Last news in Fakti

14 Декември, 2018 13:01 41 458 143

Защо бяха убити децата от Ястребино?

  • ястребино-
  • съпротива-
  • партизани-
  • антифашизъм

Цивилните жертви от българската антифашистка съпротива

Защо бяха убити децата от Ястребино? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трудно се пише за избиването на 18 цивилни от Ястребино, шест от които са деца между 7 и 13 години. Но тъй като то отдавна не е припомняно, ще разкажа накратко за него, преди да се опитам да обясня защо и как се стига до подобни убийства от българската армия.

През декември войска и полиция (около 5 500 д.) правят блокада на Омурташкия район, за да бъде унищожен Омурташкият партизански отряд. На 19 декември 1943 г. е блокирано с. Ястребино, откъдето в отряда са отишли 60 души. Прави го втора картечна рота под командването на подпоручик Константин Йорданов от 19-и Шуменски пехотен полк с командир полк. Иван Атанасов. Арестувани са цели семейства на партизани и нелегални антифашисти. Към обед на следващия ден – 20 декември, 18 души от шест семейства са изведени извън селото и разстреляни. Става дума за: 75-годишният Стойне Станков и 70-годишната му съпруга Наста; 57-годишният Рангел Дончев и 58-годишната му съпруга Мара; 50-годишният Петър Калайджийски, 48-годишната му съпруга Стоянка и децата им Надежда на 12 г., Иван на 9 г. и Стойне на 7 г.; 55-годишният Иван Янков, 45-годишната му съпруга Марийка и близначките Ценка и Цветанка на по 13 г.; 56-годишният Петко Стоичков, 51-годишната му съпруга Лазарка и дъщеря им Димитринка на 11 г.; 48-годишният Димитър Богословов и 42-годишната му съпруга Станка.

Вината им е само в това, че в техните семейства има партизани: Иван Станков, Райка Дончева, Рангел Калайджийски, Димитър Янков, Стойне Стоичков, Катя Богословова.

Как е възможно армията да избива цивилни и деца, момичета и момчета, най-малкото от които дори не е имало снимка и е било босо?

Колкото и да е трудно, обяснението може да се потърси в ожесточението, настъпило в тогавашна България. Ще припомня, че от 1 март 1941 г. страната ни става съюзник на Третия райх на Адолф Хитлер с подписа на премиера Богдан Филов под Тристранния пакт. Вярно е, че България не се включва във военните действия на вермахта, но го заменя в Македония и Тракия, за да могат германските армии да потеглят за Източния фронт. Но българската армия участва в кървавото потушаване на Драмското въстание от 1941 г. и в опитите за унищожаване на местната съпротива. И така натрупва опит във „воюването” с цивилни.

Същевременно, след като на 22 юни 1941 г. нацистка Германия напада Съветския съюз, българските комунисти започват въоръжена борба. В началото тя е ограничена, но след победите на Червената армия при Сталинград и особено при Курск през лятото на 1943 г. партизанското движение се разраства и става проблем за властите.

Затова на 10 април 1943 г. с окръжно № 3928 на МВР е наредено да се предприеме пълномащабна борба с партизаните, като се използват и военни части. А на 27 и 28 април 1943 г. Постановление на Министерския съвет възлага унищожаването на партизанското движение и на армията. За значението на тази задача за тогавашните власти говори дневниковият запис от 17 декември 1943 г. на вече регента Богдан Филов: „Приехме министър-председателя Божилов и вътрешния министър Дочо Христов. Разгледахме главно въпроса за борбата с бандитите, която се води все още недостатъчно енергично и по този начин се излага престижа на властта”. Волята на Филов борбата „с бандитите” да стане по-енергична води и до заповедта да се избиват не само партизаните, а и техните семейства.

Това означава, че в случая с Ястребино не става дума за индивидуална акция на бившия учител и баща на две деца подпоручик Йорданов, а за държавна политика. Политика, която трябва да бъде наречена държаен тероризъм. Вярно е, че още в нощта след убийствата заповедта е отменена. Но след като са избити не само 18-те от Ястребино, а на 16 декември съпругата и малкият син на партизанина Иван Кривлев и на 19 декември 15 души от Тузлука.

Убийствата на цивилни и деца продължават и през следващите месеци. На 22 февруари 1944 г. заедно с майка си и с дядо си е разстрелян Николчо Здравков Чампоев от Русе на година и седем месеца. Защото баща му е партизанин. На 7 юли 1944 г. са заклани братовчедите Сава (15-годишен) и Васил (16-годишен) Кокарешкови от с. Белица. Да, те са били ятаци на отряд „Никола Парапунов”, но след като са арестувани на 16 юни са били разпитвани и измъчвани, но не и съдени, преди да бъдат убити.

За съжаление, списъкът на убитите малолетни и непълнолетни българчета е много по-дълъг:

13-годишните Никола Георгиев Накев от Перущица и Митко Палаузов от Габрово

14-годишната Иванка Тодорова Пашкулова от с. Старо Железаре, Пловдивско

15-годишните Стоян Рачев Раев от с. Черешово, Детелина Мирчева Минчева от с. Черногорово, Пазарджишко, и Иван Атанасов Филев от с. Ситово, Пловдивско

16-годишните Кръстан Стоилов Кръстев, Мария Петкова Ненчева от с. Пъдарско, Пловдивско, Гинчо Славов Гинчев от с. Мало Чочовен, Сливенско, Иван Атанасов Бандаков , убит в местността Милеви скали, Костадин Иванов Запрянов от с. Бодрово, Хасковско, Марин Трифонов Попов от с. Правище, Пловдивско, Иван Стефанов Василев от с. Присойна, Омурташко, Цветана Живкова Велева от Перник, Иван Динчов Кривиралчев от Копривщица, Тодорка Истратиева от с. Расник, Брезнишко

17-годишните Стефко Иванов Крайчев от Сливен, Никола Делчев Делевски и Стоян Николов Мусенов от с. Старо Железаре, Мехмед Юсеинов Юсменов от с. Горско Сливово, Ловешко, Трайко Тодоров Траев от с. Каблешково, Бургаско, Боян Станков Христов от с. Лешниковци, Трънско, Васил Тодоров Христов от с. Падала, Давид Арон Давидов от Пловдив, Костадин Георгиев Лазаров от с. Бараково, Кюстендилско, Максим Петров Мишев от Пещера, Спас Христосков Стоичков от Костенец, Тинка Христова Ковачева от Пловдив, Иван Димитров Глушков и Кирил Димитров Тананеев от Самоводене, Любен Петров Ганчев от Батак, Иван Николов Рачев от Разлог, Ангел Спасов Недков от с. Подгумер, Софийско, Димчо Георгиев Караминдов от Карнобат, Иван Нанев Атанасов от с. Върбен, Пловдивско, Цветко Александров Караджов от с. Мирково, Софийско, Костадин Такев Тодоров от с. Войнеговци, Софийско, Мария Георгиева Бакалова от Пловдив, Кунчо Цоков Фитлеков от с. Красново, Пловдивско, Петър Станчев Божинов от Габрово, Стефан Цвятков Станев от с. Крушево, Севлиевско, Тодор Петров Велчев от Перущица, Димитър Янков Василев от с. Кривина, Софийско, Тодорка Йорданова Моралийска от с. Долна Диканя.

