Last news in Fakti

18 Септември, 2019 10:04 8 358 59

Когато Сталин нападна Полша

  • полша-
  • втора-
  • световна война

"Когато видях, че от запад идват германците, а от изток приближават руснаците, си казах: Това е краят ни." Само броени дни след нахлуването на нацистите, на 17 септември 1939 Полша е атакувана и от съветските войски

Когато Сталин нападна Полша - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Когато видях, че от запад идват германците, а от изток приближават руснаците, си казах - това е краят ни, загубени сме", спомня си роденият през 1913 година Еугениуш Сайковски.

На 17 септември 1939 в 6 часа сутринта над 4 000 съветски танка нахлуват в Полша. А самолетите, изпратени от Сталин, са дори повече от германските. Полските войски, които и бездруго са значително по-малобройни, се оказват напълно неподготвени за тази инвазия. Както отбелязва полският историк Збигнев Вожничка, до тази дата поне е съществувала надеждата, че войната може и да не доведе до тотална катастрофа за Полша. Във Варшава са базирани войски, а големи градове като Люблин и Лвов още не са превзети. Оттук и плахата надежда, че ако западните сили се притекат на помощ, ще може да бъде запазена поне една част от Полша. 17 септември обаче променя всичко. На изток така и не се стига до битки, а полският върховен главнокомандващ Ридз-Шмигли издава заповедта: "Срещу болшевиките няма да се бием".

Раната "17 септември"

Тежки са раните, нанесени от това "предателство", от това "задружие" между Германия и Съветския съюз, които дори съвместно празнуват победите си. Полша за пореден път става жертва на съседите си.

"Постоянно се твърди, че Полша е пострадала най-много от германците", казва историкът Збигнев Вожничка. Но не е толкова просто. "За онова поколение поляци най-голям враг в тези времена е не Германия, а Русия. Царството, потушените въстания, прокуждането в Сибир - с нахлуването на съветските войски на 17 септември всичко това отново оживява." И ако ужасите, причинени от нацистите, все пак в един момент приключват, наследството на Сталин дава отражение и до днес. При това инвазията от 1939 далеч не е единственият епизод от историята, който обременява двустранните отношения. В продължение на десетилетия - чак до идването на Горбачов, Съветският съюз отрича убийството на хиляди полски офицери, извършено от съветския НКВД в Катин край Смоленск. И макар през 2009, по време на тържествата по повод 70-годишнината от началото на войната, Владимир Путин изненадващо да обяви, че случилото се в Катин е "престъпление", тази страница от историята и до днес утежнява връзките между двете страни.

Когато на 7 април 2010 Путин се среща с тогавашния полски министър-председател Доналд Туск край гробовете в Катин, мнозина наблюдатели определят този момент като исторически. Защото за първи път толкова високопоставен руски представител идва на мястото на сталинистките престъпления, за да отдаде почит на хилядите загинали. Но само три дни по-късно се стига до катастрофата край Смоленск с отправилия се към Катин полски правителствен самолет с 96 пътници на борда, сред които и президентът Лех Качински. Тази трагедия, предизвикала разцепление и в самата Полша, отново отрови отношенията с Русия, която задържайки останките, сама създаде благоприятна почва за разпространението на конспиративни теории.

Драматична дата

Катин и Смоленск - тези може би най-деликатни епизоди от полската история са неразривно свързани с онзи 17 септември, който всъщност поставя началото на всичко. Да, германците са тези, които нападат Полша, но сталинският Съветски съюз не само прави това нападение възможно, а и прибира своя дял от плячката. "Затова 17 септември е символ на голямото нещастие", казва историкът Вожничка.

И докато помирението между Полша и Германия стана възможно, след като Германия призна голямата си вина, деликатните въпроси в полско-руската история се игнорират и табуизират в продължение на десетилетия - в името на задължителната братска дружба в годините на социализма. Но и след 1989 не настъпва някаква съществена промяна. Поради което раната "17 септември" продължава да кърви и до днес.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче Зеле

    94 23 Отговор
    От статията разбрах, че Хитлер е освободил Полша, а Сталин заробил отново! Манджа със зеле!

