Last news in Fakti

1 Септември, 2019 20:25 8 798 20

Ужасяващи истини за Бразилия

  • бразилия-
  • корупция-
  • жаир болсонаро-
  • амазония

Там гори не само Амазонската джунгла, цялата страна е проядена

Ужасяващи истини за Бразилия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Бразилия гори не само Амазонската джунгла. Цялата страна е проядена. От белия убиец на име кокаин. Бразилия е на второ място в света по консумация на този наркотик. Един грам кокаин струва там колкото кутия цигари.

Бразилия е шестата по площ страна в света, шестата най-голяма икономика и на пето място по износ на хранителни продукти. По-малко известен е фактът, че страната е втора след САЩ по брой на хората, консумиращи кокаин. Тя е и сред държавите с най-много насилие - на 100 000 души се падат 30 убийства. Само през 2018 година в Бразилия са били убити 60 000 души - близо двойно повече, отколкото са загиналите във войната между наркокартелите в Мексико през същата година.

Но случващото се в Бразилия е важно не само за самата страна. То засяга и САЩ, откъдето за Бразилия заминават огромни количества оръжия. Засяга и Европа, тъй като за престъпни организации като италианската Ндрангета Бразилия е трамплин за трафика на кокаин към Европа.

Как се стигна дотук?

Но как така Бразилия се оказа вторият най-важен пазар за кокаин? На какво се дължи това? Страната има обща граница с десет други държави, три от които - Боливия, Перу и Колумбия, са най-важните доставчици на кокаин. Според данни на ООН, Боливия произвежда 10%, Перу - 20%, а Колумбия - 70% от световната продукция на кокаин.

И в трите страни-производителки един грам кокаин струва 1 долар. В Бразилия същото количество се продава за 5 долара - колкото една кутия цигари. В САЩ един грам кокаин струва между 30 и 50 долара, а в Европа - между 58 и 180 долара. Вижда се, че разходите за транспорта на дрогата през твърде пропускливите граници на Бразилия са значително по-ниски. И докато в много страни по света консуматорите на кокаин принадлежат към по-заможните среди, в Бразилия всеки може да си го позволи. Нищо чудно тогава, че около 1,46 милиона бразилци консумират кокаин. А ако към тях прибавим и онези, които употребяват кокаинови деривати, например крек, броят на консуматорите достига 5,6 милиона.

За престъпния свят в Бразилия рисковете, произтичащи от търговията с кокаин, са минимални. Затова и бизнесът с дрогата процъфтява. В страната се крадат огромно количество автомобили, които после се продават на черно в Парагвай, а с парите от продажбите се купуват кокаин и оръжия. Един Toyota Pickup например може да се продаде в Парагвай за около 3 000 долара. Тези пари са достатъчни за покупката на 3 килограма кокаин в Колумбия, Боливия или Перу, които при продажбата в Бразилия носят около 15 000 долара. Тези пари после се реинвестират в покупката на още кокаин. И на оръжия.

Групата PCC

Една от най-добре организираните престъпни групи, търгуващи с кокаин в Бразилия, носи името Primeiro Comando da Capital (PCC). Организацията е създадена през 1993 в Сао Пауло от група крайно опасни затворници. Макар босовете на групировката от над 20 години да са зад решетките, те успяват оттам да ръководят престъпната организация, която контролира и повечето затвори в останалите бразилски щати. По данни на бразилските власти, PCC има над 20 000 членове и годишен оборот от 200 милиона долара.

Напоследък групировката разширява периметъра на своята дейност, пускайки пипала и към Европа. Само преди няколко седмици бразилската полиция арестува в Сао Пауло един от най-важните дилъри на калабрийската Ндрангета. Негов доставчик е била именно PCC.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ториното

    36 1 Отговор
    Алчни боклуци
  • 2 Алфа Вълкът

    65 4 Отговор
    Казах го вече, Бразилия е едно голямо Столипиново. Проблема идва от етническите групи. Въпросът е, че там вече са се омесили и бели, и черни, и индианци и станали едни хубави крадци, убийци, дилъри, сводници и прочие! Един черен, беше убил 40 травестита и му дотегнало да трепи и се предаде сам! Няма кой да го търси, не да го хване!
  • 3 ИЗОБЩО

