Last news in Fakti

5 Август, 2020 19:00 3 966 29

Видяла жабата, че слонът вдига крак

  • машинно гласуване-
  • течен газ-
  • избори

Трудно разбираемо е защо вместо да се зяпа към Америка, българите да погледнат към страните основали демокрацията в Европа - Франция и Гърция

Видяла жабата, че слонът вдига крак - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В това нажежено политическо лято, през което много хора се правят на интересни, илюзията за гласуване с машини плъзна в средствата за масова информация. Изглежда, че някой дори е запалил фитила на президента Радев, за машинното гласуване, като сигурно средство да се отърве от ГЕРБ. Колкото по-бързо тази илюзия бъде премахната, толкова по-успешно желаещите промяна ще се посветят на реформата на българската избирателна система.

Машинно гласуване в България никога няма да има! Тези които взимат САЩ за пример, са същите които вярват, че ще се топлим някога с американски течен газ. България не може да се сравнява с Америка, защото няма нейната площ, население и богатства. Българите няма да пият никога американско кафе, нито ще мерят с футове, инчове и мили. Освен това, дори и в Щатите, машинното гласуване съвсем не е безпроблемно. Около него редовно има контестации. Редовно се прибягва до преброяване. Резултатите никога не са оповестявани както в Европа - само час след затваряне на избирателните секции. Бюлетините се превозват с хиликоптери. Цифрите се четат по телефон, от страх да не би да бъдат "хакнати" в интернет мрежата. Часовите разлики между различните щати са пречка, която машинното гласуване задълбочава. Най-големият скандал, причинен от техниката на гласуване, беше изборът на Джордж Буш - младши, който бе избран след отказа на конституционния съд да има ръчно преброяване, с 500 000 гласа по-малко, от противника му Ал Гор!

Трудно разбираемо е защо вместо да се зяпа към Америка, българите да погледнат към страните основали демокрацията в Европа - Франция и Гърция. Защо не премахнат всичко, което обърква и пречи на избирателя да направи избора си вместо да драска, лепи и къса. Защо се търпят половин метрови бюлетини с безброй имена, върху луксозна хартия? Един плик, едно име и една урна са достатъчни!

България в този жизненоважен момент не се нуждае от "честни" избори, а от истински избори. Без заплащане на наблюдатели и застъпници. Без държавни субсидии, а с лични средства и гражданска всеотдайност. Такава каквато показват протестиращите днес.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    42 5 Отговор
    един плик една урна един ром с 50 лева-стигат наистина

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 функционално неграмотни

    15 2 Отговор
    Конят, конят, другарьо Чеков. Верном че у Франция ги похапвате кончетата алангле, ама все пак да си имаме фактологията..
  • 4 парвеню

    29 1 Отговор
    Хихихи, тоя се пък изцепи с гръцката демокрация. Алоо, известно ли ти е, че право на глас в Древна Елада са имали само имотните мъже (2% от популацията), а жените и робите са били безправни.
  • 5 1944

    10 2 Отговор
    демокрация в гърция и франция? другарю чеков , къде забравяте северна корея русия и венецуела?
  • 6 Предсрочни избори, без ГЕРБ да на власт!

    15 4 Отговор
    Бойко е готов да жертва всички, само да няма Предсрочни избори, защото тогава ЩЕЕ края и на Партията му и на него самия!!! Задалжително предсрочни избори!!! Той няма да го преживее!!!!

    Коментиран от #17

  • 7 Предсрочни избори, без ГЕРБ да на власт!

    12 3 Отговор
    Бойко е готов да жертва всички, само да няма Предсрочни избори, защото тогава ЩЕЕ края и на Партията му и на него самия!!! Задалжително предсрочни избори!!! Той няма да го преживее!!!!
  • 8 qwe

    12 1 Отговор
    "от страх да не би да бъдат "хакнати" в интернет мрежата"

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА! Много специалисти и Сексперти в Тиквандия бееееееее! Колко часови зони имаш в България бе "експертчето"? Технологията за провеждане на избори дали няма да е леко различна а?
    И трябва да са "нетуърк-кънектид" (за експерт няма да е трудно да ми разбере шльокавенето) а?А запознат ли си с българския проект за машина за гласуване? ROM нещо да ти говори? С начина на гласуване да си запознат?
    Млещят там колкото да отчитат дейност... Явна е като- "и за домашно - есе на тема Избори в Бантустан ...обем 500 думи"!
  • 9 qwe

