Last news in Fakti

21 Ноември, 2020 22:00 71 675 193

Абе, тия хора защо си играят с огъня?

  • северна македония-
  • бойко борисов-
  • зоран заев-
  • евгений дайнов-
  • история-
  • македонски език

Не знаят ли докъде води този път?

Абе, тия хора защо си играят с огъня? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от професор Евгений Дайнов

И по образование, и по обща настройка на ума съм историк и то - доста отдавна. От ученик съпреживявам всякакви отминали драми на човечеството, често задавайки си въпроса: Какво им е ставало на тези хора? Не са ли виждали, че в своето заслепление тласкат нещата към война, в която ще загиват самите те и техните семейства?

Наблюдавайки сегашната българска национална коалиция, от крайно дясно до крайно ляво, обединена около повика „Да покажем на македонците къде зимуват раците!” отново се питам: Какво им става на тези хора? Не си ли дават сметка, къде свършва пътят, по който са се втурнали със светнали погледи и радостни възгласи на уста?

Когато Европа загаси светлините...

И отново връщам филма назад. Сещам се, например, за истинското недоумение, с което либерали, пацифисти и други разумни хора са наблюдавали онзи изблик на национална патетика, който в Европа довежда до Първата световна война. По онова време само шепа хора знаят, че работата отива към кървава баня; и нищо не могат да направят, за да я спрат. Още преди да започнат бойни действия, в ранната вечер на 3 август 1914 година британският външен министър Грей съобщава на приятел, с когото през прозореца гледат как се палят лондонските улични лампи: „Истината е, че светлините гаснат из цяла Европа; едва ли ще ги видим отново запалени, докато сме живи...”. Два месеца по-късно, основните европейски сили си обявяват война една на друга.

Все пак светлините в Европа се палят отново една петилетка по-късно. Но след още две петилетки героите на Ерих Мария Ремарк не могат да разберат как така германците внезапно се превръщат от крайно цивилизованата нация на Гьоте и Бетовен в озверяла тълпа, готова да воюва срещу всички в името на съвършено варварската идея за собствено расово превъзходство. Гледат нашите герои факелните шествия, разбиването на магазини на евреи и не могат да разберат как така германците не са разбрали каква кървава каша забъркват.

Историческата наука няма убедително обяснение за внезапно възникналите национални истерии, довели до Първата и Втората световни войни (общ резултат – някъде около 110 милиона убити човешки същества). С половин уста се твърди, че е имало някакво полудяване, което, разбира се, в съвременния свят е невъзможно. Поумнели сме. Дали сме толкова жертви, че няма как да не сме поумнели

А поумняхме ли?

Всеки път, обаче, се оказва, че – има как да не сме поумнели, независимо от дадените жертви. Югославия, например, дала най-много жертви на глава население през Втората световна война, две поколения по-късно не се поколебава отново да изпадне в онази националистическа истерия, която неминуемо води до избухването на война.

Този път сметката е 140 000 убити. Наистина, убитите не са един на всеки осем човека, както по време на Втората световна война, но един от всеки 25 едва ли е приемливо, на връх 21-ви век в сърцето на Европа. Последваха, вече съвсем на прага на новия век, нови национални истерии и убедителни опити за братоубийствени войни в Албания и Македония.

Историята не е истинска наука, защото не умее да предвижда какво ще се случи в бъдеще при определени условия. Затова няма как някой историк да гарантира отсега, че настоящата национална истерия ще доведе или няма да доведе до война. Въпросите, обаче, който си задавам от момента на прочитане на първия роман на Ремарк, остават същите: Абе, тия хора, защо си играят с огъня? Нямат ли по-важни неща да вършат, като например да отглеждат децата си така, че да няма повече войни?


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 430 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    530 46 Отговор
    явно DW има сериозната задача да ни застави да клекнем на макетата , със всякакви манипулации и подмяна на историята, дори с философски разсъждения ,завоалирани заплахи...сега разбирам раздразнителността на руснаците спрямо определена европейска пропаганда, те са горд народ ,представям си каква помия се е изляла върху тях

    Коментиран от #95, #131

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 питащ

    356 42 Отговор
    тоя на къде го избива, съвсем изперкаха някой хора, на кого иска да се хареса ??

    Коментиран от #160

  • 7 Стига с Они

    424 31 Отговор
    Дойче Веле -- Джендър пропаганда -- Меркел да си приема мигранти и да признава 18ти полове колкото иска но ние защитаваме ИСТОРИЯ и ЗАВЕТ, тъй че айде по-полека с "напредничевостта" джендъри. Македония е резултат от стратегическите ни грешки във войните + етноцида над българи от Сърби и Гърци. Нещо неясно?

    Коментиран от #159

  • 8 Бай Ганьо

    283 42 Отговор
    ГДР бяха други “германци”, ама взеха правилното решение!!! НИЩО ХУБАВО НЕ НИ ЧАКА АКО ТИКВАТА и “ПАТРИОТИТЕ” ПРОДАДЪТ И ТАЗИ КАУЗА ЗА ВРЕМЕ И ВЛАСТ!!!

    Коментиран от #9, #11, #13, #16

  • 9 Други, други

    117 9 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Ганьо":

    Ама не потомци на САШЕ ВЕЛИКИОТ
  • 10 Кнаус 485

    147 276 Отговор
    На сила хубост не става... Макетата не ни обичат..... Глупаво е да се опитваме да ги правим българи.... Трябва да ги пуснем да вървят по своя си път.... Грешка, ече ги спряхме, ще ги пуснем скоро, но ще си знаят, че сме ги спрели първия път..... Голяма грешка, е че псевдо патриотите участват в управлението.... Много слабо външно министерство, което, не знае да работи и да гледа с няколко хода на пред.....

    Коментиран от #54, #134

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 !!!?

    72 253 Отговор
    Аатимакедонската истерия се оказа печеливша за цялата политическа класа в България на ниво дебили, в интерес на Кремъл !!!?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Някой си

    231 42 Отговор
    Та колко ти платиха за тая статия?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 шопландец

    219 31 Отговор
    Мъ на таквизи пацифисти, като професора Дайнов му дайте малко тревица и да гледат по-ведро на ситуацията с макетата. Нека равномерно си подръпват, да задържат въздуха и да се радват на животеца. А с такива теми господа от швабската пропаганда молам ви не се заниаайте. Бъдете толерантни, оти сте баш европейци.

