Last news in Fakti

1 Януари, 2021 16:00 9 327 165

Проф. Пламен Павлов: Македонската пропаганда срещу България добива гьобелсовски мащаби

  • пламен павлов-
  • северна македония-
  • българия

Скопие не ни остави друг избор за позицията ни, коментира историкът

Проф. Пламен Павлов: Македонската пропаганда срещу България добива гьобелсовски мащаби - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мисля, че самата Република Северна Македония не ни остави друг избор. Това в интервю за Агенция "Фокус" историкът проф. Пламен Павлов за изминалата 2020 г. в българо-македонските отношения.

Според него България не е имала друг избор, освен да каже "Не".

"Това в македонската пропаганда, която добива гьобелсовски мащаби от време на време, се стига до абсурдни твърдения как сме ги спънали с вето, до грозни, цинични изказвания от страна на официални представители. Слава Богу, някои от тях бяха порицани от тамошните власти, някои загубиха и работата си. Това е недостатъчно. Тази антибългарска кампания е крайно време да престане и България е жертвата в този случай. Не искам ние да бъдем жертва. Не искам да се пренася този абсурден и измислен конфликт на българска територия. В това отношение ми се струва, че това, което ние говорим на официално равнище, че се страхуваме едва ли не от някакво македонско малцинство в България, е несъстоятелно", каза още проф. Пламен Павлов.

Той подчерта, че ние имаме българско мнозинство в Македония.

"Имаме го дори в лицето на тези десетки хиляди хора, които имат български паспорти и които били биха много повече, ако България имаше една по-отворена и ясна политика по въпроса. Те не са виновни, че ние сме загубили земите си, част от България навремето. Навремето Федерална република Германия предлагаше на всеки човек от Източна Германия немски паспорт, защото има право на такъв. Според мен хората от Република Македония особено тези, които са от български произход, имат категорично право на български паспорт. Там се получиха грозни кавги, стигна се до чакане с години наред, корупционни схеми и какво ли не още. Така или иначе хората, които са с български произход от Македония, а те са мнозинството от хората, те са българи за нас. Вече те какви се смятат, си е лично техен въпрос", коментира историкът.

Имам надежда за отношенията ни със Северна Македония, всички имаме такива надежди – дори и хората там, каза още проф. Павлов.

Според него трябва да бъде просвещавано и българското обществено мнение.

„Ако се съди по социалните мрежи, има много неразбиране от наша страна. Ние слабо познаваме част от собствената си кръв и плът, каквото е населението в Северна Македония. Продължават да се носят на всякакви равнища всякакви приказки колко ни мразят и какво ли не. Препоръчвам на всеки българин да посети поне веднъж Македония и да види, че там никой не ни мрази. Въпреки промиването на мозъци, масата от населението на Северна Македония има добро отношение към нас като народ“, подчерта проф. Пламен Павлов.

По думите му нерядко може да се чуе как сме един народ и т.н.

„В това отношение ние сме длъжник и на собственото си общество. Загърбването на темата Македония в продължение на десетилетия е факт. Тук отново мога да отдам дължимото на това, което направи Красимир Узунов, моят скъп приятел и ваш президент. Това, което той направи за просвещаване на българското обществено мнение и на онова на Северна Македония и в много по-широк мащаб на това какви са реалните процеси в Македония и как става дума за един народ в две държави“, допълни още проф. Пламен Павлов.

Съвместната историческа комисия със Северна Македония донякъде беше грешка, отбеляза проф. Павлов. Според него тези въпроси могат да бъдат изчистени без такава комисия по чисто административен път.

„Не оспорвам и компетентността и добрата воля на колегите от българската част на комисията, които се държаха достойно и не отстъпиха от нищо принципно. Поставянето пред скоби на комисията, че тя ще решава политически въпроси, е груба грешка. Това е грешка на българската страна. Това беше една проява на наивност, че по пътя на разумния диалог нещо може да се случи“, каза още проф. Павлов.

Според него такъв диалог от другата страна не виждаме.

„Моят апел към колегите от македонската част на комисията е да престанат да лицемерничат и да говорят лъжи. При положение, че много добре знаят каква е истината. Хора, които претендират да са историци, академични хора и хуманитаристи, не им отива да говорят лъжи. Още по-малко отива на хора от България да им припяват. Така че кога ще отмине този говор на омразата, не мога да прогнозирам, но се надявам той да спадне и се надявам на много по-адекватни отговори от българска страна“, изтъкна още проф. Павлов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    29 13 Отговор
    Боли те! Пропагандата за мутропитека бледнее, пред маке. И на маке сме клекнали бе! Кво жалейка. Ясно е.

    Коментиран от #65, #120

  • 2 Десетилетия?

    54 8 Отговор
    А нещо относно последното десетилетие?Що така?Нашите учебници ги промениха нихилистично,а македонските си останаха "гьобелсови".БМБ май се надяваше,че тихомълком ще им угоди на макетата,ама от паралелните проучвания стана ясно,че българите масово(над 80%) не подкрепят това.БМБ за пореден път се скри зад фустата на жена,в случая на външната министърка!Бива ли такъв женчо и страхливец да избирате в продължение на 10 години да ви управлява?Мачо бил?!Поредната легенда!

    Коментиран от #30, #109, #131

  • 3 ПСР

    75 5 Отговор
    ЧНГ 2021 на всички!
    Хубава статия е написал професорът.
    Четох днес обръщението на Заев за Нова Година.Бетон.Старата им песна,на нов глас,ама още по-бетон.
    Лошо се развиват нещата с тях и този път,изобщо не приемам,че пак,ние сме кривите.
  • 4 ИсторияБГ

    45 13 Отговор
    Скопците са българският огледален образ - наглата простащина, лъжите, изкривената история...вижте себе си в тях!
  • 5 Коко

    51 9 Отговор
    Никаква с.македонив в ес.
  • 6 Много философи,много нящо!

    42 8 Отговор
    А нещата са съвсем прости и повърхностни."Фамилията Заеви" са чисто мафиотска организация занимаваща се с производство и трафик на наркотици.Ясна е връзката с БМБ.БМБ трябваше да им осигури ЕС и Шенген в резултат на което трафика щеше да неимоверно улесни.Съвпадение ли е,че Заеви решиха отглеждането на марихуана в Македония да стане легален бизнес!?

    Коментиран от #14

  • 7 ВМРО дипломат

    17 59 Отговор
    За дълбоко съжаление,това е резултата от тъпата българска политика спрямо братята ни от С Македония. Част от глупави политици в България,въвлекоха двата народа във излишна вражда.Вместо да се продължи стратегията на д-р Желев и да помагаме с всички сили за просперитета на българите от Македония, българското правителство се подаде на провокацията на сърбогръцките манипулатори и пося вражда.Резултата е налице. Дива омраза за още 50 години. Икономически гърци и сърби са в Македония ,България я няма. Защо беше тъпия исторически спор,за кой ми открадна историята. Тези въпроси не се решават за година или две. Процеса е дълъг. Сега от двете страни на границата ще се питат ,дали Гоце е българин и Самуил чии цар е ? Защо. Кому е нужно. Европейският съюз дава други възможности на България.Вместо див национализъм, е нужно братско сътрудничество и резултата ще е друг. Вместо това, разни тъпи ВМРОисти,които всъщност не са никакви патриоти, сложиха прът в колесницата за братски съюз между двата народа.България ,като по голяма сестра,допусна стратегическа грешка .България няма силата днес д а се противопостави на сръбското и гръцкото влияние в Македония по този начин по който е тръгнала. Вместо държавническо отношение ,тъпи български управници посяха злоба и ненавист. Направиха неоценима услуга и провалиха идеята за Западни балкани. Така на западната българска граница всеки българин вместо братско отношение и разбиране ,ще срещне омраза и презрение. раната е отворена

    Коментиран от #10, #47

  • 8 Бай Руслан

    35 2 Отговор
    Много е лесно ... Справка - Гърция ...
  • 9 розово

    35 2 Отговор
    Пропагандата е оръжие.Не случайно Пеевски Домусчиев имат медийни империи.
  • 10 розово

    26 11 Отговор

    До коментар #7 от "ВМРО дипломат":

    Винаги с Русия никога против САЩ.Не го казвам аз а историята.

