Last news in Fakti

5 Януари, 2024 21:01 2 858 16

Беларус: Завършва епохата на Лукашенко?

  • беларус-
  • александър лукашенко

Поправките в закона станаха повод за дискусия за вероятните размествания на върха на пирамидата на властта, ако Лукашенко реши да напусне президентския пост и да стане депутат

Беларус: Завършва епохата на Лукашенко?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2024 година Лукашенко ще трябва да реши какво да прави с президентския пост. А изборът пред него изобщо не е лош: може да задоволи неутолимия си стремеж за власт, като остане президент, но има и друга опция.

На 22 декември в Беларус бяха приети поправки в „Закона за президента на Република Беларус“, които наред с другото уреждат статута на бивш държавен глава. На експрезидента и на членовете на неговото семейство в бъдеще се гарантира неприкосновеност, а той по желание може да стане депутат, при това пожизнен.

Поправките в закона станаха повод за дискусия за вероятните размествания на върха на пирамидата на властта, ако Лукашенко реши да напусне президентския пост и да стане депутат. Дали епохата на „президента Лукашенко“ наистина приключва?

Добра година за Лукашенко

Наскоро московският център „Левада“ публикува резултатите от допитване за основните политически и културни събития и героите на годината, в което за „Човек на годината“ категорично е определен руският президент Путин с 53 процента, но веднага след него, макар и само с девет на сто, се нарежда Александър Лукашенко.

Допитването отразява нарасналата политическа тежест на Лукашенко в Русия и ще остане за него като още един приятен спомен от турбулентната 2023 година – неочаквано успешна за „несменяемия президент“ на Беларус.

Първите месеци на 2023-а не предвещаваха нищо добро на Лукашенко. През февруари Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Путин, като аналогичната заповед и по адрес на Лукашенко изглеждаше само въпрос на време. През същия месец руски военен самолет на военното летище край Минск бе атакуван с дронове, в което много наблюдатели съзряха предвестник на бъдещата украинска контрофанзива. През май здравословното състояние на Лукашенко силно се влоши, дори бяха разпространени слухове за скорошната му смърт.

Лукашенко обаче доста бързо се възстанови, а оттам нататък събитията се развиваха по благоприятен за него сценарий. Украинската контраофанзива не доведе до коренна промяна в хода на войната. Минск продължава да поддържа Москва в нейната „специална военна операция“, но беларуските войски не са на фронта, а бойните действия не се прехвърлиха на територията на Беларус.

Икономическият срив, предричан от някои експерти, не се състоя, икономиката остана стабилна като цяло и даже се подобрява – благодарение на мащабната руска поддръжка.

Номенклатурата демонстрира лоялност

По време на метежа на частната военна групировка „Вагнер“ Кремъл използва „по-малкия брат“ Лукашенко в качеството му на миротворец и преговарящ с Евгений Пригожин. Последвалата метежа предислокация на частите на „Вагнер“ в Беларус, както и разполагането на руско тактическо ядрено оръжие на територията на страната и периодически изострящата се миграционна криза по границите на Беларус и ЕС засилиха вниманието на Запада към режима на Лукашенко.

Във Вашингтон и в европейските столици очевидно нямат илюзии по отношение на самостоятелността на официален Минск, но пък и не искат да подтикват беларуските власти към по-активно сътрудничество с Кремъл. През 2023 година нови сериозни икономически санкции спрямо Беларус така и не бяха приети, а заповед за арест на Лукашенко не бе издадена – макар беларуските власти да не крият своето участие в отвличането на украински деца, което стана основание за наказателното преследване на Путин.

Основните предизвикателства за режима на Лукашенко през 2023 година бяха от външен характер, но ситуацията вътре в страната остана стабилна. Номенклатурата демонстрира лоялност, репресиите не секнаха, а обществено-политическият живот придоби стерилен характер. Броят на политзатворниците не намаля, а се увеличи и те вече са почти 1500. Шансове за освобождението им няма. Западните страни, на които разчитат демократичните сили, макар да критикуват остро беларуските власти за нарушения на човешките права, не разполагат с реални лостови за влияние спрямо официален Минск.

70-годишнината на Лукашенко и 30-годишнината на режима

В края на ноември Лукашенко напусна Беларус за две седмици и направи не само официални посещения в Дубай, Китай и Африка, но беше и на почивка в Обединените арабски емирства.

За властелин, който редовно говори за заговори на западните спецслужби, опасява се за своя живот и власт и рядко излиза извън Беларус за дълго време, това пътуване бе необичайно. То показва, че Лукашенко е убеден в стабилността на положението си, а е използвал отсъствието си и за проверка на властовата система, която от „затворена в първо лице“ постепенно се превръща в „колективен модел“ с национален лидер в качеството му на висша контролна инстанция.

