Last news in Fakti

11 Септември, 2020 13:00 3 193 26

Българите вече искат реална демокрация

  • протест-
  • софия-
  • оставка кабинет

Ето защо тези днешни протести у нас са аналогични по-скоро на вълненията в Унгария от 1956 година, Чехословакия от 1968 година и Полша от 1980 година

Българите вече искат реална демокрация - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Николай Гочев във "Фейсбук"

Нека да кажем няколко думи по същество.

Протестите от тази година са съвсем различни от онези през 1996/1997 и още повече от онези през 2013/2014. Първият имаше за задача политическо освобождаване от доскорошната просъветска номенклатура, а вторият се занимаваше с технически въпроси, отнасящи се главно до усвояването на евросубсидиите. И двата протеста бяха изрично и активно подкрепени от „западните партньори“, и поради това постигнаха лесен успех.

Сега положението е друго. Европа намери своите представители у нас: това са онези, които напоследък открито биват наричани „мутри“, подкрепени от партията ДПС и от който още се намери – винаги се намира някой. Ако зависи от евробюрократите, тази конфигурация ще управлява неограничено дълго – тоест поне още едно поколение, докато сегашните 20-годишни станат на 50.

„Великото народно въстание“ засега е опаковано като проевропейско движение, защото все още почти никой не оспорва открито, че Европа – това е правова държавност, върховенство на закона и пр. Но тази опаковка е много тънка, защото истината е, че „западните партньори“ малко ги е грижа за законността като такава, а още по-малко за законността у нас. И това се усеща от всички – както от доверениците на Съюза, така и от останалите.

Това, което се вижда под опаковката, е желание за истинска законност, тоест справедливост; и също така недоволство от растящото пренебрегване на националния (етнокултурен) интерес.

Ето защо тези днешни протести у нас са аналогични по-скоро на вълненията в Унгария от 1956 година, Чехословакия от 1968 година и Полша от 1980 година. Тогава малцина казваха, че искат „капитализъм“, а по-скоро ставаше дума за „социализъм с човешко лице“, тоест за живот без политически репресии и със зачитане на националната идентичност - с всички произтичащи от това последствия.

Така и днес България казва, че не е против Европа, но все пак иска реална демокрация, което ще рече свобода на словото, истинска партийна система (невъзможна без честни избори) и истинско разделение на властите; а не изоставяне на произвола на една нова местна номенклатура, която ще си плаща данъка на евробюрократите и в замяна на това ще се разпорежда из страната според личните си желания.

*Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИСКАМЕ ШКАФЧЕТО НА ТИКВАТА

    35 1 Отговор
    А ИНАЧЕ ПЪРВО ДА ГИ ТЕСТВАТ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ И ТИЯ С ПО МАЛКО ОТ 130 ВЪН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО.ЗА ДА НЕ ПРАВИМ РЕВОЛЮЦИИ НА ВСЕКИ 5 ГОДИНИ
  • 4 гост

    21 1 Отговор
    Добре и умно казано.
  • 5 Черноянчева

    20 3 Отговор
    Ако тези въстания не успеят по всяка вероятност ще се премине към мирна интелектуална РЕВОЛЮЦИЯ.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пётр Климук

    8 23 Отговор
    Аман от словестни полюции. Всеки да се изкаже, щото няма нищо по- важно от пикника на платените протестъри пред президентството. Който иска нещо по-различно, да се готви усилено за редовни избори.

