Last news in Fakti

18 Юни, 2020 13:00 3 995 14

Защо в Германия има десетки хиляди американски войници?

  • германия-
  • американски войници

Тръмп обяви, че ще намали американското военно присъствие в Германия с около една трета. Колко са войниците на САЩ в Германия? Защо са разположени в страната и как променят живота на местните хора?

Защо в Германия има десетки хиляди американски войници? - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След края на Втората световна война, в Германия остават десетки хиляди американски войници. И до днес федералната република е важна част от отбранителната стратегия на САЩ в Европа. И въпреки че с годините американските военни в Германия стават все по-малко, броят им все още е сравнително висок.

Най-голямата част от американските войски в Европа се намира именно в Германия. Броят им постоянно се променя, защото контингентите често биват премествани в други държави. Но освен в Япония, САЩ не са разполагали никъде другаде толкова много военни, колкото в Германия.

В Щутгарт, столица на югозападната провинция Баден Вюртемберг, е разположено Европейското командване на САЩ. Оттам биват координирани американските войски в 51 държави, основно в Европа. Тяхната цел: да защитават и пазят САЩ като подкрепят партньорите в НАТО и отговарят на трансграничните заплахи.

Все по-малко американски военни в Германия

По данни на германското правителство, между 2006 и 2018 година броят на американските военни в страната е намалял наполовина - от 72 400 до 33 250. Но в Германия все още са разположени пет от седемте гарнизона - другите два са в Белгия и Италия. Щаб-квартирата на американската армия в Европа също се намира в Германия - във Висбаден.

Според данните, предоставени на ДВ от американските военни, тези пет гарнизона разполагат с близо 29 000 души персонал. Към тях се добавят още 9500 войници от военновъздушните сили, разположени из казарми в страната, в това число в добре познатите бази в Рамщайн и в Шпангдалем.

Смята се, че в германската въздушна база Бюхел се съхраняват до 20 американски ядрени бойни глави. А базата Рамщайн се използва и за център на управлението на безпилотните самолети, използвани в Йемен и в други държави.

В американските институции работят и много цивилни. Служителите често пристигат заедно със своите семейства и около базите се формират големи американски общности. Някои от тези съоръжения приличат на малки градчета. В Рамщайн например, наред с военните обекти, има американски училища, търговски центрове, поща и полицейски участък. Често американският долар е единственото използвано платежно средство.

Базите нерядко са най-големият, ако не и единственият работодател на местното население в района. Така например, след закриването на американския гарнизон в баварския град Бамберг през 2014, местната икономика понесе сериозни загуби.

Защо има чужди военни в Германия?

След Втората световна война Германия е неделима част от отбранителната стратегия на САЩ. Тогава американците, Великобритания, Франция и СССР разделят страната на окупационни зони и ги управляват в продължение на десет години. След официалния край на окупацията на Германия през 1955 година, страната отново поема контрола над своята отбранителна политика. Окупационният статут е заменен със споразумение в НАТО, подписано от федералната република през 1954 година.

През 1990 в Германия има около 400 000 чуждестранни войници, половината от които - американци. По-късно броят им е рязко намален. Това се обяснява както с падането на Берлинската стена и края на Студената война, така и с напрежението около разпадащия се СССР и конфликти в други региони на света - като първата война в Ирак.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и те кат нас

    54 3 Отговор
    Щото са окупирана несоверена държава от 1945г насам.

    Коментиран от #5

  • 2 Кънчо

    28 0 Отговор
    Интересното е че най големите войски на Сащ са в загубилите 2рата световна държави, а самите държави са с еени от най-силните икономики.
  • 3 Ягуар

    28 1 Отговор
    Много ясно защо - защото са победена държава във ВСВ и този статут все още не е отменен.
  • 4 Рошко

    20 3 Отговор
    И защото вече германиците платиха дето се вика масрафа за всв, лозански договор изтича и той и ко правим, ми ше се прави пак чистка 3 световна
  • 5 Германия

    28 6 Отговор

    До коментар #1 от "и те кат нас":

    е сателит и подлога на Сащ ето за това
  • 6 123457

    20 21 Отговор
    По същата причина по която е имало съветски войски в Чехия, Унгария и ГДР. За в случай, че окупираният народ реши да не изпълнява каквото му се каже от Вашингтон.

    А у нас не е имало окопационни съветски войски. Тъй като е имало достатъчно "българи" в действителност съветски граждани, като Георги Димитров, Сергей Станишев и баща му, Андрей Луканов, които са служели на Москва, а не на българският народ.

