Last news in Fakti

6 Февруари, 2020 05:03 17 456 40

Славният български лев излиза в пенсия

  • лев-
  • пенсия

Последната му спирка е чакалнята на еврото

Славният български лев излиза в пенсия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Славният български лев излиза в пенсия. От Освобождението насам той вярно служи на отечеството. Минал през превратностите на историята, последната му спирка е чакалнята на еврото. Ще бъде спомен от миналото!

Пише Росен Тахов за в. „Труд“.

За първи път царственият звяр се появява върху монета на Иван Шишман. Това е така наречената „червена аспра“, сечена от последния български владетел. Опашката на лъва е стилизирана в буквата „Ш“.

По време на игото парите носят султански имена. Махмудията на Махмуд II и меджидията на Абдул Меджид I. Най-ценен обаче е наполеонът с лика на френския император Наполеон III. Руската рубла влиза с освободителите.

Първите ни финансисти са мъдри и не възприемат хилавата валута на братушките. Бюджетите за 1879 и 1880 г. са гласувани във френски франкове. На 4 юни същата година е приет Закон за правото на резание монети в Княжеството. С него левът става национална парична единица.

В името е вградена символиката на възстановената държавност от Шишманово време. Първите монети са пуснати през 1881 г., а първите банкноти през 1885 г. Те са отпечатани в Лондон в купюри от 20 и 50 лева.

Иван Ев. Гешов е бащата на българския лев.

„В замяна на тая банкнота Българската народна банка плаща предявителю двадесет лева злато“, обещава ценната хартийка. Отдолу стоят подписите на управителя и касиера. Управител на БНБ е Иван Евстратиев Гешов. Родом от Пловдив, завършил финансови и политически науки в Манчестър, той е бащата на българския лев.

Още докато се разплащаме с франкове, депутатите бързат да си оправят заплатите. Учредителното събрание в Търново гласува: „Народните представители съгласно с член 139 на Конституцията получават за всякой ден, доде трае сесията, по 15 фр. наднични пари и още за пътни разноски за отиване и връщане по 50 сантима на една верста.“

В условията на домашната валута дневните са обърнати на 15 лева, а пътните стават 60 стотинки на километър. Това е значителна сума, като се има предвид, че по онова време царува евтиния. Хлябът и млякото са по 20 стотинки, а доброто месо върви 60 стотинки килото. Двулевката покрива дневния бюджет на едно средно семейство.

Сто лева е голяма заплата. „С тази сума семейството, примерно от мъж, жена и две деца, гледаше да преживее, пък и да отдели нещичко за „черни дни“, разказва коренячката софиянка Райна Костенцева.

В масово обращение са само монетите. Циркулират 2 и половина стотинки (петаче), 5 стотинки (рупче), 10 стотинки (гологан), 20 стотинки (грош) и 50 стотинки (сто пари). Българинът обаче е пестелив и трупа състояние дори от звонковете. С милионера Коста Хаджикалчев е документиран следният епизод.

Влиза в гостилница „Цариград“ срещу сегашния ЦУМ. „Моля ти се, Тодоре, дай ми половин порция супа“, обръща се той към келнера. „Няма как, една порция представлява за готвача една голяма готварска лъжица“, казва бялата престилка.

„А бе дай ми половин лъжица, не ми е гладно“, умолява Коста. „Как ще маркирам половин лъжица, когато порцията супа е 15 стотинки“, чуди се Тодор. „Нищо, аз ще ти дам гологан“, пазари се свръхбогатият.

До войните нашата валута е конвертируема. Драмата иде след Първата световна. Тогава жестока инфлация свива лева, чиято стойност намалява 14 пъти. За един хляб и кило фасул се отива с торба пари. Ако изобщо ги има!

Депутатите редовно си индексират заплатите.

