Last news in Fakti

15 Юни, 2018 14:00 6 651 67

Деца, спасявайте се оттук

  • николай слатински-
  • образование-
  • миграция

Жестока е тази истина... Но как иначе

Деца, спасявайте се оттук - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обаждат от Пропуски - един младеж Ви чака пред бариерата, носи Ви колетче.

Отивам да видя за какво става дума.

Веднага го познах - беше чудесен студент с много добра дипломна работа. Сега разнася писма и пратки.

Какво става? - питам го.

Ето какво става! - с три езика, с две магистратури, само на тази работа ме взеха! До края на годината се изнасям за Лондон.

Броя месеците и се махам! Скоро няма да им стъпя тук!

Разказа ми, че се опитвал на много места в държавната и в три общински администрации.

Не става, професоре, човек по честен път и с дипломи, без връзки, без партийна протекция, без да си плати с пари или тяло не може да пробие! Пробвах и в университети. Знаете ли какво е обидното? Навсякъде виждах хора - били преди в структурите на сигурността и отбраната, взели си пенсиите, при това никак не лоши. И продължили като цивилни. Нямам нищо против никого. Не мога да обобщавам. Всеки случай е индивидуален - един може много още да даде, друг малко, трети нищо. Но говоря не за частните случаи, а за общия: на стотици места, където не се иска особен професионализъм от работата по-рано в системата за сигурност и отбрана - седят и решават кръстословици хора с пенсия и заплата. А младите? Мога да ви кажа за най-добрите студенти от моята група. Един разкарва пици. Друга къса билети в киното в мол. Трета е ... помощник-фризьор, каквото и да значи това. Ето ме и мен - с писъмца и колетчета. Около 24 май се събрахме и знаете ли какво - никой не каза, че ще остане тук. И всички съжаляват, че още са тук. А така ми се искаше да стана преподавател, сърцето и душата си щях да раздам. Вие поне ме знаете! Какво да правя? Не, не чакам отговор.

Протегнах ръка за довиждане и му казах следното: Онзи ден си говорихме с трима колеги. И единият сподели нещо, което останалите също си го мислим:

- Ние не можем да си позволим да казваме на всички свои студенти - спасявайте се оттук, търсете реализация там, където ще ви оценят! Нямаме сили да им го кажем, нямаме и моралното право да ги посъветваме така, защото студентите са с различни възможности и шансове да успеят - някои ще си съсипят живота в чужбина. Но понеже нашите деца са се случили умни, трудолюбиви, борбени и със силен характер, ние можем да си позволим, имаме моралното право да ги посъветваме - Деца, спасявайте се оттук, търсете реализация там, където ще ви оценят, изградете се като специалисти! Иначе алтернативата ви каква е - некомпетентността, простотията, алчността, арогантността, корупцията, нарцисизмът тук да ви унищожат като професионалисти. А когато България реши да се опомни и да отхвърли цялата тази некомпетентност, простотия, алчност, арогантност, корупция, нарцисизъм и се вземе в ръце, тя ще трябва да има на кого да разчита - на вас и на такива като вас. Така че нямате избор - в името на България се спасявайте оттук, търсете реализация там, където ще ви оценят!

Жестока е тази истина... Но как иначе. Нали днес видях едно талантливо момче с висок потенциал в науката, да гние и агонизира като личност, разнасяйки писма и колетни пратки...

Б. ред. - Текстът на проф. Николай Слатински е от профила му във фейсбук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    139 18 Отговор
    Да това е самата истина......
    И фактът бодигард-премиер е показателен .....
  • 2 ааа

    77 10 Отговор
    Браво
  • 3 Гост

    102 9 Отговор
    Стидент съм и работя в Холандия,не може да си представите колко много българи сме тук.Идват и непрекъснато още,това което се случва не е добре за България,само че семейство с 1000 лв не се гледа

    Коментиран от #23

  • 4 пепи

    86 10 Отговор
    Жалко, но както се казва това е ГРОЗНАТА ИСТИНА
  • 5 Бате Цецо

