Last news in Fakti

10 Октомври, 2020 21:30 7 795 23

Приказният кипърски плаж "Вароша": От пленник на политиката до предизборно оръжие

  • севернокипърска турска република-
  • вароша

Повече от очевидно, че Ердоган и този път поставя света пред свършени факти – както се случи и в спора с Гърция за газовите находища в Средиземно море

Приказният кипърски плаж "Вароша": От пленник на политиката до предизборно оръжие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази неделя в самообявилата се Севернокипърска турска република ще се проведе първият тур на президентските избори. Един легендарен плаж се превърна в ябълката на раздора по време на кампанията.

Над 40 години достъпът до кипърския плаж "Вароша" беше ограничен. Сега той отново е частично отворен - пореден обрат в дългата му история. През 60-тe години на 20 век "Вароша" е приказен 3-километров плаж с фин пясък. После идват масовият туризъм, бетонът и хотелските укрепления с 10 000 легла. "Вароша" печели световна популярност. Tук почиват Елизабет Тейлър, Бриджит Бардо, София Лорен и Ричард Бъртън. В един период "Вароша" осигурява на Кипър половината от всички туристически приходи.

През 1974 година обаче тази небивала история на успеха приключва по тъжен начин. Турските окупатори превземат град Фамагуста, с който е свързан плажът, а 40 000 кипърски гърци напуснат домовете си. Райското кътче с финия пясък се превръща в призрачен пейзаж зад бодлива тел. Властите забраняват достъпа до "Вароша", като забраната важи за абсолютно всички, независимо дали са гръцки или турски кипърци. Въпреки това този регион не изпада в забвение, а Фамагуста и до днес си остава символ на разделението на острова. В рамките на преговорите за възстановяване на единството на Кипър, "Вароша" открай време играе ключова роля. Нека да го върнем на кипърските гърци, които някога живееха тук, защо това ще повиши взаимното доверие – това гласи една от позициите.

Отварянето на "Вароша" за посетители: дързък вътрешнополитически ход

"Вароша" има идеално географско местоположение и огромен туристически потенциал, икономическата му тежест е сериозен акцент в преговорите. Турският президент Ердоган обаче настоява на своето. Турците проявили голямо търпение досега, но не получили нищо, тъй че "Вароша" си оставала част от Северен Кипър. Ердоган направи това изявление в присъствието на Ерсин Татар, премиер на международно непризнатата Севернокипърска република. Двамата оповестиха, че част от плажа отново ще може да се използва за туристически цели. Това беше шамар не само за кипърските гърци, но и за другите лидери на Северен Кипър – президента Акънджъ и външния министър Йозерсай. Защото до този момент те двамата изобщо не знаеха за такива планове.

Това, което се случва в момента, е срамно петно за демокрацията в Северен Кипър и директна намеса в президентските избори, възнегодува Акънджъ в едно телевизионно предаване. Ясно е, че ходът с "Вароша" цели да подкрепи един конкретен кандидат, смята президентът на непризнатата държава. Той има предвид своя основен съперник, премиера на същата държава Татар.

На изборите, които ще се проведат в неделя, се кандидатира и външният министър Йозерсай. Той вече напусна правителствената коалиция, а това означава, че правителството си отива. Самият Йозерсай вече от години настоява за икономическо сътрудничество между двете части на острова. Той смята, че кипърските турци и кипърските гърци би трябвало на равна нога да преговарят и по най-горещата тема в момента: добива на нефт и газ.

Специално за "Вароша", която кипърските турци наричат "Мараш", Йосерзай казва, че трябва да се върнат правата на бившите собственици, а двете страни заедно да се погрижат за икономическото възстановяване на тази туристическа дестинация. Той остро атакува решението на Ердоган и Татар, наричайки го "пиратска акция".

Ердоган си навлече сериозни критики отвътре и отвън

Една от малкото критични медии в Турция, "Gazete Duvar", също пише за предизборна манипулация. Според коментатора на вестника, Ердоган и Татар подценяват интелигентността на хората в Северен Кипър, които са много ядосани на тази турска намеса. Северен Кипър получава от партията на Ердоган точно онова, което получава и цяла Турция: потъпкано върховенство на закона, четем още в коментара.

Бурни критики се надигнаха и на международната сцена. Според Кипър и Гърция, този демарш на Ердоган и Татар нарушава всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН. ЕС обвини Анкара, че създава нови напрежения между Кипър и турската Севернокипърска република. Русия също осъди взетото решение за плажа.

В същото време е повече от очевидно, че Ердоган и този път поставя света пред свършени факти – както се случи и в спора с Гърция за газовите находища в източно Средиземно море.

