Last news in Fakti

6 Октомври, 2020 19:01 5 815 39

Светът е заплашен от ново преселение на народите

  • преселение-
  • преселение на народите-
  • световен глад-
  • климат-
  • войни

Ако не се предприемат спешни действия, недостигът на вода и храна ще се влоши значително през следващите 30 години, което ще доведе до социални протести, бунтове и въоръжени конфликти

Светът е заплашен от ново преселение на народите - 1
Снимка: ИноСМИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Широк резонанс в Европа получи публикуваният през септември доклад „Списък на екологичните заплахи-2020“ (Ecological threat register-2020), в който се прогнозира катастрофален сценарий на „преселение на народите“ в резултат на климатичната криза, както и недостиг на вода и храна в страните от Азия и Африка. Докладът е изготвен от международни изследователски центрове - Института за икономика и мир (IEP), както и Института за климат и мир.

Публикацията съвпада с петата годишнина от „голямата“ бежанска криза от 2015 г., която разтърси Европа. Докладът е проникнат с чувството за заплаха, висяща над света и западната цивилизация на първо място, проблемът с бежанците е тясно свързан с изключително спешната тема за околната среда, пише руският портал ИноСМИ, цитиран от Агенция "Фокус".

Основни констатации от доклада:

- В резултат на екологичната криза броят на "климатичните" бежанци в света може да достигне 1,2 милиарда души до средата на века.

- 19 държави вече са станали огнища на повишен миграционен риск на фона на задълбочаващата се екологична криза. Сред тях са Афганистан, Сирия, Ирак, Индия, Пакистан и Чад.

- Най-голямата екологична заплаха надвисва над страните от Субсахарска Африка, Близкия изток и Северна Африка, където се отбелязва и най-високата раждаемост в света.

- До 2040 г. до 5,4 милиарда души - повече от половината от световното население - ще живеят в 59 държави с остър недостиг на вода, включително „демографските гиганти“ Индия и Китай.

- До 2050 г. 3,5 милиарда души ще страдат от недостиг на храна, което е с 1,5 милиарда повече от днес.

- Борбата за ресурси, липсата на вода и храна неизбежно ще създаде експлозивна социална ситуация в страните от Азия и Африка, което ще доведе до масивни миграции на населението към развитите страни.

Авторите на доклада стигат до извода, че над милиард души вече живеят в страни, които по принцип не са в състояние да издържат на новите екологични заплахи и именно те ще станат източник на масови миграции през следващите 30 години. Най-висок миграционен потенциал имат страните от Африка, Близкия и Средния Изток и Централна Америка. Именно в тези страни промените в околната среда и природните бедствия вероятно ще доведат до масово изселване на населението, което ще застраши регионалната и глобалната стабилност. Мигрантските потоци ще потекат предимно към Европа и Северна Америка, където екологичната ситуация ще бъде много по-добра.

Европа вече се сблъска с голяма миграционна криза през 2015 г., когато два милиона души, предимно от разкъсваните от войни Сирия и Ирак, се изляха на стария континент. Вълните на новото преселение неизбежно ще изострят политическата и социална ситуация в развитите страни. Стив Килели, основател и директор на Института за икономика и мир, заяви в тази връзка: „Екологичните промени и изменението на климата представляват сериозно предизвикателство за глобалния мир.

Ако не се предприемат спешни действия, недостигът на вода и храна ще се влоши значително през следващите 30 години, което ще доведе до социални протести, бунтове и въоръжени конфликти. Настоящата епидемия от Covid-19 вече показа колко лесно е да се нарушат връзките в световните хранителни вериги.

Екологичните заплахи ще бъдат особено силни в страни с висок процент на плодовитост като Нигерия, Ангола, Буркина Фасо и Уганда. Те вече страдат от липса на ресурси и нарастваща бедност.

Институтът изтъкна следната група проблеми:

Липса на храна

Търсенето на храна в световен мащаб ще се увеличи с 50% до 2050 г., докато населението на света ще нарасне с 3,5 милиарда души. Без решение на хранителния проблем в световен мащаб в много региони ще се появят продоволствени проблеми, предимно в Африка.

