Last news in Fakti

23 Март, 2019 12:00 11 517 32

Чудовищното престъпление на Вермахта в Беларус

  • беларус-
  • озаричи

"Там само за девет дни смъртта си са намерили 9000 души. Насилието е било ежедневие. Разстрелвали са всеки, който се опита да избяга." - Германски историк разказва за трагичната история на концлагера Озаричи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кога, къде и с каква цел е бил построен концлагерът Озаричи?

Кристоф Рас: Преди всичко, не става дума за един концентрационен лагер. Това е бил цял коплекс от концлагери, създадени през март 1944 година в покрайнините на село Озаричи. По това време самото село е било освободено от Червената армия, но в горите на запад от него по фронтовата линия части от Вермахта са построили общо три концентрационни лагера. В тях събират мирното население от цялата територия, окупирана от 9-а германска армия. В операцията участват 14 дивизии на Вермахта. Те вкарват в концлагерите преди всичко възрастните и болни хора, жените с три и повече деца на възраст до 10 години. С други думи, всичките нетрудоспособни жители, непригодни за принудителен труд.

Първоначално Вермахтът планира да депортира около 20 000 души, но впоследствие вкарва в лагерите почти 50 000 мирни жители, в това число и хиляди малолетни деца. Може да се каже, че затворниците служат за прикритие на германската армия, тъй като в началото лагерът се намира непосредствено зад германските позиции. После войските на Вермахта отстъпват и хората се оказват на бойното поле. Германците възнамеряват да ги използват като живи щитове за отстъплението на германската армия. Разчитат на това, че Червената армия ще превземе лагера, ще се заеме със спасението на оцелелите и няма да може да преследва бързо войските на Вермахта. Предисторията на този лагер започва няколко месеца преди началото на отстъплението на Вермахта от беларуска територия. Първоначално германската армия заставя трудоспособното население да извършва принудителен труд, в това число и да копае отбранителни окопи. Вермахтът решава да депортира в лагера всички нетрудоспособни, да се освободи от тяхното бреме и да ги остави в ръцете на Червената армия. С други думи, лагерът Озаричи става финален акт на гигантски депортационен процес, организиран и осъществен от 9-а германска армия.

Как е било възможно само за няколко дена в лагера да бъдат депортирани почти 50 000 души?

Кристоф Рас: В депортацията участват 14 дивизии. Всяка една от тях е имала задачата да доставя толкова и толкова хиляди души от районите, където се били дислоцирани. Някои хора са били докарани в лагера пешком, други са извозвани с камиони, но повечето хора са били натоварени на влакове, които стигали до гара Рудобелка през Борбуйск. Оттам хората били заставени да ходят две денонощия пеша до Озаричи. Участието на толкова много дивизии в тази акция обяснява и големия брой жертви.

Колко време просъществува Озаричи? Кога и от кого са били освободени затворниците?

Кристоф Рас: Комплексът лагери Озаричи просъществува малко повече от една седмица. На 10 март там са депортирани затворниците, а някъде между 17 и 18 март Вермахтът започва отстъпление от тези територии. Червената армия продължава да настъпва. На 19 март съветските войски навлизат на тероторията на лагерите. Така че цялата история - от депортацията на хората до тяхното освобождаване - трае девет дни.

В книгата си "Човешкият материал" пишете, че за девет дена в Озаричи са загинали около 9000 души. Беларуски източници говорят за 20 000 жертви. На какво се основават изчисленията Ви и откъде идва тази голяма разлика в цифрите?

Кристоф Рас: Въпросът е в това, кога и как са загинали тези хора и кои могат да се смятат за загинали в концлагера. Страданията и мъките на хората започват много преди депортацията. В хода на депортацията частите на Вермахта правят отчети, от които става ясно, че хората са умирали във влаковете, някои са били разстрелвани по пътя към лагера. Насилието е било ежедневие. Стотици хора са загинали по време на транспортирането. В самия лагер хората са умирали от хипотермия, глад и болести. Германците са стреляли по всеки, който се опитва да избяга. Затворниците са били измъчени и изтощени. Сред тях е имало и болни от коремен тиф.

