Last news in Fakti

3 Май, 2019 13:00 40 354 275

Турското робство е факт, отричането му е висша форма на неблагодарност

  • турско робство-
  • османска империя-
  • харалан александров

Никой не твърди, че българите сме били с пранги на краката, но това не прави робията по-малко исторически точна. Османската империя активно е поддържала робски пазари, както и цял наръч от механизми за потисничество на християнското население в границите си

Турското робство е факт, отричането му е висша форма на неблагодарност - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро в общественото пространство отново се появи темата с турското робство. Имало ли е такова, само „присъствие“ ли е било и въобще толкова ли е било лошо за българите в границите на империята? Забелязвам, че през годините този измислен дебат се инициира почти винаги от едни и същи кръгове в обществото ни – екстремни русофоби, „десни“ партийци (бивши НПО-активисти) и въобще онези, които социалните мрежи наричат с общото название „соросоиди“. По принцип маргиналните мрънканици на тази обществено-политическа периферия не заслужават особено внимание. В случая обаче на такава грозна манипулация и пълзящ опит за подмяна на историята ни, трябва да се даде ясен, категоричен и еднозначен отговор.

Османското робство е факт. Никаква потребност няма да се влиза в детайлите на неговите проявления. Ясни са специалните данъчни, регулаторни и правни режими, мрачната история на т.нар. „девширме“ – отнемането на християнски деца от семействата им и насилственото им обучение в еничарски корпус, както и редицата други механизми за контрол над поробеното население са част от познатите на широката общественост проявления на робството. Сериозната историография отдавна се е произнесла по този въпрос. Никой не твърди, че българите сме били с пранги на краката, но това не прави робията по-малко исторически точна. Османската империя активно е поддържала робски пазари, както и цял наръч от механизми за потисничество на християнското население в границите на мега-държавата, управлявана от султанския дворец.

Такива са фактите. Те са ясни и безапелационни. Несъстоятелни са „аргументите“, че видите ли понеже имало богати българи по време на робството, това автоматично значи, че не сме били роби. Това е все едно да кажеш, че съществуването на Джордано Бруно и Николай Коперник е „доказателство“, че Средновековна Европа масово е вярвала в безкрайността на Вселената или хелиоцентризма. Абсурдности. Най-нелепо е обяснението, че видите ли много българи са били щастливи под османска власт и са били против Априлското въстание и възрожденския идеал като цяло. Това не е нито повод за гордост, нито „доказателство“ за липсата на робство. Това е онази ужасяваща черта, която народната мъдрост описва умно с поговорката „преклонена главица, сабя не я сече“. Това, че една съществена част от народа е предпочитала снишаването и роболепието, не е повод да ги даваме за пример и да ги използваме като обяснителна схема с цел омаловажаване на геройството на Освобождението. По тази логика трябва да сме възхитени от поп Кръстьо и да сме гневни на „бунтовника“ Васил Левски, който, видите ли, се е сражавал незаконно с „легитимната“ османска власт, така ли? Този тип разбирания са върха на абсурдния цинизъм. Общо-взето, отричащите турското робство са за сериозната история онова, което са антиваксърите за медицината и плоскоземците за географията.

Безспорността на робството не значи, разбира се, че трябва да проектираме някаква „наследствена“ историческа вина спрямо нашите съседи в Република Турция. Не значи, че трябва да мразим Турция или да търсим форми на някакви измислени реванши. Не значи, че трябва да се захласваме в овчи псевдонационализъм. Турция е наш съсед, в нея живеят много българи и за нас е важно да имаме нормални, приятелски и добросъседски отношения с Анкара. Това не значи обаче, че трябва да захвърлим историческата истина в коша. Да, днес ние сме съседи и имаме нормални отношения помежду си. И така трябва да бъде! Но, също така, трябва да помним и да не замитаме под килима историческата истина.

Защото отрицанието на тази истина е нещо много повече от манипулация. Това е висша форма на неблагодарност. Хиляди са знайните и незнайни герои, чиито кости се белеят на Балкана. Кости, които лежат в безименни гробове в името на това днес ние да имаме свободата да говорим и правим каквото си пожелаем. Екстремната русофобия, която е съществена част от отрицанието на робството, трябва да бъде изхвърлена на бунището. Внушението е простичко – ако не е имало робство, тогава Русия не ни е освободила, следователно тя е агресор, а не освободител. Едва ли не Русия ни е „поробила“, изваждайки ни от „свободата“ на Османската империя. Ужасяващо. Този тип пропаганда има една-едничка цел – да обслужи конюнктурни обществени интереси на маргинална група от обществото.

На тази абсурдност трябва да бъде сложен край. Дължим го на онези, които платиха най-високата цена. На онези, които дадоха всичко, за да можем ние днес да имаме нещо. Може България да не е нито толкова богата, нито толкова развита, нито толкова успешна, колкото ни се иска. Но си е наша и е свободна! А това не е получено даром и свише. Извоювано е с кръв и пот, с мъка и кански усилия. Да даваме даром и то сами, под напора на криворазбрана конюнктура, нещо, за което дедите ни са дали живота си, е недопустимо. Нека знаят онези малцина, които си позволяват да играят ръченица върху историческата истина, че народът български може и да има много кривици. Но никога няма да позволи гавра и отрицание на делото на героите му. Никога!


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Емил

    132 188 Отговор
    Свързването на съществуването на турско робство и русофилистичните трепети на някои е пълна простотия! Имало ли е турско робство - да! Кой ни освободи от него - българските герой с подкрепата на Русия (за която запатихме с милиони златни наполеони - три пъти повече от реалното). Трябва ли да почитаме загиналите украинци, руманци, финландци и 8% руснаци - ДА, но не да сме обвързани с тях.

    Коментиран от #7, #93, #160, #200, #213, #235, #268

  • 5 Анти седераст

    115 23 Отговор
    Сорос дали е хапнал фекален материал днес?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Borislav Popov

    245 59 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    И как заплатихме с милиони златни наполеони като сме били роби бе шматарок ? Отде пари у българите ? Относно кой ни е освободил - категорично Русия ! Украинци и финландци представляват 8% от войската !! И нямаше да си мръднат пръста за нас ако не ги бяха накарали руснаците ! По това време и двете са в състава на Русия !!!

    Коментиран от #76, #112, #184, #216, #229

  • 8 КПСС

    86 22 Отговор
    Този бърка Русия със Съветския ... Алоу, Русия е затрита, това са болшевики и техните наследници
  • 9 месара

    73 133 Отговор
    имало ли е турско робство? се едно да се твърди че не е имало съветско робство! ама не е удобно да пишем истинската история, може да обидим едни държави, едни особи!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    172 18 Отговор
    1. "ТУРСКО робство" не е идентично понятие с "робство", а е най-префинен начин за заличаването на един народ.
    2. "Кръвния данък" се е наричал Девширме, което на турски значи "събиране на цветен прашец" При девширмето е имало ПОДБОР през 5г., а по-късно и ЕЖЕГОДЕН ПОДБОР на най-будните и красиви български момченца И ТАКА ВЕКОВЕ НАРЕД. Фактите за този ежегоден "кастинг" много често се премълчават по родолюбиви причини. Еничарите първоначално нямат семейства за да оставят поколение, а и по-късно еничарите търпят огромни човешки загуби. Част от момченцата пък директно са продавани като роби. Според мен това е ОБЕКТИВНАТА причина за незавидното състояние на държавата ни и за липсата на критична маса от будни и родолюбиви Българи които да поведат сънародниците ни. Отделно, че едва създаденият политически елит е бил ликвидиран от комунягите 1944-1946 г.
    Май доста време ще мине докато Българинът се пробуди.
    3. Доста любопитно е, че законът е забранявал на турчин да отнеме коня на Българин, ако цената му е под сто гроша. По този начин се е осигурявало турските коне да са добри и с висока цена. А е било законно да отнемеш хубавия кон от Българина.

    Коментиран от #155, #228, #271

  • 12 Само питам

    57 137 Отговор

    До коментар #6 от "До българин":

    Русофиле, а ти бил ли си някога българин, преди да станеш руски роб?

    Коментиран от #14, #21, #40, #85

  • 13 Студент

    112 8 Отговор
    А защо да не търсим? Оня Хасан постоянно настоява за исторически права, та по неговата логика трябва да си поемат отговорността и да платят репарации за своеволията

    Коментиран от #73

  • 14 Прост отговор

    69 14 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Много е лесно да се установи кои са българи-това са всички тези срещу които плюеш.

    Коментиран от #17

  • 15 Българин

    79 141 Отговор
    Автора е русофил, който не само защитава робството, но и упреква всеки, който го отрича в "екстремна фрусофобия". Повтарям за хиляден път, че русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #20, #22, #264

  • 16 Бъфало Бил

    116 22 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Правилно, в България в момента най-гръмогласни са каубойските ибрици.

    Коментиран от #19

  • 17 Само питам

    52 97 Отговор

    До коментар #14 от "Прост отговор":

    Припомни ми кога русофилите сте били българи и сте защитавали български а не руски интереси?