Недостиг на вода

През последното десетилетие броят на конфликтите в света, свързани с борбата за водни ресурси, се е увеличил с 270%. Говорим предимно за Йемен и Ирак, но десетки страни вече са въвлечени в борбата за водни ресурси, включително Египет, Етиопия, Индия, Пакистан и Китай. Проблемът с водоснабдяването е остър в почти всички страни от Близкия изток, Северна Африка, Южна Азия и дори в редица европейски страни, като Испания и Гърция.

Природни бедствия

Глобалното затопляне, сушите, земетресенията, ураганите и наводненията засягат все повече живота на хората в развиващите се страни, което води до миграция и бягство до пренаселените градове, които се превръщат в огнища на социални конфликти.

Докладът за екологичните и миграционните заплахи беше посрещнат с враждебност от представители на либерални и правозащитни организации в Европа, които го разглеждат като „алармистски“ опит за предотвратяване на приема на бежанци в развитите страни. Либералите обвиниха авторите на документа в „антинаучни методи“.

Фактите обаче говорят сами за себе си - докладът се основава на надеждни статистически данни от Центъра за мониторинг на миграцията, включително тази, причинена от екологични и политически фактори, обясняват от редакцията на портала.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България няма проблем

    36 8 Отговор
    , България не е заплашена от нищо заплашени са САЩ Германия Англия Белгия Холандия България няма да е участник в това което те предвиждат, България мигранти няма да приема, нека да си ходят в Англия Америка нас това не ни интересува, България заплашена единствено от глупавите решения които взимат СДС от решенията на СДС които са против интересите на държавата и на народа СДС ке умре
  • 2 Criminal

    52 4 Отговор
    Аз виждам само липсата на един нов дом за тях, над чиито порти пише: Arbeit Maht Frei...........
  • 3 КОТарАК

    28 2 Отговор
    ами те нали измислиха ,,ваксината'' за ,,короната''-да понамалеем малко
  • 4 Сила

    88 5 Отговор
    Ама ние белите хора каква вина имаме че изметта на планетата се размножава безконтролно и безогледно унищожава ресурсите на Земята?

    Коментиран от #15, #28

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хаджи Папурко

    44 1 Отговор
    Подготвяте ни да вземем бежанци ли.
    Това ли е планът на ЕС.Буфер населен с бежанци.Като за начало Еднкнижний поиска непълнолетни от изгорелия лагер на остров Тасос.
    Да се чудиш как тези неграмотни дивачета са намерили пъя и пари за Европа .
  • 9 Разум

    46 0 Отговор
    Защо само белите държави са длъжни да приемат Африканци и Азиатци?

    Защо Китай, Япония, Корея, Пакистан и т.н. не приемат масова емиграция от Африка да с разнообразят с различни раси обществата?

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Разум

    37 1 Отговор
    Колкото повече храните мишките, те няма ли да се размножават още повече?
  • 13 Чичолина

    37 0 Отговор

    До коментар #9 от "Разум":

    Никой не е длъжен да приема .Това си е решение на големите "ДЕМОКРАТИ" в ЕС.Унгария,например приели мигранти-не.Орбан е категоричен,иска да защити собственото си население и не желае терористи на територията на държавата си,за разлика от баба Меркел!
  • 14 доктора

    24 1 Отговор
    Констатациите наистина са плашещи, но в крайна сметка това е естествен подбор, не е редно "тези хора" така да се множат и е редно да мислят ако могат за това как да се справят там където се разплождат. Не може да ги изхраним всички не хомосапиенс.
  • 15 просто е:

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сила":

    помагаме им с ресурси...здравеопазване....
  • 16 Smooth Jazz

    17 0 Отговор
    Това либерализма е чумата на 21 век.
  • 17 БПФ

    27 1 Отговор
    И защо Европа да е длъжна да приема скотове, които само плюскат и се размножават и не за мръднали еволюционно и сантиметър напред за 10 000 години? Имат си цял огромен континент, чий го дирят тука?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 емa

    18 0 Отговор
    Защо Западна Европа приема емигранти а другите страни не приемат.? Защото 1)Американците искат една слаба и подчинена Европа отколкото Единна и силна .2) С години са го казвали преди ( имам предвид при соц"а) че " Западното общество е изгнило " а сега казват " че е процъфтяващо" но фактите покзва първото няма вече семейни и традиционни ценности има паради наречени "Парад Гордости" гей паради както в Германия,Холандия има в паспортите им трета графа за " за пол" а законите в редица Западни страни разрешават ( даже е модерно и нас убеждават да бъдем като тях "цивилизовани" и законно еднополовите бракове обществото се руши без намеса отвън в същото време нацията в редица Европейски страни "старее" - ( Германия средната възраст е 45-47 години )така, че е Европа ще е Африканска- Азиатска след 40--50 години Източна Европа поне за сега" владее" положението но за бъдеще ? на който времето ще покаже.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Корекция

