Last news in Fakti

4 Септември, 2020 21:30 10 219 80

Докъде се докарахме в България

  • протест-
  • протести-
  • ивайло дичев-
  • оставка-
  • правителство-
  • румен радев-
  • бойко борисов

Където и да погледнеш - блокаж, задънена улица, патова ситуация

Докъде се докарахме в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Вижте само какъв абсурдизъм. Управлява ни коалиция от проевропейските (в смисъл: управляващи чрез еврофондове) ГЕРБ в съюз с антиевропейските националпопулисти. А всички подозират, че всъщност конците дърпат Пеевски и Доган, които уж са в опозиция.

Гражданите вече не могат да ги търпят, само дето все не стигат заветните 3,5% протестиращи, които според американската политоложка Ерика Чиновет гарантирано свалят правителства (към 200 хиляди за страна от 6 милиона). Добре, не се събираме наведнъж, но може би ще компенсираме с упорство?

Разни хора във властта поискаха милицията, пардон, полицията да бие още повече, на Борисов обаче му се къса сърцето от жалост. Въобще, тече яростна борба за това кой е бил по-голяма жертва: набитите граждани или ранените полицаи.

Една разделена държава

Протестът уж всеки ден замира, но кой знае как пак продължава. За провокаторите така и не разбрахме кой ги праща, уж половината са с криминални регистрации, уж футболните агитки отдавна са наблюдавани от полицията, но така и не установиха поръчителите. Оставаме си на логиката от криминалните сериали: кой има полза? Интерпретациите са две огледално противоположни, съответстващи на разделеното ни общество.

По същия начин сглобяваме уликите, с които ни залива новинарският поток. Бомби в палатките на „Орлов мост“ - не, пиротехника. Жената с белия автомобил била нападната - не, тя искала да гази протестиращите. Полицаите били напръскани със спрей против мечки - не, те пръскали журналисти. Поругани били жълти павета - да, ама тия павета виж общината как ги е запуснала...

На всеки е осигурена възможност да си намери оправдание за мнението, което си има и бездруго: ето рецептата за болезнената радикализация на обществото в ерата на интернет. В резултат се стягат редиците на твърдите ядра, фейсбукарите ънфрендват внезапно опротивели им приятели, политолози манифестират лоялност към съответните си отбори.

При институциите положението също съвсем не е по-добро. Президент и изпълнителна власт не си говорят - Радев свали доверие от правителството, то пък му прати тежко въоръжената прокуратура. ДПС добавиха нов нюанс към патовата ситуация, като поискаха оставка и на двете страни. Малко като учителката, която дърпа ушите и на двамата калпазани, без да пита кой е започнал пръв.

Вкопчени отчаяно във властта, ГЕРБ измислиха тази детинщина с новата конституция, твърдейки, че отстъпват пред исканията на народа. Народът обаче каза, че не иска никаква нова конституция, а иска първо управляващите да си ходят.

Последва процедурна хватка - събиране на 120 подписа за внасяне на проекта. Разбираме, че подкрепата на „Воля“ е била купена с концесията на плажа "Кабакум север 2", деец на НФСБ пък получил плаж в Несебър.

А вече е ясно, че Велико народно събрание няма как да бъде свикано, понеже не се събират 160 гласа - поради отказа на БСП и ДПС да го подкрепят. (Макар че кой знае, може да има още плажове за концесия?) И сега от нас, българските граждани, се очаква да гледаме тъпо как месеци наред обсъждат нещо, което не може да се случи. Процедурна хватка, театър на абсурда.

Сред безбройните задънени улици, които си устроихме, блести референдумът, спазарен от ВМРО (наместо плаж) за въвеждане на образователен ценз, разбирай - елиминиране на ромите от избирателния процес. Това би било противоконституционно и може да ни извади от Европа. Но нали разбрахме, че в тази страна не се решават проблеми, а се помпат мускули. Една порция безсмислено говорене ни очаква значи и по повод това безумие.

Междувременно прокуратурата дори не благоволява да предложи сама някаква форма на контрол над дейността си. Ей така, от гражданско приличие. Изобщо в тази страна колчем заговорим за право, веднага настава един такъв леден формализъм - има там едни запетайки, които пречат да имаме усещане за справедливост, но само господ може да ги махне. Алелуя!

Накъде оттук нататък?

