Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Януари, 2024 06:00 2 016 41

При ядрена заплаха: може ли Европа да се справи без САЩ?

  • ядрена война-
  • ядрени оръжия-
  • нато-
  • германия-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • европа-
  • сигурност-
  • доналд тръмп

Дали Доналд Тръмп ще оттегли американските гаранции за ядрената сигурност в Европа, ако отново стане президент на САЩ?

При ядрена заплаха: може ли Европа да се справи без САЩ? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дали ще отпаднат американските гаранции за Европа по отношение на ядрената сигурност, ако Доналд Тръмп отново стане президент на САЩ? Този дебат се засилва на фона на задаващите се избори в Щатите. Поради това би било добре, ако в Европа започне дискусия за ядреното възпиране, смята изследователката на процесите, свързани с ядрената заплаха, Лидия Вакс.

Все пак засега не е ясно дали Тръмп ще стане президент отново и дали, ако това се случи, той ще оттегли напълно гаранциите, дадени от САЩ на Европа по отношение на ядрената заплаха. Това обаче не отменя факта, че Старият континент отдавна не се е занимавал с тази тема, коментира Вакс в интервю за германската обществена телевизия АРД. Дори и Тръмп да спечели, това може би няма да бъде първата му стъпка, смята експертката. "Предпоставка за отказа от гаранции за ядрената сигурност на Европа би било САЩ да искат напълно да се оттеглят от Европа като регулаторна сила", казва изследователката.

Още новини от Украйна

Кой трябва да поеме инициативата?

От друга страна обаче Тръмп вече е правил подобни намеци, отбелязва АРД. В тази връзка в Германия се дискутира възможността за по-сериозни мерки - например разработването на собствени ядрени оръжия. Последствията от тази опция обаче са подценявани, смята Лидия Вакс. "Първо би трябвало да се изостри разбирането за ядреното възпиране в Германия, а също и в Европа - в политически Берлин, като цяло в обществото и в дискусиите с европейските партньори", коментира експертката пред германската медия и добавя, че съществени разговори между Германия и Франция по темата досега така и не са се състояли. "А това би била първата крачка преди да се разработват сценарии като изграждането на собствени ядрени оръжия."

В момента обаче Франция няма интерес да играе ключова роля в защитата от ядрена заплаха за цяла Европа. От съображения за запазване на суверенитета Франция все още не е част от ядрената командна структура на НАТО и видимо продължава да се въздържа, обяснява Вакс. "По-скоро целта трябва да бъде другите партньори да се занимават повече с този въпрос - нещо, което Германия също правеше с неохота преди началото на войната срещу Украйна."

Ако САЩ се оттеглят: финансови и политически последствия

Ако САЩ все пак оттеглят ядрената си защита от Европа, според Вакс не е реалистичен сценарият, според който се очаква Франция или Великобритания да предприемат нещо по-мащабно. Пред АРД експертката казва, че е важен и въпросът дали другите държави членки на ЕС, особено тези в Централна и Източна Европа, ще се включат.

Възможно е и всяка държава да реши, че ще се погрижи за индивидуалната си сигурност и тогава например Германия да реши да изгражда свои ядрени оръжия. Но пък може и Европа да реши да изгради свой общ ядрен арсенал, но тогава ще е нужна много работа по интеграцията, смята Вакс. "Тогава бихме говорили за Съединените европейски държави." Експертката подчертава, че всички тези сценарии са все пак много далечни. "Те биха били не само много скъпи, но и биха имали много сериозни политически последствия."

Въпреки че Франция засега няма желание да поема такава отговорност, Париж е една от опциите за замяна на предлаганата в момента от САЩ защита. Само че Франция има съвсем различен ядрен арсенал - много по-малък от американския и без т.нар. тактически ядрени оръжия, които са по-малки, отбелязва Лидия Вакс пред АРД. Ако Европа иска да е защитена от потенциален ядрен конфликт с Русия, Франция ще трябва да разшири арсенала си - това ще отнеме и много време, освен че ще струва скъпо. "Дори при този случай, предоставянето на такава защита от Франция ще зависи изцяло от политическите интереси на Париж", коментира експертката.