    20 0 Отговор
    Връщане на кльоновете по границата, патрулиране с дронове и въоражени екипи, както и санитарна зона без висока растителност от 10 км. за залавяне на нарушители при евентуален пробив. Това е единият вариант, който е и най-евтин....
  • 23 Мани мани

    15 0 Отговор
    А глупавите електрици си въобразяват, че електромобилите на Мъск ще спасят положението.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 IYI

    2 1 Отговор
    Короната да я свържат с ебола и да дърпат шалтера.

    Максимум 1млрд да останат на Земята.
  • 26 хана

    13 0 Отговор
    да си ги приемат Великите робовладелски д-ви ,които ги ползваха за роби дълги години.Ние не сме имали никога робство,даже и в древността.Затуй не сме длъжни на никой.
  • 27 Наново

    9 0 Отговор
    Май тия дето разрушиха кльоновете ще ги издирваме поименно и каквото са разрушили да го строят наново.
  • 28 Милен

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сила":

    Я пак се замисли кой има най-голяма вина и кой изсмуква ресурсите на планетата...
  • 29 Време е

    10 0 Отговор
    Да се свика конференция на ООН с участието на всички държави и да се приеме от всички ограничаване на раждаемостта до 2 деца в семейство. Всеки който желае трето и нагоре да заплаща данък в размер на 50хил. долара за всяко следващо дете, който наруши закона и неможе да плати се кастрира. Данъкът да се събира в световен фонд за борба с климатичните промени. Само така може да се спаси планетата.

    Коментиран от #31, #32

  • 30 pbdan

    2 0 Отговор
    От лъка до ЯО са създавани да защитят селото, града, държавата от нашественици. Преди 80г. един с 5млн. армия завзе цяла Европа, северна Африка и почти победи СССР. Ако не бе скочил целият свят срещу него щеше да го завладее всичкия. И това без ЯО. Така, че белият човек си има потенциал и може да се оправи все още.
  • 31 китаец

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Време е":

    Малко си закъснял!
  • 32 индиец

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Време е":

    Изобщо си закъснял!

    Коментиран от #37

  • 33 аз съм Веска

    6 1 Отговор
    ПЛАНЕТАТА Я ОМАЗАХМЕ. ИМАШЕ И ВОДА И РЕСУРС. НЕ СИ
    СТОПАНИСВАХМЕ ПРАВИЛНО, КОСМИЧЕСКИЯТ ДОМ . ТОВА ЗА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА НАРОДИТЕ,Е НЯКАКЪВ ЕТАП НА НАДЕЖДА .
    ОСТАНАЛИ СА ОСТРОВЧЕТА ЗА ДОБЪР ЖИВОТ .АКО ТАКА ПРОДЪЛЖИМ ДА Я ЕКСПЛОАТИРАМЕ , МНОГО СКОРО ВСИЧКИ ВСЕ ПО- ЧЕСТО , ЩЕ СЕ ЗАГЛЕЖДАМЕ В ЗВЕЗДИТЕ .
  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    сечат се дървета гори замърсява се природата сами трябва да пазиме и цениме каквото имаме
  • 35 Електричар

    5 0 Отговор
    Трябва да се пусне ток по границата както беше по татово време. Тогава шебеците от бонго бонго и танганайка не смееха да припарят защото инстинктът им казваше, че там ако стъпят ще има дърво
  • 36 Минувач

    2 0 Отговор
    По тези точно причини България трябва много сериозно от сега да обърне внимание на отбранителните си възможности в дългосрочен план! После ще е късно!
  • 37 Време е

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "индиец":

    Никога не е късно. Ако се сметне след тази мярка - максимум 2 деца в семейство и естествената смъртност ще се окаже че прирастът на населението на земята е отрицателен и само след няколко години планетата ще влезе в норми. Ако се окаже че има държави които не спазват условието да им се налагат невиждани до сега санкции, следкоето те сами ще се избият или ще измрат от болести.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.