Last news in Fakti

30 Април, 2020 19:02 4 225 57

Съветски паметник, руски агенти и рицин

  • маршал конев-
  • съветски паметник-
  • прага

Демонтирането на статуята на съветския маршал Конев в Прага предизвика невъздържани реакции в Русия. Нещо повече. Медии съобщиха, че Москва била изпратила агент, който да отрови с рицин кмета на чешката столица.

Съветски паметник, руски агенти и рицин - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кметът на Прага Зденек Хриб и двама негови колеги - районните кметове Ондржей Коларж и Павел Новотни - са поставени под полицейска охрана. Заради заплахи от Русия. За това съобщи чешкият седмичник „Респект“, а публикацията предизвика широк отзвук в цялата страна.

В последния си брой изданието твърди, че в началото на април на летище Прага е пристигнал руски дипломат, който бил пренесъл силно отровното вещество рицин. Седмичникът се позовава на анонимен източник от чешките органи за сигурност. В интервю за ДВ Хриб потвърди, че той и двамата му колеги от Великден насам са под полицейска охрана. Самият Хриб определи заплахата като реална.

Дръзки действия, които раздразниха Русия

Причината за поставянето на тримата кметове под полицейска охрана е очевидна: техни действия силно раздразниха Русия. На 27 февруари - денят, в който се навършиха 5 години от убийството на бившия руски вицепремиер и опозиционен политик Борис Немцов, Хриб преименува площада, на който се намира Руското посолство в Прага, на площад „Борис Немцов“.

Междувременно руското посолство в Прага промени официалния си адрес, взимайки този на руското консулство. По този начин няма да му се налага да изписва името на Борис Немцов в официални документи.

В началото на април последва друго решение, което очевидно е разгневило Москва: кметът на Шести пражки район Ондржей Коларж премахна статуята на съветския маршал Иван Конев, която ще отиде в музея. От години личността на маршал Конев е силно оспорвана в Чехия - от една страна той е смятан за „освободител на Прага“ в края на Втората световна война, но от друга е обвиняван за тежки репресии срещу чешки опозиционери, както и за ролята му при потушаването на Унгарската революция през 1956 година.

През годините паметникът на съветския маршал многократно е бил заливан с боя. С преместването му в музея кметът Коларж смяташе да реши този спор соломоновски.

Демонтирането на статуята обаче предизвика крайно гневни реакции в Русия. Външният министър нарече решението „възмутително и цинично“, а президентът Путин подписа един закон, предвиждащ съдебни наказания за онези, които събарят или увреждат съветски военни паметници.

Огромен дипломатически конфликт

Русия отхвърля обвиненията, че е подготвяла убийството на пражкия кмет, но заплахата за живота му „не е за подценяване“, казва чешкият политолог и дългогодишен съветник на бившия президент Вацлав Хавел Иржи Пехе. Той посочва, че въпреки проруските жестове на президента Милош Земан, двустранните отношения са се влошили значително. „Ако Русия се опита да навреди на някого от тримата чешки политици, които според чешките служби за сигурност са реално застрашени, това ще предизвика огромен дипломатически конфликт“, казва Пехе.

Политологът Якуб Янда също смята заплахата срещу тримата кметове за сериозна: „Наблюдаваме агресивна ескалация в двустранните отношения, направлявана от Русия през последните 3 десетилетия“, посочва експертът по въпросите на сигурността. Заради ролята на Русия в събитията в Източна Украйна и заговорите за убийство на бивши разузнавачи, Янда нарича Русия „държавен спонсор и организатор на терористична активност“.

Кметът на Прага Зденек Хриб уверява, че няма да допусне да бъде сплашван, включително и от Русия. „Ще защитавам моята демократична родина - Чешката република - дори и да ми се наложи да рискувам живота си“, казва той.

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 жириновский

    54 41 Отговор
    Трябва да си много зле за да кръстиш площад на този руски богаташ и крадец Борис Немцов.

    Коментиран от #43

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Якуб Яндъм

    3 3 Отговор
    От русия
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Луд

    27 25 Отговор
    Това чака всички предатели,или смърт или живот скрит като мишка.Така трябва и да бъде.Всеки за си получи заслуженото ,но не само в лошия смисъл ,а и в добрия.
  • 7 Русороб

    33 20 Отговор
    Днес в Чехия, скоро и у нас, моча ще лети.
  • 8 Реално

    39 22 Отговор
    След Иво Минджев дойде и ред на ДВеле...днеска изпълнихте плана по политкорекност.
  • 9 бай Шиле

    43 28 Отговор
    Айде-е,и тия като поляците станаха пудели на американците.То сега ще новичок,рицин,мицин всякакво дупене на САЩ.
  • 10 Който натята пружината !