Защо Германия не може да застане начело

Потенциалната роля на Германия засяга правни, политически и военни въпроси. "От военна гледна точка това би било свързано с огромни инвестиции. От правна гледна точка това би било несъвместимо с действащите международни споразумения, които Германия е сключила - както договорите 2+4, така и Договора за неразпространение на ядреното оръжие. А в политическо отношение Германия би се изолирала напълно, съюзите ѝ биха били трудни за поддържане - тя най-вероятно би се превърнала в парий, подобно на Северна Корея", смята Лидия Вакс. Освен това Русия би направила всичко по силите си, за да предотврати ядрено въоръжаване на Германия.

Сега е необходимо да се развие по-добро разбиране на концепцията за ядрено възпиране, коментира експертката пред АРД. Не само политическо разбиране, но и такова сред обществото. "В крайна сметка Берлин трябва не просто да провежда дебати, а наистина да обмисли и разработи сценарии и варианти за европейска възпираща сила и да допринесе със собствения си експертен опит за обсъждането на ядрената стратегия в рамките на НАТО и с партньорите. Също така Берлин трябва да създаде по-добро разбиране сред населението за това какви са възможностите за действие, но и какви биха били последствията и трудностите", казва Вакс в интервюто на АРД.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    34 0 Отговор
    Аре стига пропаганда при ядрена война всички заминаваме най-малкия ни проблем ще бъде Европа.
  • 3 Хачо

    42 8 Отговор
    Без КАЩ няма да има Никаква заплаха за Европа. Никой няма да напада Европа. Няма за какво да я напада и защо.
    САЩ са проводника на всички заплахи и агресия.
  • 4 Ццц

    20 1 Отговор
    То, че можем, можем се оправи, ама не ни оставят. Всичко, което ни трябва е на континента. Е продължава и в Азия, чак до Тихия окен, но си е тука, близо. ЕС и Русия и светът щеше да е друг, но кликата бега другаде от Хитлер и сега...лошо. За ядрена война се плашим, щото ни плашат.
  • 5 ТрампЛин

    6 30 Отговор
    Пълни глупости са надеждите на русоробите, че САЩ ще остави Европа на сатрапа с ниския ръст! Европа Трябва и ще допринесе за увеличаване военната мощ на НАТО!

    Коментиран от #19

  • 6 ТрампЛин

    7 19 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    русия трябва да живее в мир с Европа! русия трябва да спре да дрънка оръжия и да напада съседите си!
  • 7 От Пасолството

    4 16 Отговор
    И тази сутрин заявиха .

    Никакви кандидати за Руски Китапи .

    Нито един така наречен Русофил .

    Вече разбират че

    Истински Путриоти в България няма.

    Има само Гладни Копейкаджии.
  • 8 Редник

    25 2 Отговор
    Със САЩ, без САЩ, стигне ли се до ядрена война Европа заминава. Дано глупаците в Брюксел го разберат и спрат да се правят на бсбаити.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фен

    18 4 Отговор
    Не, разбира се! То САЩ с една конвенционална война с Русия не можаха да се справят, камоли с ядрена! А иначе, насоката на ДВ е ясна - Европа без САЩ, не бива!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ако

    20 2 Отговор
    САЩ се грижи за Европа то грижата е да не я изпусне от подчинение. Другата и грижа е да може да воюва с Русия на европейска територия, както сега го прави на украинска.
  • 13 мдаа

    10 5 Отговор
    Без сащ няма да се стигне до ядрена заплаха!

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пробвай пак

    5 13 Отговор

    До коментар #13 от "мдаа":

    САЩ са единствената страна, която не се е възползвала от ядреното си превъзходство спрямо СССР/Русия.

    Два пъти.

    Коментиран от #17, #20

  • 16 Още санкций и още милиарди

    3 1 Отговор
    А как изобщо усояха да стигнат до война срещу РФ и "ядрена заплаха"?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Европа няма никакви гаранции от САЩ!