В лагера е избухнала епидемия. Затова и въпросът е как да се изчисли броят на загиналите в Озаричи? Трябва ли да смятаме за жертви онези, които са били разстреляни по пътя? Или жертви са само онези, които са загинали в лагера? Можем ли да причислим към жертвите и онези, които са починали вследствие на тиф две седмици след освобождаването на лагера? Затова и според германските източници жертвите са били много по-малко от 9000. Защото към тях са причислени само хората, които са загинали в лагера. Говорейки за 9000 жертви, аз се позовавам на съветски данни от следвоенния период. В книгата посочвам и конкретния източник. Не мога да кажа откъде идва цифрата 20 000. Не можем да определим точния брой на жертвите. Важното е да помним, че тази операция по депортацията е едно от най-големите престъпления на Вермахта на територията на Беларус.

Защо и в Беларус, и в Германия се говори толкова малко за концлагера Озаричи?

Кристоф Рас: В Германия се говори все повече за лагера Озаричи. Например в много градове, където са били разквартирувани дивизии на Вермахта, участвали в депортацията на хората от Озаричи, съществуват инициативи, които напомнят за тези трагични събития. В град Люнебург се осъществяват редици проекти, свързани с лагера Озаричи и престъпленията на Вермахта в Беларус. Ние, учените също си вършим работата и публикуваме изследвания. Така че историята на Озаричи придобива все по-голяма известност в Германия. През 1990-те години и в Русия, и в Беларус се заговори открито за Озаричи. В Озаричи беше издигнат паметник на жертвите от концлагера. Така че и в Беларус все повече хора научават за тези трагични събития. От друга страна трябва да призная, че имаме още много работа. За да могат резултатите от нашите изследвания да станат достояние на широката общественост. В момента научно-изследователският център за военна история в Потсдам работи върху книга за германските военни престъпления и първата ѝ глава ще бъде посветена именно на трагедията в концлагера Озаричи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бухенвалдски манекен

    66 57 Отговор
    По модела на Сталин нали от него взаимстваха за концлагерите Пишете и за концлагерите на болшевиките Пишете за концлагерите на нашите комунисти дето превърнаха прасетата на канибали да ги хранят с труповете а и с живи концлагеристи

    Коментиран от #2, #12

  • 2 От Пирдоп

    72 28 Отговор

    До коментар #1 от "бухенвалдски манекен":

    Лагерите са имислени от вашите ,,демократчета" около 50 по- рано по време на англо- бурската война!ч
  • 3 Здравомислещ

    63 35 Отговор
    Германия не е платила и стотинка репарации на нито една държава за зверствата извършени през ВСВ. А дори сега е водеща икономика в Европа и дори налага санкции на Русия на която дължи съществуването си. А ние платихме най-високата цена за това че бяхме съюзници на Хитлер, цена чийто последици са видими и днес.

    Коментиран от #5, #8, #13, #28

  • 4 mediator37

    52 38 Отговор
    Не са лагери на смъртта, а карантинни лагери. Два от трите лагера са създадени юни месец, така че плоските лъжи на този поръчков галош Кристоф Рас как умирали от студ, не вървят. Първият лагер е създаден в средата на март и не е лагер на смъртта, а карантинен лагер. От общо 20хиляди лагеристи в трите лагера, 9000 са били доказано болни от тиф, който са хванали по домовете си и в населените места, където са живеели. Тъй като цивилното население се меша с войниците от Вермахта, за да не продължава заразяването на войската, командващия 9-та армия, нарежда болните да се отделят в карантинен лагер. Това е истината.