    Коментиран от #73, #74, #75

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 127 Отговор
    Прав е 100% Българите и Македонците са два братски народа!

    Коментиран от #42, #132

  • 21 Практиката

    37 80 Отговор
    Показва човеко историк, че тези хора от бугария ще искат пари, за карскачан, за вмро, герп, за магарешки, за валери ц нина... За съжаление македонците освен мноого пост са мноого стиснати

    Коментиран от #145

  • 22 Хахаха

    207 20 Отговор
    Дойче веле да вземе, пък да ни осведоми, колко демократично немската полиция е прегазила 20 хиляден протест срещу Меркел.
    Потрошени п.отестиращи са задръстили болниците в Берлин.
    А демократа Меркел е забранила протестите срещу нея ...

    Май в германия няма девокрация, а чиста диктатура ...
    Ма нещо зелето се ослушва за новини по въпроса

    Коментиран от #52, #59

  • 23 РЕАЛИСТ

    198 27 Отговор
    Абе Дайнов, може ли професор твърдящ, че е историк да говори толкова елементарно за събитията от Първата и Втората Световна. Знаеш причините за Първата. Убийството на австроунгарския престолонаследник е само онова случайно обстоятелство, което проявява причините. А те са разпределение на пазарите и капиталите. Има и една друга причина и ти я знаеш Дайнов. Едни хора искат да създадат държава и не ги интересува , колко милиона европейци ще умрат. На място споменаваш Ремарк и въпроса му "Защо". После идва Втората, която е резултат от Първата и желанието за мъст на англичани и французи. Неслучайно Хитлер подписва договора за капитулация на Франция в същия вагон в който е подписана капитулацията на Германия от Първата. И пак Ремарк пита защо в романите си. Защото сме хора , защото обичаме, защото знаем, че това е последната ни любов и чаша шампанско . Утре сме мъртви и искаме да се насладим на последния миг, красива жена и хубаво питие. Колкото до ставащото с Македония, Дайнов не си прост човек. Бойко заиграва с Национализма , за да спаси кожата. Кой го каза" Най доброто убежище за мерзавеца е национализма".
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Jordo

    84 10 Отговор
    Да, и по този повод са решили да съборят родната къща на Доналд Тръмпевски в Скопие.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Анти трол

    78 17 Отговор
    Пр€дател, плат€н протестър.......
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 19 Отговор
    Вчера ме изнасилиха 2 психопата. И сегa лежа в леглото. Светът се управлява от психопати

    Коментиран от #31

  • 30 Бацо

    54 28 Отговор
    Ако не клекне, ще му вземат шкафа

    Коментиран от #154

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Голем смях

    150 1 Отговор
    Сигурно слънцето ще изгрее от Запад ,ако не приемат С. Македония в ЕС.Или въобще няма да изгрее.Ще го има само на звездата от Вергина.От гръцката Вергина,която незнайно защо е на байрака им.Като стопираха Турция ,да не би светът да се свърши.
  • 34 Аве Адолф Хайл

    139 24 Отговор
    Поредната долнопрабна статия писана от платено мекере .....
  • 35 подсказвам

    89 6 Отговор
    Проституцията и Прогреса вървят ръка за ръка - понякога за други органи! Интерсно ми е, че г-н Дайнов коментира ситуацията от ъгъл подходящ за геологията. Явно статистиката не я смята за наука и предмет, а за Истрията вече има мнение
  • 36 Петър

    110 29 Отговор
    В първия момент, когато разбрах за ветото си казах: "Ето сега ще им отмъстим за антибългарската пропаганда и обиди, за кражбата на историята, за модификацията на езика си, само и само да се отдалечат от българите, и за много други поражения на Македонизма..."
    Но после, като затворих очи, и като помислих малко, видях, колко голяма грешка направиха правителството и външното ни министерство.
    Всъщност, този ход цели да отвлече вниманието на българския народ от всекидневните му тежки проблеми.
    Всеки знае, че времето на ветото ще изтече.
    За това време нищо не може да се направи за да се промени начина на мислене на жителите на РСМ.
    75 години, цели три или четири поколения, те градяха Македонизма, и омразата им към България определяше начина им на живот, модифицираха си езика само и само да се отдалечи максимално от българския, искаха (и успяха!) да си създадат два милиона "македонска нация", пръскайки милиони долара за пропаганда...
    През това време България им помагаше, призна ги първи, не се намеси в спора им с Гърция, наричаше ги братя (а получаваше от тях обиди, като татари и монголоиди)...
    И след като това постигнаха, да мислим, че ще ги зставим да изостявят Македонизма за времето на ветото е пълна безмислица с отрицателни последици спрямо имиджа на България.
    Те са тръгнали по път, и ние с нищо не можем да ги спрем.
    Единственото ни оръжие е постоянно да ги разобличаваме в ккраденето на историята, да им се присмиваме за измисления им изкуствен език с

    Коментиран от #45, #50

  • 37 дедо

    38 3 Отговор
    Генчооо ти кой буквар си чел
  • 38 Петър

    79 15 Отговор
    Продължение от 36:
    Eдинcтвeнoтo ни oръжиe e пocтoяннo дa ги рaзoбличaвaмe в ккрaдeнeтo нa иcтoриятa, дa им ce приcмивaмe зa измиcлeния им изкуcтвeн eзик c мнoжecтвo cръбcки думи, извaдeни и/или прибaвeни cрички и/или букви, прoмeнeнa cръбcкa итoнaция нa иcкaзa и т.н
  • 39 Четник

    103 10 Отговор
    “И ти ли Бруте(Дайнов) се предаде на отговорните работници(DW)”?Край на цитата.
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    108 11 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ краде наша култура и история СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ да си гледат в купичката тте нямат място в ЕС защото лъжат и крадът
  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    77 8 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ и всички БЪЛГАРИ
  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 15 Отговор

    До коментар #20 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    господине не ми кради ника моля

    Коментиран от #78

  • 43 Опа

    113 7 Отговор
    Дайнов, знаем че си учил история но и ние сме учили история. Не разбрах познанията ти върху това какво общо има със случая? Каква война те гони бе човек? Става дума за ЕС и в него доколкото знам няма място за език на омразата. То външната министърка хич не мия любимка но е все пак жена, българска жена. Да те питам най приятелски с това Ок ли си? Хайде имай поне малко уважение, поне към майката си!