    6 2 Отговор
    Краварите за себе си треперят, постоянно се кокорят към Северна Корея, хич не им е до Европа!?
  • 19 Българските турци

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТрампЛин":

    Америка са задлъжнели с трилиони и спешно се нуждаят от войни за да им се задвижи военната индрустрия и да се съживи икономиката им !... Нацистка Германия наруши ритъма на световната финансова система преди и по време на ВСВ с печатане на пари без златно покритие !..Същото прави днес и Сащ и уверено клатят икономиките на потенциалните си конкуренти с надеждата да запазят хегемонията си над света !.. Балонът на СССР отпихна без катастрофи и катаклизъм !... Тия си веят байрака от Нагазаки и Хирошима до днес...но и техният балон извехтя !... Да се надяваме , че няма да се спука !!... Дано да излезе и някой свестен янки , че да му регулира напрежението за да не се спука с гръм и трясък , а да отпихне мирно и тихо, че да си отдъхне нормалното човечество !... Аман от реклами , паради , холивудски блясък и бой по жалки палестинци , араби , афганистанци , виетнамци ,корейци , морейци и т.н. !!!...

    Коментиран от #30, #31

  • 20 Мишел

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Пробвай пак":

    САЩ на практика никога не са имали ядрено превъзходство срещу СССР. Три години след като СССР демонстрира с ядрен опит, че има и водородна , броят на ядрените заряди на двете държави се изравнява, след което СССР дръпват до максимума си от 43 000 ядрени заряда при максимум за САЩ от 31 000 ( данните са от шведския институт за изучаване на разпространението на ядрените оръжия). При това СССР заложи на носители балистични ракети, които достигат САЩ за един час, а САЩ заложиха на самолети, които достигат СССР от Западна Европа за поне 5-6 часа.
  • 21 На свършок

    9 0 Отговор
    Със и без САЩ все меки китки. Единствените им войници са украинците и турците. Украинците обаче са на свършок.
  • 22 дядо поп

    7 0 Отговор
    Ами трябва да може , защото на мястото на САЩ ще има "Големите Североамерикански плитчини"!
  • 23 Лендлийз

    4 3 Отговор
    И кой нормален ще позволи Германия да разработва ядрени оръжия? Точно нацията доказала пред цял свят, че масовата психоза им е в кръвта... Ще им скочат и Чичо Сам и Баба Меца заедно.
  • 24 америка не помага никому само граби!!!

    4 0 Отговор
    има ли още заблудени които да си мислят че америка помага на някого??? който и да било той ? америка винаги си е гонела интереса за власт и така е и с европа америка си я заграби след всв и я отслаби военно !
  • 25 ПРИ ЯДРЕНА ВОЙНА САЩ ЩЕ СА НА СТЪКЛО

    4 0 Отговор
    ЕВРОПА СЪЩО !

    Коментиран от #28

  • 26 ЧЕ ТО КАКВО ОСТАНА ОТ ЕВРОПА ?

    3 0 Отговор
    ТЯ ВЕЧЕ Е НАСЕЛЕНА С ДЖАГАТАЙЦИ !
  • 27 Европа е заложник

    0 0 Отговор
    на САЩ и Маскалия.
    Ми тя Европата умря.
  • 28 Една термоядрена бомба

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "ПРИ ЯДРЕНА ВОЙНА САЩ ЩЕ СА НА СТЪКЛО":

    унищожава всичко в кръг с радиус 5км. Нека го приемем за квадрат 10х10км=100кв. км. Площта на сушата е 149млн. кв. км. т.е. са необходими 1,5 милиона бойни глави. При 15 000 ядрени оръжия това е 1% от площта на Земята. Големите градове ще бъдат унищожени и жертвите огромни. Ще останат хората от малките градчета и селата. Огромният проблем ще е ядрената зима и радиацията. Живите ще завиждат на изпарените. Това ли е победата на която някои се надяват и заплашват? Радиацията ще ни унищожи и при 1 500 бомби. Нагледах се на ентусиасти дето викат "Вова, хвърляй атома". Всъщност повечето държави ще останат незасегнати от преките удари поради липса на подходящи цели - например в Африка, Ю. Америка, голяма част от Азия, Австралия. В САЩ, Канада, Сибир, Европа ще има незасегнати градове и села и тогава пак който има превес в конвенционалните оръжия ще победи. Разбира се след това радиацията няма да пожали никого.
  • 29 Ядреното оръжие

