Last news in Fakti

23 Март, 2024 09:58 1 854 87

България: Митове и истини за престъпността при социализма

  • престъпност-
  • убийства-
  • милиция-
  • полиция

Митът, че по време на социализма е нямало престъпност или е била много по-ограничена, сега се ползва с нарастваща популярност

България: Митове и истини за престъпността при социализма  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Едно време пускахме децата си на улицата и не се страхувахме" - твърдят някои хора днес, които вярват, че по време на социализма не е имало висока престъпност. Вярно ли е? Интервю с историка Стефан Иванов.

Стефан Иванов е доктор по история, заместник-директор на столично училище. Дисертацията му е на тема „Криминалните престъпления в България 1944-1989“ - уникален поглед към територия, която досега никой не е разследвал и представял в толкова цялостна картина. В увода на книгата, издадена от издателство „Сиела“ на база на дисертацията, Иванов сам се определя като човек, който обича да оборва клишетата с аргументи. С него разговаря Веселина Божилова:

Митът, че по време на социализма е нямало престъпност или е била много по-ограничена, сега се ползва с нарастваща популярност. Защо става така?

Стефан Иванов: Основната причина за това разминаване между реалност и спомени се корени в цензурата, която господства по време на изследвания от мен период 1944-1989 г. Една част от хората продължават да са в плен на лични или групови спомени, което им пречи да отворят докрай сетивата си за данните от онова време. Всъщност аз представям точно тях – данните от официалните статистики на МВР за извършените умишлени убийства, изнасилвания, грабежи и кражби по години. Това са данни, чието събиране ми струваше страшно много усилия и време, но сега вече ги имаме година по година.

В главата „Кражби“ доказвате с цифри, че този вид престъпност по време на социализма никога не е бил с намаляваща динамика. Водещ винаги е бил личният интерес на крадците – така е навсякъде по света. Но у нас по време на социализма има и една любопитна подробност в списъка на мотивите - „на инат“. Кой е протестирал по този начин?

Стефан Иванов: Предимно млади хора от достатъчно добре осигурени откъм битови удобства и сигурност семейства, които обаче искат да изразят някакъв вид протест. Който, между другото, ако изключим абсурдната форма, под която се проявява, заслужава още по-задълбочено изследване.

Сигурно за мнозина ще е изненада, че умишлените убийства у нас в този период са били средно по 200 на година, че е имало и серийни, и масови убийци. За най-тежките случаи се говореше в кухните, за много други не се е и чуло освен сред преките пострадали. Какви са последиците?

Стефан Иванов: Най-пряката последица е „приспиването“ на бдителността на гражданите и създаването на измамно чувство за спокойствие – че „тук такива работи не се случват“. А са се случвали, но без хората да знаят за това. Умишлените убийства, както Вие правилно отбелязвате, през втората половина на изследвания период, са около 200 годишно. За всички тези 45 години по коефициента на криминалната престъпност (брой убийства на 100 000 души население) стойностите са между 2,4 и 5 годишно. Това са средни стойности за европейските стандарти тогава. И доста по-високи от днешните. Има редица наистина брутални примери за серийни и масови убийци, изнасилвач с над 200 изнасилвания за период от няколко години и редица други неизвестни на широката публика до момента факти.

В книгата говорите за последните пет години на този период като за „взрив на престъпността“. Доказвате го с документи. Кои са основните фактори и има ли значение това ниво на престъпността за края на режима?

Стефан Иванов: Последните 4-5 години на изследвания от мен период се характеризират със сериозно увеличение на извършваните криминални престъпления и драстично намаляване на процента на разкриваемост. Това е в резултат на всеобхватната криза, в която изпада българското общество тогава – икономическа, политическа, морална. Това е периодът, в който се извършва т.нар. „Възродителен процес“ срещу българските мюсюлмани. По същото време се зараждат и първите опозиционни настроения и властта прехвърля значителен ресурс за борба по тези две направления, което допълнително влошава цялостната картина.

В книгата си давате примери за корупция в съдебната система, в разследващите органи, в МВР - още преди края на социализма. Особено в милицията. Това означава ли, че е имало престъпници или видове престъпления, които са били „под чадър“ и кои са те?

Стефан Иванов: Вярно е. Има дори цели разследвания, които говорят за огромните нива на корупция сред служители на реда и други овластени държавни органи. Отделил съм цяла глава на престъпленията на хората „по пагон“ – от МВР – които са били трудно разкривани и безобразно ниско наказвани. Имаме дори и пример на - както е модерно да се нарича сега - „организирана престъпна група“ от служител на УБО и на милиционер, които със служебните си карти и оръжия извършват редица дръзки престъпления.