Където и да погледнеш - блокаж, задънена улица, патова ситуация. Вземете бъдещите управления на тази страна - кой с кого би могъл да се съчетае? Никой няма да иска с ГЕРБ, както и днес не искат с демонизираното ДПС. Едните отказват да си говорят с „комунистите“, другите се гнусят от „чалгаря“, третите избягват наследниците на „приватизатора“ Костов...

Разбира се, нормализирането на тази държава минава през оставка и нови избори. Но дали само това ще ни помогне да се върнем към прагматичния здрав разум, който контролира страстите и търси решения?


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно е

    127 23 Отговор
    Беше наредено бой наред, ама това се оказа голям автогол. Оставка!

    Коментиран от #17, #66, #71, #72, #74

  • 2 бръснат ЧЛЕН

    83 15 Отговор
    Време е за декомунизация и лустрация

    Коментиран от #41

  • 3 От районните

    53 8 Отговор
    Излизаха групички с по 2-3ма цивилни момчета и мъже. Кой е правил провокациите?
  • 4 xaxa

    41 13 Отговор
    " понеже не се събират 160 гласа"

    Същевременно, Радев би трябвало да подпише указ и като откаже Простите Герберастки Фотки ще се разлаят за отстранявянето му.

    Коментиран от #80

  • 5 ijogjno

    89 6 Отговор
    Всички политически партии били в парламента и управлявали след 1989 година да се омитат и да не ги виждаме. Всички те са политически изхабени и ненавиждани от народа. Нямат никакъв шанс вече. Тяхната е приключила. Хората вече не искат да чуват нито обещания, нито каквото и да било от тях. Просто да се махат от политиката.

    Коментиран от #9

  • 6 chi

    86 14 Отговор
    Полицаят с метален бокс и татоировки стана символът на българската демокрация!

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вижте

    37 18 Отговор
    Великобритания какво направи и си правете изводите! Световното финансово сърце не търпи мутри от бг, румъния, унгария и други бивши соц да му диктуват правила. Там правилата са ясни и от векове! По просто казано кралицата не понася бг политици и министери да и диктуват и да и дават акъл. Ес е обречена институция

    Коментиран от #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ФЕН

    25 16 Отговор
    Работническо дело! Заради такива медии, като DW, Факти..... Сме на 250то място по свобода на медиите...
  • 11 истината

    72 13 Отговор
    До къде се докарапме, управляващите да поръчва побой над собствения си народ, който ясно им казва:"Оставка!" Не ви искаме. Не искаме корумпирано управление! Искаме истинска демокрация, искаме прозрачно разходване на европарите и данъците ни, искаме компетентни, опитни, интелигентни и морални политици! Не искаме мутри във властта, бивши биячи, охранители и подобна паплач.
  • 12 Behemoth

    50 8 Отговор
    България е като латиноамериканска държава от двайсти век....ония страни успяха да се справят със своите хунти и голяма част от тях са по богати от нас членовете на ЕС...та къде сме ние?
  • 13 Мдаа

    22 57 Отговор

    До коментар #6 от "chi":

    Грозното нападение над полицаите и последващите лъжи станаха символ на протеста! И продължават! Което и жалко!

    Коментиран от #16, #26

  • 14 Шопо

    23 6 Отговор
    Днес гледах внука на Кимон Георгиев! 5%да има от дядо си ,той ще се справи с политическата паплач!!!

    Коментиран от #68

  • 15 ГЕРБав ТУЛУП

    43 8 Отговор
    Я стига.Правителството е стабилно.Докато нашия вожд се е покрил дълбоко катомишка, всичко е ОК....Хахахаха.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Котарак

    51 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно е":

    Къде се скри тлъстия плъх Боко Простака?? Къде се скриха мишките, които го крият?? Дайте ми ги насам!!

