Last news in Fakti

5 Август, 2017 07:59 1 572 0

Студентските такси във Великобритания скачат двойно

  • студенти-
  • такси-
  • великобритания

1700 българчета заминават всяка година на обучение

Студентските такси във Великобритания скачат двойно - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От летище София всяка година за Великобритания, за да продължат образованието си, тръгват около 1700 българчета.

Сега страната е предпочитана заради не толкова високи годишни такси и възможностите за лесно кредитиране, след Брекзит е възможно таксите в университетите, които са между 6 до 9 хил. паунда, да се увеличат двойно. Това ще стане ясно до две години, предупреждават от клуб Милениум.

Година по-рано Андрей вече се готви за кандидатстудентските изпити. Младежът иска да учи информационни технологии във Великобритания, но само, ако годишните такси останат същите.

„Ако евентуално поскъпне след промените, които се случват най-вероятно директно ще сепренасоча към Австралия, тъй като цените ще се изравнят”, категоричен е Андрей Стригачев, ученик в 11 клас.

В момент на криза родителите са готови да заложат и на български университет. „Разбира се, ако те превишат нашите финансови планове няма да се отиде да се учи в Англия. Може да остане в България, прекрасно може да се изучи и в България”, заявява Шаке Екмекчиян, майка на кандидат-студент във Великобритания.

Според експертите условията за кандидатстване във Великобритания няма да се променят поне още 2 години. Това са уверили в своя позиция британските висши училища.

„Европейските студенти са ценни като академичен потенциал, освен това, те са много голям процент от великобританските университети. Грубите изчисления показват, че всеки 20-ти бакалавър и 10-ти магистър са от Европейския съюз”, коментира Благовеста Евтимова, консултант за образование в чужбина.

А тези, които вече са приети, запазват статута си и финансирането, което са получили. Въпреки това Виктор Кузманов, който учи в физика в Кеймбридж, се опасява за студентските си стажове в страни от Европейския съюз.

„Целият академичен живот на високо ниво, който е свързан с проучвания, академични разработки се влияе от достъпа на информация между различните държави”, посочва той.

Кризата има и положителна страна. В сряда годишната такса на Виктор е била 23 хил. лв., днес е с 2 хил. лв. по-малко, само заради обезценяването на паунда. Прогнозите на брокерите са, че британската валута може да се срине до историческите 2 лева за паунд.

Предстои британските университети да подпишат специално споразумение, за да запазят привилегиите на студентите от Европейския съюз. Целта - таксите да не скочат двойно.

В конкуренцията за студентите все по-често печелят университетите в Холандия, Дания и Финландия. Таксите са минимални, а учебните програми на световно ниво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА