Last news in Fakti

6 Март, 2021 19:00 9 712 65

Изнасилена и изхвърлена от прозореца: жестоките убийства на жени в Турция

  • турция-
  • изнасилване-
  • жени-
  • истанбулска конвенция

Много жени в Турция горещо се надяват на Истанбулската конвенция, която има за цел да възпре насилието над жени и да се бори срещу него

Изнасилена и изхвърлена от прозореца: жестоките убийства на жени в Турция - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изнасилват я жестоко и я хвърлят от прозореца. А после казват, че жената сама била скочила. В Турция извършителите на такива престъпления знаят, че ако представят убийството за самоубийство, почти сигурно ще се измъкнат.

Ужасяващите убийства на жени не са рядко явление в Турция. И всяко ново такова убийство хвърля в шок обществото. Дълбока следа в колективната памет остави най-вече убийството на 23-годишната Шуле Чет в Анкара през май 2018 година. Двама пияни мъже, един от които нейният шеф, брутално я изнасилват, след което я изхвърлят през прозореца на офиса. По-късно заявяват пред полицията, че Чет сама посегнала на живота си. Съдебно-медицинската експертиза обаче установява, че младата жена има счупен врат и разкъсвания в аналната област, а в кръвта ѝ са констатирани упойващи вещества - все признаци, които не говорят за самоубийство.

Съдебният процес продължава половин година, съпътстват го демонстрации и прояви на солидарност от страна на женските движения, а отзвукът в социалните мрежи е особено силен. Всичко това дава плодове: съдът в Анкара осъжда главния обвиняем на доживотно лишаване от свобода, а неговият съучастник влиза за 19 години зад решетките.

Гражданските групи, защитаващи правата на жените, още тогава се надяват, че общественият натиск, предизвикан от този трагичен случай, ще подтикне към действия и турското правосъдие. Но оттогава до днес сякаш нищо не се е променило. Не секват новините за убийства на жени, които биват представяни като самоубийства.

"Самоубийството" на Айтен от Диарбекир

Медиите последно съобщиха за драмата с 35-годишната Айтен Кая от Диарбекир, която беше намерена обесена в къщата си. Следствието стигна до извода, че жената се е самоубила и прокуратурата прекрати делото. Близките на покойната обаче не се примириха. Те са убедени, че става дума за убийство - още повече, че резултатите от следствието изобилстват от противоречия. В документа от аутопсията например не е посочен точният час на смъртта. Освен това цялото тяло на жертвата било осеяно с кръвоизливи, които са необичайни при самообесване. Аутопсията установила и кръвоизливи, причинени три дни по-рано, което по време съвпада с деня, когато съпругът на Айтен Кая, сезонен работник, си бил вкъщи. Въпреки многобройните улики обаче прокуратурата отказа да поднови разследването.

Адвокатката Гурбет Гьозде Енгин от женското сдружение „Роза“ обяснява, че в рамките на следващите няколко седмици още четири жени умират при сходни обстоятелства, а прокуратурата всеки път прекратява разследването. Хатидже Чорук от друга женска организация твърди, че отговорност носи цялата турска съдебна система: „Винаги трябва да сме подозрителни, когато смъртта на жена се обявява за самоубийство. В такива случаи все по-често става дума за прикриване на така наречените женоубийства (фемицид)“.

Истанбулската правозащитничка Лейла Сойдънч също смята, че проблемът е структурен: „В едно правосъдие, доминирано от мъже, много престъпления срещу жени си остават ненаказани“. По нейните думи, убийците могат да разчитат, че ще се измъкнат от съдебно преследване, ако инсценират самоубийството на жертвата си.

Социалните мрежи и действията на гражданските групи за защита на женските права увеличават натиска върху съответните институции в Турция. Но и правителството в Анкара, и съдебната система дълго време си затваряха очите за проблема. Политическа воля за трайна борба срещу убийствата на жени тъй и не се забелязва. А според организацията „Ще спрем убийствата на жени“, само през миналата година в страната са били регистрирани 300 убийства на жени. А 171 смъртни случая, включително и предполагаеми самоубийства, са били категоризирани като „съмнителни“.

Турция отдавна ратифицира Истанбулската конвенция

Много жени в Турция горещо се надяват на Истанбулската конвенция, която има за цел да възпре насилието над жени и да се бори срещу него. Държавите, които подписаха конвенцията (България не я ратифицира - бел.ред.), поеха ангажимент да създадат рамкови условия за борба против насилията срещу жени. Турция ратифицира Истанбулската конвенция още преди пет години и я присъедини към националното си право като Закон за предотвратяване на насилието срещу жени и за защита на семейството.

