Last news in Fakti

27 Юли, 2020 19:00 2 899 22

Кукувици в гнездото на протестите

  • орлов мост-
  • протест-
  • герб-
  • оставката борисов-
  • оставка кабинет

Кой иска да се възползва от протестите и кой има правото да бъде техен изразител и бенефициент? Георги Лозанов се опасява, че "кукувиците" могат да сведат протестите до балканска патаклама в периферията на демокрацията

Кукувици в гнездото на протестите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много участници в протеста от 2013-та по-късно бяха фрустрирани от резултата, който сами постигнаха - връщането на ГЕРБ във властта при запазване и дори засилване на влиянието на Делян Пеевски, заради когото протестът започна. Това състояние, означено през 2016-та с термина постистина, е вид "социален махмурлук" - мотивиран си да извършиш нещо, за което на другата сутрин съжаляваш. В световен мащаб като шлагерни примери за постистина се дават Брекзит и изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Има риск пак така да се случи и сега, ако участниците в протестите гледат само с едно око към бъдещето, а другото доброволно си го затварят. В смисъл: да паднат исканите глави, а после да става каквото ще. Вярно е, че мощните изблици на гражданско недоволство като настоящият, или тези през 1997-а и 2013-та са санитарна сеч в политиката и тяхната цел е да отстранят негодното, а не да предлагат идеи и да водят диалози.

Заедно с това обаче, протестите от първия до последния си ден произвеждат вот, техният пряк бенефициент в крайна сметка не са протестиращите, а политиците. Докато едни днес излизат на улицата по собствена воля, други утре ще капитализират недоволството им в свой интерес. И няма как да е иначе, защото протестиращите не са политически, а граждански субект, който обаче дава тласък на политическата битка. Тя тече с пълна сила, като от нейния изход ще зависи дали гражданите след време ще се почувстват удовлетворени или излъгани.

Най-вероятният ефект от протестите в момента е, че ще доведат до предсрочни избори, на които (дори и да не са предсрочни) ще се свие вотът за ГЕРБ и донякъде за ДПС, а за патриотите и "Воля" да не говорим. Въпросът е къде ще се "отлеят" гласовете, които от две седмици се търкалят по улицата. Кандидатите за тях са много. Засега изглежда, че президентът има най-голям шанс да ги привлече, дарен му от демонстративното нахлуване на прокуратурата в канцеларията му. И той, забравил собствената си принадлежност към институционалната политика, се изживява като водач на бунта срещу нея. Доколко това е в полза за гражданската репутация на протестите личи от факта, че пришиването към тях на Радев (заедно с Васил Божков) е основен коз в опитите да бъдат компрометирани. А и има протестиращи, които явно усещат присъствието на президента като вирус в системата, щом във Велико Търново го посрещат с плакат "Радев, чао, чао, чао" (по аналогия с песента за коронавируса). Ако си отворим и другото око, ще видим какво президентът би правил със спечелените от протестите дивиденти: първо, ще търси начин да ги пренасочи към Нинова и/или Манолова или направо ще тръгне да прави собствена партия в техния политически спектър, и второ - ще ги сложи върху везната на българо-руските отношения.

Самата Корнелия Нинова, с нейното оплакване какво ѝ е отнела демокрацията, не излезе пред парламента, за да не я освиркат (както стана пред БНТ), а по време на обсъждането на вота на недоверие реши да пренесе протеста вътре в сградата. И без неудобство повтаряше неговите искания и лозунги. Има нещо оскърбително към политическата памет в намерението на БСП да се възползва от гражданското недоволство сега, след като винаги досега големите протестни вълни са били вдигани от правителства, излъчени тъкмо от нея. А пренасянето на традиционната партийна сбирка от Бузлуджа в София, за да се прави, че е част от гражданското недоволство, е ярка проява на историческо нахалство.

Но в мимикриите на тема гражданско общество недостижима е Мая Манолова - дежурният участник в челната редица на всякакви протести. На този обаче сякаш предпочита да е в сянка, което затвърждава подозрението, че други играят от нейно име. А тя чака протестите да освободят политическия терен, за да се завърне цялата в бяло и никой да не я пита КОЙ.