Депутати обаче са се погрижили за себе си. „От 15 октомврий 1917 г. до края на войната народните представители получават добавъчно по 30 лева на ден“, единодушно гласува Народното събрание. А след националната катастрофа узаконява: „Дневните пари на народните представители се определят на 250 лева дневно от 28 октомврий 1921 г.“

„Моите избиратели са моите пари, те работят за мен и аз работя за тях!“, обичал да повтаря либералът Христо Гендович. С фрак, цилиндър и бастон, той се титуловал „барон“ и отивал в парламента с лъскав файтон. Винаги сядал на първата банка.

България се опитва да стабилизира лева на новото му обезценено ниво, като фиксира курса към американския долар. Това е постигнато през 1929 г. след отпускане на стабилизационен заем и реформиране на народната банка. Чрез долара стойността на 1 лев е равна на 10,86956 милиграма злато.

Голямата депресия обаче скоро ни принуждава да се откажем от златния стандарт. В навечерието на Втората световна война постигаме завиден икономически растеж. През 1939 г. средната заплата е 2500 лева, пенсията брои 1400 лева. После отново ни удря инфлация и депутатите пак изпадат в недоимък.

С дата 25 декември 1941 г. премиерът Богдан Филов записва в дневника си: „Сутринта в бюджетната комисия се разгледа бюджетопроектът на Върховното правителство. Говори се много по депутатските дневни, които мнозина искаха да се увеличат от 14 000 на 15 000 месечно.“

През 1951 г. парична реформа обръща 100 стари лева в 1 нов. През 1962 г. е извършена още една деноминация при съотношение 10 към 1. Родените тази година влязоха във фолклора като поколението на „новите пари“.

През социализма официалният обменен курс беше 1,17 лева за 1 долар. Но само на книга, около легендарната „Магура“ тарифата беше далеч по висока в полза на американската валута.

Изгря демокрацията и левът претърпя най-тежкото поражение. По-жестоко отколкото след Първата световна война. Лавинообразната девалвация наложи валутен борд през 1997 г. Границата беше 1 германска марка равна на 1000 лева. През 1999 г. курсът стана левче за марка.

Същата година Европейският съюз въведе еврото. Което сега чака нашия лев, за да му подпечата пенсионната книжка.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болшевик е моя татко Болше съм и аз

    27 55 Отговор
    Ако бяхме приемали Рублата какъв Възторг щеше да има

    Коментиран от #14

  • 2 ЗащоТрябва

    107 11 Отговор
    И ако питаш някой защо трябва да влиаме в чакални и да се отказваме от национална валута (след като тя така или иначе коствено е вързана с еврото) ... никой не може да ти даде реален отговор. А да не говорим за колко много държави има дето и не желаят да го правят - справка Англия, тя влезе и излезе от ЕС без да си сменя валутата. Но ние явно пак изпълняваме ЕС петилетката за ден-два покрай празниците с едно законче, както си му е реда.

    Коментиран от #12, #35, #40

  • 3 5600

    113 20 Отговор
    ГАРАНТИРАМ ВИ ЧЕ АКО ПРИЕМЕМ ЕВРОТО ЦЕНИТЕ У НАС ЩЕ СЕ ИЗРАВНЯТ С ТЕЗИ НА ЕС ,НО ЗАПЛАТИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ СЪЩИТЕ, АКО СИ МИСИЛИТЕ ЧЕ ЩЕ ВИДЕЛИ ВСИЧКО ТО ТОВА НАИСТИНА ЩЕ Е ТРАГЕДИЯ ЗА НАРОДА - 90 %, САМО МАЛЦИНА БИЗНЕСМЕНИ ЩЕ ИМАТ ИЗГОДА

