Last news in Fakti

15 Март, 2019 13:00 8 701 32

Северна Корея: 300 грама храна на ден

  • северна корея-
  • кндр-
  • пхенян

Заради лошата реколта Пхенян намали дажбата на 300 грама храна на ден. Колко сериозно е положението в момента? Обърнахме се с този въпрос към представител на организация, извършваща хуманитарна дейност в Северна Корея.

Северна Корея: 300 грама храна на ден - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: В Северна Корея има остър недостиг на хранителни продукти. Колко сериозно е положението в момента?

Ларс Дюеркоп: Отскоро дневната дажба е намалена на 300 грама. Мярката се налага заради лошата реколта през миналата година, когато имаше тежки наводнения, големи горещини, а след това много суха зима. Особено силно пострадаха добивите на царевица, ориз и картофи. В момента правителството се опитва да договори с международните организации, работещи в Северна Корея, доставки на хранителни продукти.

ДВ: Как функционира разпределянето на тези помощи в една държава с планова икономика?

Дюеркоп: Организират се пунктове за раздаване на хранителни продукти, като оптималната дневна дажба на зърнени храни, царевица и картофи е фиксирана на 576 грама на човек. В зависимост от наличните количества, тази дажба може да бъде съответно увеличавана или намалявана. Но тъй като новата реколта се очаква чак през юни, в момента дажбата за държавните служители и работниците е намалена до 300 грама на ден. Засега ограничението не важи за децата, жените и възрастните хора. А който се нуждае от по-големи количества храна, може да си доплати.

ДВ: Ще рече, че който има пари, може да си набавя и достатъчно ориз, така ли?

Дюеркоп: Да, на т.нар. "малки пазари" се предлагат хранителни стоки, но в условията на тежък дефицит тези продукти са доста скъпи. Държавните кооперативи произвеждат хранителни продукти по предварително приет план. И ако някъде бъдат произведени количества, които надхвърлят залегналото в плана, излишъците могат да се продават.

ДВ: Като причина за дефицита на храни посочихте неблагоприятните климатични условия. Има ли и други причини за сегашния недостиг на хранителни продукти?

Дюеркоп: Севернокорейското правителство твърди, че виновни са международните санкции. Заради тях страната не може да внася селскостопанска техника, торове и други необходими материали. Ние като хуманитарна организация срещаме трудности например при изграждането на оранжерии. За тях са необходими метални подпори, които обаче са включени в списъка със забранените за внос стоки. Зимата в Северна Корея е много сурова и затова оранжериите са наистина важни.

ДВ: "Welthungerhilfe" е към момента единствената германска неправителствена организация, която извършва хуманитарна дейност в Северна Корея. Как се работи в условията на действащи санкции? В какво точно се изразява дейността на организацията?

Дюеркоп: Със средства на международни донори финансираме различни програми за подпомагане. Така например използваме устойчиви методи за отглеждане на култури, които дават по-добри резултати в периоди на засушавания или при наводнения. Участваме също в проекти за защита от бедствия, които включват например укрепване на речните брегове и заздравяване на дигите. Целта е да предпазим насажденията от приливи при наводнения. Накратко: всички тези мерки са свързани със земеделието. А севернокорейските селски стопани са изключително благодарни за помощта.

Ларс Дюеркоп ръководи дейността на германската хуманитарна организация "Welthungerhilfe" в Северна Корея, където в общо шест провинции организацията работи за подобряване на снабдяването с хранителни продукти, за по-добра защита при бедствия и за осигуряването на питейна вода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свесния

    55 52 Отговор
    Даваите пари за оръжие като русия ,пък народа ша еде дедовия.

    Коментиран от #9, #32

  • 2 ванката

    49 22 Отговор
    дойче веле не мерси шехерезада пасти да яде...
  • 3 Робот

    49 27 Отговор
    DW са долни лъжци, за това тук им публикуват измишльотините!
  • 4 NikNay

    50 19 Отговор
    Странно защо такива информации на DW има само в българските медии?
  • 5 NikNay

    24 13 Отговор
    Странно защо такива информации на DW има само в българските медии?
  • 6 ГОСТ

    54 12 Отговор
    От друга страна няма цигани и емигранти,може би са на прав път.

    Коментиран от #23

  • 7 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    29 14 Отговор
    Гнойче Веле :Специално за българското русофобско движение, да нацапат прашките от кеф !
  • 8 Факт

    35 13 Отговор
    Имайки предвид предишните льжи на DW -как сега да им повярвам??? Сигурен сьм че в С.Корея не е рай-ама пьк на дойчовците хептен не им вярвам. Просто сьс тази евтина пропаганда която бьлват от години-си изгубиха доверието на читателите...
  • 9 Я па тоя

    40 11 Отговор

    До коментар #1 от "Свесния":

    СвесНия ли си -какьв си незнам--ама неоспорим факт е,че от средата на 50-те години севернокорейците от 8 милиона са станали 25 милиона-дали гладен народ ще ражда така??? Да не би партията да им прави децата???Айде почнете да мислите с главите си малко...-а не да сте толкова пьрвосигнални и да вярвате като овце на ДВ.
  • 10 НКВД

    21 7 Отговор
    Дажбата пшеница е 300 г. на денонощие но не и цялата храна!
  • 11 Периоди