    Коментиран от #23

  • 11 булгаристанец

    10 34 Отговор
    Ами проблема е че нашите управниици са подлоги както обикновено. Най простичката стратегия е да помагаме за присъединяването на Македония в Европейския Съюз, не да пречим.Така границите рано или късно ще паднат и нека тогава видим как Скопие ще раздели хора с еднакви нрави, еднакви обичаи и еднакъв език....ама нали са продажници....

    Коментиран от #20

  • 12 Мунчо

    28 1 Отговор
    Въпроса е - Защо ЕС се прави че не я вижда!!!???

    Коментиран от #17, #19

  • 13 Наблюдател

    32 4 Отговор
    Никакъв компромис с тия от каквато и да се прави територия Македония! Никакъв!
  • 14 Кси

    44 1 Отговор

    До коментар #6 от "Много философи,много нящо!":

    Това, ако е така, много тъжна картинка, македонците с български паспорт са си в ЕС, зора най-вече е за елита сърбомани, ами да направят нужното, а те разчитат нас да ни натиснат заради геополитически интереси, вместо да отговорят на евроценностите, продължават да развяват мантрата бугари-татарофашисти, празнуват тито, в кой век живеят, още са в лоното на комунистическият интернационал
  • 15 Жоро Гоцев

    38 2 Отговор
    Проблем ли е затварянето на границата с България? Тези македонци в Гърция не ги искат, в Албания също, в Косово също,,в Сърбия също, е само ние ли сме будалите А.? Те са си БИВША ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ,БЮРМ.ТЕ НЕ СА ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, КАКТО ТУРЦИЯ. НИКОГА В ЕС. ЯСНО?
  • 16 Жак Фреско

    7 21 Отговор
    Защо една шепа хора ще решават съдбата на милиони.....питайте хората какви са? и какво искат ?

    Коментиран от #18, #26

  • 17 Кси

    29 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мунчо":

    Това са отделни лобита на пес, усилията на македонистите са насочени в пропаганда, вместо да изпълнят договор и да се европеизират като отношение, не желаят да се разделят с антибългарската комунистическа идеология, нужен им е враг, за да крепят политическия си административен идентитет

    Коментиран от #157

  • 18 Кси

    24 1 Отговор

    До коментар #16 от "Жак Фреско":

    В 21 век все още не смеят, репресират ги префинено, чрез държавни спънки, тръгнали да правят списъци и да заплашват в социалните мрежи, определящите се като българи, тяхната конституция не признава, че има българи, сърбоманите македонски живеят още в 45г
  • 19 разликата е в

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мунчо":

    мисленето-Европолитиците си гонят освен финансовия,но и геополитическия си интерес,а нашите политици гонят основно финансовия интерес и да останат на всяка цена на власт,та затова не ни забелязват много
  • 20 Кси

    24 3 Отговор

    До коментар #11 от "булгаристанец":

    Те сами си пречат като лъжат, крадат история и изповядват войнстващ сърбомански македонизъм как се помага на някой, който не иска, признахме ги 91г, дадохме танкове, резултатът е, че сме окъпани от слюнка, такова плюене
  • 21 Хора в Македония.

    11 0 Отговор
    Нали ходят на училище не може ли те да се определят.....И в къщи се образоват и си говорят..Питайте народа.
  • 22 ВЪПРОС

    4 0 Отговор
    Защо сме плащали репарации на Гърция след ВСВ? Защо досега криеха причината за пиринския край-20 млн златни репарации за Македония към Сърбия! Опростени от Тито !

    Коментиран от #31, #111

  • 23 Бай Руслан

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "розово":

    Розовото ме отвращава ..!

    Коментиран от #27

  • 24 вмро дипломт

    5 25 Отговор
    Кой каквото си направи никой не може да му го направи.Поради тъпите вмро ,за да не падне правителството,България сама се постави в неизгодна позиция. Пита се ,след тази забъркана каша,която е дело на Каракачанов и групата ,сега накъде. Как да се излезе от глупавата ситуация. Да се отстъпва ,означава поражение,да се конфронтираме пак поражение. В края на краищата поражението ще бъде за България. ВМРО не могат и не трябва да налагат българската държавна политика спрямо Македония. Уви ,това се случи днес. Борисов докато се съобразяваше с много други фактори и приоритети,позволи на тези глупаци да се налагат във външната политика спрямо Македония.Сега следващата му задача е да успокои обстановката и да минимизира моралните загуби за България. Ще трябва да се активира строителството на магистрала и жп линия с Македония,коридор № 8 и цялостното икономическо и политическо и културно сътрудничество,без разпалване на националистически спорове и кавги независимо от злостните клевети срещу България,защото те ще се засилват. България н е трябва да се подава на првокации,за Македония ние трябва само да помагаме,защото сме братя, въпреки всичко. На Гърците Македония отстъпи,но на нас разчиташе и не защото сме "мека мара" а защото сме братя. Вместо това според тяхното мислене получи нож в гърба от братята си.България трябва да се поправи ,защото другото е омраза и в интерес на други, но не на България. Сега чужди сили ще разпалват враждата от двете страни

    Коментиран от #35, #42, #45

  • 25 Stormtrooper

    18 0 Отговор
    Най-важното в казуса с Македония е, че политиците им работят против собствения народ. Няма по-голямо доказателство от това, че с тях сме едно. Със всеки изминал ден те губят, а времето тече бързо. Но в случая не е важно народа да печели, а да губи. Карма!
  • 26 Селчо Леоне

    7 11 Отговор

    До коментар #16 от "Жак Фреско":

    Питаха ги,мисля,1992 или 1993 - 11 души българи,сто на сто е документирано това преброяване в Македония.Оттогава,лично за мен,каузата Македония е кауза пердута..
  • 27 розово

    3 6 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Руслан":

    Аз се отвращавам от Меркел Путин Тръмп Пулев Стоичков Борисов Лили Иванова Радев защото не съм на тяхното ниво
  • 28 Овчарник

    4 2 Отговор
    Сега е модерно отборът да е воден от чужденец..Стойчков игра за Барса но е българин....Само народа може да се определя а не неговия душманин...
  • 29 Историк

    14 1 Отговор
    Те орта не щат у ЕС, затова се храчат.За туй дръъън вратнята на плевнята и в свинарника
  • 30 Гакти

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Десетилетия?":

    Много елементарно мислене !С Мекедония от край време има проблем Те са болни мозъци !!!

    Коментиран от #33, #37

  • 31 Кси

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "ВЪПРОС":

    Не са опростени г.димитров ги е разменил за български имоти, сделката в Блед, това е комунистическо престъпление, те нали национализираха, разпореждаха се комунистите с чужда собственост, нали всичко беше общо, по-точно, моето си е мое и общото пак мое
  • 32 Историк

    21 0 Отговор
    Поздрав за сите македонци муцковски, шутковски и сие от ФСБ с албумът от 1983г. "ЩЕ СЕ ВИДИМ СЛЕД 10 ГОДИНИ".за многая лета
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Овчарник

    3 4 Отговор
    И аз нямам проблем с макетата.

    Коментиран от #38

  • 35 Кси

    21 1 Отговор

    До коментар #24 от "вмро дипломт":

    Кашата на балканите е забъркана с берлинският договор когато са рязани територии-българска земя, населена с българи и са ги давали на други, Сърбия си удвоява територията, започват асимилация с репресии, още тогава американецът УИЛСЪН се е възмутил и предупредил, че тази несправедливост ще поражда нестабилност и войни на балканите, което се случва, впоследсвие
  • 36 Байден

    1 11 Отговор
    Идвам и натискам яко, братле и ще видим тогай какво ще казвате... ЧНГ хахаха

    Коментиран от #39

  • 37 Осман

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Гакти":

    Ела да те оправя настройките малко
  • 38 Кси

    18 0 Отговор

    До коментар #34 от "Овчарник":

    Да разбирам че ти харесва да си вулгарин-татарофашист, да те сочат с присмех, да заличават всичко българско и да те плюят, да се съгладсиш с тях, означава, че си дошъл на тяхна територия и говориш древния им македонски език, няма България от 681г, даже и преди това 4 век фигурира в документи на Атон, няма книжовни школи в 10 век, няма митрополит на Киеска рус Киприян от Търново, безпроблемният, тъй ли?

    Коментиран от #40

  • 39 Кси

    10 0 Отговор

    До коментар #36 от "Байден":

    Натиснала го е деменция БайДън
  • 40 Овчарник

    2 12 Отговор

    До коментар #38 от "Кси":

    А на баба ти баба и пра баба и на кой е вдигала краката....ти от къде знаеш че си 100% българин и кой е ?Или просто всички сме хора а не животни....Нали ?