    Коментиран от #31

  • 5 да се вземе предвид че

    60 5 Отговор

    До коментар #3 от "Здравомислещ":

    Всъщност Германия е платила милиарди на Израел като компенсация за холокоста(който пък е силно преувеличен от победителите във войната, най-вече от западните държави). На практика цяла Германия е била разграбена след капитулацията, пак от победителите!
  • 6 mediator37

    51 14 Отговор
    факти.бг: "Кристоф Рас: В депортацията участват 14 дивизии"
    Хубаво е и читателите, които четат поредния пасквил срещу Вермахта да мислят с главите си. Как си представяте 14 дивизии (по него време германските дивизии са средно по 10000 души) или общо 140000 души да зарежат бойния ред, да оголят фронта и тръгнат да депортират ръка за ръка цивилни? Не знам колко трябва да си малоумен и прост за да напишеш подобна глупост и да си вярваш. Или по-скоро джендърче-гейче, което не е ходило в казарма и ги плещи кое как дойде.
  • 7 Чеп

    40 34 Отговор
    Да, фашисти са отвратителни, НО комунистите също. Това е важно да не се забравя.
    Сталин убива много повече хора, руснаци от Хитлер.
  • 8 Чеп

    27 25 Отговор

    До коментар #3 от "Здравомислещ":

    Плащаме цена, че бяхме завладени от СССР.

    Коментиран от #16

  • 9 Бат Мишо

    38 5 Отговор
    не познавам случая но познавам добре фактите около 2 СВ вкл от книгите на Манщайн Проиграните победи в която се работи с номера и имена на баталъони и командирите им ----Русофил съм НО фактите към Юли 1944 са следните на Източния фронт - ГЕРМАНИЯ НЕ Е МОЖЕЛА да отдели 14 дивизии за НИКАКВА ОПЕРАЦИЯ в тила просто защото Е НЯМАЛА ВЕЧЕ НИКАКЪВ РЕЗЕРВ ....Целия е премлян в битката под курск и всички военни анализатори и тогавашни командири СА ЕДИНОДУШНИ че резервите са били около баталъон за операция и той е отивал на най голямата дупка в разпадащия се фронт....Дори на практика към ЮЛИ 44 общ фронт ВЕЧЕ НЯМА и цели части съединения и армии АРТИСВАТ в чували просто защото няма фронт- съединението в скандинавските страни и северна европа ....и някой да смъкне 14 дивизии от фронта е АБСУРД ...със сигурност е имало някакъв лагер и някакви жертви тва не споря
  • 10 Сельо

    20 8 Отговор
    Само с прочитане на заглавието е ясно, че статията е на DW. Оттам насетне, няма смисъл да се чете.
  • 11 Брат ми

    32 3 Отговор
    DW ...WTF??? Тия са малко по зле от Хелзинския комитет,смръдливи либерални подлоги.Съсипват всичко до което се докоснат.
  • 12 Брат ми

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "бухенвалдски манекен":

    Не смеят,СТРАХ ги е.
  • 13 Трезвомислещ

    16 11 Отговор

    До коментар #3 от "Здравомислещ":

    Същите тези , които разрушаваха са си платили репарациите чрез робски, безплатен труд особено в Русия германски военнопленници са работили по 20 години и повече , от Германия са задигнати тонове ценни метали, произведения на изкуството и т.н. цифрите препокриват всякакви репарации или тия работи не се броят изобщо , а? А колкото до България , ние сме били с вързани ръце , чиято и страна да бяхме взели пак щяхме да бъдем намачкани и структурирани като тоалетната на Европа
  • 14 Трезвомислещ

    13 3 Отговор
    А , и още нещо , откраднатите безброй технологии и специалисти също бих ги сложил към сметката
  • 15 Насран русофил

    21 2 Отговор
    Статията е на Дойче веле и следователно всичко написано е пълна лъжа. Няма как да ме измамите!
  • 16 Помнещ

    27 3 Отговор

    До коментар #8 от "Чеп":

    Не бяхме ,завладяни" , а бяхме продадени и предадени от ЧъРчиЛ !

