Last news in Fakti

1 Август, 2017 11:33 5 639 14

Ето какво мислят в Македония за договора с България

  • македония-
  • българия-
  • договор

Това е голяма стъпка, с която се отгръща нова страница в отношенията с нашата източна съседка

Ето какво мислят в Македония за договора с България - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Македония Договорът с България предизвиква всевъзможни реакции: едни го наричат "голяма стъпка в правилната посока", други се опасяват, че може да отвори стари исторически рани.

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България предизвиква в Македония всевъзможни реакции – от остри критики до настойчиви похвали. Премиерът Зоран Заев обяви, че на 1-ви август правителството ще одобри Договора, но опозиционната ВМРО-ДПМНЕ смята, че и парламентът трябва да се произнесе по въпроса. Докато политическите опоненти яростно критикуват договора, повечето експерти смятат, че той внася нов момент в двустранните взаимоотношения и сътрудничеството и създава спокойна атмосфера, в която ще се мисли главно за бъдещето, а не за миналото.

"Добре дошли в бъдещето!"

"Това е голяма стъпка, с която се отгръща нова страница в отношенията с нашата източна съседка", смята например дипломатът Люпчо Арсовски. "Договорът не е идеален, има нужда от някои подобрения, но като основа е отличен за надграждане", смята Арсовски. Той остро критикува реакцията на "псевдопатриотите и престъпниците, които искаха преди публикуването на договора да нажежат атмосферата и да внесат разкол в обществото." Арсовски ги обвинява, че използват дискусията около договора, опитвайки се единствено да си върнат изгубената репутация и да вдигнат рейтинга си. "Но такива неща се случват и в съседна България с тамошните псевдоисторици, псевдополитици и псевдолидери, които се прехласват по някаква си тяхна Македония. Ние сме ориентирани към евроатлантическата интеграция, а България безусловно ни подкрепя. При това положение младите поколения нямат основание за тревога. Граждани на Македония и България, добре дошли в бъдещето!", казва Арсовски.

В Договора се казва, че ще бъде подписан "в два оригинални екземпляра, всеки един на официалните езици на договарящите страни - български език, съгласно Конституцията на Република България, и македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония, като и двата текста имат еднаква сила". Според представители на опозицията в Македония, това обаче все още не означава, че България признава македонския език. Към критиката се присъединиха и 26 историци, които в открито писмо призоваха македонската общественост "да подкрепи защитата на конституционното име, на македонския език и македонската история".

"Твърденията, че договорът не признава македонския език са неуместни, защото тук е използвана политическа формулировка", посочва дипломатът Георги Филипов. Той припомня, че македонският език е кодифициран според Международната организация по стандартизация и заведен под номера ISO 639-1, ISO 639-2T, ISO 639-2/B и ISO 639-3, което означава, че въпросът е приключен. "Ако някоя от страните-членки на Организацията е имала някакви възражения, трябвало е да ги обяви преди приемането на Македония. Веднъж одобрен, стандартът не може да се променя. Същото се отнася и за маркировките на страната MK и MKD, които са уредени от ISO 3166 - там също не е възможно повторно гласуване. Южната ни съседка направи опит за промени пред Световната организация за интелектуална собственост, стигна се дори и до гласуване, но то не доведе до резултат, така че и тези обозначения не могат да се променят", обяснява Филипов.

Според него, българо-македонският договор е доста балансиран документ, който предлага основа за по-нататъшното развитие на междусъседските отношения.

"Предполагам,че определени сили и в двете страни са настоявали в договора по-широко да бъдат застъпени техните възгледи, които биха донесли "предимство" на собствената им страна. Предполагам още, че и двете правителства не са напълно доволни, но трябва изрично да ги поздравим, че са се обединили около общ текст, който отразява реалността, в която живеят народите на Македония и България, а и съседите наоколо им. Важното е, че Договорът задължава договарящите се страни да си сътрудничат във всички области на основата на взаимно уважение и доверие, както и че с него се дава импулс за задвижване на онези процеси, които трябва бързо да ни поведат към НАТО и ЕС", казва Филипов.

"Договорът дори може да влоши нещата"

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски се срещна миналата седмица с българския посланик в Македония Иван Великов Петков, който е посочил, че с Договора се приключва един изключително важен въпрос, а Македония получава още един партньор и поддръжник в усилията ѝ за членство в ЕС и НАТО. Груевски е оценил положително волята на България да помогне за постигането на тези цели, подчертавайки, че те са приоритет и за ВМРО-ДПМНЕ. Груевски съобщи, че ВМРО-ДПМНЕ ще вземе становище по Договора, след като получи окончателния му текст. Но депутатите на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията "За по-добра Македония" вече обявиха своята позиция. Депутатът Илия Димовски каза, че ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи само договор, който ще позволи на Македония бързо влизане в ЕС и НАТО, а не договор, който ще бъде използван като инструмент за протакане.