    Коментиран от #59, #88

  • 41 аха

    7 2 Отговор
    Не може ВМРО да определя външната политика на България днес. това е абсурд и простотия. ВМРо е написало златни страници в българската история в друго време и в друга епоха,когато наистина е било необходима форма на отговор на последиците от националните катастрофи. В днешно време ,това ВМРО няма нищо общо с онова ВМРО е не съществува никаква историческа потребност от него днес. те са инструмент на държавата но не фактор ,който да претендира ,да провежда държавническата политика на България към независимата и суверенна република Македония. Дай на такива власт да провеждат външната политика на България и гледай катастрофа. Тази грешка трябва да бъде поправен и тези и подобни на тях в рамките на ЕСъюз трябва да бъдат поставени там където им е мястото в архивите миналото. Не може ЕС ,цяла европа да мисли с акъла някакви самозванци изкуствено създадени уж ВМРО ,да сеят омраза и националистическа злоба с тъпи спорове за това кой ми открадна историята ,кой е Гоце , и т.н. Всичките от ВМРО и просръбските македонски удбаши заедно и вкупом ,вместо да сеят омраза и разкол , трябва да бъдат изпратени да сторят коридор № 8 , и жп линията София - Скопие. Все пак с нещо да бъдат полезни за двата братски народа,иначе от тия полза никаква.
  • 42 Да бе!

    14 2 Отговор

    До коментар #24 от "вмро дипломт":

    Какви братя, бе "дипломат"!? Там са луди !
  • 43 007

    11 0 Отговор
    Имaмe чудecнa възмoжнocт дa зaщитим вcички нaши пoзиции кaтo ce oбocнoвaвaмe c нeoбхoдимocттa дa ce рeшaт eтничecкaтa диcкриминaция, чoвeшкитe прaвa и гeoпoлитичecкaтa руcкo/cръбcкaтa зaвиcимocт, нeщa кoитo ca в ocнoвaтa нe caмo eврoпeйcкaтa цeннocтнa cиcтeмa, нo и нa oбeдинeнитe нaции. Eврoпoлитицитe нe виждaт нищo зaрaди мaлкитe пaрaмeтри нa РCМ, нo нeкa дa им ce пoкaжe c фaкти, иcтoричecки и нoви; нaпримeр, чe имaт учacтници в иcлямcкитe тeрoриcтични cтруктoри кoлкoтo eднa гoлямa зaпaднa държaвa, a зa тoвa нe бивa дa имa кaквитo и дa e кoмпрoмиcи.
  • 44 проста работа

    12 0 Отговор
    Ако престанат с щуротиите-подписваме!Ако ли не-ще чакат!Всичко друго са празни приказки!Изобщо пет пари не давам за тия!
  • 45 Герд Мюлер

    18 2 Отговор

    До коментар #24 от "вмро дипломт":

    Спорът с РСМ е много лесно решим. Трябваше в този договор цза приятелство да беше формулирана следната точка: Член 1. "РСМ и РБ декларират и признават, че до 1944 г. ИСТОРИЯТА на дете държави е ОБЩА." И само толкова. На основата на тази декларация моментално се тушират всички въпроси за произхода на Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански, Тодор Александров и т.н. Те стават общи национални герои.
    Член 2. "РБ признава съвремнния идентитет/идентичност на гражданите на РСМ формиран след 1944 г. благодарение на известни на политически и исторически обстоятелства."
    Член 3. "РБ признава съвремнната езикова форма, която се използва като официален език в РСМ, като приема, че тя е формирана след 1944 г. въз основа на западен диалект на българския език (описват се всички причини, станали през есента на 1944 и пролетта на 1945 г.)"
    Член 3. РСМ се задължава да приведе своята образователна система по история и свързаните с нея други хуманитарни науки в съответствие с Член 1.
    Член 4. Всякаква обида, произнесена от гражданин на РСМ по отношение на РБ и българите да се наказва според закона на РСМ (промяна в техния наказателен кодекс).
    Член 5. ....
    Член 6. ....
    . . . . . . . . . .
    Ако така конкретно беше подписан Договора за приятелство сег РБ неямаше да изпадне в сегашната ситуация.
    Но и сега не е късно.
    Горните изисквания могат да бъдат вкарани в предстоящите договори без да се вдига шум за някакъв Анекс.

    Коментиран от #63

  • 46 ДЕКЛАРАЦИЯ

    15 0 Отговор
    Шопите, тракийците и мизийците декларираме че : Нямаме никакви намерения да влизаме в у@каните гащи на македонците. Така, че не могат да имат никакви притеснения за технио идентитет.
  • 47 Македонска Луно

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "ВМРО дипломат":

    Абе дипломате, научи какво я Историята-наука, и какво Национализъм - политическа идеология... и тогава седни да пишеш.
    Ако наричаш "див национализъм" защитата от кражба на историята ни, си бая зле.

    Коментиран от #48

  • 48 Герд Мюлер

    15 1 Отговор

    До коментар #47 от "Македонска Луно":

    Аз като гражданин на Германия, и от там на ЕС, приканвам всички да смекчат тона на обидите и епитетите, по Европейски.
    Така, както са нашите отмошемния с Австрия.
    Връщане на историята не може да има.
    Станалото, станало...
    Гражданите на РСМ се считат за македонци и вие българите по никакъв начин не може да ги накарате да се самоопределят като българи (освен ако те доброволно не искат да направят това).
    Хубаво би било РСМ да признае, че техния държавен език е диалектна форма на българския език. Но като има в предвид, че тяхното съзнание е "замъглено" от властващия вече около 90 години (най-малко) МАКЕДОНИЗЪМ, това да стане има вероятност 0 %.
    Защото гражданите на РСМ имат изкуствено създаден идентитет на базата на омразата им към вас българите.
    Докато Австрийците нямат към нас германците никаква омраза. Даже те се отнасят към нас с голямо уважение въпреки Аншлуса през 1941 г. Докато гражданите на РСМ, за това че сте ги управлявали през годините 1941-1944 все още ви нариват фашисти. Ето това трябва те да изкоренят един път завинаги, за да заприличат на австрийците.
    И много други неще бих споделил като Европейски гражданин, но само ако се допитате до мен.
  • 49 Джорж Бест

    5 0 Отговор
    Хей, Герд, проичтелю, та ти си можел да пишеш! А аз мислех, че можеш само да риташ футбол, т.е. че си само ритнитопковец.
    Можеш ли и ти да ме научиш да пиша като теб?
  • 50 Герд Мюлер

    4 0 Отговор
    Хелоу Джордж, първо трябва да спреш с чашката. Абе то уискито разширява котонарните артерии, но ти приятелю прекаляваш. Ще вземеш да изтърсиш някава глупост като тия по-долу, които без да са пили, използват някои много лоши думички. Затова си остани само футболист и вкарвай само голове!
  • 51 Джордж Бест

    2 0 Отговор
    Както кажеш, ти си по-умен от мен. Но на футболния терен не се знае. Май ви бихме на Уембли веднъж.
  • 52 Герд Мюлер

    3 0 Отговор
    Да, ама Аспарухов ви наниза такъв гол на Уембли, че ще ви държи "мокро" и до дне днешен!
  • 53 Джордж Бест

    7 0 Отговор
    Спомням си той като загина. В Скопие направиха песен за него. Я кажи ми честно, тия в РСМ какви са? Как може да правят песен за Аспарухов?
  • 54 Герд Мюлер

    5 1 Отговор
    Мили Джордж, много е сложно за да ти го обясня по Европейски с няколко думи. Препоръчвам ти да вземеш историята на БАН или на проф. Пламен Павлов, и ако имаш търпение да изчетеш всичко от корица до корица ще ти стане ясно. И тогава може да коментираме този деликатен въпрос.
  • 55 Джордж Бест

    3 0 Отговор
    Герд, страхотен си! Още утре хващам самолета за София!
  • 56 до герд Мюлер

