Last news in Fakti

29 Август, 2019 06:30 4 693 18

Кметовете на Ердоган: разхищения и шуробаджанащина

  • турция-
  • кмет-
  • реджеп ердоган-
  • истанбул

Градоначалници в кюрдските региони на страната твърдят, че предшествениците им от ПСР са оставили "блато от дългове"

Кметовете на Ердоган: разхищения и шуробаджанащина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

1600 кг кадаиф за кметството? Нов офис за 330 000 евро? Кметове в кюрдските региони на Турция твърдят, че предшествениците им от ПСР са оставили "блато от дългове". Кметовете, разкрили разхищенията, бързо бяха уволнени.

Възмущението бе голямо: миналата седмица кметовете на градовете Мардин, Ван и Диарбекир бяха уволнени и на тяхно място бяха назначени административни управители от Анкара. И то въпреки че партията на тримата кметове - прокюрдската Народна демократическа партия (HDP) - спечели комуналните избори през месец март с голяма преднина. Турското вътрешно министерство оправда уволненията с това, че въпросните кметове били поддържали контакти с терористични организации.

"С помощта на някои кметове кюрдската милиция (ПКК) е използвала финансовите средства на общините за нелегалните си цели", гласеше съобщението на Вътрешното министерство. Само че доказателства за това, че кметовете са подкрепяли терористични организации, отклонявайки за целта дори обществени средства, така и не бяха представени.

Каква е истинската причина за уволненията?

Уволнените кметове и ръководството на HDP отхвърлят обвиненията. Да се отклонят обществени средства така или иначе е невъзможно, защото държавата зорко следи всичко, твърдят те. "Каквото и да направехме, държавната власт винаги научаваше за това незабавно", казва пред Дойче Веле Ахмет Тюрк, уволненият кмет на Мардин. "Държавата редовно контролираше разходите на кметовете в Диарбекир, Ван и Мардин", потвърждава говорителят на HDP.

От 2016 година насам бяха уволнени кметове и общински съветници в 95 кюрдски града, а на тяхно място бяха назначени административни управители от Анкара. Около 40 от уволнените кметове и до днес се намират в следствения арест. На местните избори през март обаче прокюрдската HDP успя да си върне някои от тези кметски места, сред които тези в Мардин, Ван и Диарбекир. Според партията, сегашните обвинения към нейните представители в тези градове са абсурдни. Самите те са имали възможност да видят как административните управители, близки до Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, са харчели обществените средства. Прокюрдските кметове твърдят, че са наследили "блато от дългове", както и че преди тях обществените пари са били разхищавани с широка ръка. Един доклад, поръчан от ръководството на HDP, който анализира приходите и разходите на административните управители, назначени от Анкара, както и един доклад на турската Сметна палата, публикуван по-рано, също навеждат на мисълта за злоупотреби с финансови средства.

Кадаиф, кафе и сушени плодове

Аднан Селджук Мизракли, заместник-кметът на Диарбекир, който бе сред уволнените от миналата седмица, съобщава например, че по времето на назначения от Анкара административен управител, от кметството е била направена поръчка за 1600 килограма кадаиф. Отпуснати били и 330 000 евро за луксозен ремонт на един офис.

Политици на HDP от град Мардин също твърдят, че общината им е затънала в огромни дългове в резултат на временното управление. Според тях, дълговете междувременно са достигнали близо 150 милиона евро, а само в рамките на три месеца там са били поръчвани кафета, сушени плодове и ядки за 25 000 евро. Във Ван дълговете вече възлизали на 215 милиона евро.

Разхищения е имало и в Истанбул

Разхищаването на общински средства - не само в кюрдските области - беше една от основните теми по време на предизборната кампания за местните избори. Новият истанбулски кмет Екрем Имамоглу не пропускаше нито една възможност да обърне внимание на разхищаването на данъчните постъпления от страна на истанбулското кметство.

Социалдемократът Имамоглу многократно обеща, че веднъж завинаги ще сложи край на разхищенията и шуробаджанащината. Тези теми попаднаха точно в десятката по време на предизборната битка, защото във времената на икономическа криза, когато всички турци са принудени да затягат коланите, новините за разхищения на властта няма как да не събудят недоволство. Това се отнася и за Ван, Мардин и Диарбекир. В крайна сметка тъкмо кюрдските региони са най-силно разтърсени от икономическата криза в Турция.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    25 6 Отговор
    Защо дойче веле не направи "анализ"на българските кметова или вече знаят изхода на проверката и няма нужда от нея?Не хвърляйте срещу вятъра!!!
  • 2 Значи навсякъде се карде

    19 0 Отговор
    Просто тия кардат от 80 милиона!
  • 3 Усмивката

    7 3 Отговор
    Ми то да .Нали са близки нам народи.Па и една държава сме били.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Май

    4 2 Отговор
    Някои бягат пред вятъра а?
  • 6 хасан

    10 5 Отговор
    Тия там крадат повече от нашите
  • 7 Одрин е български град

    16 11 Отговор
    Той трябва да бъде върнат на българите, да бъдат съборени джамиите, и да се говори само на български! А несъгласните граждани, да бъдат извозени под Босфора! Най-добре при сирийските бежанци по границата със Сирия!

    Коментиран от #8

  • 8 Хасан

    13 13 Отговор

    До коментар #7 от "Одрин е български град":

    Ама ти гледай да не ти вземат територията ..наамаляш с 60 хиляди на година а турчина се увеличава с 800хиляди на година

    Коментиран от #9, #12, #15

  • 9 Ти Роме

    8 9 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Гледай като се размножавате да не стане тясно и за теб? Щото вече просията не е на мода! Знаел 4 езика ахмака, гарантьор!хахахаха! Лъже като дърт циганин!

    Коментиран от #10

  • 10 Хасан

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Ти Роме":

    Помашки ми е роден език ..чужди езици български,македонски и руски

    Коментиран от #11

  • 11 Оооо Роме

    9 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Забравил си да споменеш и майчиния ти Ромски език! Македонския е един диалект на българския! Преди беше писал че знаеш немски, френски английски! Ееееей, мечти дето те гонят и тебе Роме! Скоро бяха те блокирали и беше спокойно! Кво става, пак ли те изтърваха?

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хасан

    5 11 Отговор
    Не си прав ...българския е диалект на македонския ...в Скопие се заражда кирилицата и писмеността ..Атонския манастир къде е ...
  • 14 Как така македонският е диалект

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Оооо Роме":

    На българският? Македонците са си говорели на него и преди да дойде Аспарух с коня. Българският на Аспарух няма нищо общо с езика на който са говорели македонците.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Aйшету

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Уточни се че става въпрос за кюрдите, които раждат по 6, а така наречени турци по 1 най много 2, а от тук изчезват основно от електората на дпс ,за които няма да плачем, дори се радваме много.
  • 16 Хасанчо

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Как така македонският е диалект":

    Истинските македонци са говорили на гръцки! В днешна Северна Македония живеят българи шиптари и сърби!
  • 17 Хасанчо

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Как така македонският е диалект":

    Истинските македонци са говорили на гръцки! В днешна Северна Македония живеят българи шиптари и сърби!
  • 18 Гост

    5 0 Отговор
    Нашите кметове са чисти като сълзи на девственица. Само по служебно - личните коли ще ги познаете, че работят единствено за благото на народа. Холандският премиер отивал на работа с колело. Ами, да отива, като не мисли за народа.