    Коментиран от #25

  • 18 висок

    39 102 Отговор
    Кичашки, 141 г руско иго стигат!!!
  • 19 Българин

    34 89 Отговор

    До коментар #16 от "Бъфало Бил":

    Напротив, руските ибрици сте най-гръмоглобасни и дори играете ролята на държавни глави.
  • 20 Естествено

    55 3 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Нима някой би могъл да оспори висшето превъзходство на самоизбралата се за водач на всички и на всичко нация, за което явно има някои основания като се вижда какъв контингент от клакьори си е набрала тук.
  • 21 Borislav Popov

    77 20 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Явно ти още не си свалял феса от главата ? Или дядо ти де е обрал касата на Левски ???
  • 22 Borislav Popov

    62 9 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Явно и ти още не си смъквал феса от главата Асане !!!

    Коментиран от #30

  • 23 Някой

    45 4 Отговор

    До коментар #1 от "Шансу Имамов":

    Шансу Имамов или там какъвто си, да мълчиш! Нямаш думата.
  • 24 Само питам

    22 9 Отговор
    Къде ми е феса ?

    Коментиран от #206, #218

  • 25 Прост отговор

    100 20 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Точно русофилите са българите, защото за разлика от другите "-фили", те не биха продали и предали България на друг, дори и на Русия, която харесват, докато сега въпросните "-фили" поставят страната нив една абсолютно наведена, унизителна и слугинажска позиция.

    Коментиран от #28

  • 26 Само питам

    16 9 Отговор
    Къде ми е феса ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Само питам

    30 88 Отговор

    До коментар #25 от "Прост отговор":

    Русофилите сте най-големите национални предатели и българофоби.
  • 29 гост

    107 18 Отговор
    В Корана е казано, че неверник може да живее в ислямска държава, само като роб. Османската империя, официално е управлявана по законите на Шериата, всички останали приказки са безмислени. Да през 19ти век жизнения стандарт на българсиките роби се покачва, дадени са им права, но само защото след освобождението на Гърция, ние оставаме единствената поробена православна държава. Те и в Намибия, немците дават на робите "права и свободи", а в замяна им искат само данък върху колибите, който плащали с безбъзмезден труд, защото просто нямали друго.

    Коментиран от #31, #33

  • 30 Българин

    39 74 Отговор

    До коментар #22 от "Borislav Popov":

    През 1878 година Кириякстефчовците хвърлиха фесове те и сложиха ушанки. Днес техните потомци са най ревностните защитници на турското робство и най стръвно лижат руските задници.

    Коментиран от #214

  • 31 Историк

    23 66 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Това, че си русофил не те оправдава да пишеш исторически не истини и откровенш лъжи. Или напротив, това е характерна русофилска черта?

    Коментиран от #35

  • 32 294

    17 46 Отговор
    Aвтора какво образование има,че не разбрах.
  • 33 Груйо

    27 79 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Дрън дрън ярина, а какво да кажем за Армения и Грузия, те не са ли християнски народи в рамките на империята. Робство не е имало. Много пъти сме го дъвкали този въпрос.

    Коментиран от #107

  • 34 Истината

    45 101 Отговор
    Българина не е бил роб. Българинът не е бил продаван като американските негри, нито е бил закрепостен като руските крепостни селяни. Бил е свободен човек, но е нямал права. В Априлското въстание се включват 2500 човека с висше образование. Тези хора не са можели да станат дори лейтенанти в турската армия, не могат да станат околийски управители, не могат да станат кметове. Това е истината а другото са русофилски фалшификации.

    Коментиран от #56, #74, #96, #243

  • 35 Като се погледне

    26 10 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    Никой не изхвърля повече исторически неистини тук от либера..ките апологети.
  • 36 Българина

    99 21 Отговор
    Думите еничар ангария и джизие са особености в световен мащаб отнасящи се само до един строй РОБСТВО. за соросогадите какво е робство, човек без права, който не разполага с имущество и с живота си. Някои ще скочат че българите са имали имущество, ДА ЗА ДА БАЧКАТ УЖ СВОЯТА ЗЕМЯ, ДОКАТО НЕ ГИ УБИЯТ И ИМ ВЗЕМАТ ВСИЧКО, което се е случвало ПОСТОЯННО ПРЕЗ 482 ТЕ ГОДИНИ! Сиреч, по всички показатели на думата РОБСТВО ТУК СИ Е БИЛО РОБСТВО ОТ ДО!

    Коментиран от #39, #106

  • 37 Не знам

    39 92 Отговор
    Но на Балканите, никоя държава не го води робство, а за арменците в Азия, не знам. Гърция, Сърбия, Албания, С. Македония, Косово, Черна гора, Румъния, Кипър, Хърватия. От всичките тези, не съм чул в учебниците им да пише робство, а ние от тези държави имаме тюркски корени, въпреки, че се обединяваме със 7-те славянски племена. Може би, искат да мразим Турция.

    Коментиран от #42, #47, #81, #157, #203

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Българин

    25 66 Отговор

    До коментар #36 от "Българина":

    Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи.

    Коментиран от #41

  • 40 Готин ама не съвсем

    73 12 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Американофиле, а ти бил ли си някога българин, преди да станеш американски роб?? Все пак последният американски щат отхвърлил робството го прави през 1990 година. Доста след България и Русия!
  • 41 Готин ама не съвсем

    63 12 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    Американофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #43, #220

  • 42 Готин ама не съвсем

    47 19 Отговор

    До коментар #37 от "Не знам":

    Я пак за тюркските корени?? Това ли са ви новите инструкции?? Българите по произход сме персийци. Само за информация! Смесени със славяни и траки, ставаме това днешното, което е такъв тюрлю гювеч, който ни води всекидневно към дъното!
  • 43 Българин

    19 53 Отговор

    До коментар #41 от "Готин ама не съвсем":

    И по какво съдиш, че съм американофил? Защото не лежа руски задници ли? Българите за разлика от руските роби сме единствено Българофили. Но ти никога няма да разбереш какво означава това.

    Коментиран от #53

  • 44 ПатриотизЪм

    14 1 Отговор
    се пише! Гражданинооо, гражданино и двата пъти си сгрешил.
  • 45 Констатирам

    29 13 Отговор
    Тук се вихрят множество безродни чуждопоклонни отрепки, и не тези ориентирани към Русия са мнозинството от тях.
  • 46 Антрополог

    32 48 Отговор
    И най-тежката форма на русофилия се лекува с живот в самата руска кочина. Така например Депардьо получи руско гражданство лично от Путин, но след като изтрезня избяга чак в Белгия и предпочита от там да се обяснява в любов към Русия и Путин. На българските ушанки са достатъчни 6 месеца живот в Русия за да станат нормални българи.

    Коментиран от #48

  • 47 Груйо

    63 10 Отговор

    До коментар #37 от "Не знам":

    Лъжата за тюрксите корени беше окончателно оборена с исторически факти и генетични изследвания. Отегчен съм вече да го повтарям.

    Коментиран от #78

  • 48 Семантика

    49 7 Отговор

    До коментар #46 от "Антрополог":

    Знаем какво имате предвид под "нормални българи". Такива които при първа възможност напускат "тази скапана страна" и с удоволствие биха изхвърчали оттук завинаги, та дори чак зад океана. Но всъщност те са утайката.

    Коментиран от #77

  • 49 Националист

    77 12 Отговор
    Турското Иго е исторически факт! Да не плюят по нашите прадеди гейовете и русофобите!

    Коментиран от #58

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Близ Близ

    27 7 Отговор
    Бе що не ни хвърлят една БОМБА ?
    Само Питам , Българинът, Папата....
    Бре големи историци имало ....
    Жалка нация дупедавци
  • 53 Готин ама не съвсем

    42 12 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    А ти по какво съдиш, че съм русофил?? По това, че не ближа американски задници, като теб?? Я отворения, като си българофил, колко данъци си платил и плащаш и влизат в нашата хазна?? Защото аз съм платил милиони и продължавам да плащам, без да знам защо!

    Коментиран от #61

  • 54 Близ Близ

    41 6 Отговор
    АСАНЧО
    Седя си в Русе на центъра в виенското кафе - червена тениска !
    Ела ме заколи , още час съм тук!

    Коментиран от #68

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Готин ама не съвсем

    76 13 Отговор

    До коментар #50 от "Сесесере":

    И аз се чудя, защо ФАЩ са чакали 500 години, а не са ни освободили?? И са чакали още 45 години комунистическо робство и пак не са ни освободили?? И са чакали едни 65 години, след освобождението и пак не са ни освободили, но за сметка на това са бомбардирали и сринали над 145 населени места в България, вместо да ги освободят! Явно са имали излишни бомби за хвърляне, а ние в знак на благодарност, за бомбардировките им издигнахме паметник!

    Коментиран от #60, #69

  • 58 Груйо

    15 4 Отговор

    До коментар #49 от "Националист":

    Човече, аз лично не плюя по никого. Странно че националист се отъждествява с прадеди, които са гейове, поне така се разбира от публикацията ти. Просто тук има различни гледни точки и ние ги дискутираме. В спорът се ражда истината.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Дядо Вангел

    15 12 Отговор

    До коментар #57 от "Готин ама не съвсем":

    А ти защо чиляко защо все чакаш някой да дойде да те освободи?
  • 61 Българин

    14 36 Отговор

    До коментар #53 от "Готин ама не съвсем":

    Защото постоянно защитаваш руските интереси и езика ти се е изстриил от лизане на руски задници. А колкото за платените от теб милиони не вярвам това да е истина. Защото руските роби не са по плащането. Те само взимат, дори и това, което не е тяхно, живеят от руски подаяния и вечно обвиняват евреите и запада за мизерното си съществуване.

