5 719 42

Китайското вирусче ни превзе

Всеки дърпа изпокъсаната черга към себе си, вярвайки, че ако е много богат, ще му се размине

Китайското вирусче ни превзе
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зародилото се в Китай вирусче ни превзе. Превзе страховете ни, чувствата ни, емоциите ни, отношенията помежду ни. Това крехко мъниче, намачка икономиките на държавите, на семействата, на всеки от нас. Това невидимо за простото око вирусче успя да промени толкова в нас, колкото всичките войни не го сториха. Някак от само себе си ми изниква паралел с нас самите. Ние сме също така мънички, даже по-мънички от него, вселенски погледнато. Какво сторихме с природата, която ни е приютила, както ние приютяваме ковидчето? Май същото, което то прави с нас ние сторихме със заобикалящия ни свят. Изсякохме белите дробове на планетата ни. Отровихме водите ни. Задънихме с всякакви гадости въздуха, който дишаме. Природата, колкото и да се съпротивляваше чрез нейните си лекарства и ваксини, земетресения, урагани, вулкани, наводнения и пожари не успя да ни пребори. Дали пък бъдещето няма да е на ковидчето, което да се помисли за по-голямо и велико от всичко, както ние го правим и стъпка по стъпка да ни затрие.

Ние паникьосано протестираме, искайки да ни се компенсират материалните облаги. Извиваме ръцете на правителствата да харчат повече и повече компенсации за най-силно викащите. Важното за нас е, умирайки част от човечеството, да е в барове, локали, ресторанти, дискотеки с големи пенсии и заплати. Всеки дърпа изпокъсаната черга към себе си, вярвайки, че ако е много богат, ще му се размине.

Сюлейман Велики, когато разбира, че му остават броени дни в неговата тленност се разпорежда, като склопи очи да бъде пренесено тялото му към вечния покой от най-добрите лекари, ръцете му да се виждат от тълпата, а пред него да вървят слуги и да пръскат пари. Искал е да покаже, че и най-добрите лекари да са около теб, не ще избегнеш края. Колкото и богатство да имаш към последния дом се отива с празни ръце.

Осъзнал го е чак когато доближил смъртта си. Чак тогава.

Автор: Нидал Алгафари

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 31 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Гражданин

  60 14 Отговор
  Управляващите ни вкараха в икономическа и здравна криза и се скриха.Трябва народа спешно да се събуди докато не е станало късно.

  Коментиран от #18, #32

 • 2 Наташа Винокурова

  84 13 Отговор
  Не е китайско, Нидал. Набедиха ги, защото имат най-добра икономика в света. За 3 дни болница построиха. Факт
 • 3 Изкуствен интелект

  16 10 Отговор
  Ще контролира нашата планета след месеци!
 • 4 сила

  32 5 Отговор
  сега са на ред и твойте арабски сънародници и край с нашата цивилизация и християнската ни култура
 • 5 среднощен

  29 0 Отговор
  Много добре казано..! Въпросът е - наистина ли няма перспектива или само така ни "карат да си мислим"..? Човекът винаги има перспектива - особено вярващия...?

  Коментиран от #15

 • 6 Читател

  43 7 Отговор
  "Вирусчето е "родено" в САЩ и е дадено/продадено на Китай и това го обявиха официално от САЩ!

  Коментиран от #10


 • 7 Малко човече

  15 1 Отговор
  Хайде хайде,всеки разсъждава,всеки поучава а какво може да направи малкото човече,какво може да промени като е само една пионка в ръцетв на гчвластимащите?

  Коментиран от #17

 • 8 А бе по точно

  3 30 Отговор
  РУСКО - КИТАЙСКОТО ВИРУСЧЕ НИ ПРЕВЗЕ, А И ТЯХ НЕ ПОЩАДИ!

