Last news in Fakti

16 Март, 2021 15:23 7 041 60

Д-р Лъчезар Томов за ФАКТИ: И днес да затворим всичко, пак ще минем смъртността от есента

  • лъчезар томов-
  • коронавирус-
  • новозаразени-
  • хоспитализация-
  • пандемия-
  • скрита пандемия

"Има скрита пандемия, която изобщо не се тества", каза Томов

Д-р Лъчезар Томов за ФАКТИ: И днес да затворим всичко, пак ще минем смъртността от есента - 1
Лъчезар Томов; Кадър: NOVA

Скрита пандемия от Covid-19 при децата и в туристическия бранш - с това математикът гл. ас. д-р Лъчезар Томов обяснява повечето хоспитализирани пациенти с Covid-19 в момента, в контекста на по-малкото активни случаи, в сравнение с миналите пикове не заразата.

„Вероятно скрита пандемия има в туризма, но за там няма абсолютно никакви свидетелства и данни. За ранна детска възраст вече има данни – имаме свидетелства, имаме тествани деца, имаме деца в ранна детска възраст, които се лекуват. Имаме и информация, че деца се лекуват от Covid, но не се тестват официално, не минават през РЗИ. Можем да говорим за пандемията при децата с по-голяма убеденост и въз основа на механизма на заразяване. Иначе вероятно и в туризма има скрита пандемия, но там няма данни, съвсем спекулативно е“, обясни д-р Томов пред ФАКТИ.

Свързахме се с него, за да говорим относно заразените от Covid-19 у нас и възможностите за скрита, нерегистрирана с официални данни пандемия от болестта.

Томов уточни, че под "туризъм" има предвид посещения в хотели на дестинации като Банско, Сандански и т.н. „Хотелите са основен източник на заразата. Там обаче не се тества, не се казва нищо, няма статистика. Това, което можем да кажем е, че за по-голямата заболеваемост в югозападната част на България – помните, че имаше много голям прираст в Кюстендил, вероятно има принос туризмът. Не можем да го твърдим категорично“, каза още д-р Томов.

„За училищата и тяхната роля обаче имаме категорични данни. Не само за заразените деца, но и за самият механизъм, по който се случва заразяването. Факт е, че училищата свързват в постоянна връзка иначе разделени части от обществото, факт е това, че в началните училища няма маски, няма мерки, за разлика от другите училища – за тази ранна възраст не се взимат мерки, не се носят маски, децата не се дистанцират. Децата се заразяват с британския вариант съвсем успешно. Знаем го от много държави, в които се водят подробни анализи, като Германия например, и се действа активно“, обясни Лъчезар Томов.

„Децата се заразяват с британски щам със сигурност. Беше и само хипотеза, че не се заразяваха с вируса преди. Няма как да знаем това, защото ние нямахме изследване за антитела. В Англия например правеха такова изследване за антитела при децата и видяха, че 70% от тях с били безсимптомни. Оказа се, че малък процент от децата са били позитивни при тестването, но стана ясно, че голям брой са били заразени“, обясни той.

„Може да се образуват клъстери в началните училища и детските градини. Дори да приемем, че децата заразяват родителите си значително по-рядко, отколкото родителите заразяват децата си, то при образуването на един клъстер в детска градина или в училище – тоест при 20-30 деца, това води до успешно заразяване на родители, към предаване в други семейства. При свързване на децата в големи групи без мерки, дори наистина те да се заразяват по-трудно, което не е доказано, пак вирусът се предава успешно. Всичко това обаче е в нелегалност, след като не се минава през карантини, след като родителите ходят на работа при болно дете“, каза още д-р Томов.

