1 288 14

Извънредни проверки на къщи за гости

Има съмнения за нередности, каза земеделският министър Десислава Танева

Извънредни проверки на къщи за гости
Снимка: БГНЕС

Нови проекти изскочиха покрай еврокъщите за гости. Собственици на такива имоти са поискали пари за басейни, джакузита и ресторанти. Има съмнения за нередности. Това каза пред Нова ТВ земеделският министър Десислава Танева.

В неделя започват извънредни проверки. Те трябва да установят дали спа-подобренията по еврокъщите отговарят на правилата, или ще се правят за лично ползване.

„Заварвам 14 договора, които са предоставени за одобрение в ДФ „Земеделие”, за допълнителни дейности към къщи за гости. Това е допустимо по програмата за развитие на селските райони. Въпросът е дали тези предоставени за одобрение инвестиции ще бъдат ползвани по предназначение. Има басейни, джакузи, детски площадки към къщи за гости”, заяви Танева.

По думите ѝ извънредните проверки започват в неделя, а ръководителят на проверяващия екип ще покани медиите да отразяват.

„В 3 от 14-те проекта трябва вече да има действащи къщи за гости. Ако наистина е къща за гости – атракционите, които се прилага да доведат до по-висока доходност”, заяви Танева.

Министърът обясни още, че за всяко съмнение, че бизнес планът е неустойчив – няма да има финансиране.

Танева каза още, че глобите по издадените вече актове няма да се платят от българския данъкоплатец.

„Ще положим всички усилия да се платят от тези, които са нарушили правилата. Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Другите са в процедура – или съдебна, или по събиране на тези глоби”.

Танева уточни, че и в предния мандат, когато е била министър, е имало индикации за възможни злоупотреби.

„Проверките при ДФ „Земеделие” са 18% при изискване по европейския регламент от 1 до 5% . Очевидно за нас и това е бил малък процент”, коментира Танева. По думите ѝ от 130 проверки са наложени 80 акта. По 65 от тях в момента са в процедура на вземане.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ломбов
  Отговор
  1 10:03  07.06.19
  Това на снимката НЕ Е МАЙМУНА, това е НАШЕНСКИ МАТЕРИАЛ с черен анцуг и чанта диагоналка :-) ) ) )
 • Миризлив пор
  Отговор
  2 10:31  07.06.19
  Когато настаниш някой не трябва ли да се плати "туристически данък" в общината? Защо трябва да се правят скъпи проверки след като просто се проверява дали се е плащал данъка т.е. имало е настанени гости и всичко приключва на ниво "документи".

  Коментиран от #6, #11

 • 3 10:38  07.06.19
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Коментар📝
  Отговор
  4 10:40  07.06.19
  РАЗДАДОХТЕ ИМ ПО 200 000 € А БЪЛГАРИНА и БЪЛГАРКАТА БАЧКАТ НА 3 МЕСТА ВЕЧЕ за Да Си ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ.МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ
 • Няма прозрачност
  Отговор
  5 10:49  07.06.19
  Постепенно ще си кажат всичко за къщите за гости. Порожанов скри факта, че сагата с къщите още не е приключила... Какво ли още да очакваме? Помощи за обзавеждане? Наглост.
 • Булгар
  Отговор
  6 10:58  07.06.19

  До коментар #2 от "Миризлив пор":

  То данъка по селата е пет десет лева на месец неим пречи да си го плащат и да няма туристи проста работа държавата им плаща вилите

  Коментиран от #7

 • Миризлив пор
  Отговор
  7 11:10  07.06.19

  До коментар #6 от "Булгар":

  Когато отидеш и "отседнеш" т.е. наемеш стая в хотел или в къща за гости то дължиш на общината данък, който е до 2 лева някъде на нощувка на човек освен останалите данъци. За тези стотинки за "туристически данък" ставаше въпрос, отделно за дейността също се обявяват доходи и разходи. Всички тези документи ги има в данъчното и в общината, една елементарна проверка и всичко се решава. Какво ще ходят да обикалят да проверяват - има платени данъци има и туристи.

  Коментиран от #8

 • Булгар
  Отговор
  8 11:22  07.06.19

  До коментар #7 от "Миризлив пор":

  Няма почиващ човек който да не излезе на разходка до близкото населено място или магазин тъй че в местната бакалия знаят хората дали има или не почиващи а за данъка има варианти и патенти които сам определяш в общината тъй че нее скъпо когато са ти построили къща ти да даваш стотина лева годишно за пет години и да нямаш никакви почиващи
 • Булгар
  Отговор
  9 11:29  07.06.19
  Категоризацията е 20 лв за година леглото патента е 5 лв и после за заетост на легло по 0.70 стотинки смятай сам кое колко

  Коментиран от #10


 • Миризлив пор
  Отговор
  10 13:33  07.06.19

  До коментар #9 от "Булгар":

  Точно за тези 70 стинки на човек на нощувка става въпрос, проверката в общината е за отрицателно време. Много лесно може от общините да се види кой е плащал, ако не е плащал или не е имал гости или се отива по друга статия от наказателния кодекс за укриване на данъци.
 • Гост
  Отговор
  11 14:16  07.06.19

  До коментар #2 от "Миризлив пор":

  Не става само с проверка дали е плащал данък. Собственикът е прибрал 300хил. евро безвъзмездно, какво го бърка да внася по 1000лв. данък и пак да я ползва като лична. По тази схема след 600 години може да излезе на загуба, а законът ги задължава само 5 г. да се ползват по предназначение. На практика къщата може да струва на нашето момче само 5000лв. и да чист от всякъде.
 • Мафия
  Отговор
  12 14:22  07.06.19
  Защо извънредни проверки? Защо регулярните проверки не са свършили нищо? В страна, в която корупцията е на всяка крачка, какво ще свършат извънредните проверки? От вллезлите в страната до сега 45 милиарда евро по европейски проекти колко са откраднати?
 • Чичо Пейо
  Отговор
  13 16:25  07.06.19
  Калинката казва от 130 проверени има 80 акта,правете сметка от 45 милиарда колко са откраднати
 • Усмивката
  Отговор
  14 00:04  08.06.19
  Имало съмнение за злоупотреби.Така Митю Очите си изкара двадесет и косур години, обезпокояван не особено много от стожерите на законноста .

Напиши коментар:


Публикувай