8 388 17

Foreign Policy: Време е Северна Корея да бъде бомбардирана

Снимка: БТА/АП
Снимка: БТА/АП
Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Унищожаването на ядрения арсенал на Северна Корея все още е все още национален интерес на САЩ, пише политологът и историк от румънски произход Едуард Лутвак в статия за списание Foreign Policy.

Статията е публикувана от агенция „Фокус“.

Северна и Южна Корея възобновиха диалога помежду си, но нима наистина резултатът от него ще бъде по-различен от предишните опити за разговори между Пхенян и Сеул? Както и по-рано, Южна Корея ще "възнагради" скандалното поведение на северния си съсед като му предостави значителни средства, нарушавайки по този начин неотдавна наложените санкции от Съвета за сигурност на ООН. Междувременно Северна Корея ще продължава да преследва целта си за развитие на междуконтинентални балистични ракети, които вече многократно са изпитвали при опити от октомври 2006 г., май 2009 г., февруари 2013 г., януари 2016 г., септември 2016 г. и септември 2017 г.

Всеки ракетен тест би бил отличен повод за САЩ да направят в Северна Корея онова, което Израел извърши в Ирак през 1981 г. и в Сирия през 2007 г., а именно - да използва добре насочени конвенционални оръжия, за да унищожи ядрените и оръжията за масово унищожение на режими, които не би трябвало да притежават такива.

Разбира се, има причини за това Вашингтон да не предприема действия срещу режима в Пхенян. Но най-често цитираните са твърде слабо обосновани.

Един от погрешно използваните аргументи да не се атакува Северна Корея е страхът от отмъщение чрез директни ответни действия. Американските разузнавателни агенции твърдят, че изолираната комунистическа страна вече разполага с балистични ракети с ядрени бойни глави, които могат да достигнат до територията на САЩ. Това обаче, ако не преувеличение, е най-малко бъдеща прогноза, която все още може да бъде пресечена чрез предприемането на бързи действия. Първото севернокорейско ядрено устройство, което би могло да бъде миниатюризирано в бойна глава за балистични ракети с голям обхват, бе тествано на 3 септември 2017 г., докато първата МКБР бе тествана на 28 ноември 2017 г. Ако севернокорейците успеят да завършат мащабното инженерно разработване и първоначалното производство на оперативни балистични ракети с ядрени бойни глави в кратък период от време - при с техния съвсем ограничен бюджет, то тогава тяхната степен на владеене на науката и инженерството би била безпрецедентна и наистина феноменална. Но това обаче едва ли е така.

В действителност, Северна Корея би могла да отмъсти за всяка атака, използвайки своята ракетна артилерия срещу столицата на южния си съсед и околностите й, където само на около 35 мили (около 56 км) от разделителната линия живеят близо 20 млн. души. Американските военни изтъкват риска от "море от огън", за да оправдаят бездействието си. Но тази уязвимост не трябва да парализира политиката на САЩ поради една проста причина: в голяма степен тези страхове произтичат от самите тях.

Когато - тогава. Преди 40 г. американският президент Джими Картър реши да изтегли всички военни части от Южна Корея, съветниците по отбраната (сред които и авторът на статията - бел. р.), призоваха правителството в Сеул да премести министерствата и администрацията далеч от северната граница, и да предостави стимули това да направят и частни компании. Южна Корея трябваше да помисли за създаването на адекватни убежища, като тези в швейцарския град Цюрих, където всяка новопостроена сграда трябва да разполага със специално помещение за защита на гражданите. (По този начин при евентуална атака броят на цивилните жертви би бил много по-нисък, ако те не напускат домовете си, за да търсят убежище). Освен това, през следващите години, властите в Сеул имаха възможност да закупят противоракетни системи от Израел и САЩ, които биха могли да отбият 95% от севернокорейските ракети, насочени към населени места в страната.

Но през последните четири десетилетия южнокорейските правителства практически не предприеха никакви действия в изброените по-горе насоки. Официално обявените 3 257 бомбоубежища в района на Сеул не са нищо повече от подземни търговски центрове, метростанции и хотелски паркинги, в които при това няма нито храна, нито медицински комплекти, нито противогази. Вместо закупуване на система за ПРО от Израел, южнокорейците предпочетоха да изхарчат парите си за разработването на ново поколение бомбардировач, насочен към Япония.

