Last news in Fakti

3 Юли, 2018 20:00 2 534 28

Министерство на просветата: Кажете го ясно и категорично

  • училища-
  • роми-
  • цигани

Не записваме деца от ромски произход

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да оставим настрана думички като сегрегация и дискриминация, за живота ни става дума.

„Не записваме деца от ромски произход“ – това написа една директорка на училище в Благоевград в обява, че записванията на ученици продължават.

Да си против ромите в България е като да си против снега в Аляска. Снегът пет пари не дава дали си за или против него, той съществува. Ромите са тук. Като абсолютна число не са повече, отколкото в Румъния, но като съотношение в населението са най-много в Европа. Какво искаме ние да направим, как искаме да живеем – с тях или над тях? Може и да ви се иска да сте над тях, но има една единствена възможност – с тях. Една популярна теория предлага, когато искаме да разберем някакво действие дали има плодотворен или унищожителен ефект, да си го представим в по-голям мащаб. Ето, представяме си го във възможно най-голям мащаб: всички училища по подобие на благоевградското пускат съобщения, че не записват за ученици деца от ромски произход.

Какво ще стане? Ромските деца няма да ходят на училище, ще останат „безграмотни“, както казват самите роми. Ще играят на воля в гетата като малки, ще ги мъкнат със себе си майките и бащите, докато ровят в контейнерите за смет, после ще се намери някой хитрец да ги впрегне в просия. На някаква възраст момичетата ще станат проститутки, а момчетата ще поемат по пътеките на престъпността като крадци, сутеньори, лихвари, изнасилвачи, убийци на баби по селата. Възможност да работят те няма да имат, защото работа за неграмотни хора трудно се намира. Снегът ще вали не само в гетата, а навсякъде – по улиците, в домовете ни. Това ли искаме, така ли искаме да живеем?

Да отидем още няколко години напред. По чисто демографски причини съотношение между роми и българи ще продължава да се променя в полза на ромите. Ще дойде ден, в който пазарът на труда ще зависи от ромите, от тяхната грамотност и квалификация. Не много време след това и пенсиите на всички ще зависят от ромите. Ако ромите са грамотни, квалифицирани и с трудови навици пенсиите ще бъдат едни, ако са неграмотни, безработни и социално безпомощни – други или никакви пенсии. Това ли искаме?

Не вярвам, че го искаме. Искаме нормалното: всички да работим, на социалната система да тежат все по-малко социално слаби хора, престъпността да намалява, гетата да се превръщат в нормални квартали, а не в източник на зарази и криминални опасности. Само че това може да стане по един начин: децата от гетата трябва да ходят на училище. Това е първото условие, всички останали са след това и са въпрос на време. „Това не са циганите от едно време – казва една позната, – сега по улицата ходят едни намръщени, готови на бой младежи със зли погледи, откъде се взеха?“ Ами пак оттам се взеха, откъдето се вземаха преди време ходещите на училище и на работа роми. Това е първото поколение илитерати, първата реколта на неграмотността. И ако техните деца не се записват в училище, ще станат поне като тях или още по-безнадеждни и готови на всичко. Министерство на образованието, не увъртайте! Не отбивайте с номера, че ще проучите въпроса! Произнесете се категорично и заповедно – всяко дете, което иска да учи, трябва да може да учи. Преди няколко години си казахме, че ромите трябва да учат – ако се налага и насила. Дойде време, в което трябва да се каже на българите, че трябва да свикнат децата им да са редом с ромчета, защото така или иначе ще са редом с тях в живота и по-добре е всички да са грамотни и работещи. Снегът не избира къде да пада, г-жо директор на благоевградското училище, която сте решила да чистофайничите днес и да замърсявате утрето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нормален

    39 2 Отговор
    Седларска, хич не ни баламосвай, не фърфиш. Достатъчно е само човек да погледне ромският "доцент" на снимката, за да е ясно, че образованието на ромите не е опция.
  • 2 обобщено

    39 2 Отговор
    Циганите, наред с макроикономическите кражби, обирите на монополите, чудовищната ни "право"охранителна система..., са един от основните инструменти на геноцида, който се провежда над българския народ.

    Само социалните помощи, които плащаме на ромите са 3.6млрд.. Заедно с детските, тока и водата, се заформят едни 5МЛРД. ГОДИШНО. Отделно "инвалидни".
    Безплатно медицинско обслужване, безплатно образование, тези домове за деца "без родители", щетите от престъпленията и издръжката им в затворите. Свързаните с тези престъпления разходи по полиция, прокуратура, съд. Опустошеното дребно селско стопанство. Имиджа, който ни изгражда тази пасмина в Европа и заради която ни отрязоха от Шенген. Така, като финансова равностойност циганите ни излизат едни 10МЛРД. ГОДИШНО.