Да, повечето от тях са били партизани или ятаци, но не са съдени, а просто убити. И да, повечето от убийците им са осъдени от Народния съд, но нима без вина?

Днес живеем в друг свят, но нека не забравяме, че трагичната съдба на тези деца също е част от нашата история.

Автор: проф. д-р Искра Баева

Източник: "24 май", вестник "Трета възраст", бр. 50, 12-18 декември 2018


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    308 11 Отговор
    Историята трябва да се помни.
  • 2 Истината

    221 63 Отговор
    Фашистите винаги избиват първо децата си, после жените си и старите си родители, и накратко най-слабите от собствения си народ.
    Така е и в България, така и в Украйна...
    И няма изход! Жалки Изроди, умствено изостанали с абсолютна власт, садисти, от които не хората, но Демоните се отвращават (факт е, че Хитлер е пазил SS да не гледа украинската полиция какви ги върши, не е ли същото което върши и сега под командването на САЩ!) и т.н, и т.н. Но историята не учи Човечеството на нищо, а Силата на Святата Рус не е безкрайна за да носи вечен мир на целия свят... все пак половин век удържаха Сатаната...

    Коментиран от #38, #139

  • 3 Дан

    305 31 Отговор
    Поручик Коста Йорданов е дядо на актуалната свиня Александър Йорданов. Само за информация.

    Коментиран от #79

  • 4 смърт на комунизма

    147 288 Отговор
    Нека не преиначаваме и изнасилваме историтя драги комунисти!!!

    с днешна дата 21 век т.нар партизани ги наричаме ТЕРОРИСТИ!
    И с днешна дата - 21 век се преследват и избиват те и техните поддръжници/семейства !

    и да не забравяме че командващия взвода по разстрел след 9.9.44 става виден партиец -комунист !!!!
    ИСТОРИЯТА помни, комунисти гадни, всички ваши изродски престъпления !!!

    Коментиран от #14, #17, #50, #83, #132, #143

  • 5 Цецо

    197 15 Отговор
    Светла им памет!!!!
  • 6 гост шофер

    193 10 Отговор
    Убити заради политически престиж!!!!
    И днес убиват за същото!!!!!

    Коментиран от #44

  • 7 смърт на комунизма

    46 140 Отговор
    истината за тази истина , не е в тази "статия "
    https://bultimes.bg/al-io-za-yastrebinchetata-vina-za-smurtta-na-detsata-nosyat-i-tehnite-roditeli-koito-nerazumno-gi-vuvlichat-v-komunisticheski-teroristichni-aktsii/
  • 8 Batushka

    166 19 Отговор
    В последните години лесно се ревизира историята като за повод се използва терора на комунистите след девети но той просто е отговор на друг терор преди това....а и се е случвало и в страни като Франция и Италия...

    Коментиран от #77

  • 9 калинка

    177 55 Отговор
    И пак ще искат Луковмарш! И ще хвърлят прах в очите на непросветените, че в България не е имало фашизъм и че каквото и да е имало, е било хуманно! ЧОВЕКОНЕНАВИСТ!
    Благодаря на проф. Баева! ПОМНЕТЕ!

    Коментиран от #91

  • 10 Перър

    88 13 Отговор
    Заради родителите са страдали децата. Това не се е променило и след смяната на власта за съжеление. Може да са дадът и такива примери.
  • 11 смърт на комунизма

    112 137 Отговор
    "По нареждане на смахнат детски учител (!) и запасен поручик Коста Йорданов (нищо общо с Ал. Йорданов) шестте деца са били застреляни от взводния командир фелдфебел-школник Никола Маринов и от неколцина войници.
    По-късно се оказва, че фелдфебел-школник Никола Маринов е член на комунистическия Работнически младежки съюз (РМС). След 09.09.1944 г. е осъден на три години затвор, докато капитанът-командир на ротата, след 09.09.1944 г. е осъден на смърт и е разстрелян, въпреки, че се е опитал да осуети разстрела."

    Е това сте комунистите !!!!! изродска измет неземна !!!

    Коментиран от #20

  • 12 ванката

    124 114 Отговор
    незнам до колко е вярна тази информация и по-точно реална но знам едно моя дядо е участвал и в двете световни войни имах щастието да живея с него 12г докато беше жив и помня много добре как вечно повтаряше няма по-лошо от партизаните ... той е бил търговец преди комунизма и при идването им на власт комунистите са му взели всичкото богатсвто което е имал независимо от размера му та той все повтаряше няма по прости от комунистите но най-опасни са партизаните... историята ни е маниполирана така че хората да знаят това което желае новата власт но който иска да я разбере такава каквато е има само един начин а той е старите хора

    Коментиран от #29, #41

  • 13 Уточнение

    85 5 Отговор
    Фашизъм е в Италия. В Германия е национал-социализъм.
  • 14 Чавдар

    139 44 Отговор

    До коментар #4 от "смърт на комунизма":

    Изродът-смотаняк тук си точно ти, твойта м... Поне като става дума за деца можеше да си затвориш гнусната муцуна. И да, помним историята, понякога се случва и такива като теб да си получат заслуженото.
  • 15 ЗИГ ХАИЛ

    27 71 Отговор
    защото се е налагало!
  • 16 Въпрос

    50 42 Отговор
    Коя е Искра Баева?Каква е нейната гражданска позиция?Как се става професор по история?Няма български историк,който да не е ибрикчия на властта.Иначе фактите в написаното не ги оспорвам.
  • 17 Дедо

    166 9 Отговор

    До коментар #4 от "смърт на комунизма":

    "Разстрелян Николчо Здравков Чампоев от Русе на година и седем месеца."-Партизанин и терорист...Ужас!
  • 18 среднощен

    68 15 Отговор
    Всичко си заслужаваме..!! Народ, който се самоизтребва по такъв животински начин, няма логика да бъде все още на лицето на земята..!? С тези убийства се е подготвяло и следващото безумие - на "народния съд" и национализацията!? Като действащите лица често са били и изпълняващи ЗЗД и ЗЗН, а след 9-ти стават отново палачи, но вече облечени в "народна власт"..!? Всичко си заслужаваме..!!
  • 19 да да

    53 125 Отговор
    партизаните са били чисти терористи и престъпници !
    получавали са това, което същите получават и днес - смърт !!!

    и комунистите е трябвало да бъдат изтребвани АМА НАИСТИНА до девето коляно !!!!

