Last news in Fakti

26 Август, 2019 20:30 11 236 63

Новото летище в Истанбул: защо вече го отбягват

  • истанбул-
  • летище-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Медии съобщават, че мястото е опасно за самолетите поради редица причини

Новото летище в Истанбул: защо вече го отбягват - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новото летище в Истанбул, което е сред най-престижните проекти на президента Ердоган, тръгна блестящо. Но вече се множат недоволствата. Медии съобщават, че мястото е опасно за самолетите поради редица причини.

Най-голямото летище в Европа, на 40 километра северно от 15-милионния Истанбул, бе построено в рекорден срок - за по-малко от шест години. Стартът на престижния за президента Ердоган проект премина без проблеми, което е рядкост за толкова комплексни логистични обекти, отбеляза швейцарският "Нойе Цюрихер Цайтунг".

Напоследък в Турция се чуват обаче все повече гласове, че мястото на летището не е подбрано правилно. Само четири месеца след като то бе въведено в редовна експлоатация, нараства броят на опасните инциденти. Една от причините за това е природна: В края на август в небето над Босфора може да се наблюдава впечатляващо красива картина: стотици хиляди щъркели се събират на ята, за да отлетят на юг.

Птици и други проблеми

През тази година обаче истанбулци очакват ятата с недобро чувство. И сега има сблъсъци между по-малки ята и отлитащите или кацащи самолети, защото новото летище в северната част на града бе построено на място, над което преминават милиони прелетни птици.

Както експерти, така и природозащитници обръщаха внимание на този факт, критикувайки мястото, избрано за строежа на новото летище. Един самолет на турските авиолинии, извършващ кацане в Истанбул, наскоро бе толкова силно повреден от ято птици, че нямаше как да продължи полета си.

Птиците не са единственият проблем, отбелязва още „Щутгартер Нахрихтен“. Неблагоприятни са и опасните странични ветрове, които затрудняват пилотите. Дори турският министър на транспорта трябваше да признае, че през първите месеци от функционирането на новото летище самолетите са били принудени да извършват голям брой повторни маневри за излитане и кацане заради опасните странични ветрове. "Щутгартер Нахрихтен" посочва, че в 180 случая пилотите е трябвало да прекъснат планираното кацане и да се издигнат отново във въздуха.

А през есента в крайбрежната област започва и сезонът на мъглите. Има и други оплаквания. Бетонът на пистите се пропуквал, защото не били вкопани достатъчно дълбоко в скалите. "Щутгартер Нахрихтен" цитира и турския министър на транспорта Джахит Турхан, който признава, че пистите нямат отоплителна система. Според експерти, това може да създаде проблеми през зимата.

Огромните разстояния в терминала

Пътниците пък се оплакват и от невероятно дългите разстояния в терминала. Между 20 и 25 минути пеш се изминават обикновено от гейта на самолета до паспортните проверки, митниците и получаването на багажа. В новия терминал няма никакъв транспорт за пътниците, а броят на движещите се пътеки е крайно ограничен. Все пак гигантският терминал с площ от 1,4 милиона квадратни метра се намира под един покрив. В него човек се чувства още по-малък, отколкото под гигантския купол на прочутата Истанбулска джамия „Света София“, пише „Нойе Цюрихер Цайтунг“.

И макар през новото истанбулско летище в първите четири месеца след откриването му да са преминали по-малко пътници, отколкото през старото летище за същия период на миналата година, намеренията за бъдещето са много амбициозни. Строителните работи ще продължат още доста години, докато Истанбул заеме мястото си сред най-големите летища в света. По своята площ от 7 640 хектара то вече е най-голямото в Европа, само Денвър, Колорадо и Дамам в Саудитска Арабия са разположени на по-голяма площ.

Проблеми с имиджа

Независимо от всички суперлативи, имиджът на новото истанбулско летище, което иска да стане най-голямото в света и да превозва по 200 милиона пътници в година, не е от най-добрите, констатира „Щутгартер Нахрихтен“. Достигането до летището е трудно, поради това, че е доста отдалечено от Истанбул, а липсва метро или влак, които да го свързват с центъра на града. Тъй като летището бе построено извънредно бързо, сега започват да излизат на бял свят различни дефекти.

Множат се оплакванията на пътниците от изпадали плочки по подовете, замърсени тоалетни и всевъзможни други нередности. Това стряска много от хората. Според съобщения в медиите, летището „Сабиха Гьокчен“ в азиатската част на Истанбул междувременно се радва на растяща популярност. Проектът за мега-летище се провали тотално, написа в Туитър опозиционният депутат Илхами Озджан Айгун.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    52 64 Отговор
    Не го одобряват, защото така се иска на Дойче веле!

