Last news in Fakti

27 Май, 2020 12:00 8 012 49

"Северен поток-2" е на прага на смъртта

  • северен поток-
  • северен поток 2-
  • газопровод-
  • русия-
  • газпром-
  • санкции-
  • сащ-
  • ес

Русия оптимистично обеща да го завърши в най-близко бъдеще

"Северен поток-2" е на прага на смъртта - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Моментната ситуация около изграждането на скандалния газопровод "Северен поток-2" показва, че е напълно възможно екологичната катастрофа в Балтийско море да бъде избегната. Обективен анализ показва, че продължаването на строителството му в района, където след Втората световна война СССР потапя най-малко четири плавателни съда с химическо оръжие на борда, с общ тонаж на товари около 15 хиляди тона и извършва неконтролирано изхвърляне на 8 хиляди тона химически боеприпаси, в настоящите условия е малко вероятно. Как стана така - та нали "проектът на века" вече беше в последния етап на завършване и въпреки наложените американски санкции и оттеглянето на швейцарската строителна компания Allseas от проекта, Русия оптимистично обеща да го завърши в най-близко бъдеще. Пък и вече разполага в Балтика с потенциала на тръбополагащия кораб "Академик Черски". Не. Няма да се получи поради политически, технически, екологични и икономически причини. Нека се опитаме да ги разберем.

Политическите проблеми

Предлагам по-специално да не се говори за причините, които подтикнаха САЩ да наложат санкции срещу „Северен поток-2“, само ще кажем, че те са свързани основно със сигурността. Руската федерация твърде често използва, както самата тя я нарича, „енергийна дипломация“, за собствени цели, които далеч надхвърлят рамките на търговските отношения и този проект би трябвало да укрепи позициите на Кремъл. Ето защо бяха въведени драконовските санкции: всеки участник в завършването на газопровода автоматично попада под тях. Освен това, формулировката на самите норми за санкции е специално предписана по такъв начин, че да се изключи всякаква възможност от страна на Руската федерация да „изневери“, като организира, както им харесва там, някоя еднодневна компания. Това няма да се получи и всеки, който си сътрудничи с нея, ще падне под санкциите.

Проблемът за "Газпром" е огромен, защото единственият руски кораб за полагане на тръби "Академик Черски", който е в състояние да завърши строителството на "Северен поток-2", е 100% собственост на "Газпром флот", дъщерно дружество на руския газов монополист. Тоест, в случай на възобновяване на строителството, ще бъдат наложени санкции срещу всички компании, участващи в строителството, както и техните фирми-майки, включително и самият "Газпром". Въпреки факта, че руската компания няма активи в САЩ, Кремъл е наясно с всичко и също така вижда, че: европейските потребители на руски газ, които не искат да развалят отношенията със САЩ, вече, за всеки случай, започнаха подготовка за възможното въвеждане на санкции. Дори при общата тенденция за намаляване на доставките на руски газ за европейските страни. На този фон изпъква Полша, която де факто вече отказа доставките и транзита на руски газ, а Турция също намалява доставките си по руски газопроводи. В същото време и двете страни ще увеличат доставките на втечнен природен газ (ВПГ).

Това са най-ясните примери за факта, че САЩ са изключително сериозни по отношение на „Северен поток-2“ и няма хора, желаещи да попаднат под обещаните американски санкции. В действителност, при негативен развой на събитията, "Газпром" ще стане „токсичен“ като транзитен и доставчик на газ, а сътрудничеството с него ще стане опасно за европейските страни.

Технологични проблеми

След като газопроводът Allseas бъде изграден, компанията-изпълнител на проекта "Северен поток-2", е задължена преди реалното му приключване да излъчи подизпълнител, който да представи на Датската енергийна агенция (DEA) актуализиран работен план, да посочи кой кораб ще го изпълнява, както и да осигури застраховка за полагане на тръби. Последното изискване веднага повдига въпроси, защото всяка компания, която застрахова "Академик Черски", автоматично ще попадне под санкции, очевидно надвишаващи възможните приходи от "Газпром". Да предположим, че Руската федерация ще се опита да реши този проблем за сметка на своята застрахователна компания, но DEA ще изгуби надеждния си статус и съответното доверие.

