Last news in Fakti

10 Март, 2021 11:50 14 396 40

Георги Пинелов за ФАКТИ: Частично разрушената стена в Созопол ще бъде социализирана по проект

  • георги пинелов-
  • созопол-
  • крепостна стена-
  • панайот рейзи

"Адмирирам решението на съда, защото така се поправя една несправедливост", коментира Пинелов

Георги Пинелов за ФАКТИ: Частично разрушената стена в Созопол ще бъде социализирана по проект - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко дни стана ясно, че част от крепостната стена на Созопол ще бъде съборена. Събарянето се налага след решение на Бургаския районен съд и се отнася до реставрирана крепостна стена. Причината е, че 6,5 квадратни метра от стената, която е част от Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” в старата част на Созопол, навлизат в частен имот.

Експертиза на вещо лице по делото пък посочва, че на мястото няма видими следи от старинен архитектурен паметник, че крепостна стена е новоизградена и не представлява възстановка на основи на стена от Античността или Средновековието.

Въпросната стена е реставрирана пoвeчe oт 15 гoдини, нo oщe прeз 2014 гoдинa cтaнало яcнo, чe e нeзaкoннa в oпрeдeлeнa чacт. „Проектът за премахването на частта от крепостния зид е изготвен от Община Созопол и предвид факта, че стария град на Созопол е архитектурен резерват, е предаден към НИНКН през юни 2020 година и от тогава чака съгласуване“, съобщиха от Община Созопол в своя официална позиция.

За да говорим за казуса „Южна крепостна стена“ от ФАКТИ се свързахме с председателя на общинския съвет в Созопол Георги Пинелов. Разговорът ни четете в следващите редове:

Георги Пинелов за ФАКТИ: Частично разрушената стена в Созопол ще бъде социализирана по проект
Георги Пинелов; Снимка: Общински съвет - Созопол

- Г-н Пинелов, как си обяснявате, че решението на съда относно стената не е изпълнено все още?

- Искам да уточня, че съдът още през 2014 година се е произнесъл, че стената е издигната незаконосъобразно. Заповед № ДК-10-ЮИР-13 от 24.04.2013 година на началник на РДНСК и разрешение за строеж №34/02.03.2011 са отменени от Административен съд Бургас в частта/обхвата на УПИ ХХIII-224, кв.18 по плана на град Созопол, като решението е окончателно и влязло в сила от 14 май 2014 година. Правя това уточнение, за да стане ясно на всички, че казусът е можело и е трябвало да бъде решен преди 6 години от тогавашната общинска администрация при управлението на г-н Панайот Рейзи.

Именно тогава възниква този казус с ясното съзнание, че се нарушава закона. Преди 6 години общината е знаела за решението на съда и незнайно защо не е предприела стъпки да го изпълни по начин, който да удовлетвори съда, собственика на имота и обществения интерес по отношение на станалата популярна крепостна стена. Това по нагледен начин показва отношението на тогавашната власт към закона, към правото на хората и към развитието на града като цяло.

- Успяхте ли да се срещнете с настоящия кмет и да говорите по случая?

- С този казус съм запознат още в началото на новия мандат. Дори в миналогодишния бюджет бе заложена сума, с която трябваше да се премахне тази част от стената, която е обект на съдебното решение. Още тогава сме разговаряли с кмета Янакиев за това. Новата администрация предприе стъпки, като за премахването на частта от крепостния зид е изготвен проект предвид факта, че Стария град на Созопол е архитектурен резерват. Проектът е предаден за одобрение към НИНКН през юни 2020 година и от тогава чака съгласуване. И в тазгодишния бюджет отново заложихме средства за реализирането на този проект и продължаваме да чакаме решението на НИНКН.

Кметът Тихомир Янакиев споделя моето мнение, че съдебното решение трябва да бъде изпълнено, но така, че да не нарушава драстично общата визия на вече издигнатата каменна стена. Съдът постановява на основание чл.109 от ЗС, Община Созопол да премахне частта от изградената от нея по югоизточната граница на ПИ с идентификатор 67800.505.30 по КККР на град Созопол крепостна стена, както и да заплати на ищеца сумата 1 558 лева – разноски по делото. В разговор с кмета, той сподели, че ще обжалва решението пред Бургаския окръжен съд в частта за сумата, на която е осъдена общината.

- След събарянето, стената би ли могла да се премести извън частния терен, как би могла да бъде устроена крайбрежната алея след бутането на стената?

- Според мен стената в тази си част не може да бъде изместена към морето, извън частния имот, защото алеята е твърде тясна. Става въпрос за премахване на 6,5 квадратни метра камъни, които са били допълнително сложени. Именно затова е изработен и нарочен проект, който да гарантира правото на собственика на имота и в същото време да бъде запазена общата визия на стената, която по замисъл трябва да следва очертанията на средновековна крепостна стена. Но това може да стане едва след като НИНКН се произнесе по проекта и даде съгласие за реализирането му.

