Last news in Fakti

30 Август, 2019 15:03 5 070 34

Извинете, тук краде ли се?

  • електрически тротинетки-
  • кражба-
  • крадене-
  • красимира хаджииванова

Ние държавата си окрадохме, та едни тротинетки...

Извинете, тук краде ли се? - 1
Снимка:БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Умилително е да чета мнения на хора, които се възмущават, че други хора (сред тях и аз) смятаме кражбата на първите по рода си електрически тротинетки, разположени за обществена употреба в София, за напълно разбираема, очаквана и нормална. Не трябвало така да смятаме. Не! Как така подозираме българския гражданин в крадливи помисли и фактически крадливи действия, защо вечно така негативно се отнасяме към подобни хипотези и реалности, и, въобще, защо все хейтим вместо да говорим за хубавите черти на тоя юнашки народ, боже!

Вижте какво. Аз съм на 40 години и съм раснала във време, в което се крадеше всичко - от чистачки на Лади до немски овчарки. Биеха по улиците и ни сваляха маратонките. Хора изсмукваха с маркуч бензин от колите на други хора, докато вторите гледаха телевизия на акумулатор вкъщи, защото трети хора обираха държавата пред носа на първите и вторите, като ту им спираха тока, ту - водата. Израснала съм във време, в което се стреляше по кафенетата и в което ни обраха два пъти апартамента, а на съседите им задигнаха кашкавала от хладилника. Била съм свидетел на пехливански борби за свободни седалки в трамваи, на бой за две бучки сирене в магазина, на измами по чейндж бюра. Сума ти хора паднаха жертви на мутри, на новобогаташи и на най-обикновени, но замогнали се селяни, сдобили се през годините с апартаменти в центъра на столицата, след като истинските им собственици са изселени да берат картофи в Михайловград. Окрадоха се банки, що народ си загуби спестяванията по измамни схеми, други пък някакси се сдобиха с цели заводи, къмпинги, къщи на Германката, плажове, дюни. Айде, и това поотмина във времето, сега вече сме на етап тераси и асансьори в хола, ама в същото време и носталгията по миналото още ни държи, и затова едни австралопитеци ходят и чупят заведения посред бял ден, защото някой на някого откраднал 500К. Но айде, и това да оставим.

Да вземем например... велосипедите. Вашите велосипеди, защото аз велосипед нямам. Продадох го преди да го откраднат. Крадат ги, нали? Май ги покрадват малко - през 3 седмици гледаме репортажи, снимки от камери, разлепени обяви... Някой пак откраднал велосипед. Кой ли? Мъничко марсианче е слязло и краде велосипеди? М? Или оня, дето краде птици, краде и колела? Миналата година откраднаха на мои познати детската тротинетка, докато те си товареха багажа в колата. На 50 сантиметра от тях е минал положително настроен българин, с високи нравствени устои, възвишени цели и богата душевност, и просто е тафил една детска тротинетка, е така, щото сърце юнашко не трае!

Така че, много ви се моля. Какво ми се възмущавате и нервирате, че някой сметнал кражбата на свободно разпръснати из София електрически скутери за нещо напълно естествено и очаквано. Да, очаквано е. Краде се. Краде се ЯКО. Оставете си четката за зъби на улицата, за да си вържете обувките, и после елате да си говорим дали е още там или вече я продават в оелекса. Крадат се телевизори, коронки от зъби и самите зъби. Такива са ни реалностите все още. Еволюционно още дебнем келепира на нещо, което ще ни излезе без пари, а ако не може без пари, тогава... абе, да го свием от някой друг, бе!

И не се вълнувайте толкова, това не е лична обида към никого, нито има опасност да ни се наруши националната патриотична карма от подобно твърдение. Няма да станем по-малко юнаци. Но просто това е положението и то е напълно естествена последица от живота ни. Ние държавата си окрадохме, та едни тротинетки...