    Коментиран от #14

  • 8 Янакис

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Черноянчева":

    Това пък какво ще е ?
  • 9 ПСР

    27 1 Отговор
    А какво е"реална"демокрация?-върховенството на Закона!
    Каквото за мен,такова и за Борисов или Домусчиев.
    Каквото за Хиполенд,такова и за Шиши.
    "Западните партньори "се оказват абсурдни партньори на Борисов,не на България. Изглежда и по всичко личи, че в името на интереса,са си лика -прилика.Занимават се свръх активно с казусът "Навални"или Лукашенко.А с нашите мутри,кво праим?!
    Срам и позор за управляващата ЕС,ЕНП и лично за шефът й,Манфред Вебер.Срам да Меркел,Лайен и Макрон.Всички те, прекрасно знаят,с кого точно си имат работа. Но,това там!
  • 10 Псевдоним

    16 0 Отговор
    При нас нещата явно са наопаки. Наистина от страните от Източния блок единствено Живковият социализъм донякъде е имал "човешко лице". Но за парламентарната демокрация не може да се каже същото. Учениците на Тато се оказаха големи негодници и човекомразци.
  • 11 Hess

    21 1 Отговор
    Не си ли изметем боклуците от двора,никой няма да го направи вместо нас,но изцяло,и радикално!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бесен

    20 0 Отговор
    Покрай демонстрациите в родината взеха да падат много маски не само на местната мафиотско-олигархична сган, но и на европейската. Вече ясно виждаме кой какъв е по света и у нас. На ЕНП й лъсна сурата. Така че българите най-вече сами трябва да се оправяме и сами да изградим тази демокрация. На Меркел й е през полата за българите, тях евтини роби ги устройват идеално за обслужващ персонал. Стига с този столетен манталитет вече, че трябва някой от някъде да дойде да ни оправи. Сами трябва да се оправим.
  • 14 Платен си ти

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пётр Климук":

    На протеста ходим и мразим безплатно
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    14 0 Отговор
    То в западна европа вече я няма реалната демокрация, те в България искат.
  • 17 k1 profesional

    17 0 Отговор
    Ха, добър ден. Сега ли осъзнахте , че европейските лидери основаха тип партии в източна Европа , за да могат да си усвояват безметежно средствата на данъкоплатците без да са намесени пряко. Особено им пасна българският модел на управление и за това го защитават с със зъби и нокти , защото ако този модел се срина и взятките към тях секват, а те самостоятелно ако го направят , ще търкат наровете дълги години в техните страни .
  • 18 Бай Ганьос

    5 2 Отговор
    Вулгарин и Демокрация, ама де де.....!
  • 19 БГ е див фашизъм

    12 0 Отговор
    Важното е, че на зима бунтовете ще са гладни и никой няма да си спомня, какво значи думата демокрация.
  • 20 Хаджиментов

    3 12 Отговор
    Правилно!
    И тогава и сега протестите бяха срещу комунягите и стоящият зад тях Кремъл.
    Крайно време е да приключваме с Перестройката и да започваме истинския преход.

    Коментиран от #21

  • 21 Доктор Ху

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хаджиментов":

    Ало, не те знам как са те замразили в азот, ама щом СЕГА искаш да приключваш с перестройката, дето приключи в началото на 90-те години на 20 век и при 4 щатски бази ми плямпаш за влиянието на Кремъл у нас, явно е било доста здраво те е държало замразяването.
    Благодарим на такива като тебе, че с жалките си опити да лъжете, ни държите будни за истината, но можете да се връщате в течния азот. Бунаците сериозно намаляха покрай простотиите на кукловодите ви, дето отвориха очите на всички що за мръсотии са се вършили през всичките години зад гъбовете на хората.

    Коментиран от #23

  • 22 Умен по цялата глава

    1 3 Отговор
    Има накъде.Гергов Свинаря поканен на масата на Радев пРезидента на сватбата на Йотова зам президента....Ето кОЙ гласи Радев за служебен Премиер...Самия пловдивски Олигарх Гергов.....ето КОЙ гласят за Служебен Премиер....Самия Гергов Свинаря.....а вие лежите като Неандерталци цяло лято в палатките и по асвалта....И ви биха на Въстанието,за да управляват Мазните Червени Тулупи от БСП....
  • 23 Хаджиментов

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Доктор Ху":

