Last news in Fakti

29 Октомври, 2019 15:50 5 936 19

Манол Глишев: И днес, както в 1990, противникът на България е старата ДС

  • манол глишев-
  • анализ-
  • коментар-
  • българия-
  • противник-
  • старата дс

Защо хулим себе си, а не ченгетата

Манол Глишев: И днес, както в 1990, противникът на България е старата ДС - 1
Снимка: Манол Глишев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на писателя и активен гражданин Манол Глишев:

Защо демократите се самоизяждаме? Много е просто. Не, не е защото умните хора трудно се били водели. Всъщност действително умните хора лесно се водят, защото са ориентирани към постигане на успех. Трудно се водят полуумни. Ние, българските демократи, сме полуумни. И лесно се оставяме мутрите да ни скарат. Както тия дни излезе публикация - БКП още през май '89-а е имала разработен сценарий за разбиване на доверието между активните граждани. Но това е история, а искам да говоря за настоящето.

Самоизяждаме се, защото само помежду си можем да разговаряме. Истината е, че дори когато най-мазният партиец от "Кърниградска" и най-вмирисаният неформал от "Кроса" се скарат, те пак имат повече общо помежду си, отколкото с грозноглупавите, дето паве са виждали само насън. Караме се помежду си, защото не сме много умни... и защото помежду ни вече има един негласен консенсус, че все пак между нас може да има разговор, дори и с крясъци. Докато със средностатистическия български кретен, който не може да си представи света без корупция, сръбско и някоя от мафиотските партии, просто не може да се разговаря. Знаем го. Знаем, че ние нямаме какво да си кажем с обикновения, нелош човек, наш сънародник, който вече е направил безумния избор за БСП, ГЕРБ, ДПС или ВМРО. И затова се затваряме помежду си, а предателствата, неуспехите и посредствеността на нашите лидери ни карат да се дъвчем едни други.

Това трябва да се разбере. Ние сме една кръв. Ние сме останките от онази буржоазия, която бяха дядовците и бабите ни преди '44-а. Не сме аристократи, не сме принцове. Дребни риби сме, разнебитени сме, изнервени сме и свикнахме с неуспехите. Мутрите имат основание да ни се подиграват. Това е лошо. Но е истина.

Веднъж разбрана, тази истина може да се превърне в сила. Можем да отхвърлим досегашните лидерства, симпатии, полуистини и посредствеността на собственото си потиснато мислене. Можем да повишим стандартите си и да изискваме повече и от себе си, и от всеки, който пожелае да ни бъде лидер. Можем да кажем: стига компромиси. Нямаме вече шанс за бързи победи. Но можем да си спечелим пространство за дишане. Можем да се превърнем в действителна общност. Можем да изоставим мъртвите партийки и яловите интелектуалци, за да започнем да си говорим на улицата, в кафенетата, в парковете, в читалищните зали. Можем да си дадем сметка, че и днес, както в 1990, противникът на България е старата ДС. Няма място за дипломация с БСП, ГЕРБ, ДПС, ВМРО и мюретата им. Зад тях е Русия, а Русия е чудовищна, както винаги. Тези изроди се издържат с криминални дейности и с тях трябва да се занимае съдът. За да се стигне до това, ние трябва да имаме власт.

Да мислим за това. Не кои са последните клюки от коридорите на партийната централа, а как нашата прослойка да стигне до властта и да я задържи, за да промени България. Имаме нужда от воля. Воля за живот, воля за облик и воля за власт.

Между другото, ако мислим така, ще стигнем до два извода:
- първо, рано или късно онези сънародници, с които нямаме какво да си кажем, ще започнат пак да се присламчват към нас;
- второ, взимането и задържането на властта на първо време няма да ни бъде позволено с мирни, законни средства.
За умния и толкова е достатъчно.

Красотата ще спаси света, но в нужния момент истински красивата гледка биха били не хиляда симпатични млади семейства и усмихнати възрастни хора с кученца и велосипеди, а близо двайсет хиляди интелигентни, но разгневени мъже в центъра на София. Не бъркайте красотата с безпомощност. И определено не си задавайте въпроса "ама с какво ще сме по-различни от лошите". Този, който се самозащитава, винаги има морално предимство, а от над седем десетилетия ние сме нападнатата част от българите. И си спомнете, че истинският химн на България е "Шуми Марица". Той по право принадлежи на нас, а не на псевдонационалистчетата.

