Last news in Fakti

26 Декември, 2020 16:00 25 470 132

Военен №1 на САЩ: Никога война с Китай или Русия

  • марк мили-
  • война-
  • американски военни

Когато администрацията на Байдън започне да разработва и изгражда своите стратегии за национална сигурност и отбрана, тя ще трябва да се вслуша в съветите на генерал Мили

Военен №1 на САЩ: Никога война с Китай или Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 2 декември в The Brookings Institution се състоя реч на армейския генерал на САЩ Марк Мили, 20-ият председател на Обединения комитет на началник-щабовете – най-високопоставеният офицер във въоръжените сили на Съединените щати. В речта си той каза важно нещо за това как да се справим с трудните отношения на Америка с Русия и Китай и това трябва да послужи като урок за онези с военна униформа и с цивилни дрехи, които са убедени, че един ден ще бъдем принудени да влезем в насилствена конфронтация с една от тези две недружелюбни сили или и двете, пише Майкъл O’Хенлън в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Първо, малко контекст. През 2015 г. предшественикът на Мили, генералът от морската пехота Джоузеф Дънфорд, заяви на изслушване в Конгреса, че Русия се е превърнала в основна заплаха за американската национална сигурност.

Година след като Русия нахлу в Крим, нападна Източна Украйна със своите агенти и се подготви да наруши президентските избори в САЩ, оценката на Дънфорд шокира някои конгресмени, но звучеше правдоподобно. Меденият месец с Русия, започнал след края на Студената война, приключи - особено след като Владимир Путин отново се настани удобно в Кремъл, където сега може да остане до 2036 година.

В продължение на четвърт век след края на Студената война американската външна политика се фокусира върху държави-изгои като Ирак по времето на Саддам Хюсеин и Северна Корея. Но вече не. Политиката за отбраната на втората администрация на Обама, водена от министъра на отбраната Аш Картър, се насочи към стратегията „Трето компенсиране“, която се основава на идеята за укрепване на неядрените възпиращи способности срещу други големи сили.

По време на администрацията на Тръмп Русия и Китай бяха в центъра на стратегиите за национална сигурност и национална отбрана. В края на своя четиригодишен мандат Дънфорд вече беше предупредил, че Китай скоро ще се превърне в основната заплаха за САЩ. В интервюто си Мили също посочи Китай като най-голяма заплаха.

Повечето от тези промени в стратегиите наистина бяха оправдани. Сега обаче сме изправени пред друг проблем. Днес много представители на Пентагона и други агенции започнаха да възприемат Русия и Китай не просто като наши конкуренти, а като наши вероятни бъдещи врагове. Някои от тях са привърженици на реалистичната школа за международни отношения, която не очаква никакъв напредък в междудържавното поведение и смята конфликтите между големите сили за норма. Други наблюдават поведението на Русия и Китай в Източна Европа, Близкия изток и Западната част на Тихия океан - и в рамките на САЩ - и разбираемо стават неспокойни.

Така че опасността е, че у нас може да се появи някакъв национален стаден манталитет - подобно на мисленето, което ни доведе до инвазията в Ирак през 2003 г. и по-рано до войната във Виетнам. В резултат на това Съединените щати могат да надхвърлят приемливата бдителност и готовност и може би да реагират прекомерно в бъдеща криза. Помислете за Първата световна война, която е резултат от малка криза, възникнала поради недоверие и защото въоръжените сили на страните са направили такива военни планове, които предполагат бърза ескалация в случай на военни действия.

Именно в този контекст трябваше да прозвучат спокойните и отрезвяващи коментари на Мили. Те не трябва да се считат за проява на спокойствие и небрежно отношение към сегашното състояние на нещата по отношение на Русия, Китай и Запада. Те обаче излъчват това спокойствие, което всички трябва да възприемем. Мили вярва, че връзката ще остане сложна и объркваща. Но той не очаква да започне война и не смята войната за приемлив резултат.

По-специално, когато го попитах за така нареченото съперничество между големите сили - съперничеството с Русия и Китай - председателят на Обединения комитет на началниците на щабовете отговори: „Искаме да останем в състояние на голямо съперничество между силите. Съперничеството на великите сили ще го има. Така работи светът, така е. Погледнете историята на човечеството през последните пет или десет хиляди години. Основните сили ще се конкурират помежду си в много различни области. Това е нормално. Това не е нищо особено. Необходимо е обаче да се гарантира, че това остава съперничество между големите сили и не се превръща в конфликт между големите сили или дори във война между тях“.

Дотук добре. И тогава Мили обясни: „През първата половина на миналия век, от 1914 до 1945 г., преживяхме две световни войни. От 1914 до 1945 г. 150 милиона души са били убити в хода на военните действия ... Настъпило е ужасно кръвопролитие и огромни разрушения. Все още усещаме последиците от Първата и Втората световни войни. Сега за нас е изключително трудно да си представим война между великите сили. И ако си представите война на велики сили - с използване на ядрени оръжия - ще разберете, че това никога не бива да се допуска“.

Толкова е лесно да забравите за това, когато си представите „ограничен“ конфликт с Китай, който започва някъде на необитаем остров в Тихия океан, или внезапна военна схватка с Русия над някакъв граничен град в една от балтийските държави, като като Естония или Латвия.

Някои от американските военни и стратези вярват, че трябва да можем да контролираме подобни схватки, преди те да прераснат в по-широк конфликт. Историята ни показва, че нещата не се случват така.

Докато Мили се съгласява със старата поговорка, че ако искате да запазите мира, трябва да се подготвите за война, той все пак изброи няколко важни точки, които Съединените щати трябва да спазват, за да намалят рисковете от конфликт чрез възпиране. Според Мили е необходимо да се укрепи американският военен потенциал, да се укрепят съюзите, да остане ангажимента в делата на различни региони по света (но в същото време, както добави той, да се ограничи военното присъствие в някои страни), да се поддържа силата на американската икономика и да се демонстрира решителност. Всичко това не е лесно. Нищо в коментарите на Мили не може да се тълкува като безразличие или прекалено самочувствие относно това, което може да доведе до политически последствия.