    Коментиран от #24

  • 18 Гоце

    14 53 Отговор
    Докарахме до там че хората в България вече да получават добри пари да имат право да стачкуват да имат право да излизат в чужбина докарахме дотам че станахме нормална европейска държава и на олигарси това страшно много им пречи

    Коментиран от #23, #35, #53

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мдаа

    11 27 Отговор

    До коментар #16 от "Кмета":

    Защо не е ли вярно? Трябва да си селянин и гербер за да видиш това падение? Нима няма разлика в хората , които бяха първите дни на протеста и тези, които бяха на 2 ри? Къде са тези от първите дни? Защо ги няма? С лъжите за насилие от страна на полицаите , губите и малкото подкрепа , която ви остана! Но не го разбирате! Защото не ви харесва! Но - ваша си работа!
  • 21 Дедовия"

    52 12 Отговор
    Ало, " критиците" и плюещите Президента!! Най-големия КОМУНЯГА е вашият кумир Боко Простака,който ви псува¡ Харно ли ви е?? Хи хи хи хи!!

    Коментиран от #69

  • 22 Дедовия"

    31 12 Отговор
    Ало, " критиците" и плюещите Президента!! Най-големия КОМУНЯГА е вашият кумир Боко Простака,който ви псува¡ Харно ли ви е?? Хи хи хи хи!!

    Коментиран от #31

  • 23 Ха ха ха ха ха

    47 8 Отговор

    До коментар #18 от "Гоце":

    Гоце, много си еФтин бре:))) Щом за теб 300 евро чист месечен доход са много добър доход. 90% от населението получава такъв месечен доход. Добре, че са онези три милиони емигрирали българи робуващи и да изпращат пари на близките си,да не умрат от глад. България на последно място в Европа по всички показатели.

    Коментиран от #29, #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Джудже

    20 12 Отговор

    До коментар #13 от "Мдаа":

    А на мен ми се струва, че "Грозното нападение над полицаите" е по предварителен сценарий на баш полицая в държавата. Грозните нападения на полицаи са също предварително режисирани. Всичко това са номерца на режисьорите и сценаристите, а целта е сериала да продължи до края на сезона.

    Коментиран от #33

  • 27 И да завърша

    12 7 Отговор

    До коментар #8 от "Вижте":

    Скоро в Ес ще останат само вечно "виновната" за втората световна воина мноого богата Германия и кой? Хиените кръвопиици. Франция и Италия вече се усещат че ги вземат за салам за рязане, за Великобритания е ясно
  • 28 Дядо Поп

    20 6 Отговор
    Явно " ФАКТИ" са клекнали пред Простака!! Трият истината и фактите за него и шайката му!!
  • 29 Виденов

    22 5 Отговор

    До коментар #23 от "Ха ха ха ха ха":

    Вярно умират от глад, ..по Световно известните курорти, в Дубай, Белград, ЮАР,... Нашите другари тези милиарди да ги изкарали с робски труд,лишения и..спестени закуски!
    Това,че всички да от БКП, ДС...е напълно СЛУЧАЙНО!

    Коментиран от #34, #40, #44

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ние ВИДЕХМЕ как целува... БАХУРА на

    8 6 Отговор

    До коментар #22 от "Дедовия"":

    КИРЕ ПОПА-КГБЕТО ,докато КГБееца му набиваше публично ЧЕМБЕРИ ПО ЛИСАВАТА СЕЛСКА БИМБАЛИЦА НА ...КЛЕПАРА-ДЕ'БИЛ!😂
  • 32 Бай Лозан

    19 8 Отговор
    А ве момченца с каските не ли им е малко недостойно за 6 - 700 лв. да стоят по цял ден да пазят бустана и да ги целят със домати и със яйца. Аз пък си пия ракийка тука на батериите и взимам малко повече от тях и им се смея какви будали са. Хахахаха

    Коментиран от #42

  • 33 Мдаа

    7 22 Отговор

    До коментар #26 от "Джудже":

    Сценарият не е на управляващите!Припомнете си защо те подадоха оставка предишният път? Защото имаше протест и палки!
    Липсата на подкрепа накара водачите на протеста да опитат този сценарий! Но полицията провали усилията им! А възмущението на хората довърши останалото!

    Коментиран от #45

  • 34 Ха ха ха ха ха

    23 9 Отговор

    До коментар #29 от "Виденов":

    Абре ти Домусчиев, Сталийски, Божков, Пеевски, Маджо и т. н. с народа ли ги сравняваш? Народа умира от глад. Тези са в друго измерение. Или не можеш да вденеш какво означава 90% от населението в България?

