Last news in Fakti

26 Март, 2021 16:00 6 262 39

Прогноза: България потъва, но без опустошителна катастрофа

  • българия-
  • избори-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • герб

Сговорчиви изглеждат само управляващите, вкопчени в креслата си

Прогноза: България потъва, но без опустошителна катастрофа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как ли ще изглежда България след изборите? Перспективата не е обнадеждаваща. Страната ще е в криза, но не и в катастрофа, която да помете всичко. Радикални неща няма да се случат. А нещо половинчато и разочароващо.

До парламентарните избори остават десет дни. А България е в задънена улица. Вместо дискусия по важните за страната теми, партиите се замерват с ултиматуми. От "Има такъв народ" - мажоритарна система или смърт. От БСП - болниците да не са търговски дружества. От Марешки - безплатни лекарства за пенсионерите. От десните - лустрация. От ВМРО - да си изкараме националните комплекси върху братята македонци. От ГЕРБ - още стиропор.

Някои от дебатите са съвсем абсурдни. Умрели от Ковид - умрели с Ковид. Имаме нужда от електричество - нямаме нужда от електричество. Печелим от руската тръба - губим от руската тръба. Едните вадят листове с цифри, и другите вадят листове. По света след подобни дебати веднага канят експерт, който да обясни какви са обективните обстоятелства, ние обаче си оставаме с политическия пинг-понг. Тези дни един деец на управляващите, притиснат от опонента си, просто каза "Аз имам мои факти".

Някои платени участия пък направо ни върнаха в 1990-те: вдигнати от сън културтрегери, странно фризирани дами, застаряващи футболисти, неполучили нобелова награда вирусолози и прочее инфлуенсъри, които не знаят защо и как са се озовали в листата на съответната партия. Какъв ли ще е електоралният ефект на скуката в тези избори?

Политиката на ултиматума ще разочарова всички

Политиците декламират своя лайтмотив, който събеседниците им просто пропускат покрай ушите си. ПР-ите знаят, че ако спориш с някого, всъщност му помагаш да бъде запомнен, дори когато го оборваш. Затова повтаряй своето, цупи се, надвиквай. Най-откровено в тази посока тръгнаха хората на Слави Трифонов, които направо отказват да паднат до нивото на опонентите си и да дискутират с тях. Дали тази стратегия в стил "Симеон Сакскобургготски" ще успее? Медийните експерти очакват с любопитство отговора. Ако успее, представяме си следващите избори - по различни фейсбук-платформи текат монолози и никой не снизхожда до дебат с никого.

И понеже партиите все пак ще трябва да взаимодействат в един бъдещ парламент, отсега е ясно, че политиката на ултиматума ще разочарова всички. Това разочарование ще роди нов, още по-протестен вот, от който ще последва още по-голямо фрагментиране, а оттам - още по-голямо разочарование и т.н.

Как се озовахме в този омагьосан кръг? Една от причините: надраснахме старите идеологии, а нови не измислихме. Лявото и дясното правят възможно групирането на партии, което е абсолютно задължително, особено при пропорционална избирателна система като нашата. Ритуалът на демокрацията предполага едно определено зануляване - партиите застават на изходни идеологически позиции, гледат напред, не назад. У нас обаче тази работа е все по-трудна, защото върху плещите им се трупат минали вини. Либерали, но подкрепят един бизнесмен-крадец. Леви, но наследници на комунистическата диктатура. Десни, но приватизирали едни неща.

Как се тръгва начисто? На това следва да се учим от по-старите демокрации - със сигурност решителна роля играе и съдебната система, която в България не буди особено доверие. Но партийна идентичност на базата "никога-с-тези-и-никога-с-онези" не изглежда перспективна.

Възможните варианти след 4 април

Сговорчиви изглеждат само управляващите, вкопчени в креслата си. Но колкото и да ги смятаме, ГЕРБ и националпопулистите (ако проправителствените медии ги добутат до парламента) ще имат нужда от подкрепата на някой и този някой най-вероятно ще е ДПС. И тук разочарованието на избирателя ще премине в гняв, а протестите ще надминат миналогодишните.