    46 93 Отговор
    С такива статии промивайте мозъците не децата и после що бягат в чужбина. Пропагандата е голяма сила.
  • 6 брейййй

    51 47 Отговор
    много борбени тия младите бе...тоя мнооого кадърен се натискал на 2 места за държавна и на 3 места за общинска СЛУЖБИЦА !!!! ами той от 20 годишен вече иска да се закачи на държавната хранилка ??? и кво сега...ами дай всички да работим на държавни постове , а?
  • 7 Лошо

    44 8 Отговор
    Много лошо. Затриха държавата. Толко време се въртя около бай Тошо, не разбра ли, че ти трябва силна държава, а затова пък ти трябва могъщ съюзник да те подкрепя и защитава.
  • 8 Пенсионер

    47 38 Отговор
    Г-н Слатински. Моят съвет е вие да гледате своя интерес първо и да не се грижите за проблемите на другите. Не давайте съвети които евентуално биха ви навредили... Все пак някой трябва да работи тук за да може вие да имате пенсия. Говорейки от позицията на емигрант който дълги години е извън бг мога да кажа че да си емигрант не е за всички. По- вероятно е да се провалиш отколкото да успееш в чужбина особено в страна като Англия.

    Коментиран от #46

  • 9 Гост за малко

    42 18 Отговор
    За съжеление сте абсолютно прав, г-не! И аз възпитавам и инвестирам в мойте деца духа на емигрантството с тайната ми надежда ,че ще ме измъкнат и мене от тук!Найстина скъпо ми струва това ,но нито за миг не съжелявам ,когато им видя постиженията там някъде!Младите хора трябва да разберат ,че живота не е само разюздани купони в БГ....
    Изцеждат ги тук в Колцентрове за 2000лв и те са доволни ,но това си е до време!Бъдеще "0"и нищо не остават след себе си,защото нямат време и сигурност!Пълно е с някакви свободно блуждаещи електрони ,който са без посока!Ни дете ,ни коте.....и продължават да се лъжат ,че тук е супер!Сърцето ми се къса ,но това е истината!
  • 10 Kкк

    52 13 Отговор
    Професора само е пропуснал да каже, че е част от основните виновници да се случва всичко това .
  • 11 Пътник

    42 15 Отговор
    Много истинска статия,това е реалната ситуация,някой би казал че е много черногледо ,но не е.
    Вече не Слави а и господ да стане министър председател ,оправяне НЯМА.
    Двигателя на нацията го няма,дълги години простаци и мошенници бяха насърчавани да се изкачват нагоре в държавните структури,защото ако в една схема един не иска да краде,разваля схемата,независимо дали става въпрос за болници,общини и каквото и да било.
    Ако някой се опита да направи нещо позитивно или някакъв печеливш частен бизнес,даващ работа на хората веднага му се пращаха хиените.
    БЯГАЙТЕ МЛАДИ ХОРА,НЕ СИ ПРОПИЛЯВАЙТЕ ЖИВОТА!!!
  • 12 смок

    39 27 Отговор
    Глупости! Това само показва, че у нас всеки може да вземе диплом(и), обаче като не става човека, ще разнася пратки или ще къса билетчета!
    И ако си мисли, че там (London) го чакат да го направят началник - не е познал. Пак ще къса билетчета.
  • 13 FFFF

    42 4 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: - с три езика, с две магистратури, само на тази работа ме взеха" Това за София звучи меко казано странно , с три езика спокойно в Call center се почва на 1500 лв а такива бол ,за да е разносвач след две магистратури значи сериозно е объркал образованието , и даже с втората магистратура не се е поправил.