"Не ни трябва второ Временно споразумение, което създава, а не решава проблеми. Според нас, в средносрочен и дългосрочен план този договор може дори да влоши отношенията между двете страни. Защото дава на съседна България правно основание да спира Македония по пътя ѝ към ЕС на всяка следваща стъпка, при отварянето или затварянето на глави. Това България ще може да го направи във всеки един момент, когато не ѝ хареса някой наш учебник по история, наш документален или исторически филм, наш паметник", каза Димовски.

Според депутатите от опозицията, Договорът може да отвори и стари исторически рани, да причини страдание на много семейства, чиито предци са се жертвали за независимостта на Македония и за културната и историческа самостоятелност на македонския народ. Същевременно бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Любчо Георгиевски обяви, че подкрепя Договора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 321

    48 3 Отговор
    Промити мозъци! Въпреки, че ги разбирам. 60-70 години да живееш в лъжа и изведнъж да ти кажат, че историята ти е една голяма измислица - вероятно е трудно за преглъщане.
    Иначе, спорът за македонския език е странен. Да се замислят "македонците"защо по-трудно българите разбират говорещите в Банско или равното шопско поле отколкото тях. Просто някои диалекти са по-особени, включително поради сръбската намеса. Иначе, има и други примери - да сте чули австриец да твърди, че говори на австрийски. Това не го прави по-малък гражданин на държавата Австрия..
  • 3 onq s konq

    16 8 Отговор
    Съвсем нормално е мненията в Македония относно договора да са противоположни.И тук нещата не опират до тълкуване на историята засягаща двете държави-ТОВА Е САМО ВЪНШНАТА ОБВИВКА!Де факто тоя договор е необходим като първа крачка към присъединяване на Македония към НАТО,след което следва и КЪМ ЕС.И точно това бърка хората НА СТАТУКВОТО към момента-ЕС ЗНАЧИ конкуренция,труден за свикналите на лесни пари македонски "бизнесмени" живот,оплетени с политически "величия" и лоби в Парламента...,т.е. "от първи на село,стават последни в града".Така че тия фойерверки за исторически противопоставяния ...просто са камуфлаж и средство с последни усилия да се въздейства на съзнанието на народната маса избиратели.Затова и е казано-"Кой каквото и да ти говори,да знаеш че става дума за пари"!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бул мак

    17 3 Отговор
    За днешните "Македонци" този договор ще им помогне за влязат ЕС е НАТО, което не означава че ще живеят по-добре. За нас целта е да се спре с кражбата на наша история, езика на омразата и евентуално някакво влияние върху икономическите и политически процеси в тази малка държавичка, което трудно вероятно.
    Въпреки всичко този договор е необходим!
  • 7 Триарий

    21 3 Отговор
    Оставете ги, скоро като започнат да ги колят албанците, сами ще молят за милост и бързо ще си припомнят етническата принадлежност...
  • 8 сноу

    15 4 Отговор
    А..че той тоя договор го написа Виктория Нюланд, а Заю и Гою само го преписаха.Все пак лошо няма,договор като договор но ,макетата изобщо няма да го е..ват,защото македонеца е като тъпана -сопата и тогава влиза в пътя.
  • 9 майна

    19 3 Отговор
    такива трудни и криви хора като македонците няма никъде по света
  • 10 знам

    5 22 Отговор
    след турска рупублика в разград ,чакайте македонска в благоевград!!
  • 11 КЮНЕЦ

    21 2 Отговор
    Медията си прави рейтинг на гърба на хората...всички средно интелигентни хора знаят, отварянето на вратите с Македония е добре и за двете държави ! Доволни и недоволни винаги има !
  • 12 Доцента

    26 10 Отговор
    Другари социалисти /комунисти/ от БСП. Вижте какви са ги забъркали преди 70 г. Москва, Коминтерна и пияницата Г.Димитров. Милиони хора са страдали, гнили по затвори, защо? Защото бащицата ви Джугашвили винаги е раделял за да владее....
    НЯМА ЛИ КУРНЕЛИЯ НИНОВА ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА МАКЕДОНИЗАЦИЯТА?

    Коментиран от #14

  • 13 Българин

    3 2 Отговор
    Не мога да разбера напъните на някои българи по отношение на Македония. Нямало Македония, нямало македонци, нямало македонски език. Ами след като една група хора на една географска територия иска да се нарича македонци и да има държава, която да нарича Македония, и да говори на македонски, на нас какъв ние проблемът?!? България не се нуждае от територията и населението на Македония. Нека да забравим тези глупости! Толкова българи загинаха през 20 век за една глупава клауза. След като хората на тази територия не искат да се нарекат българи - те не трябва да бъдат българи.
  • 14 БОСА ПО АСФАЛТА БОСА И В АКЪЛА

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Доцента":

    ЯВНО ПРЕДПОЧИТАШ АЛБАНО ЧИТАЦИТЕ ПРЕД КОМИНТЕРНА ??@&**;""????