Last news in Fakti

8 Май, 2018 11:02 2 795 19

Как рекламата гаси скандалите

  • валери симеонов-
  • хазарт-
  • реклама-
  • гинка върбакова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Прост народ сме, нищо не става в тая държава". Всички сме чували натрапчивите думи на таксиметровия шофьор от популярната реклама. В която проф.Пимпирев опитва да го опровергае с убийствения аргумент, че това не е така, защото...бил стигнал Южния полюс.

Не е нужно да ходим толкова далече, за да се убедим, че в страната ни върлува епидемия, по-страшна от най-новия щам на грипа. Дори от този, който още не се е появил. Търкането на т.нар. "картончета на късмета" неусетно се превърна в национален спорт с тенденция, без преувеличение, да премине в национална катастрофа. Джани Родари мечтаеше да има магазинче с две полички, в което да продава надежда за всички. За съжаление или радост прекрасният писател не доживя да види мечтата си „осъществена“ в България. Тук надеждата се продава за лев, два, три, пет лева...колкото поискате и можете да инвестирате. И всеки може да си я купи от първото магазинче с две полички.

Нали „луд на шарено се радва“, както е казал народният гений, картончетата са най-пъстроцветната стока в своеобразните пунктовете за щастие. И народът им скача като каракуда на торен червей. Обект на хазартното облъчване са основно най-бедните хора, а децата, най-наивните жертви на рекламата, дърпат полите на майките си, щом зърнат ново картонче на витрината. Нали са го видели вечерта по телевизията. На тях нищо не им убягва.

Общоизвестен факт е, че хазартната зависимост е по-силна и коварна от наркотичната, алкохолната, ако щете и от сексуалната. И от всяка една друга. Един-единствен роден политик реши да се опита да спре гаврата с българските сиромаси. Чрез законови промени на първо време да озапти рекламното облъчване на населението. Говорим за вицепремиера Валери Симеонов. Който парадоксално е принуден да защитава тезите си по въпроса не във водещите медии, а във...фейсбук.

Парадоксално, но само на пръв поглед. Просто рекламните бюджети, отделени от продавачите на надежда за водещите медии запушват устата на всеки, дръзнал да протестира като Мунчо в края на „Под игото“. Ще кажете – нали Симеонов си има СКАТ. Има си я, но не е същото. Нерде СКАТ, нерде NOVА. А мълчанието по въпроса на водещите медии е оглушително. Виж, за другите инициативи на Симеонов – няма проблем. Оградата на границата, шумът по заведенията, пушенето...ако иска да говори денонощно. Но картончетата на късмета си остават табу.

По същата схема се разви и угасна скандалът с Гинка Върбакова. Скандал ли? Вече няма такъв. А Гинка не е просто Гинка, а г-жа Върбакова. Как стана това, без да има каквато и да е реална промяна в обстоятелствата около сделката за ЧЕЗ? Всичко е както беше в деня, когато научихме за съществуването на въпросната дама. Теменужка Петкова се върна на поста си, премиерът направи лупинг и се отказа от идеята държавата да купува ЧЕЗ-България. А дали и кой стои зад госпожата от Пазарджик е също толкова мътно, колкото и в първия ден от сагата. Въобще темата, с която повече от месец ставаха и лягаха българите, просто изчезна от медиите.

Как така изведнъж изгубиха интерес? Много просто. Само за няколко дни редица медии се сдобиха с реклами на „Инерком“, фирмата на Върбакова. И интересът им по темата, заедно с моралните казуси, които уж ги терзаеха, се изпари рязко. Няма нищо гениално в купуването на спокойствие. Схемата е стара, колкото първия вестник в света. Колко читателски писма отиваха в кошчетата на вестникарските редакции, защото алармираха за своеволия на мобилните оператори. Но нали те осигуряваха основното перо в бюджета и реално издържаха изданията.

Нищо лично, просто бизнес. Никой не е светец, за да се прехранва по неведоми пътища. Само дето е смешно и дразнещо същите, чиито усти и камери са запушени с рекламни бюджети, да плачат, че сме на 111-то място по свобода на словото.

Животът е сцена, но и в това театро е нужна малко мяра. Поне от благоприличие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    7 21 Отговор
    Никой не те кара да отиваш и да купуваш талони. Също както и никой не те кара да си купиш алкохол щом се продава в магазина, или пък цигари, които пак се продават във всеки магазин. Никой не те кара да изхвърлиш 20х.лв през балкона след телефонат с някой безизвестен. Но е факт, че става така и това зависи от всеки един човек. Факт е, че лотариите дават пари на хората, макар и да печелят много повече. Ако навремето спортен тотализатор имаше подобни лотарии пак щеха да се купуват билетите, но така и нищо не се правеше и печалбите не отиват за спорт какъвто и модел на лотарии да има.