    Коментиран от #24

  • 20 Питанка

    64 16 Отговор

    До коментар #11 от "смърт на комунизма":

    И другите избити деца от цяла България ли са разстреляни и изклани от този фелдфебел- школник?
  • 21 огън и меч

    62 101 Отговор
    комунизмът е болест - патологична и вредна като ракът и педерастията !
    това се лекува само с огън и меч !

    Коментиран от #133

  • 22 пико

    74 2 Отговор
    Поради факта ,че лежейки в леглото лесно се коментират минали събития,си спомням едни думи на моя дядо.Когато искаш да разбереш някое събитие представи си че живееш в него време и помисли ти как би реагирал ако си в положението на някого от участващите в това събитие.С други думи би ли убил,би ли отмъстил?
  • 23 123

    59 85 Отговор
    Въпросното убийство е заради престараване на някои военни и в никакъв случай не е масово явление и държавна политика. „Подпоручикът имал заповед от командира на полка полк. Атанасов да ликвидира близките само на нелегалните, но явно се е престаравал и разстрелял жените и децата наред с мъжете. Командирът на полка не очаквал това и изгубил ума и дума, като чул за извършеното. Малко след разстрела идва заповед той да бъде отменен, донесена от офицер с мотор”. Става ясно, че това е еднолично решение на отделен човек. Та товане може да се сравнява с масовите убийства, терор и репресии на комунистите след 9 септември 44 г. При това едните действат в името на България, както те са го разбирали, а другите действат в името на чужда сила - СССР и в името на радикална и античовешка идеология - комунизма.

    Коментиран от #26, #28, #82, #134

  • 24 Питанка

    89 12 Отговор

    До коментар #19 от "да да":

    И децата на година и половина или седем годишни ли заслужават да бъдат изтребвани?А такива, като тебе тръгнали да раьстрелват наляво и надясно, какви са, не са ли и те трористи и не заслужават ли и те съдбста, която отреждат на други ей така слагайки всички под един знаменател.Фашисти и комунисти са двете страни на една монета тъй, че недей да се мислиш за по-различен от комунистите, същия си щом мислиш, като тях.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 констатация

    38 6 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    е след девети септември потърпевшите се престараха терора ражда терор
  • 27 Митко Палаузов

    50 73 Отговор
    другарко Баева, написахте тази статия преди или след, като обрахте мандра?Я, ни припомнете как се наричат хората, които застават срещу собствената си армия, "любим" цар , народ?Припомнете ни кой се е борил за национално обединение, кой сътвори македонската нация и език, след това. Къде бяха другарите шумакари, когато българите защитаваха Дойран, при обсадата на Одрин или сливнишката епопея? А?
  • 28 Я стига глупости

    84 35 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    Избиването на деца не било масово явление!Ти, колко искаш да избият та да е масово?Не ти ли стига, че са избили над 30 деца или искаш хиляди?А и народния съд е бил в името на България, какъв СССР те тресе.Не се ли усещаш
    че с оправдаването на убийствата преди 9.09.1944г.ти оправдаваш и убийствата след това.

    Коментиран от #40

  • 29 ЦК на БКП

    55 30 Отговор

    До коментар #12 от "ванката":

    Защо бяха убити ли, професорке? По същата причина, поради която сега ще бъдат убити всички, решили да се опълчат на властта. А такива примери много, само дето сега по-често се "самоубиват". Пресен пример -вчерашния катаджия от Казанлък. Как би реагирала армията и полицията днес, ако група хора се въоръжат и се обявят против властта? А, професорке дървена...??.

    Коментиран от #65

  • 30 Грубер

    41 57 Отговор
    Няма партизани, това са шумкари. Също се говори за фашисти. Още една лъжа. Когато имаш терористични групи в държавата, какво правиш? Пускаш армията. Когато България влиза в тристрания пакт, СССР е съюзник на Германия, правят общи учения и паради. Кой е фашист тогава?

    Коментиран от #33, #35

  • 31 Borislav Popov

    87 21 Отговор
    чичото на Александър Йорданов - подпоручик Коста Йорданов лично стреля в недоубитите деца, а днес го третират като невинна жертва на комунизма. Както между впрочем и останалите вълци в овчи кожи..., хукнали като глутница да се реабилитират най безсрамно, изопачавайки действителността, потъпвайки жертвите си без да им трепне съвестта

    Коментиран от #34, #137

  • 32 Мирослав

    31 74 Отговор
    Докога БКП кадри (та ако ще е с по две "професорски" титли ще продължават да промиват мозъците на хората с подобни статии? Отмина времето на такива статии другарко Баева, вече изчезват и хората които вярват на пропагандата ви. Лека полека такива като вас (вас умишлено е смалка буква) отиват на бунището и истината излиза наяве. Колкото и да повтаряте пропагандни истории от времето на Цола Драгойчева.
  • 33 Borislav Popov

    53 17 Отговор

    До коментар #30 от "Грубер":

    Германците фашисти ли са ? Ако да - ние тогава какви сме като техни съюзници ?
  • 34 среднощен

    29 12 Отговор

    До коментар #31 от "Borislav Popov":

    Ако това, което пишете е истина - отново подчертавам - ВСИЧКО СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ!!!
  • 35 Borislav Popov

    55 7 Отговор

    До коментар #30 от "Грубер":

    Децата също ли са терористи ? Защо тогава ЕС не избива до десето коляно терористите които правят атентати в Париж , Брюксел ,Лондон ?

    Коментиран от #48

  • 36 nezabelejim

    33 17 Отговор
    Смърт на "смърта на комунизма"!!! Ще дойде денят!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сатаната

    2 15 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Бъркаш аз бях, те просто помагаха. И при покръстването би бях аз, а бъдещия ви Цар / идва Цезар / само унищожи до крак не съгласните родове.
  • 39 Сталин

    26 5 Отговор
    От коментарите досега,прочетох че поручик Йорданов е дядо и чичо на Ал.Йорданов.Кое е вярно?
  • 40 123

    26 6 Отговор

    До коментар #28 от "Я стига глупости":

    Не оправдавам убийствата преди 9-ти септември, особено на деца и убийства на невинни хора, нито оправдавам убийствата след 9-ти. Всяко убийство само по себе си е нещо крайно неприятно и нехуманно. Просто сравнявам броя на убийствата, на какъв принцип се извършват и с каква цел. Та има огромна разлика между времето преди 9-ти и след 9-ти.
  • 41 Сатаната

    14 9 Отговор

    До коментар #12 от "ванката":

    Пра дядо ми почина на 98 и почти с тези приказки умря на устата.

    Коментиран от #103

  • 42 Иван

    36 13 Отговор
    Народния съд е осъдил тогава виновниците, моето питане е обаче защо след 89г. не бяха осъдени другите виновници изпратили на смърт хиляди българчета в лагери, а други окончателно избягали от тези земи ?!