    Коментиран от #47

  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 17 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ и РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ не са братски народи не ги е раждала една и съща МАЙКА
  • 45 Оракул

    97 8 Отговор

    До коментар #36 от "Петър":

    Защото 30 год.ни управляват мекерета на Анкара,Тел Авив и Вашингтон.Можем да си живеем и без македонците и в лоши добросъседски отношения.Ние не ги искаме и те не ни искат.Слагай три реда телена ограда и затваряй границата с македонските българи.Те са Албанци бе,претопени са,асимилирани.Утре Албания ще иска и част от България?

    Коментиран от #48

  • 46 Опа

    96 12 Отговор
    Защото ставаш за смях и като българин и като професор и като мъж и като човек въобще
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 5 Отговор

    До коментар #45 от "Оракул":

    прав си господине
  • 49 Stefan

    12 32 Отговор
    Македонска българия трибва да приеме услоловиата инак боико шкембе военен допуснетели дани прекарат аз лично идвам .КАЗАХ и така ще е
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ал бънди

    56 9 Отговор
    Тая година Женята пак се е изложил с варенето на джибрите.Както се вижда от писанията му ракията му се получила пак с възможно най-ниско качество.Одъртя тоя човек и все още не се е научил как да я прави.
  • 52 София

    52 6 Отговор

    До коментар #22 от "Хахаха":

    Правилно, в Германия не се знае дали конституцията им е валидна, за това са протестите. В България трябва да се следи внимателно да не посегнат на конституцията ни докато ни разсейват с македонските лекета. Тук става въпрос не за историята а за фундаментални човешки права, които биват пренебрегвани все повече и повече, така че неусетно ще се окажем в капан.
  • 53 jorj

    39 2 Отговор
    Професоре, аз съм астронавт!!!!!
  • 54 Да еааа!

    69 5 Отговор

    До коментар #10 от "Кнаус 485":

    Така е, насила хубост не става. Но защо тогава ще им помагаме по специално на тях? Трябва да им помагаме на общо основание : колкото на Северно Бонго - бонго, толкова и на РСМ и то не в някакъв друг порядък. Още повече, че рискуваме да влезнем в конфликт с приятелска Албания заради тези безродници.
  • 55 пис брадърс

    86 9 Отговор
    А бе, братя българи, дайте да се прегърнем с братятата македонци. Те ще ни викак, че сме татари, фашисти и живковисти, пък ний ще им отворим широките европейски перспективи. Нали добре сме ви разбрали господа от Дойче веле. За каква историческа истина думат тия от Бегето, не знаат ли че в политиката има само интереси. Трябва ли Германия да разширява влиянието си на Балканите, като цената за обяда да платим ние? Целият напън иде от Сърбия и Русия, която иска именно в тоя си вид да пробута РСМ в ЕС. А ползите от напъна са дългосрочни. Продължаване на регионалните напрежения , но вече вътре в ЕС. Изказванията сръбски политици и исорици от последните дни и то по темата за българо-македонските спорове показва, че македонците са нужни в ЕС именно с проблемни съседски взаимнотношения. След като успешно се справиха с 1 милион афганци и пакистанци, сега г-жа Меркел се готви за нов звезден спектакъл. Е, какво пък, на нас са ни отредили важната роля да раздадем билети за наша сметка. Честито.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Кольо

    22 34 Отговор
    Не знам защо изкарват немците лоши.(визирам за 2та св война). Те са влезна ли в Полша за да си върнат някогашни територии. Полша я е нямало на картата кога там е била не каква си прусия- немска територия.
  • 58 Айде де!

    40 3 Отговор
    Полудяване? Няма такова нещо! Световните войни са сатанински план, понеже виждаш ли, разрушенията и жертвите водели до ускоряване на еволюцията. Търсете винаги болните мозъци и техните клакьорки!

    Коментиран от #65

  • 59 нищо ново

    17 4 Отговор

    До коментар #22 от "Хахаха":

    На Баба столът отдавна се клати.
  • 60 Ф акт

    101 0 Отговор
    Македонците да се пишат каквито си искат,но за мен е недопустимо да подменят националността на хора които приживе са се определяли като българи.Изобщо не ми дреме дали са македонци или мирмидонци,само да оставят на мира българските национални герои.

    Коментиран от #63

  • 61 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 78 Отговор
    Ние сме два съседни народа,и смятам ние първи да подадем рацете към нашите братя македонци!заедно в ес и да се обичаме
  • 62 Бай Стойчо

    95 7 Отговор
    "Историци" като този, са на повикване с грантове. За тях определеното от нашите възрожденци "Турско Иго" е "Османско присъствие". Не очаквайте от подобни индивиди защита на Българския език и история.
  • 63 Македон

    7 63 Отговор

    До коментар #60 от "Ф акт":

    А правото на самоопределение на македонците
    от Пирин?

    Коментиран от #67, #69, #153

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Бачо Киро

    38 1 Отговор

    До коментар #58 от "Айде де!":

    Сатанински план, еволюция... Глупости. Било си е бизнес. Огромен, много печеливш бизнес. Е, не за загиналите естествено.
  • 66 Грантаджия

    62 4 Отговор
    И какъв е извода според соросоида дай-нов-грант..., за да има мир и любов, трябва да си трайкаме, когато ни крадат!!
    И това се отнася единствени и само за нас, за гърците, не.
  • 67 Бачо Киро

    38 3 Отговор

    До коментар #63 от "Македон":

    Само ако са роднини на Александър Велики. Ако са от новия тип са македонци само заради географското понятие. От утре значи всички в бившата римска провинция Тракия да почват да викат, че са Тракийци и говорят на тракийски език. Не знам за езика как ще се разберат обаче, че в момента Боли те главата гледам...

    Коментиран от #71

  • 68 Шамара

    56 3 Отговор
    Еииииий ако не си защитавахме езика, вярата и културата и слушахме кухари като теб да бяхме изчезнали мнооого отдавна,!
  • 69 Шамара

    70 4 Отговор

    До коментар #63 от "Македон":

    Няма самоопределяне ! Има история,! Самоопределят се джендърите!