Слави Трифонов стои на дистанция от улицата, но пък телевизията му "7/8" от създаването си подържа твърда протестна линия срещу Бойко Борисов и правителството му. Като прибавим и политическите му обяснения в любов към народа още в "Шоуто на Слави" по бТВ, се оформя негласното му послание към днешните протестиращи: няма нужда аз да идвам при вас, защото вие дойдохте при мен. Дали ще се намерят сред тях такива, които да го чуят, предстои да видим.

Списъкът с кукувиците, които мътят в гнездото на гражданското недоволство, може да бъде продължен. Включително и с отделни елементи от самия протест, които в персоналните си амбиции са готови да го радикализират до насилие и така да отблъснат много от поддръжниците му. Докато го сведат до балканска патаклама в периферията на демокрацията.

Политическият субект, който има моралното и интелектуалното право да бъде изразител, а и бенефициент на днешните протести е "Демократична България". По две съвсем конкретни причини. Първата е, че именно съпредседателят ѝ Христо Иванов с изключително добре прицелената си акция в Росенец предизвика хората да преодолеят страховете и безразличието си и да излязат на улицата. И втората: двете теми, които дават смисъл на протеста им в дълбочина - върховенството на закона и борбата с корупцията, са централни за политическата философия на "Демократична България". А искането на оставката на главния прокурор сега е пряко продължение на тежката схватка с него, в която Христо Иванов и партията му влязоха още преди избора му.

Има и една трета, по-обща причина: тези протести могат да възстановят ролята на традиционната десница у нас, която тръгва от преддеветосептемврийските партии, минава през възраждането след 1998-та и успехите на СДС в началото на прехода, за да затихне през новия век в разрез с всякаква историческата логика. Дали обаче днешният ѝ законен наследник - "Демократична България", ще може да я върне в голямата политика като се опре на протестите, зависи не от протестите, а от "Демократична България". От това дали лидерите ѝ са способни най-после да спечелят една политическа битка или пак ще трябва да се примирят с достойна загуба.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойчовците не знаят къде се намират

    14 5 Отговор
    Традиционната десница у Кочината се казва БКП клн ДС.
  • 2 Behemoth

    25 7 Отговор
    Ид.иота с папионкатадава акъл и той....
  • 3 Оффффф

    21 6 Отговор
    вечния хрантутник , с привилегии осоца до днес и с меките ръчички , се бил уплашил и зафантазирал ! Ще повърна !
  • 4 Ще се примирят

    8 26 Отговор
    със загуба,но не достойно,защото няма грам смисъл в протеста
  • 5 Vesko

    24 9 Отговор
    Който казва че протестът няма смисъл, или е платен или е Толуп (истински). А може и двете !
  • 6 Протестър

    10 25 Отговор
    Аз да ви кажа! Не ме интересува нито Борисов нито Радев нито гешефта нито дойче веле меле, господин Божков като плаща срещу когото каже срещу него ще викам. И ко стоим си на площада, лежим, прайм си купона и хоп 50лв. 50 нека са 50,кой ти ги дава ей така!

    Коментиран от #8, #20

  • 7 кинти

    16 2 Отговор
    Имам познат който ми каза че някой дава на определени хора по 50 кинта да ходят на протеста !
    Това дали е истина не зная .
    Но ако е така мисля че трябва да се разбере кой дава парите и кой има интерес да дава такива пари .
    Аз лично не толелирам това . Тези протести са точно заради корупция , изнудване и бавно убиване на народа на България .
    Всички вън ! Нито ГЕРБ нито ДПС нито БСП !
    НОВ ПАРЛАМЕНТ и НОВИ ЗАКОНИ защото тези изедници са омаскарили всичко да е в техен интерес да могат да грабят и да обират държавни пари и имоти !