    Коментиран от #32

  • 17 СВОБОДНА ИВРЕЙ-ПА И ДОЙЧЕ БОЛЕН

    7 2 Отговор
    СА НАДПРЕВЯРВАТ ДА ЧЕТКАТА ПРЕДИ ИВРЕЙИЗБОРИТЕ....
  • 18 Питащ

    16 18 Отговор
    А за комунистическите лагери на смъртта "ГУЛАГ" статия кога!? В тях са избити безмилостно и с нечовешки способи милиони бели хора. Тия глупости за лагерите на хитлер сме ги слушали, обаче се доказа, че няма нищо такова от редица хора които са притискани и репресирани, че са казали истината. Все Хитлер и нацистите са лошите, а за евреиските комунистически терористи нито дума!
  • 19 Снайперист

    17 7 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 20 Шаран БГ

    14 6 Отговор
    Много е важно, колко дивизии на Вермахта са били заети с масовото избиване на мирното население на Белорусия. Даже е по-важно колко германци след войната са работили в Сибир като военнопленници, защото те със труда си са заплатили за избитите невръстни деца през март 1944 год. в Озаричи. А всички възрастни са измрели самоинциативно, болни от коремен тиф. Него пък го прихванали , като си доили домашните животни / ако са останали/, по селата. И аз казвам, че янките са първокласни убийци, като изпепеляват Хирошима и Нагасаки през август 1945 год. ама то не било важно. По-важно е , че сега съпрузи търсят кокалите на детето си отпреди 50 години, изчезнало / или не / в ГДР. Ама при ........комунистите !?! КОЛКО НЕМСКИ ДЕЦА ИЗБИХА СЪВЕТСКИТЕ ВОЙНИЦИ В 1945 ГОДИНА В ГЕРМАНИЯ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И ВАРВАРСКИ, КАКТО СА ПОСТЪПИЛИ ВИСОКОКУЛТУРНИТЕ И еНТЕЛЕГЕНТНИ ФАШИСТИ ????

    Коментиран от #30

  • 21 един дебил

    9 16 Отговор
    Като един от дебилите на държавата сега разбрах от коментиращите комундета че комунистическите убийци не са убийци а педагози а комунистическите концлагери не са концлагери а почивни станции със СПА процедури
  • 22 Ушанков

    9 17 Отговор
    Този "ненормалник" наречен Хитлер,не можа ли да изчака още малко да създадяха Фау 1 и 2 та тогава да започнеше войната и сега нямаше да има русофили.

    Коментиран от #24

  • 23 юден

    13 14 Отговор
    Хитлер е избивал комунисти, затова го мразят шумкарите мръсни. Измет болшевишка!
  • 24 летец

    3 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ушанков":

    Хитлер е глупак, че тръгва на запад, а е трябвало бързо да действа, докато болвевишките съюзници САЩ и Англия все още не са го лишили от петролните находища в Румъния.

    Коментиран от #25

  • 25 От Пирдоп

    17 4 Отговор

    До коментар #24 от "летец":

    И Хитлер и Наполеон са Глупци, познай защо?
  • 26 стоян георгиев

    10 4 Отговор
    в региона на лагера деистват специализирани звена на немската армия занимаващи се с убииства на цивилно население.наи- известните са черните ловци на дирлевангер.тези хора са избили хиляди в беларус по това време без да ги интерасува някакво депортиране в някакви лагери.влизали са в селата и са убивали поголовно.от тами идва и разликата между беларуската и немската статистика.
  • 27 Краен

    12 7 Отговор
    Съветската армия трябваше да избие швабите до крак !

    Коментиран от #29

  • 28 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Здравомислещ":

    Което показва че райха съществува и воината се е пренесла в икономиката
  • 29 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 6 Отговор

    До коментар #27 от "Краен":

    Да и аз съм на това мнение че сталин трябваше да избие всички до атлантическия океан и вече да няма ген и раса австрия германия полша италия и всички дето са били съюзници на хитлер а в териториите им да се населят руснаци и от републиките
  • 30 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Шаран БГ":

    Аз ще ти кажа колко деца германски са избили комунистите и отговора е малко щом сега има такъв народ
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 666

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Помнещ":

    Не, бяхме продадени без пари, от ония с белега на тиквата....