  Коментиран от #12

 • 9 Қазақстан Республикасы

  30 3 Отговор
  Вирусът е толкова от Китай, колкото аз от Марс. Но сега това не е от значение. Вирусът е НЕПРЕДСКАЗУЕМ !!!
 • 10 Наташа Винокурова

  2 4 Отговор

  До коментар #6 от "Читател":

  Де да беше така. Във вода е родено, бреговете на Западна Африка. А ние човеците сме 70℅ вода. Затова и ваксина не могат да създадат
 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 Биоробот

  18 21 Отговор

  До коментар #8 от "А бе по точно":

  Китай се прави с вируса. Вече 2 месеца нямат новозаразен освен 1 жена. Заради нея затварят 4 милионен град и ще тестват всички до един. А тука ресторантите още работят. Затова яко ще се мре, както каза Мутафчийски.

  Коментиран от #19

 • 13 Бен Хур

  26 6 Отговор
  НЕ Е Китайско а 1000% е Made in USA!!
 • 14 Не е

  22 5 Отговор
  Китайско,а Еврейско.Като всички злини по света
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Шайба

  5 0 Отговор
  Така де,но нищо не пречи роднини,приятели или бедни сираци примерно да се възползват от богатството ти.Нали затова се пишат и завещания.Няма децата ти да гърбят от нулата я.Със сигурност си отиваш гол от тоя свят,но не е добре да оставяш голи хората след себе си,понеже си живял ден за ден,не си събрал нищичко,че да не би случайно някой да ти го вземе или си треперил за собствената си душичка само,понеже си чувал,че по-скоро камила ще премине през иглено ухо,отколкото богаташ да влезе в Рая,изобщо не си бил в полза никому,ни приживе ни след това,изобщо каква файда от теб.Господ може да прекара и слон през иглено ухо без проблем ако рече,но защо да го прави за някой толкоз безполезен.
 • 17 Шайба

  4 0 Отговор

  До коментар #7 от "Малко човече":

  За шах с пешката не си ли чувал,при това от всяка пешка става Царица мине ли веднъж по цялата дъска.
 • 18 Хоху

  6 2 Отговор

  До коментар #1 от "Гражданин":

  Ти въобще осмисли ли какво е написано и какво е искал да каже Алгафари? Все пари в главите на всички/поне на 80%/.
 • 19 ДВА

  16 3 Отговор

  До коментар #12 от "Биоробот":

  Да, комунистически Китай се справи с вируса, Европа клекна, всеки сам се спасавя поединично, ЕС се оказа неподготвен за подобни епидемии, а в България чуваме само хвалбите на управляващите макар отдалече да се вижда провалът им и в здровеопазването и в икономиката и в политиката.
 • 20 Националист

  8 4 Отговор
  Мили, хора! Видяхте ли, тези китайци с техните малки пишки, наебаха цял свят? Боко дръпна наитакааа....
 • 21 Един

  7 0 Отговор
  За да си първи , когато бягат по-бързо и минат пред теб , какво правиш - просто ги спъваш!

  Коментиран от #29

 • 22 Загрижен

  13 1 Отговор
  Алгафари доколкото знам е против протестите и демокрацията от там и изказването му идва малко целенасочено. За природата е прав, но причината е друга, а именно пренаселването на земното кълбо. За последните 30 г. населението се е увеличило двойно. Всеки ако обърне внимание колко отпадъци изхвърля на ден само за себе си и ако ги умножи по 8 млрд. ще се уплаши какви тонове боклук се изхвърлят в природата всеки ден.
 • 23 Загрижен

  10 1 Отговор
  А ако умножим по 5млрд коли и ауспуси плюс самолетните става нещо страшно.
 • 24 Антон

  9 2 Отговор
  Само за уточнение: страховете, безработицата, срива на икономиките и прочее неща нямат нищо общо с вируса. Това го правят хората.
 • 25 Шайба

  7 1 Отговор
  Ами те и наш'те политици като стане време да си ходят пръскат целия останал бюджет,за да покажат на народа,че с празни ръце си отиват,та да не им дирят сметка след туй и да си ги спомнят дълго с умиление колко щедри са били и колко е било добре по тяхно време.
 • 26 Да така е

  9 1 Отговор
  „Лекарите са хора, които предписват лекарства, за които знаят малко, за да лекуват болести, за които знаят още по-малко, и то на хора, за които не знаят нищо“ Волтер
 • 27 Роза