    Коментиран от #7

  • 7 Емил

    7 17 Отговор

    До коментар #6 от "123457":

    Забрави да споменеш Радев, Доган, Костов, Сидеров, Марешки... Май списъкът ще е безкраен! Родоотстъпници!!!
  • 8 Ххх

    25 1 Отговор
    Конфликтът в Германия – 1961 г. Никита Хрушчов искал да предаде целия Берлин на ГДР. Затова настоял американците и англичаните да напуснат града. Компромис не бил постигнат, което довело до издигането на прословутата Берлинска стена. Противниците се подготвили за въоръжен сблъсък. На 13 септември два съветски изтребителя дори открили предупредителен огън по американски транспортни самолети.
    На 26 октомври 1961 г. на контролно-пропускателния пункт „Чарли“ (прословутия „Чек-пойнт Чарли“) съветските и американските танкове в продължение на 72 часа се държали взаимно на прицел. Президентът на Франция Шарл дьо Гол поканил съветския посланик в Париж и го осведомил, че е възможно да избухне ядрена война. Посланикът отговорил: „Значи, ще умрем заедно!“
    Но точно тогава, на 30 октомври 1961 г., на полигона „Сухой нос“ на остров Новая земля СССР успешно изпробвал най-мощната ядрена бомба в света – АН602, наричана още „Цар Бомба“. Нейната мощност била 58.6 м мегатона (тоест, равна на 58.6 милиона тона тротил). За сравнение – бомбата над Хирошима била 20 килотона (20 хиляди тона тротил). Това и до днес е най-мощното изпитано взривно устройство в историята на човечеството. Бомбата е записана в Книгата на рекордите „Гинес“.
    Тази демонстрация явно показала какво очаква планетата при ядрена война. Конфликтът бил уреден с мирни средства.
  • 9 В.В.

    22 0 Отговор
    Само да не помислят дойчетата,пак да се правят на Велика нация...Затуй са янките там....А при нас Защо са янките??!
  • 10 ПЕНКО

    19 1 Отговор
    СЛЕД ПАКТА ЗА КАПИТУЛАЦИЯ ГЕРМАНИЯ СТАВА : "ЧЕРНА РОБИНЯ - И НЕЙНИЯ ГЛАС Е ГЛАС ВЪВ ПУСТИНЯ" !!!! РУСИЯ ОСВОБОДИ ГЕРМАНИЯ И СЕ "ПРЕГЪРНА" С НЕЯ , НО ЕВРЕЙСКИТЕ СЪЕДИНЕНИ ЩАТИ СИ ИСКАТ ДОМИНАЦИЯТА И КОНТРОЛ -ЗА ДО "ЗАЩИТЯТ "- НАЦИОНАЛНАТА СИ СИГУРНОСТ / ЦИОНИСТКОТО БАНКЕРСТВО /!!!!!
  • 11 сем

    14 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо в Германия има десетки хиляди американски войници? Защото тези престъпници където са окупирали под- различна форма ( като под предлог че там няма - демакрация , човешки права и цености винаги намират ако няма ще го измислят) даже Афганистан под-същият ( те са федален стадия на развитие ) в повече от 130 страни имат около 700 военни бази. Защо Германия и Япония които бяха окупирани станаха най-развити след ВСВ Защото всеки долар влагаха в икономиката а не във военната индустрия.Докато в СССР най-способните,надарените работиха( около 5-2 милиона) в тая сфера и ограмни средства се влагаха във военната без никаква печалба докато американците задължиха страни членове на НАТО да купуват тяхната военна техника, то руснацте даваха на цена фабрично-заводска (на себестоимоста) без печалба само човек като си помисли в СССР бяха построени окло 500 подвадници -само цената на подводниците -средно по ; 1.5-2.0 милиарда долара (включва всичко от разработката до производството) и след 20-25 години вече желязо а това са трилиони долара . И как так СССР " издържа" толкова години.? Капиталическия свят е много уязви м (от сегашното положение се вижда) ако коронвируса продължи не месеци а няколко години трудно е човек да си представи последствията.( само давам пример) .
  • 12 Наблюдател

    11 0 Отговор
    Най много сатанисти, педофили и гущери за трафик на деца има в Европа... Тунели, бункери и ракети колкото щете под земята.... Скоро ще има земетресение пак.....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.