Last news in Fakti

8 Януари, 2019 19:00 4 823 41

74 години от Кървавата Коледа за българщината в македонските земи

  • кървава коледа-
  • югославия-
  • йосип броз тито-
  • вардарска македония

През януари 1945 година Йосип Броз Тито избива около 25 000 българи и изселва 130 000 други

74 години от Кървавата Коледа за българщината в македонските земи - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как се обезкървява българщината?

През януари 1945 г. започват политическите репресии в Титова Югославия, при които са ликвидирани или малтретирани без съд и присъда хиляди хора с българско самосъзнание във Вардарска Македония. Тъй като репресиите започват на 7 януари, празникът Рождество Христово (Коледа) по стар стил, те остават в историята като Кървавата Коледа или Кървавият Божик.

На 6 срещу 7 януари 1945 година започнало масово изтребление на кметове, свещеници, учители, обикновени селяни из цяла Македония, припомнят от ВМРО. Те били наричани „бугараши“ и „помагачи на бугарскиот фашистки окупатор“. Използвал се току-що гласуван закон за защита на македонската чест. Целта е насилственото сърбизиране на Вардарска Македония.

Предистория

На 26 декември 1944 година в казармите в Скопие и Щип се разбунтуват няколко хиляди войници и над 100 офицери. Те не били съгласни с дошлата от Белград заповед да отидат на фронта в защита на Сърбия. Декларирали желанието си войската да се насочи към Солун, за да се освободят сънародниците от Егейска Македония.

Пратениците на Тито Светомир Вукманович – Темпо, Лазар Колишевски и ген. Михайло Апостолски решават, че сега е моментът за разправа с привържениците на „бугарскиот окупатор“. Те събират около себе си сръбските офицери и им казват, че разбунтувалите се са „бугараши“, „ванчемихайловисти“, „ВМРО-вци“ и „фашисти“.

Ген. Апостолски прилъгва разбунтувалите се офицери в Офицерския клуб в Скопие, „за да обсъдят въпроса“, където веднага ги обезоръжават, арестуват ги и ги затварят в подземията на старата турска крепост „Калето“. След кратък разпит, воден лично от Темпо, само за няколко часа са разстреляни над 70 офицера. Преди разстрела Темпо на всеки казвал: „Хочеш Солун, еве ти га...“

Войниците, които вече се били прибрали в казармите, усетили, че с техните офицери нещо се случва и около 1000 от тях се насочват отново към центъра на Скопие. Там са пресрещнати от добре барикадирали се сръбски партизани, които започват срещу тях безмилостна картечна стрелба. Убитите на площада са около 100, над 900 са арестувани и затворени в „Калето“, където ги държат повече от месец без хляб, вода и завивки. Почти всички умират от глад и студ.

Македонската кървава Коледа

Югославската компартия подготвя кървавата баня по лично нареждане на маршал Йосип Броз Тито, а списъците на хората, които трябва да бъдат ликвидирани, са съставени от местния комунистически шеф Лазар Колишевски. Целта на акцията е да се заличи българското самосъзнание в Македония.

Само на 7 януари са избити 1200 българи, а през следващите дни смъртта си намират още 23 000 българи. 130 000 българи са изселени, изгонени и преследвани, изпращани в концлагерите на Титова Югославия.

Най-черни са пътят между Охридското и Преспанското езеро и чукарите на Галичица край с. Тешево. Телата на много от избитите са хвърлени направо в езерата. Във Велес телата са закопани зад черквата „Свети Спас“ и край Пуста кула.

От репресиите са засегнати всички градове във Вардарска Македония, като в някои са ликвидирани цели семейства. Най-пострадали са представителите на интелигенцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nazi

    53 3 Отговор
    Србе на врбе
  • 2 Най добрия сърбин е

    53 4 Отговор
    мъртвия сърбин !!!!
  • 3 Боби

    56 6 Отговор
    Сърби на върбе, тва е. По-големи гадове от резаците са. Да пукнете дано руски роби
  • 4 Комуниста

    7 54 Отговор
    Доста раздути цифри за броя жертви! А Ванчемихаловистите заедно с фашистите ходеха да убиват български и сръбски партизани! ВМРО 1923 г убиваха бългаски комунисти и земеделци!!

    Коментиран от #19, #27

  • 5 срам

    54 1 Отговор
    Тъжно е. По същото време започват да учат децата в Македония как ние сме фашисти и окупатори. Жалко за тези които не помнят историята си и сега се опитват да крадат от съседите си за да оправдаят изкуствената си държава и нация. За съжаление е късно да се търси сметка и на нашите управници, които създават "македонския език", доброволно жертват българите в Македония и дори се опитват да помакедончат и тези в границите на България! По-голямо престъпление не е извършвано в нашата история от българи против българи.