„В областите, в които връщат учениците вкъщи, там това ще се отрази от 1 седмица до 10 дни. Въпросът е, че сега имаме и други влияния. Започва да се усеща влиянието от ресторантите, от начина, по който те бяха посещавани – без мерки и претъпкани. Трудно е да се каже кое ще надделее“, обясни Томов и допълни: „Една седмица след връщането на учениците онлайн през есента, процесът започна да се забавя. Продължаваше да расте, но вече не беше изпъкнала крива, а се забавяше. Тогава това се отрази. Сега не можем да кажем какъв ефект ще има онлайн обучението, защото първо, вирусът сега е по-заразен, второ, едновременно имаме други фактори, които действат – ресторанти и други. Връщането на учениците онлайн ще се отрази, но не зная дали ще го видим на графиката заради другите фактори, действащи в обратна посока“.

„Важно е, че британският вариант на вируса, ако следва логиката в Дания и Германия, а не виждам причина да следва друга логика, друга динамика, той у нас все още не е станал доминиращ. Стигнал е ниво на разпространение от 60-70%, не е стигнал 90%. Това не е грип с два дни инкубационен период, това е вирус със 7-10 дни инкубационен период. Затова и разпространението на коронавируса е по-бавно, не се разпространява като грипа“, каза Томов.

След това разговорът премина към броя на хоспитализирани пациенти с Covid-19 у нас. Д-р Лъчезар Томов отчита 2,5 пъти по-висока скорост на хоспитализиране, която обясни с два фактора: „Единият фактор е самият вирус. При този щам между 30 и 50% повече пациенти се хоспитализират. Вторият фактор е точно тази скрита пандемия. Процентът на позитивните сега е по-нисък от този през есента. Въпреки това болниците се пълнят два пъти и половина по-бързо, което не може да се обясни само с британския вирус. Това означава, че има скрита пандемия, която изобщо не се тества. Има области, в които не се тества изобщо. Едната е детски градини и начални училища, друга е туристическият бизнес, за който нямаме никакви преки данни. Там говорим изцяло за хипотеза, но за една основателна хипотеза“.

Скрита пандемия има със сигурност. Части от населението не се тестват – и по географски, и по възрастов принцип“, категоричен беше той.

На въпроса дали спирането на ваксинацията би могло да играе роля в покачването на заболеваемостта, д-р Томов отговори: „Изключително негативно е това спиране по излишна предпазливост. Тази излишна предпазливост подава сигнали на антиваксърите, че има нещо, където няма нищо. Честотата на усложненията не е по-голяма при ваксинираните, отколкото при неваксинираните. Това е в областта на шума, а не на данните. Тази излишна предпазливост вместо да запази реномето на ваксините, всъщност ги уязвява. Забавянето на ваксинацията при този ръст е доста опасно. В момента това е едно от оръжията ни, с които да намалим смъртността. Всеки получил една доза, ако не е бил заразен по време на ваксиниране и не се зарази следващата седмица, е човек, който излиза от списъка с починали. Една доза, от която и да е ваксина, е достатъчна, за да не почине човек. Смъртността би могла много да се намали, ако се продължи с ваксинирането. Това спиране в много държави според мен не е оправдано. В медицината има един принцип „първо не вреди“, който принцип, ако се прилага винаги по един и същи начин, понякога много вреди. Сега е една такава ситуация, в която предпазливостта е вредна, неполезна“.

„Докато не се ваксинира голям процент от населението, много е трудно да спре вирусът. Възможно е и в България, и във всички държави, които остават неконтролируема епидемия, експлозивното разпространение на вируса да доведе до нови варианти – особено при комбинация с преболедували и ваксинирани. Можем да продължим да си създаваме проблеми и да създадем проблем на Европа. Шансът не е голям, но съществува – да създадем и ние наш вариант, наш щам на вируса. Трудно е да се каже кога ще свърши пандемията. Без ваксинация и без активни мерки за спиране на разпространението, това ще стане много трудно“, допълни той.

„Много се подценява ефекта от разпространението на британския щам. Да, Англия овладя ситуацията с пълно затваряне, но спадът сега беше по-бавен от преди. С по-заразен вирус, по-трудно действат мерките. Въпреки че България е благословена от гледна точка на това, че е слабо населена, дори и днес да затворим абсолютно всичко и още сега, ние пак ще успеем за изпреварим рекорда по завишена смъртност от есента. Ако се забавим с една две седмици, това изпреварване може да е в пъти“, коментира д-р Томов.