Като теоретична възможност стои вариантът за "програмно" правителство на БСП и ДПС по формулата на Доган. То ще трябва да привлече подкрепата на протестните партии по определени теми като съдебната реформа, а предвид първоначалното натрупване на омраза, подобно правителство едва ли ще е стабилно и ще се окаже прелюдия към нови избори догодина. Надеждата е, че в този период ще бъдат разкрити грешки на управляващите и подкрепата за ГЕРБ ще се срине. Е, някои нови бизнесмени ще заемат местата на някои стари, ще видим дали си заслужава.

Другият вариант е пак малцинствено правителство, но излъчено от протестните формации на Слави Трифонов, Демократична България и "Изправи се.БГ", които не се обичат, но се виждат взаимно като "по-малкото зло". Около 70 депутата зад такова правителство ще трябва да разчитат на поне около 30 очаквани депутати от ДПС. Или още по-смел вариант - на около 60 от БСП. Сложна работа. Може да помогне символиката, т.е. това, че след два неуспешни опита мандатът ще бъде връчен някоя от протестните партии и това ще оправдае компромиса в очите на избирателя - ние съставяме правителство, онези ни следват. И пак кратко управление със същата надежда - да се спечели време за разследване на досегашната власт. След това би се стигнало до нормализация, при която партиите се редят според някакви идеологически принципи.

За да стигнем до радикалния вариант: парламент без мнозинство, където седят 6-7 гневни опозиции, а управлява нещо съвсем служебно и временно. Партиите са удържали на клетвите си, избирателите са доволни, а страната потъва.

Ще се случи нещо разочароващо

Перспективата не изглежда обнадеждаваща. В криза сме, но не в катастрофа, която да помете всичко. ГЕРБ пада, но все още е между 6-тия и 5-тия етаж. Радикални неща няма да се случат, така че ще се случи нещо половинчато, разочароващо.

Не искам да обезкуражавам избирателите, защото отчаянието е най-големият съюзник на статуквото - с тази работа се заеха вече много анализатори. Разбъркването на картите е здравословно, от него идва силата на демокрацията. Искам само да ги призова да не се разочароват от партията си, ако след 4 април се наложи тя да забрави някои от своите ултиматуми и потърси сътрудничества. Защото както е казал Бисмарк, политиката е изкуство на възможното.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП=герп+дпс

    58 8 Отговор
    Ще потъва докато се управлява от мутри и калинки.
  • 2 Брендица

    44 13 Отговор
    Не потъва! Потъва САЩ!!! Г-жа Ренета Инджова ПРЕМИЕР и ще се случи!!!
  • 3 1212

    39 9 Отговор
    Потъва, за 12 години тиквата и компира една арка в западния не можаха да построят, това е резултата от крадливия боко
  • 4 Слава на Русия

    48 13 Отговор
    Със СДС е пределно ясно всичко,ясно е че ще потъне даже ще изчезне долу СДС ДОЛУ СДС ДОЛО ГЕРБ, БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНСКА ДЪРЖАВАТА САЮЗ С РУСКИЯ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕИНОТО БЪДЕЩЕ,ДОЛУ АМЕРИКА И СДС БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ НАТО И ЕС
  • 5 Сила

    45 9 Отговор
    Смърт на ГРоБ
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    29 5 Отговор
    Не е ПРОГНОЗА, а самата ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ‼
  • 7 историк

    37 2 Отговор
    Ако политическата система се сменяше с избори то тогава "революция" и "преврат" биха били непонятна терминология. Не очаквайте чудеса след изборите.
  • 8 Слави Трифонов не е надежда

    31 7 Отговор
    Ще премести студиото си в Парламента и ще продължи шоуто си там,нищо повече.Изборът е между Герб и Бсп.Слави е гербаджийска патерица.

    Коментиран от #17

  • 9 гост

    23 4 Отговор
    Дъртата Меркелица е в основата и бандата мошенници от ЕНП!
  • 10 БАЙ Х@Й‼

    10 2 Отговор
    А това за " омагьосаните кръгове" е цитат от изказване Тодор Живков‼
  • 11 Белгиеца

    15 21 Отговор
    Мая Манолова-премиер. Правителство на Демократична България, в коалиция със Слави. Нито Герб, нито БСП. Доган ще вкара 10-на депутата, но дотам.
  • 12 Прогноза

    26 6 Отговор
    за една фалирала държава, още преди 30 години. Сега и половината народ ще изморят, понеже за тях всичко се измерва само в пари. Фалиралата държава провежда избори и пак същите тикви. Ще избереме поредният тиквеник, който трябва окончателно да затрие всичко и да затваряме кепенците.