Заслужава обаче да се отбележи, че разсъжденията на Мили отразяват желанието му да избегне войната. Трябва да се припомни, че САЩ участват в много войни: през малко повече от 30 години, през които работя във Вашингтон, това бяха конфликти в Панама, Ирак, Сомалия, Босна, Косово, Афганистан, отново в Ирак - да не говорим за многото по-малки антитерористични операции в страни, вариращи от Пакистан до Сирия, от Сомалия до Либия и т.н. Мили твърди, че планирането и подготовката за конфликт срещу Русия или Китай няма нищо общо с другите случаи. И въпросът е не само в това, че конфликтите с Русия ще бъдат по-трудни. По-скоро това са войни, които не трябва да започват, в които мярката за успех не е военна победа, а ограничаване или, ако е започнала война, бърза деескалация и край на конфликта.

Когато администрацията на Байдън започне да разработва и изгражда своите стратегии за национална сигурност и отбрана, тя ще трябва да се вслуша в съветите на генерал Мили.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 98 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    330 9 Отговор
    Един умен генерал да каже нещо

    Коментиран от #6, #22

  • 2 Бесен Язовец

    275 54 Отговор
    Смеят ли краварите да си го мерят на война с моща на въоръжените сили на РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ.

    Коментиран от #68

  • 3 Кантемировска Танкова Дивизия

    242 43 Отговор
    Калинниград се пази от най свирепите руски дивизии там е гренадирската Кантемировска дивизия въоръжена с 400 танкна Т80БУ с новите турбо дизеливи двигатели развиващи над 80кмh. Пътя на НАТО е блокиран още при Калинниград никакъв шанс и америте го знаят!

    Коментиран от #59, #64, #89, #104

  • 4 Обективен

    298 8 Отговор
    Нека има мир между всички страни
  • 5 яяяяя

    151 19 Отговор
    Що бе пробвайте се!

    Коментиран от #99

  • 6 ПЬТИН

    183 5 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    ВИНАГИ ИМАМ ИНО НА УМ..... ЧИ ОБИКНОВЕННО ПРАВЯТ ОБРАТНО НА ОНОВА КОЕТО СА КАЗАЛИ И ОБЕЩАЛИ...

    Коментиран от #17

  • 7 ТаУмВзе

    195 19 Отговор
    Брей, имало кравар със светната лампа. Никой няма да го чуе обаче.
  • 8 УБИЙЦИИИИ

    180 19 Отговор
    ВОЙНА , АМА ПОСЛЕ И ДРУГИТЕ НЕБОСТЪРГАЧИ ЩЕ ИДАТ ЗА СКРАБ В КИТАЙ !
  • 9 0000

    223 12 Отговор
    Значи, никога война с Русия и Китай, но с другите може! Проблема е, че Русия и Китай не вярват на лъжи!

    Коментиран от #19, #83

  • 10 Опа

    163 12 Отговор
    Нещо което е напълно нормално. Те и двете могат да ви отговорят адекватно.
  • 11 Yamaha

    162 20 Отговор
    Нужно е само лекичко ядрения с 26те Булави натоварен субмарин,, Дмитрий Донски " на РФ да се покаже в Атлантика и всички мераци за инвази срещу Русия се изпаряват!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В.В.П.

    33 75 Отговор
    Да не сте посмели да слушате тоз ,псевдо генерал,,.Нападайте смело Рф...И нека силата да бъде с вас. и преди туй си оберете мършааатаа от базите в България..ще завонят..Познавам румънци,които у дома говорят руски,не са молдовани.Това е заради дядовците им..Които след смъртта на Сталин ги освобождават от Сибирската им одисея. Давайййй. Гоо гоо.....
  • 14 Тъпанари

    44 105 Отговор
    На българина не може да се угоди.
    Когато има война,ЗАЩО ИМА,когато няма война ЗАЩО НЯМА....
    В началото викахте "Кой не скача е червен " и всички славехте САЩ.Сега,когато уж демократите ,не направиха нищо за България ,плюте срещу САЩ и пак сте за комунистите...

    Коментиран от #18

  • 15 ПИАНИСТА

    143 6 Отговор
    ВСЕКИ МИСЛЕЩ ЗНАЕ ЧЕ ДНЕШНА СВЕТОВНА ВОЙНА НЯМА ДА БЪДЕ .......НАПРЕД НА НОЖ И МОЖЕ ДА "СВЪРШИ" ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ ,.........СЛЕД ТОВА ИДВАТ ....ХЛЕБАРКИТЕ !!!!
  • 16 В.В.П.

    27 7 Отговор

    До коментар #12 от "мечо":

    Мечок,,,да интересно е...Но е също, и глупаво..Напада,силния...в природата..Ти ,такъв ли си??
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Голям смях

    17 67 Отговор

    До коментар #9 от "0000":

    Най- лъжливите държави не вярват на лъжи!
    Там където има диктатура,никоя дума не е последна...
  • 20 Гошо

    42 77 Отговор
    Тъпите рисофили не могат да разберат , че който и да е по силен от сащ и русия , ало започне война всички отиват на кино ! Нама значение дали едните са малко по силни и двете държави могат да затрият света за един час около няколко стотин пъти ...

    Коментиран от #24, #27, #130

  • 21 цербер

    31 6 Отговор
    "държави-изгои" Т.е. слабо развити държави.
  • 22 розово

    103 9 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Алчността заслепена от евтината работна ръка направи Китай велика сила.Американците ако бяха разхвърлили компаниите в различни части на света сега нямаше да са на глинени крака.
  • 23 US Soldier

    81 10 Отговор
    Знаем ние,знаем си работата..Ако е нещо по-ситно,като Гренада,тогава да..Или Сърбия,ама Елцин да е пиян на мотика,пак може..Ама с мистър Поутин или камарад Зан зин зун - never!..
  • 24 Бесен Язовец

    42 10 Отговор

    До коментар #20 от "Гошо":

    Не бе ще оставим малтусиаците последователите на теориите за контрол на населението на Томас Малтус да ме правят смахнат, да ме тровят с храни или вируси знаеш ли га? Ако се наложи ще има война и оцелелите ще живеят нормално!
  • 25 гост

    100 16 Отговор
    Трагичните кравари бяха изненадани много жестоко не от думи, а от истинските факти за мощните и въоражените сили до зъби и боен дух на Русия!Треперят и заради огромните си дългове закупени о т Китай!