Днес "Газпром" дори не може да осигури изпълнението на работа на "Академик Черски" по по-нататъшно полагане на тръби с необходимия диаметър. Търговете се отлагат за повече от 5 месеца и перспективите за намиране на застраховател дори за такива дейности са много неясни. В такива случаи рисковете обикновено се „презастраховат“, което този път е невъзможно поради същите санкции, следователно ние оценяваме вероятността за издаване на разрешение за DEA като „под средното ниво“. Забележете, че ние се фиксирахме само до полагането на тръбата и вече изскочиха достатъчно нерешими въпроси и огромни проблеми. Все още не е ясно дали "Академик Черски" има на борда си динамична система за позициониране, която да отговаря на изискванията за започване на работа. По време на пътуването си от Тихия океан до Балтика той има доста дълъг престой в Сингапур, където всъщност е построен. Възможно е той да бъде преустроен, но "Газпром" мълчи за това. Така по принцип има два възможни начина за продължаване на работата: Руската федерация „неочаквано“ обявява спазването на изискванията за "Черски" или се опитва да използва така наречената система „кораб-кораб“ - „връзка“ на два кораба, като вторият е баржата "Fortune ”, който сега също се намира в Балтика. И двата варианта са изключително лоши и, очевидно, това е причината "Газпром" да дърпа със съответно съобщение. В първия случай системата трябва да бъде сертифицирана, което ще отнеме допълнително време, а във втория възникват сериозни съмнения, че Дания ще се съгласи на такива условия. Първоначално "Газпром" се опита да убеди DEA във възможността за използване на тръбния слой Fortuna с помощни съдове, но датският регулатор не се съгласи на такива условия, смятайки, че рисковете надвишават допустимите. Няма абсолютно никакви причини да се види, че този път нещо беше различно и това прави завършването на газопровода по принцип невъзможно.

Екологични проблеми

Във всеки случай, дори ако невъзможното се случи и руснаците успеят да решат политическите и технологичните проблеми на проекта, началото на неговото изграждане през следващите два-три месеца изглежда абсолютно нереалистично и в този случай проектът има друг проблем. През юли-август започва хвърлянето на хайвера на треската близо до остров Борнхолм и всяка работа в този регион е забранена, което позволява теоретично да започне работа не по-рано от есента. Но до този момент ще започне изграждането на газопровода BalticPipe, по който ще се доставя газ от Норвегия до Полша, той вече има всички необходими разрешителни. Тръбите за него вече се произвеждат от фирмата изпълнител. Ще се наложи DEA да избере: с кой проект да започне, тъй като поради екологични причини работата не може да бъде извършена едновременно. Що се отнася до мен: изборът в посока на абсолютно безпроблемния BalticPipe е очевиден. Така че, това отлага евентуалното начало на строителството на Северен поток -2 за още 2-3 месеца, тоест до декември 2020 г., началото на сезона на бурите в Балтийско море.

Икономически проблеми

Зад кулисите остават два въпроса: може ли "Газпром" да управлява финансово проекта и има ли нужда някой въобще от него в сегашните условия? В началото - отговорът е прост, да, те могат. Въпреки факта, че през първото тримесечие на 2020 г. доставките за износ на "Газпром" паднаха с 19%, а компанията за първи път през цялото си съществуване отчете загуби от около 4,2 млрд. долара. Самият проект първоначално беше чисто политически. Целта му беше да засили влиянието на Русия в Европа и да „накаже“ Украйна. Така че, ако в Кремъл бъде взето фундаментално решение, ще се намерят пари. Засега те все още са във Фонда за национално благосъстояние. Следващата година обаче, когато е възможен поне теоретичен старт на строителството, ситуацията ще изглежда малко по-различна. Всъщност, като се вземе предвид най-трудната глобална ситуация на световните енергийни пазари, загубите на руските нефтени и газови предприятия само ще растат, а доходите ще падат. Вероятно при такива обстоятелства на Кремъл вече няма да му е до любимите си, а и много скъпи „играчки“.