Георги Пинелов за ФАКТИ: Частично разрушената стена в Созопол ще бъде социализирана по проект
Снимка: БГНЕС

- Самата алея е много оживена през лятото - как едно събаряне ще се отрази на комфорта на туристите в предстоящия сезон?

- Ще стане една година откакто проектът отлежава в НИНКН, а би било добре това да стане преди началото на летния сезон. Уверен съм, че премахването на незаконната част от стената и реализирането на проекта ще бъдат извършени така, че да не се отрази на туристите, които се разхождат по алеята. То би могло да стане откъм имота с разрешение на собственика, така както е и построена, макар че тогава зидането на камъните в имота му е станало без негово разрешение и против волята му.

- Какво стои в основата на казуса според Вас - защо тази стена се оказва проблематична?

- През годините е имало и други проблемни казуси, свързани с алеята и новоизградената крепостна стена. Например изграждането на хотел в тази част на града, също възмути местната общност преди години. По линията на крепостната стена има и други къщи, но те не са разрушени, за да бъде на тяхно място изградена крепостна стена. Те са социализирани с нея. Така можеше да се процедира и с тази част, за която говорим в момента.

Защо не е направено, нямам представа. Защо грубо и безцеремонно някой влиза в частен имот и започва да реди камъни, също не знам. Мога само да предположа, че хората, които са го направили, са се чувствали недосегаеми и безнаказани. Лично аз адмирирам решението на съда, защото така се поправя една несправедливост. А стената, като един от новите туристически обекти на Созопол, ще остане и ще продължи да привлича интереса и въображението на гостите на Созопол.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИВАН

    62 5 Отговор
    Едни умници градили стена, други умници я събарят .... ай върви вярвай народе на умници, особено български

    Коментиран от #15

  • 3 Бивш левскар

    20 3 Отговор
    Един умен човек казваше за такива като вас- перекендета. Не знам какво означава, но не е хубаво да те наричат така.

    Коментиран от #6, #17

  • 4 ггггг

    11 2 Отговор
    има такова нещо. казва се грамада и е форма на протест у нас. ти с/у правото на протест ли си?
  • 5 За да усвои едни пари,

    11 1 Отговор
    да си чеше егото, като голям патриот и да навреди на съседа.
  • 6 Asterix

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бивш левскар":

    Перекенде е същото като кендехълна!
  • 7 НАВСЯКЪДЕ

    31 6 Отговор
    СИ СЛАГАТ РЕШЕТКИ ПО ПРОЗОРЦИ И ВРАТИ А НА ТОЯ БЕЗ ПАРИ СА МУ ИЗДИГНАЛИ ЦЯЛА КРАПОСТНА СТЕНА С БОЙНИ КУЛИ И ПАК Е НАДОВОЛЕН🏰🏰🏰🏰
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Всички

    40 3 Отговор
    сте от мошеник нагоре ! Ос-ахте Черноморието , а за заграбени земи и врътки да не говорим !
  • 10 Алфа Вълкът

    28 11 Отговор
    6,5м² и то стена, сигурно е построена върху 2м² земя. Да му платят земята по 1000лв за 1м² и да приключват случая.

    Коментиран от #12, #20

  • 11 Пълни глупости

    30 13 Отговор
    В Германия абсолютно всички замъци са имали разрушени стени и кули от катапулти и набези, но са възстановени с нови камъни. След няколко десетилетия, камъните ще придобият платина, като старите. В цяла Европа замъци и стени са възстановени след разрушения от обсади, които са били в продължение на месеци. Защо само ние да не възстановяваме и да се съобразяваме с изгледа на кафене.

    Коментиран от #27

  • 12 Тъй де

    35 8 Отговор

    До коментар #10 от "Алфа Вълкът":

    Ама той иска от кръчмата му да се виждало морето ! Не , че ще има туризъм скоро !
  • 13 ...

    25 8 Отговор
    Само в бг отнема 6 години да си върнеш откраднат имот
  • 14 колю

    5 8 Отговор
    Тоя па сел....... какво се е изтукал. Да беше гушнал Т.Живков под мишница!
  • 15 да си спомним

    34 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИВАН":

    То едни умници през 90те, събориха загражденията по границата с Турция а сега я строиха отново,кой плаща разходите питам.
  • 16 Пълен

    11 2 Отговор
    позьор !
  • 17 Съдията Дред

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бивш левскар":

    Перекенде е разговорен термин за подлизурко, подмазвач, човек, който си сменя мнението , за да се хареса на по силните от него. Между впрочем, най-старото значение на перекенде е имот в чуждо землище - ако човек от село А има нива в село Б, това е перекенде. След това понятието е еволюирало.
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 6 Отговор
    31 години разруха стига
  • 19 Рошко

    8 2 Отговор
    Ама не правите хубаво, разрушете я и бетонирайте
  • 20 ...