Разкриваемостта на някои тежки престъпления - умишлени убийства и грабежи с убийства - в онова време е била по-висока от сега. На професионализма на разследващите ли се дължи това или има и други фактори?

Стефан Иванов: За чест на криминалистите, които работят по тежките престъпления като умишлени убийства и изнасилвания, процентът на разкриваемост и тогава, и сега, е доста висок. За изследвания от мен период той обикновено е между 93 и 100% на година с изключение на споменатите вече последни няколко години на режима. Професионализмът тогава често се е оказвал недостатъчен и това ясно личи от самите документи, които прилагам – закъснения при първоначалните огледи, унищожаване на следи и веществени доказателства, изпускане на времето, в което може да се използва следово куче и т.н. В един вътрешен доклад се признава, че на близо 1/3 от извършените престъпления за съответната годна изобщо не е извършван оглед на местопрестъплението. Разбира се, става въпрос предимно за по-леките престъпления – кражби и грабежи, но картината е достатъчно стряскаща.

Правите интересен анализ на регионалната престъпност. В районите с етническо турско население тя е много ниска. В ромските общности тя е традиционно висока. Макар че изнасилването се води по принцип „градско престъпление“, в София то е по-слабо застъпено, отколкото в малките градове. Нападенията над възрастни самотни хора в селата не е нов феномен, то започва още тогава. Какво показват данните?

Стефан Иванов: Самият аз, когато започнах да работя по тази тема, очаквах, че изнасилванията и побоищата над самотно живеещи възрастни хора са започнали след 1989 г. Оказа се, че това изобщо не е вярно, има много примери за такива престъпления, извършвани с нечовешка бруталност. Сред ромите престъпността е няколко пъти по-висока в сравнение с другите съставни части на българската нация, но те извършват предимно леки престъпления – най-често кражби и измами. Най-отговорни са „странстващите“ роми, които не са установени на едно място. Що се касае до изнасилванията – да, процентно спрямо броя на населението повече изнасилвания са се извършвали в селата и малките градове.

Свързвате бума на престъпността с „Възродителния процес“. Става ясно от книгата Ви, че по това време силите на МВР почти изцяло са зарязали криминалния контингент и са били хвърлени срещу районите със смесено население. Това са цели пет години - златно време за престъпниците. Как доказвате това твърдение?

Стефан Иванов: На самите служители на МВР по криминална линия никак не им е било лесно. Първо, те през цялото време са в подчинено положение спрямо колегите си по политическа линия (и като заплащане, и като възможности за кариерно израстване). Огромната част от тях са правели всичко по силите си, но е факт, че след като положението с криминалните престъпления през втората половина на 1980-те години е „изпуснато“, има премествания на различни сили между отделни звена, но и между различни окръзи – от „по-спокойни“ към „по-размирни“. Доказателствата са в архивните документи и безбройните цитати и бележки под линия, които публикувам, за да може всеки да ги провери и да се убеди в направените от мен изводи.

„Като деца играехме навън до тъмно, никой не се притесняваше…Пускахме децата си на улицата и не ги мислехме“. Това твърдят днес, но какво наистина е можело да им се случи на децата и какво се е случвало на някои от тях в онзи период?

Стефан Иванов: Случвали се са много неприятни неща, но хората не са знаели. Има редица отвличания, убийства и изнасилвания на деца, за които властта не е имала кураж да потърси подкрепата на гражданите и да впрегне техните усилия в борбата срещу престъпността. Превенцията през целия разглеждан период е формална и неефективна, а лъжата (към която аз причислявам и умишленото скриване на истината) е била пълновластен господар над битието на хората и е формирала явно доста устойчивите митове за „спокойното време без престъпност“.

Вашият труд запълва една огромна празнина и със сигурност се посреща със смесени чувства. Как се чувствате след четиригодишния си изследователски труд и има ли престъпление, което Ви е потресло?

Стефан Иванов: Вие самата сте работила по такава тема, книгата Ви „Смърт край рози“ за серийния убиец от село Зелениково беше много важна за мен, защото са много малко тези изследвания, които надскачат сухите статистически данни на милиционерските сводки и архиви и се прехвърлят в полето на анализа. Работата ме промени много, тежко ми беше да обработвам данни за изнасилени и удавени в река Тунджа тригодишни деца; за млади жени, убивани от сериен убиец с по 35-40 прободни рани; за офицери от МВР, които изнасилват жени, дошли за съвет в служебните им помещения и за десетки проституиращи момичета на по 14-15 години още от 1960-те години. Това не са неща, които човек може да приеме просто "за сведение“. Престъпленията, които няма да забравя, са дело на серийния убиец на жени в София, който между 6 октомври 1979 и края на 1980 г. убива по особено жесток начин поне 6 жени, а в процеса на разследването изскачат още убийства, които е направил, както и фактът, че в една част от престъпната си „кариера“ Х.Б.Г. е бил служител на… МВР. Слава Богу, че благодарение на упоритата работа на криминалистите е заловен и наказан съобразно закона.