    6 1 Отговор
    Не може това да стане Малоумниците от двете вмрота и от двете страни плюс гръцкия фронт в македония няма да допуснат това. Не може нашите вмроисти с техния акъл да искат фактически по същество да признаят ,че македонците и българите са едно и също нещо , демек македонците са българи. или да декларират ,че нямало да ни обиждат и ние да не ги обиждаме и, че са изкуствено създадени от интернационала след 44 година и други бабини деветини. Българските малоумници искат по същество ревизия на доктрината Ж.Желев. Искат фактически Македония да декларира ,че е изкуствено създадена държава от коминтерна. това никога няма да стане.Никога . Те по никакъв начин никога няма да осъзнаят ,че светът е друг и никой не го интересува дали Г.Делчев е българин или македонец . Те не могат да престанат с това мислене.До такава степен са им промити мозъците от простотия,че не може да се случи.За ония удбаши от ВМРО ДПН положението е същото,абсурд те да се откажат от Алексанъдър Македонски и другите глупости. Изобщо тъпотата и от двете страни е ужасяваща. И двете ВМРОТА изобщо не разбират какво означава ЕСъюз. Изобщо. За голям срам и ужас , съм принуден да слушам глупостите на Джамбазки и Каракачанов,които се слушат в Европа с удивление и със зяпнали уста. Хората с потрес от простотията слушат, какво говорят за коминтерна, за сталин ,за тито , за комунистите за социалистите за дивотии, за които изобщо не са наясно,за предателства , з а кражби на истории и р

    Коментиран от #69

  • 57 Ники

    17 0 Отговор
    Честно казано не знам как бихме могли да имаме по-правилна позиция спрямо Северна Македония!? В крайна сметка ние искахме да приобщим към Европа днешното поколение, синовете и дъщерите на нашите сънародници от близкото минало (от преди 80-150г.)! Каквито и да се чувстват в момента, искаме САМО да признаят фактите и да спрат обидите към нас, най-близките им родственици!

    Коментиран от #61

  • 58 Герд Мюлер

    6 0 Отговор
    Хей Ники, прочети хубаво моат кометар номер 45 и ще си отговориш на въпроса сам.
    И аз имах един приятел от Австрия, Ники Лауда (лека му пръст), но аз съм възхитен от автрийците, които ни уважават. И като отида да играя срещи Рапид Виена, никой не ме обижда на нацист или фашист.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Неблагодарници

    15 0 Отговор
    Как да пуснеш дългоушко в ЕС? Чуйте му словото - обръщение към македонските граждани - сърби, македонци, гърци, турци, албанци, евреи и ... други?! Не му се обръща езикът дори да изрече "българи", т.е. тези които на практика са мнозинство. На зло куче, зъл прът!

    Коментиран от #64

  • 61 Кси

    12 2 Отговор

    До коментар #57 от "Ники":

    Може би, ако им се помолим да бъдат хора, да..., ама нееее....колкото сме по-толерантни, толкова са по-нагли, то си е казано: мачкай, да те уважават

    Коментиран от #67

  • 62 вмро дипломат

    4 7 Отговор
    Уважаеми господине, какво ще кажете, и от двете страни ВМРОТАТА са толкова тъпи и прости,че никога няма да има разбирателство. Но ми се струва,че докато за малоумниците в Скопие това е до някъде разбираемо то за нашите в София направо си е бедствие. представяте ли си Джамбазки да ви говори за коминтерна и всичките истории от игла до конец. Ами онзи Каракчанов и той е още по зле. Тези подриват основите на самия ЕС,нямат никаква , абсолютно никаква представа за какво иде реч и какво е , за какво е и с каква цел и от кого и защо е създаден ЕС. И се пъчат ,с гордост говорят ,и се мислят за най големите патриоти ,родолюбци, демократи, антикомунисти и т.н.Който не мисли кат о тях е предател. Представяте ли си колко са сбъркани в мисленето. . И в Европа и в САЩ са в потрес,слушат им глупостите и не вярват на очите си. И в Европа и в САЩ определят случващото се като трагедия. А пък нашите с гордост заявяват, че това не ги интересувало щото ги интересували само българските интереси. Ужас,такъв провал в дипломацията България не е имала. Сега заради тези ,ще има срам за България,нищо друго.
  • 63 Ники

    6 4 Отговор

    До коментар #45 от "Герд Мюлер":

    Прав си! С една малка подробност - те никога няма да подпишат такъв договор! Между другото имат основания за това!
  • 64 Кси

    9 0 Отговор

    До коментар #60 от "Неблагодарници":

    Не казва българи, защото са писани македонци, един и същ субект са, рухва идентитетот, трагични са нещата, много трагични

    Коментиран от #112

  • 65 Под прикритие

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    На Бойко Борисов и Хунтата, са нужни скандали , за прикритие на далаверите?
    Колкото по заплетена е България в скандали ,толкова по- лесно се краде???
  • 66 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 8 Отговор
    Тоя "проф." е паднал от Марс ! Гледай си лекциите и хорариума и недей да умничиш!
  • 67 Ники

    11 0 Отговор

    До коментар #61 от "Кси":

    Много са горкички! Истински ги съжалявам! Борят се за нещо, което са им внушили, че им е най-святото, а ние им обясняваме, че са ги лъгали! Супер сложно ще бъде да се разберем...
  • 68 ВМРО дипломат

    6 5 Отговор
    Шопи,тракийци,мизийци ,македонци - ето едно и тоже БЪЛГАРИ ! Но за да се проумее това,требе да се забранят със закон и от двете страни на границата ВМРОТАТА под каквато и да е форма. Братските народи могат да минат и без тях. Иначе оправия няма да има и все ще сме разделени от омраза и вражда, а тия недоразумения на времето ВМРОТА ще се пъчат ,че са най големите патриоти ,демократи,родолюбци,будители и са най , най , най , останалите щото не са на техния акъл са предатели.
  • 69 Герд Мюлер

    8 2 Отговор

    До коментар #56 от "до герд Мюлер":

    Мисля, че в новото правителство вашите патриоти няма да присъстват. Но вие трябва да намерите подкрепа от страните на ЕС. Сега вашата задача е много трудна. Македонизмът е напуснал отдавна пределите на РСМ и е пуснал метастази като пипалата на октопод в цяла Европа и дори в цял сват.
    Вие трабда да отрешете главата на този октопод.
    Как?
    ТСМ трябва веднъж завинаги да се откаже от МАКЕДОНИЗМА, на основата на който са изградени сегашният идентитет и язик в РСМ. А МАКЕДОНИЗМА означава ОМРАЗА спрямо България и отричане на всичко. свързанно с България.
    Те трябва да подпишат следния член.
    Член Х: "Отричаме МАКЕДОНИЗМА като идеология, която е дълбоко античовешка, и която нанесе непоправими поражения върху нашето (на РСМ) общество. Считаме, че МАКЕДОНИЗМЪТ се нарежда и е брат на НАЦИЗМА и ФАШИЗМА."
    И като отрежете глават на Октопода, всичко ще се получи бавно и постепенно, защото сяко живо същество без глава умира.
  • 70 Джордж Бест

    3 1 Отговор
    Герд, гениално! Страхотен си! Мога ли и аз да дойда да ритам с теб в Байерн Мюнхен?
  • 71 Джордж Бест

    4 0 Отговор
    Не Джордж. Ти трябва да работиш върху себе си и да се откажеш от пиенето. Така както РСМ трябва да се откаже от МАКЕДОНИЗМА.
  • 72 Джордж Бест

    2 0 Отговор
    Герд защо използваш моето име?
  • 73 Герд Мюлер

    4 0 Отговор
    Прощавай Джордж, и аз не съм безгрешен. Както и българите имат някакви грешчици. Макар, че аз съм на тяхна страна. Но горките не знаят как да постигнат своите изисквания.
  • 74 Джордж Бест

    5 0 Отговор
    Емчи, Герд, покажи им пътя! И аз съм на страната на българите. Но я ми кажи един деликатен въпрос ще ти задам. Защо колегите футболисти от РСМ ги наричат БУГАРИ? Тов не е ли обидно?
  • 75 Герд Мюлер

    6 0 Отговор
    Е как да не е обидно! Разбира се, че еобидно и още как! Но затова драги ми Джордж е виновен МАКЕДОНИЗМА. Нали ти казах преди малко, че тази глава трябва да се отреже.
  • 76 Джордж Бест

    3 0 Отговор
    С гилотина ли?
  • 77 Герд Мюлер

    6 0 Отговор
    Ох, мили ми джордж. Това не е Френската революция, когато се режеха глави. МАКЕДОНИЗМЪТ не е живо същество. Но ттази идеология нанася повечео от 80 години такива поражения в обществото на РСМ, че аз лично го сравнявам с ОКТОПОД.
  • 78 Джордж Бест

    3 0 Отговор
    Ех, Герд, ако ти имах акъла, сигурно Британската кралица щеше да миме удостои със титлата СЪР. А то, само Боби Чарлтън го направиха такъв. Но нищо, сега като почета малко история, па да видим кой е по-умен - аз или ти? Чао, отивам да чета!
  • 79 до Герд Мюлер

    5 1 Отговор
    Да ,за македонизма сте абсолютно прав. И това трябва да се осъзнае. Не може да си представите колко сте прав. Що се касая за т.н. патриоти ,там въпроса е по сложен , и дано сте прав. Но за сегашното уж ВМРО, ако отново се доберат на власт ще е гибелно за всяко българско правителство и провал за България. За жалост пътят ще бъде дълъг и мъчителен и струва ми се безнадежден. По бързото влизане на Македония в ЕС е единствената надежда и спасение и е много добър шанс за България в разобличаването на македонизма. Едно е ясно, българското вмро, днес успя да го активизира по цял свят. Тези вредни смешници постигнаха немислимото.

