Last news in Fakti

17 Ноември, 2019 06:30 3 480 10

Коя е Мари Йованович и какво знае тя за Тръмп?

  • мари йованович-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • импийчмънт

Бившата посланичка на САЩ в Украйна заяви пред изслушващата комисия, че се е почувствала заплашена от президента

Коя е Мари Йованович и какво знае тя за Тръмп? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Където и да стъпи кракът на Йованович, положението се влошава", написа Тръмп в Туитър за бившата посланичка на САЩ в Украйна. И то по време на изслушването за импийчмънт на президента. Защо той я нападна? Какво знае тя?

"Където и да стъпи кракът на Мари Йованович, положението се влошава", написа американският президент Доналд Тръмп в Туитър по време на изслушването на бившата посланичка на САЩ в Украйна в рамките на процедурата по импийчмънт срещу него. Запитана за въпросния туит, Мари Йованович заяви пред изслушващата комисия, че се е почувствала заплашена от Тръмп.

Процедурата по импийчмънт бе стартирана поради обвиненията на демократите, че президентът е злоупотребил с властта си, за да спечели на своя страна украинското правителство за настоящата предизборна борба в САЩ. Съществуват подозренията, че Тръмп е предоставил на Украйна военна помощ в размер на 400 милиона долара - като средство за натиск. Демократите смятат, че по този начин американският президент е искал да подтикне Украйна да предприеме разследвания, които да навредят на неговия конкурент - демократа Джо Байдън. Тръмп нарече процедурата "лов на вещици".

"Беше ужасно"

По време на изслушването Мари Йованович се представи като жертва на "клеветническа кампания" заради нейния ангажимент срещу корупцията в Украйна. Според нея отговорност за това носят и корумпираните украински чиновници, но и личният адвокат на Тръмп - Рудолф Джулиани. Йованович отрече да е заявявала пред персонала на американското посолство в Киев или пред украински представители, че разпорежданията на Тръмп могат да бъдат игнорирани, тъй като той щял да бъде отстранен от длъжност.

Йованович разказа как на 24 април е получила обаждане от американското външно министерство с настояването да се върне във Вашингтон още със следващия самолет. Там вече ѝ казали, че Тръмп е загубил доверието си в нея. "Беше ужасно да чуеш това. Не бе посочено никакво основание за моето отзоваване." Но очевидно причината е в оплакванията от страна на Джулиани и сина на Тръмп - Доналд младши, че посланичката се опитала да блокира разследванията срещу сина на политическия конкурент на президента - Джо Байдън.

Коя е Маша?

Мари Йованович е дипломатка, която в продължение на десетилетия се ползва с доверието на различни американски президенти. Барак Обама я назначава за посланик в Украйна през 2016. Като един от най-опитните дипломати на американското външно министерство тя е представлявала Съединените щати в още две държави от бившия Съветски съюз - в Киргизстан и в Армения. Отзоваването ѝ предизвика вълна от възмущение.

Тя е родена в Канада, където родителите ѝ емигрирали от Съветския съюз. Руският език ѝ е майчин, приятелите ѝ и досега я наричат Маша. На 18 години получава американско гражданство. В дипломатическите среди е известна със своя професионализъм и внимателно обмисляне на нещата.

Има индикации, че вероятно не е била най-близката приятелка на Володимир Зеленски, когато той се кандидатира за президент. В прословутия телефонен разговор с Тръмп той казва: "Чудесно беше, че Вие бяхте първият, който ми каза, че тя е лоша посланичка, тъй като аз съм 100 процента съгласен с вас. Отношението ѝ към мен не бе най-доброто, тъй като тя се възхищаваше на предишния президент Порошенко и бе на негова страна. Тя няма да ме приеме в достатъчна степен като следващ президент.".

В една реч, изнесена през март 2019, Мари Йованович обвини правителството на Порошенко, че не прави достатъчно, за да пребори корупцията в страната. Освен това тя блокира финансова помощ за бюрото на бившия главен прокурор на Украйна Юрий Луценко, тъй като той по никакъв начил не е подкрепил борбата с корупцията.

Йованович отхвърля нападките, че е предубедена спрямо Тръмп. Тя обаче изтъкна, че е "дълбоко разочарована" от случилото се дотук. Отзоваването ѝ разклатило вярата ѝ в един от основните принцип в сферата на дипломацията, според който "нашето правителство ни защитава, ако бъдем нападнати от чуждестранни интереси."