    Коментиран от #65

  • 14 РЗС

    35 15 Отговор
    Най-лошото, което може да ви се случи в чужбина е да живеете като в България. В краен случай човек може да остане бездобен, но в повечето страни ще се погрижат за вас. Хора, които нямат какво да губят да тръгват без да го мислят, за 5-6 години ще ви се промени виждането и стандарта на живот. Ще минат бързо, не го мислете, всяко начало е трудно, но ще мине.
  • 15 МОН

    22 3 Отговор
    Погледнете научните програми на МОН и ще разберете защо е така. Пари се дават без конкурс, на наши хора и без изисквания и проверка на резултатите. И една страна е доволна, т.к. я корумпират и другата е доволна, че корумпира, но получава пари. А умните и красивите - вън.
  • 16 Камен

    37 22 Отговор
    Абе то бива глупави, даже нездравословни статии, ама вече се оливате! Я да видим млад човек с ТРИ езика и ДВЕ магистратури как разнася колети!!! Този пасквил е написан от идиот за идиоти, не за нормални хора. Пълни глупости...

    Коментиран от #17

  • 17 е ти не чете ли

    29 7 Отговор

    До коментар #16 от "Камен":

    че тоя искал на държавна служба да го назначат ...да не би за всички знаещи езици трябва да има място в държавната администрация ?? а и не е посочено какво е завършил...ако е психология ,театрално изкуство или друго лаладжийсво какво РЕАЛНО може да работи ???
  • 18 Бесен Язовец

    22 17 Отговор
    Това е суровата истина в държавата ГЕРБ ! България я няма от 10 г.!!!
  • 19 Сатаната

    23 6 Отговор
    Младежи, стойте тук и плащайте пенсиите на тези който вече 28 години убиват родителите ви и искат да изтрият всяка надежда за бъдещето ви и умират от кеф да гледат как им робувате, на тях,на децата им а вече и на внуците им.

    п.п. Сатаната Има какво още да уча май.
  • 20 аладин

    17 12 Отговор
    Това е самата истина. Огледайте се колко млади хора останаха в България. Всеки вече бяга някъде в чужбина.
  • 21 П.П

    27 14 Отговор
    Защо никой не имигрира в Русия а всички бягате на запад???
  • 22 Гост

    20 13 Отговор
    "Разказа ми, че се опитвал на много места в държавната и в три общински администрации." Ако пропаднеш дотам, че да работиш на такива места, значи си загубил всякакво самоуважение като човек и професионалист. Господин Слатински е ерудиран човек и за да напише подобно нещо, явно човекът си заслужава и проблемът не е в него. За съжаление съвсем нормални и можещи хора понасят доста удраи, преди да отидат в чужбина и да разберат, че грешката не е в тях. Осъзнах се чак когато пристигнах в Германия. България е загубена кауза и една много ама много кофти марка. Който иска да направи нещо с живота си, трябва много добре да осмисли къде ще се реализира като професионална и къде искат да се родят децата му.
  • 23 Няма да ми липсва балхария

    37 10 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Какви ти 1000лв. На много места хората взимат по 400-450лв. чисто!И то в производство където се работи по 9-10 часа.И после душманите(дали прозвището си "бизнесмени") реват че нямало кой да работи и плашат че ще бъдеш заменен с молдовец или украйнец.Ами не ме интересува вече,по-добре роб на чужд от колкото на свои.И моето семейство се изнася август.Айде чао.
  • 24 Spec b

    26 8 Отговор
    На крива ракета космоса и крив... Не казвам, че имаме работеща държава или че всичко е розово, но в тоя живот всичко се постига с много работа и катерене на стълбата освен ако не си бандит или роден със сребърна лъжица в устата... Това със студента е свободно съчинение и опит за генерализация... Познавам доста хора тука в България които не са нито мутри, нито политици обаче бачкат здраво имат семеиства с по 2 деца и повече и хранят не малко мрънкала с дипломи и две леви ръце завряни в дупето... Така, че стягайте се студенти истудентки... Дипломката не е гаранция за нищо... Стажове, трупане на опит и после си мислете за високи заплати... Самочуствие до небето умения... Йок...