    Коментиран от #52

  • 43 хаха

    39 43 Отговор
    в Германия не е имало фашизъм, а национал-социализъм - събратими на сегашното бсп!
    ама комунистите бързо кръщават национал социалистите на нацисти, щот не им е отървало да са едно :)
    по големи терористи светът от комунистите не познава !
    няма друг режим , който системно да унищожава собствения си народ, като комунистическия !

    Коментиран от #46

  • 44 Грую

    40 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост шофер":

    Грешиш. Днес не убиват за престиж , а крадат за престиж и най-крадливите имат най-висок престиж.
  • 45 Bingo

    27 18 Отговор
    По принцип добрият комунист е мъртвият комунист, но не може да има оправдание за убийството на деца били те роднини или ятаци на шумкарите. Има си съд за това, иначе едните стават като другите.
  • 46 .....

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "хаха":

    Има, има...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Random

    17 4 Отговор

    До коментар #35 от "Borislav Popov":

    Защото ЕС са меки китки
  • 49 Random

    22 43 Отговор
    Смърт за комунистите! Е*аха майката на Русия, Източна Европа, Куба и др.
  • 50 Българин

    48 19 Отговор

    До коментар #4 от "смърт на комунизма":

    Фашизъм в чист вид. Много българи безродници избиваха цивилни и в Македония и Сърбия та след девети доидоха хората и ги намериха и те изчезнаха. Лошото е че много от тези мерзки фашисти се изпожениха за ремсистки или партизанки и отърваха. лошо е че днес има сънародници които ги оправдават и се радват.

    Коментиран от #51

  • 51 смърт на комунизма

    22 46 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    ти не си никакъв българин ,а чист национален предател, както и всичките ти другари !
    смърт на комунизма
  • 52 Borislav Popov

    46 7 Отговор

    До коментар #42 от "Иван":

    А защо като дойде на власт ББ не осъдиха тия които разграбиха държавата ? Защо Иван Костов още е на свобода ? Нали ББ се канеше да направи пълно разследване ако дойде на власт ? Говорим за обещанията му преди 2008 година !

    Коментиран от #80

  • 53 Бай Благой

    23 14 Отговор
    Светла памет на всички убити дечица!
    За другите - тази паплач наречена "ятаци" е по-добре че са били изтрепани!
    Това с децата и старците не го разбирам.
  • 54 гост

    15 3 Отговор
    Не разбрах, подпоручика какъв е на Александър Йорданов -баща,чичо,или дядо?
  • 55 име

    10 9 Отговор
    така е . тогава бяха хората фашисти и за това . днес няма фашисти и цари мир. всичко по света спокойно. особено веднага след 9.9.
  • 56 НКВД

    43 16 Отговор
    Порутчик Йорданов на който му седи името на плочата пред НДК дядо на седесара А. ЙОРДАНОВ! МРЪСНИТЕ ФАШИСТИ УБИВА ЖЕНИ, МЪЖЕ, ДЕЦА 25 Г. СМЪРТ НА ФАШИСТИТЕ БЪЛГАРСКИ

    Коментиран от #81

  • 57 Към тези

    33 5 Отговор
    всички, които са за разстрела... Вие сте родени кръгли идиоти и такива ще умрете. Напразно живяхте.

    Коментиран от #60

  • 58 Партизанин

    31 8 Отговор
    Колелото се върди отново ще удари час!
  • 59 Александър Йорданов

    19 48 Отговор
    Червените чугунени кратуни използват съвпадението на фамилията на поручик Йорданов с презимето на политика Александър Йорданов (Александров), за да се правят на шантави и да го питат защо негов чичо (баща, вуйчо, свако, тетинчо и пр.) е избил невинните дечица…
    Комунистите това го могат най добре- лъжи , измами , провокации и тероризъм
  • 60 Инкогнито

    19 1 Отговор

    До коментар #57 от "Към тези":

    Те са глупави и бедни душички и неуки непрокопсали фашистчета!
  • 61 шамандури

    19 35 Отговор
    Йорданов е една мног рядка фамилия в България и всички с нея са преки потомци на поручика.........

    прости комунистически шамандури с плитък мозък!

    Коментиран от #62

  • 62 Еничарю

    37 9 Отговор

    До коментар #61 от "шамандури":

    Колко и да не ти се ще точно тоя е пряк потомък на убиеца Йорданов.
  • 63 Комуниста

    45 16 Отговор
    Белене, Ловеч Скръвена точно затова бяха затворите за такива дете убийци!

    Коментиран от #106

  • 64 Че Гевара

    46 11 Отговор
    Смърт на капиталистите!!! Свобода за народа!!!
  • 65 Ей боклуче

    21 4 Отговор

    До коментар #29 от "ЦК на БКП":

    Ако сега армията и полицията сега тръгне да избива седем годишни деца спукана и работата на властта.

    Коментиран от #69

  • 66 Отряд - Чавдар

    33 12 Отговор
    Партизаните се биха за свободата на робите робът си е роб обича си робията и господаря!!
    14.12.2018 - България 16:11h.
  • 67 сталин

    22 4 Отговор
    НОВИЯТ 9-ти ще бъде толкова отмъстителен--2.5 3 милиона ще бъдат......
  • 68 стоян георгиев

    18 6 Отговор
    убииствата през 41-44 година в българия както и изнасилвания и мъчения са държавна политика.за съжаление безсрамието на управляващите тогава позволи на комунистите след това да се аргументират при своите убииства .трябва обаче да се отбележи и друго.въпреки въпросните убииства българия е място много по-хуманно в онова време от останалите места в източна европа.да речем режимите в хърватска или унгария също съюзници на хитлер избиват в стотици пъти повече инакомислещи.реално загиналите в съпротивителното движение са няколко хиляди човека,което е нищо на фона на останалите държави в региона.
  • 69 ЦК на БКП

    13 7 Отговор

    До коментар #65 от "Ей боклуче":

    До боклуче - тя днешната милиция хич не убива, нито вчерашната... Вервай и гледай телевизора и търкай билетчета...
  • 70 Гост

    36 3 Отговор
    Не сме и не сме били народ, а винаги мърша! Поне в новата ни история. Нищо, ама нищо не оправдава убийството на дете! Нищо!!!
  • 71 Красимира Узунова

    44 7 Отговор
    Браво на проф.Баева,че ни припомня тези факти. Уважавам всички коментари и след това написаното от нея. И все пак се питам, как е възможно, когато има убити и деца, деца, деца, да се делим на фашисти, комунисти и пр.Хора,хора,губим човешкия си облик! Та трябва ли да има политика, когато са или се убиват дечица! Това е античовешко и не ме интересува, кой го е направил Наистина хората сме жестоки. Да разстрелваш 7годишно бойното дете! И защо, защо!? Човекът е най- големият изроди на планетата Земя. Бог да прости девицата и поклон пред паметта им!!
  • 72 Историята трябва да се помни, но и без е

