Last news in Fakti

29 Август, 2023 11:00 4 432 56

Око за око, зъб за зъб или как дори 1 млрд. не успя да интегрира ромския етнос

  • роми-
  • убийства-
  • жандармерия

И това днес в сунгурларското село Прилеп не е единственият случай, при който тълпа от мургави събратя взима правосъдието в свои ръце

Око за око, зъб за зъб или как дори 1 млрд. не успя да интегрира ромския етнос - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

При нас нещата отново са наопаки. Точно такива са и при днешната трагедия, случила се в сунгурларското село Прилеп, където 6-годишно дете бе блъснато от товарен автомобил и почина на място. По първоначални данни детето внезапно пресякло платното за движение, когато 57-годишният шофьор от Аксаково го блъска, коментира Виктория Георгиева за "Флагман".

Междувременно към мястото на инцидента се отправили роднини на момченцето, които празнували в близост, като по думите на спътник на 57-годишния мъж, който е успял да избяга, е започнала саморазправа. Дошлите на място полицейски служители само констатирали смъртта на водача. Да обобщим – 6 годишно, оставено само на пътя, а родата празнува през това време в заведение и на никого, поне за определен период от време, не му прави впечатление, че детето липсва. Да, от боята са, ако това се чудите.

Шофьорът е бил буквално линчуван... Както отдавна знаем - за въпросните закони няма, те действат на принципа на око за око, зъб за зъб. Освен че те самите не спазват законите, самите закони и по-точно - отсъждащите, често са обидно толерантни към мургавите. Особено пък през последните години, когато стана все по-модерно непрекъснато да се говори само за права (без задължения). Е, ние още по-отдавна (ако трябва да сме напълно честни – от почти 35 години) можем да се похвалим с въвеждането на тази своеобразна иновация – всички са ми длъжни за всичко, аз, защото съм ром, черен и прочее, отговорности нямам.

Не ме разбирайте погрешно - отдавна сме на ръба някой почернен близък да ликвидира убиец, помел детето му на пешеходна, който убиец след година-две-пет пак се мята на автомобила, защото е помагал в кухнята на затвора (да, има такива случаи в правораздаването у нас) и хоп... вече е добър и отговорен човек. Затова и написах, че нещата у нас са наопаки. Ако това го беше направил някой опечален баща на буквално размазано от камикадзе детенце, но сам – без да вика родата, някак е разбираемо. Не правилно, не хубаво, но разбираемо. А ние на какво сме свидетели – подпийнала и озверяла тумба роми, оставила 6 годишно без надзор, буквално линчува шофьора, пред когато изскача детето и който в случая дори не се знае дали е карал с превишена скорост. Нали разбирате, че и детето не е било на пешеходна... Това не е единственият подобен случай, при който тълпа от мургавите ни събратя взима правосъдието в техни ръце.

По-често се колят помежду си, но нерядко го отнася и някой, който просто е имал неблагоразумието да се озове на пътя им. И после... после нищо. Задържат ги за часове, махалата се събира пред полицията в конкретното населено място, чупят, заплашват, налитат на бой дори срещу униформените и за да не се нарушат правата им, тихо-тихо приматите биват освободени. До следващия подобен случай. Да се обзаложим ли какво ще стане и този път – ако въобще открият и задържат извършителя, или извършителите, поради различни обстоятелства, присъдата може да е символична. Дано не е и условна.

А през това време по медиите ще се изреди цялата рода на въпросните, подкрепена по всякакъв начин от стотиците НПО-та и „общественици”, които от години смучат милионите, отпуснати по различни програми от ЕС за по-бърза интеграция на братята. За колко милиона ли става въпрос. Леко да не паднете. Според официалните данни, 819 744 793 лв. са отделени за интеграция на ромите само в периода 2007-2020 г., средствата от държавния бюджет са 200 900 000 лв., а по европейски и други програми са останалите 618 844 793 лв.