    Коментиран от #26, #33

  • 25 ГосТ

    18 0 Отговор
    Най големите унижения са в България. Никой никому не помага,тея приказки са фалш-като всичко останало. Ако си нормален обаче,няма как да не ти липсва родината. И според мен, това чувство не отминава.
  • 26 Истината

    24 2 Отговор

    До коментар #24 от "Spec b":

    Ти си познавал двама човека където са се уредили тук ,и аз познавам такива голяма работа.Важна е общата картина.Когато в обществото има дух на общност и просперитет тогава може да се опишем като успешна нация.Точно такова чувство съм изпитвал извън България и то от сънародници които на са кой знае колко успешни просто са от средната класа.Фиансовата част не е основната.Хората искат просто базови неща като сигурност,справедливост.Бих останал в България и на по-ниска заплата ако ги има останалите неща. Ситуацията тук е доста дяволска защото духа на хората е озлобен и то в мирно време.
  • 27 БГ учен

    16 8 Отговор
    Скоро и аз изтеглям семейство от четирима навън. Благодаря му на шефа и за заплатата от 670 лева нето, затова, че ми обясни как научните публикации са пълна глупост, и как за цитатите колегите да се цитират един друг. Жив да си, шефе.... но отивам на Запад да се мъча.

    Коментиран от #41

  • 28 От фейсбука на българин от сащ

    26 2 Отговор
    Това го копирах от фейсбука на Българин живеещ в Сащ от доста години....В Америка съм получавал помощ и съм бил издърпан от нищото.Там който е излязъл от калта дори и с малко ще ти помогне ако искаш обаче тази помощ.Като се върнах в България тук видях че който е дръпнал напред се е затворил с големи огради ,а в по-лошия и масов случай ще направи всичко да те смачка.Така няма как да има развитие,това е деградация на цяла нация.Това е по-лошо и от война :(
  • 29 Излъган

    23 1 Отговор
    Освен всичко казано има и още една "малка" подробност - циганите са на по-голямо уважение от българите. Така че към корупцията, нарцисизма и всичко останало, трябва да добавим и циганизацията на държавата. А каква държава беше...????
  • 30 Къртев 🐓

    13 3 Отговор
    И това е работа, все пак не е честно да се подценява, която и да е професия. Учил си, ОК всяка една частна компания би те оценила, ако имаш качества. А това, че си бил добър студент, въобще не означава, че ще си добър професионалист.
  • 31 pinko

    7 9 Отговор
    то ако нете бива тука едва ли ще те бива и там! ако ще да имаш 10 дипломи и 5 езика да знаеш! професионалното развитие си зависи изцяло от теб...вярно е че има много спънки и нагласени хора които да заемат твоята позиция без заслуги но това не трябва да те отказва а трябва да те мотивира да даваш още повече от теб за да прогресираш....за това не се оплаквайте а се хващайте на работа защото България може въпреки всички негативни неща последните 20-30 години!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост

    21 2 Отговор

    До коментар #24 от "Spec b":

    То и аз разсъждавах така - цели 30 години къртовски труд. Без пропуснат ден на пазара на труда с що годе "прилична" за България заплата. И все с лишения. Докато реших да се изнеса. Само за 10 години животът на семейството се промени в пъти към по-добър! Т.е. това, което тук постигаш за 30 години, навън се случва 3-4 пъти по-бързо!

    Коментиран от #43

  • 34 бббббб

    9 12 Отговор
    И това го казва професор!?!?!? Вместо да убеждават младите да останат в България,да ги образоват,да работят тук ,да внасят данъци ,да се развива държавата ,те ни убеждават да мигрираме.Да се стопим като нация.Да може да се настанят мигрантите ,да се раздели и подели територията на държавата от съседни нам държави. Като единствения преди това начин е една революция,изчистване на статуквото и обединяване на нацията. Но,естествено това не се харесва на сегашните предатели и управляващи защото ще изгубят всичко открадното от тях до момента .
  • 35 кънчо

    12 10 Отговор
    кво очаквате да се случи младите не струват нали ги гледам всички са долнопробни отрепки, наркомани...безмозъчни същества!! искат хубави пари да получават а работа за 5 лева немогат да свършат днеска!! кво си мислите че като се махнат от България ще се оправят ли! проблема е в самите тях! а и образованието е едно откъсано по тези университети всички минават с лекота аз скъсан колега нямам а какви идиоти взимат диплома ви е бедна фантазията!! умните несе оплакват от проблемите и трудностите а е приспособяват и ги решават!
  • 36 петър

    15 2 Отговор
    като учат във фалш университети,унсс нов български,бургаски,учиндолски,разни измислени меринджейски специалности,кой е луд да ги вземе някъде. търсят се и не достигат елспециалисти,машинни оператори,инженери физици и химици,медици.