В случая обаче има и признаци, че напрежението може да спадне. В рамките на един форум в Братислава турският външен министър Чавушоглу разговаря директно с гръцкия си колега Дендиас. Гръцката страна заяви, че се водят сондажни разговори и има договорка за мерки по укрепване на взаимното доверие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Силна Пуйка

    8 11 Отговор
    Делата на великия просяк... Постоянното главоболие на посланика на Катар в турската столица, е постоянният натиск от зет министър Албайрак за финансова помощ. Такъв е тормозът, че катарският посланик призна пред колегите си, че предпочита да отиде в Доха, отколкото да остане в Анкара!
  • 2 Юсуффф

    8 5 Отговор
    Страхотен плаж на който има хотели които са превърнати в почивни станции на турската армия. Навремето Фамагуста са го наричали малката Флорида.Плажа се ожранява от турски аскер с автомати ,а бариерите на входа към забранената зона от сините каски на ООН.

    Коментиран от #4

  • 3 Какво ви бърка какво правят турците

    12 13 Отговор
    В тяхната си част от острова? Ако искат ще го отварят, ако искат ще го затварят. Това да не са българските златни залежи, че да зависят от други страни....

    Коментиран от #20

  • 4 ДжониДреп

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Юсуффф":

    Казва се "войска".. "Аскер" не е европейска дума.

    Коментиран от #5

  • 5 XMAN

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "ДжониДреп":

    ЩОТО СИ МНОГО ГЯВОЛ ,КАЗВА СЕ ДЕП А НЕ ДРЕП .ВЪПРОС НА БАГАЖ.

    Коментиран от #18

  • 6 Аммохостос

    2 4 Отговор
    Крадците, пирати и убийци, в нови приключения .....
  • 7 Варо́ша

    6 4 Отговор
    Варо́ша е старинен квартал в Ловеч, който е основната част от Архитектурно-исторически резерват „Вароша“
  • 8 Някой

    6 4 Отговор
    концесионер не търсят ли? Да им пратим , че ще има бая безработни-))
  • 9 Кукуленд

    16 10 Отговор
    Направо да се разплаче човек докато чете, как лошите турци изведнъж са си присвоили половин Кипър и са станали окупатори . Автора защо прескача как се е стигнало до това? Защо не пише как гърците са избивали ей тъй за кеф хиляди турци местно население в Кипър и Турция тогава влиза в Кипър. Искат да се разберат с гърците, но не успяват, гърците искат да изгонят турците в Турция. Тогава Турция окупира Северен Кипър и бие шамари на гърците

    Коментиран от #16

  • 10 И да ревете и да не ревете

    14 9 Отговор
    Фамагуста е турска. Да сте мислили преди това. Пак благодарете, че турците си взеха само своето, ако вие бяхте на тяхно място щяхте да искате всичко. То и сега го искате ама алките ви не стискат.
  • 11 Хасан

    9 7 Отговор
    Много антитурска и анти Ердоган статия ...ако марсианци дойдат ,Дойче веле ще обвини Ердоган
  • 12 Досаден съсед

    4 2 Отговор
    Тия гърци са същите като комшията ми Ставри. Навремето комунистите отнели на дядо ми половината парцел защото не можело да има толкова голям. Взел го някакъв другар, който се пада баща на Ставри. Та този Ставри все се бърка, няма да сееш тия цветя тука, тая пътека няма да минава точно там, ама защо си сял домати...вечно с претенции. Познато ви е, сигурен съм
  • 13 Мачкай планктона Ердо

    2 5 Отговор
    Нека цъфти!!!!
  • 14 До 12

    1 3 Отговор
    Само селяните и бабичките са досадни съседи, а може би са сектанти като тези от Перник без да го разбират!
  • 15 Рошко

    4 2 Отговор
    Ще има мир в Кипър кхсто англичаните си вдигнат партскешите от там и византийците не си въобразяват, че е и техен господа от дойче зеле преди да пишете глупости не си мислете че не знаем историята, и всички ви вярваме
  • 16 Рошко

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Кукуленд":

    Щот дойче зелето е манипулативна медия инструмент не на гърчалята а на короната на англето, Нерде Кипър, Нерде Англия
  • 17 Кокорчо🙄

    2 0 Отговор
    Вожда го е казал, където стъпи английски крак започват и рибите да се бият, та докато има англичани там няма да има мир
  • 18 Въртигъзов

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "XMAN":

    А ти понеже си много "космат",казва се дявол не гявол ! Аре бегай !
  • 19 Хасан

    2 1 Отговор
    И какво му е лошото хората да отидат на плаж там!?

    Коментиран от #21

  • 20 Кипърец

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Какво ви бърка какво правят турците":

    Кой ти каза че това е турска територоия????? Дано ви окупита турция черноморието и половин България и тогава ще те питам каква ще е тази територия, турска или българска.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Лошо е за евреите че те не обичат водата, затова и вонят
  • 22 Бай ганю

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Кипърец":

    Че то като нас бил ли си някога независим,вече и българите си го признават чр под българско не се издържа, над 2мил емигрирали. Факт
  • 23 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Кипърец":

    Кипър е на кипърски ГЪРЦИ и кипърски ТУРЦИ ,но гърците извършиха преврат и решиха да направят етническа чистка и да анексират острова към Гърция