    Коментиран от #70, #109

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Истината

    14 26 Отговор

    До коментар #56 от "Истината съм аз":

    Е че русофила не може да бъде носител на истината а единствено на руския прочит на историята и на руското мракобесна разбиране за световен ред и отношения.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 gkvbb

    7 19 Отговор

    До коментар #57 от "Готин ама не съвсем":

    Не знаех , че София е съставена от 145 села
    Ма щом казваш .

    Коментиран от #116

  • 70 Разхвърляни мисли

    33 8 Отговор

    До коментар #61 от "Българин":

    По повод на това колко трябва да сме благодарни на запада за съвременния кръвен данък.От училище се набива в главите на децата ,да учат езици за да просперират.Тоест да напуснат семействата си като доброволни еничари.Османците поне са взимали само по едно момче от семейство.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 гост

    19 32 Отговор
    Историята на България е пълна с измислици,базирани на литературния жанр!
  • 73 Alipi

    2 18 Отговор

    До коментар #13 от "Студент":

    Малко остана ще дойдат с камиони
    пари репарации да плщат АМА С ВОЕННИ
    КАМИОНИ И ТАНКОВЕ ЧЕ МОЖЕ И БАШИБОЗУКА И ЕВИЧАРИТЕ ДА ДОЙДАТ
    ЗА ПЛАЩАНЕТО СТАВА ВАПРОС

    Коментиран от #79

  • 74 Савата

    28 13 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    Най общо казано съм съгласен с теб.Работливите българи са живяли по добре от колкото руските крепостни.Но идва Кемал Ататюрк и решава да прави турска нация.Колко народ е изтрепал. Сега щеше ли да има българи изобщо ако Русия не беше се намесила.

    Коментиран от #90

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Грую

    37 5 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Последната Руско -Турска война се явява наистина освободителна за България, макар в центъра на интересите на нашите освободители да са били имперските интереси на Русия. Не вярвам да сме плащали ,защото не сме били богати и да робство е било и по причина, че българското малцинство е било християнско в голямата Османска империя, в която властва ислямът, кръвният данък, насилствена смяна на религията и много други показатели на робство е имало. Поглеждали ли сте така наречения възродителен процес от една друга позиция - имаше смяна на имената, но нямаше насилствена смяна на религията, въпреки че това идеше от позицията на неглижиране на религиозните въпроси от комунистическия режим, но все пак това е факт.
  • 77 Сульо

    3 3 Отговор

    До коментар #48 от "Семантика":

    И на мене,една жена на пазара ми каза,че са утайката.
  • 78 Беше

    12 9 Отговор

    До коментар #47 от "Груйо":

    Беше отречена за татарските хапло групи, а за тюркските не може да се отрече. Татарите са с монголоидни черти. Бъркаш двете групи.
  • 79 Щайнер

    13 4 Отговор

    До коментар #73 от "Alipi":

    И ще бъдат унижени, не за друго а за това, че ще ядат шамари от невъоръжените малобройни българи

    Коментиран от #250

  • 80 Помнещ

    33 4 Отговор

    До коментар #75 от "Мехмед":

    ,,Една грамадна държава* подкрепяна от Западните дегенерати и Антихристи държава унищожила цивилизацията във целия регион , просто,, Болен човек " използван като маша Ватикана срещу Православието, от Англия срещу Русия и т. Н
  • 81 Щайнер

    14 3 Отговор

    До коментар #37 от "Не знам":

    Е ти имаш ли някакви аргументи, които да те предразполагат да обичаш Турция, какво значи искат да я мразим?
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Да се чете

    31 2 Отговор
    Не спорете, а просто прочетете Манифеста на цар Фердинанд за независимостта на България, първото му изречение. В случая да оставим настрана описаните действащи лица, но те са тези които са "...строшили РОБСКИТЕ окови, що през векове сковаха България...". Поне на Фердинанд не можете да му лепнете всичко това което се изсипва върху тези тук, които говорят истината.

    Коментиран от #221

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Умри куче !

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Въртиш земята и НАРОДА ни !
  • 86 До # 12

    9 3 Отговор
    Мърсиш земята и НАРОДА ни !

    Коментиран от #92

  • 87 Д'мин

    41 7 Отговор

    До коментар #75 от "Мехмед":

    Олеле, Османската империя била е дна голяма държава! Разбира се, империя е била. Но нали не смяташ, че в сегашен Египет или Саудитска Арабия (да не изброявам другите райони) е било бъкано с турци? Били сме малък народ, е станали сме благодарение на завладяването ни, а причините ред субективни и обективни. Да ти напомня, племето кайъ на Ертогрул, бащата на Осман, ми 400 шатри е било. Направило е империя, факт, евалла! Спрели сте ни развитието, и икономическо и културно и демографско, факт! Трябва ли по тази причина да изпитвам то ли чувства към вас, разбира се че не!

    Коментиран от #91

  • 88 жоро уудстока

    36 7 Отговор
    Има една черква в Батак със доста черепи на българи,избити от"непоробителите".Като чета коментарите на разни небългари се изкушавам/ама много силно/да приведа в действие една от двете саби,които имам и да направя друга купчина от едни"резенчета"...Някои викат слава на Русия,други на САЩ,Германия-едва ли ги интересуват безмислените ни ежби.Един наш писател би казал,че всички са маскари-каква работа имат във Виетнам,Афганистан,Сирия,Венецуела?!Човърка ме друго-Русия е велика нация и това са разбрали войските на Наполеон,Хитлер.Но защо после победените възкръстват като птицата Феникс и са водещи държави,а победителите не успяват?Дали е липса на капацитет,трудолюбие,дисциплина,или нещо друго?!Ако някой има отговор на въпросите ми,моля......Приятен и безавариен уикенд!!!!!!

    Коментиран от #146, #222

  • 89 Наблюдател

    14 17 Отговор
    Русоробите не могат да живеят без робство.
  • 90 Истината

    9 22 Отговор

    До коментар #74 от "Савата":

    Е че и сега щеше да има българи. Но нямаше да я има предателската и безродна пета колона на Москва, която винаги да загърбва руския интерес пред българския.

    Коментиран от #95

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Само питам

    10 30 Отговор

    До коментар #86 от "До # 12":

    Единствено руския, 140 годишен боклук мърси България и овонява всекидневието на българите.

    Коментиран от #110

  • 93 Тисикуку

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Лекувай се.

    Коментиран от #101

  • 94 Африканец

    21 26 Отговор
    Комунистите също подтискаха християнството -и те ли са робовладелци? Стига сте подкачали ,робство не е правилна дума. Отворете речника и прочетете що е то роб.Аз знам къде е проблема- масата от българите изпитват някаква извратена гордост от тва да са били роби. Нито един друг народ на света не гори от желание да е робски- само ние. Ние държим ,целия свят да знае ,че сме били роби и разбираш ли за тва сега сме мързеливи и държавата ни е най-бедната в Европа- да ,наследили сме го от османците за 500 години. Ваша работа - щом искате гордейте се ,че сте били роби. Технически погледнато- робство не е имало.Кланета и убийства е имало сред всички завладени народи.
  • 95 Савата

    21 8 Отговор

    До коментар #90 от "Истината":

    Какво арменско малцинство има в Турция сега.И второ Кюрдите които са 40 млн. какъв шанс имат за своя държава сега.Истина е че руския император си е гледал интереса но обективно погледнато кой воюва за нечии сини очи.

    Коментиран от #259

  • 96 Гост

    27 5 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    Публикувано във факти.бг: "Бил е свободен човек, но е нямал права" - Я пак, че не те разбрах?! Какви са тези словоблудства, какво е туй нещо?! За един цент, какви глупости е готов да напише даден индивид...
  • 97 0123

    39 17 Отговор
    За 4 века 13-17в от Б-я са отнети и потурчени 4 млн деца. И всеки ,който като пишман народоразбирача Насран Насранов твърди ,че не било робство , а нещо друго трябва да бъде линчуван.

    Коментиран от #100

  • 98 Д'мин

    24 5 Отговор

    До коментар #91 от "Мехмед":

    Явно познанията ни са на различно интелектуално ниво! Не възнамерявам да слизам толкова ниско.

    Коментиран от #103

  • 99 Африканец

    23 20 Отговор
    Никой друг народ, завладян от османците не нарича себе си роб- само ние.Браво , ръкопляскания в залата.
  • 100 Африканец

    15 18 Отговор

    До коментар #97 от "0123":

    Ма ти беше ли там да ги преброиш ? Я кажи на кой исторически документ се позоваваш , за тва число 4 млн ?
  • 101 уууууууууууууу

    2 9 Отговор

    До коментар #93 от "Тисикуку":

    Що да се лекува, за тва че ти казва истината? Я ти си пий апчетата и си легай

    Коментиран от #122

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Мехмед

    13 34 Отговор
    Българи живеейте си със заветното "робство". Толкова много държите на това "робство", че няма на къде. Живейте си! Остават ви около 50 години, докато изчезне и последният българин-роб от планетата. Едва ли има народ да получава мазохистично удоволствие от това да се самоунижава.