    Затова и т.нар. "медии" на т.нар. "международна общност" са толкова загрижени за "правата" им У НАС, че бяха първа грижа, чак и на Килърито. Сега пък папата щял да идва за тях. Защото са много загрижени, да ни би ако българският народ отхвърли това бреме от врата си, да отложи окончателното си унищожение и виж пак оцелял. Затова и не ни пускат в Шенген, щото ромите ще се разбягат по Европа и виж сме си взели малко въздух.
  • 3 толерантен

    32 4 Отговор
    Ми да вземе да образоваме и маймуните, щом е тъй. Те ще ни изкарват пенсиите. По "демографски причини".
  • 4 Дидо

    22 2 Отговор
    От Сливен май беше гус'жатъ?...Ми да види и там,в "Сините Камъни" к'во чудо е!Как си краддват от комшиите,как полицията чупи пръсти и пуши фас след фас,щото,нали,са от "малцинството!Ама в Сливен и Ямбол вече не са от малцинството!Живях 17 г. в Сливен и ги знам НАИЗУСТ дирите замдировете на училищата как се мъчиха да не взимат брикети,ама в края на 90-те ги задължиха и ги Фанаха(преносно) за топките....Да хване 2-3-ма родители и да ги подпита - що им дирят дечурлигата из класните стаи?За образование или за социални?Питам и отговр не търся,щот знам какво е,а и по кадърните тук също знаят!
  • 5 БАЙ ГАН4О

    29 2 Отговор
    Веселино много си тъпа

    Коментиран от #6

  • 6 бай Иван

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ ГАН4О":

    Ама се мисли за ноу умна. Акъл раздава.
  • 7 ама ОУ

    6 2 Отговор
    Никой не го вълнува тоя прокиш и тоят прокиш ;)
  • 8 Иван

    13 2 Отговор
    Вчера пътувах късно вечер в автобуса с група от роми, съставена предимно от две свръхдебели чудовища от ромски произход, явно представители на "нежната" половина на човечеството и заедно с тях към 8 подобия на деца, също въздебели. Добре де, изпрали се да не смърдят, но звуците и "културата", които ги заобикаляха, си бяха като директно взети от клетка на маймуните в зоопарка. Цял автобус беше принуден да слуша групата роми, които си въобразяваха, че са много възпитани и имат правото да критикуват останалите. Това не им харесвало, онова не им харесвало... Хубаво, ама дали няма хората да се чувстват много по-добре, ако ги няма?! Имам и съм имал съседи от този произход. Едните по мангустански злоупотребяват с музиката, т.е. цял ден слушаш истериите на Наг*зис, други са също много емоционални и крещят, викат, само за пример - детето (едно малко чудовище) на всеки 30 сек. се обръща към майка си с викове "Мами", тя му крещи обратно "Млъкни, бе, пад*рас"...Трети пък си измият задниците два пъти за седмица и се мислят за по-висши от останалите...Я си ги вземете на домашна издръжка и освободете масовия българин от присъствието на тези "хубави хора... от Павликени"...
  • 9 име

    9 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Какво ще стане? Ромските деца няма да ходят на училище, ще останат „безграмотни“, както казват самите роми. Ще играят на воля в гетата като малки, ще ги мъкнат със себе си майките и бащите, докато ровят в контейнерите за смет, после ще се намери някой хитрец да ги впрегне в просия. На някаква възраст момичетата ще станат проститутки, а момчетата ще поемат по пътеките на престъпността като крадци, сутеньори, лихвари, изнасилвачи, убийци на баби по селата. Възможност да работят те няма да имат, защото работа за неграмотни хора трудно се намира. седларска , това е факт , а не в бъдеще време. мноого си про ста .
  • 10 Morgoth

    17 0 Отговор
    Циганчетата трябва да учат - тук две мнения няма. Но другия също толкова безспорен факт е, че те влияят зле на българчетата които учат с тях. Училища където има много циганчета стават опасни, не че вече и останалите не са, но тези са в много по-голяма степен. Също така, ако в едно училище циганчетата станат към 30% следва масово отписване на българчетата от него. Когато един родител има да мисли за собственото си дете не го интересува нито пенсията му, нито бъдещето на държавата. На тези места където има компактно циганско население вече не може да става дума за интеграция, защото интеграция се прави на едно циганче в клас от 20-30 ученика. Когато циганчетата са 5-10 те са вече група и последното което искат е да се интегрират. Останалите пък изпитват същото нежелание те да се присъединяват към тях. За съжаление вече е много късно за интеграция на принципа на присъединяването - циганите трябва да имат отделни училища и там да са си сами. А относно моята пенсия - то вече не е ясно ще доживея ли годините, но пък е ясно, че самата тя ще бъде още по-мизерна от тези на сегашните пенсионери. Затова който както се оправи да се подсигури на млади години, така ще живее на старини, когато вече ще върлува третото поколение илитерати, защото сегашното не е първото, а второто.
  • 11 Кибик