Премиерата на книгата на Стефан Иванов ще се състои на 26.03.2024 година, вторник, от 18:00 часа в Дома на архитекта в София на ул. "Кракра" 11, а по-нетърпеливите вече могат да си я купят от книжарниците.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    56 21 Отговор
    С брат ми след училище оставяхме вратата и на къщата и на двора незаключена и отивахме да играем в Ловния парк.Никой нищо не пипаше.А сега кой ще си остави къщата незаключена и ще си пусне децата сами в гората?

    Коментиран от #11, #50

  • 2 Зелета

    82 18 Отговор
    Не забравяйте, че все още има много хора живяли по онова време!
    Не вървят лъжите.

    Коментиран от #69

  • 3 Бонев

    76 13 Отговор
    Този фейк го пускат сигурно за десети път. Докато има хора живели в соца тази лъжа няма да върви.
  • 4 Абе

    62 12 Отговор
    Изчакайте с пропагандата още няколко години, че има още доста хора които помнят.
  • 5 Сандо

    63 12 Отговор
    Докога ще препечатвате този материал,пълен с лъжи и фалшификации?Поне изчакайте да измрем всички,които живяхме по онова време и тогава продължавайте с лъжите си!И да ви напомня,че Лъжата е един от основните грехове в християнството,а който лъже да знае,че го чака Ада.

    Коментиран от #68

  • 6 Иво

    52 11 Отговор
    Многооо слаба писсческа пропаганда ! Имало е престъпления и през социализма но имаше страх от закона а сега е тотална свобода за всякакъв вид и род престъпници. Някога при заклавяне на престъпник той първо е бит доволно и след това в пандиза
  • 7 От първо лице

    46 10 Отговор
    Аргументите на никой нагаждач, не могат да оборят спомените ми, а те са, че и да е имало някъде престъпност, тя е била държана в железни окови, а ние си живеехме свободно.
  • 8 бандит методиев борисов

    41 6 Отговор
    спрямо сега направо си е нямало
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Полковник от ДС

    49 12 Отговор
    Историкът Стефан Иванов иска да се хареса на новите господари. Само, че няма кой да му вярва на лъжите. Все още има много хора,които са живяли по времето на социализма и много добре знаят ,че престъпност въобще нямаше. Изключвам кокошкарските изпълнения, които са нищо. Хората бяха спокойни и сигурни за утрешният ден.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Така беше

    11 40 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    вие селтаците комунисти не знаехте че в откраднатите къщи в които живеете има и резета! "Софиянец" Смех

    Коментиран от #40, #64

  • 12 Паметлив

    45 5 Отговор
    Имаше престъпници, но ги гонеха и наказваха. Пример: някакъв зам. министър го осъдиха на десетина години затвор, задето откраднал( по новому усвоил) 14 хиляди лева. Сега крадци на милиони и милиарди са на почит и са ,,елита на нацията".
  • 13 Скрий се бе ефрейторе

    16 37 Отговор

    До коментар #10 от "Полковник от ДС":

    Нямаше, защо тогава построихте Белене и още куп лагери м..хлъо?? А оня на вожда ви внука колко момичета изби??? Ва..та ма..ма крадлива и лъжлива!

    Коментиран от #17, #23, #30, #73

  • 14 Полковник от ДС

    38 10 Отговор

    До коментар #10 от "Полковник от ДС":

    Апропо, преди 2 седмици същата тема беше коментирана и сега отново се коментира. Не разбирам защо. След 10-15 години, Стефан нека да поизчака малко живялите при соц-а да измрем и тогава да лъже на воля колкото си иска.
  • 15 Архивите казват всичко

    13 16 Отговор
    Вие си затваряйте очите и ушите. Нямаше масовата сегашна престъпност, но имаше жестоки убийства. Единственото хубаво беше, че в 90% от случаите не им даваха възможност за рецидив. Имаше и изнасилвания, имаше и "професия изнасилена" заради едни 1 500 лв., които тогава бяха много пари и присъждаха и на истинските и на мнимите изнасилени. Съответно и със затвор. Много мъже изгоряха без вина. Много случаи мога да опиша, но вие си вярвате на втълпеното ви и откъде накъде ще вярвате на някаква "изкукала" почти 70-годишнс баба.