    Коментиран от #6, #14

  • 2 Xyz

    24 1 Отговор
    Отличен коментар!
  • 3 Джендър Бей

    13 5 Отговор
    Търкай не мъркай и недей да гледаш в паницата на кака си Гинка!!Е ще се наложи да си потъркаш и празната пунгия да и плащаш заемите чрез скъпият ток,ама свиквай,че и сатърът за водата е наточен!!Когато котките ги няма или спят мишките действат!!Че и горите продадоха,скоро няма да има откъде и тояги да си отсечем,ноо всичко е точно,спете спокойно деца!!
  • 4 гост

    30 0 Отговор
    Евала на автора за статията ! Точно и ясно. Ако повече хора "виждаха ситуацията" щяхме да сме на съвсем друго ниво , но уви капацитета на масата е доста под очакваното за "европейска страна".
  • 5 onq s konq

    8 2 Отговор
    Ас па веднъш спечелих 15 лева от тея талончета и бех много щаслиф !

    Коментиран от #7

  • 6 дон тиквоне

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Прав си, но донякъде!
    Проблема е, че "държавата" стимулира този бизнес и тези бизнесмени, вместо да стимулира добрите практики и истинският бизнес, който осигурява работни места и допринася за националния продукт.
    Проблемът е, че другите държави си имат Мафия, която се занимава с тези неща, а в България Мафията си има държава.
  • 7 дон тиквоне

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Сипа ли на биенвету? Загасна ли му лампичката с колонката?
  • 8 Сиромаха

    11 2 Отговор
    Някой да те кара !
    КОЙТО ГИ ЗАЩИТАВА , СИНОВЕ И ВНУЦИ КОМАРДЖИИ ДА МУ СЕ РОДЯТ И СВЕТА МУ ДА ПРЕОБЪРНАТ. Дано .
  • 9 Мимо

    34 1 Отговор
    Жалко е наистина! Един познат - полицай ми се жалеше, как един негов колега също полицай бил накупил билетчета за 2000 лева, а имал печалби само за 1650!!! И човека чак съжалявше оня глупак, че не било нормално това!? Аз му викам, "че вие какво сте очаквали, бе" А той със същата глуповата физиономиями вика "е как какво, бе...ами поне 5 бона трябваше да изкара...." Щях да падна от логиката на паразита - даваш 2 бона за билети и изкарвш от тях 3 чисто! Викам му "Абе, човек, то ако бешше така кой ще ходи на работа бе??? Как може да си помислите подобно нещо, че ще се случи..." Оня си остана да ме гледа тъпо и въобще не проумя, защо да не може да е така. Та булетчетата целят именно в групата на ниско интелигентния, мързелив и беден човек, който се надява да збогатее от спусни Боже... Веднъж на една опашка си купувах цигари, пред мен беше около 60 годишен мъж с работен гащеризон, оцапан с боя и вар-. явно беше строителен работник човека и взе два билета от по 20 лева ( някаква коледна партида беше) и си тръгна! Щях да падна! Живея в малък град и едва ли надницата на тоя човек е повече от 40-50 лев, които той даде за билети. А предполагам, че ако го питаш ще започне да псува енергото ,например, че плаща 50 лв. Ток на месец и го дерат!!! Истината я казва таксиджията, колкото и да ни боли: българина е прост, за това е и беден!!! Това е!

    Коментиран от #19

  • 10 Сиромаха

    12 0 Отговор
    Някой да те кара !
    Ами рекламата какво прави ????
    Не те кара а те подтиква , Както се казва все в г.з ТОТАЛНА ЗАБРАНА .
  • 11 Пич

    17 0 Отговор
    Евалата на Факти.бг и на автора!
  • 12 Гост

    13 0 Отговор
    Абсолютно вярна и точна статия!
  • 13 Бай Ганю

    6 0 Отговор
    Да, всичко много хубаво.
  • 14 Но няма реклана на цигари

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Но няма реклама на цигари в най-гледаното време и глупости от рода: колко е хубаво да изпуша 50 кутии на ден. Даже Париж-Дакар го преместиха в Южна америка. Т.е. Симеонов не е против търкането, а против агресивното му рекламиране. Аз съм против това да плащат толкова малко данъци. Редно е този род дейности да плащат по-солидни даннъци. И да ги скъсват от проверки дали печалбите дето ги рекламират са истински.
  • 15 Красива родина

    11 0 Отговор
    Някои мислят: Нищо не става в тази държава.
    Борисов: Защо мислиш така човече? Ето виж ме мен - прост пожарникар, а сега: оправям Западните Балкани, собственик съм Булгартабак, Гинка ми е обещала позиция в ЧЕЗ, носят ми суджук, опрасквам каки всекакви и си пийвам бира. Всеки може.
  • 16 гост

    6 0 Отговор
    изобщо не става въпрос за билетчетата (между другото познавам бая народ, който спечели). Автора говори за лицемерието на журналистите и как са готови срещу някой лев за реклама, да забравят за принципите си. А после мрънкат срещу свободата на словори. В тая връзка имам няколко приятели журналисти с обещаваща кариера, които толкова се отвратиха от бранша, че сега дори и новини не гледат.
  • 17 Василев

    7 0 Отговор
    Симеонов е прав!Това с хазара е лудост и вече на всеки му прави впечетление,че нещо не е редно да е така.Пуснете телевизора и записвайте на колко време рекламират печалби от лиотария и тото и помислете редно ли е?Дано герб и другите го подкрепят!!!
  • 18 Умният

    6 0 Отговор
    Поздравления за точният коментар!
  • 19 ДДД

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мимо":

    глупости говориш
    хаиде обади ми се
    купуваш билети за 2000
    ако изкараш 1100
    и аз ще ти дам 1100