Иначе тия скутери са супер. Честно. Дай боже да вкарат още триста такива, а па ако пуснат и летящи, съм първа на тях, даже може да пробвам и да я открадна, е*ати!

Бел. ред. Коментарът е публикуван в сайта maikomila.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 борко бонев седни софия

    20 8 Отговор
    Чудни са тия тротинетки! Забрана за колите - само цапат! Все с по една така в аналния джоб и ще се оправиме! не еистина, че ромите горят боклуци и затова е мръсен въздуха зимата. Колите са виновни!
  • 2 Боко честния

    30 3 Отговор
    Само аз нищо не крада !
  • 3 Иван

    32 1 Отговор
    Много точно казано. Браво.
  • 4 Чичо Тони

    24 1 Отговор
    Русенско има едно село чиито жители, казват запознати, били много крадливи. Ако през деня нямало какво да откраднат, хвърляли си шапката в съседния двор и след това прескачали за да я откраднат. :)
  • 5 Кокала

    28 16 Отговор
    По бай-тошево време нямаше безработица и здравеопазването, тротинетките и прочие бяха безплатни! Съсипаха я тая държава! Искате банани? Ето ви ги!
  • 6 Коментар📝

    36 3 Отговор
    ЕДНА ПОПРАВКА САМО НИЕ ДЪРЖАВАТА СИ ОКРАДОХМЕ ТА Е ТРОТИНЕТКИТЕ.НЕ НИЕ А ТЕ ЗАЩОТО АЗ ДО ОБЕДНЯВАНЕТО СИ СТИГНАХ С СРЗ ЗА СТРАНАТА 1200лв.Нето-840 ДО МОЯТА БЕДНОСТ СТИГНАХ С ЧЕСТЕН ТРУД И ТОЧНО ЗАТОВА СА ДАНС,ГДБОП,МВР,КОНПИ,АФН,,ЗА ДА ПАЗЯТ КРАДЦИТЕ ОТ НАС ЗА ДА НЕ СИ ПОИСКАМЕ ПАРИТЕ ОБРАТНО
  • 7 Само измами

    12 3 Отговор
    Се правят в тая столица с всичко
  • 8 доктор охо бохо

    9 1 Отговор
    Малка сладка кражба за спокоен сън...
  • 9 Госあ

    4 4 Отговор
    😂😂😂 охххх не знам .... не трябва да се стои много дълго в родината. Като се замисля, че не си заключвам градския байк никога, да карам байк в града ама не понасям хипстърите, всъщност се отърсих от тях известно време щото ги няма. Като се замисля как си оставяме шатрата и всичко друго на паркинга вечерта, като ходим да караме байкове и да имаме шатра, столчета, газов котлон и хладилни чанти, където обядваме и почиваме между спусканията. Че и храна от хранителни стоки си купуваме,ма не мисля, че сме големи прошляци 😂 и представете си, няма скандали и бой между байкъри и туристи, щото всеки си знае мястото...оххх не трябва да се стои много в родината... вредно е. И психически, че може и физически
  • 10 True story

    13 6 Отговор
    Като цяло проблема е че се мислим за европейци а сме на далечни години от манталитета на едно нормално общество.(говоря за западния манталитет до преди няколко години, когато още не беше модерно да си хомо, транс, чужденец от друг континент, зелен и тн). Нашия манталитет е на комунисти ганьовци, пуснати да живеят в ‘свободна’ държава. Този който е пуснал тази услуга е бил доста наивен да неглижира този жалък факт. А всички псуват политиците какви свине били? Те са просто едно отражение на хората които представлявят (:

    Коментиран от #14, #17

  • 11 Костов

    6 1 Отговор
    А,не бе.
  • 12 А БЕ

    12 2 Отговор
    ТЕ ХОРАТА НЕ ГИ КРАДАТ, ТЕ СЕ СПЪВАТ В ТЯХ И ЯДОСАНИ ГИ ПРЕБИРАТ ДА НЕ СЕ СПЪНИ ДРУГ ДЕБИЛ В ТЯХ .
  • 13 AZззззз

    12 3 Отговор
    Евала за статията, Краси. Посмях се от сърце, но всъщност си е тъжно :)....
  • 14 Госあ

    1 8 Отговор

    До коментар #10 от "True story":

    А, извинявай, ама да си зелен толкова тежък грях ли е ? Че почвам да се замислям след като и божия човек урумов го казва....