    Коментиран от #19, #81

  • 16 Да, бе

    35 11 Отговор
    Един милиционер от онова време струва повече от цяло РПУ в днешно време... Пък тоя историчар да се гръмне най-добре, че помним какъв спокоен живот беше тогава.

    Коментиран от #80

  • 17 Полковник от ДС

    24 10 Отговор

    До коментар #13 от "Скрий се бе ефрейторе":

    Не говориш сериозно. Курорта Белене си беше почивен санаториум, не лагер. Там почиваха на воля, крадци, убийци и прочие. Всеки получаваше подходяща терапия. Държавата беше спокойна и нямаше престъпници. Всички престъпници ги пращахме в курорта и Народа беше доволен от тази мярка предприета в негов интерес.

    Коментиран от #36

  • 18 Къде ли е живял тоя елемент

    30 11 Отговор
    НОСТАЛГИЯ ПО НОРМАЛНОСТТА

    Стела Костова

    Живяхме спокойно в уюта на соца,
    цъфтяха онези работни села...
    Растяха на воля, без страх и тревога
    и в чисто безгрижие здрави деца!
    Еднакво доволни в града и на село,
    работеха всички! Кипеше живот!
    Най-бедният имаше топла постеля,
    добруваше целият трудов народ!
    Ухаеха сутрин горещите фурни
    на хляб и на някакъв странен уют,

    със майчино мляко и обич закърмени,
    се учеха всички на грижа и труд!
    Учителят беше духовен будител,
    облечен във святост и ум извисен,
    пред който еднакво - и дете, и родител,
    се възторгваше тихо с поглед смутен.
    Лекарят беше вълшебен спасител,
    носеше бяла надежда и лек!
    Пациентът не беше злочест потребител,
    а достойно лекуван от болест човек!
    Нямаше карти и постерминали,
    всичко се плащаше в лева и кеш!
    Днес сме модерни, ядем портокали,
    правиме смутита, пиеме фреш...
    По време на соца се хапваха джанки,
    ядяха се дини от собствен бостан.
    Жените работеха, бяха стопанки,
    щастливо вървейки до своя Иван... 😉
    Морето бе чисто, приветливо, синьо,
    достъпно за всички. Най-вече за нас!
    Днес често се връщам към тези години,
    в които израснах безгрижно и аз.
    Имахме Цумове, дори Корекоми,
    пиехме "Инка " и чуден Алтай,
    а от днес с изсушени на жар насекоми
    ще хранят народа страдалчески май...!!!
    И питам се, как е възможно изобщо,
    някой уверено днес да твърди,
    че живяли сме бедно, невзрачно и лошо,
    досущ като някакви слепи глупци.
    Върнете ми онзи низвергнат социализъм!

    Коментиран от #25, #29

  • 19 Полковник от ДС

    16 9 Отговор

    До коментар #15 от "Архивите казват всичко":

    Много лъжеш, а посмали малко ...а?
  • 20 Сила

    13 8 Отговор
    И тогава и сега вилнееха предимно циганите и милиционерите........" Опасен чар", за какъв се представяше главния герой? А "милиционер, роднина, милиционер, роднина........ "

    Коментиран от #26

  • 21 Провинциалист от провинция Тракия

    25 14 Отговор
    От статията научих, че е имало много убити хора, за които никой не е знаел, че са убити - явно и роднини, приятели, колеги и съседи също не са знаели. Уникално!
  • 22 Предлагам

    10 19 Отговор
    невярващите да попитат някой пенсиониран милиционер за престъпността по време на социализма.
    Понеже съм слушал лични разговори на социалистически милиционери, аз съм склонен да вярвам на написаното.
  • 23 Ееее имаше и 1% в Белене... бандюги

    38 9 Отговор

    До коментар #13 от "Скрий се бе ефрейторе":

    Кеворк Кеворкян: .....
    Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
    За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия.
    Не бе и ДС.
    За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
    Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
    НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
    НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
    НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
    НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
    НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
    НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси
    ++
  • 24 Край

    26 6 Отговор
    Статистиката е верен сбор от неверни данни. Решетките по прозорците и железните врати се изобретиха след 1989г.