    Коментиран от #5

  • 2 JPower

    69 28 Отговор
    Хубава работа ама циганска!!!!

    Коментиран от #10, #28

  • 3 Цайтунг майтунг

    54 56 Отговор
    Дойче веле да види интервюто на шефа на Луфтханза , няма какво да коментираме повече амуджите им ги набиха на швабите до сливиците, Turkish airlines са без конкуренция в Европа

    Коментиран от #14, #18

  • 4 Поредната

    41 40 Отговор
    помия от Дойче зеле.
  • 5 гост

    47 17 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Хахахахха !!! Трай коньо за зелена трева !! Нито е първия , нито ще е последния проект на султана , дето ще си замине в небитието !! Реално от откриването никакво строителство не е извършено , а е готово под 10% от цялото !!! А след тия новинки , съвсем ще го зарежат ! Достатъчно е два пъти пилоти от една компания да се оплачат на шефовете си от условията и я забравяш !! Пред риска от катастрофа с 200-300 пътника ще предпочетат да минат още 1000 км , но да кацнат сигурно !! А да ти кажа ли кои са най-близките летища ?? Бургас и Пловдив , хахаххаха !!! Че и София даже , щото Солун ще им отрежат главите до кръста ! Сабиха Гьокчен вече е претоварено и повече не може да поеме посмъртно !!

    Коментиран от #8, #20, #58

  • 6 Главата на семейството

    18 3 Отговор
    Да отгледат орли и соколи да плащат птиците
  • 7 Ердоган

    33 37 Отговор
    Истанбул се разраства на запад , и скоро ще надхвърли 20млн.,в нормалния свят летищата се строят извън градовете дойче Теле трябва да го знаят много добре това ,пуснал съм безплатни автобуси до летището а метрото до края на другата година вече ще е там ,щом дойче Телетата го оплюват значи се движи в правилна посока Башкана

    Коментиран от #9

  • 8 Майна

    12 16 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Я кажи сега майнатаун ще стане ли център на вселената
  • 9 гост

    29 11 Отговор

    До коментар #7 от "Ердоган":

    По това време тая година трябваше по план и двете стари летища да са прехвърлени на новото , забрави ли бе фес ?? Или си мислиш , че хората не помнят какво плещеше по-рано ?? Като гледам скоро не ще прехвърлят второто , а ще връщат и първото на Ататюрк , хахаххаха !!!

    Коментиран от #48

  • 10 Гост

    23 33 Отговор

    До коментар #2 от "JPower":

    Е, по добре е от българската работа. Вие пътища нямате, че летище ли да имате. Ама, то и за какво ви са пътища, за каруци пътища не трябват

    Коментиран от #17, #19, #29

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Scout for funn

    14 3 Отговор
    Грандоман - диктатор плашещо е колко от тях се провалят буквално всички . А вие за кво цвилите за некво турско летище бе .
    Какво се ревете за Русия па за Турция
    и все другите са били безродници не е лесно да си джендър
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    21 16 Отговор
    Хахахаха...до година -две май само щъркели ще кацат там...еееиий тоя Ердо...рядко срещан малоумник излезе...хахахаха...летище на щъркелите да направи...че и най-голямото в света......мухахахахаха?Изкефи ме тая статия....

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 JPower

    15 7 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Ся да обясниш на чист български, кои сме "" ние"" и ,кои са "" вие"" ....
  • 18 Доволен от услугите на Пуйкиш еърлайнс

    20 23 Отговор

    До коментар #3 от "Цайтунг майтунг":

    Когато ''Пуйкиш еърлайнс '' стигнат нивото на ''Луфтханза'' или пък ''КЛМ'' обади ми се по водомера.Веднаж им ядох попарата и повече няма да се повтори-смрад и непрофесинално отношение от стюардесите. А защо никой не казва как крадат и отварят багажите на транзитно преминаващите пътници...напишете-''Турски аеролиний'' търсачката и ще видите отзивите на ''доволните'' клиенти

    Коментиран от #59

  • 19 гост

    16 10 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Еее ти пък сега ..ми ние не сме дорасли да се мерим с Туркията бе...надвили са си на масрафа явно ,щом на щъркелите вече и летище направиха...муххахахаха...поредната турска дивотия.....абе , големата работа е тоя Ердо бе....ма мнооо голема.
  • 20 Мехмед

    20 24 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Къде си тръгнал да сравняваш ИСТАНБУЛ с Бургасче и Пловдивче уа недоебан ганьо?
  • 21 Само питам