    28 21 Отговор
    Ще обере ЛУФТА барабар с РЕКУШЕТА ! Младият леворезбар от градския съвет в Прага търси приключение на седалката си! И ще ги получи
  • 11 Чичо Сам

    44 38 Отговор
    Историята трябва да се пренапише... СССР не е освободител, а е окупатори и потисник на източна Европа... Съветските паметници в БГ, незабавно да се демонтират!

    Коментиран от #30, #42, #51

  • 12 не може да бъде

    19 10 Отговор
    Не бива да се изключва вероятността в Прага да бъде поставен паметник на Райнхард Хайдрих.Историческата истина е доста неприятна - напр.на траурния митинг при погребването на Хайдрих са отишли десетки хиляди чехи /не се казва колко са били/.Приживе Хайдрих се е разхождал в Прага съвсем свободно-даже в деня на убийството не е имал специална охрана ,ролята на охрана е изпълнявал шофьорът на автомобила!?По негово време хората в Прага са си живеели доста добре!

    Коментиран от #41

  • 13 Бесен Язовец

    18 16 Отговор
    Истории ала Братя Грим без никакви доказателства!
  • 14 бай Шиле

    13 15 Отговор
    Браво на DW! Единственият глас на истината.Яд ме е защо зарязаха темата за новичока.Благодатна тема.

    Коментиран от #15, #16, #34

  • 15 Бесен Язовец

    18 18 Отговор

    До коментар #14 от "бай Шиле":

    Истории за наивници с мозък клокото монета от 5 стотинки!
  • 16 ужас

    16 12 Отговор

    До коментар #14 от "бай Шиле":

    Новичока не го заряза DW, а го зарязаха руснаците. Нямат нито един успешен опит с новичок вече 20 г. Сега минаха на рицин и пак същото. Аз мисля, че е най добре да си се върнат на АК47 и РПГ7.
  • 17 Монгола

    19 19 Отговор
    Как хубаво звучи Чешка република преди бяха Чехословакия, а сега Чехия. Словаците не случаймо се отделиха от слугите чехи и поеха по свой път! Чехите винаги са били 9 дупка на кавала още по времето хуските войни германите от ,, Бохемия"са ги били после чехите са им били слуги и сега така!

    Коментиран от #38, #55

  • 18 Кой68

    25 25 Отговор
    Избиването на комплекси като разрушаваш паметници няма как да заличи това което се е случило в действителност.Това е история.Няма как да се заличи основния принос на СССР/тогава/ и дадените жертви за днешния ден на Европа-9 май!!!! Трябва да се докажем пред новите господари.Но кой както го разбира.
  • 19 Комуниста

    25 22 Отговор
    Едно време онзи предатела Г. Марков го убиха чужди разузнаваня и го лепнаха на ДС пропагндисти!
  • 20 Мата Хари

    23 21 Отговор
    Анти-руска соросодна пропаганда без никакъв смисъл!
  • 21 Другари руидиоти

    17 11 Отговор
    Бързо на амбразурата
  • 22 В .В.

    18 10 Отговор
    Кога живях В Прага, преди 22 г чехите други ги редяха...Как им било вс в ред..работа 8ч,почивка курорт,,евтин ток,храна,убитовна..Бла,Бла...все тиа.. Сега ДВ други ги реди...Руснаците и руснаците...Макар ,че съм татар Вий Бугари,ми допадате...Пазете Историята.Хубава, Лоша...Тя е Ваша...Затуй няма да ви разделят...Пример.Чехословакия...
  • 23 Другия с коня

    24 25 Отговор
    Паметниците на Руския Оокупатор нацвъкани по цяла Окупирана Европа,трябва да бъдат Демонтирани и изпратени в родната им Русия.А нашите ще им ги пратим Само ако ни върнат откраднатия Архив на Царство България....Ако донесат рицин,ще се отървем от няколко дето не ги обичате и така с един куршум - три заека....

    Коментиран от #32, #37

  • 24 В .В.