    Коментиран от #70

  • 70 Македон

    10 56 Отговор

    До коментар #69 от "Шамара":

    Самоопределяне няма само във комунистически диктаторски държави!
    В целият демократически свят всеки може да се самоопредели за какъв се осеща,а ти сега размисли каде живееш

    Коментиран от #109, #111, #184

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 точно

    8 39 Отговор
    Истерията е пълна! Нека поне умните хора направят нещо, да дадат пример! Иблик на тъп наионалиъм е да се плащат данъи и осигуровки! Долу да държавата - да я унищожим! Друг див варваризъм
    е натиска да се четат български книги, вестнии, списания и т.н. Да се гледат български филми! А простотията да се слушат български песни че и да се плаща!!
  • 77 Емо

    20 50 Отговор
    Дайнов е твърде прав и трябва да сме благодарни, че ни отваря очите - Балканите винаги са били барутен погреб и не случайно точно те са провокирани да запалят искрата на Първата световна война, както и бъдат театър на военни действия на последния военен конфликт при разпадането на Югославия. Сега също е максимално удобно военнопромишлените комплекси да направят оборот и да реализират печалби - от едната страна са едни комплексирани македонци, непрекъснато опиянявани с шовинизъм от медиите, от нашата страна - неадекватна коалиция с патриотарски акцент и изключително слаб външен министър. Те може би неслучайно са създадени такива от баварската фондация, именно за това, за да направят кашата максимално взривоопасна.

    Необходима е само клечка кибрит. Едва ли ще се намери в Евлопа по-удобен случай в момента.

    Паленето на националния флаг бе проба за нашата реакция. В най-близко време може би ще сме свидетели на нещо още по-провокативно.

    Дано да ни се размине.
  • 78 12345678907338

    23 2 Отговор

    До коментар #42 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Макетата крадат и никнеими

    Коментиран от #81, #181

  • 79 1е34567890

    6 20 Отговор
    Човека ви казва:
    Правете деца , а не война.

    Коментиран от #176

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 8 Отговор

    До коментар #78 от "12345678907338":

    БЛАГОДАРЯ господине просто да не обръщам внимание на обидите така лаои
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Аргонавт

    50 5 Отговор
    Като си,, професор,, и,, историк,, значи най-добре Би трябвало да си запознат с фактите, а не да ръсиш глупсти!!!!

    Коментиран от #98

  • 89 мислещ

    34 4 Отговор
    Тъкмо да си помисля, че пропагандистите са пуснали по изключение нещо смислено и стигнах до "либерали....разумни хора".
  • 90 Дедовия

    53 1 Отговор
    Македонци а защо сакат бугарски паспорти.ха.ха За да не плащат визи.хи.хи
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Съгласен

    4 57 Отговор
    Историята не е истинска наука.!!! Не Македония е част от България, а Цяла България е македонска и с македонски корени и благодарение на македонците, в България и до днес говори и пише на диалект на македонския език..!!! Трaкитe ca били нaй мнoгoбрoйнитe и цивилизовани плeмeнa на балканите , а принадошлите през 5-6 век скитници от татари и прaбългaри ca били eднa шeпa хoрa без собствена писменост и култура за да създават самостоятелна държава, които или са били избити или бързо ca били прeтoпeни и асимилирани от македонците...!!!

    Коментиран от #106, #114

  • 93 Тиквовски

    16 4 Отговор
    Е па я сакам Бочковски да падне !
  • 94 Оти да се хабим,

    7 4 Отговор
    като ке ни мине ?!...
  • 95 Сирил

    24 18 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Много са горди руснаците ,цял живот бедни и гладни .....но пият водка с гордо вдигната глава.
  • 96 Мая

    65 4 Отговор
    Не можем да накараме македонците да ни харесват,но можем да ги принудим да ни уважават.Когато македонските медии ни обиждат,в македонските учебници пише,че ние сме лошите,а НИЕ МЪЛЧИМ,те ни мислят за слаби и си правят каквото си искат.Ветото беше правилна постъпка.Ще им трябва време да започнат да се държат коректно с нас.
  • 97 А бе главанаци!

    23 11 Отговор
    Тука има ли българи ?!
    Оставка веднага на Боко Тиквата дорде е време!
    Или на вас не ви дреме ! Тогава носете си това
    БРЕМЕ !!!
  • 98 Манги

    3 0 Отговор

    До коментар #88 от "Аргонавт":

    Я опиши фактите
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Шшшшшш

    49 2 Отговор
    Този е дърт коминтерновец. Да оставим българските герои на македонската история е все едно да зарежем загиналите ни войници на бойното поле непогребани. ВЕТО.
  • 101 Цариброд

    54 3 Отговор
    Евгени ти отдавна нямаш място в политическия живот на РБ Какво стана с твърденията ти в медиите ,че не е имало Османско робство ?Какъв професор и политик си от ДОСТ кагато твввърдиш неистини и правиш детски грешни заключения
  • 102 Софийски четник

    18 4 Отговор
    От първи революционен комитет.
    Грабвайте телата и на площада !
    И да няма пощада !
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Борисовски

    9 4 Отговор
    Ке умрем за шкафчето...
  • 105 По азбучен ред

    16 9 Отговор
    Оставка веднага на герберите.
    До пълното им изчезване от
    ИСТОРИЯТА ни ! ЗАВИНАГИ безвъзвратно!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Възмутен

    41 3 Отговор
    Поредния измекяр-българомразец на хранилка на чужди интереси. Отвращават ме такива гадове!
  • 109 Ай де бе

    45 1 Отговор

    До коментар #70 от "Македон":

    Ми в такъв случай точно вие сте комунистическа диктаторска държава, след като е всеизвестно, че Цар Самуил, Георги Делчев са се определили като българи,а вие не го признавате.
  • 110 Аз съм българче

    38 3 Отговор
    И двете световни войни Германия ги губи. Сега същата тази страна, научила добре уроците от двете световни войни, днес изпълнява своя пъклен план да завладее цяла Европа икономически и политически и да наложи волята си над останалите. Британците първи го разбраха и напуснаха проекта ЕС.
  • 111 Ха ха

    25 2 Отговор

    До коментар #70 от "Македон":