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Викентий

    20 5 Отговор
    Тия у ред ли са ? Искат ипийъчмънт на бай Дончо за някакви средства предоставени на Украйна.Може и така да е но що не търсят отговорност на тия дека оптуснаха около пет милиарда за Майдана пак там М ? И къде дрямаха тогава а сега вият до небето, ми те сами си презнаха колко са дали за Майдана че и ВикитУ черпи Майданци с весели курабийки.Язък за парите / те ще си ги избият / но целите не се постигнаха най вече нова Хазария мдаа !Не се дават Донбасци и това нищо че им разрушават умишлено населени места и искат да ги гонят но какво има на очите "междуранодната общоност " че не вижда какво става там е друга тема !
  • 2 Хан Аспарух

    22 1 Отговор
    Целият театър е заради газопреносната мрежа на Украйна! Сериозният опонент на Тръмп е Джон Байдън , който заедно със синчето си влязоха в корупционни схеми в Украйна, за да хванат кранчето на потока за Западна Европа! И това разбира се с пари на американският данъкоплатец! Каткто Маша , така и баба Килъри и още много са в схемата, затова вият като хиени! Бай Дончо ги настъпи по мазола! От там тръгна и Северен Поток 2 , защото Южен Поток беше спрян по поръчката на Байдън! И не мислете , че това е станало без съдействието на ББ! Ястребите на Килъри Клинтън си мислеха, че светът е техен! Да, но кръчмаря каза! НЬЕТ!

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тръмп

    11 0 Отговор
    Да сложиш рускинче за посланник в Украйна е голяма глупост!!!:):):)

    Коментиран от #6

  • 5 124

    6 2 Отговор
    Краварска работа
  • 6 БАРС

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тръмп":

    не е въпроса рускиня ли е или не .Истината е че който се е родил в америка той винаги казва и самите те си казват ние сме американци,и те работят за америка дали са хубави за другите страни иле не то тях не ги интересува те работят за америка.Ако ги сравним с България то какво става .Ние на къдесме на никъде.Има хора които говорят турски и са родени в България и техните дядовци баби и те казват ние сме турци .други пък говорят цигански и са се родили в България а ние българите им казваме че са цигани .Други пък сасе родили в района на Благоев град те пък казват аз съм македонец без да знаят ни една дума от езика на който е говорил Александър Македонски и т.н.А на парламента е написано Обидинението прави силата Не знам но според мен тоя надпис трябва да се изтрие защтото за цялата история на тоя надпис аз не съм чул или прочел че там вътре депотатите са се обеденили.Та мисълта ми е колкото и да ги мразя американците то аз им свалчм шапка работят за своите интереси няма значение че се е казвала Маша .Те гледат повече да нямат там война и да си живеят добре .А за нашите политици и дипломати няма какво повече да пиша вие сами знаете.
  • 7 123

    0 4 Отговор
    Тръмп е смотаняк.
  • 8 Димитър

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хан Аспарух":

    Защо се заблуждавате, че Тръмп е "вашият" президент". По същият начин се мисли и за Китай.. И САЩ и КИТАЙ са на светлинни години пред Русия. Което е жалко. Да притежаваш най голямата територия и огромни природни ресурси и да си икономическо джудже. Да обричаш на мизерия собствения си народ. Краварите, украинците, демократите и пр. ли трябва да са основните теми на Русия и симпатизиращите и по форуми, сайтове и разни панславянски завери...
    Вместо да се мисли дали Дончо/Д.Тръмп/ е наш или не толкова, страстно да се величае руското оръжие, което винаги е най доброто... В тази връзка: ВПК е функция на цялостното състояние на страната - индустрия, икономика, брутен продукт и пр. и пр.
    Е, сега помислете! Една страна, кято до момента няма произведен един свястен автомобил, няма нито една разпознаваема марка в световната икономика. Като чуем Мерцедес, Волво, Фиат, Форд, Филипс, Сони и още десетки и стотици, всяка марка предизвиква асоциация за съответната страна. За Русия нещо не се досещам. Има, но предимно за изкопаеми горива. За авиацията и Роскосмос, няколко оръжейни марки. Покъртително малко и жалко....
    Според мен голямата и важна тема на и за Русия е реформиране и демократизация на страната.
    А на вас - страстно подкрепящите всичко руско пожелавам поне малко да разширите кръгозора си. Не се изживявайте като последна инстанция по всичко свързано с Русия. Нека поставим България преди САЩ, РУСИЯ или който и да е. Те са, или са били приятели и съюзници. Но

    Коментиран от #10

  • 9 Румяна Костова

    1 0 Отговор
    Борбата между Тръмп и демократите се пренесе и на украинска сцена.Не само Мира Йованович, но и целия отбор от експерти и човеци от американските тайните служби в Украйна са от от отбора на демократите А украинските властници, начело с Порошенко открито подкрепиха Хилъри Клинтън на изборите за президент. Бай Дони няма току така да им прости тази прибързана глупост. Той вече им каза и открито, да се оправят сами с Русия.
  • 10 виж твоята къща

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Димитър":

    Ако си принуден да живееш в постоянна заплаха ,приоритираш ,това което ще запази мира и границите на държавата ти.
    Не се влюбвай в колите толкова много, коли колкото искаш , сега Русия им разхожда космонавтите на АМЕРИКА , разходки за милиарди долари.
    България какво произвежда , части за автомобили, ама кола българска няма!
    Икономиката има много различни лица.