    9 8 Отговор

    До коментар #10 от "Алфа Вълкът":

    По тая логика и твоя имот да вземем на 1000 лв кв м и да приключим... жалко обаче , че нямаш имот или каквато и да е собственост

    Коментиран от #28

  • 21 Дани

    1 3 Отговор
    Бутайте я цялата, пречи ми да гледам природата.
  • 22 Мъд Ю

    14 6 Отговор
    Точно затова от 15 години не съм стъпвал на Българското лай*оморие и няма и да стъпна през следващите 200 години ;)
  • 23 Хихи

    11 7 Отговор
    България е пълна с фалшиви ,, антични" крепости и замъци. Ако съм на мястото на собственика ще я оставя срещу солиден месечен наем.
  • 24 Рибарят

    21 0 Отговор
    Проблемът е бандата на Рейзито Куцовлашки.И милионите присвоени през годините.Соларни паркове в Равадиново.Разрешения за строеж на самата морска ивица.Дублирани обществени поръчки със съвсем частни интереси.Затова черният му портфейл се пръскаше от стотачки.И да не забравим песента ,,Партии любими''!
  • 25 123

    3 0 Отговор
    По снимките ще ги познаете
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 rule

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "Пълни глупости":

    Пич! Остави я платината!:) Тя е много тежък и скъп метал! Ти явно си покрит с патина!:) Ама, това не ти помага да разбереш че има решение на съда, което не е изпълнено сумати време! Ако, на теб ти нахлуят в имота друга песен ще пееш!

    Коментиран от #31

  • 28 Алфа Вълкът

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "...":

    Ууууууу яла бе, яла бе. Ако даваш 1000лв на 1м² ще те зарина с дворове и земя. 1дкр да вземеш само стига ми!
  • 29 Цоньо

    10 3 Отговор
    За всичко е виновен Кирил Арнаутски дошъл в Созопол от с.Владимирово/старо име Крапчене/ Монтанско. С фалшинята си фондация свлече купища европейски пари. С фалшиви и откраднати планове строеше къщи в града и по селата и ги продаваше, а папите от Европа.Кой беше кмет един много висок и неследстнен. Мисля да напиша до Кьовеши да провери как се изразходват евр. пари. Що се касае до стената местните хора казаха че такава там не е имало. А където имаше не е възстановена е тав са къщи на богати. На бедният човечец направил си скромно заведение върху бащин имот му дигтаха стена 4м висока в двора. Питам кой от пишештите тук би се съгласил да сторят това с неговия имот. И друго стената не е направена цяла както е била около стария град а само една част. Така че ако се сабори една съвсем малка част а те както четем гръмки заграния събарят кр. стена в Созопол. Може да се оформи естетично и съобразено историмески. А собственикът си беше направил заведението преди да ву дигнат 4м стена отпред и вече 5 г не работи, а това е поминака му.

    Коментиран от #30, #38, #40

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Поговорка

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "rule":

    На чужд гръб, сто тояги са малко !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Venturа

    4 3 Отговор
    Абе, защо не разтурите и Царевец?!
    Продажници, Българофоби!

    Коментиран от #35

  • 34 Оптимист

    4 3 Отговор
    Приветствам решението на съда, били са изпрани европарички
  • 35 СМЕРШ

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Venturа":

    Ти си абсолютна царевица!

    Коментиран от #36

  • 36 Ventura

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "СМЕРШ":

    А, ти като мърша ли се определяш?
    Смотаняк.
  • 37 Еееееей

    3 0 Отговор
    тупани, ко ша прайти га бушона даде на късо?! ЗАЩО КАРАТЕ добитъка да се подписва, че производителя не носи отговорност при разни фалове като смърт , "вторични ефекти", трайна и ВЕЧНА инвалидност , осакатяване идр. Кой ще ги издържа тези?! Инак ИСТЕРИЧНАТА агитация те залива отвсякъде. По - добре УЖАСЕН КРАЙ, ОТКОЛКОТО УЖАС ЦЕЗ КРАЙ!!!
  • 38 Монтанчанин

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Цоньо":

    Владимирово и Крапчене са две различни села, намиращи се на разстояние над 30 километра едно от друго! Как да ти вярваме на останалата информация?
  • 39 КОЧИНКА БГ

    2 0 Отговор
    Събарянето се налага след решение на Бургаския районен съд и се отнася до реставрирана крепостна стена. ... КОЯТО НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА НИКОГА !
  • 40 Стефанов

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Цоньо":

    Момче или момиче си, не те знам, но вземи се научи да пишеш правилно! Ти български учил ли си? Срам си за учителите си и за родителите си!