    Коментиран от #28, #37

  • 26 Грил

    128 20 Отговор
    Когато сащ разберат по трудния начин ,че с Русия не могат да се мерят, не само във военно отношение ,а по всички важни въпроси ,засягащи икономика, селско стопанство,IT- специалисти, космонавтика, търговия ,образование, култура,тогава и ще могат да преговарят и да се договарят.Но трудният въпрос е ,къде е България.Ами на опашката.И Русия няма нищо общо.От високо образована българска нация ,сега има неграмотни ,вече при българите.От развито селско стопанство ,лека и тежка промишленост,туризъм-летен и зимен, от износ на жито и ечемик -няма и помен от по.горе изброените плюсове за България.Разбира се лазим пред много тъпите и неграмотни американци ,даваме им бази без наем,храним ги без да плащат /за сметка на пенсионерите/, имаме посланик мюсюлманка /Левски и Ботев се обръщат в гробовете си/,на колене сме пред поробителя Ердоган ,сиреч Турция.И сме седнали да се пъчим на Русия.За Япония няма да говорим.Те поне не променят политиката си към Русия/добри търговски и дипломатични отношения/.Не виждам полза от влошените отношения с Русия ,която и без това не се интересува от нас.

    Коментиран от #63, #102, #112

  • 27 Тъпу тролче

    61 7 Отговор

    До коментар #20 от "Гошо":

    Абе Гоше, тез "рисофили" да не са не'кви фенове на рисовете? Иначе си прав, но няма значение дали са "фили" или "фоби", ако САЩ и Русия се степат всички сме пътници.
  • 28 Аха

    13 71 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Боен дух,по- скоро алкохоличен дух.
    Пияниците на света!
  • 29 Уса

    79 15 Отговор
    Бледоликите нямат топки да застанат срещу Русия и Китай могат само да се дървят от разстояние и когато онези тропнат с крак бледоликите смекчават тона,защото през цялата си супер къса история на съществуване са воювали с невъоръжени племена.Когато срещу тях се изправи добре въоръжен или интелигентен противник нещата стават зле.Примери много Виетнам,Япония,Сирия,Ал Каида,Ислямска държава и много други
  • 30 БПФ

    96 13 Отговор
    Този генерал явно е наясно с трагичното състояние на щатската армия в момента, както и с това, че на европейските съюзници не може да се разчита. Да напомням ли как преди 5 години (когато урсулата беше министър на отбраната) германски войници ходеха на учения с боядисани в черно дръжки от метли, защото нямаха дори пушки? Американската армия пък е пълна с извратеняци (трансджендърът, дето байдън го тури министър на образованието (?!?!?!?) е именно ветерен от армията), наркомани, бивши престъпници - въобще измeт негодна за нищо. Един надъхан и готов за родината си руски боец, ще струва на бойното поле повече от цял взвод от тия отрeпки. При евентуална ядрена война, САЩ е ясно, че просто ще бъдат заличени от картата, каквито и щети да понесе Русия... а на американците не им се мре.

    Коментиран от #38

  • 31 БАЩИЦАТА.....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

    33 10 Отговор
    ЗА КВО ДА СЕ ТЕПАТ ТИЯ СВРЪХ СИЛИ....И ТАКА СА СИ ДЕЛНАЛИ СВЕТА И ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ СЕ СРИТАТ ПО КОКАЛЧЕТАТА
  • 32 Нене

    38 8 Отговор
    Не съдете българите за тяхното негативно мислене.Те са докарани до дъното на ЕС и е нормално да желаят война.В историята всички войни са започвали от дъното,когато всички отгоре само ядат и сират
  • 33 трол

    56 12 Отговор
    Американският щит за противоракетна отбрана се оказа свръх скъп и абсолютно безмислен пред новите руски ракети. Една война сега, ще се води на територията на целия свят, а победителят ще наследи пораженията. Ако въобще има победител.

    Коментиран от #41

  • 34 бай Руслан

    9 17 Отговор
    Пале , когато те лае , го прескачаш.. Всички знаем , какво стана с "цигуларите " от група Шостакович преди две години . 🤭
  • 35 Соломон Паси

    16 61 Отговор
    Готови сме да защитаваме интересите на САЩ и НАТО до последния жив българин!
  • 36 Боби

    17 3 Отговор
    Касно е чадо.
  • 37 Вовата

    8 15 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Ну бери 100 рубли

    Коментиран от #91

  • 38 Много си ПР С

    8 9 Отговор

    До коментар #30 от "БПФ":

    Туй нещо прочете го някаде или сам го съчини на две бутилки водка
  • 39 ЪМ СИГА

    17 35 Отговор
    ФАКТИ СА ПРО РУСКИ САЙТ
  • 40 Айнщайн

    44 4 Отговор
    Не зная с какво ще се води следващата световна война, но войната след нея ще е с камъни и дървета...
  • 41 Да питам

    12 32 Отговор

    До коментар #33 от "трол":

    Всичко е вярно , ама кои са тия нови ракети ? анимацията ли ..🤔

    Коментиран от #74

  • 42 Матей

    51 4 Отговор
    Те са достатъчно хитри ,за да не влязат пряко в такава война,вече оформят Вафен-СС,сборнай камандай от цяла натовска Европа.В първи ешелон най-големите мераклии--Украйна и Полша,може и Прибалтика,после Германия ,Франция и другите.Ще ги пожертват кат шепа спартанци с надежда да изтощят руските сили и после да пожънат успех ,да завладеят цялото пространство от Ламанша до Владивосток.Уви,за тях,ще блъдат разочаровани,рУСИЯ Е ГОТОВА КАКТО НИКОГА ДОСЕГА.Остават им само мръсните игри,подлости в пограничните страни,провокации и създаване на напрежение,биологична война,икономическа война.
  • 43 Февруари

    6 14 Отговор
    Бай Доня им каза - Недей ела , ама , Вагнер - пак ела ...🤨🤨🤨
  • 44 проект ссср

    5 10 Отговор
    Че кой води война с колониите си?
  • 45 JEB

    14 47 Отговор
    глупавите русофили подскачат все едно че нещо хубаво се случва на азиатците..положението е такова каквото е било преди 50 години..ера на взаимно унищожение..китай са с ограничен природен ресурс и нямат петрол..русия са безнадежно изостанали икономически..седят на едни много бомби същото е положението и със сащ..след 10-15 години консумацията на петрол ще се срине
    и на руснаците ще им висне сопола ето това ги очаква..тогава ще са зли гладни и много въоражени
  • 46 Наблюдател