    Коментиран от #55

  • 37 даката

    13 3 Отговор
    във божурище отваря немски завод за автодетайли и кабели.260 работни места.чисти автоматизирани и климатизирани цехове без прашинка в тях,осигурена храна и превоз,стартова заплата от 1300 лева чисти с реална осигуровка

    Коментиран от #38

  • 38 Амиии

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "даката":

    За Столипиново са идеална заплата. Цели 650 ойро....
  • 39 Къртев 🐓

    9 13 Отговор
    По-добре ще е да се спасим от подобно мислещи хора, като Николай Слатински.
  • 40 пецата

    12 2 Отговор
    ако дипломата е от професори като тоя от снимката,късай и бегай.жалко за загубеното време и парите на родителите
  • 41 Ти си

    6 12 Отговор

    До коментар #27 от "БГ учен":

    Ти си Предател, страхливец, алчен чехльо родоотстъпник, невъзвръщенец...махай се, даже мъж не си !

    Коментиран от #54

  • 42 SR20

    9 6 Отговор
    много ме тварят тея дупедавци дето се ръсят акъл кво да правят младите. Младите
    трябва да стъпят здраво на земята и да спрат чалгата. Що се бягате ве не го слушайте тоя пеленгатор единство трябва
  • 43 Spec b

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Браво човек, и аз бях на вън... Не ми хареса, може би не попаднах на среда, тук намерих всичко нужно и уважение което там в моя бранш никога няама да получа защото си оставам емигрант... Всеки си го мери по неговия аршин - експлотация и тук и там, аз просто предпочетох семейството и децата и заради тях останах и не съжелявам... А са ме викали на доста интересни места...:)
  • 44 SR26DETT

    6 10 Отговор
    на тоя толуп с кев да го ошамариш говорят ли са такива неща ве охлюв
  • 45 Widql

    10 0 Отговор
    Точно така си е. В България се плаща на некадърници и мързеливци. И не е само в държавната адмиснистрация, а и в частните фирми е същотъо. Колкото повече знаеш, толкова по-малко пари изкарваш. В България се толерира тъпотата, мъррзела и некадърността. Направо си е по- зле от времето на комунизма и се чудя как може младежи на под 30 г. да расъждават и да работят все едно са живели преди 35-40 г. Явно си е генетична тъпотата и мързела на населението в българия и като добавим, че шефовете никоган е назначават образовани и грамотни за ръководители, а хора с минимално образование и умения, но склонни към мързел и прехвърляне на отговорностите, се получава родната ни картинка.
  • 46 селянин

    18 9 Отговор

    До коментар #8 от "Пенсионер":

    Аз помогнах на двете ми деца да заминат,в Германия и Норвегия са.А кво да останат в Б-Я и да бачкат за ония горе по етажите..и да снасят пари за пенсионерите,нема такава държава..тя отдавна е бита карта.
  • 47 Azzzzz

    8 2 Отговор
    Господ прощава но не забравя. Помнете това вие които сега гоните българите от България. Един ден вашите държави ще опустеят, но Господ няма да се смили над вас, така както вие не се смилихте над българите
  • 48 сори сорос

    10 5 Отговор
    хора, не се връзвайте на шорошки партенки!
    ЗАБЕЛЕЖЕТЕ! вече ни карат да се махаме от родината си, вместо да свалим тази власт, която ни затрива.
  • 49 да бе да

    8 5 Отговор
    Когато някой напише това във ФБ профила си няма проблем то е предназначено да повлияе на определена аудитория фенове на въпросната личност , но когато сайт претендираш за медия помести този "труд" това вече е пропаганда :) и сега към автора : Абе Слатински ти имаш ли реална представа какъв глад за кадри има на пазара на труда ?? Верно ли си мислиш че пускайки такава партенка някой ще се върже ??? Особено пък и в София , където всеки работодател търси кадри , а за такива с по няколко езика и образование се водят "войни" и се крадат междуфирменно :))