    Коментиран от #36, #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Покажи само един "гладуващ" Г-ейзер от

    6 7 Отговор

    До коментар #34 от "Ха ха ха ха ха":

    БСП! Само един!😂
  • 37 123

    9 22 Отговор
    В България има предимно комунисти за които има само един начин и път и това е техния,ако не стане с никого не искат да говореат , обсъждат и срещат. Наченки на демокрация дават Борисов и някой от хората му както и Карздайъ, но само с тези двамата работата няма да стане. Дори и да даде оставка сега Борисов ,и направят избори след два месеца НС няма да бъде много по различно от сега,нито крадците ще бъдат премахнати от листите и си започва всичко отново по старому това иска Нинова, по възможност ако може тя да е начело с нейните крадци.

    Коментиран от #75

  • 38 Е да де

    10 21 Отговор

    До коментар #34 от "Ха ха ха ха ха":

    Когато 90% от населението на България подкрепяше нещо - беше на площада! Справка митинга на СДС! Когато гладуваха - пак бяха на площада! Справка Орешарски!
    Тия опорки не вървят ама грам! Намерете си други!

    Коментиран от #48

  • 39 Ха ха ха ха ха

    11 3 Отговор

    До коментар #30 от "Гоце":

    10 долара може да си взимал ти като овчар:))) Да си чувал термина "покупателна стойност"?
  • 40 ijogjno

    11 6 Отговор

    До коментар #29 от "Виденов":

    От твоите любимци ПО-ГОЛЕМИ КОМУНИСТИ НЯМА НАЧЕЛО С ГЛАВНИЯ ма това нещо го пропускаш нали? А, защо? Нещо некомфортно ли се чувстваш като знаеш, че баш бабаита е още с партийната си книжка на БКП в джоба ?
  • 41 По добре късно

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "бръснат ЧЛЕН":

    Отколкото никога лустрация и декомунизация
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пейков

    14 7 Отговор
    Narod.bg публикува коментара на полк. Николай Марков без редакторска намеса:

    Радев, предлагам да намалим институционалните алабализми и да действаме мъжки и по същество. Всичко е пределно ясно. Назначаването на Главен секретар на МВР става с указ на президента т.е. с твоя подпис!

    Няма какво да ги изслушваш тези сикаджийски оръфляци и да газят с мръсните си крака и ръце по килимите в президентството. Подписвай смело указ за освобождаване на главния секретар на МВР и му хвърляй главата на площад „Независимост“. Демокрацията се защитава с твърда ръка, не с празни думи. Режи смело и хвърляй! Който трябва отвън, ще разбере знаците. Твоята глава няма да бъде пощадена.

    Запомни ми думата.
  • 44 Пресечната точка на случайности

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Виденов":

    Е Необходимост
  • 45 Джудже

    19 2 Отговор

    До коментар #33 от "Мдаа":

    Предишният път ГЕРБ бяха сигурни в победата си на избори, а сега разликата им с БСП е минимална. Не че социалистите имат по-голяма подкрепа, а просто вече почти никой не вярва на Борисов. Проблема е, че всичките са "от един дол дренки" и няма никаква преспекъива. То със "стари ку'ви нов бардак не се прави" ;-)

    Коментиран от #46

  • 46 Мдаа

    8 9 Отговор

    До коментар #45 от "Джудже":

    Това е истината! Не че герб имат ОГРОМНА подкрепа - и на предишните избори нямаха! Но и тогав, както и сега - просто няма нищо по-зобро! Но, някой не го разбират! За 50+ дена, можеше вместо погроми, да се направи тази алтернатива! 50%+ негласували - огромен електорат!
  • 47 Минувач

    8 9 Отговор
    Поредния промит мозък, ръси безсмислици. Това не можело, онова не можело. Вскичко може! Всички партии вън! Парламента затворен! Всички управници и търговци свързани с тях, заедно с криминално проявените на съд! Турците на дпс депортирани и всичко иззето! Малцинствата подрепяли ги, депортирани и всичко иззето! Членуването в нато, ес и всички останали малоумни члентва, прекратени на секундата, да скимтят колкото искат че не можело така и имало процедури! Затваряне на всички граници! Забрана за влизане и депортиране на доказани Български Врагове - гърци, руснаци, всички мюсюлмански държави, англичани, французи, испанци (колонистите), индийци, бангладешци и подобните около тях и африканци! Общуване само и единствено със цивилизовани хора, доказали се през вековете! Смъртна присъда на момента за всеки чужденец нарушил границите по море, земя и въздух! Милост за никой! Не можело... влагалища като тоя, за тях всичко е невъзможно.