    42 2 Отговор
    Трезва оценка. Война м-у Великите сили нещо савършенно различно от регионалните войни няма да се ограничи с конвенционалните оръжия и ще бъде фактическия край на сегашната цивилизация.
  • 47 Махмуд

    54 2 Отговор
    Евала на генерал Мили. Най- сетне един нормален американец.
  • 48 На тоя

    15 4 Отговор
    Не му вярвсм
  • 49 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 7 Отговор
    не го слушайте какви ги ниже....Засега само-НЕЩОТО ги спира,да се пробват на КРИМ!До 23 г ще има локална ядрена война в която бг територия ще бъде на фронтовата линия.
  • 50 ема

    45 10 Отговор
    Тези убийци и престъпници си мислеха, ( от 1990 -30 години ) че светът принадлижи на тях и те са които имат право на всичко.Досега единствено което спираше тези убийци не унищожиха- Русия, Китай, и С.Корея ядрения им потенциал което възпираше убийците.Особено последните годи ни Русия модернизира като цяло армията над 70-прцента особено ядрения като Топал -27 М Синева, Булева -оръжие на възмездието -което тревожи "Световното зло" и генералът е прав-Защото ще са първите " щастливци напускайки тоя свят" и Господ е безпомощен пред руските ракети при военнен конфликт ако е с Русия въпреки,че "Господ пази и обича Америка" казват . .
  • 51 Лада Нива

    5 5 Отговор
    Единствения
  • 52 ежко

    23 2 Отговор
    т.е. САЩ ще са бият само тогава, когато победата им е в къпра вързана.За какво -това е друга бира!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 музик груп а

    2 3 Отговор
    Мили Ванили
  • 55 Препатили

    37 5 Отговор
    Западен дипломат - натовец бе казал: знам сто начина да накарам мечка да излезне от леговището си, но не знам нито един как да накарам руската мечка да се върне обратно. Дано сред тези, от които зависи мирът на Земята, да има повече умни хора.
  • 56 334

    27 0 Отговор
    Това НИКОГА ще продължи до момента в който американците си въобразят че са достатъчно силни за да спечелят една война.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 АнатемаНаСулюПасотто

    51 13 Отговор
    ФАЩ са световнитеТерористи иАгресори. Прогресивното човечество никога няма да забрави войните с Корея, Виетнам, Ирак, Либия ,Авганистан и др.,подпалени за заграбване на ресурсите им.Да не забравяме и това,,че краварите са единствените,които са употребили ядрено оръжие,убивани милиони беззащитни хора в Япония.
    АнатемаКраваре!
    Слава на ВеликаРусия и наДругаряПутин !

    Коментиран от #60

  • 59 Gero

    21 6 Отговор

    До коментар #3 от "Кантемировска Танкова Дивизия":

    Пич какви танкове, какви сили ...
    Става въпрос за ядрена война .. танковете ще бъдат превърнати в желязна руда !
  • 60 Най големия борец за демокрация САЩ

    15 64 Отговор

    До коментар #58 от "АнатемаНаСулюПасотто":

    Ролята на САЩ е голяма за прилагане на световна демокрация и сваляне на диктаторите по целия свят. Тяхна е голямата заслуга България вече да е свободна и да е в Европейския съюз и НАТО и далеко от диктатурата на болшевиките и техния диктатор Путин.

    Коментиран от #106

  • 61 Аха

    8 28 Отговор
    Боен дух,по- скоро алкохоличен дух.
    Пияниците на света!
  • 62 един от многото

    31 6 Отговор
    Имаше един руски филм "Москва не вярва на сълзи". Така , че не вярва и на генерали от Щатите и никога няма да свали гарда!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Хората

    26 18 Отговор

    До коментар #3 от "Кантемировска Танкова Дивизия":

    Му говорят за ядрени оръжия, той говори за танкове и турбо дизели. Ти знаеш ли коя година сме бе братле. Календар у вас на стената нямаш ли. Една малка ядрена глава пратена с ракета от Полша и целия анклав Калининград след 5 минути е пустиня , с претопени 400 танка. Ааа....забравих....С претопени 400 турбо дизел танка

    Коментиран от #75

  • 65 ЧИЧОК

    35 0 Отговор
    Хора.
    При една СВ. Война победител няма
    да има!
    Всички сме губещи.
  • 66 До всички

    15 49 Отговор
    Про руски , про китайски , про венецуелски , про северно корейски и т н военни специалисти от бг. Сутрин като станете , и влезете да си миете зъбките в банята , вижте се в огледалото и благодарете на ум на САЩ. Защото ако не бяха те през втората световна война да помогнат на руснаците ,Ангела Меркел сега щеше да е канцлер на територията от Дъблин до Владивосток.

    Коментиран от #70, #76

  • 67 Цурко

    7 62 Отговор
    Тези две държави Китай и Русия трябва да бъдат заличени от лицето на земята за да има мир на земята те са носители на глад и мизерия....

    Коментиран от #69, #97, #98, #113

  • 68 ABCD

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Ей много овчари се изказват. Не е въпроса в сравняването с нечия мощ. Проблемът е какви поражения могат да имат от противника си. Може да го размажат по-късно, но ако им унищожи 2-3 града е достатъчно неприемлива загуба. И ти можеш да удушиш куче с голи ръце, но това не значи, че те устройва да те ухапе ей така докато се разминавате, нали? И затова предпочиташ да не се върти прекалено близо до краката ти.

    Коментиран от #123

  • 69 А бе Цурко

    27 5 Отговор

    До коментар #67 от "Цурко":

    А бе Цурко, довчера само за Русия говорехте, сега защо включихте и Китай... От Фашингтон ли ви спуснаха нова методичка и опорни точки.

    Коментиран от #84

  • 70 Да бе

    28 9 Отговор

    До коментар #66 от "До всички":

    Не се сещам за нещо съществено да са направили...ленд лийзът съставлява 2 до 4% от разходите на СССР за воденето на ВСВ, а разходката в Нормандия от 06 юли 1944г., когато набралата инерция петмилионна съветска армия вече е в началото на организирането на Белградската операция и мачка нацитата по всички оперативни направления , просто не си струва да се коментира.