За друг, неизборен тип промяна ни трябват три процента много активно население. Три.
Оттам нататък имаме тема за още по-сериозен разговор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 пенчо

    8 3 Отговор
    Глишев за Глишев?
  • 3 не на либерал идиотизма

    17 26 Отговор
    ааа не мерси, аман от такива псевдо Ентелегенти, стани да седнем.
  • 4 Ооппссс

    16 40 Отговор
    Изкрещял шорошоид ! Главата му е натъпкана със седерасизми !
  • 5 Тръмп

    9 25 Отговор
    ДеБъ са сбирщина от тъпанари и джендъри на Сорос!!!:):):)Тръмп
  • 6 Тръмп

    5 22 Отговор
    ДеБъ и БСП трябва да се обединят най-накрая,а не да се крият по кюшетата!!!:):):)Тръмп

    Коментиран от #18

  • 7 Какво чакаш??

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Бегай в Печална Сирия да помагаш на султана да убива беззащитните и жители,а после може и да станеш ,,Президент" на печална България....
  • 8 Помнещ

    7 11 Отговор
    Да бе само ДС с мед да ги намажеш,а другите нови наши ,,авери" нещо си ги пропуснал ! Как пък ЕДИН техен ,,дипломат" не беше ,,осветлен" след 10.10 1989? Само ДС, КГБ, ФСБ, са ви устите интелектуалецо ?писател ?, демократ? ???
  • 9 Кифла

    7 14 Отговор
    Глишев, Маноле, преди да напишеш текстчето-призив дали си го съглаувал с АРГО гуруто на разградската десница, който в един и същи ден видя жълто паве и получи Каолин за без пари?
    Знам, че след велики личности в следващите поколения гените си почиват, но се оказва, че след посредствени, но много амбициозни роднини, идват озлобени революционери или безмозъчни лекенца, или нещо средно от двете!
  • 10 Бай хой

    10 15 Отговор
    Маноле, предател е този който предава Българските служби на чужди разузнавателни управления. Трябва да си малоумен че когато разрушиха ДС всъщност разрушиха България. Факт.

    Коментиран от #16

  • 11 Мордор

    8 18 Отговор
    За 30 години кадрите от ДС измряха ама на калпавата ракета се космосът е виновен!

    Коментиран от #12

  • 12 Българин, ама не от ваш'те

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мордор":

    Аз като гледам свинята Каракачанов (например) и всичките други подобни мутряги агенти са окупирали институциите и се гаврят с всички нас. Така че сте се объркали.
  • 13 ТОЧКАТА

    2 8 Отговор
    А бе борсук ВИЕ СТЕ тъпата буржуазия!!!И имената нямат значение и произхода!!!!Защото КАЧЕСТВАТА са точно тези за да си буржуа!!!!!!Снобизъм,алчност,лакомия,презрение и мания за величие!!!!И още отпреди 140 г си е същата история,при която капитан Петко войвода се бори за СВОБОДАТА!!!!пък Турчев я осребрява и става градоначалник....
  • 14 ай де бе

    4 6 Отговор
    Дааа, и след сто години некадърниците пак ще се оправдават с комунистите. Колко удобно, а?!
  • 15 Тоя не е наред

    3 6 Отговор
    поредния активен пропагандатор на лъжи
  • 16 безпартиен

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    Явно не си от поколението "градило развития социализъм" преди 1989 и правило и до сега демокрацията за децата и внуците на управлявалите до тогава!!!Факт е,че през 2000 година НС гласува,че режимът управлявал от 1944 до 1989 е престъпен,вършил е престъпления срещу собствения си народ!Това,че не им достигна смелост да назоват поименно отговорните лица,а замазаха проблема зад колективната отговорност на БКП,показа кои са ни управляващите,какви са им връзките с предишните управлявали!!!Ами все деца и внуци на АБПФК!!!!А верният страж на БКП си беше ДС.Дали са работили за родината или за чл.1 от тогавашната конституция!??
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Синя сова

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тръмп":

    А, най добре е бсп да се обединят с герб , защото са си пт едно котило - БКП! А народът, недоволният електорат от крадливото, просташкото и престъпното управление на мафията герб да се обединят и да гласуват за ДБ! Само така можем да спасим България!
    И не плюйте , плюенето обезводнява...😉
  • 19 Валентин Ангелов

    1 0 Отговор
    Винаги съм го мислил , винаги споделял , Всички беди на България идват от Комунистическата номенкатура до 1989г и Тоталитарното ДС.Точно те Удушиха България и Окрадоха Националното и богатство.Както и Продадоха Националния суверенитет.Тези Изроди са Убийци.И докато всеки един не го осъзнае и не се приеме Общонационална Кауза за изчистване на тази сган , на този Тумор , България няма да я бъде.