22 Юни, 2018 13:00 3 370 8

БСП помага на Борисов. Без да иска?

  • бсп-
  • герб-
  • вот на доверие

Смисълът от упражнението е опозицията да привлече внимание върху наболял проблем, да посочи грешките на управляващите и да предложи своите работещи решения

БСП помага на Борисов. Без да иска? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От такава опозиция като БСП, която не смее да зададе истински важните въпроси, ГЕРБ само печели. Да си я бяха поръчали, едва ли щяха да им я произведат толкова удобна, коментира Иван Бедров по повод вота на недоверие.

БСП внесе втория вот на недоверие срещу правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Дебатите и гласуването ще са следващата седмица, но заглавието е ясно отсега: “Правителството на Борисов оцеля. Вотът на БСП не мина”.

Този инструмент на парламентарната демокрация никога не е бил използван за сваляне на правителства - успешен вот на недоверие досега няма. Смисълът от упражнението е опозицията да привлече внимание върху наболял проблем, да посочи грешките на управляващите и да предложи своите работещи решения. Но и това няма да се случи, защото БСП внесе вота с двайсетина страници констатации колко зле е положението, но без никакъв опит за анализ и търсене на причините и без никакъв намек да имат идея как държавата да излезе от този “батак”. Това е все едно да призовеш някого на дуел, а да си забравил оръжието си вкъщи.

Особеното в случая с БСП е, че те изреждат реални факти - МВР наистина записва провал след провал, кой от кой по-зрелищен. Усещането за всекидневна сигурност наистина е ниско, каквото е, впрочем, от десетилетия насам. Социалистите обаче не смеят да стигнат до същината на проблема - МВР и ДАНС са наследници на тромави системи от социализма, често “пробити” от бившата Държавна сигурност и от организираната престъпност. И харчещи огромен публичен ресурс. И управляващи, и опозиция се страхуват от радикална реформа на сектора, а това гарантира преживяването на системата, която продължава да яде, но без да лови мишки. Така ще станем свидетели на ожесточена размяна на празни приказки, а накрая ГЕРБ ще констатират: “Да, имаме проблем, но вие не сте никаква алтернатива”. И ще бъдат прави.

"Това правителство не се справя със своето основно задължение"

Вотът на недоверие на БСП е за “провал в сектора на сигурността”. В мотивите като кръпки са добавени и кратки пасажи за отбраната и финансовата сигурност, но основната критика е срещу МВР. Социалистите изреждат заглавия от последните месеци - за обезглавен мъж, за ученици, пребили шофьор на автобус, за мъж, залостен при животните си, за грабежи и убийства. Картината никак не е приятна. “Гвоздеите” в програмата на МВР: бягството на въоръжените затворници и проваленото издирване, завършило с улична престрелка; широко отворените врати на летище София при пристигнал полет заради изчезването на цялата смяна гранични полицаи; както и две показни убийства - на висш данъчен и на едър бизнесмен, близък до управляващата партия. Проблемите изобщо не са за подценяване.

„Мотивите за вота черпим от българската Конституция, която казва, че Министерският съвет е длъжен да осигури обществения ред и националната сигурност в България. Очевидно е, че това правителство не се справя със своето основно задължение”, каза говорителката на парламентарната група на БСП Елена Йончева. И затова социалистите искат оставката на правителството - напълно легитимно за една опозиция.

ГЕРБ и “Обединени патриоти” имат над половината места в парламента. “Воля” на Веселин Марешки даде знак, че не гледа сериозно на усилието на БСП. Както и да се държи ДПС, напрежение в този мач няма. Но социалистите не се опитват дори да придадат смисъл на един дебат за престъпността.

Защо БСП се държи така?

Вътрешната опозиция в партията неведнъж е обвинявала лидерката Корнелия Нинова, че с действията си помага на Борисов. Доказателства за някаква конкретна връзка няма, но това не успява да разсее подозренията.