    Коментиран от #28

  • 25 Сила

    3 10 Отговор

    До коментар #18 от "Къде ли е живял тоя елемент":

    КУКУУУУУУУУ...... УУУУУУУУУУУ...... СТЕЛАААААА, ХАПЧЕТООООООООО......
  • 26 Полковник от ДС

    16 7 Отговор

    До коментар #20 от "Сила":

    Щом толкова си се дразнил, трябва днес да си доволен, че при демокрацията няма вече милиционери. Радвай се на "светлото" капиталстическо бъдеще.

    Коментиран от #32

  • 27 Помнещ

    11 23 Отговор
    Единствената кражба през живота ми беше през 80-те години. Откраднаха ми велосипеда. Имаше всякакви гадости тогава. Просто всичко се прикриваше от властите, а и нямаше социални мрежи, сега да пръднеш накриво и целият свят го знае. А тогава никой не смееше да говори за нещо неудобно, тъй като веднага биваше привикван и можеше да бъде убит, а ако е късметлия, само да си загуби работата. Доста истории мога да разкажа. Крадеше се масово, както от домовете, така и на работа, а за ТКЗС-тата да не говорим. Битовите убийства са съвсем друга тема, ако си пострадал от функционер на БКП (БСП днес), нищо не можеш да направиш, няма как да потърсиш справедливост за роднините си, за да не ги последваш и ти.

    Коментиран от #34

  • 28 Полковник от ДС

    19 5 Отговор

    До коментар #24 от "Край":

    Така е, след 89-та година дойде страхът, който е валиден и до днес. Няма сигурност за никой и за нищо. Това е положението. При капитализма е така.
  • 29 Все питам и не ми отговарят

    8 11 Отговор

    До коментар #18 от "Къде ли е живял тоя елемент":

    Защо се радвахте, като изсулиха правешкия, като е била толкова мила родната картинка. Отговорът е един, но за елементарните хорица е заради "бананите".

    Коментиран от #39

  • 30 Еее имаше и 1% в Белене... бандюги

    23 4 Отговор

    До коментар #13 от "Скрий се бе ефрейторе":

    ПРОДЪЛЖЕНИЕ

    НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!
    НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
    НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
    НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
    НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
    НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
    НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.
    НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.
    Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.
    Автор: Всички, които са живели в НРБ
  • 31 Историята не е за оправдание

    6 2 Отговор
    Винаги, когато някой тръгне да се оправдава с "ама и тогава", "ама и там", ама и той", значи е гузен и осъзнава, че е в неизгодната позиция и нито тогава, нито там, нито той са по-лоши от него и положението му сега.
  • 32 Сила

    5 6 Отговор

    До коментар #26 от "Полковник от ДС":

    Старшина си...... Толко ти е акъла, прочети пак.....

    Коментиран от #41

  • 33 Някой

    22 6 Отговор
    Това го изтипосвате за поне 3-ти път. Така ли ви казват от Посолството? Да плюете по социализма?
    Ама има още много хора, кото помнят как се живееше тогава? Как не се заключваха колите на улицата или дори къщите. Как спокойно можеше да ходиш по улиците на градовете дори и посред нощ. Как полицията биеше малкото престъпници - предимно циг.ани.
    Помнят много добре. И сравняват с днес...
  • 34 Полковник от ДС

    23 6 Отговор

    До коментар #27 от "Помнещ":

    Това са лъжи.Никой не смееше и една чиния да открадне от чужд дом. Жилищата хората не ги заключваха. Що се касае за кокошкарските кражби от ТКЗС-тата, ДС знаеше това но Тодор Живков казваше, нека хората си вземат по една кокшка отгоре, какво толкова.... Затова ДС не ги закачаше. Това са кокошкарски неща.
  • 35 чико

    16 6 Отговор
    Поредната тъпня на дойче зеле.
  • 36 Маани тия работи

    10 13 Отговор

    До коментар #17 от "Полковник от ДС":

    С комунист да спориш?? По добре с умрял. Я кажи хубаво ли ви готвят подаянията които ПАК крадете от "народа" както ни наричате, Че вие сте и "беднички" гн..ди ненаяли се! Стотинки и за обяд не сте свикнали да давате..........
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Моряка

    27 8 Отговор
    Израстнал съм при ранния социализъм,а децата ми при късния.До късно вечерта играехме по улиците,децата от първи клас сами ходеха на училище,лятото по цял ден прекарвахме с махлата на Централния плаж във Варна,вечер в Морската градина.Родителите ни бяха абсолютно спокойни.Този да си вземе поръчковата дисертация и да си я завре ,той знае къде.
  • 39 Ееее....