    Да.Ти си македон от 18-я пол.С 5 дупки.
  • 112 Пацо

    18 3 Отговор
    Професора ако не се занима с неща които не разбира наистина ще достигне до някои прозрения които на този етап меко казано му убягват. Бележи определено някаква еволюция но много бавно и тягостно. Коментирам автора а не творението му защото в него има нещо детско и наивно което му е чара. Успех професоре ти пожелавам за да мога още дълго да се забавлявам с твойте писания и интервюта.
  • 113 кратко

    7 7 Отговор
    С две думи , есенцията на статията- Македонци гответе са , д.пе да ви е яко , насъскваме албанците.
  • 114 rule

    31 0 Отговор

    До коментар #92 от "Съгласен":

    Скоро албанците ще ти обяснят на какъв език ще говориш! Както обясниха на сърбите в Косово! То, и сега при вас албанският си е официален език! Сядай да го учиш докато е време! Изучи и децата! Иначе хващайте за Сръбско! Тука не ви сакаме!
  • 115 56тг54

    29 1 Отговор
    Да ви дам един безплатен съвет. Ако правите обратното на това което искат от вас евреите и ДВ, то ще живеете дълго и щастливо!
  • 116 Национализмът

    10 21 Отговор
    е най-гнусно нещо. Събужда ниски страсти и винаги води до войни, страдания и смърт.
  • 117 Абе Дайнов...

    41 4 Отговор
    Мекеренце, какви истории разказваш? Първа световна, Втора световна, 110милиона загинали...лекции по история ли пишеш? Сегашната ситуация със Македония е такава каквато те си направиха. България показа че може да отстоява националните си интереси, въпреки натиска. Според теб умнико можели една измислена държава на антибългарска основа, държава която ежедневно проповяда омраза към България, обиди, осквернява нашите национални символи, да бъде член на ЕС..а..кажи бе мекере..както никога сме единни като народ, да не допуснем тази страна в ЕС, виж гърците как отстояваха техният интерес. Бюрократите в ЕС, може да искат те да започнат преговорите за членство..но БГ държи ключа. Докато няма коренна промяна в поведението на тези идиоти..никакъв ЕС...само вето..а ти си пиши историческите си умозаключения колкото си искаш..по..яр.
  • 118 Просветен

    35 1 Отговор
    Евгени Лайнов пак се исказва неподготвен по темата.Войните се правят не от политиците,а от тези,които ги клатят зад тях и им дърпат конците.А че обикновените хора го отнасят това е факт.А в съвременния свят дървени философи ,като измисления професор на либерал-соросоидна хранилка не носят никакъв продукт,а само черпят от всякъде...здраво
  • 119 Мога

    12 1 Отговор
    да си играя с огъня, нали съм пожарникар.
  • 120 дайновченце

    24 0 Отговор
    "Сещам се, например, за истинското недоумение, с което либерали, пацифисти и други разумни хора са наблюдавали онзи изблик на национална патетика, който в Европа довежда до Първата световна война." Ако беше историк вероятно щеше да се сетиш, че правителствата, които управляват в Британската империя и Франция, когато избухва войната, че и през по-голяма част от нея, са именно либерали. Либерално замаскираните коминтерновски напъни на тема РСМ стават все по-забавни за четене.
  • 121 Политици, историци, всякакви политолози

    28 1 Отговор
    Не занимавай те Народа повече със СРМ, НЕ отвличай те вниманието от нашите проблеми:Корупция, липса на Правосъдие, Бедност, ХАУС в Здравеопазването и Образованието, Трупа не на Милиарди дългове за бъдещите поколения, най висока смъртност в ЕС, като показател......
    НЕ ни занимавай те съсъ Северно Македонци повече, ДА чакат, както постъпиха Гърците, да чакат, да се научат да Уважават, да си Пренапишат Учебниците, ще ги Почакаме, да си променят поведението на "добри съседи!!!
  • 122 Хаджиментов

    28 1 Отговор
    Не го зная какъв историк е Дайнов, но това, че Югославия е дала най-много жертви през ВСВ на глава население абсолютно не е вярно.
  • 123 Behemoth

    13 1 Отговор
    Че тепаме македонците догде кажуват что оти хортуват на българското язик!
  • 124 Баш Бащицата

    38 0 Отговор
    Война с кого, бе? За кое сме заслепени? Трябва ли да си даваме историята и езика? Нали не мислиш, Дайнов, че ПСВ е заради убийството? А ВСВ е заради расово превъзходство? За територии, колонии и ресурси са. За пари, иначе казано. Колко крале и президенти са убити, войни не са започвали. Дойче зеле да си гледа Германията и да не пропагандира простотии.
  • 125 Професора тревоман

    18 0 Отговор
    Хубавата трева струва пари..
  • 126 БРЦК

    30 2 Отговор
    Македонците са Българи .България има три лъва Мизия Тракия Македония . Но Македонския е психо. Външно действа правилно БЪЛГАРИЯ НЕ Е ТОАЛЕТНА . А СТРАНА С ГЕРОИЧНА И ОГРОМНА ИСТОРИЯ .ИМА ДОК. КОЙТО КАЗВА АСПАРУХ СЕ ВЪРНА ЗА СОБСТВЕНОТО.
  • 127 Иво

    28 0 Отговор
    Даинов, язък ти за дипломите, един човек се определя дали е умен по това какви ги върши и какви ги говори, какви са тия глупости дето си на говорил.?Какво общо има междо двустранните отношения между България и С Македония и всичката тази боза дето си написал. Какво ни предлагаш, да си свалим гащите и всеки македонец да мине отзад, това ли, само и само макетата да влезнат в ЕС. Това твоито е страхотна гражданска позиция на Българин и патриот. Браво, Даинов, от коле си се доказал че чеп за зеле не става от тебе, а коментарите ти по темите малко и психически проблеми като че ли издават. Лекувани се човек, сериозно е, другият вариант е някой да ти плаща да плещош антибългарски небивалици. Ти си знаеш но внушения та ти не хващет дикиш, отдавна

    Коментиран от #130, #137

  • 128 Седим си ние

    38 0 Отговор
    С Македония и си лафиме... По едно време го питам :
    -искаш ли да ти кажа нещо за Александър Македонски?
    - нищо не ми кажувай, той е македонец ние сме македонци негови наследници!
    - Бе да ти кажа, че е бил гей, бе
    - АааА, те всите гърци са таквизи!
  • 129 Седим си ние

    13 0 Отговор
    С Македон...
  • 130 Хаджиментов

    30 0 Отговор

    До коментар #127 от "Иво":

    Отцепването на Македония от България е план на Коминтерна, за което е работил усилено и пияницата Гошо Тарабата. Сега Дайнов, бидейки ортодоксален комунист дава своите 5 стотинки в това пъклено антибългарско дело.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Ончо

    31 0 Отговор

    До коментар #20 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Работих в чужбина до скоро. Та там се запознах с хора от македония. Една от тях каза-Един народ две държави?!... Това е точно.
  • 133 Пламъчето Плам.