За да намалее броят на заболелите от коронавирус, според Лъчезар Томов са нужни мерки. Тези мерки могат да бъдат и и по-меки – децата да не посещават присъствено училище и детски градини, да се преустанови и работата на заведенията, важното е обаче да се спазват. „Въпросът не е в затварянето, въпросът е, че българската страна не успя да компенсира добре икономически, да предложи алтернативи, а самите собственици на бизнес са в някакво отрицание, че има вирус и болест, защото не искат да се адаптират към ситуацията. Проблем е дисциплината. Не се отваря по нормалния начин, така че да е минимален рискът. Заведенията се претъпкаха. Всички затваряния се случват, защото нямаме дисциплина, а не защото са абсолютно неизбежни. Така се случи и в Германия и Англия. В Сингапур, Корея, Япония, Тайван с минимални затваряния се оправиха, защото всички носеха маски, всички спазваха дистанция, не се затваряха излишно в затворени помещения, работеха много повече от вкъщи. И в Германия 60% от хората през есента работеха от офиса, не от дома си. И там децата бяха без маски в училище. Мерките не се прилагат достатъчно и затова се затваря всичко. Ако имаше дисциплина, това нямаше да е наложително или щеше да е за много по-кратък период“.

„Нуждаещите от хоспитализация ще продължават да растат“, каза д-р Томов в края на разговора. „Само че няма да има къде да приемат пациентите. В момента има 300 хоспитализирани на ден и това ще продължи да расте. Дори най-положителният сценарий, пак ще има още пет дни с продължаващ растеж в хоспитализацията и около две седмици с намаляващо, но продължаващо хоспитализиране. Спокойно можем да минем 10-12 хиляди хоспитализирани души, стига да има къде да бъдат хоспитализирани“, смята той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MERS

    33 4 Отговор
    Едни членки ще са ваксинирани със 60 процента, а други като нас до 30 процента- стана ясно днес!
  • 2 Достойна присъда

    63 9 Отговор
    Ти по колко взимаш на труп та така си се зарадвал и последно лекар ли си или математик!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз от БЕХ

    61 14 Отговор
    Този олигофрен до кога ще цапа ефира?
  • 5 choki

    23 2 Отговор
    Те това ли е Европейската солидарност ?! хихи
  • 6 Българка

    47 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    „Скрита пандемия има със сигурност. Части от населението не се тестват"„Нуждaeщитe oт хocпитaлизaция щe прoдължaвaт дa рacтaт“, кaзa д-р Тoмoв в крaя нa рaзгoвoрa. „Caмo чe нямa дa имa къдe дa приeмaт пaциeнтитe. В мoмeнтa имa 300 хocпитaлизирaни нa дeн и тoвa щe прoдължи дa рacтe. Дoри нaй-пoлoжитeлният cцeнaрий, пaк щe имa oщe пeт дни c прoдължaвaщ рacтeж в хocпитaлизaциятa и oкoлo двe ceдмици c нaмaлявaщo, нo прoдължaвaщo хocпитaлизирaнe. " Българоубийците от шайката постигнаха пъкления си план- да има ПИК ТОЧНО ЗА ИЗБОРИТЕ
    Р а з с т р е л за виновниците!

    Коментиран от #48

  • 7 Ани

    44 10 Отговор
    Ако ви зашием устите, твоята и колегите ти от нощници и др. неандерталци, живота ще бъде чудесен. Спри да стресираш хората мухльо, че всичко се връща.
  • 8 Достойна присъда

    30 3 Отговор
    Такива математици са автори на задачата за 6 клас:В една болница умират 30 души на ден,а в друга-по 20 на ден,колко са умрели за седмицата от коронавирус?
  • 9 Тулупа

    20 0 Отговор
    Батко кажа, дека управлява пандемията МАЙСТОРСКИ! А он е Гений!
  • 10 сила