    Коментиран от #16, #49

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русороб

    40 72 Отговор
    Тежка съдба има изстрадалия полски народ, за съжаление и ние се опитваме някакси да минем през Освобождението, което вече 75 години не ни оставя на мира, а пияните руски вмирисани ватници не искат още да си тръгнат.
  • 4 22222222

    38 60 Отговор
    "И ако ужасите, причинени от нацистите, все пак в един момент приключват, наследството на Сталин дава отражение и до днес."

    Най-точното определение за "победителите"....
  • 5 грет

    67 42 Отговор
    Джендърски поляци, лизачи на САЩ
  • 6 NSDAP

    6 12 Отговор
    Новини
    Бизнес
    18 Септември, 2019 08:216658
    Перспективите между България и Русия в областта на строителството са големи
    валентин йовев -русия -българия -строеж
    Важна стъпка по пътя на разширяване на сътрудничеството между България и Русия е и възможността за обмяна на информация за новите технологии, продукти и материали в строителството
    Перспективите между България и Русия в областта на строителството са големи
    Венцислав Михайлов
    „В областта на строителството перспективите между България и Руската Федерация са големи. Българските компании имат значителен опит в реализирането на инфраструктурни обекти и разполагат със значителен капацитет и потенциал, самостоятелно или в партньорство, за участие в реализирането на инфраструктурни проекти в Русия."

    Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев пред руския си колега Дмитрий Волков - заместник-министър на строителството и жилищно-комуналните услуги на Руската Федерация. Двамата разговаряха на заседание на българо - руската работна група по строителство.

    Групата, чийто съпредседател от българска страна е инженер Йовев, заседава в рамките на провеждащата се 17-та сесия на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.


    На заседанието представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Камарата на строителите в България представиха възможностите за разширяване на сът
  • 7 Guest

    23 16 Отговор
    Който е посетил Аушвиц знае какъв е увода на екскурзоводите при старта на обиколката в Аушвиц и Аушвиц - Биркенау: "През септември 1939 г. Полша беше нападната от Германия на запад и от СССР на изток, с което се постави началото на ВСВ". Както би казал един истински поляк - "казах, точка, край"!

    Коментиран от #11

  • 8 ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА

    32 36 Отговор
    Червената Армия трябваше да смаже поляците. Сталин допусна грешка!

    Коментиран от #23, #57

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Генерал

    59 23 Отговор
    За пореден път:

    На 17 септември 1939 г. СССР не напада Полша /нейното правителство вече е избягало/, а денонсира Рижкия договор, наложен на Съветска Русия през 1921 г.
    Тези земи са на изток от „линията Кързън“въведена от британският външен министър лорд Кързън, с декларация на Върховния съвет на съюзниците в Първата световна война /Великобритания, САЩ, Франция, Италия и Япония/, още на 8 декември 1919 г. е призната за източна граница на възстановената полска държава. Смята се, че това е и границата между православието и католицизма.
    През 1920 г./ полско-съветската война /Полша заграбва тези преобладаващо руски земи.
    Червената армия връща обратно онези територии, които са завзети от Русия при военната ПОЛСКА агресия/ген. Пилсудски!/ срещу Русия през 1918-1919 г. !
    И нито квадратен метър в повече СССР НЕ е "заграбил" през 1939 г. от Полша!!!
    През септември 1939 г. Съветският съюз денонсира Рижкия договор, след като Хитлер напада Полша.
    С двустранния договор между Полша и СССР от август 1945 г. „линията Кързън“ – с незначителни корекции в полза на Полша – и днес е източната полска граница.

    Коментиран от #46

  • 11 Guest EЛО 200 000

    27 15 Отговор

    До коментар #7 от "Guest":

    А истината е че поляците имаха договора с нацистите да залъжат СССР! Номера не мина или Сталин с договора подлъга Хитлер.