    Коментиран от #121

  • 105 Боне крайненеца

    10 3 Отговор

    До коментар #82 от "Мехмед":

    Защото на ,,бошняците" им е писнало от католическите кюрета и падрета да ги скубят!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Borislav Popov

    28 6 Отговор

    До коментар #33 от "Груйо":

    Не е имало робство - а говорим за Арменски геноцид ! А грузинците не са преживели турско робство защо са побързали да влязат в Руската империя !!
  • 108 Ira

    24 5 Отговор
    Изключителна статия! А тези, които тука смесват всичко и безчинстват словесно ще кажа: четете книги, гледайте филми, научете се на логика и проявете малко свян. Света не почва с вас!
  • 109 Borislav Popov

    20 5 Отговор

    До коментар #61 от "Българин":

    Един въпрос Българино - имаш ли кожичка на онова място ?

    Коментиран от #123

  • 110 Borislav Popov

    19 4 Отговор

    До коментар #92 от "Само питам":

    Да не са ти клъцнали излишната кожичка като малък ?
  • 111 РОБИНЯТА ИЗАУРА

    11 13 Отговор
    Искам да съм роб и тва е ,роб навсеки който ми дава финикийски знаци
    Ние сме роби за гущери , е писнаха ми рублите да ви призная честно.
    Аз съм роб и това е, и икам вечно да бъда роб.
  • 112 Емил

    6 17 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    За да си русофилистик трябва да си ЗАДЪЛЖИТЕЛНО много прост и неинформиран - ти си доказателство!
  • 113 КОЧА

    17 7 Отговор
    И СЕГА СМЕ ПОД РОБСТВО -- ПОМИСЛИ - ЧЕ ВИНАГИ СМЕ ЖИВЯЛИ ПОД РОБСТВО -- БЬЛГАРИТЕ СА РОБИТЕ НА ЦЯЛА ЕВРОПА ......................................................................................................
  • 114 Янко Янчев

    29 7 Отговор
    Аз съм бесарабски българин. Русия не само освободи Балканска България, но и създаде в Бесарабия Нова България - моята родина
  • 115 тц тц тц

    20 8 Отговор
    Това което е най-тревожното към момента ( и ни пречи като народ) е в мантилитета ни да мразим. Било то руснаци турци или американци и като чели това е комплекс. Не сме по-различни от тях разликата е във водачите морал и прекрачването му. Не разбирам защо като се говори за зависимостта ни от Турция се споменава и Русия.Помогнали са ни руснаците и други народи да извоюваме независимостта си а доколко са ни повлияли руснаците след 45та какво общо има с това?Видиш ли руснаците много са ни навредили и затова сме склонни да пренебрегнем факта че 5 века сме нямали държава.Какво е определението за роб. Това е човек или народ под чужда политическа власт. Отнемани са деца за войска наши българчета които са били откъсване от корените си. Жени са взимани като робини. Това са фактите и дали ви харесва няма значение. Това не е наследство. Сами си ковем съдбата за в бъдеще. А за тези които мразят които мразят българите границите са отворени. Няма как да ме обидите защото е сигурно че във вените ми не тече чужда кръв. По-скоро с еничарството и отведените българки за робини в мала азия в турците тече българска кръв. Каквито и тълкувания да има на този 5 вековен период факт е че сме нямали независимост. А какво е било при крепостните селяяни в русия изобщо не ме касае.
  • 116 Готин ама не съвсем

    14 5 Отговор

    До коментар #69 от "gkvbb":

    Изумен съм от познанията Ви, уважаеми господине! То е ясно, че целта на ФАЩ и новите ни приятели е изпростяването и обезличаването на държавата, но вашето е безумно такова! Май професора казал за 80% дебили е сбъркал! Съдейки и по Вас процентите са повече. Та да ви информирам, че не само София е била бомбардирана от вашите нови господари! Има и други населени места в България, различни от София, които са били срутени и унищожени!
  • 117 Българина

    10 4 Отговор

    До коментар #51 от "Асан":

    Асане 26 плюса срещу 1 минус сиреч теб, какви шансове мислиш че имаш в реални условия при възродителен процес?
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 JPower

    29 9 Отговор

    До коментар #75 от "Мехмед":

    Мюмюнее, ти си роба, аз турски незнам, но ти знаеш български...ти си български роб!! Ама си натискаш да живееш в България, а не при своите в туркия. Що така бе???? Уж туркия е велика, пък вие дремете в България!!!
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Янко Янчев

    13 8 Отговор

    До коментар #104 от "Мехмед":

    Прав си. Балканските българи имат комплекс за малоценност. Това води до мазохизъм и предателство. Например балканските българи предават моята родина - бесарабската България на украинските нацисти

    Коментиран от #124

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Българин

    11 13 Отговор

    До коментар #121 от "Янко Янчев":

    Робофилията/Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Тя е единственото оправдание за вечното подчинение на Москва. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на благодарност за освобождението ни от робство.

    Коментиран от #127

  • 125 Гражданин

    16 17 Отговор
    Термина „турско робство” е измислен от П. Хилендатски,за да повдигне българския „ДУХ”.ЗАЩО?!? Защото,българите започнали да се гърчеат и да забравят своя род и език.ХОРА,не се връзвайте на тази поръчкова съатия.Недейте!Расизмът не е патриотизЪм!?!?

    Коментиран от #129

  • 126 Гражданин

    2 5 Отговор
    Статия
  • 127 Янко Янчев

    16 6 Отговор

    До коментар #124 от "Българин":

    Викам, че украинските нацисти унищожават родината ми - Бесарабска България, а балканските русофоби им помагат

    Коментиран от #171, #223

  • 128 Гражданин

    6 9 Отговор
    Вижте кой е автора на поръчковата статия.Също така ,ме убедете,че не е преТизборно,да „сплотим ЕЛЕКТОРАТА”??????????
  • 129 JPower

    9 7 Отговор

    До коментар #125 от "Гражданин":

    И кой се е гърчеел по турско?? Гъркоманите са много след освобождението!!! Капитан Петко войвода е бил женен за гъркинята Елена от Енос или Кешан, първата му жена!!!!"""Славата на Петко Киряков се разпространява далеч извън пределите на юнашката Родопа планина и родната му Тракия. Из целия Балканския полуостров се чува за българина, чиято чета, действаща на едва часове път от имперската столица, поставя на колене турската власт. Вероятно затова през 1864г. гръцкият революционен комитет, готвещ въстание на о. Крит, се обръща към него с покана да слуша лекции във военната академия в Атина. Там Петко войвода се среща и с прочутия италиански революционер Гарибалди и заедно с него организира славната „гарибалдийска дружина“, съставена от италианци и българи, които участват в Критския бунт. Самият Петко войвода е начело на малък отряд и заради смелостта си при боевете получава званието капитан."""

    Коментиран от #140, #207

  • 130 Петър

    28 8 Отговор
    Не видях някой дотук да е споменал човека отрекъл турското робство.Казва се Харалан Александров.Работи за фондация Отворено общество и промива мозъците на студентите в НБУ.Същия този нарича работещите и честни българи вечно недоволни и мрънкащи.

    Коментиран от #131, #252

  • 131 Госあ

    13 2 Отговор

    До коментар #130 от "Петър":

    В нбу преподават най реномираните преподаватели, в най значимите специалности,на най умните студенти 😂😂😂. Между другото,не беше ли чифут мейд тоя т.нар. университет ( с малка буква)
  • 132 Националист

    20 7 Отговор
    Протестирайте срещу предателите и срещу гей пропагандата в училищата! Не се оставяйте да ви развалят децата разни гейове и русофоби.
  • 133 Borislav Popov

    17 6 Отговор

    До коментар #123 от "Българин":

    Ясно - действително си обрязан българине !! Нема лошо - явно заради това си против руснаците !!! Дядо ти ял бой на Шипка !

    Коментиран от #170

  • 134 Вито

    15 11 Отговор
    Вероятно всички участващи във форума знаят боксьора Мохамед Али.Той е наследник на негри които са били ИСТИНСКИТЕ роби докарвани от Африка в Америка.Истинското му име е КАСИУС КЛЕЙ.След като стана олимпийски шампион по бокс в тежката категория на олимпиадата в Рим-1960г.ТОЙ прие исляма и името Мохамед Али .Когато журналистите го питат защо е предприел тази стъпка, измежду многото неща които казва НАЙ-ЗНАЧИМОТО Е; АЗ НЕ ЖЕЛАЯ ДА МЕ СВЪРЗВАТ С ИМЕТО НА РОБ (не е цитат) Странно защо,-преди година две-(при подобен дебат)жителите на Карлово и Калофер, буквално протестираха, защото им се ОТНЕМАЛО ПРАВОТО ДА СА НАРИЧАНИ РОБИ!

    Коментиран от #135

  • 135 JPower

    15 6 Отговор

    До коментар #134 от "Вито":

    За теб тоз негър боксьор е някакъв философ. Дай да ти праскам главата по цял ден и ти ще ги бръщолевиш същите.....