    11 0 Отговор
    Мда...видяла била жабата, че щели да подковават "слона" ?????
    'бсолютно!
  • 10 Грейс

    10 0 Отговор
    Ха, ха, ха истински избори? 30г все истински бяха а последните най вече честни!
  • 11 qwe

    13 1 Отговор
    "Не е никак сигурно да се провеждат избори в свързани в мрежа компютри !!!!"
    ... ама е сигурно да си държите парите и да оперирате с тях онлайн и чрез АТМ (свързани в мрежа)... източник: "Траст ми дюд!"
  • 12 чичо

    14 0 Отговор
    Ако някой иска да бъде купен,нито машината нито итера ще го спре.Това е само за подвеждане на тия дето са на паветата.
  • 13 чичо

    13 1 Отговор
    Чеков,добре е да бъдем коректни във всяко отношение.ВИДЯЛА ЖАБАТА,ЧЕ ПОДКОВАВАТ КОНЯ И ТЯ СЕ НАРЕДИЛА.
  • 14 Радо Калинов

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Една урна, един плик, лист и химикалка наистина стигат! Защото всичкото негрАмотен алитерат, без значение от етнос и религия, няма да може да напише име, което не може да прочете! Така образователният ценз ще определя политиката, а не кебапчетата, страхът, бързите 20-30 лева и тъпотията...
  • 15 jjjjjjjjj

    13 2 Отговор
    Само да се премахнат "недействителните" и мъртъвците си заслужава...

    Коментиран от #23

  • 16 Все 8

    5 8 Отговор
    Цветанов ще ни сближи със САЩ. Цветанов, Поптодорова, Паси и други патриоти това са правилните политици.

    Коментиран от #28

  • 17 чичо

    3 11 Отговор

    До коментар #6 от "Предсрочни избори, без ГЕРБ да на власт!":

    Явно някои са завършени идиоти.Ти знаеш ли от кои си?Затъ да е к-р,че......,ама то акъл,набива ли се.Колко да ви го...АКО ДНЕС БОРИСОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА,ПОНЕ ЕДНА ГОДИНА НЯМА ДА ИМА ИЗБОРИ,в най добрия случай.Как може тъй бе българи,толкова ограничени мозъци да дават акъл за толкова фундаментални въпроси.Ей на такива разчита Радев,който очи в очи ви каза-МУТРИТЕ ОТ ПРЕХОДА-че имали някой да не знае,че тия мутри днес са при него.Защо тогава скачате на Борисов?Не Борисов,дори и Радев не е,сами си го набивате.Никой не е виновен,че другия е тъп.

    Коментиран от #18, #25, #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 критик

    6 0 Отговор
    Толков глупости на едно място. Загубих си времето да чета тази статия.
  • 20 Абсурдистанска реалност

    3 0 Отговор
    ВСИЧКО в абсурдистан е на принципа,,видяла жабата,че подковават коня,та и тя...."
  • 21 Искам да знам

    4 0 Отговор
    Как го правят в Гърция? Избори в неделя, в понеделник на обяд новият премиер полага клетва!!!
  • 22 Никой нищо не брои

    8 0 Отговор
    Бюлетините се подменят с готови, чийто брой се знае предварително. Като ги знаете нашите неповторими чиновници колко много работят, как си ги представяте, че ще броят до милион само за час-два. Смях в залата.
  • 23 Както и двойно гласувалите

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "jjjjjjjjj":

    Един познат преди 10 години ми казва, че ходил да гласува, дал си личната карта, а онези се изумили, че уж вече бил гласувал. Все пак го допуснали да гласува. Но там са се случили все млади момичета, неопитни. А на колко ли са скрили тази информация в другите секции.
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор
    След машинното следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се омаловажава гласуването!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шекспир 1

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Все 8":

    Толкжва боклуци в едно изречение,радост за душата
    Да беше прибавил и Плевлю,а?
  • 29 Гражданин

    0 0 Отговор
    Автора цитира един плик и готово за подмяна,пенсионирания Константинов,като на дебили обяснява ,че машините са опасни за_гласуване, той не се наяде на заплати,вече да си седне и да си гледа голямата пенсия и акъли да дава в къщи.