Според критиците обаче изискванията на Истанбулската конвенция не се прилагат на практика, нито пък се взимат предвидените мерки за закрила на жените и за оказване на помощ в случаи на насилие.

ДВ информира с предпазливост по теми, свързани със самоубийства, тъй като определени новини биха могли да предизвикат нежелани опити за подражание. Всеки, който се чувства в тежко емоционално положение, може да потърси помощ: информация за организации, които в различните страни оказват подкрепа в такива случаи, можете да намерите на сайта www.befrienders.org.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 име

    19 7 Отговор
    друго си е да имаш ИК на въоръжение.....жалко за жертвите...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пустиняк

    55 12 Отговор
    Анадолски диваци
  • 5 ислям терор

    78 12 Отговор
    Има ли още някой слепок за истината за мюсюлманските ценности ?
    Не са като в промиващите мозъците ви турски серияли нали?
    Ето това са мюсюлманите, ако все още някой не е разбрал

    Коментиран от #18

  • 6 Фес не се

    33 11 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    обяснявай! Ходи в любимата ти Турция! Там ще ти излезе късмета!
  • 7 Каква Турция DW, Каква Русия!!

    48 9 Отговор
    Пишете за България, какво става в нашата държава!!! Отидете до Резерват Северозапад и направете един репортаж, от селата не от площадите на окръжните градове?!! Питайте хората как живеят там, доволни лиса от живота, стигат ли им пенсиите, с колко под помогнаха хората в Кризата????

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РАДИО ЕЛТО

    21 6 Отговор
    психопати садисти

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 калмар

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "РАДИО ЕЛТО":

    Лошото е че България е бедна държава и много луди са по улиците .което дава възможност на такива като тебе да се вихрят тука

    Коментиран от #61

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Македончето

    31 8 Отговор

    До коментар #7 от "Каква Турция DW, Каква Русия!!":

    Ами и там да отидат, какво мислиш че ще видят . Същата картинка е на изток от Анкара, където в такава, че и в по-голяма мизерия живеят милиони турци. Така че нерде Ямбол, нерде Стамбол. Разликата е в това, че в Северозапада имат някакъв шанс да се оправи бързо положението, докато тия в Анадола нямат никакъв. То не че в Истанбул е по-блестящо положението. Минете вечер, след като приберат сергиите, през който и да е пазар и кажете после какво сте видели. А.

    Коментиран от #32

  • 14 ссср

    24 7 Отговор
    това е самата истина в европейска турция.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иди разбери

    15 4 Отговор
    Там ги хвърлят а тука скачат.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 saki

    48 13 Отговор
    Така е било 5 века в България. Хващали са хората на полето,в горите,на реката,нощем в къщите, по пътищата. Изнасил*али са ги,после са ги убивали и след това ,са свидетелствали че са се ссмоубили и турския съд е приключвал случая. Милиони хора са били избити от тия.
  • 20 Обесен Язовец

    8 7 Отговор
    Очаквам с нетърпение новата статия на Венелина от репертоара на палавите учителки.
  • 21 Обесен Язовец

    27 6 Отговор
    Като оставим сарказма в страни истината е, че отново ни облъчнат с поръчкова статия с цел ПО - ЛЕСНО ДА НИ ВЛЕЗЕ идеята за истанбулската конвенция. Само тя е спасението.
  • 22 РАДИО ЕЛТО

    16 4 Отговор
    изр,ди

    Коментиран от #24

  • 23 Кой68

    21 7 Отговор
    Къде бе създадена/изобретена прословутата "Истанбулска конвенция" ?
    В Турция ...
    Какво лицемерие и цинизъм ...
  • 24 Стамат магарето

    2 8 Отговор

    До коментар #22 от "РАДИО ЕЛТО":

    като тебе
  • 25 Гост

    18 7 Отговор
    Къде са трол4етата Хасан и osman да ми обяснят, колко цивилизована и напреднала е любимата им Туркия? Къде сте бе, ми6ленца?

    Коментиран от #26, #31, #56

  • 26 Не виждаш ли че

    10 11 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Случката е в Диарбекир при вашите любимци братовчеди,какво обеснение искаш?правиш ли разлика между Турци и Кюрди?

    Коментиран от #28

  • 27 123

    9 4 Отговор
    Измишльотини за налагане на Истанбулската конвенция.
  • 28 ислям терор

    17 7 Отговор

    До коментар #26 от "Не виждаш ли че":

    Този номер няма да мине. Когато се случи нещо лошо в пуйкистан то непременно го приписвате на кюрдите, а когато е нещо хубаво то е ваше дело. Да, ама тук никой за нищо не ви вярва. Не случайно ние българите имаме една приказка "На турчин вяра да нямаш".