    13 10 Отговор

    До коментар #29 от "Все питам и не ми отговарят":

    Да ви са ексикулсън бананите .... да си ги заврете....
    А на нас си ни върнете Тато....
  • 40 Някой

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Така беше":

    Ти на колко години си? Имаш ли и 10?
    Съмнявам се, щото и правописа ти хич го няма...

    Коментиран от #44

  • 41 Полковник от ДС

    15 8 Отговор

    До коментар #32 от "Сила":

    с 2 висши образования съм 5 годишни. Не съм с купена диплома от Бургаският свободен унивирситет например или от библиотекарският...??? След 89-та година се пръкнаха 52 измислени ВУЗ-а.

    Коментиран от #57

  • 42 ПЕСЪКА Е УХО

    19 6 Отговор
    Идиотското пасквилче на (дез)информационната Дойче веле го има в (буквално) всички новинарски сайтове . Тъй като живота ми е минал на 50% преди 1989 г. , мога спокойно да заявя , че информацията в него е 100% лъжа . Да - не си заключвахме вратите и да - прибирал съм се посред нощ от Люлин до Изток (пеша) и нищо не ми се е случвало , и да - имаше милиция и нямаше нито мутри , нито наркомани (по улиците) , нито проститутки , нито ЛГБТИ мераклии , нито (представете си) снажни младежи с бръснати глави и бради , движещи се на групи и говорещи пущу и фарси . Нямаше и надписи навсякъде с текст : ПЕСЪКА Е УХО (представяте ли си) .
  • 43 Мнение

    17 6 Отговор
    Да напише книга този многознайко и за културните постижения на България по времето на социализма! Тогава България беше поставена в първите редици на културните нации! Къде бяхме,къде сме сега!

    Коментиран от #47

  • 44 Попитай

    2 5 Отговор

    До коментар #40 от "Някой":

    онази която те е произвела! "Умник"!
  • 45 Другари, яжте банани

    19 3 Отговор
    сега, има ги в изобилие по магазините. При социализма нямаше...
  • 46 Професора

    16 6 Отговор
    Престъпността в България дойде заедно с ротшилдската демокрация на ЦРУ

    Коментиран от #49

  • 47 Сега сме

    16 3 Отговор

    До коментар #43 от "Мнение":

    под кривата круша.... Експлоатация, бедност и мизерия. Страх и несигурност за утрешният ден.
  • 48 Реалист

    12 4 Отговор
    Митове и легенди за соца от престъпната черна станция на САЩ DW
  • 49 Доцента

    8 2 Отговор

    До коментар #46 от "Професора":

    Така е другарю Професор. Дойде заедно с "демокрацията"на 10 ноември 1989-та година.

    Коментиран от #52

  • 50 куку

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Трябва автора да напише и втора част - с показания от потърпевшите , как нещата се замазваха с влияние ибезхаберие като днеска . Предполагам , че мнозина вече не са живи.Другарите дебеха основно там , дето пряко им застрашава властта.От десетина кражби и грабежи , някои ги откривахме и предавахме сами , но нямаме нито един осъден от онуй време

    Коментиран от #53

  • 51 Българин 🇧🇬

    13 5 Отговор
    През социализма не си заключвахме апартаментите и на входа нямаше железни врати. В монета ви заминава с лъжи платени
  • 52 КОНТРАТА

    15 3 Отговор

    До коментар #49 от "Доцента":

    Демокрацията ви я докара точно ЦРУ 1989

    Коментиран от #55

  • 53 Селянка

    20 4 Отговор

    До коментар #50 от "куку":

    Понеже си много умен, пусни жена си и дъщеря си да се поразходят вечер по улиците на квартал Овча купел, където е мигрантският ислямски център. Да видят демокрация в действие. Улиците на квартала след 19 часа стават пусти. Кьорава жива душа няма. Ужас и страх витаят навсякъде.

    Коментиран от #59

  • 54 Човек

    9 19 Отговор
    По комунизма имаше в пъти повече престъпност, но комунистите криеха и приспиваха овчата маса с приказки за комунистическия рай. Днес всеки случай излиза наяве и се раздува до гръмване от медиите, а овчата маса се плаши за да си поиска обратно диктатурата.

    Коментиран от #56

  • 55 Полковник от ДС

    5 7 Отговор

    До коментар #52 от "КОНТРАТА":

    В грешка си. Колегите от ЦРУ изпълнямат определени задачи спуснати от Ръководството на държавата. По скоро КАПИТАЛИЗМА докара това 89-та година. Демек формата на ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА НА УПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩЕСТВОТО. ЦРУ,ФБР, МИ5,6 и т.н, са само елементи от системата.
  • 56 Полковник от ДС

    17 6 Отговор

    До коментар #54 от "Човек":

    Не си човек , а реститутка. И научи най после. Никога не е имало комунизъм.Имаше социализъм не и комунизъм. Един ден и той ще дойде и победи в целият свят.