    Коментиран от #84

  • 80 АДОЛФ ИЛИЕВ

    0 2 Отговор
    КАЗАХ ДА СЕ ОМЕТЕТЕ ОТ СЕВЕРО-ИЗТОЧНА МАКЕДОНИЯ!
    ДА НЕ СЕ НАМЕСИМ И АЗ!
  • 81 Защо РСМ не трябва да влиза в ЕС

    7 2 Отговор
    Г-н Павлов, ако българин представи пред Европейски съд нотариални актове за криминално заграбени земи в РСМ в периода 1912 - 1992год. т.е. по време на несъществуващите днес Югославско Кралство и СФРЮ и не получи обратно собствеността си, защо новоизлюпената "държава" базирана на престъпления трябва да влиза в ЕС? Не трябва ли да изчисти тези проблеми или съюзът ще се криминализира? Как германците и поляците решиха този проблем?
  • 82 Отец Нафърфорий

    6 0 Отговор
    Докът не се поръси със светена вода сръбски агент-удбаш нема надежда за Мелмак

    Коментиран от #83

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Герд Мюлер

    7 2 Отговор

    До коментар #79 от "до Герд Мюлер":

    Много си мисля, че правителството на РБ няма да успее за кратко време "да разбие с глава бетонна стена". Тогава единствената алтернатива остава да се ставят неизчистени някои спорни моменти и за един много дълъг и мъчителен период да се "изчистват" в рамките на ЕС.
    И за такава позиция трябваше да се помисли преди да се налага ветото.
    Но на Бойко лятото му се "клатеше креслото" и ако беше направил такъв ход в "Царски гамбит" патриотите щяха да "ревнат" и да го изолират. Мисля, че новото правителство ще направи точно това, което в момента предлагам. Просто нямаме другу по-приемливо решение.
    Гърците успяха, но ние не можем да ги копираме и да тръгнем по тчхния път. Ние трябваше да се съюзим с тях и да постигнем заедно с тях това, което сега искаме. А ние тогава "дремехме" и им се "радвахме" на техния спор, сакаш нашите проблеми не съществуваха. Показвахме се като "добрия по-голям брат". Е, сега този добър брат, стана "лошия голям брат". И така изглеждаме в лицето на държавите от ЕС.
  • 85 Джордж Бест

    5 0 Отговор
    Браво Герд! Страхотен си! От къде ги разбираш тези деликатни работи? кажи ми и аз да стана като теб. Моля те!
  • 86 Герд Мюлер

    4 0 Отговор
    Имай в предид, че България ми е лщбимата страна. Аз съм от Бавария, а ти знаеш ли, че ордите на прабългарите са достигнали до Баварските земи. И сега са останали няколко прабългарски думи в нашия баварски диалект. Освен това аз съм черен, с черна коса и мургаво лице. Все едно, че не съм бледолик "ариец". Кой знае, може би у мен тече прабългарска кръв.
  • 87 Джордж Бест

    4 0 Отговор
    Ей, Герд, мчи ти знаеш ли, че и аз съм с черна коса и мургаво лице. А съм британец. Да не би прабългарите да са достигнали Острова?
    Но бих желал да те поитам защо жителите на РСМ наричат българите, пардон БУГАРИТЕ татари и номадско племе?

    Коментиран от #91

  • 88 Кси

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Овчарник":

    Не трий, модератора
    Недей бяга от въпроса, кажи харесва ли ти да си окъпан в плюнки, ти не знаеш за жена ти, за баба ми питаш, и какво общо има създаването на естествен етнос и административно създаден македонски от комисия по нареждане на комунистическия интернационал
  • 89 Герд Мюлер

    5 1 Отговор
    Ох, Джордж, кавах ли ти, че вместо да си губиш времето в пъпа и да дремеш с уискито, трябва да ЧЕТЕШ, да ЧЕТЕШ. А не като младото поколение да си "джитка" само по смартфоните.
    Ще ти отговоря на твоя въпрос. Ти си сигурно КЕЛТ. Знаеш ли кои са Келтите? Ако не знаеш прочети малко история.
    Но дотогава ще ти кажа накратко. Келтите са минали и брез Балканския полуостров. Там са минали много племена. Възможно е ние с теб да имаме общ пра-пра-...пра-дядо.
    А жителите на РСМ неправилно обиждат българите като ги назовават "татари". Защото българите и жителите на днешната РСМ имат ОБЩА история и са ЕДНО ПЛЕМЕ. И се чудя на акъла на РСМ как настървено защитават своя идентитет, а не виждат, че те са продукт на политически игри.
  • 90 Джордж Бест

    1 2 Отговор
    А кави са тези политически игри? Те да не би да са нещо като футболната игра?

    Коментиран от #95

  • 91 Кси

    5 0 Отговор

    До коментар #87 от "Джордж Бест":

    Защото според тях, това е обида, и внушават, че сме се довлекли на тяхна земя, а те са древни, елини-византийци, но те пък са гръцко говорещи, а македонистите говорят български, не им се връзват нещата, изобщо, затова Гърция десетилетия ги държа за кражба на име, символи и звездата от Вергина, трагедията е пълна
  • 92 Герд Мюлер

    5 0 Отговор
    Не, Джордж. Това не е спорт. Политическите игри са "мръсна работа". По скоро приличат на КЕЧА - удари под кръста. Това са действията на съседната държава на РСМ, която се намира сверно спрямо нея. Както и на една комунстическ организация, наречена КОМИНТЕРНА. Тя принуждава насилствено бедния народ на Вардарка Македония да се отдели от свотя Майка Родина България. И синът да се отрече от баща си, а внукът да посегне с нож на дадо си!
  • 93 Джордж Бест

    3 0 Отговор
    Олеле, Джордж, ти ме хвърляш в паника! Нима е възможно такава идеологиа да доведе до "братоубийствена ненавист"! И то във втората половина на 20-ти век. Защо Европпа допусна това? Защо СССР и САЩ допуснаха това?

    Коментиран от #98

  • 94 Герд Мюлер

    2 0 Отговор
    Много са сложни тези въпроси и техните отговори. Но тук трябва да спомена за един голям ИГРАЧ, по-голям от теб и мен. Той се кава ТИТО.
  • 95 Кси

    3 0 Отговор

    До коментар #90 от "Джордж Бест":

    Не, като джобен тенис са. Не се ли сещаш какви са, за завземане на територия, само че като е населена с друг етнос, няма как да го избият целия, за да няма връщане обратно никога, това се предотвратява със създаване на нов етнос на регионален принцип, правено е със немците в судетска област да ги пришият като поляци, същата идеология е приложена в Македония от сърбина Новакович, знаят се комисиите, заповедите за промяна в езика, махат Ъ, слагат j, да прилича на сръбски, но конструкцията на изреченията остава, членуването също, сръбския е синтетичен език, българския е аналитичен, и всичко това, за да се увеличи двойно територията на Сърбия за сметка на България от 1919г
  • 96 Джордж Бест

    2 0 Отговор
    Кой е този ТИТИ, мили ми Герд. Стана ми много интересно. Вече няма да ходя в тези ужасни пъпове! Само ми се завърта главата от това уиски и с всеки изминал ден ставам по-тъп. А не искам да съм такъв. Искам да съм умен като теб!
  • 97 Герд Мюлер