    8 3 Отговор
    По времето на мулти груп се чудех ,как мутрите ще мотивират хората да застанат зад техните интереси. Е ,намериха как.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 NORDLAND

    13 1 Отговор
    Господин Дайнов! За уточнение - Първата световна война започва ОЩЕ на 1 август 1914 г.
  • 137 Иван Янев

    7 1 Отговор

    До коментар #127 от "Иво":

    Браво, изпреварихте мнозина. Няма какво да допълним, Вие на Дойнов му казахте всичко.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Иван Янев

    1 1 Отговор

    До коментар #135 от "Някой":

    Точно.
  • 140 Полумаке

    8 4 Отговор
    Най-добре е Македония да се обедини с България. Ще направим федерация, те ще си имат парламент президент и бла-бла. Плюсовете са, че директно ще влязат в ЕС и НАТО и освен това ще си запазят територията, за която сега ламтят от няколко страни.
  • 141 Анонимен

    2 14 Отговор
    Политиката не е за всеки, но 1999 случайно на една сватба попаднахме на хора от покрайнините и кво ни казаха.. Може да са били сърбите във война но живеят много по добре от българите. Те ходят с туби за бензин, на пазар в Сърбия, а е време ОП каракачанов от дс да отстъпи, а бб да мисли, а не наивен да е. Промяна няма. Отърване от бкп няма. А по време на втората война, идвайки на тези бг земи са били малки и са започнали да се борят, революция преди 44-та младежи, а днес над 60. Със стар материал къща се гради, но става паянтова, а не здрава и при едно земетресение на земю ще падне каракачанката катъра
  • 142 Анонимен

    3 2 Отговор
    Бил, бил каракачанов, всеки е бил, но сме скептично настроени със стари.. Хора с визия следва, млади, необвързани с дс, макар, че материала е изпратен в ЕС, качествения де
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 От Варна

    9 17 Отговор
    Яхването на Македонската вълна се оказва успешен ход на управляващите. Национализмът не е донесъл нищо добро на света. Като чета коментарите под тази статия ми става жал за пишещите с толкова ентусиазъм противници на македонците. Не е ли ясно , че всичко е предрешено в случая и от нас нищо не зависи. Тази истерия се подклажда, за да се отвлича вниманието от истинските проблеми и присвояването на държавното от шепата ненаситници да продължава. Хората много бързо забравят, втурват се след нови водачи и резултатите в крайна сметка са описани точно от г-н Дайнов. Тук не е най-важното, дали Първата СВ. война е започнала на 1 или 3 август, а какво е донесла за обикновените хора, изгинали по бойните полета и в джобовете на подстрекателите. Лично аз нищо не усетих от членството на България в ЕС, парите се преразпределят извън моите желания и потребности . Не ми пука и дали ще приемат Македония, защото ще стане същото и при тях. Искам да живея спокойно. Казано е, когато магаретата се ритат, атовете печелят . Бедни обикновени българи, не се хващайте на тази въдица, да гледаме нашата си празна паничка .Защото който сее ветрове, жъне бури!

    Коментиран от #146

  • 145 Пешо

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Практиката":

    Отдавна съм на мнение че макетата са мнооооого тапи парчета.Напълно съм съгласен с теб.
  • 146 Бай Стойчо

    22 2 Отговор

    До коментар #144 от "От Варна":

    Не знам вие с дайнов на кой свят живеете, ако кражбата на историческа памет за вас е отвличане вниманието от истинските проблеми!!
    Хилядите Българи оставили костите за Свободата и обединението с България по македонско, са отвличане вниманието от истинските проблеми, така ли??
    И какви са истинските ти проблеми днес, че не можеш да си купиш последен модел смартфон, или автомобил?

    Даже и не знаете, че национализъм е политическата идеология изградена върху концепцията за родолюбието.
    То е онова нещо дето прави най-здрава връзка на обществения съюз на дадена държава. И колкото е по-слаб такъв обществен съюз,толкоз по-лесно се прокарват нечии/чужди/ интереси. И държавата линее, като България днес.
  • 147 И професоре/червен шаман/,

    16 3 Отговор
    Предлагаш кой да спре, БГ да спре, да отстъпи по-умният, тъй ли, ЛаЙноФ, тъй ли да разбираме
  • 148 доцент задочник

    10 0 Отговор
    Не ви натрапвам мнение - но според мен реалните проблеми на властите в Скопие няма да дойдат от изток , а много по- вероятно от запад... Имам предвид позицията на вратаря !!!
  • 149 Ехе, верно DW

    7 1 Отговор
    Боли червени подло...и
  • 150 Комшията

    12 2 Отговор
    Генчо, пиенето не е за всеки. Спри с таа ракия, че много почнаха да ти се смеят хората
  • 151 Пане

    14 1 Отговор
    Дайнов, дръж се сериозно. Когато не разбираш нещо си мълчиш и питаш да научиш, а не прикацмаш глупости.
  • 152 Грейс

    17 1 Отговор
    Рокаджийо, колкото повече плюеш по България толкова повече доларес ли получаваш, че инак с рокаджийството и с тази политология съвсем ще изпаднеш. Боже, пази България от такива хора.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Д. Петров

    9 2 Отговор

    До коментар #30 от "Бацо":

    Не знам за шкафа.
    Ама ако клекне, ще му вземем тиквата!
  • 155 също историк

    14 0 Отговор
    Най-много жертви на глава население през Втората световна /войници белоруси и цивилни/, дава Белорус, около 3 млн.!
  • 156 даскала

    13 0 Отговор
    ........АБЕ ........ какво просташко обръщение ! Абе , оти си написал туй , твоето тълкуване на световната история е сборен цитат от чужди писаници ! Освен това в СУ , профил История , влизаха най-калпавите кандидат-студенти ! Вие бяхте последната дупка на Флейтата ! Историк , политолог , социолог - все лаладжии , които искат да ги възприемат за ПРОРОЦИ и ГАДАТЕЛИ !
  • 157 Скандинавец преподавател в България 25г