    Коментиран от #30, #36

  • 29 Със статии от зелето

    11 5 Отговор
    Срещу Турция ли ще отговорим на фактът, че в България всеки ден някоя жена скача от прозореца, както жената днес в Разград?
  • 30 Тая поговорка

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "ислям терор":

    Сте я заимствали от нас, както и много други поговорки. То всички знаят, че главите ви не раждат нищо полезно 😂
  • 31 Търси ги в статията

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    За скочилата жена малко по надолу
  • 32 Излизал ли си от дупката на село

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Македончето":

    В която живееш?
  • 33 турска работа

    12 8 Отговор
    само за жени чуваме това да се случва в турция. към малките момчета се държат по-добре. и това е съвсем нормално, защото в исляма валидната теория е, че жените са предназначени просто за раждане на деца, докато момчетата са предназначени за удоволствие ..

    Коментиран от #34, #39

  • 34 Тука си в грешка

    5 17 Отговор

    До коментар #33 от "турска работа":

    Култът към малките момченца е заложен в християнството като култ към младенеца. Сигурно и в Турция християните го почитат.

    Коментиран от #37

  • 35 Не четете

    9 4 Отговор
    ли бе хора? Цялата тази сълзлива драма е да се пробута Истамбулската конвенция. Обработват стадото да добие условен рефлекс и да кандиса към кланицата. А това дали се е случило, може да е и чиста измислица.
  • 36 Това е ваш патент

    5 7 Отговор

    До коментар #28 от "ислям терор":

    Всичко хубаво се дължи на белите сигани, а всичко лишо-на черните българи. Само дето не вдявате, че разлика между вас няма....поне за цивилизованите хора сте си едни и същи диваци
  • 37 Само че

    16 6 Отговор

    До коментар #34 от "Тука си в грешка":

    1 Християни в Турция не съществуват след геноцидите и 2 Аномалията към младите момчета е широко разпространена в целия ислямски свят от Турция до Афганистан и Пакистан.

    Коментиран от #40, #62

  • 38 Упфоъфиьиьтиьрузурузидиьоъьотьододхшьлхз

    5 0 Отговор
    Скоро и в германя
  • 39 А не си

    7 4 Отговор

    До коментар #33 от "турска работа":

    измисляй. Смесваш истина с отрова. Това с момченцата е било в древна Елада. И то не с момченца. Благородните младежи са имали по - възрастен наставник, който ги обучавал на "изтънченост и добри обноски". Та точно там са имали такова мнение за жените. Това е и до днес доста запазено в Гърция. А отношението на мюсюлманите към жените е всеизвестно.

    Коментиран от #46

  • 40 Схахахахага

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "Само че":

    Ако си въобразявяш, че ислямския свят приключва до пакистан (централна азия) мнооооооооооооооооооооооооого се лъжеш.
  • 41 Дойче Βеле

    6 5 Отговор
    Европейският съд по правата на човека е решението. Свобода за Кавала и Демирташ. Да спрем варварството и да върнем хуманизма в Турция!

    Коментиран от #45, #57

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Къде е

    13 0 Отговор
    Логиката?! И сега си има строги закони против изнасилването и убийството . С какво инст.конв. ще помогне?
  • 44 Демокрацията е лъжа!

    10 2 Отговор
    И след като от пет години Туркия е ратифицирала Истамбулската конвенция защо случаите с насилие над жени не изчезват? Или защо поне не намаляват?
  • 45 Да питам само

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Дойче Βеле":

    А тези двамата хубавци защо са в затвора?

    Коментиран от #47

  • 46 тъй ли

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "А не си":

    ами тогава е лесно да се обясни защо техните потомци от турция до пакистан, части, които древните гърци са завладявали и управлявали в продължение на стотици и стотици години, предпочитат малките момчета пред жените
  • 47 Дойче Βеле

    3 4 Отговор

    До коментар #45 от "Да питам само":

    Както се обяснява в решението му от Европейския съд по правата на човека - на който Турция е член - напълно несправедливо и без никакво обвинение за единия и без доказателства за вина за другия. Така че те са в затвора заради ислямистката фашистка диктатура на режима на Ердоган. Отношенията с Европа и европейските пари преминават през тяхното освобождение. Правата на човека трябва да бъдат възстановени в Турция, за да може турският народ да просперира безопасно и без страх и дискриминация.