    0 0 Отговор
    е неефективно на бойното поле. Противниковата армия очаква удара, окопава се добре и свежда радиуса на поражение до 1 км. от тактическо ЯО. След взрива тази територия трябва да се завземе веднага защото врагът ще направи същото т.е. вкарваш собствените си бойци в радиацията. ЯО е "най-ефективно" над голям град където ще убие милиони (най-вече жени, деца и старци, мъжете са в армията), което пък е нехуманно и военно безсмислено особено ако губиш на фронта. Американците го използваха когато никой друг го нямаше, а сега не е така.
  • 30 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Българските турци":

    Ти подлагаш ли под съмнение факта, че балона в САЩ не може да се спука, защото системата която го надува има своите регулатори. Само диктаторски системи като тези в Китай, ссср и русия може да доведат собствената си икономика до фалит. Света вече до толкоз е зависим от САЩ и неговото “здравословно” състояние, че трябва да се молим за здравето на “янките”! И лошото е че никой не може да ги замести!

    Коментиран от #32

  • 31 ТрампЛин

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българските турци":

    ….и още нещо. Ако някои хора си мислят че днес света под хегемонията на САЩ е жесток, лош, объркан, са прави само до някъде! Защото без САЩ света ще е Хаос подобен на “Големия бум” когато се е формирала Вселената! Представи си това което се случи у нас след 10 ноември, ама го умножи по 1000000…….Искахме “банани”, натъпкаха ни устата с “банани” до като се задавихме! Умираш от жажда-хвърлят те в средата на Океана!
  • 32 Българските турци

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "ТрампЛин":

    Светът е заместил Фараоните !... Заместил е Римската империя и феодалзма !... Този свят видя и замести дори Комунизма и социализма !... Каквито и регулатори и стабилизатори да употребяват... светът ще замести и капитализма и американската хегемония !...Нека всички да знаем , че от Сътворението до ден днешен , "Бог разпределя и преразпределя богатството между хората, а силата и властта между народите !"...Това е цитат от корана , за който твърдите ,че е “измислен” 600 години след християнството ... Разбира се , че всеки има право на свои логични тълкувания и на собствен поглед и лично мнение , толкова доколкото, няма прaво да ги импозира и налага като единствена догматична истина !... Цивилизовани са само ония хора, които безкористно могат да споделят богатството си, и силата , и властта си , с всички жители на планетата ни !... Именно това е най големият изпит на който е подложен човекът в земния си живот !!!...Силен е не този , който отнема и експлоатира ресурсите и благата на другите, а е този който може да споделя и нищожното което има със себеподобния си !...

    Коментиран от #33

  • 33 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Българските турци":

    Звучи прекрасно! Ти виждаш ли в лицето на някой от днешните лидери в Света, човек способен да извърши това? Путин? Си? Кой?

    Коментиран от #36

  • 34 ТрампЛин

    0 0 Отговор
    По-скоро съм привърженик на теорията, че земния живот ни е даден за да го изживеем заобиколени от изкушения, за да може всеки да покаже до къде се простират злобата ни, алчността ни за власт и богатства, подлостта ни….и разбира се добротата и съчувствието. Истинския живот за онези показали човешки качества започва след като изтече “срока на годност” на тялото им, и Бог ги прибере при себе си! Останалите след като се гътнат, се прераждат отново в хомо сапиенс на таз земя, за да изкупят греховете си, или да заслужат място в Рая! Та по тази теория, едва ли ще видим нещо различно от това което човечеството е преживяло на Земята от както е създаден този Свят.

