Last news in Fakti

12 Август, 2019 13:00 2 729 6

Какво се случва в Йемен?

  • йемен-
  • сражения-
  • насилие-
  • гражданска война

От 5 години Йемен е в условията на гражданска война. Напрежението отново ескалира, след като сепаратистки милиции превзеха сега ключовото пристанище Арден. Враждебността срещу войските на Арабската коалиция нараства

Какво се случва в Йемен? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителство в Йемен е под натиск. Миналата седмица йеменски войски влязоха в сражение с милициите на сепаратистката група Южен преходен съвет. При сблъсъка загина най-малко един човек, а други четирима бяха ранени. След известно затишие през уикенда, във вторник боевете избухнаха отново.

Хани бин Брейк, заместник-председател на Южния преходен съвет призова за щурмуване на президентския дворец в пристанищния град Аден и за сваляне на правителството на Йемен. Той обвини правителството, че подкрепя “Мюсюлманското братство” и пренебрегва интересите на страната. Междувременно сили на сепаратистката група, които се борят за отделяне на Южен Йемен, превзеха ключовото пристанище Аден след няколкодневни боеве с правителствените войски. Аден беше временна столица на силите на президента Абдрабух Мансур Хади, след като бунтовниците хути превзеха столицата Саана през 2014 година. Правителството нарече случилото се в Аден "преврат".

Амбициите на Южен преходен съвет

Южният преходен съвет е обединение между петте управляващи сили в Южен Йемен. То произлиза от основаното през 2007 Движение на Юга, което се застъпва за пълна независимост от Севера - тоест от доминираната главно от шиитските бунтовници хути част от страната.

Конфликтът между управляващите в Йемен и Преходния съвет има и външнополитически последици. Защото Преходният съвет е обвързан с Обединените арабски емирства (ОАЕ), докато йеменското правителство има тесни връзки със Саудитска Арабия. Повече от четири години двете влиятелни държави от Персийския залив ръководят съвместно международна коалиция, която се стреми да контролира свързаните с Иран хути. Хутите на свой ред се опитват да свалят редовното правителство на премиера Маен Абдулмалик Саед. Така властите в Йемен са изправени едновременно срещу две сепаратистки движения. Правителството се опитва да не се поддава на техния натиск и да запази единството на страната.

Разрив в Арабската коалиция?

Изглежда обаче, че в международната коалиция вече се прояват първите признаци на разрив. Преди седмици ОАЕ намали драстично присъствието си в Йемен. Военните части на ОАЕ се изтеглиха от няколко западни провинции, а на тяхно място бяха разположени специално обучени йеменски войски. Така контролът на региона беше оставен в ръцете на йеменските военни части. ОАЕ се оттеглиха и от пристанищния град Аден, както и от Асаб в Еритрея.

Основните причини за тяхното отдръпване от региона бе напрежението в Персийския залив, предизвикано от конфликта между Иран и САЩ. Изданието “Ал-Монитор”, което се занимава с политиката в Близкия изток, съобщава, че военното присъствие на ОАЕ в Йемен предизвиква нарастваща враждебност сред населението, главно поради факта, че войските, изпратени от Емирствата, са отговорни за много случаи на нарушаване на човешките права в страната.

Нарастваща враждебност

От януари граждани на Йемен протестират срещу войските на ОАЕ, обвинявайки ги в отвличания на цивилни. През март йеменци излязоха на улицата в знак на протест срещу убийството на Раафат Данбаа, който преди това бе съобщил, че е станал свидетел на изнасилване на малко момче от силите на ОАЕ. Тъй като Емирствата не отговориха адекватно на тези и други обвинения от страна на демонстрантите, съпротивата продължи да нараства. Накрая ОАЕ отвърна на удара като "окупира" части от Йемен.

Въпреки оттеглянето си ОАЕ иска да запази влиянието си в Йемен. "След като Южен Йемен играе основна роля в претенциите на ОАЕ за власт в Червено море и Африканския рог, управляващите в Абу Даби искат да гарантират, че йеменитите на юг няма да се обединят с враговете на ОАЕ", се посочва в статията на “Ал-Монитор”. Този интерес обаче противоречи на интересите на Саудитска Арабия. Кралството разчита на единството на южните сили, защото според него само по този начин ще може да се противопостави на хусите и да спечели победа над Иран. Ето защо Саудитска Арабия е сдържана спрямо стремежите за автономност на Южния преходен съвет.

Сътрудничеството ще продължи

В момента изглежда, че по всички други въпроси ОАЕ и Саудитска Арабия се разбират добре. Йеменският вътрешен министър Ахмед бин Ахмед Майсари заяви, че правителството му е получило уверения от Саудитска Арабия и от ОАЕ, че няма да подкрепят сепаратистките стремежи. Обединен Юг е единствената разумна предпоставка за противопоставяне на нарастващия натиск от хутите и по този начин на Иран.

От гледна точка на арабите обединените сили са необходими единствено при пролива Хормуз, при евентуален пряк военен конфликт с Иран. Следователно има много признаци, че тясното сътрудничество между ОАЕ и Саудитска Арабия ще продължи, но вероятно при малко по-различни обстоятелства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЙЦНПЧ

    11 1 Отговор
    Нищо особено - един напълно демократичен геноцид извършван от СА - баш демократите на Близкия изток.
  • 2 Лопатата

    2 4 Отговор
    Бих отишъл там, да поеба малко черни. Много са яки.
  • 3 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ВОЙНАТА В СИРИЯ ПРИКЛЮЧИ !!! СЕГА ЩЕ ВИДИТЕ "ЕДНИ СИЛИ НА ОАЕ"- ТА ЩЕ ИМ ЗАВИДИТЕ !!! ПОДЛОГИТЕ НА САЩ ЩЕ БЪДАТ ИЗБИВАНИ ---ВЕЧЕ ГЛАВНО ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЕ !!!!!!!
  • 4 Какво да става

    3 1 Отговор
    Цигански работи.Колкото по-малко ги мислиме,колкото по-малко ги спасяваме,колкото по-малко ги интегрираме,толкова по-добре за нас.Не слушайте Станишевци,Меркелки,Борисовци и тем подобни самозвани комунистчета.Практиката го е доказала.
  • 5 гуньо

    0 0 Отговор
    Тия маи пак ще се разделят надве ,не си спомням вече севера ли беше с комунистите.
  • 6 луд

    0 0 Отговор
    Прaвитeлcтвo в Йeмeн e пoд нaтиcк. Минaлaтa ceдмицa йeмeнcки вoйcки влязoхa в cрaжeниe c милициитe нa ceпaрaтиcткaтa групa Южeн прeхoдeн cъвeт. При cблъcъкa зaгинa нaй-мaлкo eдин чoвeк, a други чeтиримa бяхa рaнeни. Cлeд извecтнo зaтишиe прeз уикeндa, във втoрник бoeвeтe избухнaхa oтнoвo.
    Направо ме разбиват с тези писания! По време на война загиват МНОГО!