    Коментиран от #71, #72

  • 71 Nnn

    9 30 Отговор

    До коментар #70 от "Да бе":

    Добре ще е да попрочетеш малко съвременни руски източници, а не само от времето на сталин, защото простата логика показва, че руснаците без "ленд лийза" е трябвало да воюват с лопати и ножове, хранейки се с монголско месо! Само взривните вещества използвани от ссср 52% са американски, а вагони и локомотови над 95%. Пак повтарям прочети дори сегашната руска уикипедиа и може и да осмислиш какво е била за мужиците помоща на развитите държави САЩ и Англия!

    Коментиран от #116

  • 72 Верно ли

    6 18 Отговор

    До коментар #70 от "Да бе":

    Тия проценти къде и кога ги научи. Дядо ти антифашист с медали на гърдите ли ти ги каза. Или баща ти ти ги донесе от Московския институт по международни отношения. Питам понеже ако незнаеш да ти кажа че това са цифри от времето на студената война. Време в което е нормално съветското ръководство да не признава истината.Днешното ръководство на Русия обаче признава истинските мащаби. Общата стойност на помощта е 50 милиарда долара. Огромна сума за времето си. Но дори и да кажем че си прав с процентите , ако си имал 100 лева които си похарчил , гладен си като куче , гол бос , и някой ти даде 4 лв....гарантирам ти че много ще се радваш

    Коментиран от #77

  • 73 Грух

    27 5 Отговор
    Няма по-нагло и нахално говедо от краварския каубой. Разбира само от бой по канчето. Добре, че ги има братушките да ги възпират, иначе съвсем ще се самозабравят гнъсовете.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Николай

    11 0 Отговор

    До коментар #64 от "Хората":

    Да не би да се върне от там дето е изстреляна.Русия си затвори отбранителна система.
  • 76 беееееее

    16 6 Отговор

    До коментар #66 от "До всички":

    я виж когато правят десанта в Нормандия къде е червената армия

    Коментиран от #80, #81

  • 77 Бат Мишо

    13 3 Отговор

    До коментар #72 от "Верно ли":

    ОБЯСНЯВАМ ЗА ЛЕНД ЛИЗА ЗА ПОСЛЕДНО - И ДВЕТЕ СТРАНИ ИЗНАСЯТ ВЯРНИ ЦИФРИ , А РАЗЛИКАТА В ЧИСЛАТА ИДВА ЧЕ ЕДНИТЕ БРОЯТ ИЗПРАТЕНО , А ДРУГИТЕ ПОЛУЧЕНО -справедливо съмнявайки се закъде е пътувало ПРЕДИ ВОЛЧИЕ СТАЛИ ДА ГО ПРАТЯТ НА ДЪНОТО----Ако ви се струва невероятно СВЕРЕТЕ СИ ЧАСОВНИКА ЗА ЕФЕКТИВНОСТТА на немския подводен флот 1941 1942 и ПОТОПЕНИЯ ТОНАЖ

    Коментиран от #78, #82

  • 78 Бат Мишо

    8 5 Отговор

    До коментар #77 от "Бат Мишо":

    ПС Договорката между Русиия и САЩ и Англия е Русия да заплаща САМО ОСТАНАЛО НА ВЪОРЪЖЕНИЕ СЛЕД КРАЯ НА ВОЙНАТА непотрошино А ТАКОВА НЯМА ЗАЩОТО МОМЕНТАЛНО СА СВАЛЕНИ ОТ ВЪОРЪЖЕНИЕ
  • 79 3 та световна

    18 1 Отговор
    Един вирус унищожава народи и икономики.
    Няма нужда от конвенционална война.
    В момента тече 3-тата световна война-биологическо оръжие-Англия и САЩ Портън Даун над 200 биолаб. по света спонсорирани от САЩ, икономически санкции-деца по света умират от лечими болести, медийна психологическа война-нов информационен пропаганден център в Британия.
    Законен инцест, законни анормални биологически единици-одвен мъж и женачипиране животни, и доброволно хора в САЩ, Швеция, Китай. Чудовищни ритуали на елита свързани с деца Адренохром - "наркотикът на елита".
    На 3 март 2018 САЩ и Британия чрез Портън Даун на 12 клм. от Солсбъри Скрипал активираха Планът за унищожаване на човечеството.
    Следствие на чудовищният извратени престъпления се родиха личности като Сноудън, Асанж и Брадли Манинг, д-р Стивън Гриър - незаконни опити съзнание. От тях ни е поднесена само информация на дипломатч. ниво, затвори, представете си каква друга информация имат тези хора.
    Четете чужди САЩ медии и скандали, изслушвания в Конгреса, немски и френски депутати, разследващи журналисти, учени.
  • 80 Нормандия

    15 1 Отговор

    До коментар #76 от "беееееее":

    Чака, такава е била Договорката и молбата на Чърчил към Сталин.
    След Сталинград, няма кой да спре СССР.

    Друг въпрос трябва да зададеш кой спонсорира човечето с основно образование Хитлер-не е завършил средно?
    Откъде Хитлер черпи идеите си - перфокарти-затворнически номера, евгеника и др.

    Чети, като за начало Куигли, Сатън, Читъм - чети и за Дьо Гол, събития,Дюнкерк, Хес.
    Интересна книга има "Немската Карта" бивш шеф на котраразузнаване Герд-Хелмут Комоса - пише и за Канцлер Акт.
  • 81 Нормандия

    18 2 Отговор

    До коментар #76 от "беееееее":

    И си задай въпросът защо Сталин казва: "Хитлер идва и си отива, но немския народ остава.."
    Защо Сталин е против бомбардировките на Дрезден, Кьолн, и СССР не участва в тях, за разлика от кралските ВВС и ВВС САЩ.

    Защо Сталин спира Чърчил да бомбардира изцяло БГ?
    Попитай защо Япония беше бомбардирана от САЩ-при 3 опита да капитулират, чети разсекретени документи САЩ?
    Питай за Пърл Харбър и Тонкински инцидент, за предупреждението на Хитлер към САЩ, което медиите им не публикуват, само една.