    33 6 Отговор
    ДЕБИЛ
  • 11 Факт

    22 3 Отговор
    Получава слаб(2)!
  • 12 Олаф

    28 3 Отговор
    Тиквите ще изакат едни хубави работи и ще сдадат властта! Сетне пак ще се върнат, когато е спокойно! Така направиха в началото на 2013 г., когато се засили емигрантската вълна! Първо Пъчата се хвалеше, че задържал десетки сирийци, но когато станаха стотици си хвана дънцето на потурките и дезертира! Мафията след това пак го върна да краде !
  • 13 яяяяя

    26 3 Отговор
    Ваксинираните много ще вдигнат смъртността! Засега единици, а по късно- масово!
  • 14 Коронка

    23 3 Отговор
    Голям специалист: "Оказа се, че малък процент от децата са били позитивни при тестването, но стана ясно, че голям брой са били заразени". Хем не си позитивен, хем си разазен.
  • 15 СЛОНА

    15 3 Отговор
    ЗАТВАРЯЙТЕ ,ЧЕ МАЛКО ВИ ОСТАНА ...
  • 16 KO19

    29 5 Отговор
    Стига сте го наричали "математик" този нещастник.
    Завършил е Техническия Университет - Автоматизация на производството.
  • 17 Просветен илюминат

    24 6 Отговор
    Този много титли има пред името си.
    Такива са въздух под налягане.
    Забележете сега как се набеждават някои хора кал се крият и пръскат зараза.
    Просто се чудят как да раздуват балона с лъжите и да стресират народа колкото може повече.
    Ефекта от ваксините също започва да се вижда все повече и това ще затвори напълно в капана на лъжата тези професори и специалисти.
    До месец ще стане интересно,повече умрели от ваксините отколкото от вируса.
  • 18 така е

    5 20 Отговор
    Прав е.
  • 19 Учуден

    32 3 Отговор
    Някой да знае, че по време на пандемия не се ваксинира??? За себе си питам.
  • 20 К 1929

    25 9 Отговор
    ЕЙ ТАКИВА ДЕБИЛИ ТЯБВА ДА ГИ ЗАТВАРЯТ В ЛУДНИЦАТА.
  • 21 Гост

    22 8 Отговор
    Скрий се бе охлюв....БРАХ ЛАЙКА ТИ ДЕБИЛСКА....ОНЯ ДРУГИЯ ДЕБИЛ ,,МАТЕМАТИК,, ГО РАЗКРИХА И ГО СКРИХА,А ТИ ПОДЛОГО КАКЪВ ЩЕ ИЗЛЕЗНЕШ...
  • 22 отегчен

    23 7 Отговор
    ТИ СИ ПЪЛЕН НЕЩАСТ-ИК !!! СКРИ СИ МИШКО !!!
  • 23 гонзо

    17 0 Отговор
    Ами тогава отваряйте барове и дискотеки и да се приключва. Да остане само добрия матрял на боко.Да няма недоволни, че го дразнят.
  • 24 НАКРАТКО

    10 2 Отговор
    СЪЕДИНИТЕЛ
  • 25 СЛЕД ОЩЕ 1 ГОД

    6 8 Отговор
    ЧОВЕКА БОРАВИ С ДАННИ И СИ ИЗЧИСЛЯВА. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ ТОЧНО КАК ЩЕ СЕ РАЗВИЯТ НЕЩАТА, НО НЕ ВЪРВЯТ КЪМ ОПРАВЯНЕ. НОВИТЕ ЩАМОВЕ ЩЕ НАПРАВЯТ И ВАКСИНИТЕ БЕЗПОЛЕЗНИ И ОТ ТАМ САМО ЩЕ СИ БРОИМ ЗАБОЛЕЛИТЕ И УМРЕЛИТЕ. ЗНАМ, ПОМНЯ, ЧЕ В НАЧАЛОТО У НАС УМИРАХА ПО 7-8 НА ДЕН И СВЕТА ГОНЕШЕ ЕДИН МИЛИОН ЗАБОЛЕЛИ, А СЕГА СТАНА МАЗАЛО И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА!
  • 26 МR.CROWLEY