    Коментиран от #142

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Неизвестен

    15 7 Отговор
    Тези ,който си играят с българската история .Заслужават бесило,присъствие имало .Такова присъствие ще ви дадем че ще не запомните.
  • 138 АНТИ МАНТИ ТИНТИРИ МИНТИРИ

    21 12 Отговор
    КАК ТЪЙ САМО НИЕ СМЕ БИЛИ РОБИ????.
    ТЯ ТАЗИ ИМПЕРИЯ ВЛАДЕЕЛА БАЛКАНИТЕ , БЛИЗКИЯ ИЗТОК , СЕВЕРНА АФРИКА И Т.Н..
    ВЪПРОСЪТ МИ Е , ЗАЩО САМО НИЕ СМЕ БИЛИ РОБИ???. ЗАЩО ГЪРЦИТЕ, СЪРБИТЕ , РУМЪНЦИТЕ И ДР. НЕ СА БИЛИ РОБИ???
    КАК ТЪЙ САМО НАСБСА НИ СМАЧКАЛИ ТЕЗИ ОСМАНЛИИ???
    АЗ САМО МИСЛЯ ЛОГИЧНО, ХЕМ СА НИ ЗАТРИВАЛИ , ХЕМ ИМАМЕ ПРИРАСТ НА БЪЛГАРИТЕ.
    АЗ НЕ КОНСУМИРАМ КВОТО МИ СЕРВИРАТ,АЗ СИ ИМАМ ВКУС И СОБСТВЕННО МЕНИЕ.
    И ВСЕ МИСЛЯ ЧЕ НЕЩАТА СА ПТИИНАЧЕНИ ПО КОМУНИСТИЧЕСКО ВРЕМЕ ЗА ДА ИМАМЕ ВЕЧЕН ВРАК И НАРОДНИ БУДИТЕЛИ.
    И ЕТО ТИ ХРАНА ЗА ИЗ ПЪТ ДО 1989 г. ВСЕ НИ ВНУШАВАХА ЛОШИТЕ ТУРЦИ,ДОБРИТЕ РУСНАЦИ, ЛОШИТЕ КАПИТАЛИСТИ И ИМПРИАЛИСТИ ,ДОБРИТЕ СОЦИАЛИСТИ. НЕЩО ЛОКУМИ ЗА ПРИСПИВАНЕ НА ХОРАТА ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ.
    И СЕГА КАТО ИМА ДОКУМЕНТИ И ФАКТИ МИСЛЯ ЧЕ ЩЕ ИЗПЛУВАТ МНОГО ИСТИНИ КОИТО ДОСКОРО БЯХА ТАБУ .
    ВЯРНО Е ПОВДИГАХА ДУХА НИ НО СЕ ОКАЗА КАТО СЕГАШНИТЕ ПАТРИОТИ. РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ИЗПЛУВАТ НЕЩАТА В ИСТИНСКИЯ ИМ ВИД

    Коментиран от #143

  • 139 greg

    22 19 Отговор
    Само невеж човек може да твърди, че в България е имало турско РОБСТВО. ТОварищ, отвори първия речник или справочник и прочети какво значи "робство". В БЪЛГАРИЯ РОБСТВО НЕ Е ИМАЛО – насилие да, но ако насилието и БЕЗПРАВИЕТО на един народ се определя като робство, то би трябвало в РУСИЯ при крепостничеството да е имало 3 пъти по-голямо робство!! Българските християнски поданици на Султана са имали МНОГО ПО-ГОЛЕМИ права отколкото крепостните в ХРИСТИЯНСКА РУСИЯ!!!

    Коментиран от #153

  • 140 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 7 Отговор

    До коментар #129 от "JPower":

    Не е само той...Лалуш войвода превзема Средец/София/... Чакър войвода владее цялото самоковско поле...Самарското знаме е ушито за Априлското въстание си остава в Русия до началото войната. Хилядите пушки, закупени с дарения от българските емигранти за въстанието, така си ИЗГНИВАТ в чуждите складове. Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясват в одеските складове. Затова въоръжението на въстанниците бе с дървени черешови топчета и хартиени фишеци, които се навлажниха от кроткия майски дъжд. Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г. Руският ботуш до 1877г. за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия?
  • 141 Госあ

    3 5 Отговор
    Много нелепи и смешни коментари, дебелокожо, меко казано. Аз не знам, като ги пишете и говорите тея работи, на кой ги пробутвате и защо? И вярвате ли си наистина или няма значение. Щото наистина няма значение.
  • 142 Borislav Popov

    8 4 Отговор

    До коментар #135 от "JPower":

    Явно си нямаш понятие кой е Мохамед Али и какво е постигнал ! Легендарният боксьор Мохамед Али нямаше талант само на ринга. Той беше надарен с остър език и противоположно на всеобщото мнение за спортистите, беше доста умен....................
    ................„Службата ти за останалите е просто плащане на личния ти наем за мястото ти на земята.“
  • 143 Borislav Popov

    13 5 Отговор

    До коментар #138 от "АНТИ МАНТИ ТИНТИРИ МИНТИРИ":

    Какъв прираст имаме бе мислител ??? При освобождението сме били 2,3 милиона !!! Колко ни е бил прираста за 500 години ???
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Goiko Mitich doide

    6 2 Отговор
    До 1908 г в Османлъка е имало роби и пазари за роби .Който е одил до Константинопол вчера или през почивните дни и не е гледал парцалите по моловете е щял да види едни черни арапи днес турци които са наследници на т.н аречените робе из африканску ЗАНДЖ.В ОСМАНСКИТЕ АРХИВИ У СОФИЙСКО/2рия по значимост османски и турСИКИ архив е в Белгарските трезори/ със султански ферман е оказано колко къде и каква е цената на роб християнин жена мъж дете .Най скъпо са продавани момченцата /Манафите са мнозинство сред османците/.Термина русофили и фоби е натрапен от ингилизите .Когато Наполеона изклаща цяла западна и не само Еуропа РУСОФИЛИСТИЗМА У АВСТРОУНГАРЕЙЦИ БАВАРЦИ ИНГИЛИЗИ........Е ТОЛКОВА ГОЛЯМ ЧЕ ЕЗИЦИТЕ ИМ ОТ ЛИЗАНЕ НА РУСНЯШКИ ДИРНИЦИ ИМ СТГАТ ДО ЗИМЯТЪ.СЪЩОТО СЕ ПОВТАРЯ ПРЕЗ 1та и 2ра световно галактическо имперски войни.А в същото време русофил с русофилско военно образОвание бие у Добруджа и делтата на Дунавя мамлягари и рашняци ??? Абе в две световни войни русофилска БГ обявява война на Русия????Е за къв русо вилистизъм гуорим??Чърчиля след неуспешния десант на рдни гръцки острови стещу Гитлеристите влиза в едни настоятелни преговори с Туркията да се включи на страната на Съюзниците/там е с другарите си от СССРЕТО В ЕДИН ЛАГЕР/като окупира България и си създадът пак Румелия.нима англичанскиют русофилизъм е по висш а ние требва да сме фоби ли.???Когато Гърция в 1821 г води освободителната си война и има благоразположенирто на англочаните и фрацозите които по
  • 146 Груйо

    10 6 Отговор

    До коментар #88 от "жоро уудстока":

    Жорка, баташкото клане е извършено от помаци, българи мюсюлмани.

    Коментиран от #217, #253

  • 147 Goiko Mitich doide

    1 6 Отговор
    за това разположение получават едни острови и ги влафеят до 1974 е добра воля от гръкулята а рушняшката подкрепа е домогване и завладяване на проливите и Константинопол???????макар че русняците връщат на гърчулята островите от додеканисята завладени и освободени от Османлиите от графът Орлов на които острово царска русия издава руски пашапорти за гражданите строи училища църкви.........и защо гърчулята да са фили с рашостан а ние фоби???

    Коментиран от #224

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Mustafa

    6 8 Отговор
    факти.бг постоянно за Турция за Турци за робсво какво ви става бе.

    Коментиран от #159

  • 150 Колев

    7 8 Отговор
    Най много българи роби е имало в Копривщица. Били са водещи в бегликчийството (откупуване от султана да събират данъци от населението в определени райони) . Видимо от оставеното културно-историческо наследство са се справили добре със задачите си - къщи имоти, жълтици, образование в чужбина на децата , навлизане в политиката.....
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 тттттттттт

    6 7 Отговор

    До коментар #139 от "greg":

    ей трол,ай стига сравнява Русия и тия резаци....как един път не сравнихте с Хамериката,или с Индия,когато е била британска..не разбрахте ли...никой не ви вярва,никой.....може би Вазов със стихотворението си е бил на хранилка както ти..не драги,не..
  • 154 Docenta

    3 4 Отговор
    Няма робство,нама освободители,няма и руско иго.
  • 155 vasik atanasova

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    евала за коментара ти
  • 156 vasik atanasova

    9 4 Отговор
    турция трябва да си плати
    те са променили генотипа на много народи
    сега турците са руси а другите станаха черни

    Коментиран от #196

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Графоманчо

    14 4 Отговор
    Драскача...големи глупости си писал.Робство е имало в епохата на завоеванието и е било по-сериозно отколкото в другите страни в рвгиона, защото ние първи сме били завладяни.Роби са били от раята, а раята е била съставена и от мюсюлмани.Част от тях са продавани по християнските пазари за роби, защото...ооо изненада, робството тогава било нещо нормално.Чак до Италия и Испания...роба не плаща данък глумчо, а този дето плаща данък не става роб, защото хазната се лишава от данъкоплатец.Мога много да говоря по темата ама с тъпанари не ми се разтягат локуми.И защото тъпанарите са крайни - съжителство не е имало!Цялата епоха се обрисува най-добре с думата иго.Моя дядо не е бил роб!Ако вашия е бил, това си е ваша работа.Като гледам промитите или по-скоро купени мозъци(да не кажа и подарени) ви вярвам, че сте наследници на роби.