    Коментиран от #5, #10, #18, #32, #37

  • 4 БАТЕ УПРАВЛЯВА ЗАРАДИ СОЦИАЛИСТИТЕ

    45 29 Отговор
    ТОВА НАПЪЛНО ЩЕ ДОВЪРШИ ПЕНСИОНЕРИТЕ, КОИТО ЩЕ ВЗИМАТ 150е С КОИТО САМО ДАНЪЦИ, ТОК, ВОДА И ТЕЛЕФОН ЩЕ МОГАТ ДА ПЛАТЯТ, РАЗБИРА СЕ ЗА ТОВА СА ВИНОВНИ СОЦИАЛИСТИТЕ, ТЕ СИ ГЛЕДАТ БИЗНЕСИТЕ, НЕ ИСКАТ ДА УПРАВЛЯВАТ, ДАЖЕ ЛИШИХА НАРОДА ОТ ЕВТИНИЯТ КОЗЛОДУЙСКИ ТОК
  • 5 Ако не си в час

    53 3 Отговор

    До коментар #3 от "5600":

    поне в провинцията цените на стоките първа необходимост са по-високи, отколкото тези в ЕС.

    Коментиран от #7

  • 6 Д-р Ломброзо - психиатър

    81 9 Отговор
    Стига бе, черногледци! Депутатите ще си индексират ( удвоят) заплатите и всичко ще бъде наред. Новият правителствен "Фалкон" ще бъде на 2 етажа, за да може в мазето да се превозват правителствените мисирки, а яз. Студена ще се използва като депо за боклук, докато се положат тръбите от р. Мисури. От правителствения герб ще бъде изчегъртан лъва и на негово място ще бъде заварен силуета на ББ с два куфара в ръце. Естествено, куфарите ще са облечени с патриотични лозунги. Да живей!
  • 7 5600

    18 21 Отговор

    До коментар #5 от "Ако не си в час":

    ХОДИ ТИ НА ЗАПАД ДА ВИДИШ КАК СА ЦЕНИТЕ, ОПИТАЙ СЕ ДА ХАПНЕШ НАВЪНКА НЕЩО И ПОСЛЕ ПАК ПИШИ

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бодила

    72 0 Отговор
    И какво излиза- още след Освобождението, депутатите мислят само и единствено за себе си.
  • 10 Буров

    13 10 Отговор

    До коментар #3 от "5600":

    Кой си ти, та гарантираш? Ротшилд?

    Коментиран от #24

  • 11 Смях

    20 23 Отговор
    В статията се споменава "хилавата руска валута". Значи от край време си е била такава...

    Коментиран от #15

  • 12 Гост

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "ЗащоТрябва":

    По договора за присъединяване отдавна трябваше както и в шенген. Нали сме БГ все нещо или ние не правим или Те не искат. Сега е дошло и хайде на не изпуснем. Само че не приемаме еврото а влизаме в т.нар ЕРМ2 което е пак борд и разликата не е много голяма. Повече отговорности и повече участие. Никой няма да ни даде евро с тея доходи. 20 год. Борд още 10 до евро. НАЗДРАВЕ ама май е раничка.

    Коментиран от #17

  • 13 Xxxl

    30 3 Отговор

    До коментар #7 от "5600":

    Човекът пише ЗА СТОКИТЕ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ !!! НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ ЗА ЯДЕНЕ НА ВЪНКА ! ПОМИСЛИ ,И ПАК ПИШИ ! Пък и аз съм бил в чужбина, не сравнявай българските заплати с европейските ! Заплатите в България са най -ниските от цяла Европа ! ЛЕК ДЕН !
  • 14 Парична колонизация

    27 15 Отговор

    До коментар #1 от "Болшевик е моя татко Болше съм и аз":

    И като не сме приели Рублата , пак сме цъфнали и вързали , видно от кратката ретроспекция.
  • 15 Да бе !