    Коментиран от #51

  • 48 ха ха ха ха

    17 8 Отговор

    До коментар #38 от "Е да де":

    Какво общо има СДС със сегашното положение,където показателите на България са; Най корумпираната страна в Европа.Най-бедната страна в Еворпа.На 111 място по свобода на словото.На първо място в СВЕТА по смъртност. Даже и Африканските племена са пред нас.За върховенство на закона дори не ми се отваря дума.
    И не е ли вярно,че 90% от населението месечните им доходи са от порядъка на 300 евро? Лъжа ли е? И не ми излизай с това,че не са образовани ,защото например един микробиолог получава от порядъка на 300-350 евро чист доход.Химиците на Домусчиев във фармацевтичните компании получават по 350 евро . Но виж,охранителите на Каратиста...може да получават и по 5300 ...сигурно затова Герб смятат средна заплата в България над 1000 лв..сметнали са я по заплатите на биячите на Каратиста.
    До преди Герб да дойдат на власт работех в България и съм получавал по 3 минимални работни заплати чист доход (химик в частния сектор)в момента колегите ми ( бивши вече) останали да работят там получават по 1,5 минимална работна заплата.

    Коментиран от #50

  • 49 ГОСТ 26

    4 30 Отговор
    Проблема е че голяма част от българския народ е продажна.Ония англичанин го беше написал че избираме този който ни е довел до това състояние.Как може най крадливата партия БСП 30г. да е от водещите на първо или на второ място по рейтинг.Фалира държавата,ограбия, открадна парите на хората.И след всичко това ние пак си я искаме.А също и комунист избрахме за президент. След изборите отново БСП ще ни управлява.Това показват всички прогнози.Затова си заслужаваме да сме най-бедни и това ще е така докато изчезнем като нация.
  • 50 ГОСТ 23

    6 7 Отговор

    До коментар #48 от "ха ха ха ха":

    Не е до образованието само а и до интелекта.А ти го нямаш а най вероятно си и продажник.Когато си получавал три минимални заплати аз взимах десет пъти по малка заплата от сега.И ако мисля като теб трябва да казвам че благодарение на ГЕРБ живея по добре.Това е проблема на българина само реве и се оплаква чака някой месия да го оправи.Която и партия да управляваше сега ти пак ще ши да получаваш същата заплата.Поради факта че всички партии работят за едни интереси.Пример за 30г нито един депутат или олигарх не е в затвора.

    Коментиран от #52

  • 51 Мдаа

    10 15 Отговор

    До коментар #47 от "Минувач":

    И да сложим теб ли? Или Божков? И да разбирам - предлагаш да изселим стотици хиляди български граждани така ли?Минималната заплата е 300 Евро - ти ако работиш за толкова - явно си с основно образование- незавършено!А не химик! В Лидл например - начална заплата 1400 за продавач! Я да чуем - колко беше заплатата при Виденов??? Моля ? Нещо за 3 долара ??? А? Нещо за купони да си спомняш?

    Коментиран от #54

  • 52 ха ха ха ха

    19 4 Отговор

    До коментар #50 от "ГОСТ 23":

    Благодарение на Герб казвам,че доходите на хората изостанаха.Колкото до продажник...ами ако бях продажник щях да си остана в България.Точно защото не съм продажник,напуснах България.
    Сега пак съм химик,макар и без интелект;))) по товите думи,но не робувам на такива като Домусчиев за 350 евро месечен доход.Да си внася "вносни" химици. Меркел й трябваха и си внесе. Само,че не зная от къде ще ги внесе Домусчиев...С него давам пример,иначе се отнася за всички сфери в България.