    Коментиран от #175, #177

  • 159 vasik atanasova

    1 2 Отговор

    До коментар #149 от "Mustafa":

    истината трябва да се знае
    щом е нямало защо се притесняваш
  • 160 един от всички

    14 7 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Емиле,кой те излъга,че сме заплатили толкова пари? Ти трябва да научиш историческата истина,преди да пишеш. Ти вероятно се бъркаш с факта,че през 1908 г. ,по решение на Запада,на България е наложено за заплати огромна сума за да бъде призната за независима държава. Но за ги заплати на османската Империя,а не на Русия! И понеже тази сума е била непосилна за България,тогава се намесила Русия и предложила,тя да заплати нашата свобода на Турция,а България когато може (на разсрочено) да й ги плати. Подписали всички,и в резултат на което България получ1ила Независимост (1908 година). И то след като Русия платила огромната сума на Турция Това станало по схема,защото Турция дължала на Русия многократно по-голяма сума,която и така не можела да й върне. Тогава Русия й предложила,да се приспадне от този дълг парите,които България дължи за откупуването на независимостта си,и дори ще й опрости целия дълг срещу българската независимост. Чак тогава и Великобритания се съгласила (иначе точно тя е била най-много против българска независима държава). Така и станало -Русия опростила на Турция многомилиардните дългове,която от своя страна подпислаа нашата независимост. Чак след няколко години,ние сме направили само една единствена вноска по дълга си сега към Русия (и то заради настояването на английския арбитраж), и след което, (в 1918 г),Русия подписва,че се ни опрощава напълно този дълг.Така практически Русия заплати и пари за нашата независимост. някъде из Уикипедия го
  • 161 Simeon Ignatov

    3 1 Отговор
    Otrichaneto an istoricheski fakey e nacionalno predatelstvo izopachavane n kulturnoto nasledstvo I izvergite neka poluchat vechnata nenavist i prezrenie n a moita Nacia koiato ne samo Bulgaria
  • 162 Generalissimo FRANCO

    4 5 Отговор
    Анализът на Харалан Александров доказва съществуването на поне два разлома в нашето крехко гражданско общество : между онези, които без възражения приемат за правилна политиката на Кремъл към ЕС/НАТО , т е русофилите, и онези, които свързват днешните граждански свободи с ЕС/НАТО , като гаранти за тези свободи, т.е. русофобите . Има разлом и по отношение на Турция : за едни, тя е опасен съсед, с авторитарно управление и открит стремеж към хегемония на Балканите, за други, тя е едва ли не стратегически партньор, без който България не може да има просперитет... Харалан Александров , успешно доказва, че идеалите на национално-освободителното движение са израз на демокрация и
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Кирил

    18 10 Отговор
    Никъде по света няма роби със свобода на придвижване и неограничена частна собственост.априлското въстание е организирано и водено от българската възрожденска буржоазия за национална държава и пазар достатъчно е да се погледне семейния произход на водачите и участниците .например в Ботевата чета няма нито един общ работник или селянин.робството е измислица за да унижи и комплексиран българите.при сърби и гърци такова не съществува

    Коментиран от #168, #169, #181

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Нора

    18 11 Отговор
    На тия робски души Божидар Димитров им даде научно и аргументирано обяснение че народите в османската империя не са били роби.те пак си искат да са роби.това са комплексирани хора с промити от комунизма закърнели мозъци
  • 167 Българско робство да ви е честито

    3 12 Отговор
    При Ердоган ще се живее много по добре но това не отърва на политиците дето ви яздят и точно те няма да живеят като фараони
  • 168 Напълно вярно и точно

    8 7 Отговор

    До коментар #164 от "Кирил":

    Революцията обслужва само българските поробители не е имало никво робство и така насетне просто бг богаташи по онова време са решили да си имат държава и да скубат и тероризират народа си под предлог робство патриотизъм свобода....сега как живее народа?от зле по зле и никои не го боли от управниците нито сега нито по царско време нито по комунистическо...целта на управленската шаика е тука да има некво стадо и да се води че има държава някаква за да могат да са царе и да скубат от народа и европата и света само лични облаги под предлог че са представители на държава и с произтичащите от това облаги
  • 169 Напълно вярно и точно

    7 6 Отговор

    До коментар #164 от "Кирил":

    Революцията обслужва само българските поробители не е имало никво робство и така насетне просто бг богаташи по онова време са решили да си имат държава и да скубат и тероризират народа си под предлог робство патриотизъм свобода....сега как живее народа?от зле по зле и никои не го боли от управниците нито сега нито по царско време нито по комунистическо...целта на управленската шаика е тука да има некво стадо и да се води че има държава някаква за да могат да са царе и да скубат от народа и европата и света само лични облаги под предлог че са представители на държава и с произтичащите от това облаги
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Българин

    9 15 Отговор

    До коментар #127 от "Янко Янчев":

    Повтарям специално за бесарабската руска подлога, че русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #180, #238

  • 172 boreto2

    0 1 Отговор
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8_%D0%B2_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F
  • 173 ГОСТ

    3 2 Отговор
    Стига с FAKE ФАКТИ! Нека говорят историци с документи, а не пристрастия и желания, а защо не и добре платени FAKE статии.
  • 174 Djoko

    13 2 Отговор

    До коментар #82 от "Мехмед":

    Не е имало босненски мюсюлмани тогава,върни се малко във времето и виж каква религия е преобладавала на Балканите,преди да настъпят османците, както някой по горе беше написал,нека да сме добри съседи,но да не забравяме историята,това е.
  • 175 Петър

    6 2 Отговор

    До коментар #158 от "Графоманчо":

    Дядо ти явно бързо е приел новата религия.Моят не.
  • 176 волен сидеров

    12 1 Отговор
    ами Робството което ни прилагат 240те гълфона +ей тези от европарламента -КАК ДА ГИ НАРИЧАМЕ А...А....калпав матрял и глупав народ...сме
  • 177 Готин ама не съвсем

    19 4 Отговор

    До коментар #158 от "Графоманчо":

    Няма да спорим имало ли е или е нямало робство! Искам само отговор на следното! Когато България пада под турското ЗАВОЕВАНИЕ, на тази територия живеят около 2 милиона души. По същото време и Англия е с такова население! Когато България се освобождава, след 500 години турско "присъствие" на тази територия живеят 3 милиона души. За 500 години колко % е прирастът??? Сега Англия е над 60 милиона, а България 6. И за тези 500 години Англия е водила безброй войни! Двадесет годишна война, 30 годишна, 100 годишна, война с великата Испания и нейната армада. Владяла е и целия СВЯТ, включително Индия! От Англия са емигрирали милиони, които създават ФАЩ, Австралия, Нова Зеландия и се разселват из целия СВЯТ! Но тя все пак е над 60 милиона, а ние 6! Та къде са тези наши неродени и изклани българи??? Или българите не сме били потентни и не сме имали по 7-10 деца??? А само англичаните са се размножавали така бързо?? И околните балкански народи са с малко население?? Защо ли?? Но са с по-многобройно, може би защото по-рано са се освободили?? Та на какво се дължи това, ако не на масови кланета???
    Или може би сте прави, че не е имало робство, а ГЕНОЦИД??? Чакам разяснения!