    Питай защо Германия няма своя Конституция "Verfassung", а има Основен Закон "Grundgesetz"- разработен и приет 1949 - одобрен от САЩ, Франция, Британия, НО НЕ СССР.
  • 82 падналия ангел

    13 1 Отговор

    До коментар #77 от "Бат Мишо":

    Доставките по ленд лиза за Русия са се извършвали по т.н. Северен път. Същия е минавал над Скандинавия и там конвоите са причаквани от немските подводници. Скоро по Дискавъри във филм за ВСВ споменаха бегло във връзка с американски военноморски капитан водещ един от конвоите с доставки за руснаците. За да не го удушат "вълчите глутници" разделил конвоя на няколко части, успял да потопи една, две немски подводници (то това как се казва, като те са си потопени :)...). Криел се покрай някакви острови и успял да закара четири кораба до руснаците, от 12.
  • 83 До глупака

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "0000":

    Студена война,в никакъв случай война с Русия ,тя ще прерасне в ядрена ,това е края на цивилизацията, за Китай не одговарят те са като теб,комунисти,от тях всичко се очаква,ако твоят любим Китай започне война със САЩ, Русия преминава на страната на САЩ, помниш ли глупако, Хитлер,не е лошо да мислиш, за да мислиш трябва са имаш познания,на които да се позоваваш.
  • 84 Цурко

    5 27 Отговор

    До коментар #69 от "А бе Цурко":

    Всички се перчите а карате западни коли слушате Рок не слушате Катюша и маймунски ритми ,тези двете държави само крадат дрънкат оръжия а народът им умира от глад а сега ни натресоха и ковида от китай и после ни продават маски и ваксина... размърдайте си мозъците .....

    Коментиран от #85, #108

  • 85 Грух

    24 3 Отговор

    До коментар #84 от "Цурко":

    Сульо, съществуваш само заради Русия. Американците ли те освободиха от турците, неблагодарна бълхо !
  • 86 сащ са война

    16 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Военен №1 на САЩ: Никога война с Китай или Русия

    А това значи с останалия свят -може.
    Няма ли кой да ни оттърве от тези?
  • 87 Ген Мили! Прав е, затова набутват такива

    9 0 Отговор
    Като нас отпред, да отнесе ме "Шамарите", трябва пушечно месо!! Никой няма желания и смелост да си позволи война срещу Китай и Русия!! После ще се крият в бункерите до края на живота си!!!
  • 88 Аз Негодника

    12 0 Отговор
    Пишете правилно,администрацията на КАМАЛА ХАРИС...Няма да се учудя ако Байдан постояно и епизодично отсъства по здравословни причини...Големия РЕСТАРТ...САЩ + МЕКСИКО+КАНАДА = ГМО съюз...Нова парична единица,канадско мексикански американски долар...Европа и тя в същия съюз,а другите ще изработвата,напечатаните ДИГИТАЛНО долари и евра...И на това дъртите богати ебалняци наричат ГОЛЕМИЯ РЕСТАРТ...ОЩЕ ПО ЕДНО ОТ СЪЩОТО...Образованието и Здравеоопазването ще е като ъпдейтите на майкрософт...ако нямаш ъпдейт няма и да имаш работа...Те и сега го има,само че го наричат кредитен рейтинг,после ще е здравен рейтинг...Богатите в провинцията,при био продуктите,а остонолите с ГМО в мега полисите.
  • 89 Руска кочина

    5 18 Отговор

    До коментар #3 от "Кантемировска Танкова Дивизия":

    Много си зле пич ! Добре,че на времето руснаците откраднаха атомната бомба от САЩ, без атомната мощ са една много изостанала азиатска страна с БВП колкото Холандия !!!! Страните членки на NATO са с население около милиард(Русия е с около 140 милиона половината са монголоиди а другата половина са в алкохолно опиянение,които живеят в колиби ),всеки човек може да провери с колко танка ,самолети подводници,самолетоносачи, сателити и балистични ракети разполага пакта и кочината !!! Само една членка на пакта САЩ има пълно превъзходство над Русия !!!САЩ са разработили интернета, GPS , и много други неща а какво е създала кочината ? Освен водка и красиви жени !!!

    Коментиран от #103, #105

  • 90 бабаяга

    0 1 Отговор
    За какво ви е армия по принцип?
  • 91 КОЧО

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "Вовата":

    Вова 100 рубли са 2,50 лв. бе отворко. Мина времето на бартера рубла за лев.
  • 92 опитен

    9 0 Отговор
    Много разумен анализ и изводите от него - да не се правят опити за "рязане на ремичка от мечка" - българска поговорка !
  • 93 ДОКО

    4 2 Отговор
    ОБЯВЕТЕ ВОЙНА НА РУСИЯ ИЛИ КИТАЙ
  • 94 хгйк

    15 0 Отговор
    С Русия няма да имат проблем.Тя никого не напада.Но ако я нападнат,културно изпраща нападателя си до дома му.
  • 95 ПЕС пушистый

    1 5 Отговор
    най добре сега колхозниците да се пробватда разпалят трета световна война
  • 96 СВД

    10 0 Отговор
    Не го слушайте! В момента който преценят, че могат да ударят без риск за себе си, хич няма да се замислят да утрепят и Русия, и Китай! Както го правят по света и Ирак и Югославия бяха само репетиция! Съперничество между силите!? Какво е това съперничество, насила да отказваш уважавани европейски държави да се отказват от бизнес проекти с Русия или от китайските технологии, някои от които са дори по напред и значително по евтини?
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Цурю..Цървула

    11 2 Отговор

    До коментар #67 от "Цурко":

    Му пречи Русия и Китай ...Иска да ги унищожава. Ще бъдеш и.ан и бит .Скапан. Мангасааариннн...
  • 99 Ttt

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "яяяяя":

    По-добре не! Милиони достойни американци ще загинат. А злодеи те ще са надеждно скрити и ще се появят с нови имена и физиономии, но с много злато някъде в Аржентина.
  • 100 Тя ще Ви е за последно.