    Коментиран от #27

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Професора

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "NSDAP":

    Спри да ходиш до Анадола гледай какви глупости ги плещиш!
  • 14 NSDAP

    21 15 Отговор
    СССР влиза в София през 1944 с Шърман,Форд и Томсън.Брей,американците много лошо бе....

    Коментиран от #18, #21

  • 15 Хрис

    34 14 Отговор
    Дойчезеле пак обърка нещата с тая снимка илюстрираща настъплението на Червената армия срещу Полша през септември 1939 г. Танка на снимката е Т-34 с 85 мм оръдие, производство края на 1943 г. , а атакуващите войници и офицери са предимно поляци, най-вероятно от една от двете полски армии от 2-ри Белоруски фронт.

    Коментиран от #22

  • 16 До Дойче Зеле

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче Зеле":

    Нищо не си разбрал. Мисленето не е по твоите възможности..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА

    24 10 Отговор

    До коментар #14 от "NSDAP":

    Трети украински фронт влиза с ТЕ 34 в България 1944г!шърмъните останаха във френските блата!

    Коментиран от #20

  • 19 Брей ...

    41 11 Отговор
    ...тоя много далекоглед бе. От Варшава да видиш чак до Западна Белорусия и Западна Украйна ...направо скален орел.

    И да не забравяме, че СССР не взе полски земи , а само си върна окупираните от поляците в 1921г., западни области на Белорусия и Украйна в които никога на се живели поляци.
    Между другото Полша и днес трябва да връща - Данцинг /Гданск/, Вроцлав /Бреслау/ на Германия , Шчечин /Тешин , окупиран в 1938г./, на Чехия.
    И когато реват за окупация от СССР , по -добре е да не забравят, че именно поради застъпничеството на Сталин , Данцинг и Бреслау остават като полски територии.
    Искат преразглеждане на ВСВ ...ми добре върнете земите на Германия и на Чехия... ма нещо не ви се иска.

    ПС.
    "Полша е алчната хиена на Европа"

    "Да си поляк не е националност, да си поляк е професия."

    Уинстън Чърчил в книгата си "Втората Световна Война"
  • 20 Истината

    14 32 Отговор

    До коментар #18 от "ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА":

    Влезла ти е много руска пропаганда под ушанката. Виж танковете и другата техника на снимките на Червената армия в София, путлераст и тогава пак продължавай с лъжите си!

    Коментиран от #24

  • 21 Хи их хи

    24 7 Отговор

    До коментар #14 от "NSDAP":

    Немците са наричали Шърманите запалките Ronson! Защото се запалвали по всяко време, и безотказно!Но според ника ти следва да го знаеш това.

    Коментиран от #25

  • 22 Истината

    8 20 Отговор

    До коментар #15 от "Хрис":

    Това е снимка на Факти, бе умен путиноид. На Дойче Веле е оригинална снимка
  • 23 Истината

    16 26 Отговор

    До коментар #8 от "ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА":

    Руската измет обича да квичи заклинания за славянството, но всъщност е българофобска, украинофобска, полякофобска и чехофобска!
  • 24 козяшка уфсъ

    20 7 Отговор

    До коментар #20 от "Истината":

    И кви са танковете, с които са влезли руснаците в София? Я дай линк да видим шърманите!

    Коментиран от #26

  • 25 Истината

    8 21 Отговор

    До коментар #21 от "Хи их хи":

    Има книга на руснак, който се е сражавал на тези запалки и неговото мнение е съвсем различно , бе путлераст. Ако розбараш руски може да я прочетеш казва се "Дмитрий Лоза. Танкист на иномарке"

    Коментиран от #28

  • 26 Истината

    9 17 Отговор

    До коментар #24 от "козяшка уфсъ":

    Линка си го намери сам умник и ако разбираш от военна техника ще видиш с какво влизат в София.
  • 27 Истината

    10 20 Отговор

    До коментар #11 от "Guest EЛО 200 000":

    Лъжеш повече и от руснаците , няма подобен договор и никога не е имало.