    15 15 Отговор
    В Прага,пред офиса на Свободна Европа,,се редяха на опашка некви получивеци..за хилка в зелено..от деня правят нощ,от зима,лято....Откачена работа...Пюене и хранене в нищото...Западът им плаща и се отвращава на глупостта...Ама свят голям,ора всякви...
  • 25 другарят

    24 18 Отговор
    Джендъри, джендъри.. Сменихте "новичока" с "рацин" та белким ви повярват. Иначе руснаците направиха огромна грешка, че ви освободиха вас и вашите колежки- полските проститутки! Съветският съюз дава стотици хиляди жертви за тези боклуци!
  • 26 Време е съветските паметници

    27 19 Отговор
    Да отидат при Съветския съюз.....в историята.
  • 27 Красимира

    18 18 Отговор
    Никой не се учудва от действията на руските хунзи
  • 28 Ххх

    11 9 Отговор
    "Кой ти бърка в г@зъ, та викаш милиция ?" обичаше да казва един съученик на времето. Та и на чешките кметове работата същата. Рицина са изпратили, а чадъра за изстрелване на сачмите пристигна ли ?
  • 29 Мим

    9 16 Отговор
    Тия чехи сами си наливат масло в огъня,па нямат ли си техни герои,кои ги бие по главата да кръщават площада на някакъв руснак..

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Голем смях

    19 16 Отговор
    Браво на истинсикте чешки патриоти.Не случайно чехите имат много по-висок стандарт на живот от лизаческа България ,приети са в Шенген и се ползват с голямо доверие и уважение в ЕС и НАТО.Достоен и горд народ ,който не е забравил клането на което ги подложиха съветските орди през 1968г.А България ...Мекотели и троянски кон на Москва в ЕС.

    Коментиран от #53

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Голем смях

    14 15 Отговор

    До коментар #29 от "Мим":

    Щом половината български площади са кръстени на руснаци и щом патриаршеската катедрала носи името на руснак приел исляма и целувал ръка на татарския хан ,защо в Чехия да няма един площад кръстен на руснак борил се срещу тиранията на Путин?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Чехите са разумни хора

    6 9 Отговор
    ама некои от тех ного са се увлекли по демокрацята и май са настъпили мачето по опашката, ама то не прощава, като некои държави, които чешки художник нарисува, като тоалетна чиния...
  • 36 123

    9 2 Отговор
    Скрипалиадата продължава.
  • 37 Третия с коня

    13 6 Отговор

    До коментар #23 от "Другия с коня":

    Еми същото е, ако Руската федерация освободи днес цяла Европа, и разположи руски военни бази по цялата и територия,западна Европа също ще поиска премахването на паметниците на англо-американските окупатори..

    Коментиран от #45

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дойче Лъже

    12 3 Отговор
    В Европа има над 4000 мемориала и паметници, посветени на историческата битка на Съветската армия срещу хитлерофашизма. В тях са погребани над 2,5 милиона съветски воини, участвали в окончателния разгром на хитлеристка Германия. Най-много паметници и гробове на войници от Червената армия има в Унгария - 940, в Полша - 560, в Чехия и Словакия - около 60. Паметници и мемориали на Съветската армия има още в Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Норвегия, Сърбия, Хърватия, Франция, Румъния, България, че дори и в... САЩ.

    Коментиран от #44

  • 40 Дойче Лъже

    15 3 Отговор
    Дойчето да каже, как Германия съхранява едни от най-внушителните паметници и мемориали, посветени на съветската победа.
    В берлинския Трептов парк се намира Монументът на воина освободител. В този мемориал са погребани около 7000 съветски воини. Паметникът е дело на известния съветски скулптор Евгений Вучетич. Негови прототипи са червеноармеецът Николай Масалов, спасил тригодишно немско момиченце от руините на Берлин. В паметната зала на мемориала има надпис на руски и немски, който гласи: "Сега всички признават, че съветският народ със своята самоотвержена борба спаси цивилизацията на Европа от фашистките погромаджии. В това е великата заслуга на съветския народ пред историята на човечеството."
    В парка Тиргартен се намира мемориалът в памет на 75 000 съветски воини, загинали при шурма на Берлин, а в парка Шьонхолцер Хайде са погребани над 13 000.
  • 41 бай Киро

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "не може да бъде":

    Аз съм съгласен с коментара ти. Хайдрих свърши чудесна работа в Прага.Ако бъдем обективни ще признаем,че той острави далеч по запомнящи се и трайни следи сред чешката популация отклкото Конев.Един масивен монумент на нациста с еврейски корен Хайдрих ще освежи...даже разхубави някък посивялата Прага.Ще и вдъхне нов живот.А пък знаеш ли..Току виж някой роднина на Хайдрих да потърси сметка(пърдон),учтиво да попита чешките олигофрени,какво точно се случи с Судецките Немци?и после да се погрижи за тях така както им подобава.
  • 42 Истинските освободители

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Чичо Сам":