    3 0 Отговор
    Затова давайте срещу Х или У от 8мия свят.Вие от космоса и от дистанция с дронове а те с пушки,копия и прашки.Така винаги ще сте победители.....
  • 101 Пешо Жепето

    7 2 Отговор
    При война с Русия и Китай няма да има време да се сложат памперси и пелени ще има л'айна и гойна краварски

    Коментиран от #109

  • 102 Крали Марко

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Грил":

    ++! Когато прочета смислен,правдив и точен коментар засиявам и се радвам че все още има мислещи българи ! Кажете, що за червиви твари смрадливи трябва да са тЕя където пишат минуси??? Какви ли зурли имат? Отврат!
  • 103 Русия винаги е била и ще бъде кочина

    3 10 Отговор

    До коментар #89 от "Руска кочина":

    Кочината винаги ще си остане кочина

    Коментиран от #110

  • 104 Рико

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Кантемировска Танкова Дивизия":

    "Руските суперракети "Кинжал" не съществуват", твърди списание Forbes.

    Припомняме, че руският президент Владимир Путин обяви, че хиперзвуковият авиационно-ракетен комплекс "Кинжал" може с един удар да унищожи самолетоносач.

    То този повод списанието, позовавайки се на експерта Тони Кепър, съобщава, че в действителност "Русия няма такова въоръжение, а демонстрацията му е просто бутафория".

    "Кремъл обяви за плана си да оборудва втори полк от руските изтребители - прихващачи МиГ-31К с руски ракети клас въздух-земя "Кинжал".

    Според Купър, в програмата за превъоръжаване на Русия има "повече шум и по-малко съдържание"

    "Цялата информация, с която разполагам сочи, че изявленията на Москва за това оръжие е фейк. По същество това е шоу-проект", цитира изданието Тони Купър.

    Коментиран от #107, #115

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Крали Марко

    6 1 Отговор

    До коментар #104 от "Рико":

    Ти вярваш на кравар...? Ооуау! Уау Микимуушш! Стига бе? ВЕрно?! Когато гроздето е на високо е...кисело рекла фокс
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #101 от "Пешо Жепето":

    Не зная как ще изглежда една война днес, тези които твърдят,че знаят, или лъжат или нищо не разбират. Намираме се във време на ново технологично качество, всичко ще бъде съвсем различно от познатото.Едно е сигурно - окопът с две юнашки армии от двете страни е безвъзваратно отминал. Няма да се изненадам, ако войната свърши преди на практика да е започнала(като физически контакт). Нека специалистите се поупражняват / но и те мълчат, значи съм прав за незнанието /,ние тук сме аматьори.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 сноу

    3 0 Отговор
    Това да го прочете онова еврейско перекенде Моцаран и дебелия му апап Ал Йо, ама той Йенсито не им дава да четат апокрифи дори и хамерски..
  • 112 Рико

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Грил":

    Толкова и такива глупости си написал, че то просто няма терен за спор( спори се за спорни неща, за очеизвадни не се спори ). Но ще те попитам : какви ОТНОШЕНИЯ има България с Русия? Отношения ИМА Русия с България - България НЯМА отношения с Русия! Политически, икономически, културни, военна техника .... САМО Русия има отношения с България, нас в уравнението ни няма. Без равнопоставеност няма ОТНОШЕНИЯ, момче. И настоящето просто няма как да не гръмне,неестстевените неща се разпадат
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 тиквата

    0 0 Отговор
    брово достоен човек
  • 115 Рикии,

    7 0 Отговор

    До коментар #104 от "Рико":

    Ако САЩ и Англия ,бяха сигурни в изхода на нападение срещу Рф,отдавна да го бяха направили...Иначе,може да си пишеш ,колкото искаш,така правят и ,, анализаторите,, зад Океана...Отивай и воювай!!!.Рико.

    Коментиран от #117

  • 116 колчо

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Nnn":

    Помощ помощ колко да е колкото и на нас ни помогнаха
  • 117 Рико

    5 1 Отговор

    До коментар #115 от "Рикии,":

    Богатият не иска да воюва, той си е добре, а и има какво да губи. Бедният иска да воюва, очаквайки от войната да стане и той богат.
  • 118 bdenkov

    1 9 Отговор
    «От известно време чета постове в групата "Българи за напускане на ЕС и НАТО" и се случи чудо! За има няма една седмица научих толкова полезни неща и сега ще посрещна новата 2021г. като нов човек. Научих, че всеки уважаващ себе си човек е русофил и всеки русофил има "исконното право" да се самоотъждествява с народа.
    Той говори и решава от името на народа! Неговата "мъдрост" е "народна мъдрост", неговото мнение е "народно", сиреч меродавно! Това е остатъчен атавизъм отпреди 75 години, когато 500 души се измъкнаха изпод шумата, самоотъждествиха с народа и с помоща на съветската армия убиваха и съдеха от негово име.
    Русофила винаги е жертва или на "поробители" или на системата, като самия той никога не е виновен за НИЩО!
    Него все или са го "клали" или "изедници" са му "смукали кръвта". Турция е съседна нам държава, с която е нормално да се стремим да поддържаме добри съседски взаимоотношения, ама Бойко Борисов е "ибрикчия", щото се среща с Ердоган. Путин и той се среща, ама не е ибрикчия, неговото е "дипломация", щото е мого велик и иска да им пробута руска газ! Русофила най-обича и уважава Левски и Ботев. На 5 ракии може да изрецитира "Жив и той, жив е там на Балкана...".... и спира до тук, щот тва по нататък не го е запомнил. Много го боли, че "краварите и Сорос" искат да му вземат "робството" и да му "сменят историята", от която той е запомнил само, че "братушките са наши двойни освободители". Сега "краварите" изкараха и Ботев соросоид...