    Коментиран от #32

  • 28 Хи их хи

    19 7 Отговор

    До коментар #25 от "Истината":

    Путлераст ще наричаш мекотелото между чатала си!

    Коментиран от #29

  • 29 Истината

    11 15 Отговор

    До коментар #28 от "Хи их хи":

    Защо се срамиш да се наречеш путлераст?

    Коментиран от #31

  • 30 Истината

    14 20 Отговор
    Анджей Вайда в едно интервю казва: „За всичките години окупация успяхме да научим москалите само как се връзва вратовръзка, на нищо друго”.
  • 31 Хи их хи

    27 7 Отговор

    До коментар #29 от "Истината":

    Ограмотяване на козяшки парапитек: "„Шърман“ в никой случай не е сред най-добрите танкове на войната. Не е даже и сред добрите. Тези машини са въведени на въоръжение набързо и са понасяли сериозни загуби от тежките и по-модерни германски „Тигри“ и „Пантери“. Склонността на „Шърман“ да избухва, когато бъде ударен, му донесла сред американците прозвището „Ронсън“, на името на световноизвестната марка запалки за цигари и пури, чийто рекламен слоган бил: „Пали от първи път, всеки път“.

    Коментиран от #33

  • 32 Тъпан

    21 4 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    непоръбен, я прочети какъв договор сключва Полша с Германия през 1934 г.Аман от недорасляци.

    Коментиран от #34

  • 33 Истината

    8 28 Отговор

    До коментар #31 от "Хи их хи":

    руската измет не се поддава на ограмотяване. Защо руснаците са ги използвали и са влезли в София на Валантайн а не на Т-34? Защо гвардейските им части са били с Шърман и Валентайн?
  • 34 Истината

    8 16 Отговор

    До коментар #32 от "Тъпан":

    Изобщо няма в него простотията, за която пишеш. руската пропанда ти е изпила мозъка!
  • 35 Сталинчо

    14 21 Отговор
    Фашизъм=комунизъм-даже комунизма е по-лош ,защото фашистите имаха Нюрбернски процес , а червената измет още е на свобода и пропагандира отровните си идеи

    Коментиран от #37, #47

  • 36 Шаран БГ

    23 4 Отговор
    Историята всеки си я прекроява, както си иска, според собствените си чувства. При нас е същата работа. В коментар № 10 "Генерал" написал го е за пореден път, кое , как и защо е било..... НО има няколко "минуса" !? И защо - кое не е било така? Опровергайте данните за миналите събития с факти, документи, , а не като в селска кръчма - кой, кога, какво и къде казал, или който има най-силен глас, той има право !? НАЙ-СТРАННОТО за мен е отношението на поляците към немците. В плановете на последните полската нация трябва да бъде УНИЩОЖЕНА!!! Д-р Мария Варджинска прави обстойно изследване на лагерите на смъртта на полска територия от 1939 до 1945 год и дава известни данни за унищожението не само на цигани, евреи, съветски военнопленници, но и на поляци . Само през 1939 г./ за четири месеца/в лагерите край Познан,Лодз-Радогошч, Иновроцлав, Гдиня, Бидгошч и други, са събрани и избити в близките гори над 100 000 поляци!? Не съм чул поляк, да говори нещо за немците -добро или лошо.Виж за руснаците се псува на воля. Англетата и френците /САЩ - също/ се "скатават", когато германците още от 1939 година масово унищожават полския народ, но в Катин са избити 22 хиляди полски офицери. Разбира се, че е зверство ! Полша нямало да я има след войната. За нея се застъпва Чърчил, а Сталин с широка "царствена" ръка им придава и определя територия !!!
  • 37 дон чичо

    13 4 Отговор

    До коментар #35 от "Сталинчо":

    Шизофренна главо, що не остана Хитлер още малко в Бг май и теб немаше да те имаше
  • 38 Гост

    9 18 Отговор
    Путлерастите си мечтаят историята да е такава, каквато я пише в учебниците на СССР, но ще си останат с мечтите. Що се отнася до полската история, най-добре ще ви я обяснят поляците!