С втория въпрос, като цяло, всичко също стана ясно: по принцип няма нужда от "Северен поток-2". На 15 май германската Федерална агенция за мрежи отказа на "Северен поток-2" да освободи тръбопровода от правилата на Третия енергиен пакет на ЕС, което дава възможност за зареждането му с не повече от 50%. Руският газ в Европа по принцип вече не е особено необходим. Освен това, според договора с Украйна, "Газпром" във всеки случай е принуден да изпомпва синьо гориво през своята територия, което прави завършването му чисто безумие, но целият проект първоначално е бил точно такъв, така че този въпрос няма да повлияе на политическото решение на Кремъл.

Да обобщим

Въпреки факта, че Руската федерация продължава да "инвестира" в проекта и се опитва поне по някакъв начин да запази имиджа си, проектът е„ замръзнал ”, дори по-скоро е на прага на смъртта. Вероятността да започне работа преди март-април 2021 г. е изключително ниска и какво ще се случи с Русия, европейския енергиен пазар и световната икономика до този момент е изключително трудно да се предвиди, но, във всеки случай, в момента е ясно, че светът няма да има нужда от огромни обеми от енергоносители. Всичко това се случва на фона на „изтласкване“ на руските енергийни компании от конкуренти, традиционни за тези пазари: Саудитска Арабия, Катар, САЩ увеличават доставките на нефт и газ в Европа, дори достигат до Беларус. Така че няма пълна яснота за завършването на строителството последните 160 км на „Северен поток-2“. Ако това се случи, ще означава само, че Русия е решила да „удави“ допълнителни средства в Балтийско море - поне 10 милиарда долара вече са инвестирани в проекта. Проектът е спрян точно във фазата, когато може да повреди потопеното химическо оръжие, което със сигурност ще доведе до разхерметиация и екологична катастрофа от местен или глобален мащаб.

Превод: ФАКТИ

Автор: Ритас Витаутас за сайта Udf.by


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    90 27 Отговор
    Хахаха как беше политическите решения са важни 😂 краварите ще купуват от Русия и ще препродават на ЕС. Щото иначе е опасно 😂

    Коментиран от #8, #11, #19

  • 2 Последния софиянец

    77 23 Отговор
    Хубава работа, ама еврогейска.
  • 3 Дельо хайдутин

    91 18 Отговор
    Китайците за една седмица правят болници и мостове. А ЕС не могат да се разберат с години. Нищо не става от тоя съюз.

    Коментиран от #46

  • 4 Русороб

    19 50 Отговор
    И шат на патката главата
  • 5 Кадилак мачка зазка

    27 49 Отговор
    Трябва за спрат притока на пари , с които после финансират военни конфликти.
  • 6 ооох

    80 14 Отговор
    Вижте името на автора. Коментар е излишен.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    16 50 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Дори така да е , макар че не е , ефекта пак е същия , Раша губи инструмента за политически натиск и купуване на политици !! Оттам нататък всичко губи смисъл за джуджето и всички като него !!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кокорчо🙄

    46 12 Отговор
    Скандално вай вай, като го пуснат ше има вой от обора, с кеф ще е да го опишеш

    Коментиран от #12

  • 11 гост

    20 36 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Всъщност Северен поток 2 го довършиха самите германци миналата седмица , като задължиха оператора да запази 50% за друг независим доставчик !! За Газпром и 100% нямаше да стигнат да си избие парите , а 50 са просто отрязване на главата до кръста !! Хем проекта става невъзвръщаем , хем трябва да се допълва със транзит през Укарайна и Полша , което беше целта да се избегне !! Обаче по-интересно е какво предстои !!! Нали никой русопитек в България не си въобразява , че на Турски поток ще се разреши нещо , което е забранено за Северен ??? Тоест че някой дори ще приказва за повече от 50% руски газ през България ?? Хахаххахах !!!