    13 0 Отговор
    На дневен ред вече е въпросът как да интегрираме българите в циганската държава България.
  • 12 Krasimir Velchev

    14 1 Отговор
    Отдавна не бях чел ,такава простотия.Образованието ,не е нещо,което се дава насила.То може само да се взема.Разбира се дипломи може ,да се раздадат на всички цигани.Но едно е дипломата,друго е реалното образование.Циганите живеят на Балканския полуостров от 14век.Седем века са изминали и ,те ни най-малко не са се интегрирали в местните общества.По цял свят има цигани и по цял свят,те са чергарско племе,което не може да се вгради в обществото.Не случайно нямат държава и никога не са имали.Междувпрочем имаше десетилетие на ,,ромското включване.''Тази кампания беше финансирана от Джордж Сорос.Тя приключи с пълен провал.Много пари бяха изляти и резултат -нула.Така,че когато говорите и пишете нещо влагайте все пак и малко мозък.
  • 13 Stefko 88

    14 1 Отговор
    Аз съм против децата ми да учат с цигани.
  • 14 училище

    6 0 Отговор
    Тези деца ром ли пият!Българите не желаят децата им да учат с деца които пият ром!Родителите на децата които пият ром да си направят техни училища с техни учители на тяхна издръжка!
  • 15 Генерал

    4 0 Отговор
    Има противоречие в това, в което правозащитните организации ни призовават да правим с малцинствата.
    От една страна искат да ги интегрираме, което обаче е немислимо без да бъде най-малкото променена, а иначе - разрушена културата на въпросните малцинства. Т.е., не можем да направим първото, без да направим второто. Но когато направим второто, тези, същите НПО организации ще ревнат пък, че унищожаваме културата им.
    Простотията и циганията са универсална даденост и всички са им подвластни, но проблемът е точно в циганията , а не в циганина. Ако се вземе едно цигле и се отгледа в нормално семейство ще стане нормален български гражданин и обратното разбира се. Едно дете в гетото независимо, кой е баща му дали циганин или някой рус скандинавец, ще стане цигле. Следователно циганите трябва да се притопят културно.
    На някои анти български организации и автора на текста им е пределно ясно,че поведението се култивира в средата, която даден индивид обитава, но не го допускат... ревът за "интеграция", а всъщност извършват "сегрегация".
    Това неминуемо ще доведе до кървави етнически конфликти.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 сори сорос

    10 0 Отговор
    то пък кой ли ги иска ромовете, че и това училище!?
    във Франция и Италия им изринаха циганските катуни до основи и ни ги върнаха да си ги интегрираме.а в Израел още с идването си на власт Биби спря на не евреите социалните плащания и работата се разреши от раз. бачкаш здраво, печелиш и си гледаш сам децата. щом не работиш, няма и да се размножаваш и точка по този въпрос!

    така бе и при нас, циганите преди тридесет години си бяха интегрирани и работеха, значи са били част от българското общество! трудът е направил маймуната човек според науката, който не работи няма да се интегрира и няма да яде.

    българи, арменци, евреи и турци са живели и преди да дойде“Демокрацията“. циганите учеха до осми клас, момчетата ходеха в казарма най-вече трудоваци в строителни войски и на 20г. имаха занаят и можеха да четат и пишат.властта не правеше разлика и не ги толерираше, затова те работеха.за кражби влизаха в затвора... спасението е всички право защитни организации да бъдат изгонени от България. друг начин няма!
  • 18 good night left side