    17 23 Отговор
    Имало е такива случаи, да.
    Но Баева, пл. на БКП и БСП не пише за много подобни случаи след 1944 г., когато са избити от комунистите около 30 Хил. души, има и деца.
    Тоест фашизмът и комунизмът са две лица на една и съща монета.
  • 73 Drittes Reich

    17 40 Отговор
    Не са били партизани, а терористи, осъществявали антидържавна дейност, атентати, убийства и обири на частна и държавна собственост. Общо взето организирани и въоръжени престъпни групи, решили да ядат кашкавал без пари. Същите релизират атентата в църквата Св.Неделя, взривяват жп линии и още куп подривни дейности. За съжаление, държавата не успява да се справи с партизанщината и землянкаджиите взимат властта на 9.9.1945г. Следва геноцид, кражби и унищожаване на България под вмирисан комунистически ботуш. До като не се изкорени и последната комунистическа издънка тази държава няма да се оправи. Да ги върнем в землянките!
  • 74 5555

    19 0 Отговор
    Добре е да се помни историята.
  • 75 Maxi

    18 32 Отговор
    Е като избивахте в Скравена и Белене българската интелигенция и хиляди други избити по селата и градовете за да им заграбят създаденото от техния труд, не пишете нищо. Комунистическият режим е обявен за престъпен от българския парламент със закон. И колкото и да се опитвате да изтъквате, колко добре се живеело през комунизма, мислещите хора ни ви искат. Всеки акт на насилие е осъдителен, но вашите ръце, комунисти, са оцапани с кръвта на хиляди невинни българи избити без съд и присъда от вас.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Мирослав Клозе

    16 24 Отговор

    До коментар #8 от "Batushka":

    Прочети книгите на Александър Солженицин, на Игор Бунич, на Виктор Суворов и ще ти стане ясно какъв терор е имало спрямо комунистите преди да вземат властта в Съветска Русия. БУКВАЛНО НИКАКЪВ! За близо 80 години при много "жестоките" руски царе по сведенията на Солженицин са убити около 8,000 души. Самите политически затворници имали право на посещения в затвора, получавали издръжка от царското правителство, достатъчни да си купят с месечния доход просторна къща в провинцията, никой не ги охранява и т.н. А впоследствие какъв "червен терор" се разразява - терор, при който са изтребени минимум 20% от населението на СССР. Същият терор се разразява и у нас впоследствие и това не е никакъв отговор на нещо, започнало преди това. Самите комунисти са поели курс на "въоръжена борба" и извършват сума ти актове на насилие и тероризъм! Избиват полицаи, жандарми, войници, грабят промишлени и селскостопански обекти, изобщо действат като агенти на една чужда държава, каквито и са в действителност. Впрочем, избилият децата фелдфебел-школник Маринов бил комунистически активист и Народният съд не го закача, напротив, човекът спокойно си завършва висше образование и си бачка като инженер...

    Коментиран от #84, #123

  • 78 Българи убиват деца

    19 2 Отговор
    Повод за размисъл.
  • 79 Опечален

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дан":

    Мдддаааа.........ябълката не пада по-далеч от дървото!!!! ПЕЧАЛНО! И неудивително, като само 2 минути послушаш тази "паднала ябълка"!!! Злоба, лицемерие, подлост, безмозъчност и безбожност!!!
  • 80 Аз и други като мен

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Borislav Popov":

    За съжаление няма как да стане, всички са от едно котило
  • 81 123

    1 13 Отговор

    До коментар #56 от "НКВД":

    Не си си пил бояришника ти.
  • 82 Пешо

    19 2 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    Според теб фашисте близките са само лица от мъжки пол над 18 години? И просто станала дребна грешка? Докато в България има боклуци и садисти като тебе - Родината ни няма да се оправи.

    Коментиран от #93

  • 83 Мадам Бовари

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "смърт на комунизма":

    Ксквото си пожелал това да ти се случи!
  • 84 Николай

    3 12 Отговор

    До коментар #77 от "Мирослав Клозе":

    Чел съм Соженицин и Суворов всичко е вярно
  • 85 Станчо

    10 1 Отговор
    Това е срам за уж европейския народ!
  • 86 Име

    9 2 Отговор
    Смърт на фашистите и на техните противници!
  • 87 Ватенка

    8 22 Отговор
    За комунягите не разстрел, а на кол.Те в момента са капиталисти и ни еб@ха мамата, а вие олигофрените хленчите за комунизъм. Малоумие безкрай!
  • 88 падналия ангел

    20 0 Отговор
    Деца не се убиват!!!

    Коментиран от #90

  • 89 ГосТ

    23 6 Отговор
    Уродска работа. Колко деца и признати поети са избили комунистите,не знам? Някое оли знае ли? Да каже. измисления фашистки цар, който води до втората национална катастрофа, обаче е избил много. И да ви кажа драги ми тиквички, търговците не са никаква интелигенция. Интелигенция са учените и писателите .
  • 90 Бесен Язовец

    7 0 Отговор

    До коментар #88 от "падналия ангел":

    Работата е там, че при атентата в църквата Света Неделя, също са загинали деца ! П.С. Не оправдавам убийците на децата от Ястгебино !
  • 91 Българин

    18 5 Отговор

    До коментар #9 от "калинка":

    Тогава главнокомандващ на "армията, полицията и жандармерията " е цар Борис Трети, сега ОБЯВЕН ОТ ГЕРБ ЗА ОБЕДЕНИТЕЛ НА НАЦИЯТА . КРЪСТИХА УЛИЦИ НА НЕГО И ЧЛЕНОВЕ НА НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВО! ДАЖЕ ЩЕ ПРИВАТИЗИРАТ ДЪРЖАВНИ ИМОТИ НА НАСЛЕДНИЦИТЕ МУ ! Бек вокалите от ГЕРБ възхваляват убийците и им поставят паметни плочи , за да увековичат техните дела. Реституират им имотите, закупени с парите, които са им били платени за отрязаните партизански глави! ГЕРБ ги обяви за жертви на НАРОДНИЯ СЪД ! Това история и настояще, наследство от обединителна на нацията !