    Коментиран от #27

  • 13 джаич

    19 3 Отговор
    Държавата парвеню достигна икономическото , нравственото и екзистенциално дъно благодарение на изостреното хронично управленческо безсилие и безхаберие съпроводено с кражби , далавери и корупция. Диагнозата е будна кома. Прогнозата е неизбежен крах , колапс , гибел - смърт : физическа , финансова , икономическа , нравствена и морална на изкуствената виртуална държава Абсурдистан ( България ) .

    Коментиран от #28

  • 14 Българка

    34 6 Отговор
    България е потънала отдавна. Нека поне да е свободна и леко полеко да започне и да се издига
    Първата задължителна крачка на 04.04 да излезем масово и без да разпиляваме гласа си по малки и незнайни партийки да изхвърлим мафията от властта.
    Всеки, който гласува за мутрите от шайката ГЕРБ, ВМРО, ДПС, ВОЛЯ_НФСБ е антибългарин- безродник. Той обрича себе си и близките си на продължаваща разруха, грабежи и беззаконие!
  • 15 Българин

    7 13 Отговор
    Докато сме с руската мафия ще потъваме надолу повечето повтарят лозунги от соца не им стига мисленето за повече

    Коментиран от #25

  • 16 мдда

    4 7 Отговор
    България потъва заради тези ДВАМАТА на снимката.
  • 17 One

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "Слави Трифонов не е надежда":

    Да, не е много надежден, но е един от лостовете, които ще избутат Герб. По-добре той, отколкото ДПС. Гласувай с ум, не с емоционалност.
  • 18 чичо

    7 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Публикувано във факти.бг: 14 партии и организации изненадващо подкрепиха БСП за изборите/–ФАКТИ,защо махнахте коментарите на тази статия?
  • 19 Dedo

    7 0 Отговор
    Докато не се лустроса всичко свързано с ДС, мутри, ченгета, чалгари, подлоги и др. и не застанат начело хора професионалисти в това което знаят и работят - оправия нема да има. И те така, да си знаете...... и този път няма да е....
  • 20 Behemoth

    8 0 Отговор
    Ние сме като оная жаба дето я слагат в тенджера и постепенно увеличават температурата ,жабата нищо не предприема стои си докато се свари ХАХАХА...

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Матей

    3 1 Отговор
    Дойчланд веле,да си гледа дойчовските работи,какво се меси в тукашните избори?Какво щяло да стане,много ги хвана дерт и захванаха да ни опяват без епитрахил. Надежда за реална промяна дава вероятността за провал или касиране на изборите,поради минимално участие,под 20%.Организационно чиновничеството няма как да е готово при тези необичайни условия,очаквам хората масово да се изпокрият и да направят пас.В чужбина негласуването е гарантирано,освен в Турция.След 4 апр. президента трябва да направи нещо за да преобърне колесницата на гербаджиите,последвано от тотална лустрация и лов на вещици.
  • 24 Филип Георгиев

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Behemoth":

    ТОВА ЗА ЖАБАТА Е ВЯРНО, НО ИМА И ДРУГО. ТУК ВСИЧКО Е ЗА ПРОДАН. НЯМА ЛЯВО, НЯМА ДЯСНО. БСП ЛИ Е ЛЯВОТО. С ТЕХНИТЕ ОЛИГАРСИ И АВТОРИТАРИЗЪМ И НАЦИОНАЛИЗЪМ. ГЕРБ ЛИ Е ДЯСНОТО. МАФИОТСКО-МИЛИЦИОНЕРСКА КОРУМПИРАНА ШАЙКА С ДИКТАТОР. НАРОДА В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ, НЕВЕРОЯТНО НЕВЕЖ И РАБОЛЕПЕН. В БОРБАТА МЕЖДУ ЧЕРПАКА И БАЙРАКА, ПЕЧЕЛИ ПЪРВИЯТ. ЧЪРЧИЛ Е КАЗАЛ, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА Е КОФТИ, НО НИЩО ПО ДОБРО НЕ БИЛО ИЗМИСЛЕНО. ЗАЩО ЛИ?! ЗАЩОТО ИЗБОРИТЕ СЕ РЕШАВАТ ОТ МАСАТА, С МАСАТА МИСЛИ (ДОКОЛКОТО И СЕ ОТДАВА) САМО ЗА МАСАТА. И ИМ Е ГОТ ТАКА .С ДИКТАТОРА. ВПРОЧЕМ ЗНАЕТЕ ЛИ ОТ ИСТОРИЯТА, ДИКТАТУРА ДА СИ Е ОТИШЛА ЧРЕЗ ИЗБОРИ. ДА, ДИКТАТУРИ ИДВАТ НА ВЛАСТ ЧРЕЗ ИЗБОРИ, НО СИ ОТИВАТ ПО ДРУГИ НАЧИНИ. АКО НЕ ВЯРВАТЕ, ДОКАЖЕТЕ ГО НС 4-ТИ.
  • 25 БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    " РАБОТА РАБОТА РАБОТА " - Б.Б.‼ "ДЕЛА ДЕЛА И ПАК ДЕЛА " - Т.Ж.‼
  • 26 нашия