Дори и сега обаче броят на жертвите може да бъде минимализиран чрез програма за устойчивост при катастрофи. Тя трябва да включва подсилване на приземни етажи на сгради от всякакъв мащаб, за да бъде гарантирана защитата на цивилните при евентуална атака от страна на Северна Корея.

В крайна сметка, не бива да се позволява умишленото бездействие на Южна Корея в продължение на години да парализира САЩ пред лицето на огромната заплаха за собствените им национални интереси, а също и на техните съюзници в други части на света. Северна Корея продава своите балистични ракети - най-вече на Иран, не е трудно да си представим, че продава също и ядрените си оръжия.

Друга често посочвана причина за това САЩ да се въздържат от атака - че ще бъде много трудно тя да бъде извършена бързо и успешно - е дори още по-малко убедителна. Твърди се, че унищожаването на севернокорейските ядрени съоръжения ще изисква хиляди бомбардировки. Но всички ядрени съоръжения на Северна Корея - известни и възможни - не са по-повече от няколко дузини, а повечето от тях са и доста малки. При липса на разумен военен план унищожаването им би могло да изисква десетки хиляди въздушни удари.

За съжаление, не за първи път военното планиране на САЩ може да се окаже необосновано. Американските военновъздушни сили обикновено отхвърлят масираните удари, настоявайки вместо това за общо "потискане на вражеските въздушни защити". Това е особен вид стратегия, при който всеки радар на въздушната отбрана, ракети "земя-въздух" и бойни самолети в дадена страна трябва да бъде бомбардирана отделно с цел предпазване на американските пилоти от излишни рискове. Като се има предвид, че радарните, ракетите и въздухоплавателните средства на Северна Корея са отдавна остарели, с буквално античен електронен механизъм, изискванията на ВВС не са нищо друго освен извинение за бездействие.

Може би единствената добра причина, която би трябвало да ни разколебава за нападение срещу Северна Корея, е Китай. Пекин обаче едва ли ще се намеси с действия срещу САЩ. Идеята за Китай като защитник на Северна Корея е отдавна излязла от употреба. Да, китайците не биха искали Северна Корея да изчезне, а американските войски да се придвижват в близост до границите им.

Причината се корени в друго. Ядрените оръжия гарантират независимост на Северна Корея от китайско влияние. Един от възможните сценарии за ситуацията след възможните американски удари, когато режимът в Пхенян няма да съществува, предвижда доминиращо влияние на Пекин над Южна Корея. А в Сеул вече има политици - като например президент Мун Дже-ин, които биха предпочели китайския вместо американския патронаж над страната им. Корейски полуостров, доминиран от Китай, ще направи Япония по-малко сигурна и ще ограничи влиянието на САЩ в Тихия океан. Това е разковничето.

На теория атака срещу Северна Корея би могла да бъде предотвратена от политическото обединение на полуострова, при което САЩ ще успокоят китайските страхове, като бързо дислоцират своите войски на юг, вместо да ги преместват на север. На практика обаче това ще бъде труден план, не само защото правителството на Южна Корея и гражданите й като цяло не желаят да споделят просперитета си с изостаналия Север, както някога направиха западногерманците със своите източногермански сънародници.

Засега изглежда очевидно, че военните власти на САЩ са изключили предполагаема военна възможност за справяне със севернокорейския проблем. Но Вашингтон все още може да отърве света от огромната опасност, произтичаща от Северна Корея, ако предприеме необходимите действия, преди Пхенян да успее да развие ядрени оръжия за поразяване на далечни разстояния.

Вярно е, че Индия, Израел и Пакистан имат такъв арсенал, без до този момент да има катастрофални последици от това. Но всеки от тях е доказал своята надеждност по един или друг начин - нещо, което не може да се каже за Северна Корея. Техните посолства в други страни, например, не продават наркотици и не са замесени с трафик на фалшиви банкноти. Още повече, че тези три страни вече са преминали през тежки кризи и са водили войни, без да използват "ядрения коз", така, както прави Ким Чен-ун.