    Коментиран от #58

  • 57 Сила

    8 9 Отговор

    До коментар #41 от "Полковник от ДС":

    Не купени, а ДАДЕНИ, тогава се ДАВАШЕ ОБРАЗОВАНИЕ.... на партийни членове, на другари, на деца на другари..... Имаше и квоти за провонциалисти, работническо селски произход и за малцинства..... По начина на съжденията ти, явно си един от гореизброените
  • 58 Ще дойде

    7 6 Отговор

    До коментар #56 от "Полковник от ДС":

    Ама Шведския не вашия руски проруски Карл Маркски И Енгелски.
  • 59 Не лъжи бре

    3 3 Отговор

    До коментар #53 от "Селянка":

    Недей да лъжеш толкова долно.
  • 60 Не съм живял в социализма

    12 3 Отговор
    Но от опит знам, че в България има една порода хора бивши комунисти, настоящи евроатлантици, нагаждачи, които си изкарват хляба с такива твърдения като в статията, кой журналист, кой политик в зависимост как са се уредили. Убежденията им зависят от това от къде духа вятъра и от къде идва лева.

    Коментиран от #61, #74

  • 61 Щом не си живял

    8 4 Отговор

    До коментар #60 от "Не съм живял в социализма":

    трай нищо не ти е ясно ,ама нищо.Нито за престъпления нито за живота.
  • 62 Както и предполагах

    6 17 Отговор
    Мижитурките си искат правешкия без капка свян, след като имаше всенародни веселия и се радваха като го изритаха. На това какво му се казва. Аз знам,но ще ме изтрият. Стойте си в мизерията и си блейте по тато ви. Когато умре и последният, помнещ робството, тогава ще тръгнем напред.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Б.Б

    4 0 Отговор
    Мръсни и лакоми евангелисти !
  • 66 Соц действителност

    10 8 Отговор
    През 80-те в квартал Обеля , Надежда, Връбница се крадеше всичко от всякъде. Каквото може. От автомобилите, от домовете.

    Ако си оставиш велосипеда без надзор пред магазина или другаде веднага изчезваше.

    По големите циг?ни ежедневно грабеха от децата всичко каквото имат в тях.

    Побоищата бяха нещо нормално
  • 67 Гандалф

    14 3 Отговор
    Имаше престъпления разбира се...просто не ни заливаха с помия от екрана всеки ден..за изнасилвания,грабежи и темподобни..
  • 68 Чакаме ви

    7 15 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    с нетърпение. И аз съм живял по комунизма и имам спомен и от бездомните кучета и от наркоманите дето биеха по парковете и от бабаитите (които после се преименуваха на мутри). Вие дето "помните" че по соца сте имали ерекция а сега нямате и обвинявате за всичко "демокрацията" -- точно вие сте най-вреди и спъвате развитието на България като още гласувате за БСП
  • 69 Ляв+

    18 6 Отговор

    До коментар #2 от "Зелета":

    Безогледните атлантически лъжи на Дойче Веле лесно бихме отминали с презрение, ако в тези лъжи не се криеше причината за разделението сред българите. Докато историографоята и статистиката не се изправят и кажат ясно кое беше по-лошо, но и кое беше много по-добро от сега при Социализма, нетърпимостта и разделението между българите никога няма да стихнат. Напротив
  • 70 Един

    9 13 Отговор
    СОЦиопатите по-долу сигурно не помнят, защото не са били родени, че редовно се осъмваше с някоя кола на трупчета. Всеки си сваляш чистачките, защото гаранция на другия ден няма да ги намериш. Крадяха се велосипеди на поразия. А за убийства и изнасилвания всеки знае, че си бяха ежедневие и просто никой не ни казваше. Все пак в СОЦ рая не може да има такива неща нали?! А днешните кучелюбци щяха да получат инфаркт, ако разберат какво ставаше, когато бачкерите от "братски" Виетнам бяха на трудови бригади у нас.
  • 71 DW смърди

    14 6 Отговор
    DW смърди на вкиснато кисело зеле и тиня!
    Иска ви се, но няма начин да ни убедите, че сега е по-спокойно от преди!
    Живели сме тогава и знаем как беше!
    Селата, където живееха бабите ни бяха по-големи, с много повече хора и нямаше ни един случай цигани да ограбят къща и да пребият пенсионер за 20 лева!
    Сега паразитите унищожават цели изоставени къщи, рушат ги до основи, изнасилват старици!
    НЕ МИНАВА ГНУСНАТА ВИ ПРОПАГАНДА!