    Коментиран от #57, #66

  • 50 безпартиен

    11 1 Отговор
    Синът ми беше последният от класа си който замина.Другият вече 12 години ев Испания със семейството си.Почивка през лятото е два пъти по-евтина от тази в България!И не си мисля,че управлявалите преди и сега не знаят този проблем.Знаят го и още как!Но не им пука.
  • 51 onq s konq

    3 6 Отговор
    Ако историята на този студент се развиваше ПРИ СОЦИАЛИЗМА,какво би се случило с него?Искал да преподава с магистратурите си доколкото разбрах...ами да преподава!...В НЯКОЙ МАЛЪК ГРАДЕЦ,А МОЖЕ И В СЕЛО...от "градски тип".А заплатата-?Ами "ще ти стига за храна,че и ще ти остава даже"...щото няма какво да си купиш!Да ходи в Лондон?Ами преди да го гръмнат на полосата на границата,първо ще го привикат в МВР за да го питат Как така на млад човек се въртят такива капит. мисли в главата?Разбираемо е да иска в Русия...ама на Запад?!Естествено че и тогава е имало сладки служби и превилегии,но :ПИШЕ ЛИ В АВТОБИОГРАФИЯТА ТИ ЧЕ СИ ЧЛЕН НА ПАРТИЯТА?ДЯДО ТИ ИЛИ БАЩА ТИ ПАРТИЗАНИ ЛИ СА БИЛИ?А ТЕЛЕФОНА ЩЕ ПОЗВЪНИ ЛИ "ОТ ГОРЕ" ЗА ДА ТЕ ПРЕПОРЪЧА НЯКОЙ?Лощо било,твърдят някои...ама не мислят че от лошото има и много по-лошо!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Гост

    3 7 Отговор
    Ако това са ни професорите, найстина е зле работата... в София има такъв недостиг от работна ръка, и труда се заплаща много по-добре от "белите" държави за който "професора" бленува... само абсолютен некадърник може да зареже развиващ се пазар пълен с възможности и да отиде да робува навън... ама щом професора го съветва - прав му път не ни трябват такива тука. да вземе и професора със себе си.
  • 54 ГосТ

    6 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ти си":

    Хахаха Хахаха Хахаха Хахаха Хахаха
    Всички работливи специалисти трябва да се изнесат,ако искат да водят достоен и нормален начин на живот. Действително е по добре да мислиш за нови проекти на всеки 2-3 години, отколкото да мислиш как да опазиш своето от некадърните и алчни номенклатурни типчета на високи постове,както и как да оцелееш месеца и да направиш от нищо нещо. Другия вариант е да слугуваш на "умните, красивите и успелите" и да търпиш униженията им, като не правиш абсолютно нищо смислено. Което е допълнително унижение за хора с мечти и амбиции.
    Това сигурно е няк'ва ирония дето си го написал,или...
  • 55 ГосТ

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "петър":

    Напротив,бате, търсят се именно меринджеи. Никой няма нужда от химици,физици и биолози. Щото няма индустрия. Състояниете на тези факултети към СУ е плачевно. Всички добри студенти от там емигрират. Единствено лекарите имат място за реализация, но при тези заплати и закриване на болници,истинските такива също напускат. другите въртат бизнесче или са на ръба на мизерията. Единствено програмистите са добре финансово,но по мое мнение (не го натрапвам) не правят абсолютно нищо смислено.работа на ишлеме, като мажат нек'ви джави за смартфони или други подобни простотии. нивото им също е показателно,защото много от т.нар. програмисти нямат дори завършено образование . Нали сте наясно, че сериозните софтуерни продукти не се правят в бг. За инженери, няма да говоря. Ако им харесва за работят като техници,да стоят
  • 56 соросоидни кърлежи