    дойдоха на крилете на англо-американската авиация и освободиха София от над 3000 нейни жители, а и разчистиха терен за строителство! Предлагам по един паметник на всички , вкл. бъдещи, американски президенти и да се издирят имената на героичните летци от бомбардировките, като се назоват с тях улици, площади и цели селища. Например Банкя -туй нищо не е, а има славянско звучене. Предлагам например Уилсън , може и Артър или каквото и да е , но американско!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Димитър

    2 6 Отговор

    До коментар #39 от "Дойче Лъже":

    Нещо се увлича, явно че си по забравил за ролята през ВСВ на САЩ и Англия. Откриването на втория фронт и тн. Явно, че не си гледал документални филми за руснаците в Германия. За стотици хилядите изнасилени жени и ограбени германци. Явно, че пропускаш, че Съветска Русия без стратегическата военна помощ на САЩ нямаше да оцелее. Явно, че залпа на Аврора е повредил голяма част от гънките ти, паметта включително.

    Коментиран от #49, #54

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 АДОЛФ

    1 1 Отговор
    Ако махнем амерските паметници в София,сякаш америте ще се зарадват!

    Коментиран от #56

  • 47 Третия с коня

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "Дядото":

    Май не можа да схванеш, нали!
    Ако Русия владееше цяла Европа и разположи военни бази както американците по целия континент, то тогава европейците от страх и слагачество щяха да махат паметници на англо-американците. Това наблюдаваме днес със Съветските паметници -там където има американски военни бази и страхливи лакеи.
  • 48 ДОН ПЕДРО

    0 4 Отговор
    МНОГО ПРАВИЛНО! А,ТУК..КОГА????

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 За Дон педро

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "ДОН ПЕДРО":

    ТУК Дон педро, НИКОГА, надявам се.! Гледай си педровските нещица или се опитай да осмислиш живота си и да научиш от по умните и начетени хора какви и кои са истинските неща.
  • 51 За чичо сам

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Чичо Сам":

    По долнопробно злобно нещо, не бях чел тук. Има още няколко, подобни, но ти ги задмина. Западна Европа чрез огромният натиск на янките-разбойници се мъчат неистово да подменят ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ. Разчитат на низко грамотни индивиди. Затриване на образованието им помага донякъде, създавайки недоразумения като тебе. Няма да успеят!
  • 52 За всички русофоби тук

    4 0 Отговор
    СССР е основният победител през втората световна война. Не напразно парада на победата е бил в Москва, а не някъде другаде.признато от ЦЕЛИЯТ уморен от войната свят. Намесата на янките е в последната фаза заради политически ползи. Цената е безсмислено загинали при десанта, само и само да са там. Търсете и научете историческите факти. Иначе е безсмислено писане на глупости.
  • 53 За 31

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Голем смях":

    Вярно, голям смях. Твоите писания са много смешни, ако не не са и трагични. Описваш едно за истина, ама не казваш другата!
  • 54 Дойче Лъже

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "Димитър":

    Пич, много си зле, ти какво очакваш?!
    Тва е все едно, след Освобождението на България от турско робство зверства и мъчения, някой изтрадал българин с отнети деца и изнасилена жена, да барне турския ага причинил му това.
  • 55 Eistee

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Монгола":

    В общи линии в реалността е обратното на това което си написал. Липсва ти информация или интелект да я осъзнаеш или морал да я признаеш. Чехите винаги са били в челните редици на Европа и като култура и като научен потенциал и като индустрия. Словаците за тях са нещо като албанците за нас. Добре е да се информираш поне отгоре-отгоре, преди да ръсиш странни становища из Интернет.
  • 56 Eistee

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "АДОЛФ":

    Ти някъде виждаш ли гигантски американски паметници, които доминират над целия градски пейзаж, като например Альоша в Пловдив или като Паметника на Съветската армия в София и т.н, барабар с цялата символика и в най-оживентие и елитни части на градовете. Дай ми пример за едни американски паметник с височина 37 метра, с 8-метровата фигура на въоръжен американски войник тук, в България и ще се включа заедно с теб в борбата за премахването му. Да не гворим, че по паметника в София например, има безумни скулптурни композиции, които нямат НИКАКВА връзка с България и българската история, като тази на източната фасада. Какво са правили 1917 г. съветски войски в България?! Че то не е имало Съветска армия по това време въобще.
  • 57 СССР

    3 0 Отговор
    СКОРО ЩЕ СЛАГАТ НОВИ ПАМЕТНИЦИ НА ДРУЖБАТА С РУСИЯ А ЛАГЕРИТЕ КАТО БЕЛЕНЕ ЩЕ СА ЗАДРЪСТЕНИ С ПРЕДАТЕЛИ !