    13 4 Отговор
    Интересно...интересно..направиха на щъркелите летище, и това е добре, ама...на пуйките кога и къде ще бъде новото летище???Пекан излезе Ердо, пекаан...грижи се за флората и фауната...казват втори канал на Босфора щял да кОпа, че по-лесно да преминават бърнетата и делфините...абе голема работа излезе тоя геврекчия бе.Пу-пу-пу да не му е уроки ,още сто години президента да е .....
  • 22 kyky

    12 12 Отговор
    аз на досегашното летище от 5 пъти 4те имах проблеми.. миналата година заявих на моята компания да не ми купуват билети през истанбул. да не говорим на приземния етаж където са гейтовете за източна европа и близкия изток каква мизерия и смрад беше

    Коментиран от #23

  • 23 Доволен от услугите на Пуйкиш еърлайнс

    14 9 Отговор

    До коментар #22 от "kyky":

    Абе пак леко си минал, аз досега от два транзита през Истанбул и двата пъти ми ''загубиха'' багажа и познай в какъв вид ми го върнаха...толкова ли са гладни , че почнаха шоколади и СDта да крадат..и ако знаеш с какви извинения излизат...митничарите били отваряли багажа...на транзитните пътници ..абе анадолска работа, ако ще три пъти по-голямо летище да направят, същите боклуци си остават.
  • 24 Ники

    8 2 Отговор
    Минах 2 пъти през него , прави впечатление , огромните размери в момента е добре но ако кма повече хора на него каквито са плановете може да стане ад ...

    Коментиран от #26

  • 25 Хахаха

    11 12 Отговор
    Щом от велето реват, значи хлябът им намалява. Голям вой за щъркели мъркели и т.н. глупости, а истината е, че Луфтханза вече е изместена от Тюркиш еърлайнс по прой превозени пътници. Хахах

    Коментиран от #27, #32

  • 26 Доволен от услугите на Пуйкиш еърлайнс

    13 9 Отговор

    До коментар #24 от "Ники":

    Ами и аз два пъти минах и , вервай ми, трети път няма да има , та ако ще от Белград за София през Мелбърн да ми е транзита.
  • 27 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хахаха":

    Дори и така да е, това е временно явление, вече не са малко ,,доволните'' пътници, та в един момент да не стане работата като с наште хотелиери..че май натам отива работата..да не бисамо щъркелите да си останат като клиенти.

    Коментиран от #30

  • 28 kato

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "JPower":

    da mango jato teb
  • 29 Хитър Петър

    13 11 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Единствените с каруците в България сте вие хорахане рома - турски цигани или роми мюсюлмани. Две трети от циганите са мохамедани и се определят като турци. А пътища имаме и си прав, не са правени за вас.

    Коментиран от #33

  • 30 Да, остава ти само

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Да се надяваш, че е така. Колкото е временно и клатенето на кочовите т..пки. Ама със сигурност е временно, все ще паднат някога, няма как да не паднат като се клатят така. .

    Коментиран от #35

  • 31 Хасан

    18 12 Отговор
    Немеца вижда конкуренция ама българина само от завист ..абе ганьо ..ако не са турските домати ,домат ще видиш за 5лв ..ако не Тюркиш да прави конкуренция ,Луфтханза ще ти го вкара яко ..продаде си на скрап Балкан а сега ревеш

    Коментиран от #37

  • 32 Субсахарец

    13 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хахаха":

    Какво значи щъркели, мъркели осъзнаваш ли че всички щъркели от Унгария до Русия преминават от там, източния миграционен път. А също и лястовиците и други мигриращи птици минават от там. Единственото решение за това летище да стане безопасно за самолетите е да бъдат изтребени всички мигриращи птици от източна Европа и Русия. Тъпанар!

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Абе глупендер безподобен

    9 12 Отговор

    До коментар #32 от "Субсахарец":

    Знаеш ли изобщо щъркелите кога и за колко дена прелитат? Сигурно си мислиш, че това се случва целогодишно хахахахаха.тия от велето явно за такива като тебе пишат "новините"
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Valio

    4 12 Отговор
    То се намира в азиатската част на Истанбул ама пък се бори за най голямото в Евлопа......

    Коментиран от #42, #55

  • 41 Хасан

    9 5 Отговор

    До коментар #37 от "Аз Другаря.":

    Аз не мразя България и българите ...това че пиша ЗА Турция , не значи че съм ПРОТИВ България .съюзници в НАТО сме ,комшии сме

    Коментиран от #45

  • 42 Хасан

    10 2 Отговор

    До коментар #40 от "Valio":

    В Европейската ..на брега на Черно море
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Аз Другаря.