В последните седмици БСП предложи парламентът да работи и през август, депутатите да си намалят заплатите, да не се приема веднага споразумението за името на Македония и, разбира се, България да наложи вето на санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим. Нинова отдаде почит на предводителя на комунистическия терор в края на 1940-те години Георги Димитров и обяви делото му за “незаличимо”, а нейна депутатка уверяваше от телевизионния екран как в Европа “взимат децата от нормални семейства и ги дават на гей двойки”. Коя от тези теми може по някакъв начин да притисне управляващите, да впечатли избирателите и да създаде усещането за реална алтернатива? Никоя.

Така истински дебат за състоянието на МВР няма да има. Защо тази структура ще похарчи през 2018 година 1,161 милиарда лева за заплати? Защо сумата расте непрекъснато, без да растат резултатите? Защо хем няма съкращения, хем не стигат полицаите? Защо управляващите разрешиха на общините да си създават свои полиции и да наемат частни охранителни фирми за опазване на обществения ред, а в същото време парите за МВР не намаляват? Докога системата ще е на доизживяване и кога окончателно ще рухне? Това са важните въпроси, които БСП не смее да зададе. Защото току-виж някой им припомнил как преди пет години избраха Делян Пеевски за председател на ДАНС. От такава неможеща и страхлива опозиция ГЕРБ само печели. Да си я бяха поръчали, едва ли щяха да им я произведат толкова удобна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дупе и гащи

    14 6 Отговор
    Защото са ...., КОМУНИСТИ!
    Това е истината, жалко, че все още има хора, които правят разлика!?

    Коментиран от #6

  • 2 Съмняващ се

    14 4 Отговор
    Тези партии са от един цирк , номерата им са за пред нас , а за ЗАКОНИТЕ нямат интерес, техният интерес е да цари анархията ! Както е казал народа,риба се лови в мътна вода !

    Коментиран от #5

  • 3 onq s konq

    2 5 Отговор
    Абсолютно прави ном1 и ном 2-и двете партии СА АБСОЛЮТНО ЕДНО ЦЯЛО,ЗАТОВА БЕСЕПАРИ-ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ!И обяснявам защо:Верно е че са еднакви по същност,но...1/ Няма да измените на вътрешните си комунистически убеждения ако гласувате за ГЕРБ,вместо за БСП.2/Което е и по-важното:Тъй като по стечение на обстоятелствата ГЕРБ управляват,то гласувайки за тях ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ПРЕДОСТАТЪЧНА ИКОНОМИЧЕСКА ПОМОЩ ЗА ОБЩИНАТА В КОЯТО ЖИВЕЕТЕ,което пък ще доведе до чувствително подобряване на личното ви финансово състояние и намаляване на работната заетост в региона ви!Когато един ден пък БСП е на власт,то пък електората на ГЕРБ ще подкрепи БСП по същите причини.

    Коментиран от #4

  • 4 онзи

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Абе ти пи ли си хапчетата.Марш в детската градина.Заради такива малоумници сме на този хал.
  • 5 Темида

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Съмняващ се":

    еееееех де да беше Анархия тук. В анархията се изгражда морален съд - демек ако хванат някой да краде или насилва го изкарва "народа" на площада и с камъни......А в БГ си е безнаказаност (не беззаконие), демек всеки знае, че и човек да убиеш няма да лежиш в затвора и ще си джиткаш свободно уж наказан с УСЛОВНА...........Ама простия народ не протестира срещу убииството на нацият от съда, а протестира за ПИРИН, защото така му казват медиите..
  • 6 нормален

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "дупе и гащи":

    "Леви", "десни", "комунисти", "демократи" това са залъгалки за малоумниците по целия свят. За съжаление, последните са 80 процента от населението и затова сме на този хал. Дясна и лява ръка са те на едни и същи глобални престъпници, които ни готвят такава демоНОкрация, че сталиновият "комунизъм" ще ни се види като пионерски лагер. Тези 80 процента, дето им се връзват са престъпно прости. И комунисти, и антикомунисти.

    Коментиран от #7

  • 7 дупе и прашки

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "нормален":

    Келеш не споменавай репресиите на Сталин. Кухата ти глава и представа си няма какво е било. Моли се да не изпиташ 1/100 от това. Нали знаеш, че каквото повикало - такова се обадило.
  • 8 боре либерало

    1 0 Отговор
    БКП+ДС=БСП+ГЕРБ