    Коментиран от #48

  • 39 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    19 7 Отговор
    Защо всяка втора дума в речта на поляка е " к/рва" " ? Разумиеш к/рва ? Для чего к/рва ? Цоробиш к/рва ? Поляците са като нас народа на Изток а управниците на Запад ! Армия Людова и армия Крайова. Три милиона евреи изпити в Полша. А за Пелсуцки , к/рва для чего к/рва не написано ниц ? А к/рва ? Полска ....
  • 40 Грую

    11 9 Отговор
    Абе нещо не им върви Европейския съюз и взеха да претоплят стари манджи. Всичко това ми прилича като футболът в България - като няма какво друго, освен резили да се коментират и вземат, че направят един филм за световното през 1994г. и снимат и вземат интервюта от бивши футболисти,а а те вече побелели и одъртели, а от някои ни интервю , но снимка щото са при Господя вече.

    Коментиран от #41

  • 41 Истината

    11 19 Отговор

    До коментар #40 от "Грую":

    Не е претопляне на стари манджи, бе путлераст, има кръгла 80 годишнина от започването на ВСВ от нацистка Германия и болшевишка Русия. И щом стана въпроса за претоплянето на старите манджи руските свине ги претоплят без повод всеки Божи ден правейки се на освободители на целият свят.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ИЗТОЧНА ЕВРОПА БЕШЕ КОНЦЛАГЕР НА РУСИЯ

    13 22 Отговор
    ДЕСПОТИЧЕН ЧУДОВИЩЕН РЕПРЕСИВЕН ЖЕСТОК И КЪРВАВ РУСКИ РЕЖИМ . Както Полша така и България, Унгария , Чехия, Словакия, Румъния и Прибалтийските републики бяха окупирани и жестоко ограбвани и смазани от РУСИЯ. Ще са ни нужни 100г за да се заличат последствията и възстановим напълно.
    А ОТГОРЕ НА ВСИЧКО РУСИЯ ИСКА ДА БЪДЕ ПРИЗНАТА КАТО ОСВОБОДИТЕЛ. ТОВА БЕЗОЧЛИВОТО НАХАЛСТВО НА ЕКСПЛОАТАТОРА. РУСИЯ НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ И ЩЕ СИ ОСТАНЕ ВСЕ СЪЩИЯТ ТИРАН.
  • 44 РУСИЯ Е ЗЛОДЕЯТ НА 20 И 21 век

    12 20 Отговор
    РУСИЯ ОТ ТАЗИ КОЖА НА БЕЗСКРУПУЛЕН ЗЛОДЕЙ НЕ МОЖЕ И НЕ ИСКА ДА ИЗЛЕЗЕ. ТОВА Е СЪЩНОСТТА И КОВАРСТВО ЖЕСТОКОСТ И АЛЧНОСТ.
    Под прикритието на православието се крие деспотична машина за терор. Никакви християнски ценности няма а фалшива и гнусна фасада на благодетел.
  • 45 Времето е ценно

    10 15 Отговор
    Пълна изолация на всички безмозъчни и те сами ще се самоизядат. Не си струва даже в спор да се влиза с кухи кратуни. Рейгън наложи на целия соц лагер ембарго и за няколко години ГЛИНЕНИЯ КОЛОС СССР и комунизма се разпадна от само себе си. Не е нужно нито война нито обяснения само и единствено пълна изолация на безмозъчните.
  • 46 Крокодил

    27 6 Отговор

    До коментар #10 от "Генерал":

    Да не забравяме и факта че поляците избиват или ги оставят да умрат от студ хиляди руски белогвардейци от Северозападната армия на ген. Юденич през 1919-1920! Същите тези поляци създават и концлагери за православните християни!!!
  • 47 Помнещ