    5 1 Отговор
    това е целта,българи да тръгнат,останалите да храним цигани , партии и огромна държавна чиновническа машина, и не на последно място имигранти-напаст , толкова са различни и безполезни тези талибани , както нашите фад-роми.
  • 57 Расулюлах

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "да бе да":

    И къде стартовата заплата за това къде си написал е като на запад 5000 евро?
  • 58 Расулюлах

    5 0 Отговор
    В бг има глад за глупаци и балъци кои ше се върже да прави шефа фараон още по богат след като е учил 5 годин...а шефа ти обяснява как ти още немаж стаж и нема ти дава пари щото дорде трупаш стаж ти не си човек и немаш нужда от пари да живееш нали нъй? Ца мен нормална стартова заплата след като толоооолкоз им требват кадри терабва да е от 5000 евро нагоре за да ое живее добре нали така?ама ше каже шефа че тва са мооооого пари за заплата и не може тъй ? Ами като не може тъи закриваи бизнеса като не може да генерира приходи за висок стандарт на живот на работниците и този бизнес се обявява за експлоататарски и криминален и се приключва
  • 59 Ефтини сензации

    3 4 Отговор
    Мурзилажа пак не се чува какви ги плещи.
    Мурденаторите трият всички нормални мнения, оставяйки само тези на продуханите кратуни с комунизъм и всичко е наред.
    Всички са щастливи....тъпите мурзилки дето са полаяли за 10лв, тия дето излъгъни са избягали и се е оказало, че за 5000 евро на месец трябва да бачкат поне на 5 места...

    И най вече тоя жалък професор!
    Айде трийте мурзилки!!!
  • 60 Непознат

    5 1 Отговор
    Каква пропаганда бе ,до бате Цецо ти сляп ли си.Това е самата истина слепак.
  • 61 НеСамоПари

    7 1 Отговор
    Не само парите са определящ фактор. Само идиот който не е излизал извън Люлин ръси патриотарски лозунги. Който иска нормален живот и реализация да се запътва към Терминал 2.
  • 62 Червена баба

    3 0 Отговор
    Тези магистратура ги лапат като бонбони. И едни специалности - да умреш от смях: връзки с обществеността, социални дейности, медии .... чудя се какво измислят да им преподават 4-5 години. Ние завършваме с много учене и после имахме една професия за цял живот.
  • 63 Некакъв си

    5 1 Отговор
    Аз в Германия за 4 години постигнаха много повече, отколкото в България за над 10 години работа. Също имам висше образование, но не работих по специалността. Тук започнах от минус, без език, без роднини и познати. Сега съм добре и нямам никакво намерение да се върна в България.
  • 64 Ефрейтора

    1 2 Отговор
    Абе др. Слатински, защо не се събрахте умните глави (професори) и вместо да съветвате младите да бягат, не им показахте пътя по който да променят нещата. България много пъти е била на колене и ВИНАГИ се е изправяла , обаче УЧИТЕЛИТЕ не са ги учили да се крият и бягат, а да се БОРЯТ !!!! Много ми е жал за вас ! PS. Като чета тук такива хленчовски коментари , сигурно др. Слатински ви е преподавал.Некадърника и хленчото и на луната да емигрира, пак си е същият!!
  • 65 Глей ти

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "FFFF":

    Туй Софията голяма работа. Да вземат всички от цяла България да се заселят в София, че да настъпи едно благоденствие.
  • 66 Язе

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "да бе да":

    Прав си но не напълно.Действително в Сф има глад на кадри за много професии.Има глад но не дават пари.Почти всеки търси работници но ако може без пари.Е няма как да дойде някой.Моя позната не я наемат на работа защото била много образована и щяла да иска висока заплата.Няма такава държава.
  • 67 Иванов

    1 0 Отговор
    Професора е прав, законите и наредбите за държавните служители са добре направени в конкурсната част, но не се спазват. Тези които трябва да проведат конкурса идват с единствената нагласа да заобиколят закона и да назначат "нашия човек " независимо от качествата които притежава. Резултатът ниска ефективност на всички държавни институции и отлив на образовани и кадърни млади хора. Според мен това е най-важното нещо което трябва да се промени незабавно.