Това е абсолютна статистика, данни, факти, станали ясни от писмен отговор на вицепремиера Томислав Дончев на въпрос зададен му от депутат през 2019г. Също през въпросната година, тогавашният вицепремиер Красимир Каракачанов посочва, че сумата е усвоена от около 500 НПО-та, част от които са регистрирани само и единствено, за да реализират дадена програма, а някои са заличавани и съдебно след получаване на средствата. Става въпрос само за 13 години – тринадесет, повтарям. Какви са сумите за тези 35 години, след 89-та, по-добре и да не знаем, ще ни приседне.

Едно е сигурно – над 1млрд. е. Девет нули... Резултатите ли? Видяхме ги и днес. И същите тези НПО-та са винаги в челните редици, когато някой заговори за проблемите, породени от безотговорността на същите тези, за които получават милиони. Не можело да се говори за етническата принадлежност на извършителите, било расизъм и хомофобия. Напротив, трябва да се говори за нея! Защото разрешаването на всеки проблем минава задължително през дефинирането му. Другото са празни приказки и алабализми.

Проблемът с престъпленията, извършени от ромите тях, е много, много сериозен. И не толкова дори заради самите престъпления, макар често да говорим за ужасяващи зверства (бел. авт. – всички посегателства срещу възрастни хора по селата – включително побоища, изнасилвания, убийства), а защото голяма част от неправителствените организации, които получават милиони за интеграцията на въпросния етнос, нямат никаква полза те реално да се впишат в средата, защото парите, които получават за тях, рязко ще секнат... Разбира се, на въпросния етнос също се подхвърлят някакви суми, като най-облажили са се т.нар. барони – те, за да могат НПО- та да симулират все пак някаква дейност по маалите и да ги допуснат там, прибират също крупни суми. А на нас ни остава само да цъкаме със зъби – ром да си на днешно време...


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Обаче

    51 1 Отговор
    Интеграцията се прави с пример и възможности, а не с пари, особено ако парите се дават на интересчии и от двата етноса.

    Коментиран от #54

  • 3 Кой

    46 1 Отговор
    опапа цял милиард ?
  • 4 ХАХАХА

    48 4 Отговор
    Не мога да разбера освен ,че им се заплащат тези изказвания на разни "експерти" ? Аз си спомням прословутата декада на ромското включване ,когато за радост на мисири и грантояди непрекъснато се отразяваше как 3 поколения седят на учебния чин и уж учат ! То беше охкане ,ахкане ,то такива славословия за интеграция чрез образование ,ама ядец фалш и лъжа.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Развеселен

    71 2 Отговор
    Убийствено точен анализ!
    Решението е ясно - всеки нарушил закона ром - изваден от тумбата и в панделата!
    Те са силни само в група, но имат и силни инстинкти.
    Като усетят, че може да ги извадят поотделно, веднага се адаптират към закона!
  • 7 АКО СОРЪТ СОЦИАЛНИТЕ НА

    43 0 Отговор
    Римляните дето не бачка ПЕНСИИТЕ НА ВСИЧКИ ЩЕ СА ПО 2000 ЛЕВА.
  • 8 Директора

    22 10 Отговор
    Не ги оправдавам ромляните, но нима в тази държава има правосъдие? Нима не се нагледахме на безумни решения на съда? Какво очаквате? Когато няма истинско правосъдие, то това е най-нормалното, което ще продължи да се случва.

    Коментиран от #39

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    27 2 Отговор
    Къв милиард бе, тоя милиард е у шкафа
  • 11 Гост

    54 2 Отговор
    Трябва един съвременен Чочоолу...на който да не му пука какво ще каже Европа...

    Коментиран от #40

  • 12 ХАХАХА

    49 0 Отговор
    Точно срещу моя блок имаше прекрасно училище ,където се беше изучил целият квартал ,от 15 години интегриращите изгониха де що имаше български ученици и така в момента в училището няма български ученик,но горните интегрирани ги мъкнат всяка сутрин с автобуси безплатно от факултето. Да не говорим как се вземат матурите, които се изкарват от "квесторите".