    Коментиран от #97

  • 92 РБМ

    8 7 Отговор
    И сега милиардерите - комунисти и техните подлоги , избиват децата ни психически , физически.
  • 93 123

    12 10 Отговор

    До коментар #82 от "Пешо":

    Ей, комунист зомбиран, тук става дума за убийството на децата. Убийството на пълнолетните е друга тема. Всяко едно убийство е нещо много неприятно, както писах и по принцип не ги оправдавам. Но ти знаеш ли, щом толкова скачаш срещу убийствата, любимите ти комунисти какви зверства са извършвали? Хвани и чети, мога да ти препоръчам книги, чети колко народ са избили по най-дивашки начин, много, много повече, от колкото са убити преди 9-ти. При това повечето са били абсолютно невинни, убити са просто защото са красов враг, защото са багати или просто защото не са са симхатични на шайката комунистически бандити.
  • 94 Владо Вр

    19 3 Отговор
    Някой спомена Белене, Ловеч, Справка. Да, тези лагери ги има. Не забравяйте обаче Гонда вода, Еникьой, Света Анастасия. И това са лагери, но преди 09.09.1944.
  • 95 Владо Вр

    1 3 Отговор
    Скравена (проклети шаблони)
  • 96 даскала

    12 1 Отговор
    това трябва да се учи а те го извадиха от учебниците и вкараха съжителството
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Иванов

    13 19 Отговор
    Преди девети септември 44 година в България и имало около 300 руски терористи наричащи се партизани. След десети септември техният брой достига 9000 души. Вашата мама комунделскааа! Колко читав Народ изклахте и изпозастреляхте? Хранехте си свините в Белене с елита на нацията. Но най- страшният ви грях е, че предадохте Македония и прошка за вас няма да има и на оня свят!
  • 99 СЪДИЯТА

    15 2 Отговор
    ТРЯБВА ДА СИ НЯКАКЪВ УРОДЛИВ ИЗРОД,ЗА ДА ПОСЕГНЕШ НА ДЕЦА. ТОВА НЕ СА ХОРА ,А КАТИЛИ. ЗА ТЯХ СМЪРТТА ИМ БИ БИЛО ИЗБАВЛЕНИЕ. ТАКИВА САМО НА ДОЖИВОТНА КАТОРГА.
  • 100 Тръмп

    5 17 Отговор
    Войната за това е Жестока и Безсмислена,защото децата са първи жертви!!!:):):)Баева е от най-мръсните и долни комунисти,които баят на детски гробове,които те са изкопали с Безумието на дебилския Сталинизъм!!!:):):)Гнус Баева,профи-Лицемер!!!:):):)
  • 101 Тръмп

    5 15 Отговор
    Баева петни името си и титлата,тя е в списъка на най-уродливите комунисти-болшевики!!!:):):)
  • 102 Тръмп

    8 18 Отговор
    ”Искра” е партизанското име на Баева,само за вербални бомби,пожари и тероризъм служи!!!:):):)Тя би убила 1000 деца за подарък на Сталин!!!:):):)
  • 103 Доктор Охболи

    10 4 Отговор

    До коментар #41 от "Сатаната":

    Е че как е устискал в тоз гаден комунизъм чак да таз възраст? Не са ли го репресирали, морили с глад? Не са ли му затрили внуците? Явно не са, те са се изучили, сигурно са получили и висше, вече могат да пишат в нета...
  • 104 инспектор Стрезов

    16 4 Отговор
    Гледам, някой се пенят и плюят комунизма юнашката, ама по негово време са се таяли като бълха в гащи. Поне да бяха прочели написаното, има цитат от дневника на Богдан Филов, май никой не го е чел. Другата смехория с кометаторите е, че, 100% съм сигурен, са бедняци по сегашните стандарти. Хора на наемния труд, т.е. роби на труда, щото паралиите стават благи. И те плюят комунизма, а в онези преддеветосептемврийски времена, щахя да плюят капитализма... Игноранти нещастни...

    Коментиран от #105

  • 105 123

    8 15 Отговор

    До коментар #104 от "инспектор Стрезов":

    Ей, комуне, ти чел ли си нещо повече от комунистическа пропаганда? Преди 9-ти българите масово са имали земя, къщи, добитък, по градовете дюкяни и работилници. Работниците не са били много. След 9-ти като взеха имотите на хората, българите имаха само по една панелка и рядко по една соц. таратайка. А сега нали пак комуняги, ченгета и техни наследници ни управляват.

    Коментиран от #110

  • 106 Я стига

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "Комуниста":

    Да бе, за двама виновни- три концлагера
  • 107 Ястребино

    23 9 Отговор
    Мръсни фашистки свини, и сега сте същите ! Ако навремето дядовците ни са знаели какво ще последва в днешни времена, и следа нямаше да има от вас, само пепел ! Но възмездието идва, в далечината се чува все по ясно тропота на червените ескадрони. И този път милост няма да има !

    Коментиран от #108

  • 108 123

    7 14 Отговор

    До коментар #107 от "Ястребино":

    Това сте вие комунягите - примитивни убийци. Бегай да се лекуваш и не ни занимавай с полюциите си. Ако толкова ти харесва комунизма, бегай в Северна Корея.
  • 109 нервен

    6 16 Отговор
    Много просто ако нямаше партизани нямаше да има убити деца ...не може да риташ срещу власта и да мислиш че ще ти се размине !!
    относно убиването на деца ще кажа че това е начина да се елиминира некачествения човешки материал ...като проблема с циганите сега ако искаме да ги преборим трябва да избием първо децата им
  • 110 Доктор Охболи

    9 2 Отговор

    До коментар #105 от "123":

    На 25 януари 1939 г. в Народното събрание на царство България министърът на земеделието Иван Багрянов заявява: „Имах случай да го кажа и друг път: ние сме земеделска страна БЕЗ ЗЕМЕДЕЛИЕ… Ние нямаме излишъци от зърнени храни. Ние изнасяме не излишъци, а само туй, което крадем от устата на нашия народ и неговия нещастен добитък. (Общи ръкопляскания). Цифри за доказателство аз по-рано приведох в изобилие”.

    Коментиран от #114

  • 111 Доктор Охболи

    9 4 Отговор
    А ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г. жизненото равнище на народа в България през 1939 г. един от тези депутати, подкрепящи режима, Серафим Георгиев: „Това показва, че картината на българската мизерия е страшна… Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни…, че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелоста на българския живот”

    Коментиран от #112

  • 112 стоян георгиев

    7 9 Отговор

    До коментар #111 от "Доктор Охболи":

    да и комунистите промениха сериозно това.намалиха жителите на българското село от шест в къща до нула.българското село бе наи-жизнената част от българския народ.то възстановяваше българия след епидемии ,катастрофи, воини.комунистите го унищожиха за 30 години.взеха на хората земята ,измениха им вярванията,огромна част ги преместиха в панелните коптори и резултата е виден и днес.за съжаление комунистите атакуваха наи-вече българското село,не турското ,не циганското ,а българското!!!!изключително дълновидно и патриотично.в селата те развиха именно тези без дюшеците и без постелите.направиха тях ръководители ,а местните предприемчиви и работливи ги изтрепаха или навряха по дупките.резултата е също е виден и към момента.елит от нещастници.може да сравниш като толкова много ти се чете за преди 9 ти какви са били хората в народното събрание.колко от тях са били завършили в чужбина,колко са били участници във воините и с колко медала за храброст е бил всеки от тях и след това тия дето идват .до самия си краи на комунизма една голяма част от управляващите ни комуняги нямаха висше и бяха със спорно средно образование.днес е същото!