    Коментиран от #24

  • 6 Инкогнито

    24 7 Отговор
    Истината е че е имало бунт в западните покрайнини подбуден от фашистите с цел нарушаване на Ньойския договор! Ноьйския догово взима западни покрайнии и ги дава на Сърбия договора е разписан от Франция, Англия и вс.победителки от 1 СВ! Тази кръв е по ръцете на подбудителите а те са същите заради които България ги загуби тези територии!
  • 7 Георги Димитров

    3 30 Отговор
    Поредното зле скалъпено бг.обединително възстание не време! Ако България не беше на страната на Фашиска Германия щяхме да си вземем земите от Сърбия в края на ВСВ!
  • 8 среднощен

    50 1 Отговор
    Затова Сърбия днес е Белград и "околията"..!? Има "възмездие" още тук в този свят..!!
  • 9 реалист

    3 40 Отговор
    Моме ,далеко си от истината.Маршал ТИТО беше голям държавник и човек на живота.Не ровете кокалите на дедите ни ,че няма смисъл.Бил съм безброй пъти в Македония,имам много приятели и половината от тях албанци .Макетата са ми казвали,че са си макета- и не обичат никак нас българите,за албаните сме безразлични,двама приятели от Битоля са ми казвали,че са българи.
    Но това не са проблемите-проблема е че Македония в близните 25 години ще се влее в Албания,малко в Гърция и България.

    Коментиран от #38

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    26 1 Отговор
    Македонците 3-то поколение са като "бесни кучета", направо налитат на бой ако им оспорваш "иденцитета"... Нека не си правим илюзии, без твърди крути мерки от страна на България, там нещата няма да се оправят!... За голямо съжаление!
  • 11 Адолф

    34 1 Отговор
    Ако...нема ако в историята,но ако беше победила Германия,сега Беломорието и Македония щяха да са български.
  • 12 Стамат

    35 1 Отговор
    Сърбоповдигна ми се .По това време националния предател Георги Димитров подкрепя това .А озверелите сърби когато са убивали българи по това време в празните им кратуни е кънтяло само едно има . Сливница
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бум

    18 1 Отговор
    Това по времето Негово величество цар Борис III не можеше да се случи. Тогава влизахме със самолетите за “леки” бомбандировки - щуки, дориан, месершмит и всичко под ножа.
  • 15 Сам човек

    36 1 Отговор
    Ген. Луков, с помощта на овчари, е победил сърбите и спасил Кюстендил !
  • 16 име

    13 5 Отговор
    а винету иска да прави заедност с националистите от србия? сърбия .но винету е като ташунко сапа. и детелиновия лист. луд за връзване.
  • 17 Джони

    28 1 Отговор
    И пак опираме до зверствата на коминтерновските боклуци . Най долната и безполезна пасмина на земята
  • 18 Джигит

    14 2 Отговор
    Като скочиха западните покрайнини бг. патриотите пак спаха естествено!
  • 19 Строг и справедлив

    17 5 Отговор

    До коментар #4 от "Комуниста":

    Е бил Ванче Михайлов, унищожил е родоотступници, виновни за националните ни катастрофи!

    Коментиран от #21

  • 20 Алооо

    30 3 Отговор
    Едно от най-голямите предателства в историята - на комунистите, срещу българският народ. Точно с това доказаха, че са грешка на природата.! Османската империя не ни е деляла, но руската ГНУС и свързаните с нея фекалии, да! Освободители?!?!
  • 21 Алооо

    10 8 Отговор

    До коментар #19 от "Строг и справедлив":

    Не си българин,, за да говориш за националните ни катастрофи. И ти и всички като тебе, с крайните антибългарски позиции сте ясни от каква народност сте, хората ви разпознават добре. АРЕ БЕГАЙ!!!!

    Коментиран от #28

  • 22 Жак Ширак

    17 4 Отговор
    Наскоро гледах филм за гробницата на Бастет. Братушките избиват Людмила Живкова и други важни държавни фигури, други пък ги вкарват в затвора чрез своята агентура само и само за да спрат проучването на терена и да откраднат тайните скрити там за себе си. Да не се чудите откъде черпят данни за новите си свръх оръжия. Но това е нищо за русофилията, те са готови и жените си да им дадат, така за братството. Пфу!