    Коментиран от #23

  • 13 Сексуален Козирог

    34 1 Отговор
    Сиганорите пристигат на балканския полуостров с Османската империя,там те винаги са били освободени от данък и военна служба защото са строили пътища. Нама как да се влеят в обществото и да се изкоренят вековни навици,по=добре е да се пратят в Индия и там да се оправят с тях както си искат!
  • 14 флипп

    59 4 Отговор
    През лошия комунизъм доста добре ги бяха интегрирали
  • 15 Псевдоним

    38 0 Отговор
    Един милиард са само по счетоводни записвания. От пропуснати ползи и неотчетени загуби с нарочни закони и наредби, сумата може да надвишава десетократно.
  • 16 Ъхъъъ

    44 1 Отговор
    Когато започнат да вкарват ромите в затвора за кражбите, убийствата и зверствата ще повярвам че има надежда за държавата и че си върши работата. Спомняме си всички за хилядите убити възрастни по селата .....
  • 17 бяла краставица

    30 0 Отговор
    Начело на МВР да застане човек, който не го е страх да умре. И да смаже всичко и всички според закона!!! До като успее или не го убият!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Име

    30 3 Отговор
    Преди много години, с кървавите долари на Джордж Сорос, в България са създадени над 600 цигански НПО-та. А Крадислав Джобчев е програмен директор в ОО, и е един от тези, които са намирали и събирали по-умни (и алчни) цигански барони, на "обучения" как да въртят НПО-бизнес и да смучат пари по програми за фиктивна интеграция.
    На по-късен етап, те се превърнаха и в брокери, осигуряващи гласове за ОПГ ГЕРБ на изборите.
  • 20 ТаУмВзе

    33 0 Отговор
    Вече сме претопени бре! Имат по 3 чаавета минимум. Бонус им се Плаща детски, помощи и ала бала. Приключихме Вчера.
  • 21 Тома

    18 0 Отговор
    Ами това се очакваше при толкова бойща между цигански фамилии и гледайки сейр от полиция прокуратура и съд
  • 22 тристан

    19 2 Отговор
    Преди време г-н Саркози много точно беше посочил човека, който единствен в историята е приложил успешна програма за интеграция на този етнос.
  • 23 Директора

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "ХАХАХА":

    67-о училище, предполагам, в ж.к. Сердика

    Коментиран от #27

  • 24 Владимир Кънчев

    27 3 Отговор
    Изказвам личното си уважение към автора на материала - честен, прям, полинически "некоректен" и без всякакъв шанс да получи подкрепа в евпосредите. Но ме гложди и един въпрос - пък бил той и с провокативно звучене. Кое общество, коя съвременно съществуваща държава се е справила с този етнос - не само в Европа а въобще по света? Спирам до тук за да не бъда укорен в принадлежност към човеконенавистнически разбирания! Който веднъж в живота си се е занимавал с този етност ще разбире какво си мисля! Няма ликарство за тези проблеми. Докато нямаше евросъюз бе възможна автономия на етнически принцип. Сега и това няма как да стане. А когато България приеме гарантираният единен социален европейски минимум - тогава какво ще правим със семействата им с по десет и повече чавета?

    Коментиран от #26

  • 25 Истината

    21 1 Отговор
    Те на полицаите посягат .........пък за другите кво
    да говорим!!!
  • 26 Развеселен

    14 1 Отговор

    До коментар #24 от "Владимир Кънчев":

    Така е.
    Това е тяхната форма на оцеляване.
    Основната им философия е да не притежават имущество за да не загубят свободата си.
    Една барака да имаш с нотариален акт, вече си уязвим от глоби, санкции, ЧСИ.
    Това е голямата им опция - застрашено са само от затвор, а затворите са пансиони, които издържаме ние.
    Хич не са глупави!
    Решението е да ги направят малко по-имотни за да има какво да губят.
    Тези с парите от гурбет вече са по-предпазливи.
    Проблемът е с "хипарите"!
  • 27 ХАХАХА

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Директора":

    Абсолютно точно ,но рекламата за новия модерен "град"както го рекламират се намирал на 500 метра от парк Възраждане и Руски паметник, без да обяснят колко са близо интегриращите се и без да знаят ,че там същите гледат коне . Има обаче още едно такова училище 134 на Д.Петков и Стамболийски.