    Коментиран от #38

  • 35 Българските турци

    0 0 Отговор
    Българите , да !... Умни са, кадърни са , с чест и достойнства са ... но са дребнави и сметкаджии , не рискуват , и винаги са верни на прословутото : - " На хляба мекото , на работата лекото !" Сега като гледам какво правите там , се сещам , че едно време имаше един циничен българин, който пишеше някакви остроумни четиристишия заради които го лансираха за поет , сатирик и реалист...който с няколко стиха беше нарисувал психически и физически българина !... Май се оказва, че е прав ... лека му пръст !... Скоро българите ще поставят некролога на Балкански поток до този на Южен поток, до този на АЕЦ Белене и некролозите на Мариците ! В близко бъдеще, като ви свърши горивото ,ще добавите и тоя на АЕЦ Козлодуй !!!..И след такива думи , като започнат да ме оплюват и псуват, че съм тръгнал да давам акъл, се отказвам напълно да изразявам някакво свое мнение по тия въпроси ! .. Грандоманията и арогантноста убиват нациите по бързо от войните , болестите и от катастрофите по пътищата !!! Наистина , защо да ви давам акъл ?!...Виждам , че си мислите , че имате ... в излишък ! ... При това изобилие ..не остава друго отсега да ви кажа "Бог да ви прости !".... Защото наистина под всичките некролози , които съм изредил по горе , сте решени да окачите и некролога на нацията и държавата си ... по парадоксален начин , без кланета , без сеч и робство ... само с излишък от "акъл" !!!

    Коментиран от #37

  • 36 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "ТрампЛин":

    Няма нужда от тоя или от оня ! Достатъно е съзнанието на хората да се обедини !... Това никой простосмъртен лидер не е успял да постигне и едва ли някога ще постигне ! Има само една сила в която свети надеждата , че всичко може да стане по хубаво !... Когато човечеството остане без тая светлина , знай ,че започва пак Содом и Гомор !!!...
  • 37 ТрампЛин

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Българските турци":

    Ще ти наскачат Патриотарите, тези които вечер плачат за България, а сутрин от главобол! Тези които не виждат недъзите си, тези които вярват че сме втората, ако не и на първо място по интелигентност нация. За съжаление те са голяма част от съгражданите ни. Нагледах се на такива типове които живеят с глава зарита в пясъка, вярващи че българите сме богоизбрани и велики, че сме открили Америка, че сме създали първия компютър, киселото млеко, чиято бактерия не вирее никъде другаде по света….
  • 38 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "ТрампЛин":

    Всичко е именно толкова простичко и елементарно ! Хората се забиват в тинята на дреболиите и губят вяра ! А не знаят, че дреболиите сме си ги отсели изсред правила и догми самите ние ! На този свят няма идеално добри или безнадеждно лоши и злобни хора !...Човек е подложен на суров изпит !...Съвестта ни, ни е пътеводителят ! Всеки сам влачи своя "кръст" към своята "Голгота" !... Когато застанем пред страшния съд оттатък , всеки ще се отчете с товара , който е нагърбил от тук !!!..
  • 39 Иванушка глупака

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера защо се напъваме да правим нещо, което няма как да направим. Опитваме се да съберем държави с вековна история в едно. Ами много ясно всяка ще дърпа за себе си. Франция бог високо цар далеко.
    Докато дойде Путин трябва да мине през Германия. За пальошите - Чехия Словакия Унгария не говоря- те са за закуска. И са чудя какви с какви глупости пълнят сайтовете.
  • 40 Спокойно Тръмп няма да е пресидент повеч

    1 0 Отговор
    Европа 450 мил срещу 135 мил заробени руснаци . Русия няма никакъв шанс , без значение ядрена или конвекционална война . Украйна изтощи и обезкърви Русия . При конфликт с НАТО от Русия ще остане само Москва и областа около нея ,под контрол както палестинците .

    Коментиран от #41

  • 41 ГОСПОДИ

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Спокойно Тръмп няма да е пресидент повеч":

    КАКЪВ ГЛУПАК
    НЕМСКО ФРЕНСКО ИТАЛИАНСКО ИСПАНО РУМЪНО УНГАРО ХЪРВТСКИТЕ ВОЙСКИ ВЕЧЕ ВЕДНЪЖ ПРОБВАХА
    ЕМИ ТОВА Е