    2 0 Отговор
    дойче зеле какво по-голямо опустошение от това да потънеш....пишете недомислици ...или толкова ви екапацитета
  • 27 нашия

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Прогноза":

    как разбра че е била фалирала тази държава преди 30 години???!!....или така си чувал от комшиите в блока

    Коментиран от #30

  • 28 нашия

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "джаич":

    ако обаче не се събуди..."вековната злоба на роба"...а това си зависи само от нас
  • 29 ВЪЗРАЖДАНЕ

    2 3 Отговор
    НЕКА ДАДЕМ МАСОВА ПОДКРЕПА И ВЪЗМОЖНОСТ НА ВЪЗРАЖДАНЕ, ЗА ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ СТАНЕМ ПО ДОБРЕ.

    Тези предишните вече сме ги гледали многократно и е видно до къде ни докараха.
  • 30 Ам Чи

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "нашия":

    ВЗЕМИ ТЕЗ ДЕСЕТ РУБЛИ ПРОДАЖНИКО

    Коментиран от #34

  • 31 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    България потъва!!!!За по сигурно деликатно и натискате главата!!!Убедихте ни с ,,проекта Борисов,,>>>ВАШИЯТ ПРОЕКТ!!!!И вече ни нарисувахте ,,сценариите,, ,бас ловя че са обезпечени с всичко/пари,играчи,ПР!!!!!!
  • 32 ДядоСтою

    8 0 Отговор
    БГ СИ УМРЯ ОТДАВНА И НЯМА ДА Я БЪДЕ БОГ ДА СЪДИ УБИИЦИТЕ И
  • 33 Жони деп

    4 0 Отговор
    Сами видехте с Русия зле добре 9 милиона със САЩ занулени и никаква свобода
  • 34 Говедото си говедо

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Ам Чи":

    По големи врагове от соросоидите БГ няма
  • 35 ТРИЧАНЕ

    3 0 Отговор
    Прoф. Минeкoв зa ФAКТИ: Тeкaт прeгoвoри ГEРБ дa пoдкрeпи прaвитeлcтвo c прeмиeр oт БCП
    "Уcлoвиятa ca дa нe ca бъркa в минaлoтo нa ГEРБ и другoтo уcлoвиe e БCП дa прeдлoжи друг зa прeзидeнт", cпoдeли cкулптoрът инфoрмaциятa, c кoятo рaзпoлaгa
  • 36 РиториченВъпрос

    3 0 Отговор
    Дойче зеле германската инженерна мисъл е пословична, ама кой болен мозък инжерира този ГЪБАВ проект дето потопи България, страна с 1300 годишна история? Или е психопат или е нарочно, кажете вие?
  • 37 Миро

    0 1 Отговор
    Гласувайте за Бойко,заштото дойдат ли комунетата и Слави,спират парите от ЕС
  • 38 1122

    1 0 Отговор
    Без ГЕРБ,БСП,ДПС,НФСБ,Воля, ТИЯ ДО СЕГА НИ КРАДОХА И ЛЪГАХА НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ТЯХ !
  • 39 Разум

    0 0 Отговор
    На 0404 - Възраждане №5.

    Нека се освободим от мутрите веднъж завинаги. Костадинов ги иска отговорни за престъпленията си.