    Коментиран от #17, #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чичо Сам

    16 40 Отговор
    Аз като писах тук преди година а, че Северния и Турски поток нямат бъдеще, "експертите" ме лаеха, като бесни кучета... Сега нека да си по сипят главите с пепел... От срам :)))))

    Коментиран от #47

  • 14 БПФ

    37 13 Отговор
    Северен поток 2 бил "политически проект" - "енергийна дипломация" - а същевременно тия, дето го твърдят - ЗАПОВЯДВАТ на уж независимите европейски държави от кого да купуват газ и от кого не !!! Какво да коментираме повече? Тия дето уж все защитават "свободния пазар", реално го унищожават и забраняват. Защо? - очевидно е - защото НЕ МОГАТ да се борят с Газпром с пазарни методи !!! Затова налагат санкции, които са с тотално противоречие с международното право.

    Оттам надолу са само глупости, изсмукани от пръстите. Само да попитам - как строежът на СП 2 е в противоречие с новото законодателство, а газопроводът от норвегия до полша "не е"? Норвегия СЪЩО не е в ЕС !!! И ако ЕС не му наложи същите ограничения (да остави 50% от капацитета за други доставчици) ще трябва да обяснява пред съда - ЗАЩО !!!

    А да се твърди, че руският аз бил "ненужен", при положение, че Европа е твърдо решена да спре всички въглищни електроцентрали, и при положение, че Газпром очевидно може да предложи най-ниските и изгодни за клиентите цени, е толкова нелепо, че няма накъде повече. "Ненужен" е само за тия, дето не могат да се преборят с конкуренцията на Газпром.

    Иначе няма проблем Газпром да трансферира газ през Украйна... ама транзитните такси (които са милиардни) за украинците, ще ги плащат европейските потребители - и най-вече немските.

    И много интересно как авторът реши, че Газпром е на загуба за първото тримесечие, щом отчет още не е излязъл, дори в сайта на самия Га

    Коментиран от #35

  • 15 БПФ

    30 8 Отговор
    ....Публикувано във факти.бг: щом отчет още не е излязъл, дори в сайта на самия Газром?

    За загробените 10 милиарда - авторчето услужливо "забравя", че половината пари ги дават европейски компании, начело с Шел...явно и те НЕ са съгласни, че СП 2 е ненужен !!!
  • 16 БПФ

    30 11 Отговор
    А САЩ няма как да наложат санкции на Газпром. И нека само да опитат да забранят на Европа да купува газ откъдето си иска.

    Впрочем Газпром очевидно насочва износът си към Китай. Започва строителството на Силата на Сибир 2 и на газоровод с голям капацитет, който да свърши основните находища при п-в Ямал с източната част на газовата мрежа на компанията. С Китай имат подписан договор за доставка на газ на стойност минимум 400 милиарда. В един момент ЕС ще се моли за газ на Газпром, ама вече ще бъдат клиенти втора ръка.

    Коментиран от #36

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Фактолог

    17 9 Отговор
    И мечката ще бъде сита и орела цял. Потокът ще бъде завърчен и ще работи, а за Джо ще стане тръбата в Украйна, Полша и Румъния също ще получават американски втечнен газ.
  • 19 БПФ

    29 8 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Ами явно това е идеята. Затова Газпром строи един от най-големите заводи на света за втечнен газ до Петербург, оттам до Полша е един хвърлей място. Дали американците са толкова тъпи, че да мъкнат газ през океана, вместо да зареждат от завода на Газпром? - Излишен въпрос - както знаем. Още при първите доставки на "американския" втечнен газ, се оказа че той е руски и когато полските пияници се разсмърдяха, американците резонно им отговориха: "Разбрахме се ние да ви доставим толкова и толкова LNG, а откъде НИЕ го вземаме, това е НАША работа".