    Коментиран от #65

  • 53 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гоце":

    Гоце,научи българския ,неграмотнико.
  • 54 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "Мдаа":

    За Лидл ,ама верно ли?
  • 55 Нане

    16 3 Отговор
    Не до къде се докарахме а кой ни докара до това положение?! Никой не може да отрече че това е гърбавата мафия. Първо ОСТАВКА после нови избори и задължително затвор за престъпния режим на Герб! След това малко или много държавата ни ще е много по- добре от сегашното уродливо и престъпно управление. ОСТАВКА! МУТРИ ВЪН!
  • 56 Исус

    3 21 Отговор
    Пада Бойко и кво после идва Радев комуниста ще ни приближи към русия Европа ще спре кранчето това ли искаме само и само да угодим на Божков безумие българско продаваме се за пари не ни пука за българия
  • 57 Иванов

    13 5 Отговор
    Не мога да повярвам, че длед тридесет години, ще си искаме старото. Б. Борисов се вживява в ролята на Т. Живков и с това печели избори след избоири. Какво Герб допринася към демокрацията? Май нищо. Т. Живков поне спретваше един пленум, чрез който съобщаваше на бъкгарите своите решения. Б. Борисов го кара по-съвременно. Зящо да си играе на демокрация, като може от джип да управлява, да раздава милионите ни, нещо, което дори Т. Живков не си позволяваше.
  • 58 Анонимен

    9 4 Отговор
    Докараха нещата до кривата круша всички 30 години управлявали България. Тодор Живков има голяма вина за възродителните процеси, 1972 и 1984,но бе над всички ви днес. Нетърпимо е да си живее в България, а отвън чакат да се завърнат в родината си. Не съм оптимист за България.
  • 59 Анонимен

    1 12 Отговор
    На инат да управляващ БГ, според мен е недопустимо. Дпс ясно, кратко, точно господин Доган ви каза и двамата да си подадат оставки.
  • 60 Анонимен

    0 14 Отговор
    Доктор Ахмед Доган да се включи и поправи нещата. Апелът ни е отправен към него. Умен е. Малко говори, но думи на място. Искаме помощ от Него, ЕС, ако ще и от Турция. Писна ни да се противопоставят герб на бсп и обратно. Едните нападат и другите нападат.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 goni

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "ха ха ха ха":

    Ех! Ти си добре! Химици много се търсят!:) Само не мога да разбера защо си напуснал България?!:) На кадърен химик , каква заплата?!:) Той, директно получава дял от печалбата! И парите не са никак малко!:)
  • 66 бл.134 в Зап. парк

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно е":

    Свобода за Кърджали.100 години робство стигат
    1000 лева базов седмичен доход за всички роми и 50 % квота за тях в държавната администрация.
  • 67 Васил

    10 2 Отговор
    Полицията може да бие само Българите ромите даже и с пръст не ги закача.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 стойте наведени господа интелектуалци

    6 2 Отговор
    Докараха ни до там, че да събираме капачки за бъдещото поколение на България. Скоро ще събирате и фасове по заповед на новия концесионер на Кабакум ! А Мутрон ще купува самолети, ракети, курвети за инвестиция в армията.
  • 71 Тоя антрополог ли беше казал

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно е":

    Тези, които се вдигнаха на нож срещу издателство „Византия“, разглеждат романа на Иван Вазов - "Под игото", като Корана, в който нищо не може да се пипа или превежда. Сакрализирането на "Под игото" е функция на комплексарски национализъм. Това заявява в интервю за в. "Марица" Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по повод изданието на романа на патриарха на българската литература, "преведено" на съвременен български език, което разбуни духовете в социалните мрежи. В осъвременената версия на издателство "Византия" са заменени над 6000 архаични думи.
  • 72 По думите на проф. Дичев,

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно е":

    много хора искрено се възмущават от такива дреболии.
    "Бяха научени да се възмущават... или пък не се отучиха, защото работата си е такава от комунистическо време. Затова си заслужава да говорим за кризата на идентичността, за все по-тежките ни национални комплекси. Откъде ли идват? Според мен те са функция на претенциите ни. Смятаме се за най-велики, древни, културни, пък виждаш ли - все сме на опашката. Ако се вгледаме честно в себе си, ще си дадем сметка за това, което сме, ще почнем да ценим онова, което можем, без да страдаме за неща, които нямаме. Наричам го санстефански комплекс - можело е България да е по-голяма, ама на, не се е случило, нито пък по-нататъшното княжество е успяло да завоюва териториите, които си представя, че му се полагат. И оттук - едно перманентно страдание. Нямаме си Юго и Дикенс, ама дай сега да сакрализираме Вазов до небето"
  • 73 ДядоСтою

    3 1 Отговор
    АМИ ДЕДО КАЗВАШЕ ДО КРИВАТА КРУША Я ДОКАРАХА НЕ Я ДОКАРАХМЕ ЩОТО НИЕ НЯМАМЕ ВЛАСТ
  • 74 Ивайло Дичев:

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно е":

    Ние винаги жалим за нещо, което не се е случило, посочи той и обясни, че българите страдат по Санстефанска България, която никога не е съществувала на картата. "Това е страдание по неосъщественото", каза още той. Хубаво е да започнем да търсим в нашата история, в настоящето си, дори и в себе си такива неща, които са реални. Несбъднатите мечти - това наричам "Синдрома на Левски". Левски е един прекрасен човек, чиито идеи, за съжаление, не са се осъществили.Трябва да се научим да обичаме някои от политиците си, да различаваме тези, които имат добри идеи, които са почтени, които правят нещо добро за държавата, от онези, които са корумпирани.В момента, в който кажем, че всички са маскари, ние се обричаме на това да не бъдем нация.
  • 75 В България

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "123":

    има предимно българи и в това е проблемът за съществуващата ситуация, а дали ще ги делиш на комунисти и демократи, както видяхме през всичките 30 години няма никакво значение. Защото българинът така разбира идеите - те да обслужват неговите интереси, а не той да промени съзнанието си и отношението си към обществените процеси.
    Държа да кажа, че в България нито е имало някога комунизъм, нито пък е настъпвала демокрация.
    Така, че този безкраен спор между застъпници на едната и другата доктрина е абсолютно безпочвен и безмислен.
    Спорът и битката винаги са били по отношение на това кои групи от нацията да са на власт, но делението не е по политически критерий, а по родово-общинен, селско-махленски и шуробаджанашки.
  • 76 ампили куку

    1 4 Отговор
    Искате да ги сменим толупите --хубаво а новите толупи които ще са по гладни, гадни и жадни за власт че и неопитни по ли ще е добре и то точно 6 месеца преди и без това идващи избори където изберете който искате ...ама не веднага та веднага ,хубаво и кой ще е тоя майстор който веднага ще сложите и хоп и пенсии и заплати ще се удвоят а.?!! Нали поне 1г.няма да му е ясно на кой свят е и ще зареве че предишните както винаги нищо не му оставили , хубо след година мъки и окопитване уж влезне в крачка но като усети далаверата и дебелата заплата и рушвети и хоп- кой е и от къде и за какво е дошъл мигом ще забрави и ние па на улицата и т.н. обаче преди това така ще е объркал нещата че за днешния ден ще се сещате с умиление и желание да не беше дошъл новия бай ГАНЬО но той ако се окаже по кръвожаден и заповяда бий на полицията ,кой ще е спечелил тогава а..?!! Боко поне се е оял че е и милостив а това е рядкост в тези среди ,пазете го вместо да го хулите че не всички са милостиви ако че уж са като европейци на пръв поглед и се умилкват мазно за да влезнат в играта.!
  • 77 орлов нос6722

    2 0 Отговор
    - Обвинен сте в продажба на фалшив елексир за "вечна младост"! Осъждан ли сте?!
    - Да два пъти, през 928 г. и 1247 г. ...
  • 78 Матей

    1 0 Отговор
    Ами то си е диалектически материализъм,единство и борба на противоположностите.Бедни срещу богати,ограбени срещу грабители,експлоатирани срещу експлоататори.Антагонизъм.Непоносимост.Противопоставяне.Кой кого?Засега по-силната страна действа къде с насилие,къде с подлост,къде с измама,самоовластилите се разбойници,стъпили на врата на цял народ,паразитите с възможности да крадат и да създават изгоден за тях ред ,да узаконяват престъпността.
  • 79 До #27

    2 3 Отговор
    Защо поставяш кавички за виновноста на Германия? Тя трябваше да бъде ликвидирана като д-ва след ВСВ! Холокоста, концлагери, над 26 хиляди унищожени селища САМО в. Еларусия, десетки милиони убити и още толкова поне прекършени човешки съдби... Как е възможно това да се забрави? Наистина днес се води тиха борба за написването на нова история! Гадно е!
  • 80 Смях

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "xaxa":

    Кауна го хванаха по бели гащи и веднага гешев оставка изродите хвърлят по полицията павета и бомбички -полицията виновна че не отговори /провокатори при герб при марешки от кои са/ от 12 год герб все губи избори за малоумните