    1. Управляват все същите сили, които управляваха и преди 10 Ноември 1989.
    2. Замениха политическата си власт с икономическа, а който владее народа икономически, го владее и политически.
    3. За да имат пряко политическо участие си запазиха БКП под името БСП, създадоха си "балансьора" ДПС с твърд, винаги сигурен електорат и периодично си създават миманс с разни допълнителни партийки за да имитират плурализъм. ГЕРБ се измъкнаха от сценария, но скоро нещата ще се върнат в руслото.
    4. Същите тези власти освен икономиката и политиката владеят и съдебната система. С конституцията, различни закони и безкрайна корупция.
    5. На много места управляват местни велможи, свързани с бившата номенклатура и или ДС. Както навремето бяха местните секретари на БКП.
    С други думи, управляват същите сили в имитация на плуралзъм, псевдо пазарна икономика и псевдо демокрация. Леко отпуснати юзди на народа за да си трае. Дали са му малко пари, свобода и зрелища, докато управляващите в сянка имат всичко друго.
    Точно като в метрополията Русия. Перестройката приложена творчески.

    Коментиран от #24

  • 24 Протестът е срещу мафията.

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хаджиментов":

    Добре. Само, че срещу определена мафия – на върхушката.
    Дава ли си сметка всеки, който е срещу мафията, че всъщност самият той е участник по някакъв начин във вид мафия – родова, служебна, йерархична, олигархична.
    Затова протестът на улицата не е постигнал видими резултати. Той - по всяка вероятност възникнал спонтанно - вече се е разделил на вътрешни зачатъци на мафиотски кръгчета, които имат различно виждане – ако изобщо го имат – за бъдещото управление на държавата.
    Като се замислим, в България винаги се случва това. Като дежа вю е. Защо?
    Пробллемът е системен. И национален.
    Системен е поради обществената ни система – вид примитивен капитализъм, който е разрушителен и по отношение на икономиката и по отношение на обществените отношения. Този вид капитализъм създава непримиримо класово общество, което е безперспективно.
    Национален проблем е и манталитетът на българина. Народът ни, от нахлуването на Аспарух по тези земи до днес, не е узрял като манталитет в лично качество, а оттам и в обществен план.
    Причината е, че винаги външни обстоятелства – вярно, прекалено много - са влияели на историческото му развитие. Но това е, когато искаш тревата да расте, като я дърпаш. Не става. Така или иначе, българинът не е надраснал първичния си комплексарски егоцентризъм, и такава е матрицата, която определя пътят на народа ни до днес и в необозримо бъдеще.

    Коментиран от #25

  • 25 Хаджиментов

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Протестът е срещу мафията.":

    Напълно се съгласявам с всичко написано и те поздравявам! Само да добавя няколко неща:
    - За мафията - по определение мафията е срастване на престъпността с политиката. Политиката, не само управлението. Защото и тези политици, които не са в управлението, имат влияние и лостове да влияят. И оттук е лесно да се очертае един доста достоверен кръг на големите играчи в родната мафия.
    - За народа - 500г далеч от европейската култура, ценности, обществено и икономическо развитие. Някакви наченки след Освобождението, после войни, преврати, След това 45 години зад Желязната завеса. И сега има едно ново поколение, видяло света, учило и живяло в развити страни, което иска да промени нещо, но усилията му старата политическа клика не пуска кокала. ГЕРБ ги омайват, а другите се опитват да ги яхнат и на техен гръб да стигнат до властта.
    Затова съм за ВНС, където да влязат млади, образовани, необременени политически хора, които с нова конституция да положат основите на модерна България. Сегашната политическа класа е изчерпена и е време да отиде в историята.
    -
  • 26 св гъзис бг иконата

    0 0 Отговор
    ко ми са прайти на големите политици разбирачи аз с един пети клас станах жури на цялото бг налягайти си парцалите и ма гледайти сяка събота от 20:00 ч по нова тв