    Коментиран от #9, #19

  • 8 00000014

    16 8 Отговор

    До коментар #6 от "Протестър":

    Ти беше протестър 2013-та когато бяхте платени. ГЕРБ ви плащаше и затова бяхте много. Знаеш го от опит. А сега протестите не са толкова многобройни - просто е, излизат неплатените, искрени души.
  • 9 Протестър

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "кинти":

    Е кой ги дава сега, ти много искаш да знаеш. Аз не съм пpocт да ти каже кой.
  • 10 Шляхтиц

    13 2 Отговор
    Който и да е авторът на тази статия, да пише на български език! ФРУСТРИРАНИ, преведено от чужди езици, разстроени. Имаме си прекрасен език.
  • 11 Софиянецо

    8 5 Отговор
    Говорят за отлив на гласове от ГЕРБ, но не споменават Цецо Цветанов. Точно там ще се влеят гласовете на герберите, защото те много обичат такива "успели" хора, с апартамент в Изгрев за 1,6 милиона лева.
  • 12 Папионка

    9 3 Отговор
    Този "експерт" цял живот дали поне веднъж е пил вода. потен? Галеник на ВСЯКА власт и винаги на държавна хранилка. Аман от идиоти нагаждачи!!!!
  • 13 РЪМПЕЗИ

    3 12 Отговор
    АЗ ОСВЕН ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ДРУГИ НЕ ВИЖДАМ НА ХОРИЗОНТА...ЗА СЕГА..ДАНО ДА ИМА И ДРУГИ...ВЪВ СПОРА СЕ РАЖДА ИСТИНАТА...А ИСТИНАТА Е, ЧЕ СМЕ ПОСЛЕДНИ ПО ВСИЧКО....
  • 14 ъъъъъ

    14 1 Отговор
    ....това ода за демократична България ли е ? хайде не й предавайте толкова голяма стойност.
  • 15 възмутително

    11 1 Отговор
    Соросоидите се опитват да яхнат процеса и тази статия е тласък точно в тази посока.
  • 16 чичо

    4 6 Отговор
    /Публикувано във факти.бг: минава през възраждането след 1998-та и успехите на СДС в началото на прехода/-какви успехи,Радев каза че са мутри и мафиоти и какъв Христо,нали и той е мутра и мафиот.Чакай сега, то какво стана,Радев не уточни имена!Я цялата държава начело с Радев-вън.Тъй де,ние промяна ли искаме или само бля-бля,всички вън.Пази боже,сляпо да прогледа.
  • 17 Джак Никълсън

    6 1 Отговор
    Лозанов ги разбира тия работи, дълги години снасяше в гнездото на СЕМ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тъпо тролче

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "кинти":

    Замисли се, кой има сметка от протестите и така можеш да разбереш кой би могъл дава кинти! ГЕРБ не са, нито БСП или ДПС, Божков, даже да иска не може да даде, че каскета го следи непрекъснато. Значи излиза, че никой не дава, но този слух ГЕРБ го раздухват много усърдно за да злепоставят протестиращите. 🧐
  • 20 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Протестър":

    И от мене 1 евро в дребни банкноти - папуняк такъв!
  • 21 Толкова

    1 0 Отговор
    Много фалшиво се описва традиционната десница в статията. Десницата от преди 09.09.1944г. няма почти нищо общо със СДС. Огризките от старите партии въобще нямаха думата в бившето СДС. Че то в СДС повечето бяха различни разцветки на левичарите. Пък и какви десни са земеделците? Сегашната Демократична България също не ми прилича на дясна партия. Соросоидството,цветовете на дъгата и джендъризма само в България се считат за десни движения. В САЩ това са повече или по-малко крайни левичари и сега точно тия крепят комуната в Сиатъл. Нооо....,какво да се прави - от Дойче Зеле....толкова.
  • 22 Г Марков

    0 0 Отговор
    Като се появиш и почнеш да ръсиш маниполации и дезинформация си представяме един говорещ Хамелеон Заминавате си, Отивате си, това е края ви, колко но ида"плачете"!!!