Last news in Fakti

26 Юни, 2019 17:33 3 690 12

Концесията на „Аерогара София“ и какво трябва да очакваме от нея

  • летище-
  • софия-
  • концесия-
  • красен станчев
Концесията на „Аерогара София“ и какво трябва да очакваме от нея - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може би за първи път България в лицето на Министерството на Транспорта провежда сериозен и прозрачен конкурс на концесиониране на „Аерогара София“. Явиха се 5 големи международни консорциума и техните финансови оферти бяха отворени и прочетени публично. Тежестта на финансовите предложения е 55%, но дявола е заровен в техническите, всяко от които е между 400 и 600 страници.

Работната група на Министерстовто на транспорта има нелеката задача да анализира плюсовете и минусите на всяко едно от тях, да ги сравни и да прецени какъв би бил краткосрочният и какъв дългосрочният ефект. Всичко това, оценено от гледна точка на икономиката на страната, БВП, туризма и имиджа на България.

Привлечените консултанти от международна финансова корпорация, част от Световната банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие, с техните експерти ще проследят финансовите източници на кандидатите.

Всичко това вдъхва доверие, че има стремеж да бъде направен добър избор и че няма след 10 години да се преразглежда концесионния договор, както обикновено се случва в България.

За всяко летище по света най-важни са пътниците. Ако има пътници – има полети, а има и приходи. А за да има пътници трябва да има добре изградена инфраструктура на летището. Тук винаги се добавя и технологичното ниво и удобствата, които то предоставя.

„Аерогара София“ за съжаление не може да отговори в момента на тези изисквания. И непредубедените пътници – българи и чужденци отчитат, че летището е неуютно, скучно и зле поддържано.

Повече от половината пътници на „Аерогара София“ са клиенти на нискотарифни авиокомпании.

С изключение на „Qatar Airways” и “LOT” , всички други авиокомпании имат под 6% от пътниците на летище София. Делът на “Turkish Airlines” е малко над 4%.

Засега сделката изглежда добре структурирана и ще носи високи приходи за бюджета на България.

Но единственият начин „ Аерогара София“ да има шанс за развитие и в бъдеще да се пребори да стане „хъб“ за Югоизточна Европа е бързото обновяване на инфраструктурата на летището.

Инфраструктурата винаги е водеща – така казва и Бойко Борисов – след това идват пътниците, авиолиниите и дестинациите.

Модернизирането на Терминал 1 и 2 в най-кратки срокове е задължително, както и изграждането на Терминал 3, колкото се може по-бързо. Ние и без това се движим с поне 10 години закъснение.

Сценарият „Инфраструктура веднага“ носи много други положителни ефекти върху икономиката, като ръст на БВП – приходи в бюджета от преки косвени данъци и от данъци върху труда.

До всичко това ще доведе строителството на летището, комуникациите и в последствие услугите, които то ще предлага.

Концесията включва концесионно възнаграждение за България, което е % от приходите на летището и инвестиции, които концесионерът ще направи. Приходите на летището зависят на първо място от броя на пътниците, а що се отнася до инвестициите – за нас е важно дали те ще бъдат направени бързо или след 10 и повече години.

На пръв поглед приходите от концесионното възнаграждение са важни, но защо да не се въползваме веднага и от всичко друго, което можем да получим при бързо изграждане на нова инфраструктура?


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледач

    21 5 Отговор
    Тоя който даде ЛЕТИЩЕТО на турците или АРАБИТЕ БЯЛ ден да не види той и семейството му.ТОВА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. ЗА СЪД И ПОСЛЕ РАЗТРЕЛ
  • 2 Очакваме

    16 1 Отговор
    Да ни изработят от ново
  • 3 Дам

    20 3 Отговор
    На всички внимаващи в картинката ни е ясно какво се цели.Турция взема летището, вкарва го в трета глуха и пренасочва полетите към Ататюрк или там както се казва новооткритото им огромно летище. България е в трета глуха и един стратегически обект от национално значение е в ръцете на чужда сила. Всичко това срещу щедро възнаграждение към нашите майкопродавци.

    Коментиран от #5

  • 4 frodo

    8 2 Отговор
    Къв хъб на Балканите, бе, умници! Кого ще цакаш, за да стане София Хъб? Истамбул с три летища и с Тюркиш и Пегасус, Атина ли са ново летище или Букурещ? И за къде ще има трансферни пътници? За Скопие ли, за Белград ли? Че и трите нискотарифни поддържат полети до там. За близкия ли изток хъб, за средния ли? За къде?
    Приходите не са само от пътници. При това основният приход от пътниците е от такса пътник, а това е такса и тя като такава трябва да се изразходва ЦЯЛАТА за това, за което е събрана. А за коква се събира е написано в документите.
    Държавата (четири правителства! - ЖВ, ИК, ССКГ и тройната) веднъж можа да направи план (1996), да кандидатства и да получи международно финансиране (1998) за новото летище и да го направи (1999-2005), а сега вече не може да го развива. Та трябва да го харизва на някой друг.
    Да му мислят авиокомпаниите (респективно пътниците, щото те плащат) как ще почнат да ги дерат за наземното обслужване (макар и да има конкуренция - има, но само за някои дейности). Пък на авиокомпаниите ако не им харесва и почнат да мрънкат могат да им кажат "Ми вървете другаде да кацате за София". Прогнозирам едно 15-20 % увеличаване на цените на билетите от-до София.

    Коментиран от #9

  • 5 frodo

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дам":

    Пътниците са до и от София. Няма как да насочиш пътник, пътуващ със самолет до/от София, да каца в Истамбул. Уиз Ер и Райън Ер държат общо 54 % от пътническия трафик (33 и 21) и те си кацат тук.
    Обаче за стратегическия обект си прав. Само един северен район каква златна кокошка е.

    Коментиран от #6

  • 6 Тук

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "frodo":

    Що? ЩАко си от Кърджали или Бургас, ще пътуваш ли с Райън Ейр до София и после до Бургас за €70 или ще пътуваш с Turkish Airlines до Истанбул и до Бургас за €60? Турската икономика е в пъти по-голяма от българската... България Еър и Turkish Airlines са в пъти разлика.... Могат да ни сложат кепенците за 10 години на цялото летище.

    Коментиран от #11

  • 7 Мнение без

    2 0 Отговор
    задълбоченост.
  • 8 С......я

    2 2 Отговор
    УМИШЛЕНО ГО СЪСИПВАТ ЛЕТИЩЕТО ТИЯ КРАДЦИ ДА ВЗЕМАТ КОМИСИОННИ
  • 9 РВД

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "frodo":

    Нека, нека намалят бройката 2300 язовци дето цицат летището и нищо не правят. Това ще им търсят нови връзки за косачи около летището.

    Коментиран от #10

  • 10 frodo

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "РВД":

    Бе така е, ама както е тръгнало и на РВД идва реда да бъде "концесионирано". Тогава да видим и там колко са цицащите.
  • 11 frodo

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тук":

    Примерът е неудачен. Колко са пътниците от Бургас и Кърджали? Миналата година общият брой обслужени пътници на летище София е близо 6,5 млн. Всичките ще летят от/до Истамбул и после с автобус от/до София, защото някой ще закрива летището? Звучи абсурдно.
  • 12 ира

    1 1 Отговор
    Турци, араби, много общо казано.Ние сме много далече от всички тези хора. А някои от тях, са на светлинни години пред нас.