    5 29 Отговор
    Кой е Александър Македонски от когото трепереше половината човечество преди хиляди години??Каракачанов е опорка на Кремъл и ще се опита да извади България от ЕС и НАТО! "Това е много добре" ще кажат неокомунистите от вас! Но неокомунистите не са в час и не знаят, че ако ви изкарат от ЕС и НАТО, това което ще плащате ще го плащате 1300 години след това! А сте на крачка от изхвърлянето ви оттам! Не може да налагаш на друг народ на какъв език да говори и от какъв произход да бъде! Все едно на вас българите да ви кажат от Турция ''ние имаме обща 500 годишна история'' вие сте претопени като нация и сте 99% турци и ще говорите от утре на турски език, а територията на България всъщност е турска земя?! Не става така нали..???Още повече, че когато 12-те татаромонголски племена водени от Аспарух, прогонени от руснаците от рускотатарските степи са дошли, по тези земи тук е имало славянски, македонски, мизийски, тракийски, ромейски и няколко други народи всеки със собственият си език хиляди години преди татаромонголското нашествие през 681 година....А пък и тази смесица, тотална мешавица за 1300 години и няколко робства наречена български народ в никакъв случай не става за националистическа... Тo виe бългaритe ce cрaмувaтe дa ce нaрeчeтe бългaри, тa кaквo ocтaвa зa другитe, кoитo имaт пo-кaчecтвeнa иcтoрия и прoизхoд...

    Коментиран от #183

  • 158 Кумчо Вълчо

    5 16 Отговор
    А бе тъпаци , не можете ли да се усетите че боко пак ви пуска по пързалката.Пфууу тъп народ , забравихте какво е надробил и исканите оставки и скочихте на македонците.Тези искания на макетата за език и самоопределение не са от вчера, задайте си въпроса защо боко досега им мълчеше ,а сега изкара македонската карта и ви цака по тъпите глави.
  • 159 Танкова

    26 1 Отговор

    До коментар #7 от "Стига с Они":

    Аз само да питам Дайнов в Австрия на австрийски език ли говорят?
    Аз като съм от Добруджа на добруджански език ли говоря?
  • 160 комбайнер

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "питащ":

    ...да се хареса на тия дето го хранят.
  • 161 Аве Адолф Хайл

    10 5 Отговор
    Пак нЕква си нефелна статийка , писана от сръбско мекере , на московска заплатка , от неконвертируеми рубленца ......
  • 162 Дългият

    10 1 Отговор
    Дайнов,щом започна да пишеш в Д.В....няма да те чета повече...
  • 163 ПД Габрово

    15 2 Отговор
    Скоро не бях чел такава нелепица. А обясненията за световните войни са толкова абсурдни, че думи нямам. Войни се водят, водили са се доказано и ще се водят за ресурси, просто и ясно.
  • 164 Патреот

    15 1 Отговор
    Тея от Дойче веле от доста години пишат антибългарски статии, нямало турско робство, българската азбука не била българска и какво ли още не. Германците ми паднаха в очите, не съм очаквал това от тях. Жалко, че има толкова българи там които говорят само хубаво за тях
  • 165 малкия

    13 0 Отговор
    Абе Дайнов,историята не е за ц@рвули
  • 166 Наблюдател

    19 1 Отговор
    Забелязвате ли САЩ и ЕС натискат България да забрави Историята но за същото както и да накарат македонците да спрат с езика на омразата към България леещ се по всичките им медии няма такъв!! А тия същите ни се пишат съюзници!! Пази Боже!
  • 167 Маке

    20 0 Отговор
    Какъв приятелски договор - в момента македонинците ни викат татари и фашисти. Това е защото така са ги учили. Погледнете им учебниците възпитават децата в омраза срещу нас. Фалшифицират книги, исторически факти. Отворете който и да е техен новинарски сайт да видите какво пишат и говорят за нас. Не допускат българския бизнес да стъпи сериозно там. Докато не бъдат пристиснати да спрат с лъжите и възпитаването на омраза нищо друго не може да очакваме от идните им поколения. Иначе DW и тоя измислен професор се скъсаха да публикуват анти-български статии. Сигурно ми дават параци на тоя бай-хyй и по-добре да взима, ако го прави без пари е страшен тъпак
  • 168 Яверт

    15 0 Отговор
    Дали сме поумняли??? Надявам се. Рецептата която предлага автора обаче не е вярната. Лъжите никога няма да доведат до стабилност и мир.
  • 169 Гунчо от Левуново

    2 1 Отговор
    Здравейте не пишете щури неща. Град Гоце Делчев град Якоруда град Белица Град Крън какви хора живят Там. Минава ли ви нещо през МОЗЪКА.Комлука и Надежда квартали в Бургас и Сливен се родиха много Турци след Комсомолската Демокрация.Буковлък от София керес мина на Нерде хуим
  • 170 Ейприл

    11 4 Отговор
    "професора" очевадно е с подарена диплома! Демонстрира липса на исторически познания, срам за академичната общност, по пример на майката на г-н Станишев. Жалък сте господине, абсолютна пародия, откажете се от българският си паспорт!
  • 171 Играеш си

    17 1 Отговор
    Това важи и за едната и за другата страна. Въпросът е ти Дайнов, колко сребърника взе за да го адресираш само до нас ?
    Забележка: И от Кой ги получи, защото от 'македонците" няма как да е станало ?
  • 172 Гената

    14 0 Отговор
    Победители и победени пишат собствени истории за едни и същи събитиь. Така е от хилядолетия. Е, кой да каже къде е истината и коя от версиите е най-правдива ? Дори, когато нямат история няглете македонци си присвояват чужда и никй не ги съди в ЕС ?!
  • 173 Пешо

    9 0 Отговор
    С.Македония има шайка сърбомани като Заев.Зоран е сръбско име от Белград си продават марихуаната чрез него
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 МУСА КЕСЕДЖИЯ

    2 0 Отговор
    ТОЗИ МОДЕРАТОР Е ПРЕМАХНАТ ОТ КОМЕНТАТОР...!!!
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 9988