    Коментиран от #16

  • 15 Morgoth

    11 0 Отговор
    Тези тротинетки навсякъде пробват да ги крадат в началото докато не разберат, че няма келепир в тази работа. Ако можеше да се печели от краденето им, собствениците няма да ги оставят така. Още първия месец се разбира, че имат GPS и аларма, което прави кражбата рискована, а ако успееш да ги обезвредиш оставаш с тротинетка, чиито част не пасват на нито една друга и която никой не иска да купи, защото е ясно от къде идва.
    Оства обаче проблема със золуменето им. Можеш да ги потрошиш, запалиш или хвърлиш в морето. В София море няма, но на езерото в Дружба вече са се ориентирали. Това също не е наш патент, така че спете спокойно - българите може да не сме по-добри, но не сме и по-лоши от останалите. А фирмата собственик е включила золумите в цената.
  • 16 газ бок

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Ако нямаш какво смислено да кажеш, по-добре замълчи.

    Коментиран от #18

  • 17 Гоуст

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "True story":

    Точен коментар.
  • 18 Госあ

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "газ бок":

    Не бе, питам, че ми е чудно 😂😂😂 да си сверя часовника, че съм доста напред с времето 😉

    Коментиран от #26

  • 19 емиии

    14 0 Отговор
    Епа авторката е Фанала баш ДЕМОКРАЦИЯТА.
  • 20 Scout for funn

    3 5 Отговор
    Аз лично като имам време ще шчупя една от тях Е ТАКА ЗА КЕФ който не го кефи да ГО ДУХА . БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО И ПРИЯТЕН ДЕН .
  • 21 Несъстоялата се еволюция

    6 1 Отговор
    Сърце юнашко не трае да гледа нещо без стопанин хахаха
  • 22 Абе не става директно от клона

    4 0 Отговор
    И хоп-тОРтинетка на пътечката.
  • 23 Шаран БГ

    11 0 Отговор
    НИЕ НЕ ! НЕ НИЕ СИ ОКРАДОХМЕ ДЪРЖАВАТА ! Ако пишещата по-горе е между тези " ние", аз не съм !! Някой хора облечени във власт я окрадоха, за да се сдобият с икономическа власт. Те окрадоха и нас - обикновените трудови хора.Както ни крадяха в "развития социализъм", с още по-голяма злоба се нахвърлиха върху работниците и селяните , и техният многогодишен труд , защото са "виновници за граденето на соца"...... Те / онези НИЕ/ прекрасно знаят, че политическата власт е до време и няма как да я прехвърлят на синове и внуци. А вижте, икономическата може да се политизира !Жалкото е , че се оказаха безнадежно тъпи ,като прогониха младите хора на България в чужбина. От 10500 училища у нас в далечната 1942 год. в 2000 г са били 3500 , а тази година ще отворят врати 2456 !? Майката му на "социализЪма-недоносче" - само той е виновен! Много важно - тези дето окрадоха държавата си въртят синджирчетата и се подхилват злобно - аз няма да открадна една тротинетка ? Хайде де !!
  • 24 Ххх

