Last news in Fakti

6 Февруари, 2012 22:20 3 680 1

Момичетата са виновни?

  • училище-
  • момичета-
  • момчета
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако мъжете идват от Марс, а жените от Венера, на коя планета трябва да се намира общото училище? И на двете, убедени са привържениците на еднополовото обучение. Противниците му пък твърдят, че то е чиста псевдонаука, коментира Дойче веле.

 
Развитието и начините, по които учели момичетата и момчетата, били толкова различни, че те въобще не трябвало да са в общи паралелки, казват поддръжниците на еднополовото обучение. Съвместното преподаване с момичетата се отразявало пагубно на момченцата, убедени са експерти от САЩ.
 
Дори температурата в класната стая влияе по различен начин на учениците, казва американският психолог Леонард Сакс. Идеалната стайна температура за момчетата била 20,5°C, а за момичетата - 23,8°C. Температура над 20,5 °C имала приспивно действие върху момчетата. Имало разлики също и в стила на преподаване. С момчетата трябвало да се говори по-високо и енергично. Например: "Джаксън, отговори ми веднага!". Това ги събуждало. С момичетата пък точно обратно - трябвало да се говори тихо и нежно. Например: "Лиза, съкровище, време е да си отвориш учебника по математика."
 
От какво се срамуват момчетата?
 
През последните десет години в Щатите над 500 училища преминаха на разделно обучение. Основоположник на този процес е асоциацията на психолога Леонард Сакс. Като аргумент в полза на еднополовото обучение той използва резултатите от най-новите изследвания в полето на биологията на развитието и мозъчната активност. А причината, поради която е решил да развива дейност в тази насока, са все по-лошите оценки на момчетата.
 
Малките мъже смятали, че било под достойнството им да изпъкват с добро поведение, прилежност и удоволствие от четенето на книги, защото това били чисто момичешки глупости. Според Леонард Сакс в еднополовите училища преподаването можело да се скроява по-добре за отделните полове. Там момчетата щели да научават, че си заслужава да си умен и любознателен.
 
Полза от еднополовите паралелки имало и за момичетата. През последните години различни изследвания са доказали, че в природните науки момичетата дават по-добри резултати, ако в класа няма момчета, казва Сакс. Дали тогава не е по-добре еднополовото обучение да бъде въведено навсякъде?
 
Чиста псевдонаука!
 
Не, подчертава американската психоложка Даян Халпърн. "Няма нито едно добре извършено изследване, което да показва че разделното обучение действително води до по-добри оценки", пише тя, заключавайки, че обосновката за еднополовото обучение се базира чисто и просто на една псевдонаука.
 
Даян Халпрън се спира например на различни проучвания, които показват, че завършилите еднополово училище имат по-добри бележки от учениците в смесените училища. При по-задълбочен анализ обаче, подчертава известната американска психоложка, се установява, че тези по-успешни еднополови училища са приемали в класовете си само момчета, които поначало са били с добри бележки. Има отлични еднополови училища, пише Халпърн, само че няма емпирично доказателство, което да показва, че този успех се дължи на разделното обучение, а не на други фактори - като селекцията на ученици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕДКО САВЧЕВ

    1 0 Отговор
    Абе вие луди ли сте- ами те децата ходят на училище не за друго, ами за да си уредят срещите за след това. Може ли такова безобразие- еднополово обучение? Ще се навъдят още повече п.....тети...