    Коментиран от #25, #26

  • 23 България 1945 година

    19 2 Отговор
    Трагедията ,е още по-страшна, по това време в България,
    БКП, ЛИКВИДИРА СУМАРНО,чрез разстрел, 35000 от Българския елит, който елит ,създаде България , само15 години, преди това.
    Всички, които не са от БКП, СЕ ОБЯВЯВАТ ЗА ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ.
    Те биват презследвани, заради това, че са собственици на земя,фабрики,банки, и имат пари и златни накити, вършачки,
    градини,животни и живеят добре.
    Привържениците на Никола Петков, бяха, обявени за изменници на социализма и смачкани.
    Гешев Прокурора ,дано, четеш този текст, приличате ли си с "героите" от БКП?
  • 24 истината

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "срам":

    Тези които извършиха това не са българи Те са коминтерновци На тях родината им е коминтерна не България А Бог им е великият им вожд баща на народите
  • 25 Запознат

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "Жак Ширак":

    Не знам за оръжията на руснаците дали имат връзка с гробницата на Бастет в Странджа , но знам нещо много по-важно . Когато питат Ванга за мястото тя казва че там е записана историята на света и има необикновена сила . Това което намират представителите на комунистите Л.Живкова и компания е точно споменатото от Ванта познание . Ясно написано на тракийски (български) се казва че българите са първите цивилизовани хора в света (хомо сапиенс), които имат задачата да разнесат познанието по света , както и се случва . Ясно е записано че именно българите са създателите на всичко човешко . Когато научават това руснаците се разтреперват от страх , взривяват скалите с надписите, прекратяват мисията , унищожават следите от нея и убиват изследователите , за да не се научи истината . Само че не им се получава , защото има над 1000 доказателства затова че българите са народът който разнесе познанието по света и всичко което е дело от човешка дейност е пряко или косвено българско .
  • 26 Ала бала портокала кой изяде кашкавала

    4 8 Отговор

    До коментар #22 от "Жак Ширак":

    Е на това му се вика - Разюздена фантазия.

    Коментиран от #30

  • 27 Българин

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Комуниста":

    Комунистите русоблизци сте най-продажните и безродни изроди, които са се пръквали на света. Заради Русия сте готови да унищожите всичко българско.
  • 28 Защо Луков

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Алооо":

    Е останал сам? Кои са силите подвели войниците, да напуснат позициите? Комунистите и земеделците! И Радко Димитриев... национално предателство, към България! Радомирска република. Войнишко въстание. Не съм българин, казваш?! А ти си коминтернаджия! Антибългарин!
  • 29 Покерът на войната

    8 2 Отговор
    В българската история има една трагична дата 22 Юни 1941г. На тази дата, нашият покровител , с когото сме в политически и военен съюз - Германия ,започва една война , която не може да спечели. До тази дата , по всичко изглежда , нещата за нас се нареждат по план. Нашата армия , навлиза след германската и италианската в несправедливо отнетите ни територии , още от Берлинският Конгрес и ПСВ. Българската армия , не води бойни действия , но има съществен принос в поддържане на военното положение , срещу заплаха от съюзнически десант , осигурява логистика , преследва партизани , и дори пали цели села. Има убити гърци и сърби по около 20 000 души във всяка страна. Има и депортирани към лагерите на смъртта. Де факто по международното България се явява окупатор. Правото се пише от победителите , и спечелилите войните. Ние за съжаление , не сме от тях . Сърбите излизат от позициите на спечелилите войната , нищо ,че преди това е имало про-немско правителство , свалено с помощта на преврат от Англия, и това струва на сърбите много жертви , но накрая са на страната на спечелилите. Сърбите от тази си позиция, могат да се разправят в своята си вече територия , както намерят за добре , и да искат да бъдат компенсирани от загубилите с техните територии, това са жестоките реалности на войната. А нашата политика е снишаване опазване колкото е възможно на териториите , ненамеса във вътрешните работи на Сърбия - очевидно защо , и коленичене пред Сталин , който единстве
  • 30 И Франсоа Митеран

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ала бала портокала кой изяде кашкавала":

    Ли ще обвиниш, в разюздена фантазия?! Какво е казал, Митеран, за нас, Българите?
  • 31 Помним