    12 2 Отговор
    КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ УМРЯЛС КОРОНА И
    УМРЯЛ С ВАКСИНА !!!???
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 1 Отговор
    В момента процента на вирусоносители не е по малък ,А е ДДДвойно по малък от този през ноември...И болниците им пълни...С какво ги пълнят???От пияния и лудия бяга....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 РАДИО ЕЛТО

    14 1 Отговор
    герб са престъпници АСТРА ЗЕНЕКА УБИВА ХОРА
  • 30 НЕКАДЪРИЕ

    14 0 Отговор
    Oбaдих ce във въпрocнoтo ДКЦ c блaг и увaжитeлeн тoн и c въпрoc дaли дa дoвeдa мaйкa ми в cъoтвeтния дeн и чac, зa дa нe я рaзкaрвaм нaпрaзнo в лoшoтo врeмe, aкo нe мoгaт дa я вaкcинирaт, a aкo мoгaт дa я вaкcинирaт, дaли щe имa ли oт зaявeнaтa oт мeн вaкcинa…

    Oтгoвoрът бe прeвъзбудeн, нeрвeн, лeкo груб и c мнoгo дocaдa – a, бe гocпoдинe, виe в кoй cвEт живeeтe, нe глeдaтe ли тeлeвизия, кaквo oчaквaтe дa ви oтгoвoря – нe caмo oт вaшaтa вaкcинa нямa и нямa и дa имa, нo никaквa вaкcинa нямa и нe ни e кaзaнo щe имa ли и кoгa!...
  • 31 ЛЕНОР

    4 2 Отговор
    Кoрнeлия Нинoвa
    Лидeрът нa oпoзициoннaтa БCП Кoрнeлия Нинoвa критикувa oтлaгaнeтo нa cтaртa нa тoл cиcтeмaтa.
    Бoриcoв нe мoжe дa нaпрaви нитo eднa мoдeрнa рeфoрмa кaтo хoрaтa."
  • 32 Математик к..ре.тен

    14 1 Отговор
    Ваксините НЕ спират заразата, математико. Формулата е мижи да те. Лажем.
  • 33 Demonaz

    8 2 Отговор
    Да се види в огледалото на какво причила, тоя копрофил. Ама,че човеконенавистен персонаж.
  • 34 Калмук

    8 0 Отговор
    "В мeдицинaтa имa eдин принцип „първo нe врeди“, кoйтo принцип, aкo ce прилaгa винaги пo eдин и cъщи нaчин, пoнякoгa мнoгo врeди. Ceгa e eднa тaкaвa cитуaция, в кoятo прeдпaзливocттa e врeднa, нeпoлeзнa“."
    ... Пълна каша е в главата на това момче ... Подобни "експерти" правят магистрали, строят сгради и редят плочките по родните тротоари ... Бедна ми, Българийо !
  • 35 Калмук

    6 0 Отговор
    -- "Системен анализ на структурните проблеми на медийното пространство"
    -- "Опасността от Брекзит и грешката на Насим Талеб"
    -- "Парадоксите на скептицизма"
    -- "Физика на протеста"
    -- "Либерализъм и антиваксърство"
    -- "Пресечните точки между философиите на Насим Талеб и Уилям Деминг"
    ... Това са част от публикациите на въпросният "Д-р", който преподава в НБУ, деп. "Информатика" (?!) ... Сами преценете що за "експерт" е.
  • 36 Angry Bird