    23 4 Отговор

    До коментар #11 от "Смях":

    Статията отразява лично мнение ! Не си вадете изводи от нещо което е мнение на един човек !
  • 16 Срам ме е от управлението

    31 3 Отговор
    Нямаме доверие на това продажно правителство !!!!
  • 17 АмаиТидействаШ

    21 4 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Ама и ти мислиш като евроатлантик: "Защото подо договор трябвало да го въедем" ... добре де, питам разума, защо да въвеждаш нещо, след като и сега го имаш и то безплатно (без кампании, без изтегляния на банкноти.... сигурен съм, че ще потрошат млрд. за "самото въвеждане"). Така че отговор от сорта, защото някой е блял и е подписал нещо преди 13 години, не дава разумно обяснение, защо ни трябва евро вместо нашия си лев ? Направихме приватизация, дадохме вскеи да си купува земя, сега и от валутата се отказваме ... в името на кое: французи и немци да работят по 4 часа на ден, защото ние успешно ги издържаме ?

    Коментиран от #19

  • 18 Insolence

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "5600":

    Не позна! Заплатите ще станат наполовина.
  • 19 гост

    11 5 Отговор

    До коментар #17 от "АмаиТидействаШ":

    за да ни възпитат, контролират и възпират. не разбирате ли че дойдоха други времена. в евро не в рубли. трябва всичкото 30 години лашкане да приключат. и май са го разбрали
  • 20 Това предстои

    35 3 Отговор
    Това е част от плана , за пълният отказ от суверенитет , и все по дълбока колонизация. Паричният знак е един от символите на независимата държава . И след като независимостта е предадена , националният паричен знак ,само ще пречи . Най- "хубавото" тепърва предстои. В крайна сметка обикновените бачкатори , ще бъдат принудени да емигрират . Ще се простят със своите домове, поради невъзможността да ги поддържат според европейските директиви , и застраховки . Собствените жилища стават лукс, и ОБСЛЕДВАНЕТО отваря първата врата , макар и това да не стане веднага. Задайте си въпроса - Защо в богата Германия се живее на квартира . Тази дресирана " биологична единица " вече мисли единствено къде да си намери работа , за да си плаща сметките . И така до пенсия . Малцина ще могат да живеят с натрупаното от тях , или техните предци . Идеята е да настъпва постепенно разоряване на малък и среден бизнес , и вливане в армията на работещите , прибиращи се вечерта в своята квартира.
  • 21 Дедо Грую

    35 5 Отговор
    Приемат ли еврото политическите ни галфони ни обричат на тотално робство. Лишават ни от последната независимост. И после не е предвиден никакъв план за излизане от капана.
  • 22 Athens

    8 0 Отговор
    "Кажете ми кой владее парите на една нация и не ме интересува кой кове законите й" (Майер Ротшилд)!
    Легалният монопол върху предлагането на пари е непреодолима изкушение за правителствата и техните наместници-централните банкери, а правото пръв да можеш да създаваш това универсално средство за размяна е най-голямата възможна привилегия и власт.
    А българското правителство остава без тази власт. Сиреч стават Никой!
  • 23 ха ха ха

    12 1 Отговор
    Няма да стане тая, нали знаете, че България винаги минава между капките, независимо, че винаги я управляват прасета?

    Нещо ще се случи в последния момент и няма да загубим суверенитета си!
  • 24 боцмана

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Буров":

    Най близка и лесна справка , Гърция!
  • 25 Пиниза

    15 3 Отговор
    Да се поучим от Дания.Малка страна, но мъжки си отстоя интереса,като запази националната валута-кроната.

    Коментиран от #26

  • 26 нафто

    14 1 Отговор

    До коментар #25 от "Пиниза":

    Швеция също запази тяхната крона.
  • 27 Пена

    23 1 Отговор
    Швеция и Дания запазиха валутите си, но там немат управленци като Бойко Борисовци,Влади Горановци и подобни.
  • 28 Чок евиорум амджък яламак😛