    Коментиран от #46

  • 28 интересно

    7 12 Отговор
    Всеки един знае, че тези пари за интеграцията се окрадоха от българите.....както и по други проекти
  • 29 Нямаме закон за НПО

    21 0 Отговор
    Чакаме протести и закони за ромското насилие.

    ..и 1 млрд. са мо за НПОтата, напишете колко са милиардите от държавният бюджет за социалните помощи всяка година.
  • 30 Роза

    13 0 Отговор
    Тази статия е анонимна-посочено е само,че е от Флагман.Но има много верни констатации.Нали всички сме бълг.граждани и законите тра ябва да важат еднакво за всички?!Тези хора си живеят цял живот по техни традиции,останали от хилядолетия чергарски живот.А някой замислял ли се е,че за много от тях затворът е като втори дом?!Че някои от тях извършват дребни кражби,за да ги приберат в затвора и да изкарат зимата на топло и сухо?!Понякога си мисля-хората на външен вид са еднакви,но разликата в манталитета и светоусещането е огромна!Лично аз съм възприела правилото да ограничавам до минимум контактите с този етнос,доколкото е възможно,разбира се!Съветвам и вас да правите същото!
  • 31 ЕВРОНЮЗ

    21 4 Отговор
    Прочетох ви само заглавието и отговарям само на него... ХОРАТА БЯХА ИНТЕГРИРАНИ.... Работеха и ждвееха според културата на тяхната общност... След американската окупация на България започна умишлено създаван конфликт между всички общности живеещи на територията на България. Още
    възродитрлния процес с турците беше пребутат от английското разузнаване използвало местни предатели... Нека гледаме проблема ясно, той е на КОЗЯК.. ВЪН ОКУПАТОРИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 само питам

    11 2 Отговор
    Хайде бе ПатрЕотите с татусите! Къде сте? Защо ви няма никакви в Прилеп или само на маса и чашка сте патрЕоти !!!
  • 34 Циганите си присвояват

    14 2 Отговор
    привилегиите, които са си извоювали негрите в САЩ. Огромната разлика е в това, че те са били докарвани насила с кораби и са били роби 150г. Имаха си движения, Мартин Лутър Кинг и си извоюваха отношение спрямо тях, въпреки, че сега злоупотребяват с него. Нашите цигани, изгонени насила с войска от Индия поради недостатъци в поведението, които имат и сега се заселват в Западна Европа, но след нещата които правят са отстрелвани на място и са се придвижили към Османската Империя, ставайки съюзници с турците. Издавали са къде ходят нашите хайдути и като за награда са безчинствали след намесата на аскера. Това са прокълнатите от народа "башибозуци". Крайно несправедливо е да се ползват от привилегиите на народи заробени или колонизирани на времето.
  • 35 Циганска престъпност

    23 2 Отговор
    има, но това не означава, че всички цигани са престъпници. Така го разбират самите цигани и с право протестират, недоразбрали играта на думи. 1. Джебчийство. Има цели фамилии, които се занимават с обучение и експлоатация на джебчийките.2. Организирана просия -практикува се у нас и в чужбина. 3. Кражби на самотни беззащитни обикновено възрастни хора. Типичното циганско тук е изнасилване, изтезаване и убийство за незначителна сума. 4. Побой, така за "спорта" - жесток и безпричинен побой на непознати хора, разчитайки на помощ от "глутницата за бързо реагиране". Бити са по този начин лекари, учители, полицаи, военни, случайни хора направили забележка(в автобус например). 5. Кражби на селскостопанска продукция, сечене на гора. Ето това е "циганската престъпност", която много рядко се извършва по подобен начин от други етноси.
  • 36 Контрата

    18 1 Отговор
    Най-добрия р0м,е умр...лия р0м.
  • 37 !!!

    22 0 Отговор
    първата стъпка: да се върне в масова употреба думата "ЦИГАНИН"!!!