    Коментиран от #185

  • 178 Сорос

    5 16 Отговор
    Пак се изказва руски трол! Отново е платено на някой, който да поддържа огъня на руското поклонничество. Колко е загубен българският народ да вярва на такива. Искам всички т.нар. "русофили" да отидат в Русия, да поживеят там.
  • 179 МиГ 23

    7 3 Отговор
    Този човек се придвива с инвалидна количка. Но явно е голям акъл и патриот, а у нас масово се завижда на интелигентните хора. Поклон и пред този човек - Петър Кичашки!
  • 180 Янко Янчев

    9 3 Отговор

    До коментар #171 от "Българин":

    Повтарям специално за балканската криптотурска подлога, че не ме интересува мазохистката фиксация на руски задници. Балканските криптотурци са същите примитивни русофоби като украинските нацисти
  • 181 Владимирова

    8 14 Отговор

    До коментар #164 от "Кирил":

    И аз това се учудвам,как може роб да има пълна свобода на придвижване и избор къде да живее или къде да праща децата си да учат плюс неограничени права на частна собственост.това че някои бг индивиди искат робство е шизофрения и комплексарщина.найстина историка Божидар Димитров им го беше обяснил като за тях на съвсем разбираем език,но мозъците им не възприемат
  • 182 Шаран БГ

    4 4 Отговор
    Аз съм СВОБОДЕН ШАРАН, НО НЯМАМ ПРАВА !!! И не съм роб , ни на СОМА, ни на ШУКАТА !!! Брех, мааму стара, в голям гьол попаднах- мислех си ,че е блатото "Сребърна" пък то се оказа Република България !
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 пак ли

    14 6 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    ВАЖНО! Ако има действително патриоти в БЪЛГАРИЯ.Предлагам да се въведе наказателна отговорност за отричане и манипулация на българската история , особено що се касае геноцида-турското робство. По примера на закона за отричане на холокост .Да спрем тези изроди които искат да вкарат в учебниците по история тези лъжи, представяйки този период като нещо романтично. АТАКА,ВМРО, НФСБ, да видим колко сте полезни за общество.И това трябва да е темата за евроизбори.
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Кирил

    11 5 Отговор
    Когато руските войски са били тук са се учудвали на богатите български къщи и на свободите на хората.това е факт описан от свидетели
  • 193 Панов

    7 8 Отговор
    От снимката личи че авторът на статията най вероятно е от ромски произход,в което,разбира се няма нищо осъдително.съмненията нарастват като разберем че е член и на платена НПО организация .съществуват над 30 такива които са на издръжка от руските служби.от там много държат да ни изкарат роби
  • 194 Ю Кортес

    5 6 Отговор
    Да,Ром е. в комисията за защита от дискриминацията се уреждат и назначават само хора посочени от ромските босове по партийна линия.лично аз не приемам един ром да ни вменява че сме били роби
  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Росен

    7 2 Отговор
    Най-лошите глупаци са образованите глупаци, като автора на този пасквил.
  • 198 Нора

    6 7 Отговор
    Без да съм расистка,също не приемам някакъв ром от платена НПО да ни вменява че Българите сме били роби.запомнете го добре продажници и манипулатори,Българите никога не са били роби на никого
  • 199 666

    4 2 Отговор
    а сега какво по големи рoби
    сме o преди.честито.
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Йокин

    14 2 Отговор
    Ами Ботев и Левски срещу кого, и за какво са се борили. Или те са били хайдуци, бандити. Такали. Ами нали те са наши идоли. Нали заради тях всяка година правим шевствия. Сега кого ще почитаме, Сюлейман паша, Вейсел паша, или Осман паша. Сега тия паметници на загинали руски, румънски, финландски войници трябва да ги събаряме. Оказва се, че те са поробителите. ТОВА Е ИСТОРИЯ харесва, не, харесва. Това е. Няма как да я променим.
  • 202 Реалист

    7 5 Отговор
    Първо ясно трябва да се дефинира понятието "турско робство" и тогава да се използва за този период от нашата история. За мен това е едно изкуствено насадено клише, натоварено с идеологически подтекст, отдавна изпразнено от съдържание. Най-коректно и неутрално е определението Османско владичество или иго, както правилно самият Вазов го нарича. А ако някой толкова държи да са нарича потомък на роби, прав му път.... Аз не смятам, че моите предци са били такива!
  • 203 Самата истина

    4 8 Отговор

    До коментар #37 от "Не знам":

    Само във българските учебници го има тва робство
  • 204 Йорданов

    5 5 Отговор
    Ако някой си мисли, че ще повярвам на него, а не на вековната родова памет предавана от поколение на поколение не просто жестоко се заблуждава, а той се е безвъзвратно откъснал от народа си. ПРОДАЛ СЕ Е,!
  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Панов

    4 5 Отговор
    Българското общество е дълбоко разделено на робски настроени и комплексирани русофили и български свободно мислещи патриоти.дискусията е доказателство как един платен циг.нин може да се гаври с Българите и голяма част от тях да му пригласят.нямам нищо против циг.ните и не съм расист.срамувам се от бгрусоробите
  • 212 Нора

    6 6 Отговор
    Безнадежден случай.дори русофил като Божидар Димитров научно им обясни че не е имало робство те пак си искат да са били роби
  • 213 Ивана

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Повече този пропаганден сайт няма да чета. Турция е създадена 1922,а България се е освободила от османска власт 1878 г.
  • 214 Ти още си

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    с чалмата, рязания.
  • 215 Иван

    3 3 Отговор
    Някои знае ли кво означава думата роб. И османската империя е толко Турция, колкото Италия е Римската империя.
  • 216 Я стига

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Кой си е мръднал пръста за тебе, нещастника?Царят им искал топли морета и Дарданелите, затова пратил войските от крепостни да се борят с турците, като такива войни е имало доста пъти. Тази от 1877-8 е била успешна, защото се е включило и българско участие - опълчение и помощ от местно население и защото Турция като империя е била в упадък
  • 217 Реалист

    7 1 Отговор

    До коментар #146 от "Груйо":

    Това е точно така, били са помаци от селата по течението на р. Въча, т.нар. област Тъмръш, предвождани от Ахмед ага Барутинлията... Не знам защо това винаги се премълчава, когато стане въпрос за Баташкото клане? Изобщо най-големите зверства са извършвани от башибозуци-главно помаци и по-малко арнаути(албанци-мюсюлмани) и турчеещи се цигани, както и от черкезки шайки. Интересното е, че след Освобождението местните помаци, знаейки какво са извършили само преди две години, от страх масово се изнасят към днешна Турция. Оцелелите от клането батачани ги гонят като животни по пътя и убиват доста от тях за отмъщение.... този факт също упорито се премълчава...
  • 218 И аз да кажа

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Само питам":

    Не им обръщай внимание, руските подлоги все разправят как без Русия сме щяло да носим фесове и шалвари. Аз пък искам да кажа, че не съм потомък на роби, моите предци винаги са имали собственост и са работели за себе си . Разбира се, че никой не е носил фес и шалвари и побеснявам, когато в съответствие с опорките на комунягите русофили ми дрънкат такива дивотии. Коренът ми е от Карлово - градът на Апостола Васил Левски, където имаше турски и български квартали, не се смесваха много-много, но живееха в мир. От Балкана слизаха каракачаните с техните типични носии.Баба купуваше кадаиф от туркините. И да отбележа: Карлово е основано от Карлъ бей т.е. с всичките възможни претенции да е турски град. И там никой етнически българин не е бил с шалвари и фес, проклети лъжци продажни!
  • 219 Начо

    4 2 Отговор
    Бгрусоробите станаха и туркофили откак впутин и Ердоган се заобичаха.
  • 220 Я стига

    8 3 Отговор

    До коментар #41 от "Готин ама не съвсем":

    Що не се гръмнеш, аз съм потомък на опълченец от Шипка и той е разказвал как са ги оставили без храна, вода и муниции, само местните са им носили, ама там има малко села, а опълченците не са били малко хора и са били летни жеги...а руснаците са се юрнали на юг, защото целта им е била Бяло море. Та ти не си човекът, който се произнася дали съм българин. Аз например съм франкофон, живял съм и обожавам Франция, а не трая невежите смрадливи алкохолизирани руснаци с претенции за величие, за изключителната руска душа, за православно превъзходство и че трябва да сме им благодарни, че сме се оказали на пътя на имперските им апетити. И определено това не нарушава интегритета ми на българин.Само дълбоко комплексирани некадърници без стойност и качества имат нужда да се пришиват към някоя световна сила. Вие така си представяте нещата- щом не съм за Русия, значи съм за Щатите, щото като вас имам нужда да се залепя за нещо по-голямо. Ами не- аз вярвам в свободата, в самоопределението, в знанието, в личния успех и по света когато ми правят комплименти и ме питат всички българи ли са такива, отговарям, че има и много по-способни, както и много по- задръстени. За жалост балансът на плюсовете и минусите в този сайт показва превес на вторите май

    Коментиран от #226, #237

  • 221 И аз да кажа

    3 1 Отговор

    До коментар #83 от "Да се чете":

    Ми Фердинанд е човек образован и възпитан, в случая и дипломатичен, няма да се дръвчи, така се пише,за да се парира остра реакция
  • 222 Да добавя

    7 4 Отговор

    До коментар #88 от "жоро уудстока":

    Има и едни поне 23 000 избити от комунягите в първите дни след 9септември, но не се говори за комунистическо робство.Хем тогава бяхме напълно закрепостени чрез жителството и буквално зазидани от границите

    Коментиран от #248

  • 223 Я стига

    4 2 Отговор

    До коментар #127 от "Янко Янчев":

    Това" украински нацисти" е руско клише. Не е нацизъм да искаш да отхвърлиш нахалното руско доминиране

    Коментиран от #227

  • 224 И аз да кажа

    3 3 Отговор

    До коментар #147 от "Goiko Mitich doide":

    Не се ли сещаш-защото не са били 45години под съветски ботуш!
  • 225 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 226 Впечатлен

    6 4 Отговор

    До коментар #220 от "Я стига":

    Поздравления за точния и смислен коментар, написан при това доста грамотно. За съжаление си прав, че посредствените хора сред нас, българите, преобладават... Пълно е с комплексари с промити мозъци, които не са прочели една книга през живота си и освен да храчат и да мразят всичко и всички друго не могат. Робство, та робство.... клише повтаряно до втръсване... Добре, така да е било, поне сега се опитайте да не сте роби, а свободни хора, това изисква обаче доста усилия и воля, а не робска психика и овче търпение...