    3 0 Отговор
    Хубава статия, ама е малко като приказката хубава работа, ама циганска. На моменти ми напомня за политически коректните и позитивни приказки, които се излъчваха в предаването на Любо Дилов "Пуснете водата". Та добре е да си пишем така за проблемите, общо и неангажиращо, само че говорейки си общи приказки освен да гледаме как кораба потъва и всеки се спасява поединично, мисля че друго няма да постигнем. Не е лошо, на който му стиска разбира се, да посочва проблемите, да назовава нещата с истинските им имена, виновниците за проблемите и възможните решения. Както се казва, лозето не иска молитва, а мотика. А авторката на статията интелигентно се "моли" относно посочените от нея проблеми. Но като малки си разказвахме един виц за камилар и камила, която спряла насред пустинята, а камиларят я попитал "Ами по - нататък". Та не е лошо и за проблемите, не само да си ги разкажем в политкоректна форма, но и да се запитаме за по - нататъка.
  • 25 Несъстоялата се еволюция

    3 0 Отговор
    Да дадеш тротинетки на една група хора налитащи се в началото на дългият път на шебека към човека надявайки се с тях да го изминат по-бързо и да се присъединят към цивилизацията е все едно да дадеш на шимпанзетата в зооградината джиесеми да се обаждат на звероукротителите когато свършат бананите...
  • 26 газ бок

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Конкретно за зелените нямам против това в което вярват, имам против начина по който някои крайно зелени представят гледните си точки чрез протести, пропаганда, училища карат ученици да ходят на такива мироприятия, превръщайки деца на 15-16 години в озлобени еко защитници(знам за Белгия и Швеция и др). Всички тея неща водят до полиризиране на обществото, което не е начина за справяне с проблема. Друг е въпроса дали начина на живот на европееца е истинският проблем в ситуацията или преселението на планетата, в частност Южна Азия?

    Коментиран от #27

  • 27 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "газ бок":

    Тук във Факти имаше една една не лоша статия, въпреки че беше противоречива за тежестта на населението - колко тежат хората на определени географски ширини. Та безспорно се оказа, че най дебелите са и най агресивно настроени към опазването на околната среда и не само че консумират и замърсяват най много,но наскоро напуснаха и споразумението за опазване на планетата. Относно Индия, Бангладеш и Непал, които имаш предвид, не мисля че населението там консумира повече и представлява някаква заплаха за равновесието. Всъщност съм сигурен. В това число включвам и Африка. Всъщност, без тях, дебелаците няма да отслабнат, а и ни най малко биха се заситили с техният дял. Дори няма и да го усетят.
  • 28 име

    1 1 Отговор
    тая ще яхне метлата накрая.
  • 29 месара

    2 2 Отговор
    абе бсп (бкп) държавата окрадоха и приватизираха , ние за некви тротинетки.....
  • 30 ttt

    1 0 Отговор
    Ами то в държавата около 60% си е измет... така че си е напълно очаквано. "това не е лична обида към никого" ... моето ПЪК е!
  • 31 Бате Бойко

    4 0 Отговор
    Токлова ми се краде,че вечер като няма откъде да задигна нещо се хващам че ср преджобвам сам себе си
  • 32 Полу - защитник

    1 0 Отговор
    Крадецът вика - дръще крадеца и всички в.купом се втурнаха да гонят крадеца. Всичко е О.К., когато има какво да се краде!
  • 33 Тодор Живков

    2 1 Отговор
    Искахте демокрация,на ви са демокрация и няма да ривети
  • 34 Тротинетко

    2 0 Отговор
    Гу,шата била на 40 години и растнала през време когато всичко се крадеше .Не разбрах колко от това време бе преди 89 и колко след 89г.
    Щото чистачки основно се крадяха преди 89 година. Ток и вода основно се спираха преди 89 година. Изсмукването на бензин с маркуч също е патент на соца. Крадене на велосипеди , е ми това бе първия бизнес през соца. На баща ми му откраднаха велосипеда през 63 година . На мен ми откраднаха балканчето през 79година , на жена ми откраднаха предното колело на балканчето през 85 година. Друго за някакви селяни ,които са се сдобили с апартаменти в центъра на София ,а собственците им изселени да берат картофи , ама другарке да не бъркате историческия период това бе през 40-50-60 години на 20 век. Краденето си има голяма предистория , така ,че какво да се учудваме.