Last news in Fakti

20 Март, 2018 13:00 9 441 10

Истинската цел на Ердоган в Сирия

  • ердоган-
  • африн-
  • сирия-
  • кюрди

Съобщавайки, че множество кюрдски бойци били напуснали Африн "с подвити опашки", турският президент Ердоган на практика обяви същинския мотив за действията си в сирийската кланица: преследването и унижението на кюрдите

Истинската цел на Ердоган в Сирия - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съобщавайки, че множество кюрдски бойци били напуснали "с подвити опашки" сирийския град Африн, който очевидно вече е завладян от турската армия, президентът Ердоган на практика обяви същинския мотив за действията си в кървавата сирийска кланица: преследването и унижението на кюрдите. Да, Турция е в правото си да се защитава от терористи вътре в самата страна и извън нея. Но наказателната акция срещу воюващите в Сирия кюрдски милиции и свързаната с нея заплаха срещу Америка („османска плесница“) са нещо безподобно. Фактът, че военната операция не бе осъдена по-остро, се дължи не на последно място на ситуацията в самата Сирия, която се превърна в един вид опитно поле за бомбите на своя властелин и на чуждестранните сили. Всеки, който не е успял да избяга, се превръща в мишена. Дори и децата в болниците.

Пипалата на сирийската война

Пипалата на тази война отдавна достигнаха и Германия. И няма нищо ново в това, че конфликтът между кюрдите и турската държава се разпростира чак до тук. Кюрдската работническа партия ПКК минава в Германия за най-голямата „чуждестранна екстремистка групировка“. С дълга традиция са и връзките между кюрдски активисти и тукашната лявоекстремистка сцена. И сега - на фона на ескалиращото насилие в Близкия изток - този конфликт набира сила.

Затова Германия трябва да постави ясни граници - границите на правовата държава. Всеки има право да демонстрира мирно. За каузата на кюрдите, за каузата на Турция. А че да подкрепяш терора се преследва от закона, би трябвало да е също толкова ясно, колкото и това, че политически преследваните имат право на убежище. Новото е, че уволнени турски офицери се чувстват и на германска територия преследвани от режима в Анкара и затова подадоха молби за убежище, които в крайна сметка бяха уважени. Това са външните въздействия на един авторитарен режим, на който категорично трябва да бъде забранена намесата във вътрешните работи на друга държава.

Нужен е ясен сигнал

Трудно, почти невъзможно е да бъде наложен край на насилието и на потъпкването на човешките права в Сирия, превърнала се в международно бойно поле. И затова е още по-важно да се действа там, където ответната реакция е възможна. В ЕС и в НАТО. И най-вече на собствена територия.

Райнхард Мюлер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    35 4 Отговор
    Напротив, много е лесно " бъде наложен край на насилието и на потъпкването на човешките права в Сирия". Американските и израелските инструктори се изтеглят от двадесетте си бази. СА спира финансирането и въоръжаването на канибали и касапи от по света и у нас, под прикритие на "сирийска" "умерена" "опозиция" и останалото приключва до дни.
  • 2 Нужен е ясен сигнал

    25 36 Отговор
    Например във Варна да му се каже ясно на Ердо:
    1. Ще има независим Кюрдистан. Ние сами ли да начертаем границата или и ти ще присъстваш. Не чертаеш. Присъстваш.
    2. Одринска Тракия става европейски протекторат и независима страна-членка по-натам. Модел Косово. След 50 г. ще видим как е.

    Коментиран от #4, #8, #10

  • 3 Ханко Брат

    15 5 Отговор
    Джамия и на Шипка
    Освен трите джамии в София, вкл. една пред НДК, оказа се че се готви още по-голям абсурд.
    По искане на Турция, и със съгласието на Бойко Борисов, вече се разработва архитектурен проект за построяване на джамия в подножието на вр.Шипка.
    Отговорник за проекта отново е министърката на Европредседателството Лиляна Павлова, която вече натрупа опит с другите джамии. Освен това, построяването на нов мюсюлмански храм ще е добър знак пратен към Европа.
    "Целта на джамията е да има къде да се почитат загиналите обикновени турски войници. Става дума за хиляди хора, които никога не са се завърнали по домовете си. Те са същите като нас, трябва да ги почетем..." - обясни Павлова на пресконференция, свикана за да се обяви начинанието.
    Припомняме, преди време имаше идея да се издигне паметник на загиналите турски войски на Сюлейман паша именно на Шипка. Тогава избухна скандал и това не се случи. Сега обаче с цяла джамия плановете надхвърлят всяко въображение.
    Преди да стигнат до Шипка, същите обикновени турски войници изколват 16 хиляди души в Стара Загора, вкл. изкормват бременни жени и убиват неродените деца. Финансирането на джамията ще е 50:50% от българската и турската страна.

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Тюрк

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Нужен е ясен сигнал":

    Защо не кажем на Бойко, турците и циганите в България да си създадат независим Турцистан и Циганистан отворко такъв! Ти какво мислиш по тоя въпрос а??
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Османска империя":

    Трябвало е да пише джагалски,ма се е объркал човека!
  • 7 Братът на Ханко

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ханко Брат":

    Подобни глупости и измишльотини целят едно-ОМРАЗА!!!Пускат се подобни новинки на овцете, те започват да блеят и тихомълком под носа им се изнасят агнетата от кошарата!!!...ТЪП НАРОД,СЛАБА ДЪРЖАВА!!!
  • 8 Цеко

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Нужен е ясен сигнал":

    И един Мармод обвива шоколада в станиол...Ако някой поиска да откъсне парче от България, за да си създаде държава,ще позволиш ли???...Всъшност като се замисля какъв продажен народ се шири по тез земи, отговорът до някъде ми е ясен.
  • 9 Щирлиц

    1 1 Отговор
    Подарихме на ЕРДОГАН комунистическият музей на шипка, а той щял да го превърне в джамия. Щяло да бъде най високата джамия в света.
    Абе не го искат ердо но той им спира потока от азиатци и хашиша.
    Държи под строк контрол източната врата на европа и зорко ги пази от пришълци. Е и добре му се плаща , за туй Ердо не държи да влезе в ЕС . Така че той е на далавера и така. От всякъде прави пари този турчин , хитрец е.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.