    Коментиран от #32, #37

  • 20 Генерал-лейтенант

    11 25 Отговор
    Южен също! Русия спира износа на всякакви горива до 1 октомври, което ще я убие икономически и измирането на руснаците от генно-биологичното оръжие ще им се стори като спускане по детската пързалка в детската градина, пред настъпващия глад там!
  • 21 Силно преувеличено

    13 13 Отговор
    Неверен по съдържание некролог. Желан. Но несбъднал се. Почакаме само 1 година. После плачете
  • 22 В.В.

    14 9 Отговор
    И потокът си върви...И газта. Няма такива санкции.. има за Шебеците...И северен и южен си течат..
  • 23 Мутьо

    8 8 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    стара ти е информацията. Германия няма да прилага европейското законодателство за този поток за 20 години...а след 20 години не се знае какво ще има в Европа...

    Коментиран от #24

  • 24 гост

    8 11 Отговор

    До коментар #23 от "Мутьо":

    Няма да го прилага за Северен поток 1 !!!!!!!! Внимавай как четеш , щото не е това което ти се ще !!! За Северен поток 2 ще е точно 50% , ако въобще тръгне при това положение , щото не може си плати само лихвите по кредитите !!
  • 25 Ритас

    15 6 Отговор
    Ще му се на Ритас, ама срещу мечка не се върви с гол в ръката....... Отрязаха ги руснаците и сега се чудят на кого да се наведат за малко пари, че много са го закършили прибалтийските бабаити.

    Коментиран от #31, #33

  • 26 Попай

    4 13 Отговор
    Всички харесват да ритат ушанките ! Гладът идва...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Статията ни описва Гордиевия вьзел

    4 1 Отговор
    Но той накрая е разсечен с МЕЧ........
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #19 от "БПФ":

    Ти тия бабини деветини като ги плещиш , вярваш ли си наистина ?? Щото наистина ще ти трябва помощ !!! "Един от най-големите" !!! Хахахахха !!! Че и Газпром го строял !!! Ахахахаххахахах !!! Кога Газпром построи нещо , ела се обади !!! Те една тръба не могат построи , ами от цял свят трябва да събират фирми , той завод за втечняване му се прищял !! Заводът до Петербург е дребно заводче , което щеше да строи Шел за Газпром , за да захранва ЕДИНСТВЕНО Калининградската област , за да не минава през балтийските републики !!! Само че Шел се отказа и завода отгърмя !! По-добре го забрави , пък и някога да стане , никой извън Раша няма и да чуе за него !!!

    Коментиран от #43

  • 33 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #25 от "Ритас":

    Само да те светна , помниш ли , че преди вече 4-5 месеца джуджето и султана рязаха едни лентички в Истанбул , въртяха едни кранове и пак се приказваха приказки на кило какви невиждани потоци от руски газ ще течат вече към Турция и оттам даже и нататък !! Е , трябва да ти кажа , че новата тръбичка на Путя до момента е прекарала газ , с който не може да си плати само разходите на компресорите , да не говорим за някой долар от закопаните в морето , пък да не става въпрос за печалба !! И това при положение , че султана я искаше !! Представи си където не я искат !!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Роко

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "БПФ":

    За 2019 година Газпром продава 40% от реализираните количества газ на Газпром. Всичко е точно Милер отчита нарастване на продажбите Путин е доволен увеличава му заплатата с половин милион рубли на ден.Само в бюджета на РФ нищо не влиза ма кво толкова Путин ще вдигне някой данък и ще го закърпи.
  • 36 Роко

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "БПФ":