    48 10 Отговор
    НЕ МОГАТ ДА НА СТИГНАТ - ПРИ НАС И ПРАВИТЕЛСТВО И ПАРЛАМЕНТ СА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПИРОВКА ! А ПРЕД ДЕСЕТКИТЕ ТОНОВЕ ЗЛАТО КОЕТО КРАДАТ ОТ НАС КОКАИНА МАЛКО МАЛЕЕ !
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 7 Отговор
    БРАЗИЛИЯ Е ПО БЕДНА ОТ НАС ПОВЕЧЕТО БРАЗИЛСИ ЖИВЕЯТ В ФАВЕЛИ ИМА ГОЛЯМА ПРЕСТЬПНОСТ А ПОЛИЦИЯТА СТРЕЛЯ НА МЕСО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДЕТЕ ЖЕНА МЬЖ БАБА ДЯДО ХВАНАТ ЛИ ТЕ В ПРЕСТЬПНОСТ СИ ТРУП
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 6 Отговор
    БРАЗИЛИЯ Е ПО БЕДНА ОТ НАС ПОВЕЧЕТО БРАЗИЛСИ ЖИВЕЯТ В ФАВЕЛИ ИМА ГОЛЯМА ПРЕСТЬПНОСТ А ПОЛИЦИЯТА СТРЕЛЯ НА МЕСО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДЕТЕ ЖЕНА МЬЖ БАБА ДЯДО ХВАНАТ ЛИ ТЕ В ПРЕСТЬПНОСТ СИ ТРУП
  • 6 11ап

    16 2 Отговор
    И Тука - ТАКА
  • 7 Радо

    16 2 Отговор
    Бразилия е пета по площ в света, а не шеста - и дотук бях с четенето на тази статия.
  • 8 Гошо

    16 1 Отговор
    . Eдин Tоyоtа Piсkup нaпримeр мoжe дa ce прoдaдe в Пaрaгвaй зa oкoлo 3 000 дoлaрa. Тeзи пaри ca дocтaтъчни зa пoкупкaтa нa 3 килoгрaмa кoкaин в Кoлумбия, Бoливия или Пeру, кoитo при прoдaжбaтa в Брaзилия нocят oкoлo 15 000 дoлaрa. Тeзи пaри пocлe ce рeинвecтирaт в пoкупкaтa нa oщe кoкaин.
    Е като нямат ябълки като е в САЩ се налага с кокайн да стават милионери
  • 9 ха ха кокаин

    9 5 Отговор
    Да си поговорим за опиума, дето саш отглеждат в Афганистан и го продават на американците, искате ли дойовото желе?
  • 10 Не0либерални недоразумения

    10 7 Отговор
    DEA добре си върши работата

    Кой притежава световния наркотрафик ?

    Кой командава в Колумбия, та тамошната хунта да се пърчи с готовност да участва в инетрвенция във Венесуела?

    Познахте - същите които организираха спечелването на изборите от неонациста Болсонаро.

    А сега проверете кой създаде War Room , за да спечели Техния Негодник :) ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 DW са лъжци

    3 7 Отговор
    Поредната лъжа на гейовете от DW !
  • 13 Госあ

    12 4 Отговор
    Истината е, че хитреците дадоха свобода на простолюдието и чрез управление на масите замениха реалните елити. Такива получовеци, дори не трябва да бъдат учени и но писменост. Вижте сега какво става в сащ, Бразилия и България. Разликата е че сащ все още привличат с богатството си някой друг по алчен човек,за да им движат нещата. В другите две страни и останало само простолюдие. И управлението и управляваните.

    Коментиран от #19

  • 14 н стоименов

    10 5 Отговор
    тия са бледа сянка пред герб начело с наглеца от банкя
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Франкенщайн...!

    3 1 Отговор
    Знаем за Бразилия за всичките и плюсове, като една голяма държава от другия свят, но когато се спомене това,, гадно прахче,, и другите криминални неща с които също се,, слави,, и хубавото вече губи стойност...!
  • 17 ДЖОЖЕН

    10 3 Отговор
    НО ПРИНЦИПА КЛИН КЛИН ИЗБИВА СПАСЕНИЕТО Е МАРИХУАНАТА.ЗА ТОВА И КАНАДА Я ЛЕГАЛИЗИРА А ВЕРОЯТНО СКОРО И В САЩ.НЯКОЙ ЩАТИ ВЕЧЕ СА ГО НАПРАВИЛИ.МИЛИАРДЕРИТЕ ОТ СИЛИЦИЕВАТА ДОЛИНА ВЕЧЕ ИНВЕСТИРАТ МИЛИАРДИ В КАНАБИСИВО НАСЪЖДЕНИЯ В КАНАДА ЗА УЖ МЕДИЦИНСКИ А ВСЪЩНОСТ ЗА РАЗВЛЕКЕТЕЛНИ ЦЕЛИ. ТАКА ПОЛЕКА ЛЕКА КАНАБИСА ЩЕ ИЗМЕСТИ ДРУГИТЕ ДРОГИ И ЛЕГАЛИЗИРАНЕТО МУ НЯМА КАК ДА СЕ СПРЕ.В БЪЛГАРИЯ КАНАДСКА ФИРМА ВЕЧЕ ОТГЛЕЖДА 15 000 ДЕКАРА КАНАБИС РАЗБИРА СЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ КОЕТО СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СТИГНЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ НУЖДИ НА НЯКОЛКО ПЛАНЕТИ ПЛЮС СЛЪНЦЕТО АКО Е БОЛНО.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Sali Eskobar

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Много си прави, но цървули те не могат да те разберат...

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.