В общи линии бяха най- неподготвените във всяко едно отношение.
    АЗ обаче бях в школата за запасни офицери и за разлика от теб имахме постоянни тактически занятия. И бягането с противогаз е нещо, което разбира се е задължително. - По време на война ще ти се наложи. Едва ли си носил повече от мен противогаз и си бягал повече от мен по баирите. Само че тактическата подготовка е важна част и това, че ти не си схванал какво правиш там е нещо съвсем различно.
    Военната подготовка трябва да я има защото иначе тази държава няма да я има до 20 години
  • 38 1234

    19 10 Отговор
    Влез-влез. Тогава ще разбереш. Имаш право на 3 часа сън в рамките на денонощието. Ако си дневален - нямаш право и на една минута сън. Косенето на трева става като изкарат всички войници на поляната, коленичиш и пълзиш - тревата се скубе с ръце. Пролет те карат да събираш пухчетата от тополите и да ги слагаш в джобовете си. А есента трябва да събираш падналите листа и да ги носиш в джобовете до вечерна проверка. Вечерята е някакъв буламач - за едногодишния престой в казармата не успях да разбера какво е. Прилича на месо, но има козина. Ефрейторите плюят в ръцете на редниците и ги карат да си разтрият плюнката на ръцете, за да се "измият" преди обяд - трябвало да се спазва хигиена. Едно момче почина и две седмици криха смъртта му от родителите. Други колабираха и не им помогнаха. Ефрейторите стреляха с въздушни пушки по редниците за забавление. Но ти влез, виж как е и се "порадвай" на почивката си.
  • 39 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    15 5 Отговор
    Има гледам глупаци дето искат под предлог патриотизъм да защитават бизнеса на тиквата пеевски доган на бсп и цялата полит олигархична шайка и чужди корпораций и интереси...защо бе хора?

    Коментиран от #45

  • 40 Бобо

    14 5 Отговор
    Ба за какво им е казарма,по добре да си пилят ноктте и да си скубат веждите тез днешните ,,момчета,, ,,деца,,Както ги наричате ,а кога ще станат Мъже,като пораснат ,сами да изберат...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бай Благой

    11 4 Отговор
    АЙДЕ НЯМА НУЖДА,ЖИВЕЕМЕ СИ БЕЗ ВОЙНИ.
  • 44 Скорпион29

    12 6 Отговор
    Ако стане война децата на бг.капиталистите на първа линия на втора децата на гербаджите първите да пазят фирмите и крадените си пари вторите заради пум....та външна политика през последните 8г. Дето ни разделя с Русия
  • 45 Гост

    3 11 Отговор

    До коментар #39 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    К`в бизнес бе? Става въпрос за териториалната цялост на страната и евентуалната нейна защита. Въобще не си в час!
  • 46 босе

    16 9 Отговор
    поделение 44270-разклона за Герман-1986 год-правителствени войски.Такааа-не ми позволява съвестта и почтеността да опиша службата там!! Само за констатация-8 момчета самоубили се за периода в който аз служих!!! Влезнах як и прав-1,85 , 80 кг.....излезнах като развалина,не приех договорите на партията за работа в системата на УБО,10 години без право да излизам в чужбина.....е да...можех да се справя с четирима без проблем-и кво от това? Нека само който е решил за себе си,да бъде войник!

    Коментиран от #60

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бай Иван

    13 6 Отговор
    2,5 поправки да направя:
    1. Пералня няма
    2. Стрелба няма /добре че имаше международно обучение за ротата и съм малко изключение
    3. Четири месеца ядохме зелен боб поне 2 пъти дневно /понякога по 3 - за закуска/
    4. Не броя екстрата "зимен лагер на палатка" през Януари при минус 30 градуса - 7 денонощия...
    .....У Р А. Другари !!!....
  • 49 Uflaf

    13 4 Отговор
    И чии деца мислите че ще го отнесат ? На депутатите или на министрите ? На богаташите дето на 14 год. вече са ги оправили да доучват в чужбина ? Или цялата идея е да тръгнат и по тази линия рушветите ? Тъпунгери ,михлюзи и псевдо патриоти. Правят се на мутри и папкат. Що глупости натвориха и пак няма един в затвора. Оня с бялатя коса още не се е изявил напълно. Само малко се е затаил като змия. Още от историята на магистралата трябваше да е в кауша.
  • 50 Алфата