    Коментиран от #113

  • 113 Доктор Охболи

    14 4 Отговор

    До коментар #112 от "стоян георгиев":

    Стоенчо, на колко си години? Я ми кажи как се прави индустриална държава с 80% селско население? Я ми кажи как се постига това с 4000 висшисти в цяла България тогава? Я ми кажи поне една развита страна, която да залага на селско стопанство? Я ми кажи на кое място беше НРБ в света по промишлено и човешко развитие? Защо изобщо ти отговарям? Попрочети колко са били грамотните хора 1940 година и колко са 1989. А твоите родители какво са загубили по време на соца? Освен цървулите, разбира се. Ама явно ти си ги намерил и ги размахваш сега.

    Коментиран от #119

  • 114 123

    1 6 Отговор

    До коментар #110 от "Доктор Охболи":

    СоциализЪма е едно недоносче.
    Т. Живков

    Коментиран от #115

  • 115 Доктор Охболи

    10 0 Отговор

    До коментар #114 от "123":

    А защо ми сложи минус, доносения? Аз цитирах ЦАРСКИ министър, не някой комуняга. Както е казал един друг българин:човек от селото може да излезе, ама селото от него - не.

    Коментиран от #116

  • 116 123

    3 9 Отговор

    До коментар #115 от "Доктор Охболи":

    Защото цитираш тенденцижзно и избирателно. Аз мога да ти приведа цитати, в които картинката е друга. Недоволство и злоупотреби винаги има, въпросът е до колко и какви са те. Самото развитие на България доказва много неща. При освобождението сме изостанала орианталска територия със сацо стопанство. Само 2-3 десетилетия се превръщаме в средно развита европейска страна, преобразямаме градовете си до неузнаваемост и развиваме индустрия. Много чужденци ни се възхищават, сравняват София и др. градове с Виена, париж и т.н. Дядо ми е работел една и съща пабога - чиновник в съда и преди 9-ти и след 9-ти. Е, заплагата и покупателната й стойност са били много различни, естествено не в полза на времето след 9-ти.
  • 117 Доктор Охболи

    6 1 Отговор
    Средно развита европейска страна с 19 киловата годишно на човек?! Били сме пред Румъния, а тя била преди Албания. Сега май и Албания е преди нас. А за София вярвам на Вазов.

    Коментиран от #118

  • 118 123

    7 4 Отговор

    До коментар #117 от "Доктор Охболи":

    Ами, вярвай на който искаш, но е факт, че по време на колективизацията селяните масово не са искали да си дават земята. Също никой не е искал да си дава и другата собственост, но им е отнета на сила. Ако онзи министър говори за отнемане на част от продукцията на селяните, то комунистите им взимат всичко, селяните и много граждани остават без имущество и единствено могат да акат като пиленца комунистическата квачка да им дава работа, панелка и някакви дребни аванти. 89-та година хората масово искаха да се махне този строй, ако е било толкова хубаво, щяха ли да го искат? Самите партийци искаха да се махне соц. системата, за да могат да станат богати, а някои от тях бяха тайно богати още преди 9-та
  • 119 стоян георгиев

    7 11 Отговор

    До коментар #113 от "Доктор Охболи":

    а защо българия трябваше да е индустриална държава? българия през заветната 1989 година бе на нивото на северна корея в момента.глад и мизерия .тва дето му викаш индустриализация се казваше нищонеправене.боклук до боклука и на боклука боклук!като почнеш от черната металургия минеш през химията стигнеш до леката промишленост.всичко бе пълен боклук.морално остаряло ,грозно и непотребно.иначе сим на 47 години що ти на колко си?много произвеждахме ама в магазините нищо няма.уж имало много крави овце,свине ама месо колбаси няма .един вид краве и един вид овче сирене ,един вид хляб свършващ до обяд,един вид кисело мляко и един вид прясно ако няма кризи.щото периодично изчезваха и минавахме на купони.тва помниш ли го?ток дето толкова много правехме нямаше през час.дрехи си шиехме от плат щото нямаше нищо по магазините освен един два вида панталони с ръб.домовете ни мизерни.тва ламинат тва пласмасова дограма бяха както сега са космическите кораби на извънземните,бяхме чували ама не бяхме виждали.тва битови уреди,а?мака ми се радваше на една утрепана пералня като на световното 1994 година.коли страшни.една лада или москал на седем семеиства .випреки че москвича и ладата не са коли ,а тъпицирани каруци.за медии няма кво да говорим.силно цензурирани и собственност на партията.телевизия два часа на ден втора програма ,а първа по 7-8 през седмицата и до 12 през ноща в събота .направо връх.пътувания само в раиона на селището дето живееш.ходенето до морето бе събите подо

    Коментиран от #122

  • 120 стоян георгиев

    5 8 Отговор
    ходенето до морето бе събите подобно на околосветско пътешествие,градовете около границата непристъпни.искаш да идеш в петрич нестава трябва ти открит лист.та еи такъв съм дето ги помни тия работи.както ти казах сега ако ги върнат и те напънат да ги спазваш ще се обесиш до седмица!
  • 121 ссss

    3 7 Отговор
    Защо не изброите жертвите от атентата в църквата Света София и много други убийства от добрите,човеколюбиви,мирни,хубави,можещи всичко,най велики единствени на света ТЪПИ КОМУНИСТИ.Защото е по лесно да мързелувате ида крадете от можещите и затова имащи хора.Комуниста е нищо не можещ мързелив индивид живеещ с мисълта че всичко му се полага на готово виждайки че някой имат нещо е готов да ги убие и ограби за да продължи жалкия си живот.НЕ ви ли е срам оставете душите на хората на мира убивахте и вие и те стига вече писна ни АКО си отворите очите ще се отвратите от себе си нещастни прости червени боклуци
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Патриот

    6 2 Отговор

    До коментар #77 от "Мирослав Клозе":

    Нарочно иезуитски смесваш разлини исторически епохи, държави, народности. Не си толкова прост. Опитваш се да оправдаеш мерзки убийства от български фашисти. Господа не героизираите с извъртане българския фашизъм. Той е толкова гаден колкото немския, италиянския, босненския, унгарския, румънския. Или нашите фашисти са разтрелвали с отвращение.

    Коментиран от #124

  • 124 123

    6 8 Отговор

    До коментар #123 от "Патриот":

    Другарю, в България не е имало фашизъм и това е доказано. Има и конференции за това. Режимът след 9-ти септември много повече прилича на фашизъм, от колкото този преди 9-ти. Убийствата на партизани и техни помагачи са предимно заради убийствата, които самите те извършват. Дори и днес убиват терористи. Ако започнеш да убиваш политици, военни, селски кметове и чиновници и да обираш мандри, какво мислиш, че ще ти се случи? Партизаните убиват 2-3 хиляди души преди 9-ти. И ако бяха толкова големи "антифашисти", щом според тях в България е имало фашизъм, защо започнаха въоръжена борба след нападението на Германия над СССР, а не преди това? Преди това те даже агитират за присъединяването на България към Оста, но след като техните господари в СССР са нападнати, изведнъж обръщат палачинката.