    Коментиран от #49, #50, #51, #54

  • 48 Алфа Вълкът

    2 8 Отговор
    МАШАЛА! ШАПКА ИМ СВАЛЯМ НА ТУРЦИТЕ! ТЪЙ СЕ ПРАВИ С ЖЕНИТЕ – ПОЛЗВАШ-ХВЪРЛЯШ!
  • 49 Хехе

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "Дойче Βеле":

    Без никакво обвинение?много си далеч от истината,чети повечко за тези двамата,незнам кои медии четеш,но аз съм свидетел на извършените от тях престъпления,защото живея в Турция,ако искаш да ти пратя видеа,които показват връзката им с ПКК?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бачо Киро

    5 0 Отговор
    Нали ИК пазеше бе, бастуни, що стана, та не вечераате? То там като си е блато, не ИК, ми бай им аллах да слезе, се тая ... Иначе тука я пробутвахте като панацея, миндили гламави....
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Съжелявам братле

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Дойче Βеле":

    Модито трие едно обикновенно видео на демирташ,а има видеа където е с терористите в планината,и теб те разбирам,защото вашите медии сигорно го хвалят.пиши в гугъл или в ютуб demirtaş и виж,обаче пиши на латиница,на кирилица показва някакъв плаж демирташ😅,двуличието няма край
  • 55 Мани Мани !

    6 2 Отговор
    Кви "малки момченца", кво насилие над жени ?! КОМУНО-ФАШИСТКИЯТ ТЕРОР, и последвалата разруха в "Империята на злото " нагъчкаха Турция с красиви "Наташки" и убави балканджийки.На път и под път са ; във всеки кът на Анадола. И евтиния, другаре, капа да ти падне. Е, мнозина се водят за туристки, ама нейсе; и то си е туризъм. Колкото до насилието над жени и убийствата, направете една сметка колко са, у нас, на милион население и ще се уверите, че хич не сме цвете за мирисане.
  • 56 след сношните

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    искандери им секна ентусиазма, баирактара само е снимал HD как се топят чалмите в огнената магма отдолу
  • 57 Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "Дойче Βеле":

    Кавала е представител на Сорос за Турция и Ердоган като Орбан гони соросоиди ..а Демирташ е от ПКК - марксистко ленинска терористична организация нещо като партизанска чета Чавдар навремето която убиваше царски офицери и интелектуалци и помогна за окупацията на чуждата Червена армия
  • 58 резултата

    10 2 Отговор
    В Турция има ред законност и сигурност , колкото и да ми е неприятно да го кажа , като православен християнин кръщаван в големият казан на Дряновският Манастир. Пропагандата е такова "животно" , че един случай от 80 000 000 Турция се вади увеличава се в проекционен апарат , и се прави преразказ по картинка , а зад гърба се прокарват разрушителни стратегии. Турция е намерила своя път , увеличава своето младо население в проценти , има най-добрата база за малък и среден бизнес , има тежест в международен план , за престъпниците наказанията там са прекалено жестоки , разпита на престъпник там се води без адвокат и навряна бейзболна бухалка в ........ За това има и ред . В Турция като си изгубиш паласката с парите , я намираш в най-близкият полицейски участък. Имаше следният случай в Турция . Млад турски младеж тръгнал след българско момиче състезателка по автомобилизъм , да и се обясни в любов , и така минал през вратата на хотелската и стая , а тя от уплаха се заключила в банята , и позвънила на полицията , която идва веднага и го арестува . Осъдиха младежа на 18 години затвор без дори да я е одраскал с нокът, само защото я е притеснил .
  • 59 Браво на Турците

    1 3 Отговор
    Турците обичат ку......те но не и техните номера.
  • 60 Нане

    1 4 Отговор
    анадолски мурафети
  • 61 РАДИО ЕЛТО

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "калмар":

    за твое съжаление не позна не съм с психо ментални увреждания
  • 62 Колко си заблуден само

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Само че":

    Вселенският патриарх се намира в Турция, в Турция се намира и желязната църква, в която ходят българи. На християнските икони присъства младенецът чистак голичък, а ти ми приказваш врели некипели за оправдание 🤣🤣🤣
  • 63 турски ценности

    2 1 Отговор
    жените да се изхвърлят от прозорците, а момченцата да се бутат в ъгъла
  • 64 Един

    1 3 Отговор
    Та кой ще оцелее 7 милиона европеизирани българи или 80 милиона анадолци ?!
  • 65 Дими

    0 0 Отговор
    Изроди мръсни!!!!