    13 0 Отговор

    До коментар #30 от "бобиком":

    Мичуринският полк! Беше в категорията на "триъгълника на смъртта"!
    Кашик спри, че танка загря!!! Аз бях на Папия-та! Все корави поделения... Спомени! Ама остави се, няма смисъл от коментари. Това никога няма да се върне. Дори да върнат наборната. Ама бяхме/и мисля, че ако се наложи все още сме/ по профи от съвременните профита! Само едно описание от онези "велики времена". 15 км баш-бягане. Директно на полигона и стрелби в цел! Ръцете ти треперят като на пиян бояджия! Залегнал, на коляно, зад прикритие. Старшините гледат сеир. Хем крещят, хем се хилят, но?! Мятане на гранати - осколки свистят в окопа около теб, при недобро замятане... Трагикомедия! Но на евентуалният фронт ще е в пъти по-психясало! Т. е. от тази гледна точка май имаше смисъл. Без да давам мнение за настоящето.

    Коментиран от #63

  • 51 gnida

    15 0 Отговор
    Скъпа авторке , само не разбрах , ще се бръснеш ли гола глава като те приемат в казармата ?
  • 52 GAP

    8 2 Отговор
    вече казармата е в чужбина
  • 53 Скорпион29

    11 7 Отговор
    Казармата е за МЪЖЕ не за жени които пикаят прави стига сте се оплаквали какво било храната беше лоша а на фронта може изобщо да я няма условията в казармата са сходни като по време на война вие май изобщо не разбирате замисъла на КАЗАРМАТА.

    Коментиран от #54

  • 54 Morgoth

    8 5 Отговор

    До коментар #53 от "Скорпион29":

    Замисъла на казармата е да подготви пушечно месо за армията.
  • 55 Morgoth

    9 3 Отговор

    До коментар #47 от "Гого":

    Точно така, а останалите знаем каква глупост е казармата ;)
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ехо1

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Totoooooo":

    Масово на мъжете от времето на "тази Буда" не им стиска да отговарят за семейство, а от фронта ще бягат още по-далече.
  • 58 Скорпион29

    15 9 Отговор
    България вече я няма има само едно подло и страхливо племе обречено на изчезване и ,,мъже " дето се оплакват повече от жените.
  • 59 MilChe

    9 1 Отговор
    Нека служи жената, щом иска. Дайте й по-голяма пушка да носи, такава като да защитава 4-те й деца и лека служба пожелавам.
  • 60 газо

    13 2 Отговор

    До коментар #46 от "босе":

    И аз бях там братле от 88 до 90. Сума ти години след това сънувах, че отново съм в казармата и се будех като от кошмар!

    Коментиран от #62

  • 61 гост

    10 3 Отговор
    Кой болен мозък е сътворил тези писания, ужас.
  • 62 стелт

    10 1 Отговор

    До коментар #60 от "газо":

    Ако си бил в батальона на Любо Нереза запали свещичка, че си останал жив.

    Коментиран от #83

  • 63 Джон Смит

    3 4 Отговор

    До коментар #50 от "Алфата":

    Това е истината но колко го разбират!
    Ако в паднете в плен, сигурно ще ви пратят в спа-концлагер, с масажиски! Голям процент от пишештите ще си сменят вярата и ще избиват свой за да запазят мизерния си живот.
    А бе глупаци вие семеиства и род няматели, за тях ще се биете и умирате, не за Пеевски и всички кръвопиици!
  • 64 dynamo

    13 2 Отговор
    МНОГО ТЪПА СТАТИЯ ! АМА ЧЕСТНО! Седнала българката за казарма да мисли. А кога си роди децата? Станали на по 35-40 години , пърхуси, еманципирани! Не раждат! Толкова е трудно една българка да я убедиш да има деца. А трябва да се ражда. То си е елементарен биологичен закон.
    Ще ми пишете за казарми. Бабината Ви трънкина. То бебета няма!