    Приятелю Китай купува от Русия същото количество газ което купуваше Украйна преди Крим наш, но на по - ниски цени. Всъщност нищо не плаща стойността на закупения газ едвам покрива лихвите по бързите кредити който гнома взе за Крим наш. Загубите на Газпром за 2020 година са равни на капитализацията на компанията (ако беше нормална компания щеше да е фалирала преди три месеца без америте да си мръднат пръста). Колкото до санкциите да припомним Русия обяви война на сланцовия добив на нефт. Месец по - късно Перкото заплаши, че ЩЕ въведе санкции на руските петролни компании. Реакцията на Китай "Няма да купуваме руски петрол защото ни е страх от санкциите които САЩ ЩЕ наложат на Русия". Сделките за зкупуване на руски нефт от Китай бяха отложени за по - добри времена. Русия загуби и малкото доходи идващи от Китай да припомним търговски баланс между двете страни за 2019 година беше 90:10 % в полза на Китай
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Роко

    3 3 Отговор
    Само пропускаш да споменеш, че газта която продават америте е по - евтина от тази на Газпром (надявам се сега да не почнеш да пееш, че америте продават на загуба). А ако могат да продаават руска газ на ниски цени няма нищо лошо.Точно ниската цена на америте принуди Газпром да свали цените за Европа (включително и в България нещо което наш ББ си приписва като лична заслуга е вярно у нас ги намали само с 40% така че може и да е прав)
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Роко

    3 4 Отговор
    А бе пичове да питам кво стана с кораба дето щеше да строй СП2? Ша го строй ли този СП2 или не? Че последното което се чу за него беше, че се връща във Владивосток.
  • 43 Роко

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Човека под строене на СП2 има предвид оня кораб дето се моташе около Африка. Той е на Газпром и руснаците от една година тръбят как щял сам (после се оказа с помощта на две баржи) да го построй.
  • 44 Da ama ne

    7 4 Отговор
    Само като прочетох "Скандалния" от заглавието и спрях да чета.Ясно е че някоя кравешка марионетка,ще иска да ни облъчва.САЩ`купиха от Украйна газопровода,правата и съоръженията,който идва от Русия,като инвестираха 4 милиарда долара.Не Русия,а САЩ`иоскат да контролират и изнудват Европа,а строежа на Северен поток ги оставя с пръст в уста.Това е истината за големия рев.
  • 45 SSssss

    6 3 Отговор
    И като гледам,един и същи трол,на заплата при Сорос и ГЕРБ с никове-Роко,Гост,даже е станал чичо сам и генерал лейтенат е запълнил 2/3 ти от статията с измислени драсканици.
  • 46 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо хайдутин":

    На теб явно мозъка ти не ти дава или просто не искаш да проумееш, че много от хората не са импрегнирани/ако ти е ясно какво означава тази думичка/ с руска пропаганда. Хубаво са ви го написали хората и въпреки това руската пропаганда в тиквите ви не ви дава възможност да вникните в елементарни неща. А това че си седял на турската граница две години като си бил в казарма/спомен от предния ти отговор/ нищо не значи. И аз съм бил там и смятам не само че беше пълна простотия ами и беше само една парлама на възможна отбрана тогава.
  • 47 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чичо Сам":

    Не си съвсем прав. Турски поток в смисъл едната тръба директно за Турция имаше смисъл. 15 млрд е проекта за капацитет в нея. Избягват се комисионните на 3 държави. Само, че Путин съгреши много като последния път накара да чака Ердоган 20 минути и разпространиха кратко видео по руските медий. Това е голям гаф и при положение, че тръгва азерския газ по другата тръба през Турция, моного ясно че турците ще намалят заявките/17 % от проектното/. В този ред на мисли вече да и Турски поток става нерантабилен. Другата тръба-само ние и сърбите сме тъпанарите да инвестираме в тръби по които я мине я не 6 млрд кубика на година. Айде да кажем нашия има реверс до и от Гърция и това оправдава донякъде нещата, но всъщност е една парлама за да се вмести в 3-я енергиен пакет.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.