Last news in Fakti

7 Юли, 2018 06:31 4 051 15

Сигурност със стари к***и не се...

  • сигурност-
  • кадри-
  • охрана-
  • ведомство
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко години ме покани мой приятел да видя защо нещо по сигурността не върви в тяхната фирма.

Пишех си книгата и не ми беше до това, но нямаше как да му откажа.

И що да видя...

В отдела по сигурност - 7 човека, всичките по-възрастни от мен, работили в системата на сигурността или отбраната, пенсионирали се, взели си каквото им се полага за прослужени години като сравнително кръгла сума и започнали работа в този отдел - на принципа на връзките и тегленето един друг.

Двама от тях наистина си вършеха работата професионално, даже перфектно.

А останалите? Според мен те се занимаваха основно с хвърляне на прах в очите на ръководството, че правят нещо. Попитах единия от петимата, с който се сближихме, защо практически не му пука за това, което прави, а той ми каза - аз съм тук за да си докарам още една заплата към пенсията и да не съм вкъщи по цял ден, та да ми дудне жената. Затова гледам нещо судоку, нещо кръстословица, нещо мач да коментираме, нещо спомени от едно време - ден да мине, друг да дойде.

А аз от години преподавам в програми за корпоративна сигурност. Там има не просто кадърни млади хора, има направо и блестящи. Но те по специалността да започнат работа не могат. Местата са заети. Не на последно място и от тези като онези петимата.

Защото пиша това ли?

Ами защото през изминалите седмици прочетох няколко чудесни дипломни работи. Господи, какви талантливи и свестни момичета и момчета имаме! Огън са. На тях ако се опре България, нищо не може да й се опре.

Но те ми казват - няма шанс тук за нас, заминаваме!

Те заминават, а България си заминава.

И в същото време, преди 2 дни ходих по работа в една държавна структура. После с неин служител и мой добър познат пихме кафе в барчето там. И какво видях за тези около час-час и половина?

Ами същото - вървят по етажите, мотаейки се и очевидно убивайки времето си, пенсионери от системата на сигурността и отбраната, седят по канапетата, обсъждат мачовете, за никъде не бързат, само дето броеници нямат в ръцете си, премятат крак върху крак.

В кафенето, където ние сме отишли да пием по кафе почти на крак, стоят на тумба, смеят се, бъзикат се с продавачките, бавно-бавно купуват, яваш-яваш плащат, седят по масите и изобщо не смятат да приключват с кафето или минералната вода, Очевидно се чудят как да уплътнят оставащите до обяд стотина минути, които за тяхното нищо-не-правене са като цяла вечност.

И където и да отида там, където все пак понякога ходя, виждам, че тези хора са все повече и повече. С типичните им походки, с лесно разпознаваемите физиономии, със стандартните подстрижки, с досадата и скуката, изписани на лицата им.

Някой ще ми поясни - ами могат, уреждат се.

Веднага ще кажа, че познавам преподаватели на пенсионна възраст, които са безценни, висока класа.

Тук, с риск да настроя голяма маса и то влиятелни персони срещу себе си, ще дам лично обяснение, че говоря за масовостта, за прекомерното количество на подобни пенсионери, а не срещу пенсионерите въобще.

Аз също приближавам тази възраст, но за разлика от мнозина от тях, все още чета и пиша, работя на пълна пара, развивам се. Да си пенсионер не е присъда и не те прави втори сорт човек. Пенсионерът може да бъде капитал, да има уникален опит. Но един такъв човек няма в работно време да се мотае безцелно, няма да решава кръстословици, няма с часове да обсъжда Неймар и Акинфеев, няма да убива времето и да се прозява от безделие. И то докато през същото време млади хора не могат да си намерят работа по специалността, въпреки чудесните им знания по сигурност и отбрана, вътрешен ред и външна политика, риск-мениджмънт и управление при кризи.

Държавата трябва да има приоритети. Необходимо е тя да стратегира. Тя е призвана да оптимизира своите ресурси. Тя е обречена да дава път на кадърните и образованите, знаещите и можещите - но не абстрактно такива, а в днешното глобализирано и постмодерно, мрежово и рисково общество.

Остана само да поясня, че сигурността и в частност корпоративната сигурност днес не е това, което беше. Някои умения и навици от предното време несъмнено са ценни и нужни, но има качествено различни и жизнено потребни знания и познания, които изискват непрекъснато четене и мислене. За тях хората със судокото и кръстословиците вече са от друга епоха, защото е дошла нова ера - ерата на младите. Младите, които са не само последната надежда за България, но и единствената.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    25 1 Отговор
    Хубава статия от пожелателен характер . А, частния сектор, и там ли е така?
  • 2 РРФ

    15 8 Отговор
    Авторе, като добавиш още 7-10 г. в стажа/живота си, вземи напиши още една статия-продължение - как си се преселил в света на небързащите. Гледам себе си: и аз бях като теб, и аз исках да оправя света, и аз давах насоки и идеи. Яд ме беше като не ставаше. Като ми даваха съвети за "по-яваш-яваш", аз се дърпах и казвах, че "никога няма да стана като вас". Възрастните са мъдри и умни, могат да излязат от всяко положение. Младоците са умни, но не преценяват всички възможности, припряни са, оттам несигурен резултат. Всяко нещо с времето си :) И ти ще дойдеш на нашия :) С добри чувства.