    Коментиран от #65, #74

  • 65 Zax

    11 2 Отговор

    До коментар #64 от "dynamo":

    То и е тежко деца да гледа пък тя тръгнала в казарма да ходи!
    Като бях в казармата бяха почнали да набират първите жени за офицери. Не че моята казарма беше тежка ама тяхната беше поне 10 пъти по лека. Даваха наряди веднъж в седмица (максимум), караули не даваха, строева имаха само до клетвата, спяха по 2 в стая с баня и топла вода. Абе курорт. Въпреки всичко за 6 месеца 50% се отказаха. За година от 20 останаха 5. Какво да говорим повече.
  • 66 професора

    14 1 Отговор
    Платената професионална служба и принудителната наборна служба са две коренно противоположни неща!!!!!!
    А именно:
    Все едно да се сравнява правенето на ЛЮБОВ с ИЗНАСИЛВАНЕТО!
    Само един елемент ги различава, ПРИНУДАТА, но той се оказва от решаващо значение и липсата на доброволен волеизявление се наказва от ЗАКОНА, визирам изнасилването.
    Същата работа е и със задължителната казарма, принуждава се човек да върши неща, които не иска и от тук идва вече дълбоко психологичния регрес и девиативност, започват извращенията, гаврите с личността и простотиите.
    За това личностното осъзнаване и съзряване е от особена важност и превръща професионалната военна служба в най-доброто решение на проблема със защитата от агресия.
  • 67 професора

    13 2 Отговор
    Жената има изкривена представа за казармата и си мисли, че ще може да си легне и да се наспи, обаче не знае, че старите кучета редник Ахмед и редник Мемет, точно тази вечер са пийнали и са в настроение за закачки, това са едни малки подробности, но на сутринта, не само няма да се е наспала, но няма да може да си събере краката, камо ли да върви, така, че да си гледа семейството и да не мисли простотии.
  • 68 Груева

    4 8 Отговор
    Да я върнат ,че ни писна от идиоти с претенции ,с пари ,с коли и т.н.Омръзна ми от 2-метрови пикльовци по на 20 години,които сами сопола не могат да си избършат без мама.Не дай си Боже, да си порежат пръстчето и нещичко да не им е наред.Невъзпитани ,неграмотни ,лигави завършени егоисти.Дай Боже да я върнат.

    Коментиран от #72

  • 69 Разбирач

    10 2 Отговор
    Разбирам. че тази госпожа е искала да се наперави на интересна, ама безумната и творба е равностойна на това американци да правят филм за Русия или мъж да обяснява какво е то това да раждаш...Тъпо е някак си, а?
  • 70 Разбирач допълнение

    5 9 Отговор
    Sorry, ама пропуснах да изкоментирам, че съм с две ръце за връщане на казармата. Малко срокът може би трябва да се понамали да кажем на една година, обаче е абсолютно наложително тези лигльовци (без извинение), които вегетират в Бг да преминат някаква школа за очовечаване, защото иначе нацията не я чака нищо добро.

    Коментиран от #71

  • 71 професора

    17 1 Отговор

    До коментар #70 от "Разбирач допълнение":

    "Школа за очовечаване"????? Ти малоумен ли си бе брато?
    Значи щом не може да си възпитате децата на самостоятелност, да им дадете нужната култура и поведение в обществото, трябва да го направи някой друг, така ли????
    Ами свършете си работата!? Старшината с килийно образование ли очакваш да го направи, който две думи на кръст не може да върже и по цял ден се налива с алкохол?
    Как ще го направят синът ти по-човечен, като му наврат компресора в задника ли или като му набият каската?
    Българското семейство е абдикирало от задълженията си, чалгарите и профаните не могат да си възпитат децата и после търсят старшинката да им възпита детето, ти луд ли си?
  • 72 професора

    14 1 Отговор

    До коментар #68 от "Груева":

    Груева, жено, ти деца имаш ли? На кой искаш да приличат, като родителите са сбъркани и децата ще са такива. Струва ми се, че бъркаш боя с е*ането.
    Точно в казармата ще се ограмотят и ще ги възпитат!? Кой да го направи? В казармата се ходи на 18 г, късно е чадо за възпитание, така, че тази теза отпада, казармата не възпитава, как да се държиш с хората в реалния живот, казармата дава умения, как да убиваш по ефективно, така, че един криминален келеш, след казармата ще е завършен убиец.
    Простотията и липсата на интелект у родителите не могат да бъдат заменени с казармата.
    Ти си човека, който възпитава, който дава пример на децата, загряваш ли? Сбъркани хора със сбъркани разбирания в България, колкото щеш. Плюс това, ако искаш да си пратиш детето в казарма, може да го направиш и сега, нищо не те спира????
  • 73 Мафани

    3 9 Отговор
    Чета- Чета- Чета...
    - Толкова "момичета" от мъжки род не съм срещал отдавна...
    Ако не беше обществена медия единственото което щяхте да прочетете от мен за Вас е само псувни.
    Както пишеше по- нагоре:
    - КАК Е МОМЧЕТА? - ЦИКЪЛЪТ ВИ РЕДОВЕН ЛИ Е?