    3 0 Отговор
    Ох, Джордж, той не се казва ТИТИ, а ТИТО. Но аз ако ти говоря за него, трябва цяла нощ да пиша. Я по-добре влезни в чичко ГУГЪЛ и попрочети малко, Нали имаш смартфон Самсунг последен модел.
    Е, хайде, утре ще продължим.
  • 98 Кси

    6 1 Отговор

    До коментар #93 от "Джордж Бест":

    Американецът УИЛСЪН е бил възмутен, казал е че тази НЕСПРАВЕДЛИВОСТ ще доведе до нестабилност на балканите и нови войни, което се случва, впоследствие, рязани са територии от България с българско население, което е било репресирано, това са Вардардска македония на сърбия одринска тракия-на Турция, беломорска Тракия-на Гърция, Южна добруджа-на Румъния, и всичко това без да е губил война и знаме България 1912-балканска,1913 г-междусъюзническа,1914-18г първа световна война, наложено от Антантата-англия, франция и компания
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Пропагандистът

    1 2 Отговор
    Типично по Татовско-мaнгacapcки, БКП-пропагандистът Пафчо (от ДС-МВРо-кариерата с паспортната търговия) гледа да прехвърли ДС-гьобелсовата пропагандна догма в Скопие!
  • 101 Ники

    7 0 Отговор

    До коментар #99 от "Драгослав":

    Опитай да се поставиш на мястото на тези, които са писали разочароващи за теб коментари! Никой не би искал да се плюе (плука) с братята си, но на някои хора много им омръзна от македонски обиди (навреди).
    А иначе винаги ще има някой, който да те разочарова в такъв форум.
  • 102 Ники

    6 0 Отговор

    До коментар #99 от "Драгослав":

    Аз нямам проблем с обидите (навредите), които чета във всякакви македонски писания. Просто им давам игнор. Знам от какво са породени тези обиди и дълбоко съжалявам хората които ги ползват (користат).
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Ники

    7 0 Отговор
    Моля, изпратете ми правилата на настоящия форум! Къде нарушавам правилата, че ми триете мненията?
    Ето ви и-мейл: [email protected]
  • 107 Иван Михайлов

    10 1 Отговор
    За мен няма разлика между Македония и България. За мен цялото е България.

    Коментиран от #108

  • 108 Ники

    6 0 Отговор

    До коментар #107 от "Иван Михайлов":

    Би било много хубаво да беше така, но не е!
    За съжаление поговорката: "Насила можеш да вземеш. Насила НЕ можеш да дадеш." важи с пълна сила и работи!
  • 109 Наблюдател

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Десетилетия?":

    БОКо тиквата си няма понятие нито от история, нито от право, нито от дипломация! Днешната македонска ГЮРУЛТИЯ си има две нива: 1.) повърхностно пропгандно-манипулационна и БКП-идеологическо-догматично разигравана медийно все от разни квартални БКП-пропагандисти - все накичени с фалшиви "исторически", "докторски", "професорски" ДС-доспехи, които след 1990 приватизираха БКП+ДС-пропагандно-иеологическия БИЗНЕС, но все още живеят и се захлебват от бюджетни патриотарски милиони; и 2.) задколисният криминален контрабандно-шпионски БИЗНЕС по приватизираните след 1990 ДС-контрабандно-шпионски канали! Зоки Заекот е обещал на БОКо лично мажоритарно участие в най-голямата частна банка в Македония; 50%+1 лично притежаниое на най-големия частен телеком (с минимално държавно участие и мажоритарно участие на Дойче Телеком - влизайки в директен сблъсък с германските интереси!); 100 годишна концесия на мина в Македония; концесия над непостроената магистрала Кюстендил-Куманово,; .... Тези БОКови желания са за да може да изпере в Македония крималните си милиарди в страна извън регулациите на Европейската Централна Банка (помните ли как през Македония переше парите си Ристо Бисеров?! ), както и да си съдаде баз за бъдещи криминално-контрабандни далавери и пране на пари под "чужд флаг" и под българско патриотарско прикритие за пред българите! И понеже Зоки е известен лъжец от по-голям калибър и от БОКо, пък и не може и да иска да изпълни което и да е от обещаното "под масата",

    Коментиран от #110

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 до #22:

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "ВЪПРОС":

    Ясно е.След края на 2 св. в. България е трябвало да плати 25 млн долара на Югославия.
    Тито обаче опростил на Тарабата 25 млн златни репарации не заради черните му очи, а заради територията - Пиринско, с която смятал да разшири федерацита си. Така Тарабата продал пиринци на Тито, заради тези пусти 25 млн. След туй по донос на Тито, Сталин привикал пиянката на отчет. За несъглсуваност с "бащицата" последвало наказание - отравяне с живак. И така.

    Коментиран от #114

  • 112 ККК

    2 2 Отговор

    До коментар #64 от "Кси":

    Ааа не не ,не са писани македонци! Направи една справка колко Български паспорти са притежание на граждани от РСМ.
  • 113 Историк

    6 1 Отговор
    Все пак Цицерон е бил прав."НАРОД КОЙТО МЕ ЗНАЕ ИСТОРИЯТА СИ ОСТАВА МАЛКО МОМЧЕ".затуй се кряска около Охридскив гьол
  • 114 любопитен

    2 0 Отговор

    До коментар #111 от "до #22:":

    Колко серии ще е филма?
  • 115 Вълканов

    4 1 Отговор
    За нас хайде, слаба дипломация, слаби историци. Ама Гърция, как бе излъгана. Това не разбирам. В страна, където народът е надъхан за териториални претенции спрямо съседите и най-нахално държи отговорни съседите, задето нсе го пускат в Евросъюза, нещата дтават опасни. А нашите наивни госпожи и господа, на драго сърце подписаха Договора , август 2017 год. А знаете ли, че на база на този договор ГОЛЕМИТЕ могат да приемат Македония не само в НАТО, но и в Евросъюза. Пък Вие ревете, колкото си искате.
    Има нещо, което нашите не доискусуриха. Вместо ние, Сърбите ще станат Газов хъб за съседите си, включая Македония. С нашите недомислия, пак ще ни затапят. Пък после обвиняваме съседите, че ни изиграли. Направо шашкате с недомислията си.
  • 116 Герд Мюлер

    0 0 Отговор
    Хей, Джордж, събуди ли се след пиенето. Ставай бързо, че става инересно в този форум!
  • 117 Джордж Бест

    0 0 Отговор
    Шо ме будиш бе? Не моа да си поспя малко. Я кажи бързо за да изтрезнея напълно.
  • 118 Герд Мюлер

    1 0 Отговор
    Установих една много важна новина за теб. Трите мандата на господин Борко Болисов са проспани по отношение на външната му политика.
    Така както ти проспиваш кариерата си заради лщбимото ти питие.
  • 119 Джордж Бест

    0 0 Отговор
    Кой е този Б.Б., той в кой отбор играе? Знае ли да рита футбол като нас?

    Коментиран от #128

  • 120 Вулфила

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    А бе Пламене,
    защо не я напишеш тази "истина" за Македонските- Гръцки ,
    проблеми с България?
    Че тя истината, за Българи ,Македонци и Гърци,
    все различна?
    Да не мешим и Русия и Англия , че не можем да се оправим ,
    още 50 години!
    Излез с твое становище , излизат винаги нови факти, от тук от там ,
    ти го знаеш ,
    като историк ,че историята винаги е предмет на политика ,
    и тя винаги се променя от Управляващите без изключение,
    на нито една държава и независимо през коя епоха!!
    Някъде там в бъдещето , може да се роди и истината?
  • 121 Герд Мюлер

    0 0 Отговор
    И оше как! Рита ли рита! Но накрая му вкарват гол.
  • 122 Джордж Бест

    0 0 Отговор
    Кой му вкара гол?
  • 123 Герд Мюлер

    0 0 Отговор
    Сега ще ти кажа. Това стана на мача между РСМ и РБ. Той трябваше да бие една дузпа. Но я изпорти. И народа като ревна: "Вън, вън! Оставка, Оатавка! Но той не му пука от виковете и изкара мача до края.
  • 124 Джордж Бест

    0 0 Отговор
    А как завърши мача?
  • 125 Герд Мюлер

    0 1 Отговор
    По братски 1:1. Нали са един народ. Да не се карат.
    Но сега националния отбор на РСМ иска да влезе в лигата на Европейския съюз. И отборът на РБ не иска да ги пусне, защото нещо са объркали със спортната си форма.
  • 126 Джордж Бест

    0 0 Отговор
    Хей, Герд. Ти ме разсъни окончателно. Не ми трябват кафета. Можеш ли да проучиш подробности по случая и да ми ги разкажеш в народно-популярен стил, че аз много не разбирам немски. Нали съм британец. А сега излизам да потичам и като се върна ще продължим.
  • 127 Герд Мюлер

    0 1 Отговор
    ОК скъпи ми Джордж. То и аз излизам да поплувам. Нали съм германец и при мен всичко е разчетено до минута. Чао засега, до късно след обяд!
  • 128 Коментатор

    4 2 Отговор

    До коментар #119 от "Джордж Бест":

    В отбора на "Хунтата !"