  7 2 Отговор
  Добре е написана статията на Алгафари.Не е толкова важно откъде е дошъл вирусът.Важно е, че е налице.Той,както и куп други болести,са отмъщение на природата към хората за безмилостното и унищожение.И наистина само смъртта изравнява всички хора.Колкото и пари да имаш,не можеш да подкупиш времето,болестите,старостта и смъртта!
 • 28 Искам

  8 1 Отговор
  да запитам автора защо той и такива като него "загрижени" винаги хвърлят вината върху обикновенния човек? Защото е неадресирано и безопасно,затова. Защото си "пази хляба". Защото не искат да видят истината,,кой води за носа обикновените хора,от къде идват нарежданията къде, какво и как да се направи,за да може бедните да станат още по-бедни а богатите още по-богати! На хората не им трябват такива "загрижени"!
 • 29 Винокурова

  1 0 Отговор

  До коментар #21 от "Един":

  Ооо, ако ги настигнеш. Може и да прескочат някоя врата на дворче и да се скрият
 • 30 COVID - 19

  2 0 Отговор
  "Теникиите" изяждат човеците. Аз съм най - малкият им проблем.
 • 31 Еврейте

  1 0 Отговор
  Съ виновни! А Бен Хур?
 • 32 ЗОВ за ПОМОЩ

  5 6 Отговор

  До коментар #1 от "Гражданин":

  Не китайското вирусче! Лъжите на политици и медии за китайското вирусче ни превзеха! Лекари! Пcихиaтри! Изпълнeтe cи Хипoкрaтoвaтa клeтвa! Въдвoрeтe нa лeчeниe лудият Бoриcoв! Нагло фалшифициращ изборите, по лукашенковски с "мъртви души"! Простакът Бoриcoв пoдлуди и бългaритe! Тe вeчe нe прaвят рaзликa мeжду дoбрoтo и злoтo, мeжду иcтинaтa и лъжaтa! Между луди и нормални! Между простаци и порядъчни! Зaкoпaни от ОПГ-ГЕРБ, нa дънoтo нa EC! Пocлeдни пo пeнcии и зaплaти!
 • 33 Пламен

  5 1 Отговор
  Скрий се бе Нидал, кой ти каза че е китайски вируса
 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 35 Ни дал,ни взел

  3 0 Отговор
  За много прости ни смяташ,мамин сладък!Разбираме,как и къде действа Хидрата.Провери се за въшки,пак те е засърбяло.
 • 36 Мадлен

  4 0 Отговор
  аз не мисля да са го пуснали китайците, понамирисва от към Лангли и Фед, вижда се че го пръскат на вълни, като се надяват чрез облекчение в социалните фондове и фалити на цели индустрии да отложат колкото може голямата рецесия
 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Закусвалня в Китай,08.2019г.

  0 2 Отговор
  Чун,тези прилепи не са добре изпържени!Карай бе шефе,няма да се свърши света.
 • 40 незнайко

  2 0 Отговор
  Китайското вирусче съвсем не е китайско. САЩ правиха военни учения близо до Ухан и след като приключиха тръгна вируса там, ако се вярва на това, че е открит за първи път. Предни години не е имало информация за починалите от пневмония вследствие ГРИП -зимен и летен !!! Лекарите също са хора и те боледуват !!! Защо сега това стана ТРАГЕДИЯ ??? Вчера като ходих в КАУФЛАНД се замислих, не се ли заразяваме от дръжките на количките които вземаме веднага докато друг я е оставил ??? За сравнение в заведенията чаши, чинии и прибори се МИЯТ след всеки клиент което значи, че е по трудно предаването !!! Затварянета на заведения и дискотеки е смешно !!! Много добре знаем, че преди нямаше противогрипна ваксина, тя се появи отпреди няколко години . Сега не е по различно . Написах за военните учения защото мисля, че там е пуснат вируса !!!
 • 41 tapanar4o

  0 0 Отговор
  Вирусчето е американско.Язък ти на рутината която имаш,или и ти си се продал на краварите?А,Нидалчо?
 • 42 факт

  0 0 Отговор
  ДНЕС И ХРЕМАТА Е КОВИД19

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.