    - КАКВО ПРОЧЕТОХТЕ ПО ТЕМАТА В "BG MAMA"?

    - КАКВО МИСЛИ ВАШИЯТ КОАФЬОР ПО ТЕМАТА?

  • 74 Ехо 1

    5 1 Отговор

    До коментар #64 от "dynamo":

    Масово младите мъже в България като чуят за бебе изпадат в паника, бягат от бащинството, не им стиска да стават бащи. Дори повечето от тези със заплати по 4-5 хил.лева предпочитат да си гледат кефа,по света и у нас, бебетата им пречат. Какви майки и какви бебета търсите тук? Държавата осигурява и плаща на неграмотните,НЕРАБОТЕЩИ многодетни и непълнолетни циганки, а едни работеща майка плаща данъци и осигуровки дори на минималната заплата, но не може да разчита на помощ от държавата за отглеждането на своето дете!!! Какви майки и какви бебета търсите тук?
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Имало едно време

    3 0 Отговор
    От спомените на преживели казарма в България разбрах, че единствения критерии за старшини и началници е да си печен извратеняк, а в преживелите са останали трайни спомени и навици.

    Коментиран от #78

  • 77 Соло

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "чичо Пешо":

    Споко ве! Тая явно си пада по групови партите затова се натиска за казармата? С такава майка сина и сигурно е избегал в Щатите отдавна? Само идиот може да се натиска да му диктуват и крещят на главата разни тарикатчета на заплата и това да му харесва? Дамата е от "либерастите", може би тайно членува в "София Прайд", вероятно се точи за "шведска тройка или седмица", в някое поделение? Може ли нормален човек да харесва простотията набор? Само садо-мазо могат това...
  • 78 Morgoth

    9 1 Отговор

    До коментар #76 от "Имало едно време":

    Всъщност старшинката обикновено е мъж на средна възраст от патриархален тип, който обича ракийка и салатка и хич не обича да работи. Обикновено отговаря за склада - той е неговата светиня и старшинката предпочита да си седи около него и по-далеч от всякакви войници и офицери. Неговото верую е скатавката и макар да не е особено интелигентен рядко е извратеняк.
    Истинските идиоти, пълните простаци и извратеняците обикновено не са сред шапкарите, а сред войниците, защото докато за сержант или офицер трябва все пак да учиш и да издържиш някакви изпити то войниците се събират от кол и въже.
  • 79 фейлетон е

    3 5 Отговор
    Толкова ли не сте чували какво е фейлетон.Да се пише с ирония и сарказъм.Шега.Хумор.Да не сте на 3 г.Тая жена използва хумора да ви каже,че освен децата,след работа готви,чисти,пере мръсните ви гащи.
  • 80 Рамби

    6 1 Отговор
    Може и фейлетон да е, но в момента някой "умници" повдигат въпроса за връщане на казармата и на хората сблъсквали се с нея им причернява пред очите!
  • 81 гощо

    5 1 Отговор
    Тази клета женица май няма ни най малка представа що е казарма в онзи и вид!?!? Поредната женска плямпаща врели не кипели! Както казва колегата на чуждо нещастие......
  • 82 един

    1 0 Отговор
    Мнението е доста лекомислено и повърхностно от жена, която няма представа какво е казарма. За огромно съжаление това, което знам със сигурност, че в родните ни казарми се самоубиха много млади хора, неиздържали на унижения, абсурди, издевателства и безпринципни тормозения. Вместо да ги обучават на дисциплина, справедливост и военни операции, откровени тъпанари с пагони издевателстваха над тях, както и стари войници, и всеки, на когото му беше паднало. Подобни тъпи мнения по-добре да не се публикуват, защото само навяват много лоши спомени поне за някои!
  • 83 Димо

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "стелт":

    Любо Нереза си беше страшилище от всякъде.
    И аз бях 88-90 там.

    Коментиран от #84

  • 84 Герман

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Димо":

    Кой беше Любо Нереза? Димитров ли? Аз бях в 5 рота...