    Нападатели в центъра са ,

    Премиера Бойко Борисов,
    Ахмед Доган и Делян Пеевски!!

    Вратаря е, Иван Гешев, Глава- Прокупор!

    По крилата, Министри от Мин. на Земеделието и Горите!
    Отбранителната линия , са Полиция и ДАНС!

    Съдията е Държавна Тайна?

    Противници , БЪЛГАРИЯ и Останалите?

    Коментиран от #136

  • 129 Историк

    1 0 Отговор
    "Не вярвай на лъжеца дори да казва истината"- бай Ви Цицерон го казва преди 2000гпдини
  • 130 Не разбиращ

    2 2 Отговор
    След борбите за освобождение на Македония, дa ce изнудвaт мaкeдoнцитe чe ca бългaри само защото е била окупирана за кратко от българите или че там във войните са загинали българи e вce eднo aкo зaвиceшe oт Турция влизaнeтo нa Бългaрия в EC , дa ce иcкa oт бългaритe дa ce признaят чe ca турци, защото България е била 500 години владяна от турците и официално се е говорил турски език и да се иска да се спре езикът на омразата към Турция в българските учебници, че са потушавали с насилие въстанията в България ..!!! Нe ce рaзбирa тaзи външнoпoлитичecкa грeшкa в 21 век зa кoятo Бългaрия oтнoвo щe зaплaти виcoкa цeнa И зaщo e и кaкъв e тoзи cтрeмeж нa Нaциoнaлиcтитe в Бългaрия дa иcкaт дa ce припoзнaят мaкeдoнцитe само кaтo бългaри, кoгaтo нa тeритoриятa нa Мaкeдoния ca живeли и днec живeят нaй рaзлични и cмeceни нaрoднocтни eтнocи- cърби, бoшнaци, бългaри, турци, гърци, aлбaнци, влacи и иcтoричecки Мaкeдoния e билa много по малко бългaрcкa тeритoрия, отколкото нa cъceднитe държaви...!!! След 1918г Македония е изцяло под владение и контрола на Сърбия, A връзката на България с Македония тогава е, че дава убежище на прогонените от сръбските власти и създаващи проблеми в Македония криминални бежанци, комити и македонски разбойници,четници и войводи, които се укриват и бягат от сръбските власти , А по късно заселили се в България като македонски "революционери", участват активно в най кървавите преврати и атентати в България..!!!
    От 1991г Македония e призн

    Коментиран от #132, #134

  • 131 Да се знае

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Десетилетия?":

    Искам да поясня,
    че" фустата на жена му",
    са няколко Строителни обекта, които се строиха,
    от не без известната "Джи Пи Груп", в Македония!
    Всичко беше , да се усвоят едни пари ,
    по проекти от "фирмите" на Борисов!
    Тогава , отношенията бяха" супер"!
    Сега , няма проекти в Македония
    и няма" активен," Бойко Борисов в Конфликта?
    Всичко друго, което ви растягат
    историците е" Пунта Мара" работа!
    Има много да се рови и за присвоени ,
    Македонски държавни пари,
    не само Български ?
    Опираме до пак, до "обрязания" Иван Гешев?
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Историк

    0 1 Отговор
    В скоро време ще останат по 1 или 2 коментари под статия "Македония".Та нещо, ако има по-бърже, щото с психично увредени хора комуикация няма как да има
  • 134 Разбиращ

    3 0 Отговор

    До коментар #130 от "Не разбиращ":

    Нещо си е грешка. Никой не изнудва македонците да стават българи, признахме ви като такива преди 30 години.
    Искаме само да не крадете и оставите Българската ни история на мира. Вашата започва от 1991
  • 135 Външно.

    2 0 Отговор
    Всички македонци имат право на бг.паспорт.По 10000 лв .на парче..Направо си е далавера..Да идат...Хич не ми дреме за Макетата,за българските също....Нито за ,езика им,, Сетих се че Испания, Португалия,Италия спорят от къде е Колумб.Ок.обаче макето казва,Майка му на Христофор е македонка...Значи е македонец..Хаха
  • 136 Герд Мюлер

    2 0 Отговор

    До коментар #128 от "Коментатор":

    Хелоу Джордж, "Хау аре ю?", наспортува ли се? Имам стархотни новини за теб. Коментаторът на мача РСМ и РБ ми даде списъка на състава. Еми то отборът на РБ е "бъкан" с разни величия, страхотия. Кой министър, кой дебутат, кой министър без портфейл, прокурори. Е, има и олигарси и бизнесмени от подземния свят. Емчи то с такъв отбор до никаде не може да стигне РБ. Как е изкарал този отбор равенство с отбора на РСМ не знам! Просто да се чудиш!
  • 137 Джордж Бест

    1 0 Отговор
    Гутен абенд Герд! Поплува ли хубаво? Щом си "он дъ лайн" значи си "зер гут". Сега по въпроса. Да ти кажа днес не съм пил нито едно уиски. И глават ми щрака страхотно. Не ме смятай вече за ТЪП. Между другото, никога не съм билтакъв. Аз съм голмайстора на Острова, е ей...
    Изкарали са равенство поради това, че са купили съдията. Това е усвоено от тяхната федерация, наречена БФФ.
  • 138 Герд Мюлер

    1 1 Отговор
    Страхотен си днес Джордж. Абе тиси "дъ БЕСТ" по рождение! А не мислиш ли, че понеже РСМ и РБ са БРАТСКИ народа и в миалото са били един народ, та затова са изкарали равен. За да не се карат и да бъде ВЕЧНА ДРУЖБА!
  • 139 Джордж Бест

    1 1 Отговор
    Емчи то навремето Бай ТОШО, при който не беше никак ЛОШО, имаче такъв лозунг ВЕЧНА ДРУЖБА (със СССР, разбира се).
  • 140 Герд Мюлер

    2 0 Отговор
    Ти знаеш ли, че в 1963 година този Бай ТОШО (Тодор Живков) се противопостява на СФРЮ по отношение на така наречената "македонска нация". До този момент, от 1944 до 1963 г. българското правителство само гледа как този ТИТО, за който ти говорих вчера, гони убива и затваря много граждани на тогвавашната НРМ (СРМ) с българско самоопределение. Изменя им езика и го прави колкото се може по-отдалечен от българския. През този период се слага началото на създаване на "македонскиот идентитет и jазук".
  • 141 Джордж Бест

    2 1 Отговор
    Ей, ама верно ли? Емчи, това е истински своего рода съвременен ГЕНОЦИД!
  • 142 Герд Мюлер

    4 0 Отговор
    Да, така е. Защото за идеология е възприет така наречения МАКЕДОНИЗЪМ. Ти знаеш ли какво представлява това понятие? Там на Острова знаете ли за съществуването на Македонизма? Не ми отговаряй. Знам, че не сте и сънували за него! Той е равностоен на НАЦИЗМА. Македонизмът има за цел да създаде нова нация, на базата на омразата към българския народ и отдалечаването му максимално от него. Или накратко, има за цекл да създаде ИЗКУСТВЕНО по ПОЛИТИЧЕСКИ причини НОВА НАЦИЯ, като КРАДЕ ИСТОРИЯТА на БЪЛГАРИЯ (пардон "БУГАРИА").
  • 143 Джордж Бест

    2 0 Отговор
    Целия съм в слух. Давай Герд!!
  • 144 Герд Мюлер

    3 0 Отговор
    И к'во става по-нататък. Слушай и се удивявай! До 1991 година, когато се разпада СФРЮ, границите между СРМ и НРБ са едва ли не "зазидани". За да може да стане "омесването" на тази нова нация. Както се меси нов хляб за фурната. И към 1991-ва година в общи линии, за около половин век, тази нова нация е създадена. Който не му отърва, отива на "седми глух коловоз". Спира му се всякакво развитие. Нарича се БУГАРАШ и му "светват маслото". В края на краищата всеки вика "АЗ съм истински македонец!" Така заспива с този вик, така се събужда с този вик. И накрая всичко е готово за новата ДРЖАВА.
  • 145 Джордж Бест