    17 6 Отговор

    До коментар #41 от "Хасан":

    Дали? Аз не наричам турците с обидни имена, както ти го правиш, ти мислиш ли че всички турци са като Реджеб Ивоик или като Яшар Яшармъз. Съмнявам се че си чел турската литература, но това са еквиваленти на Бай Ганю. Щом наричаш всички българи Ганю, без дори да си прочел творбата на Алеко, това е омразата на комплексара. Ганьо е български туркофил след освобождението, който защитава турския поглед върху света, важен е келепира. Противници са му българските студенти,които са европейски настроени. Това е борбата между Ориента и Европа в България по онова време.

    Коментиран от #49

  • 46 Болгар

    14 6 Отговор
    .БАВО КОМШИ ЩТОМ И ГЕРМАНЦИТЕ ВИ ЗАВИЖДАТ ЗНАЧИ СТЕ НА ПРАВИЯ ПЪТ .
  • 47 İSTANBUL,LU

    15 8 Отговор
    ХАХАХАХА ТИЯ НЕЩА СЕ СПОРЕХА ПРЕДИ ДА СЕ ПОСТРОИ НОВОТО ЛЕТИЩЕ ПОСЛЕ СЕ ВИДЯ ЧЕ ЩТЪРКЕЛИТЕ ЛЕТЯТ НА 60 КМ. ЮГ ОТ ЛЕТИЩЕТО И ВСИЧО ДРУГО Е ИЗМИСЛИЦА .ЛЕТИЩЕТО Е ПРОЕКТИРАНО И СТРОЕНО ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЯМОТО НА СВЕТА ФИРМА ЗА СТРОЕЖИ НА ЛЕТИЩЕ HAVAİŞ A.ŞTİ. ПРЕДИ ДА СЕ СТРОИ ЕДНО ЛЕТИЩЕ ОТ А ДО Я ВСИЧКО ОБЕКТИВНИ И СУБЕКТИВНИ ПО НАЙ- ПРЕЦИЗЕН НАЧИН СЕ ИЗЧИСЛЯВА .
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хасан

    10 9 Отговор

    До коментар #45 от "Аз Другаря.":

    Бай Ганьо не е ориенталист а човек който не познава света ,човек който изгражда отношения и мнения за другите само от своята лична изгода ,дребнав,лукав ,егоист ,келепирджия ....и аз го използван не за всички българи а само за тези които по този начин гледат на нещата ...между другото владея 4 езика грамотно и академично ...

    Коментиран от #60

  • 50 хахо

    10 6 Отговор
    Един път минах транзит през новото летище,пълна скръб,неква нескопосана гаджалска измислица.Толкова ли не можаха да почерпят опит от други модерни летища по света?

    Коментиран от #51, #57

  • 51 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #50 от "хахо":

    То не е готово още ...и все пак важното е размера и да можеш да го вдигаш ...
  • 52 бай Даньо

    5 0 Отговор
    Статията ми хареса. Отговор на хобридната война ( да я наречем войната на скъпите шезлонги) която проведоха Турция и Гърция синхронизирано и с помоща на нашенските полезни идиоти?
    Абе турския бетон да не го е правил и него Боко ? Това лошия бетон е чисто българско изобретение... използваме го по магиситрали, морета, цвъковите апартаменти ...

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Познат

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Valio":

    Води се най-голямото в света.
  • 56 Ventura

    6 2 Отговор
    Тия щъркели, сигурно са
    "гюленисти" . Ердо ще ги заточи в диарбекир.Ще го саботира те!
  • 57 Не бе Ганчо, те другите

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "хахо":

    Вече черпят опит от турското летище...
  • 58 koпа

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Гладна кокошка просо сънувала,продължавай да спиш за тебе реалноста е тежка само в сънищата си ще си намериш спокойствието.
  • 59 ira

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Доволен от услугите на Пуйкиш еърлайнс":

    Не сте убедителен. Това че вие не сте доволен, не означава нищо. А вие, доволен ли сте някога? Тюркиш са винаги на първите места в класациите. Те са правени на много високо ниво. А не защото на вас не са ви се усмихнали...
  • 60 Ти владееш 4 езика грамотно?

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "Хасан":

    Български, турски, столипиновски, и руски! Стига, вече знаем че най-добре владееш езика на лъжата!
  • 61 софия

    1 0 Отговор
    Дойче Зеле :)
  • 62 No Exit from Brexit

    0 0 Отговор
    Лондон има шест летища за международни полети Хийтроу, Гетуийк, Станстед, Сити, Лутън, и Саутенд. Турското ча̀до Борис Джонсън бълнуваше грандомански проекти за плаващ мегатерминал в устието на Темза, но го накарах да си ги натика отдзаде, в Дивия. Май такива безумия са присъщи на турците. Нарича се избиване на комплекси за малоценност.
  • 63 Подкрепа

    0 0 Отговор
    Кисело е гроздето