    5 10 Отговор
    Ха нашите народни посранници.....ъ така де ,,избранници'' от освобождението като невидели пари си индексират заплатите! Ашколсун булгаристан пишман пехливан! А сега си представете София,Филибе и Русчук под турска власт! Пътища,Магистрали,Работа,Курорти,цени, Пройзводство,мостове над Дунава най-малко 4 на брой,че можеше и под Дунав да имаше по примера на Босфора,Експорт! А сега безводие,корупция от обикновеннния работник до политик,безработица,гладни пенсионери,ченгенетата обират селата,къщи порутени(дори паметници на културата),една магистрала от единия край до другия няма,е каква е равносметката? Че се казваш сега Иван,а не Хасан и поповете се чудят какви швейцарски часовници и по колко лимузини да имат. А Мерси! Замислете се защо,на Левски са му помагали само хора,дето са имали лични причини и неприязън към властта! На Ботев също! Повечето хора и тогава и сега ,гладат да си изучат децата на Запад или в Русия,да им оставят имоти,да дадът дъщерята порядъчна и невинна. Природата няма да търпи идиотийте в булгаристан вечно,не го забравяйте!
  • 29 герон

    5 8 Отговор
    Тука е пълно с кретени които слагат минуси на разни постове без да знаят защо.
  • 30 Баба

    5 4 Отговор
    Абе ние българия ли сме или кой как ни люшка

    Коментиран от #31

  • 31 Дядо

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Баба":

    Няма такава държава българия. Все още е България.
  • 32 Глей ти

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "5600":

    Това е добре, ако цените се изравнят с тези в ЕС. Защото в момента повечето цени в България са по-високи.
  • 33 Оптимист

    5 1 Отговор
    А я си представете договорен курс в края на чакалнята 1€ за 1,5 лв.
  • 34 RATM

    4 2 Отговор
    Това беше кинжалния удар върху България и нейната история!Бог да ни прости,затова че,се изсрахме върху всичко,което преди над са постигнали истинските родолюбци,за разлика от нас малофушната рая навряна зад мониторите-там сме най-силно!Нека ни е честито еврото,купувайте вазелин на корем,че след него идва Турция!
  • 35 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЗащоТрябва":

    Знаеш ли колко още пара има за оправяне и това ще е един от начините инак не отговаряме все още на условията а приемане на еврото ама наще напират ли напират
  • 36 Libre comme air

    2 0 Отговор
    Чакалнята за еврото е поредната простотия на герцерите... дато докато стоив тав Бойко да падне от власт и да не приемаме еврото щото ще умрем от тлад...
  • 37 Pako

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "5600":

    Dai boje v EVROPA E PO EVTINO ......
  • 38 ЕС ша пенсионира и Бьлгария

    1 0 Отговор
    В скоро време....
  • 39 Иевааааа7994

    3 2 Отговор
    Влезне ли еврото край с България! Гърция като махна драхмата и прие еврото....... И виш я сега подгонила ни е да ни стигне от богата държава! А българия от това по зле дано господ да я пази да не стане още по зле! Не знам трзи политици как не ги е жал за собствената си родина. Как не ги е срам да сме най пропадналата даржава в ЕС та то е все едно да си дошманин в собствената си къща и да искаш да я сабориш или изиграеш на комар и да останеш бездомник........ НЕ ЗНАМ ОТРАЖЕНИЯТА ОТ ЧЕРНОБИЛ СА ФАТАЛНИ!! МНОГО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ НО Е ВРЕМЕ ДА СЕ ДЕЙСТВА! САБОДЕТЕ СЕ ТО СЕ ОДНАСЯ НЕ САМО ДО ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРАА А ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.....
  • 40 минчо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЗащоТрябва":

    еврото ще смени лева със сигорност за да може управляващите да се впишат в историята а че цените ще се покачат малко по нагоре както в Гърция примерно кой го интересува то след някоя година след като се позагубят възрастните хора няма да има и пенсии всичко отива на распад премиера похвали сините траби и малко от което друга държава с евро средства щеше да запрелича на рай а тук дори и водата исчезва представете си кво става само хвалби и нищо важно е да влезат в историята а кой ще я чете .........ци......те