    Коментиран от #86

  • 72 Пенсионер

    13 6 Отговор
    Авторката на статията Веселина Божилова отдавна е на издръжка от Дойче веле, прочула се с черногледите си възгледи и лъжи за живота в България до 1989 г. и с чиято помощ написа и издаде книгата си "Смърт край рози". А споменатото лице "автор" Стефан Иванов не си заслужава да бъде коментиран - и той следва пътечката на Божилова и разчита на американските грантове, за да омаскари спомените на по възрастните българи!
  • 73 МДС

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Скрий се бе ефрейторе":

    Лагерът Белене е построен поне 8г. преди 9.09.1944г. Баща ми е бил лагерист там, политически като всички, от конспираторите 1942 г.в пловдивското полувисше педагогическо училище , на 21 години, през 1942-1943 г.. С лопати и ръчни колички са строили дигата край Беленското блато. Норма 2 кубика земя дневно. Храна бобена чорба" с кон да го гониш" и филия хляб. За това време техния отряд от 60 човека са останали 26. При освобождаването е бил 42 кг., влязал 68 кг. . Остана от него албум със стотина снимки от лагера, надписани с имената и датите на смъртта на лагерника.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Така Така

    9 4 Отговор
    Социализма беше Рай, А Комунизмът е живот мечта, дано един ден се реализира

    Коментиран от #76, #87

  • 76 Ама наистина беше рай

    3 8 Отговор

    До коментар #75 от "Така Така":

    И на границата с автомати не ти позволяваха да го напуснеш. Рай беше за върхушката. Впрочем внукът на правешкия със същото име, но вече преименувал се на Тед си е купил в щатите огромно имение за милиони. Изводите оставям за теб, ама пак нищо няма да разбереш.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 И кокошка

    10 2 Отговор
    Сега за дребните кражби хората са се охаззали да се оплакват, а и МВР не регистрира повечето престъпления, освен убийствата. При Тошо се регистрираше и кокошка.
  • 79 Митът или реалността ДВ все лъже

    5 2 Отговор
    ДВ ненормални кравари сте!
  • 80 Цяло РПУ

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Да, бе":

    В Чипровци, миньорски град с яки пиячи, по Тошово време имаше само един милиционер и всички го знаеха като Динчо-Милиционета. Сега населението е над 2 пъти по-малко, ноооо има цяло РПУ.
  • 81 Казват... Я!

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Архивите казват всичко":

    Казват архивите защото МВР регстрираше всичко. Жестоките убийства бяха убийства на честта при турците. Не дай си боже мъж да се разведе ще при Тошо - жената вземаше всичко.Сегашните жендури ряпа да ядат - те и затова са левичари,троцкисти. Кражбите бяха кокошкарски - за 10 бона се лежеше от 10 години нагоре.
  • 82 Добре какво ви яде социализма сега

    5 1 Отговор
    Все повече хора се усещат, че имаше държава, а сега няма нищо, а имаше държава не заради социализма, а заради това, че СССР ни хрантутеше с ресурси по някаква причина, едва ли беш2 заради целувките на Живков с Брежнев.
  • 83 Демократ 0896 125 384

    4 8 Отговор
    България е пълна с руски шизофренични лай на които милрят за Ссср.Те са проблема
  • 84 бай Даньо

    1 2 Отговор
    А бе на някой на скоро са открадвали чистачките, ей и каква музика имаше по соца....
  • 85 Срамота

    2 0 Отговор
    И тогава и сега, извода е, че от МВР ми се повръща.
  • 86 Хи Хи Хи

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "DW смърди":

    Абе то г@азо ти смърди ма си го носиш, нали?
  • 87 поп Вечерко

    0 2 Отговор

    До коментар #75 от "Така Така":

    Да ве да, надай са. И тога ва , аи сега милиционерщинат си беобщественозло. САПОМНЯМ СИ, ЧЕТЪКМО БЯХ ВЗЕЛ КНИЖКА И ОТИВАХМЕ С ЖЕНА МИ НА МОРЕ.. НЯКЪДЕ ОКОЛО Севлиево ме спират мин ците с радар след ограничение 60км. БАил съм карал със 100..та ме глобиха с 5 лева и ми дадоха пет билетчета за баня. Ама не забравиха да откъснат контролите де.. аве смеех, ма смех..