    Коментиран от #240

  • 227 Янко Янчев

    6 3 Отговор

    До коментар #223 от "Я стига":

    Клише? Украинските нацисти затварят единствената българска гимназия в Болград! Нацистите унищожават моята Бесарабска България! Унгария защитава унгарците в Закарпатия, а балканските русофоби - криптотурците ни предават!
  • 228 Raptor

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абсолютно точно,така се и появяват днешните "светли" турци.Като цяло селджуките са се прехласвали по тези черти и са направили облагородяване на гена си.
  • 229 ник3900евро

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    А каде беше велека Русия 500 г.та чак след 500г.се сети че сме братя и Турците са ни поробители. Ако не е имала интерес Русия и пръста нямаше да си мръдне за нас.Руското робство което и в момента продължава ни нанесе непоправими щети избити от народния съд са подчти всички кадърни хора а други са отишли в лагерите. Лансирани бяха само деца на активните борци затова в България има толкова много малоумници и интересчий който величаят комунизма и Русия.
  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 Наследкица на заклани

    9 0 Отговор
    Стига сте се деляли на русофили и русофоби, 5-тима мъже от нашият род са изклани от даалиите, и тогава е имало турци с които българите са съжителствали без вражда, но са клани от даалии които са грабили , а и българките са били скъпа стока на пазара за роби в Крит , така че се хулете подобни са били продажниците и тогава и сега са същите които разграбват страната
  • 232 Nemess

    6 4 Отговор
    И господин Гйорги Първанов каза че в България не е имало турско робство а само турско присъствие ама след тва му изказване е вече БИВШИЯ президент на България ....беше много срамно тва му твърдение още че и се прави на историк
  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 Българин

    10 1 Отговор

    До коментар #75 от "Мехмед":

    Мехмедче ти що пишеш и четеш на нашия език бе куче? А кво прайш в България, аре багажа и бегай към континентите.
  • 235 КУРТИ

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    Еминце спокойно мила не се вживявай не влизай в мекушави роли
  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 238 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 239 Я стига

    4 2 Отговор

    До коментар #237 от "Ах палавия ми той Франкофон":

    Мразя да споря. Напиши мюсюлмани във Франция и виж процента. Напиши Grand ecoles и научи как се учи и как се завършва в тях, колко часа седмично им е аудиторната заетост (ако не греша,към 60) и направи сметка и защо трябва да сме доста обрани, като плямпаме и се мислим за голямата работа и как ще загубим самобитността и мъжкарството си ако се вслушаме в препоръките от Европа.
  • 240 Я стига

    2 2 Отговор

    До коментар #226 от "Впечатлен":

    Мисля, че правилната дума е иго. И Вазов така е мислил, все ще да е бил по-осведомен от автора на статията
  • 241 Нормален

    1 3 Отговор
    Много сте зле всички
  • 242 Ирена

    6 1 Отговор
    Не би трябвало по един такъв, важен въпрос, да се допускат антибългарски писаници от турци!
    Това си личи от 100 километра!!!
  • 243 Роб

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "Истината":

    Българина не бил роб, а човек който няма права. Точно това означава роб - човек без права. И да ти вземат детето, без право на възражение и да ти отрежат главата на момента, ако все пак се опълчиш какво е.
    И това като държавна политика, а не като да са си затваряли очите за случайни набези.
  • 244 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 245 Огромна империя

    7 3 Отговор

    До коментар #75 от "Мехмед":

    Огромна империя с негодно население.
    Освен да правят баклави и да въртят ятаган за друго не стават. И то с ятагана пак са негодни, ама голяма бройка.
    И сега турската стока е еквивалент на евтина, некачествена стока.
    Произвеждат много, но само 10-то качество.
    Кой турчин е известен с нещо полезно за човечеството, с някакво изобретение или с нещо да е допринесъл ?
    Знаят се само един кой си паша, къде колко хора е затрил.

    Коментиран от #257, #261

  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 248 Питаш

    3 1 Отговор

    До коментар #222 от "Да добавя":

    Щом си броил избитите тогава, дали преброи невъзвръщенците от годините на "дИмокрацията"? Те май са в пъти повече като загубени Българи?
  • 249 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 250 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 251 Maле мале

    3 1 Отговор
    Мале ,тез хора неса ходили на училище,и ни управляват, ужасно лошо звучи това,боже,учете историята бе мърши,
  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 254 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 255 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 256 Альоша Български

    6 4 Отговор
    Русофоби! Ненавистники России! Преувеличавате твърде своята значимост. Прекарайте референдум, и ако поне 10% процента от българите ви подкрепят, ние ще изкопаем нашите мъртви от Шипка, а Русия ще ви забрави завинаги. Нека тогава ви Германия учи, че турското робство - това не е иго.

    Коментиран от #262

  • 257 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #245 от "Огромна империя":

    Ти се оля !Българин съм и никога не съм забравял жертвите и мъките които българите са преживели от пет вековното иго ! Но реалността днес е друга ! Турците са работлив и честен народ и в това съм се убедил лично ! Турската икономика и военна мощ сравнена с нашата е като между кон и мравка ! Трябва да помним миналото , но не и да живеем с него !

    Коментиран от #258

  • 258 Кой

    4 2 Отговор

    До коментар #257 от "Българин":

    Истински турчин от Турция не помага на Българин , аз съм го изпитъл, аз им помагах много но когато трябваше да ми помогнат се скриха в кабини те си, и вече имам едно на ум, от личен опит, българските турци не са истински турци, те са други, по добри,

    Коментиран от #260

  • 259 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 260 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 261 oko

    0 1 Отговор

    До коментар #245 от "Огромна империя":

    ...3 tri NOBELA İMAT...
  • 262 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 2 Отговор

    До коментар #256 от "Альоша Български":

    Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Търновското въстание и ареста на организатора и предводител кап. Г. Мамарчев от....внимание! руските казаци??? А да си чувал за руския генерал Дибич, дето искал да избие Българите с топове, а...?
    През Априлското въстание 1876г. излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясаха в одеските складове
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...
  • 263 Альоша Български

    2 6 Отговор
    Османската провинция България е предмет на спор между Руската империя и Германската империя. Първоначално Руската империя печели и създава славянска държава на тази територия. Сега германската империя разрушава инфраструктурата на българската държава, отнема руския газ, населението става гастарбайтери в Германия, територията отново се заселва от турци и цигани и става част от германския Райх (ЕС).
  • 264 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 265 Валери Колев

    1 0 Отговор
    ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ И ПРОБЛЕМЪТ ЗА РОБСТВОТО В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ
    http://vkolev22.blog.bg/history/2013/02/26/iztochna-rumeliia-i-problemyt-za-robstvoto-v-osmanskata-impe.1058363
  • 266 Виктор

    2 2 Отговор
    Право на частна собственост,свобода на движението и търговията все неща забранени от европейските крепостничества продължавайте да лъжете хората че робството го е имало.
  • 267 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 268 Аз съм Българче

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    АЛОУУУ МАЛКИЯ!!!
    Имаш ли си на идея какво е това война и как се води и колко струва? Войната е коствала на Русия огромни средства. Въоръжение, обмундировене, храна, медикаменти, логистика... Това са суми, които просто не можеш да си представиш с постното си въображение.
    Българските опълченци са били едва около 7000 Руската войска ( в нейният състав влизат и подразделения от Украхна е около 266 360 човека. Де са 7 хиляди, де са 266 хиляди да помагат на 7-те. При това Обълчението ни е било сформирано в домакинска част, макар че в решителният момент те са биили острието на победата.
    Войната не е само битки, а един огромен войнски труд. Мъкнене на оръдия, боеприпаси и провизии през планините. Устройване долу - горе всеки ден лагери там, до където са стигнали, поддръжка на въоръжението, униформеното облекло, палатките...
    Нещо повече - за да ни освободи, Русия открива войната на два фронта.- България и Кавказкият фронт.
    В България са останали костите на около 66 300 руски и украински войници и офицери. На Кавказкият фронт, където Русия губи - около 200 000.

    Така че тази "помощ" си има цена и в човешки животи и в материално изражение.
    Берлинският конгрес определя новоосвободената България да плати 800 000 000 златни франка на Русия като военни репарации. Определя и военни репарации (за което не е прието дас е споменава), които Турция да изплаща на България. И ние вземаме от едните и плащаме на другите. При обявяването на Независимостта Русия ЕДНОСТРАН
  • 269 Данаил Стайчев Хърс

    3 0 Отговор
    Заглавието е пълен абсурд с примес на политическа малоценност спрямо Русия. Не съществува факт, който да се отрича с неблагодарност. Ако съществува такъв, излиза че този факт (сиреч робството) е отричан от неблагодарник. Може би трябва да пляскаме с ръце, че сме били поробени и да сме благодарни! Към Русия можем да сме благодарни, но само затова, че благодарение на имперската й алчност сме се освободили.
  • 270 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 271 radohan

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    видно е че не сте наясно с дерширмето,между другото последното е 1705 г.
  • 272 Христо

    2 1 Отговор
    Не турско робства, а османско иго.
  • 273 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 274 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 275 име

    1 1 Отговор
    От Турско робство към Руска слуга , голяма освобождаване. Вече мина и времето на брятя руси ,сега да живее ЕУ :))