    Коментиран от #125

  • 125 Патриот

    9 5 Отговор

    До коментар #124 от "123":

    Нищо подобно. А ловните роти които обикаляха планините и избиваха на място шумкари и ятаци без съд и присъда. После се снимаха труповете или отрязаниглави. Кои играеха хоро пияни пред убитите. Това е документирано. Каква награда се е давала на убит шумкарин и колко пари са изплатени по бележки. Айде стига дезинформация. Всеки може да провери в библиотеката на Софийски уни. ако изобщо си грамотен.

    Коментиран от #126

  • 126 123

    4 7 Отговор

    До коментар #125 от "Патриот":

    Щом уж си грамотен, хвани и чети защо са били преследвани партизани по горите. Това дали са избивани без съд и присъда няма отношение към това по каква причина са преследвани. Да, властта преди 9-ти си е позволявала на моменти произвол и убийства без съд и присъда, което е неин грях, но това е било в отговор на ПАРТИЗАНСКИТЕ БЕЗЧИНСТВА. Пиша го с големи букви, белким ти влезе нещо в "образованата" псевдопатриотична глава. Сред управляващия елит преди 9-ти е имало много разногласия дали трябва да бъда предприемани твърди мерки срещу партизаните, на моменти е имало по-мека политика към тях. При комунистите няма нищо подобно, никой и не мисли за нормализиране на нещата и за цивилизована политическа борба, не се чуват никакви други гласове, освен тези, които са въоръжена конфронтация с властите. Само за сравнение, горяните след 9-ти, са били преследвани много по-жестоко и много повече от тях са убити, често без съд и присъда. И не само горяни, а и много други хора, около 30 хиляди души са избити само за първите 2-3 месеца след 9-ти септември.

    Коментиран от #127

  • 127 Патриот

    4 4 Отговор

    До коментар #126 от "123":

    Ааа можело. Всичко което си написал след като прочете е вярно. Фашизъм в България е имало. И жертви на фашизма е имало. Иезуитските оправдания ,,Макрон е учил в йезуитско у/ще“, че после е имало комунистически репресий нямат общо с обширната тема Фашизъм. И за изстъпленията на комунистите е написано. Те поне са замазали с Народен съд. Това не оневинява българските фашисти. А аз не съм комунист и никога няма да бъда. Човек може и да не е комунист и пак да знае за жертвите на фашизма.

    Коментиран от #128

  • 128 123

    4 5 Отговор

    До коментар #127 от "Патриот":

    Едно си баба знае, едно си бае! Какво е можело? Пиша, че според партизаните в България има фашизъм, което не значи, че наистина има. Ти умееш ли да хващаш словесни нюанси? А комунистиеските репресии не са срещу фашисти, а срещу българският елит и срещу много обикновени хора, които по някаква причина не са угодни на комунистите. Въобще какво йезуитство видя тук, не мога да разбера.

    Коментиран от #130

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Доктор Охболи

    6 3 Отговор

    До коментар #128 от "123":

    Едно само ще ти кажа, пък ти нали си грамотен уж, ще схванеш. "Клаха народа си така, както турчин не го е клал.4 Е след тези думи на един известен човек, как да няма партизани?
  • 131 Политолог

    7 12 Отговор
    Комунистката Баева, бая се е потрудила... Всички жертви, репресирани- в затвори и лагери, убити партизани и ятаци -комунисти, леви земеделци и ремсисти до 9.9.1944 г. са 4950 човека. Всички репресирани след 9.9.1944 г. в лагери, затвори и убити са 43 810 другарко Баева, червена професорко, обучавана ,завършила и вербувана в Москва
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Комунист

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "огън и меч":

    Фашизма също,съдисти долни!
  • 134 Безпартиен

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "123":

    За тези убийства на деца и старци, малко им е бил народният съд . Милостив разстрел , защото има и описани рязане на ръце и др. от жандармерията.
  • 135 аватар

    9 5 Отговор
    С лекота оправдавате убийствата на деца преди 9ти. А защо няма убити деца след девети от новата власт. Сами разбирате имало ли е фашизъм у нас. Но в лицето на Сашо Йорданов се вижда, че техните наследници са живи. И високо е стигнал. Защо допуснахме това!
  • 136 Изрода

    7 4 Отговор
    До всички гниди които оправдават убийствата на деца.Защо след девети няма убийства на деца.Сега изпълзяха роднини на тези Изроди и се правят на демократи.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Сута

    3 3 Отговор
    Професорката нещо се е объркала с фактите. Българските комунисти не започват партизнски действия сами след присъединяване на Бг към Остта. Те започват партизанщината едва след като Германия напада СССР, по заповед от Коминтерна. До преди юни 1941г нашите комунисти всъщност са били съвсем доволни от германското присъствие, защото Хитлер и СССР до тогава са добри съюзници с доста успешни съвместни действия в Полша.
    Убийството на деца и цивилни всякога е престъпление и е чудно защо професорката не споменава, че кумира на тогавашните (а сигурно и на днешните) комунисти Сталин избива милиони цивилни в най-прогресивната държава на света - СССР.
    Монетата винаги има две страни. А ако питаш комунисти, сигурно би имала и 5 страни като петолъчка.
  • 139 КОРУПЦИЯ

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    И сега е така Борисов и герб ни избиват избиват всички избиват и прогонват лъжат мажат крадат и унищожават долу Борисов българоубиеца долу ГЕРБ
  • 140 Серафим

    0 3 Отговор
    Злото се унищожава в зародиш.
  • 141 стар чепик

    2 0 Отговор
    Време е и в България да "заровим" томахавката на противоречието комунисти-фашисти, както е в Испания след смъртта на Франсиско Франко. Пагубно за целия народ е, че в България някои не са склонни да изпълняват заръката на кан Кубрат към синовете си: "Обединението прави силата"!
  • 142 niki

    0 0 Отговор
    Има и други версии за убийството на тези деца, както и за овчарчетата от Белица също! Понеже няма документи и независими свидетели, освен уж някои от селото, които започват да говорят каквото е удобно на сатрапите от новата комунистическа власт, за да дискредитира старата. Според някои люде убийството е извършено от самите партизани, а преписано на войската!?? Тема за изследване... И все пак, като са искали толкова, подтикнати от коминтерна, нашите комунисти , да се борят спроти нацизма, фашизма, капитализма и каквото щат там, е трябвало да отидат в СССР и да громят хитлеристите по фронтовете, а не борбата им да се измерва в това, да обират мандри, кошари, мелници и да разтрелват напредничеви люде. И после що ги трепели? Ами агресията поражда агресия! На комунизма не се е гледало с добро око!
  • 143 Радованова

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "смърт на комунизма":

    Фашист