    15 0 Отговор
    Ноември ме хвана чумата. Хронично белодробно болен съм. Всичко както си требва: 12 дни температура, адски болки по тялото, две вечери ме боля глава не човешки... исках да я откъсна, честно! Нямах сополи и запушен нос, но нищо не надушвах, вкл. лук, чесън и др. остри миризми. Лека, но тормозеща гръдна кашлица се появи във фаза 2 - пневмонията, която според пулмолога ми е коренно различна от всички познати такива досега! Оказа се, че факта, че съм постоянно на леки кортикостероиди е сериозен бонус!!! На 10ият ден си пуснах писиар, но заедно с него и тест за феритин. Писиара познайте: "-"! Феритина обаче 10000!!! Докторът ми по телефона:-"100 % ковид"!!! Та така на 25ият ден, след кофа 'апчета и бидон чай бях обратно на работа. Пневмотичните симптоми още ме мъчат, като се напъна, но бивам. Вчера реших пробно, че се мотах около една лаборатория да си пусна антитела и познайте?! 3000 единици при долно ниво на протекция 1050!!! 4,5 месеца, след заболяването. Логичен въпрос 1 - за чий са psr тестовете, като са до 70 % +/- неточни? Въпрос 2 - как да убедя който и да е от неукия мат'рял, че на мен маска, каска, белина, спирт и др. простотии в момента ми не трябват? Въпрос 3 - не е ли време да се пуска всичко в действие, защото тази дивотия не може да продължава повече така: ние сме живи хора, нуждаещи се, както от качествена биологична, така и от емоционална храна (напълно в час съм, че някои индивиди ще дадат фира, но и сега заради тях други губим, поради спряна м

    Коментиран от #37

  • 37 Angry Bird

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "Angry Bird":

    медицинска помощ)! Въпрос 4 - ако Рокфелерови и Ротшилдови с любезното илюминатско-демократично съдействие (на територията на ЕС - ЕНП) решат да "пуснат" десетина подобни гадини едновременно какво правим, а Щаба?!
  • 38 ЪРП

    7 0 Отговор
    04,04,2021 НAРOДA ЩE CE "ВAКCИНИРA" СЪС СИГУРНОСТ OТ МРАКОБЕСНАТА ЧУМA OТ ЧEКМEДЖEГEРБEРACOПИТEЦИ, УБИЛА ХИЛЯДИ ТЕЖКО БОЛНИ БЪЛГАРИ, БЪЛГAРO МOХAМEДAНИ, ЕВРЕИ, АРМЕНЦИ И ЦИГAНИ , КАТО ИМ ЗАБРАНИХА ДОСТЪП НA НAЙ-НAЙ-НAЙ-ТEЖКO ХРОНИЧНО И РАКОВО БOЛНИТE И НУЖДAEЩИ CE ДО БОЛНИЧНО И ОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ!!!!!!!!!!!!!!!

    ЗАРАДИ ЧУМИТЕ ОТ ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИ ХОРАТА ЗАЗЛЯХА И СИ УМРЯХА КАТО КУЧЕТА!!!!!!!!!!!

    ТРИБУНААААААААЛ ЗА ЧЕКМЕДЖЕГЕРБЕРАСОПИТЕКА ИЗБИЛ ХИЛЯДИ С ПРЕСТЪПНИ АНТИБЪЛГАРСКИ ,УМИШЛЕНИ И ЦЕЛЕНАСОЧЕНИ ДЕЙСТВИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Angry Bird

    10 0 Отговор
    Та абсолютно съм съгласен с проф. Чорбанов, доц. Мангъров, д-р Тодоров, че не се "гаси туй що не гасне" с хирургическа помощ. Трябват си пожарникари 😂, а страхът на мат'ряла пълни болниците, чекмеджетата на шайката и налива "индулгенции" на управляващите! Важното е, че колкото и да се пънат страшния вирус в цифри е ясен - няма и 600 души в интензивните! Това е истината дами и господа, а от зъма няма да избягате освен, ако Мъск не Ви изстреля на Марс!
  • 41 Палячо

    12 0 Отговор
    Кога ще има някой палячо като тоя - подведен под отговорност за всяване на страх и паника?
  • 42 Мутри вън!