    2 0 Отговор
    Мале-е-е... Герд, то било по-лошо от НАЦИЗМА! Нема да ритам повеке срещу отбори от РСМ. Не ми требат такива ора.
  • 146 Герд Мюлер

    2 0 Отговор
    Но каво става по-нататък. РБ признава новата ДРЖАВА, наречена Бивша Югославска Република Македония (БЮРМ). Българският президент Жельо Желев прув признава тази нова република. Но вмест да се подобрят връзките между БЮРМ и РБ, те се "замразяват" за още вече нови 20 години. През това време се "ПОЛИРА" и "ИЗШЛАЙФА" до "блясък" новия македонски "идентитет и jазик". И КРАЙ.
  • 147 Джордж Бест

    1 1 Отговор
    Е, Герд, ти все едно разказваш приказак от "Хиляда и Една Нощ". Да знаеш, като те слушах ме побиха тръпки. Уч съм силен британец, наследник на келтите, но май ти като баварец си по хладнокръвен. Абе германецът си е германец. Пипето му "сече ли сече". Техническа нация сте вие, ей да му се невиди. Ама хайде да си починем малко, и да вечерям. Скрил съм си и едно "патронче" с уиски да отпусна след такива страхотии, които ми разказа. ПА ти ми звънни после. Да не ме ЗАБОРАВИШ?
  • 148 Герд Мюлер

    1 0 Отговор
    НЕМА, НЕМА, Джордж. Си ю лейтър! Бай, Бай!
  • 149 Перо

    2 0 Отговор
    Какво значение има мижавата държава с население,колкото ж.к.Люлин в София за ЕС. Чудя се на акъла на глобалистите! Зомбирано население,замразено в 50-те години на титовизма!

    Коментиран от #150, #158

  • 150 Герд Мюлер

    3 0 Отговор

    До коментар #149 от "Перо":

    Влизането на РСМ в НАТО и ЕС е отново политически и икономически проект на САЩ и самия ЕС (Брюксел). Наистина, РСМ е малка, както по тетитория, така и по население. Но не трябва да забравяме, че тя влиза заедно с Албания. И по този начин се загражда Сърбия. А последната е все още под контрол на Москва. Но този контрол започва все повече да избледнява с времето си. Старите "рани" ще бъдат забравени след още едно поколение и Сърбия ще влезе в НАТО. А може би и в ЕС. Но да се върнем към РСМ. Тази година, новото правителство на РБ (след изборите) ще даде ход на преговорите за приемане на РСМ и Албания. Нямаме друг избор. История, история, но натискът върху България ще бъде огромен. Затова препоръчвам на Външното министерство на РБ (но новото формирование) да изработят така наречената "блиц стратегия", а именно, за кратко време да видят кое може да се "реши в ход" и кое може да се "решава по-дълговременно" след като РСМ бъде приета в ЕС. Защото някои въпроси могат да бъдат решени с помощта и подкрепата на държави от ЕС. Така поне може да се излезе от "задънената" ситуация, в която изпадна правителството на Бойко Борисов по отношение на "Македонския въпрос".
  • 151 Джордж Бест

    2 0 Отговор
    Хей Герд, ти ме смайваш. Колко лица имаш? Емчи, тис и бил и политически наблщдател, така ли? Нали само знаеш да риташ футбол!
  • 152 Герд Мюлер

    3 0 Отговор
    Слушай Джордж, аз съм от "старото поколение". Тогава ни учеха да сме "всестранно развити и хармонични личности". Тогава нямаше компютри и смартфони и четяхме, четяхме, четяхме, ....
  • 153 Джордж Бест

    1 0 Отговор
    Сега разбирам колко време съм загубил в тези пъпове с чашката.
    Но ти обещавам, че и аз ще започна да чета. Само трябва да ми кажеш от къде да започна, но това ще го уточним насаме утре. Бай, бай.
  • 154 Решението

    1 1 Отговор
    Добра статия. Но решението е едно не ги допускаме до ЕС. Облекчава се режима с паспортите, над половината македонци стават с български паспорти и за една две години сами ще разберат какви са като си видят паспорта.
  • 155 Ника

    2 0 Отговор
    Няма да ми стъпне кръка в тая измислен провинция наречена РСМ.
  • 156 Перо

    3 0 Отговор
    “Професорът”говори,че всеки източно-германец е имал право на паспорт от ГФР,но удобно забравя,че ГФР никога не призна ГДР като държава! В БГ точни такива дървени философи признаха измислената държава РСМ и подписаха пожелателен договор на несъществуващ език.
  • 157 И националния

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Кси":

    И националния си идентитет...
    Македония по дефолт е създадена , като АнтиБългария, затова ако няма антибългарска политика и антибългарска политика и антибългарска история, просто няма Македония.
    Украйна е същата работа , държава АнтиРусия.
    Англосаксонски политически инженеринг - разделиха Индия на Индия и Пакистан, Китай на Китай и Тайван (сега Република Китай), Корея на Северна и Южна, при Виетнам не им се получи , но от тогава доста поумняха.
  • 158 В света

    2 0 Отговор

    До коментар #149 от "Перо":

    В света няма ресурс без значение , САЩ много добре го знаят...
    СССР веднъж реши , че може да им отстъпи сфери на влияние в Европа и глей къде са базите на НАТО и къде летят самолети на САЩ...над Киев ....
    Така че, както е казал великият Йосиф Висарионович - " Нито крачка назад ! "

    Коментиран от #159

  • 159 Сталин

    1 0 Отговор

    До коментар #158 от "В света":

    Да, я сказал "Ни шаг назад!" Ето означаеть по болгарский язик "Нито крачка назад!" Бьiли славньiе времена!! Мьi победили!
  • 160 Герд Мюлер

    1 0 Отговор
    Хей, Джордж, къде си сега? Страхотна новина имам за теб. Сталин възкръсна и заяви, че те са победили. Но не каза какво точно са победили. Но аз змам, те победиха НАЦИЗМА в моята страна. Ние всички в Германия се отрекохме от НАЦИЗМА и започнахме да се развиваме в демократична посока. И вие бяхте от страната на победителите, нали?
  • 161 Джордж Бест

    1 0 Отговор
    Хелоу, Герд. Ти всичко знаеш! Като "локомотив" си. Нали няма да ми се обидиш, че ние бяхме победители, а вие бяхте победени.
  • 162 Герд Мюлер

    1 0 Отговор
    Естествено, че няма да ти се обидя. Сега са други времена. Ние с Франция, от където е нашия колега Ерик Кантона, сме воювали, но сега сме партньори в Европейския съюз. Там иска да влезе и РСМ, нали ти казах вчера. Но РБ я спира заради кражба на историята й неизпълнение на договор от 2017 година. И за много други работи, които може да разбереш ако прочетеш горната статия на проф. Пламен Павлов и всички коментари във този форум.
  • 163 Джордж Бест

    1 0 Отговор
    Благодаря ти Герд за предложението. И без това днес е почивен ден, а на Острова е дъждовно и мъгливо. Взимам си едно уиски и започвам да чета. Но няма да прекалявам с питието за да ми е бистър акъла. Само 30 грам (лекарска доза). И ще видиш после какъв е ефекта!
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Пoкaнa

    0 0 Отговор
    Пo cлучaй Ивaнoвдeн ДC-aгeнт "Ивaн" кaрaПрac кaни нa гeнeрлcки бaнкeт вcички кoлeги нaци-чeкиcти Бoлгaрии в нoвия cи 360 кв.м мeзoнeт c 120 кв.м тeрacи нa ул. Ocoгoвo 55 в Coфия! Зa кoлeгитe oт Влaшкo Мaкeдoнoфoбcкaтa Руcoфилcкa Oвулaция - Чукове и Сърпове, Овчари и Ковачи, РОМани и Уруми, Велизари и радикал-криминали, Домуси и Глигани, Прасета и Джандбази, .... - щe имa cпeциaлни изнeнaди oт гeнeрaлcкaтa cтoлoвa и изба нa МO!
    Глaвeн винoчeрпeц нa МO: "мoят cлужитeл" Ивo гaйл-гитлeр Aнтoнoв