    Коментиран от #126

  • 119 bdenkov

    1 10 Отговор
    Защитава МОЧА, щото Русия ни е "освободила от турско робство", а тва МОЧА нали все пак е руски паметник... Америка е лоша! "Краварите" са избили индианците и бомбардираха София. Америка разпалва войни в цял свят. Русия и тя разпалва, ама нейните войни са винаги освободителни. Америка все още принадлежи на индианците, обаче Крим си е исконно руска територия. И докато Западните империалисти превземат, то Русия просто си "разширява териториите". От коренни жители обитавали някога Русия има племена, от които са останали по 200-300 души в наши дни, но за тях никой не плаче, като за "американските индианци", щото Русия е в пълното си право да си разширява територията за сметка на техните земи. Англия е още по-лоша, щото Чърчил искал да сади картофи на мястото на България, ама Сталин не му разрешил. Ако не беше "човеколюбивия" Сталин да спре бомбардировките и да тропне с крак на Чърчил, сега София щеше да е картофено поле! Русофилът е задължително соц носталгик. Едно време кво време беше.... Септември беше май.... живота песен. Най го е яд за хубавото безплатно соц. образование, обаче в 5 реда прави 10 правописни грешки. Смята се за подтиснат, щото при сегашната "демокрация" взима само 500 лева заплата, въпреки "блестящите" си знания, умения и грамотност! По соца е бил шофИор и си е живял много добре. Не, не, той бензин и нафта не е крал, просто му е било много хубаво със 120 лева заплата и "всичко си е имал".

    Коментиран от #125

  • 120 bdenkov

    1 7 Отговор
    Това, че неграмотен не му пречи да се чувства "недооценен" и за капак няма и от къде да крадне, което не само адски го комплексира, но го прави и агресивен. Същият претендира за "европейска заплата", но иска България да напусне ЕС и НАТО, щото тия заплати ще дойдат от дружбата ни с "братска" Русия. Ще изнасяме пак буркани с домати за "братушките" и икономиката ще цъфти! А пък Америка ги е яд, щото руската икономика е във възход, а американците имат "външен дълг". Разликата между външен дълг и бюджетен дефицит е НЕВЪЗМОЖНО да бъде обяснена на тая порода - убедих се след няколко опита.
    Русия може да не произвежда коли, може да има един единствен самолетоносач, който се самозапали, танкове дето се чупят на Червения площад по време на парад, обаче това изобщо не и пречи да бъде най-силна и най-велика! ДОКАЗАТЕЛСТВО - ако не беше така, Тръмп щеше да ги нападне и да им вземе природните ресурси! Ааа, видиш ли ти?! Представата му за руска култура се свежда до факта, че когато Америка още не била държава, в Русия вече били построили Болшой театър. По време на спор не спорете с факти от руската преса - русофила руски "не понимает". Неговите твърдения винаги са плод на ЖЕЛЯЗНА ЛОГИКА. Първо ще ви обясни, че СССР не се е разпаднал заради калпавата си икономика като ви цитира думите на Путин, че разпадането на СССР е най-голямата политическа катастрофа за света през ХХ век.
  • 121 bdenkov

    1 4 Отговор
    Ще ви каже, че за това е виновен предателя Горбачов, който Путин е нарекъл "велик разрушител". После съвсем спокойно ще ви обясни, като пак цитира Путин, че Русия е "освободила от съветски диктат страните от Източна Европа"?!
    Белене пак трябва да го отворим и да набутаме там всичките дето "докараха демокрацията" барабар с "народните изедници". БСП е единствената "честна партия". Русофила е заклет "православен българин". Той стъпва в църква по Великден и не е отварял Библия в живота си. Запада открай време е заклет враг на православието. Мечтата на саксонци, католици и кравари е да го затрият, а мисията на Путин и дълг на всеки русофил е ревностно го пази. Опазването от руска страна се състои в мумификацията на светци като Ленин и приклонението пред техните мощи, а в България е "древен" ритуал от времето на "Балкантурист", в който се играе хоро в ледени води задължително с "православна носия", цървули и минимум на кило ракия. Хората се делят на два вида - "нормални" и русофоби. Русофобията е необяснимо явление, защото Русия е мощна, страшна и непобедима, та как да не я обича човек? И никой няма право да се страхува от нея, въпреки че тя "плаши" света със свръх модерни оръжия. Русия трябва САМО да се обича, щото ако не я обичате и ви хрумне да водите изгодна вам политика, да влизате в НАТО и т.н., тя ще ви прати една ракета и ..... Ако Русия ни нападне, за това ще сме си виновни ние, защото ни е хрумнало да не я обичаме и значи сме предатели!

    Коментиран от #127

  • 122 bdenkov

    5 4 Отговор
    Никой "истински българин" няма да вдигне пушка срещу Русия! Всеки патрЕот я обича повече от България, щото ако не беше тя, щяхме да ходим с фесове и шалвари! За една седмица научих толкова много, направо помъдрях!»

    Коментиран от #128

  • 123 898

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "ABCD":

    Ма, верно овчари и кравари!Само където кучето е мечка и зор ще да я удушиш! Отделно два три града /под земята/ може и да останат! Защото току -виж продължат "Големия каньон" и станат две Сверни Америки! Прав е ген.Мили. Обецата на ухото от 22.06.1941г. на РФ ги прави опасен противник!
  • 124 Нане

    2 0 Отговор
    съдете ги по делата не по словата! Едно думат друго мислят и вършат! Да има начин сички ресурси на целия свят ще заграбят без пари ако може.
  • 125 Баро

    2 0 Отговор

    До коментар #119 от "bdenkov":

    Хапчета хапчета хапчета Не забравяй
  • 126 Баро

    1 0 Отговор

    До коментар #118 от "bdenkov":

    Хапчета хапчета хапчета много хапчета
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Баро

    3 0 Отговор

    До коментар #122 от "bdenkov":

    Абе нали ти казах да си пиеш хапчетата
  • 129 Иван

    4 1 Отговор
    Късно е,библейското пророчество,че Русия ще унищожи САЩ,наближава.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Аз.

    3 0 Отговор
    Всичко е простичко......ако започнат войни с тези ядрени ракети....ще измрат и те....а те не го желаят! Той си го казва...не искаме война....само да поддържаме напрежението...което е = на висок военен бюджет....което е = на добри заплати......което е = на добри пенсии и отлични условия на живот! Ето това е казал човека, в прав текст, стига да следите мисэлта му!
  • 132 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    На № 129 " Иван" Уважаеми, бихте ли посочили къде в Библията е това пророчество !?
    Прощавайте, но имам чувството, че не сте прочели и ред от тази дебела книга. Там има строг ред и всичко е подчинено на този ред. Ако обичате , .......светнете ме .....И аз съм грешен - може да съм пропуснал нещо.......
    При глобален ядрен конфликт всиНката биология "отива на кино"! Победени ще са всички хора на Земята - ген.Мили е прав !!!