    10 0 Отговор
    МУТРОМАТЕМАТИЦИТЕ ВЪН!
  • 43 Аз от БЕХ

    10 0 Отговор
    Скрита пандемия имало... Майко мила... Господи, защо търпиш подобни същества?
  • 44 СусБе

    6 0 Отговор
    С тоя лок-даун дето го планират ще докалат да си отебават циганите гербаджийски задници по занданите!
  • 45 Наркос

    2 0 Отговор
    Вече се говори за 3-та доза ваксина

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Велик

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Ха сега се сетете, КОЙ бързаше да насрочва изборите колкото се може по-рано!!! Какво щеше да се случи, ако бяха май месец!?!?

    Коментиран от #60

  • 49 д р Хаос

    6 1 Отговор
    Ваксините отидоха при изборджиите- ЦИК, РИК,СИК, Информационно, технически персонал, преносители на чували с бюлетини, шофьори, охранители, партийни хора, казионни лакеи, чиновници ,общинари, сановници, техни роднини, любовници, деца, снабдители... край нямат. това е електоратът на ГЕРБ, те друг нямат, всеки гласува по принуда. През това време хората изнемогват, болниците се препълват, пълен хаос е обхванал държавата, на практика държава няма.
  • 50 666

    7 0 Отговор
    Сатанист, всичко се връща на този свят! Ако не на този, на другия със сигурност! Вселенски закон! Ако изчислиш, че и малките деца трябва носят масчици, съвсем скоро ще те застигне!
  • 51 Ще я монем я

    2 0 Отговор
    Всички “ваксинирани” трябва да умрат!
  • 52 Боби

    0 6 Отговор
    Абсолютно съм съгласен че децата разпространяват заразата.
    Факт че никой не желае те да бъдат тествани а цифрите растът нагоре при отваряне на училищата , никой не може да ме убеди в друго.

    Коментиран от #57

  • 53 ФИНЦИ

    1 0 Отговор
    ЕИИИИИИИИ
  • 54 ФИНЦИ

    2 0 Отговор
    А БЕ ТОВА БАН ЗА КВО ГО ИМА НЕ ЗНАМ ВМЕСТО ДА ИЗМИСЛЯТ НЕЩО ЗА КОРОНКАТА ТЕ САМО СМЯТАТ ТО САМО МАТЕМАТИЦИ В ТОЯ БАН БЕ МНОГО МАТЕМАТИЧКИ БЕ ТОМОВ ВИТАНОФ БАИ ГАНЧОВ САМО ИЗТРЕЩЕЛИ
  • 55 ФИНЦИ

    1 0 Отговор
    БОЖЕ БОЖЕ ЩО ЖИВЕЯТ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ
  • 56 Ако не е вируса ще го направят ваксините

    0 0 Отговор
    Полиция и РЗИ в Благоевград образуваха проверка заради внезапната смърт на 47-годишен мъж, който е издъхнал в дома си пет дни след ваксинация с АстраЗенека, предаде Труд.

    Ивайло Даламангов се е ваксинирал на 11 март с АстраЗенека от партидата, която бе спряна у нас. Няколко дни след това вдигнал висока температура, било му доста зле. На 16-ти март вечерта се обадил на майка си и казал, че се чувства много зле, има стягане на гърдите. Жената живеело в близко село, извикала Спешен център, но медиците, когато посетили дома заварили Ивайло мъртъв.
  • 57 Просветен илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Боби":

    Като ти гледам минусите няма нужда никой да те убеждава в каквото и да било.
    Спори със себе си и винаги ще бъдеш прав.
  • 58 countrymeters

    0 0 Отговор
    15.31 часът - в България са починали днес 186 човека...къде ще да е тая висока неимоверна смъртност?
    От началото на годината са починали 22016 човека, което прави средно 286 човека дневно....
  • 59 хахаха

    0 0 Отговор
    абе докога математици ще плямпат за вируси и епидемии? Публикувано във факти.бг: „Докато не се ваксинира голям процент от населението, много е трудно да спре вирусът...."
    Специалисти вирусолози, имунолози, инфекционисти твърдят, че по време на епидемия НЕ СЕ ПРАВЯТ ваксинации, ама кой да слуша...
  • 60 отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Велик":

    "Пикът" щеше да е май месец...а познайте кой щеше да го насрочи...