Системата издържа този стрестест успешно и това дава основание на Лукашенко да гледа към бъдещето с определен оптимизъм. Новата 2024 година ще стане специална за него. През юли той може да отбележи 30-годишнината си от встъпването във власт, а през август ще навърши 70 години. Тези две събития поставят пред Лукашенко принципния въпрос за неговото политическо бъдеще – може би най-трудния в неговата кариера: да напусне ли президентския пост, прехвърляйки се в парламента, или да го запази?

Какво ще е решението

В полза на първия вариант говорят почтената възраст, все по-забележимите проблеми със здравето, огромният период на власт и обновената система на държавно управление, която дава възможност на парламентарния председател да запази пълен контрол над политическите процеси в страната. От друга страна, Лукашенко се отличава с неутолима жажда за власт, а историята на постсъветските страни показва, че най-ефективният модел за прехвърляне на властта в авторитарните режима е предаването ѝ по наследство от баща на син.

Този вариант в Беларус сега не се разглежда, а другите крият определени рискове. Освен това Лукашенко е заложник на външните обстоятелства. По границите на Беларус продължава да се води война, а в Русия на власт остава реваншистът Владимир Путин, който разширява влиянието си спрямо Беларус и не крие империалистическите си попълзновения.

През 2024 година на Лукашенко ще му се наложи да реши какво да прави с президентския пост.

Александр Фридман е историк. Преподава история на страните от Източна Европа в университета „Хайнрих Хайне“ в Дюселдорф и в университета в Саарбрюкен.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    21 6 Отговор
    Тези германци съвсем кретенясаха !!! Да де замислят , че при тях завършва епохата на Германия !!!

    Коментиран от #3

  • 2 КОНТРАТА

    15 2 Отговор
    Левада е НПО което помещава в Литва нищо общо с Москва. Няма смисъл да се коментират лъжи.
  • 3 Реалист

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Dw не е Германия това черна станция на ЦРУ с офис в Германия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 нннн

    13 2 Отговор
    Ще им се. Още много хляб има в Батката.
  • 6 Гориил

    19 7 Отговор
    Слепотата и невежеството на вашата пропаганда е удивителна. Мястото на Лукашенко ще бъде заменено от друг по-твърд, авторитарен и упорит човек.Нямахте, нямате и никога няма да имате никакви шансове да отслабите Беларус. Защото зад Минск стои могъщата и уверена Москва. В Беларус няма истинска опозиция, която да заплашва Лукашенко. Беларусите са болни от майдани и цветни революции. Беларуската опозиция е плод на вашето въображение, в което промивате мозъците на европейците.
  • 7 Гейм овър

    13 4 Отговор
    Украйна ще бъде наша! - заяви преди два месеца президентът на Беларус и швабите от Дойче зеле още не могат да го преживеят, от утре ще броим колко пъти от тук нататък ще умре Лукашенко.
  • 8 3.14К

    11 2 Отговор
    Предишният посланник на Украйна в Германия нарече Щанмайер "провиснал(мек) колбас" ,"ливерний колбасом", каквото и да значи това. А Лукашенко даде 12 000$ на Тихановская и я изпрати по живо, по здраво в Латвия да опозиционерства. Журналистите да изгледат интервюто на Лукашенко с кореспондента на ВВС в Русия и Беларус и да покажат подобно на Сунак с RT.
  • 9 Механик

    7 3 Отговор
    "...изборът пред него изобщо не е лош: може да задоволи неутолимия си стремеж за власт, като остане президент,"
    Как може в едно заглавие да си помечтате, а после в половин изречение да си отрежете мечтите????
    Сороски сънища сънувате. Опомнете се и слезте при нас, на земята!
  • 10 Сатана Z

    7 4 Отговор
    От DW още преди 15 години надуваха бузи ,че и с Ким Чен Ун е свършено,а Путин омре поне 20 пъти през това време.А Лукаш го тровиха с храна през последната петилетка,но оживя и ще е президент докато Путин е Император на Русия.
  • 11 Диктаторите

    6 6 Отговор
    Не предават властта сами.

    Чаушеску е точен пример какво се прави

    с такива Уроди .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Фащ са злото

    3 4 Отговор
    Без Фащ ще има мир!
  • 14 Така Така

    4 0 Отговор
    Беларус е една от малкото все още останали социалистически държави.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 таялажее

    1 0 Отговор
    Плугчиева: Заради афганистанците престъпността в Германия се е увеличила три пъти! ЕС е пред взрив!