    Коментиран от #38

  • 38 Ром на цигански

    12 0 Отговор

    До коментар #37 от "!!!":

    означава "човек" т.е. циганин, тъй като според тях само те са хора. Всички останали сме "дас" което означава роб. Роби ни наричат защото работим без някой да ни принуждава насила и не крадем при явна възможност. За тях това е необяснимо и глупаво. Не е редно да наричаме циганите цигани на цигански език, освен ако и ние не сме цигани.
  • 39 Някой

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "Директора":

    Че имало ли е следствие по въпроса? Имало ли е съдебно решение поне на една инстанция? Защо тогава говорите за липса на правосъдие? Като минат тези етапи, чак тогава може да се говори за наличие или липса на правосъдие.
    А то, в един момент се оказва, че става инцидент (може даже да не е престъпление), и една тумба скача и убива един човек - българин. Къде видя липса на правосъдие? Ако се окаже, че шофьорът е напълно невинен? Ами, ако се запитаме защо едно 6 годишно дете е ставено без надзор и може спокойно да излезе на улицата и да пребяга без да се огледа? Да не се окаже тогава, че виновния за инцидента не е шофьора, а родителите на това дете, дето са си пийвали безметежно по сред следобед (вместо да са на работа като нормалните хора)?
  • 40 Шинел/бг

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    И ас си спомням за този момент,когато някви роми извършиха убийство в Пловдив иИзгрев беше под обсада .може пък проблема да се реши като разни организаци,застъпници разни биват по-често навестявани от агитки.
  • 41 Циганин

    1 20 Отговор
    Уважаеми българи, много сте активни, когато някой циганин ви набие или в случая убие.
    Никой от вас не говори как камионът изобщо не е имал спирачен път. Повечето от вас явно са забравили закона за движение в който пише, че ако има деца на пътя се преминава с повишение внимание и с крак на спирачката за рязко спиране при изкачане на деца на пътя.
    А затова че е убит шофьора ще кажа, че не ги оправдавам, но съм сигурен, че ще бъдат осъдени за убийството му. Аз като родител не съм сигурен, че ще запазя спокойствие като.видя детето си размазано като куче на асфалта.

    Коментиран от #44, #55

  • 42 зевзек

    6 0 Отговор
    не го питайте Царя за дъщеря му, питайте го къде са милиардите, от декадата на ромското включване, стартирана още по негово време, щото като гледаме резултатите 20 години по късно, за плач е работата
  • 43 това с притичването

    9 1 Отговор
    е заучена практика, учат ги при прохождане. Преди време в Германия се бяха видяли в чудо от малките чавета. Но нещата бяха сериозно изкоренени след 1 месец
  • 44 ромлянин от маалата

    14 1 Отговор

    До коментар #41 от "Циганин":

    БратрчеТ, ам чи ти кат родител Фместо да се правиж на мАж, да дАржиш 6 годишното чаа ве за ръка, под ръка и на каишка! А не да къркаш в двора а мъника да играе кючек на осовата линия!
  • 45 Никой

    6 0 Отговор
    Виждаме неуспешната интеграция в Франция , Германия , Англия до какво води.Овцете тук с какво да са по различни / имам предвид бледоликите /.
  • 46 Не точно

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "ХАХАХА":

    Училището е 136

    Коментиран от #53

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ИВАН

    5 0 Отговор
    Няколко хилядарки за нафта на танковете и проблема с интеграцията е решен.
  • 50 Иван

    4 0 Отговор
    Неграмотни не се интегрират, колкото и пари да се наливат. Интегрират се грамотни хора.
  • 51 ИВАН

    7 0 Отговор
    Скопяване и на жени и на мъже, та да не се излъже някой загорял българин да се хване с някоя женска хлебарка ... до пълно намаляване на тази вредна популация
  • 52 мале

    5 0 Отговор
    Зъб за чене око за две!! Никва аванта на унт@рменш
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 някой

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Обаче":

    Как се прави интеграция на етноси в държава , го е казал , и направил Ото Фон Бисмарк. В по нови времена , Тодор Христов Живков само , че с по-мекият вариант.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 геноч

    1 0 Отговор
    точно го каза в България всичко е НАОПАКИ!!!!