    3 3 Отговор
    То и в бг от 30 години щото са българи. Българи но смесени бракова с роми, мюсюлмани и... Дайте път на Северна Македония бай каракачан, и твоето име не е християнско. За власт, виж кво става. От живково та до днес са едни и същи дс кгб и... Карсчанката да си даде дървото, откъде му е рода, ченгеджийски номера. Комунист кръв давам власт не давам или както бе казал х, революции с дебели старчоци не бъде, нашите родители са воювали каракачан за спраседливост, но са били само на 20 и кусур, и това е било до 1970 и от тогава надолнище, и ако не са били те от албания македония тракия младежите, едва ли щеше да си днес това което си дс кгб и сие. Отпусни гайката на колана и приеми нещата 50 на 50 за бг и северната ни съседка. Те крадат и лъжат щото вие не го правите. От един дол дренки са балканите с малки изключения и тия които не крадяха млади ни напуснаха преди 1989.
  • 179 rambaldievskievich

    6 0 Отговор
    Тоя "напушен троцкист" (цитат на Антон Тодоров) пак се изхлузи отнейде. Оня ден изплещил нещо от рода, че, видите ли, Б. Б. (не съм му фен, но то - бива, бива, ама чак бивол за курбан...) бил като Ж. В. (къде такава инфлация като оная при Ж. В. бе, аланкоолу (опазил Бог!)!? Сега: с огъня сме си играели. А бе я си пуши тревата там, чети си Троцки и недей да историчничиш с размътено тревясало пипе!
  • 180 Фаера

    5 0 Отговор
    Професори на килограм хора няма кой ще работи комунистите герберасти лите само крадът измира народа
  • 181 хъхъхъ

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "12345678907338":

    хахахахъ, разсмя ме добре, ще мина без кафе тази сутрин...
  • 182 Ели

    3 1 Отговор
    Още 100 години ще търпим КОМУНИСТИТЕ ДА ПРЕДАВАТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ В УСЛУГА НА РУСИЯ! ТОЗИ ДОСТОЕН СИН НА БКП ВЪРТИ СУЧЕ И ГО ДОКАРВА НА РУСКАТА ВЪЛНА!НЯМА ОТЪРВАВАНЕ!НАЙ-СТРАЩНОТО Е ДОПУСКАНЕТО НА ТАЗИ ЗАРАЗА В УНИВЕРСИТЕТИТЕ! СЪЩИТЕ СЛУГИ НА РУСИЯ ТРОВЯТ МОЗЪЦИТЕ В СКОПИЕ!
  • 183 Пашаев

    6 0 Отговор

    До коментар #157 от "Скандинавец преподавател в България 25г":

    Какви ги дрънкаш? Имаш ли 18 години? Ако не, напусни чата и разсъжденията си ги споделяй с аверите в квартала...
  • 184 Ксдето

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "Македон":

    Кадето си искам!!!
  • 185 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    НА ВСЕКИ АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТ , ВОЙНАТА МУ ГАРАНТИРАЛА ВТОРИ МАНДАТ . ПРИ ТАЗИ ЗАЛОЖЕНА МИЛИТАРИСТИЧНА СХЕМА, ЗА КАКЪВ ОГЪН ДА СИ ГОВОРИМ. ЗА ГАСНЕЩ , ПЛАМТЯЩ ИЛИ ПОДКЛАЖДАН.
    ДОКАТО ГРАЖДАНИТЕ НА ВСЯКА СТРАНА , НЕ ЗАЯВЯТ ТВЪРДАТА СИ ПОЗИЦИЯ ЗА ЗЕРО ВОЕННИ РАЗХОДИ , ЩЕ СЕ ПРАВИМ НА НЕВИННИ ТЕРОРИСТИЧНИ ЖЕРТВИ . А НЕ СМЕ .
  • 186 Dr.mengele

    0 4 Отговор
    Бугари татари

    Коментиран от #190

  • 187 ПРЕДАТЕЛИ

    0 1 Отговор
    БОЙКО , ЖАМБАЗА И КАРАКАЧАНОВ - ЗАТВОРЕНГЯС В АНАДОЛА !- ДИАРБАКЪР ! КОРУМПИРАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ !
  • 188 Патреот

    6 0 Отговор
    Ще ви разкажа една история когато бях ученик може би 5 клас не съм сигурен, учителката ни ни водеше на кратки екскурзии из България, в този ден ни заведе до гроба на Яне Сандански. Бяхме целият клас и госпожата, там имаше и едно семейство мъж, жена и дете, малко по късно разбрахме след като учителката ни започна да разказва, че Яне Сандански се е борил за свободата на България, че са македонци. Тея хора скочиха все едно са някакви демони от ада, започнаха да псуват да обиждат да ни ритат с такава злоба и омраза все едно наистина бяха обладани. Яне Сандански бил чист македонец и се борел са Македония не за фашисти и татари, това беше моята първа среща с така наречените македонци преди повече от 25 години.
  • 189 Тони

    6 0 Отговор
    Чудя ce нa нaшитe, иcкaт дa oбщувaт c житeлтe нa РCМ, дa прaвят бизнec c тях.
    Зa кaквo ни ca?
    Вcички ca възпитaни oт дeтcкaтa грaдинa кaтo бългaрoмрaзци!
    C турцитe, кoитo ca ни клaли 5 вeкa, ceгa имaмe пo-нoрмaлни oтнoшeня!
    Имa eднa cтaрa пoгoвoркa: "Нacилa хубocт нe cтaвa."
    Нe ни трябвaт тaкивa хoрa.
    Дa cи ce глeдaт c aлбaнцитe.
  • 190 Алф

    2 0 Отговор

    До коментар #186 от "Dr.mengele":

    Кога ще пътуваш до Мелмак?
    Дрискай сред съратникот.
  • 191 Еден македонец

    0 2 Отговор
    Сите во Уелс се преселници од Велес ова е вистината
  • 192 Боби от фермата

    0 2 Отговор
    Всички българи са цигани дошли от Памир и Хиндокуш
  • 193 Аве Адолф Хайл

    2 0 Отговор
    Долнопробните сръбски мекерета от Скопие , вече изхвърлиха син камък от ялови опити да си измислят държава , и им ocтaнa caмo бoлшeвишкaтa прoпaгaндa ...... Така че ВЕТО до дупка на тая болшевишка смет .