    Коментиран от #3, #7

  • 3 среднощен

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "РРФ":

    Сентенция. "Няма конфликт между поколенията, има нежелание на "старите" да се "оттеглят". Много хубава статия! Друг е въпросът, защо се налага на хора в пенсионна възраст да работят? Докарвайки си "допълнително" лишават Родината ни от най-важното: "младата кръв"! Нека младите да градят кариера и семейства тук в България, нека техните данъци да пълнят държавния бюджет, нека "опитните" в пенсионна възраст да имат силата да вменят на държавата да регулира адекватно социалното подпомагане! Нека младите да имат силата и отговорността да ценят приемствеността с необходимото търпение! Тогава има шанс да преборим това автоимунно заболяване на обществото ни! Когато и "старите" и "младите" постъпват по най-лесният за тях начин, едните не отстъпват а другите бягат в чужбина, се случва най-тежкото за всички: лишаваме се от възможността да имаме РОДИНА и за децата ни!
  • 4 ПИТАЩ

    22 2 Отговор
    А знете ли в МВР колко хрантутници има на заплата и пенсия! Говоря за началници и ченовници не за редовиполицаи! Защо не ги изритат и да назначат млади хора които искат да работят и да си издържат семействата а ги държат тези дърти гъ"""ве!!!
  • 5 пишманпрофесор

    8 7 Отговор
    И това "чудо" се води професор по математика! Мале, мале, мале, нищоработещите "литераторчета" се бутат да превземат всяка една сфера на човешката дейност. Изявите им са гавра не само с езика а и с интелекта на хората!
  • 6 само партийни калинки

    15 1 Отговор
    Навсякъде, не само в "сигурността" е така. Малко хора работят, останалите са "връзкари" или роднини на шефа и ходят само да мине деня. А ако човек е над 40-45г. - без връзки никъде няма да го назначат! Дори чистачките! А в общинските и държавни структури - само с партийна препоръка! Затова държавата е на тоя хал. И наистина ще изчезне - след 1300 г. героична история.
  • 7 очевидно

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "РРФ":

    Не възрастта дава правилно решение, а подходящото мислене и действие, спред целта. Отстрани всичко изглежда лесно, затова има 22 играчи на стадиона и хиляди ГОЛМАЙСТОРИ ЕКСПЕРТИ, сред публиката отстрани. Автора е прав, стари връзкарчета, без мотивацията да са ни полезни, а само да лапат пари са накачулени навред по институции, администрация, повечето са като пречки и паричен октопод към нас, само загуби и вреди. Шуро и баджо.... Младите не могат да се реали, зират от тях и емигрират.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 no name no face no number

    8 1 Отговор
    При кой да се реализират? При крадците натрупали капитал след промените??? Мутренски образувания или мошеници с космически изисквания и смешни заплати??? Аре у лево
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кумчо Вълчо

    4 1 Отговор
    Авторе ,това са милиционери бе, какво искаш от тях-тъй знае баба тъй бае.
  • 12 Пешо

    4 1 Отговор
    Точно този, който е в основата на унищожаването на службите за сигурност да дава акъл? И той ги обучавал!? Ясно е качеството!
  • 13 стоян георгиев

    5 4 Отговор
    за съжаление не е само в сигурността е такава картинката.на всякъде в българската администрация цари стария соцмодел на шуробаджанащната и пълната липса на заинтерасованост.българската администрация е толкова бавна и неадекватна че няма аналог в ес.може да се мери само с големите в тази област ,украина русия беларус...и т.н. страни от съветския съюз.административната ни немощ се отразява пряко върху икономика,сигурност,здравеопазване и т.н.,а соцдебилите които са в основата на тази администрация нямат никакви намерения да се променят!
  • 14 123

    2 1 Отговор
    Боже откривате топлата вода, работил съм в 2 министерства и това на което се нагледах там сложи край на идеята че в нашата държава нещо може да се промени! За съжаление това е било така от едно време, така е в момента и ще бъде така до като връзкарските назначавания съществуват. Имала съм чудесни колеги, стават за лафче, да си пиеш бирата след работа с тях, но уви да не ти се налага да вършиш сериозна работа, нищо не правят и не знаят, не само това но и нямат желание да научат нещо ново. И да, повечето са или бивши военни или държавна сигурност или партийни фишеци. Някой дори се назначават умишлено за да може да гръмнат преди главния над тях и така си пазят гърба.
  • 15 ново

    2 0 Отговор
    какво имаш против пенсионерите нали трябват броики на работното място при прости назначени началници няма умен млад които да остане тук никои не иска прост началник младия иска работа и реално заплащане умни хора на накои нему трябват искат неграмотни вишисти