Северна Корея е различна и политиците в САЩ трябва да признаят реалността, преди да е станало твърде късно.

Превод и редакция: Тереза Герова

Корея (Демократична Народна Република)


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 11:08  10.01.18
  Убийствено точен анализ!

  Коментиран от #12

 • Гост
  Отговор
  2 11:14  10.01.18
  Браво. Ама след като имат повод да ги ударят, а не ги удрят, а лаят само аз какво да си мисля освен, че на краварите не им стиска? Или вариант 2 ,ако може да вземат пари от някой да му дадат оръжие и той да удари дебелака.
 • no name no face no number
  Отговор
  3 11:36  10.01.18
  хайде да започват, нали са the besr да ги видиме...че ми писна от тях и техните плоски подръжници
 • Бля бля бля
  Отговор
  4 12:09  10.01.18
  Бля бля бля

 • 5 13:23  10.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  6 14:06  10.01.18
  И този румънски американец е готов да воюва със СК до последния ЮК-ец. Има обаче един проблем. САЩ вече са в обсега на СК.
 • корееца
  Отговор
  7 15:16  10.01.18
  Очевидно на румънския американец, изживяващ се като политолог-патриот изобщо не му пука колко народ ще изгине в защита на националните интереси на САЩ на хиляди километри от бреговете им. В конкретната ситуация вероятно ще са десетки или стотици хиляди. Истината обаче е, че ако Северна Корея не беше взела мерки за изгради някакви сдържащи ядрени сили, отдавна препоръката на румъно-американеца щеше да е реализирана и страната за последва примера на Югославия, Ирак, Сирия, Афганистан, Либия, Египет, Африканския рог и др.подбни, застрашаващи "националните интереси на САЩ"
 • Dr. Love
  Отговор
  8 15:49  10.01.18
  Северна корея трябва да бъде спряна и единствения начин е следният- " На зло куче- зъл прът! " . Северна корея е надигаща се комунистическа сила. Кумунзма е зло!

  Коментиран от #9

 • падналия ангел
  Отговор
  9 15:56  10.01.18

  До коментар #8 от "Dr. Love":

  А комунистически Китай к'во ще го правиш? Няма ли да ти е къс пръта за него?
 • Dr.love
  Отговор
  10 16:06  10.01.18
  Китай няма да скочи за Корейците. Ще надигнат глас ,както и още шепа държави и до там. След време ще бъде късно и доста по-трудно да бъде решен този проблем. Сега му е времето
 • Баче Кико
  Отговор
  11 16:17  10.01.18
  То се знае,три пъти за щастие... Тоест след Трета световна война ще настъпи щастие! А тя е все по неизбежна.
 • Анализа е добър,но непълен
  Отговор
  12 16:20  10.01.18

  До коментар #1 от "Kcaniba":

  Анализът е правене на сметки без кръчмаря-никъде не се споменава за интересите на Русия и ответната и реакция...
 • Приказки около чешмичката
  Отговор
  13 17:23  10.01.18
  Статия за стадото, ядрена държава не може да бъде нападната отвън. Може да се превземе само отвътре, чрез смяна на системата , управлението , или направо подкупване на правилните хора.

  Коментиран от #14


 • Dr. Love
  Отговор
  14 18:49  10.01.18

  До коментар #13 от "Приказки около чешмичката":

  Няма не възможни неща
 • usa=джудже
  Отговор
  15 07:01  11.01.18
  Мразя американците повече от всичко на света. Техният край ще е голяма радост за човечеството. См.ърт за сащ.
 • Крали Марко
  Отговор
  16 07:06  11.01.18
  Най голямото зло е капитализмът. Знаковите убийства затвърждават как се разчиства бизнес път за другите. Тази система е обречена. Няма бъдеще.
 • МММ 23
  Отговор
  17 23:35  11.01.18
  Водят се някакви преговори в момента ,но не мисля ,че ще бъде постигнат задоволителен резултат ,да не кажа никакъв. Но до края на олимпиадата война няма да има . Но за след това вече не стоят така нещата -февруари и март ще са критични.

Напиши коментар:


Публикувай