    36 11 Отговор
    Мога да ви кажа, че немските медии пишат доста глупости за България - само се плюе и се показват изостанали райони забравени, че ги имаме - и едва ли не показват, че така се живее в България. Това си е тяхната вътрешна програма - да си мислят, че живеят добре и са върха - утопия. Те живеят един от най-ограничените животи и са роботизирани от окупаторите. Възпитани са да уважават и да се възхищават само на окупатора - всички други нации за тях са 3-тия свят.... та нормално - там плюят България, тук плюят други държави - за да си мислим, че ние сме щастливи че сме в ЕС - това е пропганадата на "големите" сили :)
  • 12 К Нинова

    21 10 Отговор
    Дреме ми на ........,аз направих синът си американски гражданин,също като Ст данаилов.тук,за пред ахмаците съм русофилка и социалистка
  • 13 обичам комунистите

    18 17 Отговор
    Храната е за денонощие триста грама разделена на три приема всеки от който сто грамов и включва първо второ и трето също чаша вода от реката
  • 14 Бай Хой

    18 15 Отговор
    Време е русоробите лизачи да идат при Кимчо.
  • 15 666

    17 11 Отговор
    КОЛКОТО И ДА ЛЪЖЕТЕ ТОЛКО НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА ДА ВИ ЕВА В ДЖЕНДЪРИТЕ ИЗДУХАЛИ.ТОВА Е ТЪПАТА АМЕРИКАНСКА.СОРОСОИДНА ПРОПАГАНДА.КОРЕЙЦИТЕ ЯДАТ ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ.ИМАТ СЕ ЯДЕНЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ.
  • 16 Японеца

    21 5 Отговор
    Дойче веле ми прилича на машината на гьобелс!
  • 17 Пешо

    15 3 Отговор
    Дойче веле много активни с фалшивите новини в последно време. Явно балъците дето им се връзваха намаляват драстично.

    Коментиран от #19

  • 18 Иван Гешев

    16 3 Отговор
    Още малко бежанци и цигани в Германия и са пътници. Ще мечтаят да са като корейците.
  • 19 антрашпиц

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пешо":

    Ааааа тука грешиш. Балъци в тая държава дал господ.Не намаляват,ами се увеличават.
  • 20 ГАЛЕВ

    5 3 Отговор
    ОПЛАКВАМ СЕ НА ГАБРИЕЛ ЧЕ НОВИНИТЕ СА ФАЛШИВИ ЗА ДА ВИДИМЕ КАКВО ЩЕ НАПРАВИ БЪЛГАРКАТА ОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ -ЩЕ СЕ ЗАВЪРТИ НА ДРУГАТА СТРАНА И ЩЕ ЗАМЪЛЧИ КАТО РИБА ЗАМИРИСАНА.
  • 21 Михи Ротера

    16 6 Отговор
    През 80-те години , в Гърция вървяла такава пропаганда , че в България , едва ли не умираме от глад. И те милите наши роднини, напълнили един багажник с консерви , и идват да ни спасяват , от гладна смърт. Като видяха как ги посрещнахме , и софрите с деликатеси , изпаднаха в ступор. После ги беше срам да отворят багажника - Е тука имаше едни консерви за вас , ама по добре ги изхвърлете .
  • 22 jo hustan

    10 6 Отговор
    Трябва и на нашите комунисти тук по толкова да им даваме
  • 23 123

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "ГОСТ":

    То ако продължават така скоро и корейци няма да има.
  • 24 Borislav Popov

    13 2 Отговор
    Що бе - в България колко хляб ядем ? Че аз хляб от 500 грама го ям два дена барабар с кучето . Това значи ли че умирам от глад ???

    Коментиран от #29

  • 25 vasik atanasova

    1 6 Отговор
    ГОРКИТЕ ХОРА
    КОЙТО ИЗБЯГА ОТ ТАМ ЩЕ СЕ СПАСИ
  • 26 onq s konq

    6 5 Отговор
    А ЗАЩО Русия след като се хвали че е ном.1 в света по производство на ПШЕНИЦА НЕ ИМ ПОМОГНЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНО,та трябва да се молят за подаяния на разни организации?А МОГЪЩ КИТАЙ?И двете държави насъскваха Ким против Щатите,стоят официално "зад гърба му",а като настъпи гладът-..."вие сте силни,ше се оправите"!?

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    Това е много хубав въпрос между другото ;)
  • 28 Росия

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    И ние им предложихме да им изпращаме по 2-3 кораба жито ,месечно -бълха ни ухапала , ама те - ориз та ориз.
  • 29 123

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    Ти само хляб ли ядеш?
  • 30 Момчил Петков

    7 0 Отговор
    Най ми е смешна часта с подпорите :) какво се оказа че Корея не може да си направи оранжерия ли що ли
  • 31 Коко

    3 0 Отговор
    Пише се глупост след глупост имало недостиг на хранителни продукти ама на пазара продава ли били много зле за двайсетина гадини направиха прираст с десетина дванайсет милиона и станаха 25 милиона и половина егати зле живеещия народ ние тука ЕС НАТО Америка смърт на кумонистите и Русия и глад до смърт и от 7 милиона на 5 милиона
  • 32 Тигъра

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Свесния":

    Как да не дават, като са дали толкова жертви от Агресията на кравари те!!!