    7 1 Отговор
    Който единствен е могъл да спаси територията от претенциите на сърбите. И става въпрос за Пиринска Македония, която благодарение на сервилното поведение и протакане и увъртане на Георги Димитров пред Сталин е спасена. В крайна сметка Сталин избира безкрайно верният Г. Димитров , пред своенравният и дружащ с Англия и Америка -Тито. Плащаме си със репресии от сталински тип , очуждаване на собствеността . На нашите сънародници зад граница , не можем да им помогнем , за съжаление, не сме в тази позиция на победител от ВСВ. Желанията и реалността са две различни неща , и най-често се взаимноизключват . Вечна памет на тези българи- герои дали живота си за постигането на националният идеал, и станали жертва на жестоката месомелачка на великите сили, и техните интереси.
  • 32 Пеньо

    14 0 Отговор
    Странно е, че колкото и факти да има, пак се намират безродници милеещи за Тито, Сърбия и титова Югославия.
  • 33 DDD

    8 1 Отговор
    Георги Димитров и Тито, трябваше да ги е..ът арабите от Мимас....жалко че са пукнали копелетата, толкова отдавна!!!!!!!!!
  • 34 ДОКО

    7 1 Отговор
    ТОВА КОЕТО Е НАПРАВИЛ ТИТО Е НИЩО..ГЕНЕРАЛ БОКО И ЦЕЦКО УШКО ЗАТРИХА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД ОТ 8 МИЛИОНА ДУШИ ИЗСЕЛИХА БЪЛГАРИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И НА ТЯХНОТО МЯСТО ПОСТАВИХА ЦИГАНИТЕ ТАКА ЧЕ ОТ ЛОШО ИМА И ПО ЛОШО..
  • 35 ангел

    2 14 Отговор
    За време на 1941 до 1945 во Македонија се убите 24 000 илјади македонци од страна на бугарските фашисти кој ја окупираа Македонија 1941 година,после Српските окупатори. за да Тито ги дотепа останатите во 1945 год. Сите тие се бореа за независна Македонија, и не сакаа да одат на Срем туку на Солун кој што требасе да биде главен град на Македонија.Това е вистината.

    Коментиран от #36

  • 36 стоян георгиев

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "ангел":

    убиени са 24000 ама друг път.я отвори македонския институт по история .има данни.убитите са под 1000 човека,основно сърбомани и сърби.

    Коментиран от #37

  • 37 Братът на Стоян

    0 6 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Хахаха. Нали трябва да се повече. Както и за всичко друго. Пак и сърбомани викаш, и сърби. Два милиони сърби ли има в Македония, според теб? Хаха. Смрдено туркомонголче.

    Коментиран от #39

  • 38 Иван

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "реалист":

    Макетата са си макета и дрън-дрън... Не виждаш ли как са ги трепали със стотици хиляди, за да им промият съзнанието? И това е процес, който не е от 1944 г., а още след Междусъюзническата война, когато започват разправите с "южните сърби"... Над двумилионен народ тогава, ежедневни привиквания в полицията, трябва да се признаеш за сърбин или македонец, иначе те трепят като куче. Има ги описани нещата от очевидци, прочетете ги... Е, като трепят всеки, който твърди, че е българин и това с десетилетия време, как макетата да не развият друго самосъзнание?! Това е днешният резултат, откъснаха брат от брата и деца от майка и баща... Трябва да ги разберем и македонците, що ужаси и престъпления са преживели...

    Коментиран от #40

  • 39 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Братът на Стоян":

    ти даже собствената история не си знаеш бе убавец.специално за теб,светозар вукманович темпо ръководителя на македонската национална съпротива срещу бугарите!интересно що черногорец с помощници сърби е начело на македонската национално освободителна воиска?нека цитирам въпросния голем македонец.кво заварва като идва в македония?тои идва забележи през 1943 година ,след разгрома на немците при сталинград и ето кво казва:в македония до 1943 година имаше общо 6 партизански отряда с по 10-15 партизанина като всички бяха разбити без битолския които избяга на албанската територия.за твое инфо аз бих те посъветвал да видиш кви са били членовете на тия отряди,като имена произход и самосъзнание.реално македонците в тях са тук таме основно сърби и сърбомани.прочети цялото писмо на революционер номер едно на македония срещу българите.писмото го препоръчвам и на българските комунисти да видят нагледно как се става от македонец българин по заповед на коминтерна.приятно четене :https://www.marxists.org/makedonski/tempo/1943/pismo-ck.htm
  • 40 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Иван":

    иване прав си,но те имат държава вече 30 години и са още на антибългарската позиция създадена от техните насилници!тва ти как го приемаш?и как го разбираш?
  • 41 бомбата

    2 0 Отговор
    а Димитровеца май го забравихме, огън да ги гори и в пъкъла негодниците !