    15 1 Отговор

    До коментар #35 от "Сталинчо":

    Нюрнберски процес- колко осъдени ,,баш нацисти" колко оправдани ss-ци и защо оправдани и къде предават ,,опита" си след това!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Стоян

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче Зеле":

    Ние разбрахме,че си освободен от разум.
  • 50 Българофил

    7 18 Отговор
    Много заяждане и много омраза. До 90-те години на 20-ти век знаехме, че на 22 юни 1941г. СССР е нападнат вероломно от Германия. Три поколения бяха дезинформирани. Просто сега нещата си идват на мястото за младите. Да знаят, че нацисти и комунисти участват във ВСВ от самото начало...

    Коментиран от #51

  • 51 падналия ангел

    14 2 Отговор

    До коментар #50 от "Българофил":

    От самото начало са поляците и унгарците а не руснаците! Нека да научиш истината: "През октомври 1938 г. 38% от територията на Бохемия, Моравия и Силезия отиват към Германия, заедно с 2,8 милиона германци, които празнуват, и около 600 хил. чехи. Същия месец една трета от територията на Словакия е анексирана от Унгария, а Полша присъединява малка част от северна Чехия."

    Коментиран от #52

  • 52 Българофил

    4 9 Отговор

    До коментар #51 от "падналия ангел":

    Става дума за премълчаната история. Споменаваше се за Мюнхен(1938),но за Рибентроп- Молотов( Хитлер- Сталин) през 1939- не много. Щом се е криело нещо, означава, че има вина. Много добре и подробно го е обяснил в книгите си Михаил Мельтюхов( професионален историк от НИИ от АН на РФ).Иначе по-достъпен е Виктор Суворов...

    Коментиран от #56

  • 53 Бай хой

    11 1 Отговор
    Как пък пропуснаха една съвсем мъничка подробност. Полша капитулира мн а 14.09.1939 година. Какви дивотии пишат. Тя Полша вече е капитулирала а някой си чак след туй си помислил че щяла да свърши. Отново откровени лъжи и изкривяване на исторически факти. Докога ще лъжете бе?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тъпан

    4 3 Отговор

    До коментар #52 от "Българофил":

    С половин уста казваш за пакта Рибентроп-Молотов - "не много"...какво ще рече това? Договорът за ненападение е публикуван още след сключването му, няма никакви тайни. Ако намекваш за секретния протокол - много изследователи и то от запада смятат, че е фейк. Никъде не е намерен немският вариант на този протокол. Перестроечна тъпня, за да се очерни СССР.
  • 57 Борис Енчев

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА":

    Ами да вземем теб да те смажем бе другарю . Трябвало да смаже поляците ,така ли мръснико . Забрави ли историята на отношенията на България и Полша.
    Един от символите на тези отношения е мавзолеят на полския крал Владислав III Ягело – Варнечик, загинал през 1444 г. в Паметната битка на народите срещу Турската империя край Варна. През времето на Българското възраждане най-свързани с нас българите са Адам Чарториски и Михал Чайковски, а българите, на които животът е тясно свързан с поляците са Петър Богдан, Петър Парчевич, д-р Стоян Чомаков, Георги С. Раковски и Христо Ботев. Кланетата на българите от Батак при потушаването на Априлското въстание (1876 г.) намират широк отзвук и във все още поробената Полша. А след години полякът Антони Пиотровски ще е художникът нарисувал картината за Баташкото клане.

    Обичта на българите към Полша и поляците може би най-ясно личи в едно от най-хубавите стихотворения на патриарха на българската литература Иван Вазов „Камо грядеши“, посветен на великият полски писател Хенрих Сенкевич и на неговия безсмъртен роман.
  • 58 Тян Нън Мън

    3 9 Отговор
    Смрадлива съветска паплач , Никога не трябва да бъде допускана до цивилизацията.

    Коментиран от #59

  • 59 Цън Мрът Тън

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Тян Нън Мън":

    То пък ти си една цивилизация...