    7 0 Отговор
    Лощо, Седларова, ЛОШО!
    Не си разбрала, че циганина не подлежи на опитомяване, няма как да го научиш да работи!?
    Ще кажеш, че не е вярно????? Ами дай доказателства? А, аз МОГА да ти дам доста ФАКТИ, че си отглеждаме паразити!
    Ти, като имаш въшки, какво правиш? Чакаш да станат големи, грижиш се за тях, като хапваш здравословно?
    По соца циганите бяха привилегировани, взимаха ги БЕЗ ИЗПИТ във висшите училища! Получаваха безплатни жилища, получават ги и сега, получават ПОМОЩИ, получават много повече и то от НАШИЯ ДЖОБ, знаеш, кои сме ние?
    Щом ДАВАМ, да има за циганите, защото РАБОТЯ, РАБОТЯ, РАБОТЯ и съм им СПОНСОР, искам да има условия за МОЕТО ДЕТЕ, да може да работи, защото сме доказали, че ние БЪЛГАРИТЕ сме източника на доходи на тая скапана държава и НЕ ТЪРПИМ да ни скапват образованието някакви цигани, които имат нужда от СПЕЦИАЛИЗИРАНО обучение, защото не искат да учат, не искат да се интегрират, ако можеха, досега да са го направили.
    Така, че, да, ще живеем с циганите, няма как, но не насилвай нещата, щото може и да не живеем с тях, армията, полицията и оръжието е в нашите ръце, на БЪЛГАРИТЕ и може и да обърнем палачинката, ако прекалено много ни се извиват ръцете, анадъму?
  • 19 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Оличен коментар "сори сорос № 17" !!!
    Което от маалата изкласи до 7-8 клас, става човек. Другите просто не искат! Естествено - родителите не искат!! Така им е хубаво. Учението е ТРУД. И за родители и за деца !
    Най-отвратително от всичко / изключвам престъпленията/ е наглата демонстрация в обществото на тая необразованост и душевна мръсотия, която някой от тях носят още със зачеването си !!!
    Трябва интеграция ! И аз искам да не плащам ток, вода, данъци..... Ще се интегрирам, мааму стара........... Имам комшийче в четвърти клас. То ми казва : И аз не искам да имаме в класа циганчета. Три да има - дигат шум и разговарят на висок глас - сякаш са тридесет Ама - казва ми - много ме е яд на "сметачката " . И само циганка може да влезе в час по математика и да оскубе русата "Дробна черта".
    Е-е-е-е - пъшкам аз- няма зло без добро !!!
  • 20 Българофил

    5 0 Отговор
    Тези, които твърдят, че са бели да създават деца. Няма друга рецепта! Помощи до трето дете! Не става с констатации, а с раждане на деца!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    1 0 Отговор
    Когато българчето се напъва, учи, пише си домашните, за да изкласи, а циганчето получава тройки по милост и предписание, а не може в седми клас да си напише правилно и четливо името, то за какво равенство говорим? И половината клас да е от циганчета, ако има еднакво мерило няма да има проблем. Проблемът идва когато 20г. майка на първокласника идва и шамаросва учителката пред всички, а цигането се хили победоносно, че неговия етнос пак е надделял. Проблемът идва когато циганчетата в клас получават тройки за празен лист понеже училището се нуждае от бройки, а не ученици. Проблемът идва когато цигането идва на училище само заради детските на мама, а не заради това, че обучението е добавена стойност към неговия живот, понеже то е научено, че и да не работи пак държавата ще го храни и гледа, както е отгледало майка му, баща му, баба му и дядо му, всички под 40г., никога не работили, но имащи сототици левове доходи от телк, социални и нпо.
  • 23 000

    3 0 Отговор
    Веселина Седларска, защо сте пропуснали така тактично и вследствие изопачавате истината на 180 градуса. Директорката е имала кота за приемане на деца от малцинствата вследствие запълването на котата която не е определена от самата директорка се появява и въпросния надпис. Другото което се спестява така като, че ли между другото е че циганите в по-голямата си част записват децата си на училище да за вземат помощи изпитите показват нивото им на обучение в по-голямата си част са напълно неграмотни не можещи да пишат и четат и нямат желание да се изучават, така че жална ни майка ние от циганин работа да чакаме, че и за пенсии.
  • 24 не на БХК

    1 0 Отговор
    25 години на БХК в България, проблема с циганите се влошава все повече и повече.
    защо да чакаме да станат 45...
    "25 години стигат - Времето е наше"
  • 25 Адолф

    3 0 Отговор
    Казвам го ясно - не ги харесвам циганите. Не искам децата ми да учат заедно с цигойни! Искам отделни трудови училища за цигани и то до 3-4 клас колкото да могат да си напишат името и да знаят от коя страна се хваща лопатата и мистрията! Неграмотни и безработни цигойни да нямат право на глас! Така хем ще си имат занаят, хем ше са полезни за обществото, хем няма да надигат много глава! Искам право да защитавам неприкосновенността на личността и собствеността си серщу цигански (и други) посегателства с оръжие!
  • 26 Расулюлах

    0 0 Отговор
    Опитите камък да пусне вино продължават на теория щяло да стане ама на практика е абсурд
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 плевен

    1 0 Отговор
    Медиен партньор на DW.